1 hazirandan sonra hafta sonu yasak varmı / Hafta sonu yasak var mı? 26 Haziran yasak var mı? Kısıtlamalar kalktı mı?

1 Hazirandan Sonra Hafta Sonu Yasak Varmı

1 hazirandan sonra hafta sonu yasak varmı

1 Temmuz normalleşme: Türkiye'de bugünden itibaren hangi kısıtlamalar kalktı?

Covid

Kaynak, Getty Images

Türkiye dün gece son kez uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ile birlikte, bugün normalleşme dönemine adım attı.

Covid salgınıyla mücadele kapsamında akşam saat ile arasında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması dün gece son kez geçerli oldu.

İçişleri Bakanlığı'nın yeni normalleşme süreciyle ilgili açıkladığı detaylara göre, nargileciler hariç tüm işletmeler ruhsatlarında yazan saatler arasında açık kalacak ve sokağa çıkma yasakları tamamen kaldırılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 21 Haziran'da yapılan Kabine toplantısında, vaka sayılarındaki düşüş ve aşılama programının hız kazanmasıyla birlikte Temmuz ayından sonra normalleşme sürecine geçilmesi kararı alınmıştı.

Sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlamaları kaldırıldı mı?

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, bugün itibarıyla hafta içi gece boyunca ve pazar günleri tüm gün uygulanan sokağa çıkma yasakları kalktı.

Kaldırılan bir diğer kısıtlama da şehirlerarası seyahatlere ilişkin.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu saat ve günlerde özel araçlarla izne tabi olan şehirlerarası seyahatler de serbest bırakıldı.

Genelgede, "1 Temmuz Perşembe günü saat 'ten itibaren ise hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkma ile buna bağlı olarak uygulanan şehirler arası seyahat kısıtlamaları sona erecek ve belirtilen tarihten itibaren sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlaması uygulanmayacaktır" ifadeleri yer aldı.

Kaldırılan bir diğer kısıtlama da toplu taşıma araçlarıyla ilgili. Sabah itibarıyla hem şehir içi hem de şehirlerarası toplu taşıma araçlarındaki yolcu sınırlaması da kaldırıldı.

Ayrıca 65 yaş üzeri ve 18 yaş altındakilerin toplu taşıma kullanması üzerindeki yasaklara da son verildi.

Hangi işletmeler açık olacak?

İçişleri Bakanlığı, nargileciler hariç halihazırda faaliyetlerine ara vermiş olan tüm işletmelerin 1 Temmuz itibarıyla yeniden faaliyete geçebileceğini açıklamıştı.

İşletmelere dair genelgede yer alan hususlar şöyle:

  • Sinema salonları faaliyet gösterecek
  • Yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kişi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacak
  • Oyunların oynandığı işyerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına/oynatılmasına dair mevcut kısıtlamalar sona erdirilecek
  • Tüm iş yerleri; ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiş olan açılış-kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecek
  • Müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar saat 'e kadar yapılabilecek
  • Park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi yerlere dair kısıtlamalar kaldırılacak

Nikah ve düğünlerde halay çekmek serbest mi?

Nikah ve düğün törenleriyle ilgili kısıtlamaların da önemli bir bölümü kaldırıldı.

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, nikah ve düğünlerde yiyecek ve içecek servisinin yapılmasına artık izin verilirken, müzik yayını ise 'e kadar yapılabilecek.

Ayrıca bu tarz törenler için kişi sınırlaması da kaldırıldı.

Genelgede, "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan "düğün sırasında sosyal mesafenin korunamayacağı oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmamalıdır" hükmü doğrultusunda, Sağlık Bakanlığınca bu konuda yeni bir tavsiye kararı alınıncaya kadar düğün ve nikahlarda ancak fiziki mesafe kuralına aykırılık teşkil etmeyecek şekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılabilecektir" ifadesi yer aldı.

Genel kurul toplantıları ve konser ile festival gibi etkinlikler de açık alanlarda kişi başı 4, kapalı alanlarda da 6 metrekare yer sağlanması şartıyla gerçekleştirilebilecek.

Genelgede diğer hangi düzenlemeler yer alıyor?

Genelgede ayrıca kamu kurumların çalışma saatlerinin normale dönmesi ve sınır kapılarında uygulanacak yeni bazı düzenlemeler de yer alıyor.

Bu düzenlemelerle:

  • Konaklama tesislerine yönelik kısıtlama ve tedbirlerin uygulanmasına son verildi
  • Konaklama tesisleri içerisindeki alanlarda (restoran, kulüp vb.) yoğunlaşmanın önüne geçilebilmesi ve fiziki mesafe kurallarının uygulanabilmesi için tedbir alınıyor
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geri dönüldü
  • Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'dan Türkiye'ye giden kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasına son verildi
  • Afganistan ve Pakistan'dan Türkiye'ye giden kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 güne düşürüldü
  • Türkiye'nin sınır kapılarından girişte azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz edemeyen Türk vatandaşlarına sınır kapılarında PCR veya hızlı antijen testi uyguladıktan sonra ikametlerine gitmelerine izin veriliyor ve test sonucu pozitif çıkanların ikametlerinde izolasyona alınmaları sağlanıyor

Hafta sonu (Pazar) yasağı ka&#;a kadar, ka&#;ta bitiyor? Hafta sonu sokağa &#;ıkma yasağı saatleri 13 Haziran !

Hafta sonu ve hafta içi sokağa çıkma yasağı ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşların gündeminde yer alıyor. Kademeli normalleşme genelgesinin ikinci etabı 1 Haziran tarihinden itibaren geçerli olmaya başladı. Peki, 13 Haziran Pazar hafta sonu sokağa çıkma yasağı ile ilgili bilgiler İçişleri Bakanlığı bilgileri neler? İşte hafta sonu yasağı saatleri..

HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI? 13 HAZİRAN

Hafta sonu yaklaşırken, son gelişmeleri takip eden milyonlarca vatandaş 13 Haziran sokağa çıkma yasağının saatlerine odaklandı. Hafta içine doğru yaklaşırken hafta sonu sokağa çıkma yasağı ayrıntıları merak ediliyor. Hafta sonu sokağa çıkma yasağında ve hafta içi sokağa çıkma yasağı saatlerinde 1 Haziran sonrasında değişiklik yapıldı.  İçişleri Bakanlığı’nın genelgede yer alan bilgilere göre hafta sonu sokak kısıtlaması Pazar uygulanmaya devam edecek.

Haziran ayı boyunca uygulanacak kademeli normalleşme sürecinin ikinci etabında; pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri ­ saatlerinde; pazar günleri ise cumartesi günü saat 'den başlayıp pazar gününün tamamını kapsayacak ve pazartesi günü saat 'te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Kısıtlama sürecinde belirli saatlerde vatandaşlar kendilerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçi gibi işletmelere giderek ihtiyaçlarını karşılayabilecekler.

Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan yeni kararları açıkladı. Buna göre 15 ilde sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu da devam edecek.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Covid tedbirleriyle ilgili açıklama yaptı. 1 Haziran'da şehirler arası seyahat yasağı 1 Haziran'dan itibaren kaldırılırken sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu da uygulanacak.

Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı. Öğleden sonra internet üzerinden bakanlar kuruluyla bir araya gelen Erdoğan, pandemi dönemi alınan önlemleri değerlendirdi.

Yeni karara göre 15 ildeki sokağa çıkma kısıtlaması bu hafta sonu da devam edecek. Yasağın bu hafta sonu için son kez uygulanacağı düşünülüyor. 1 Haziran pazartesi itibariyle Türkiye normale dönüş için köklü adımlar atacak. Restoranlardan müzelere, plajlardan hipodromlara kadar her yer kapılarını açacak. 

sokağa çıkma yasağıRecep Tayyip Erdoğanpandemi

AŞI YAPTIRAN 65 YAŞA YASAK KALKTI

65 yaş ve üzeri vatandaşlardan iki doz aşısını yaptırmış olanlar, 18 yaş altı gençler ve çocuklar için herhangi bir sokağa çıkma kısıtlaması getirilmezken, hakkı olmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, hafta içi günlerde sadece saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat kısıtlamasının uygulanmayacağı bildirilen genelgede, bu günlerde toplu ulaşım araçlarıyla seyahate kısıtlama uygulanmayacağı kaydedildi. Ayrıca, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde sadece zorunlu hallerde özel araçla seyahate izin verileceği belirtildi.

YEME-İÇME YERLERİ PAKET SERVİSE DEVAM EDECEK

Genelgeye göre, yeme-içme yerleri hafta içi günlerde saatleri arasında gel-al ve paket servis, saatleri arasında sadece paket servis, hafta sonlarında ise saatleri arasında sadece paket servis olarak hizmet verebilecek. Diğer işyerleriyle ilgili olarak ise, 17 Mayıs-1 Haziran arası kademeli normalleşme döneminde gazino, taverna, birahane, nargile salonu veya kafeleri, sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe veya salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunaparklar ile tematik parklar gibi işyerlerinin faaliyetlerine geçici olarak ara verilmesine devam edileceği bildirildi.

AVM'LER HAFTA İÇİ SAATLERİNDE AÇIK OLACAK

Tam kapanma döneminde faaliyetlerine ara verilen perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat gibi dükkanlar ile büro ve ofislerin hafta içi günlerde saatleri arasında faaliyet gösterebileceği anlatılan genelgede, Alışveriş merkezlerinin (AVM) hafta içi saatleri arasında faaliyet gösterebileceği, hafta sonları kapalı olacağı, marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki ürünlerin satışına tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan hafta sonlarında da izin verilmeyeceği vurgulandı

PAZARYERLERİ HAFTA İÇİ AÇIK

Pazaryerlerinin hafta içi günlerde saatleri arasında faaliyet gösterebileceği, hafta sonları ise kurulmayacağı bildirilen genelgede, online market ve yemek sipariş firmalarının hafta içi ve hafta sonu saatleri arasında evlere veya adrese servis şeklinde çalışabileceği, çay ocaklarının masa, sandalye veya taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebileceği belirtildi.

KAMUDA MESAİ ARASI

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki mesai uygulamasının başlangıç ve bitiş saatlerinin olarak uygulanacağının kaydedildiği genelgede, uzaktan veya dönüşümlü gibi esnek çalışma usullerinin uygulamasına devam edileceği kaydedildi.

DÜĞÜN, NİŞAN VE KINA 1 HAZİRAN'A KADAR YAPILAMAYACAK

Nikah ve düğünler ile ilgili olarak, evlendirme işlemlerinin yapılacağı belirtilen genelgede, halen uygulanmakta olan nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinliklerin yapılmaması uygulamasına 1 Haziran tarihine kadar devam edileceği monash.pwede, huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma veya bakım merkezlerinde uygulanan ziyaretçi kısıtlamasının 1 Haziran tarihine kadar uzatıldığı vurgulandı.

KONAKLAMA TESİSLERİ

Şehirlerarası karayolları üzerinde bulunan dinlenme tesisleri,yerleşim sahası içerisinde bulunanlar hariç konaklama tesislerinin içerisinde bulunan yeme-içme yerlerinin aynı masada aynı anda en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebileceği aktarılan genelgede, konaklama tesislerinden yapılan ve ödemesi gerçekleştirilmiş rezervasyonu bulunan kişilerin şehirlerarası seyahat ve sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf olacağı belirtildi.

TOPLU TAŞIMADA YÜZDE 50 SINIRI

Şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçları için uygulanan yüzde 50 kapasite sınırlamasına devam edileceği bildirilen genelgede, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler veya çocukların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına müsaade edilmeyeceği kaydedildi.

BERBERLERİN ÇALIŞMA SAATLERİ ŞU ŞEKİLDE:

Yukarıda sayılan işyerleri dışında kalan ve tam kapanma döneminde faaliyetlerine ara verilen perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, terzi, berber gibi dükkanlar ile büro ve ofisler vb. işyerleri;

Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde içerisinde bulunduğu işkolu için belirlenen tüm salgınla mücadele tedbirlerine riayet etmek kaydıyla hafta içi günlerde saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINDAN MUAF YERLER VE KİŞİLER LİSTESİ

Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanacağı süre ve günlerde istisna kapsamında olduğunu belgelemek ve muafiyet nedeni/güzergahı ile sınırlı olmak kaydıyla;

1. TBMM üyeleri ve çalışanları,

2. Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri dâhil),

3. Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, PTT vb.), buralarda çalışanlar ile ibadethanelerdeki din görevlileri, Acil Çağrı Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, İl/İlçe Salgın Denetim Merkezleri, Göç İdaresi, Kızılay, AFAD ve afet kapsamındaki faaliyetlerde görevli olanlar ve gönüllü olarak görev verilenler, cemevlerinin dede ve görevlileri,

4. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri ile buralarda çalışanlar, hekimler ve veteriner hekimler,

5. Zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılay'a yapılacak kan ve plazma bağışları dahil),

6. İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyet yürüten iş yerleri ile buralarda çalışanlar,

7. Üretim ve imalat tesisleri ile inşaat faaliyetleri ve bu yerlerde çalışanlar,

8. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar,

9. Tarımsal üretime ilişkin zirai ilaç̧ tohum, fide, gübre vb. ürünlerin satışı yapılan işyerleri ve buralarda çalışanlar,

Yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dâhil) ve lojistiğini yapan firmalar ve bunların çalışanları,

Ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dahil), yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar,

Oteller ve konaklama yerleri ile buralarda çalışanlar,

Sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, hayvan barınakları/çiftlikleri/bakım merkezlerinin görevlileri/gönüllü çalışanları ve sayılı Genelgemizle oluşturulan Hayvan Besleme Grubu üyeleri,

İkametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar,

Gazete, dergi, radyo, televizyon ve internet medya kuruluşları, film, dizi ve reklam yapım şirketleri, medya takip merkezleri, gazete basım matbaaları, bu yerlerde çalışanlar ile gazete dağıtıcıları,

Akaryakıt istasyonları, lastik tamircileri ve buralarda çalışanlar,

Sebze/meyve ve su ürünleri toptancı halleri ile buralarda çalışanlar,

Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı işyerleri, üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ile buralarda çalışanlar,

Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri vb.) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar,

Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet gösteren büyük tesis ve işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi) ile bu yerlerde çalışanlar,

Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar ile servis hizmeti vermek üzere görevde olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları,

Kargo, su, gazete ve mutfak tüpü dağıtım şirketleri ve çalışanları,

Mahalli idarelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, karla mücadele, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere çalışacak personeli,

Şehir içi toplu ulaşım araçlarının (metrobüs, metro, otobüs, dolmuş, taksi vb.) sürücü ve görevlileri,

Yurt, pansiyon, şantiye vb. toplu yerlerde kalanların gereksinim duyacağı temel ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar,

İş sağlığı ve güvenliği ile iş yerlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla iş yerlerinde bulunması gerekli olan çalışanlar (iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, güvenlik görevlisi, bekçi vb.),

Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi "Özel Gereksinimi" olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri,

Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartı ile),

Yurt içi ve yurt dışı müsabaka ve kamplara katılacak olan milli sporcular ile seyircisiz oynanabilecek profesyonel spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler,

Bankalar başta olmak üzere yurt çapında yaygın hizmet ağı olan kurum, kuruluş ve işletmelerin bilgi işlem merkezleri ile çalışanları (asgari sayıda olmak kaydıyla),

ÖSYM tarafından ilan edilen sınavlar ile merkezi düzeyde planlanan sınavlara katılacağını belgeleyenler (bu kişilerin yanlarında bulunan eş, kardeş, anne veya babadan bir refakatçi) ile sınav görevlileri,

İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca izin verilen, şehirlerarası karayolları kenarında bulunan dinleme tesislerinde yer alan yeme-içme yerleri ve buralarda çalışanlar,

Zorunlu müdafi/vekil, duruşma, ifade gibi yargısal görevlerin icrasıyla sınırlı kalmak kaydıyla zorunlu hallerde bürolarına, vekili bulundukları iş yerlerine, adliyelere, kolluk birimlerine, resmî kurumlara gitmeleri kaydıyla avukatlar ve avukat stajyerleri,

Araç muayene istasyonları ve buralarda çalışan personel ile araç muayene randevusu bulunan taşıt sahipleri,

Milli Eğitim Bakanlığı EBA LİSE TV MTAL ve EBA platformunda yayınlanmak üzere Bakanlığa bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında çalışmaları devam eden uzaktan eğitim video çekimi, kurgu ve montaj faaliyetlerini yürütmekte olan ya da söz konusu çalışmaların koordinasyonunu sağlayan personel,

Profesyonel site yöneticileri ile apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarına dair belgeyi ibraz etmek ve ikametleriyle görevli oldukları apartman veya sitelere gidiş-geliş güzergâhıyla sınırlı olmak kaydıyla apartman ve sitelerin temizlik, ısınma vb. işlerini yerine getiren görevliler,

İş yerinde bulunan hayvanların günlük bakım ve beslenmelerini yapabilmek için ikamet ile işyeri arasındaki güzergâh ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvan satışı yapan iş yerlerinin sahipleri ve çalışanları,

ARKADAŞINA GÖNDER

Sokağa çıkma yasağı saatleri: Hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı ne zaman bitiyor, 1 Haziran’dan sonra yasaklar kalkacak mı?

SON DAKİKA

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır