kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark nedir / Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Nedir? Farkları Nelerdir?

Kat Irtifakı Ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir

kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark nedir

ufuk saçıntı

Bu yazımızda “kat irtifakı nedir?”, “kat mülkiyeti nedir?”, “Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farklar nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Ev kontratı imzalayan alıcı

Ev sahibi olmak pek çoğumuzun hayallerini süslüyor. Bu kadar önemli bir adım atılırken titizlikle davranmak ve özellikle hukuki açıdan belli noktaları gözden kaçırmamak gerekiyor. Ev alırken tapu sicili kaydının mutlaka araştırılması uzmanlar tarafından öneriliyor.

Kat İrtifakı Nedir?

Bir arsa üzerindeki tamamlanmamış yani inşaatı yapılacak olan ya da yapılmakta olan binaya ait mülkiyet hakkına kat irtifakı deniliyor. Söz konusu arsa üzerinde alınması planlanan dairenin hissesine düşen arsa tapusu olarak da tanımlanabilen kat irtifakı tamamlanmış binanın mülkiyet hakkını da içeriyor. Bir arsa üzerine bina yapma hakkı şeklinde de ifade edilebilen kat irtifakında binayı inşa eden tarafın ve satın alan tarafın farklı sorumlulukları bulunuyor. Müteahhit binanın özellikleri, metrajı gibi konularda beyanda bulunurken satın alan taraf ödeme taahhüdünde bulunmuş oluyor.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Bir arsa üzerindeki inşaatı tamamlanmış binanın birbirinden bağımsız olan her bir bölümünün mâliklerinin bağımsız mülkiyet hakkını ifade eden kat mülkiyeti esasen bina içerisindeki hangi dairenin maliki olunduğunu gösteriyor. Binanın inşa edilmesinden ve iskan raporunun alınmasından sonra kat mülkiyeti tapusunun alınması gerekiyor. Yasada belirtilen sürede alınmaması durumunda cezai yaptırım uygulanabiliyor.

Kat İrtifakı İle Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kat irtifakı tapusu, arsa tapusu ile kat mülkiyeti tapusu arasında kurgulanmış bir tapu şekli olup inşaatın başlangıç aşamasından binanın tamamlanıp iskânının alınmasına kadar geçen sürede hukuken sağlıklı bir geçişin yapılabilmesini sağlıyor. İskân alınmasından sonra kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş yasal bir zorunluluk olarak uygulanıyor. Aslında kar irtifakı inşaatı bitmemiş bir yapının üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olup, kat mülkiyeti inşaatı tamamlanıp iskan belgesi alınmış yapılarda bulunuyor.

Kat irtifakı tapusu ile kat mülkiyeti tapusu arasında tapunun risk seviyesi açısından da bazı farklılıklar bulunuyor. Kat irtifakı tapusuna sahip olan mülklerin hukuken daha yüksek risk seviyesine sahip olduğu kabul ediliyor. Kat mülkiyeti tapusu ise yasal olarak çok sağlam bir dayanak olarak tanımlanabiliyor. Ayrıca kat mülkiyeti tapusu söz konusu binanın kurallara uygun olarak yapıldığının da tescil edilmesi oluyor.

Kat irtifakı tapusu bulunan ancak projeye uygun olarak tamamlanmaya yapılar için belediye yıkım kararı verebileceğinden kat irtifakı tapusu olan mülklerin alımı aşamasında dikkatli olunması gerekiyor. Ayrıca yine yapının projeye aykırı yapılması durumunda banka kredisi kullanılamaması durumu söz konusu olabiliyor. Yapıda yer alan otopark veya depo gibi ortak alanların dairelere dahil edilmemesi sonucunda diğer hak sahiplerinin başvurularına dayanılarak proje ile ilgili yıkım kararı alınabiliyor.

Kat mülkiyeti tapusunun olmadığı durumlarda tapuda tam olarak hangi bağımsız bölümün hak sahibine ait olduğunun belirtilmesi mümkün olmuyor. 27 Kasım tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlanan Kat Mülkiyet Kanunu değişikliğine göre kat mülkiyet tapusunun alınması zorunlu hale getirilmiş bulunuyor.

Kat mülkiyet tapusunun olmadığı binalarda bina giderlerine katılımda yaşanabilecek problemler gibi bazı meselelerin çözümünün hukuki yollarla gerçekleştirilmesinde zorluklar yaşanabiliyor.

Kat irtifakının Tapu Sicil Müdürlüğü’ nün düzenlediği resmi senedin tapu kütüğüne tescil edilmesi ile inşa ediliyor. Kat irtifakı kurulurken arsanın sahiplerinin arsadaki pay oranları dikkate alınıyor. Bina henüz inşaat halinde iken satın alınan mülklerde alıcıya kat irtifakı tapusu veriliyor. Arsa payının devredilmesinin gerekli olduğu durumlarda, arsaya bağlı kat irtifakı da devrediliyor.

Binanın inşaatının tamamlanması ve iskân alınmasını takiben kat mülkiyeti tapusunun alınması için gereken işlemler başlatılarak kat irtifakı sona erdirilebiliyor. Kat irtifakı tapusu alınan bir inşaatın ilgili tarihten itibaren en fazla 5 yıl içerisinde projeye uygun olarak tamamlanması gerekiyor ve tamamlanmadığı takdirde kat mülkiyetine geçilemiyor. Bu durumda kat irtifakı tapusu bulunan kişilerden biri Sulh Hukuk Mahkemesi’ ne yaptığı başvuru ile kat irtifakının bozulmasını ya da kanunda belirtilen 5 yıllık sürenin uzatılmasını talep edebiliyor.

Kart irtifakı tapusundan kat mülkiyeti tapusuna geçiş yapılması ile birlikte tapuda görünen ana taşınmaz bölümü arsa yerine niteliği tanımlanmış binaya dönüşüyor. Böylelikle kat mülkiyeti tapusu sahibi olan gayrimenkul sahibinin hakları da güvence altına alınmış oluyor.

Emlak Vadisi Youtube Videoları

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kat Mülkiyeti Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi tapu çeşitlerinden biri de kat mülkiyetidir. Kat mülkiyeti nedir dediğimizde yapının tamamlanmış olmasıyla birlikte Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre taşınmazın bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı olmasıdır. Bir nevi ispat belgesidir. Kat mülkiyeti; daire, ofis, mağaza, depo, dükkan gibi taşınmazlara verilmektedir.

Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmanın şartları şöyledir; inşaatın bitmiş olması ve konutun iskan belgesinin alınmış olması gerekir. Bazı durumlarda konutun iskan belgesi sonradan alındığında tapunun da kat mülkiyetli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Dilekçe hazırlanarak kat mülkiyetli tapu için Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak kat mülkiyetli tapu alınabilmektedir.

Kat İrtifakı Nedir?

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı da birbiriyle sıkça karıştırılan iki konudur. Kat mülkiyetinde tamamlanmış bir inşaat olması durumu söz konusuyken kat irtifakında henüz inşaat halindeyken arsadaki payını ifade etmektedir.

Kat irtifakı nedir dediğimizde arsa üzerindeki inşaata yönelik mülkiyet hakkı olarak tanımlanmaktadır. Henüz tamamlanmamış, arsa halinde olan bir projeden şahsi olarak ne kadar payınız olduğunun gösteren bir terimdir.

Kat İrtifakı Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir?

Kat irtifakı kat mülkiyeti arasındaki fark nedir? sorusunun cevabını aşağıda birkaç madde ile açıkladık.

· Kat mülkiyetinde projenin tamamlanmış olma şartı aranırken kar irtifakında henüz tamamlanmamış bir yapıdan da söz etmek mümkündür.

· Kat irtifakı pay sahiplerinin haklarını gösterirken kat mülkiyeti şahsi olarak yapıdaki payını göstermektedir.

· Kat mülkiyeti kat irtifakının bir devamıdır. Proje tamamlandığında kat irtifakı kat mülkiyetine çevrilmektedir.

· İnşaat boyunca pay sahiplerinin bir projede kat irtifakı varken proje tamamlandıktan sonra kat mülkiyeti hakkı mevcuttur.

· Kat irtifakına geçici süreli bir belge demek yanlış olmayacaktır. Kat mülkiyeti ise tapuda da belirtilen sürekli geçerlilik arz eden bir konudur.

Kat İrtifakını Kat Mülkiyetine Çevirme Nasıl Yapılır?

İnşaat sırasında alınan kat irtifakı proje tamamlandığında kat mülkiyetine çevrilmelidir. Bu çevrilme görevi müteahhitin görevidir. Müteahhitlerin belediyeye iskan ruhsatı başvurusu yapar. Sonrasında kat mülkiyeti için dilekçe verir. Kat sahibi sonrasında bu dilekçe ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunur. Yetkililerin yönlendirmesi sonucunda kat mülkiyeti tapusu alınır.

Kat Mülkiyeti Olmazsa Ne Olur?

Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır. Ev satın alındığında sene içerisinde kat mülkiyetine geçilmesi gerekmektedir.

Henüz teslim edilmeyen bir projeden ev alındığında ise önce kat irtifakınız olur, proje bittikten sonra iskan alınır ve sonrasında kat mülkiyeti için müteahhit başvuru yapmalı ve gerekli işlemlerden sonra kat mülkiyetinizi almalısınız.

Kat Mülkiyeti Masrafı Nedir?

Kat mülkiyeti almak için öncelikle müteahhittin belediyeye başvurması gerekmektedir. Sonrasında ise sizin dilekçe ile kat mülkiyeti başvurusunda bulunmanız gerekir. Kat mülkiyeti tapusu alınmasının belirli bir masrafı mevcuttur. Fiyatlar evin değerine, projenin durumuna, inşaat firmasına göre değişiklik göstermektedir. Fakat kat mülkiyeti tutarının en az 10 bin TL tutması muhtemeldir.

Kat m&#;lkiyeti nedir ve nasıl alınır? Kat m&#;lkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark

Haberin Devamı

Kat irtifakı kısaca, olarak “arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı” olarak tanımlanır. Tapu türleri arasında kat irtifakı tapusu, arsa tapusu ve kat mülkiyeti tapusu şeklinde önemli bir ayrıma girer. Kat irtifakı tapusu, bir ara form olarak görülür.

Kat Mülkiyeti Nedir ve Nasıl Alınır?

 Kat mülkiyeti, tapusuna sahip olmak için ilk olarak iskan belgesinin alınmış olması gerekir. İskan belgesi diğer adı ile yapı kullanım belgesi olarak da adlandırılabilir. Daire, mağaza, depo ya da kat gibi bağımsız bölgeler için alınan kat mülkiyeti, tamamlanmış bir inşaat olması gerekir.

 Kat mülkiyetinin alınacağı taşınmazın bağımsız bir yapı olması, kat mülkiyeti türü için zorunluluk taşıyan bir başka faktördür. Kat mülkiyetine sahip olmak için en önemli şart, yapının inşaatının tamamlanmış olmasıdır. Bunun yanında bahsedilen bölümlerin mutlaka bağımsız yapılmış olması ve ana yapının da kâgir olması şarttır.

Haberin Devamı

Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı Arasındaki Fark

 Tapu türleri arasında arsa tapusu, kat mülkiyeti ve kat irtifakı tapusu şeklinde bir ayrıma gidilir ve kat irtifakı tapusunun bir ara formu olduğu görülür. Arsa tapusunda herhangi bir inşaat bulunmaz. Kat irtifakı tapusu için inşaatın başlanmış ama tamamlanmamış olması gerekir. Kat mülkiyeti tapusunda da tamamlanmış bir inşaat vardır. Kısacası, inşaat süresinde geçerli olan kat irtifakı, geçici bir süre için alınan bir belgedir.

 İnşaat sırasında kat irtifakı alınır ve inşaat tamamlandığı zaman da kat mülkiyetine çevrilir. Ama bu çevrim işleminde kat sahipleri değil de müteahhitler rol oynar. Müteahhitlerin belediyeye iskan ruhsatı ile başvuru yapmış olması sonucunda bir dilekçe vererek kat sahibi, bu dilekçe ile birlikte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvurur. Bazı prosedürlerin aşılması sonucunda kat mülkiyeti tapusu elde edilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası