insan kaynakları yönetimi önlisans mezunu ne iş yapar / İnsan Kaynakları Yönetimi Meslek Elemanı Hakkında Bilgi | Meslekler Hakkında Bilgiler

Insan Kaynakları Yönetimi Önlisans Mezunu Ne Iş Yapar

insan kaynakları yönetimi önlisans mezunu ne iş yapar

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Nedir?

İnsan kaynakları yönetimi nedir sorusu şöyle cevaplanabilir; kamu kurumlarında ya da farklı endüstrilerde iş gücünü doğru kullanmak ve daha verimli hâle getirmek için sürdürülen çalışmaların tümüdür. Globalleşen dünyada ticari alanda rekabetin de yoğun yaşandığı şirketlerde insan kaynağını doğru yönetmek önem taşır. Bu doğrultuda yapılacak işe uygun personelin alınması için organizasyonu gerçekleştirecek alanında uzman kişilere ihtiyaç duyulur. İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünün amacı; kaynaklardan maksimum derecede verim sağlama, insan gücünü ve zamanı organize etme gibi konularda görev alabilecek profesyoneller yetiştirmektir. Şirketlerin yönetim kadrolarında yer alacak olan İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü mezunları idari işlerden, planlama ve organizasyondan, ücret yönetiminden, işe alım süreçlerinden, performans sisteminden ve tahakkuk işlemlerinden sorumlu olur. Özellikle üretim sektöründe görev yapan insan kaynakları çalışanları, çok sayıdaki personelin iş kanunu doğrultusunda işe devam takibini, ücret pusulalarını, disiplin süreçlerini, işe giriş çıkış işlemleri gibi önemli hususları takip ederek firmanın verimliliğini ve kâr oranını artırmasını sağlar. İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünü tercih edecek olan adayların; disiplinli, sorumluluk sahibi, iletişimi kuvvetli, liderlik özelliği olan, insan kaynakları yönetimine ilgi duyan kişiler olması gerekir.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İnsan Kaynakları Yönetimi kaç yıllık sorusu iki şekilde yanıtlanır. Bölümün ön lisans ve lisans programı vardır. Ön lisans programında eğitim görecek olan kişilerin AKTS'yi, lisans eğitimi görecek öğrencilerin ise AKTS'yi tamamlamaları gerekir. Aynı zamanda ön lisans programında okuyan öğrencilerin, insan kaynakları departmanında 30 gün zorunlu staj yapmaları gerekir. Bu stajı tamamlamaları ve tüm derslerden başarılı olmaları hâlinde bölümden mezun olabilirler. Programın ön lisans ya da lisans bölümünü tercih edecek olan adayların, üniversitelerin İnsan Kaynakları Yönetimi taban puanlarını göz önünde bulundurmaları gerekir. Eşit ağırlık puan türü ile öğrenci alımı gerçekleştiren üniversitelerde İnsan Kaynakları Yönetimi sıralamalarının takip edilmesi ve bu doğrultuda tercih yapılması gerekir. Bölümün taban puanları ve sıralamaları her sene farklılık gösterir. İnsan Kaynakları Bölümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler, İnsan Kaynakları Yönetimi Ön Lisans Diploması ya da İnsan Kaynakları Yönetimi Lisans Diploması almaya hak kazanırlar.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümünü tercih edecek olan adaylar sektöre yönelik idari, hukuki ve bilimsel dersler alırlar. İnsan Kaynakları Yönetimi dersleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • Muhasebe İlkeleri I – II
  • Çalışma Psikolojisi
  • İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
  • İletişim Bilgisi
  • Yönetim ve Organizasyon
  • Genel Ekonomi
  • Eğitim Geliştirme ve Kariyer Yönetimi
  • Küresel Siyasete Giriş
  • Performans YönetimiHukukun Temel Kavramları
  • Ücret ve Ödül Yönetimi
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • Davranış Bilimlerine Giriş
  • Belge Yönetimi ve Ofis Uygulamaları
  • İşe Alım ve Eğitim Süreçleri

Bu dersler öğrencilerin öğrenim süresi boyunca görecekleri, İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümündeki temel derslerdir. Kurumsal Yönetim, Pazarlama İlkeleri, Temel İngilizce, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik, Dosyalama ve Arşivleme Teknikleri ise bölümdeki seçmeli derslerdir. İnsan Kaynakları Yönetimi 2 yıllık bölümden mezun olan kişiler diledikleri takdirde Dikey Geçiş Sınavı’na girerek lisans mezuniyet hakkı elde edebilir. Sınavdan yeterli puanı alan kişiler İnsan Kaynakları Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Konaklama İşletmeciliği, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İşletme, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi lisans bölümlerine geçiş yapabilir.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

İnsan kaynakları departmanı, çalışılan iş yerlerinde mevcut pozisyonlarda görev alabilecek doğru çalışanları belirler. Bu süreçte seçme, mülakat yapma ve yerleştirme politikalarına uygun çalışır. Çalışılan şirkette idari ve mali hedefleri tutturmak amacıyla haftalık ve aylık faaliyet raporları oluşturur. İş ilanlarının yayınlanma noktasını belirler, iş başvurularına olumlu ya da olumsuz geri dönüş sağlar. İş yerinde çalışan personelin verimliliğini artırmak amacıyla yıl içerisinde memnuniyet çalışmaları ve performans göstergelerinin takibini yaparak yönetime rapor sunar. Ücret politikasının belirlenmesi konusunda da rol üstlenen insan kaynakları bölümü çalışanları, ücret zamlarının belirlenmesi ve çalışanların bordrolarına yansıtılması amacıyla çalışmalarını sürdürür. Bununla birlikte işe giriş ve işten çıkış işlemlerinin yasal mevzuat doğrultusunda gerçekleşmesini sağlar. Günlük puantaj kaydı tutarak devamsızlık kontrolü, vardiya takibi, fazla mesai takibi konularında faaliyet gösterir. İnsan kaynakları yönetimi, idari personelin kariyer yönetimini de sağlamak amacıyla çalışmalar gerçekleştirir. Gerekli durumlarda eğitim programları oluşturularak çalışanların bunlara katılımı sağlanır.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünden mezun olan kişiler hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde çalışma imkânına sahiptirler. Kamuda memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni olarak görev yapabileceği gibi bazı kurumların personel birimlerinde de görev alabilir. Özel sektörde ise insan kaynakları departmanlarında çalışılabilir. Lisans eğitimini İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünde tamamlayan kişiler, yüksek lisans da yaparak akademisyen olarak görev yapabilirler. İnsan Kaynakları Yönetiminden mezun kişilerin çalışabileceği alanlar; kamu kurumları, üniversiteler, bakanlıklar ve endüstri işletmeleridir. Bununla birlikte insan kaynakları danışmanlığı yapan firmalarda da görev alabilirler. Kariyerine insan kaynakları elemanı olarak başlayan kişiler, tecrübe edindikleri takdirde insan kaynakları uzmanı, insan kaynakları sorumlusu/şefi, insan kaynakları müdürü olabilir. Bu alandan mezun olan ve kariyerlerini planlamak isteyenler, funduszeue.info üzerinden insan kaynakları uzmanı iş ilanları seçeneklerini inceleyerek kendilerine uygun ilanlara başvuruda bulunabilirler.


İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, İnsan Kaynakları Yönetimi dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

NOT: Aynı isim altında lisans programı da bulunmaktadır. Burada tanıtımı yapılan bölüm 2 yıllık olandır.

2 Yıllık İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Nedir?

İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü; görev yaptığı kurum ya da işletmede çalışanların niteliklerine uygun görevlere atanması ve çalışma isteklerinin artırılması konularında insan kaynakları uzmanı veya personel müdürüne bağlı olarak çalışan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. İnsan Kaynakları Yönetimi, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü için de baraj puanı puandır.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

İnsan Kaynakları Yönetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İnsan Kaynakları Yönetimi mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Avrupa Birliği Bakanlığı

2- Belediyeler

3- Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı

4- Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü

5- Karayolları Genel Müdürlüğü

6- Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu

7- Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü

8- Üniversiteler

Gelişen endüstriyel faaliyetler ve hizmet sunumundaki değişiklik ihtiyaçları, yetişmiş insan gücüne olan ihtiyacı da beraberinde getirmiştir. İşyerinde istihdam edilen insan gücü nitelik olarak değişmeye başlamıştır. AB ile ilgili gelişmeler ve kalite alanındaki görüş farklılıkları işletmelerdeki insan gücü kaynağını ve bu kaynağın kullanımını ön plana çıkarmış, çok önemli hale getirmiştir. İş Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerle işçi giriş ve çıkışlarının düzene bağlanması önem arz etmeye başlamıştır.

Bu nedenle bu bölümden mezun olanların iş bulması geniş bir alanı kapsamaktadır. Kamuda ve özel sektörde toplam kalite yönetimi ile ilgili çalışmalar hız kazandığından bu bölüm mezunlarına duyulan ihtiyaç yoğunlaşarak artacaktır. Her sektörde iş bulabilme şansları vardır.

İnsan Kaynakları Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İnsan Kaynakları Yönetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İnsan Kaynakları Yönetimi mezunlarının görevleri şunlardır:

1- İşletmenin çalışan sayısını ve niteliğini belirlemeye, geleceğe yönelik insan gücü planlaması yapılmasına, var olan planların gözden geçirilmesine yardımcı olur.

2- İşletmeye başvuranların niteliklerini değerlendirerek, uygun görülenlerin işe alınmasını sağlar.

3- Çalışanların emeklilik, izin, hastalık, yer değiştirme, çalışma ortamının düzeni ve kaynaklarının kullanımı gibi işlemlerini yürütür.

4- İşe yeni alınanların ve çalışanların işe uyumunu sağlamak için oryantasyon programları ile çalışanların bilgi ve becerilerini artırıcı hizmet-içi eğitim programlarını düzenlemeye, eğitim materyallerinin hazırlanmasına, eğitim sonrası eğitim sonuçlarını ölçmeye yardımcı olur.

5- İşletmenin insan kaynağı politikasının geliştirilmesi için çalışmalar yapar ve politika çerçevesinde uygulamalarda bulunulmasına çalışır.

6- İşletmedeki tüm birim yöneticileri ile iletişim ve bilgi alışverişi yapmada, sendikal ilişkilerde, iş kazalarının bölge çalışma müdürlüğüne bildirilmesinde işveren temsilcisi rolündeki amirine yardımcı olur.

7- Toplam kalite yönetiminin işletmeler ve kurumlar içinde öncülüğünü üstlenerek, çalışanların moralini, motivasyonunu ve uyum düzeyini artırmaya çalışır.

8- Çalışanlara yönelik dönemsel Performans Değerleme Sistemini düzenler, uygular ve sonuçlarını analiz edip yönetime rapor sunar.

İnsan Kaynakları Yönetimi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle İnsan Kaynakları Yönetimi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. İnsan Kaynakları Yönetimi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

İnsan Kaynakları Yönetimi Meslek Elemanı; sakin, temiz, iyi aydınlatılmış, kapalı ortamlarda görev yapar. Birinci derecede uğraş ve sorumluluk konusu işletmedeki tüm çalışanlardır. İnsan kaynağı planlaması, yönetimi, verimliliği ve motivasyonu üzerinde yöneticilerle ve diğer görevlilerle iletişim halindedirler.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Çeşitli büro malzemeleri

2- Telefon, faks, bilgisayar, daktilo, fotokopi makinesi

3- Çeşitli kanun kitapları, bilgi dosyaları

4- Eğitim araç ve gereçleri

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İnsan Kaynakları Yönetimi maaşlar lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İnsan Kaynakları Yönetimi maaşları lira arasındadır.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. İnsan Kaynakları Yönetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

-İnsan Kaynakları Yönetimi

-İşletme

-Kamu Yönetimi

-Siyaset Bilimi

-Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

-Teknoloji ve Bilgi Yönetimi

-Uluslararası İşletme Yönetimi

-Yönetim Bilişim Sistemleri

2 Yıllık İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Genel Ekonomi, Genel İşletme, İngilizce-I, İnsan Kaynakları Yönetimi, Temel Bilgi Teknolojileri, Türk Dili-I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Eğitim Geliştirme ve Kariyer Yönetimi, İngilizce-II, İnsan Kaynaklarında Performans Değerlendirme Sistemi, İşe Alım ve Eğitim Süreçleri, Temel Hukuk, Türk Dili-II, Yönetim ve Organizasyon.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Genel Muhasebe, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Örgütsel Davranış, Kurumsal Yönetim, Çevre Koruma, İş Sağlığı ve Güvenliği, Uluslararası İşletmecilik, Ücret Yönetimi ve İş Değerleme.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Bilgisayarlı Muhasebe Uygulamaları, Dosyalama ve Arşivleme Teknikleri, İstihdam ve İşsizlik, Pazarlama İlkeleri, Diksiyon ve Etkili Konuşma, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik, Toplam Kalite Yönetimi, Uluslararası Sosyal Politika.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İnsan Kaynakları Yönetimi KPSS taban puanları için , , , , ve atamalarına baktık. İnsan Kaynakları Yönetimi bölümüne son beş yılda kadar kişi kamu kurumlarına 84 ve üzeri puanlarla atanabildi.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İnsan Kaynakları Yönetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Ayrıntıları algılayabilmeli.

2- Başkalarını etkileyebilmeli, yönlendirebilmeli ve ikna edebilmeli.

3- Büro işlerine ilgili olmalı.

4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

5- Ekip çalışmasını sevmeli.

6- Empati kurabilmeli.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9-Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.

Sözel yeteneği güçlü olmalı.

Yönergeyi izleyebilmeli.

İnsan Kaynakları Yönetimi Okuyanlar ve İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İnsan Kaynakları Yönetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için İnsan Kaynakları Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası