izotonik kasilma / İzokinetik Performans Cihazı

Izotonik Kasilma

izotonik kasilma

KAS KASILMASI TİPLERİ
   Kas gerimi ve yüke göre sınıflandırılır.Cisme bir kuvvet uygulandığında kas kasılıyorsa bu duruma KAS GERİMİ denir.Bir cisme,cismi hareket ettirebilecek ağırlık veya zıt kuvvetin uygulanmasına YÜK denir.Kas kasılması tipleri ikiye ayrılır.

1)İZOMETRİK KASILMA:
   》Statik kasılmadır.
   》Kas boyunun sabit kaldığı halde gerimin ya da kuvvetin arttırıldığı kasılma şeklidir.(Boy sabit ve kuvvet artar.)
   》Fiziksel anlamda iş olmaz.
   》Isı oluşur.
   》Bir ağırlığı belli yükseklikte tutma,vs,...

2)İZOTONİK KASILMA:
   》Kas gerimi sabit tutularak kas boyunun kısalması ya da uzamasıyla oluşan kasılma şeklidir.(Kas tonusu sabit ve kas boyu kısalır.)
   》Mekanik iş yapılır.
   》Dinamik kasılmadır.
   》Bir ağırlığın yukarı kaldırılması,kol ve bacağın flexiona getirilmesi,vs,...
   》İzotonik kasılma ikiye ayrılır;
☆Konsantrik Kasılma:Kas kısalır.Primer mover kas ve yardımcı kas yanyana gelir.Kas kısalır ve kalınlaşır.Örneğin;Dirseğimizi flexiona aldığımızda biceps kasının durumu.
[Resim: mRrza2.jpg]



   ☆Eksentrik Kasılma:Kas yerçekiminden ötürü uzar.Primer mover kas ve yardımcı kas birbirinden ayrılır.Kas uzar ve incelir.Örneğin flexiondaki dirseği extansiyona getirdiğimizde biceps kasının durumu.
[Resim: MRPy27.jpg]



KAS KASILMASI İÇİN GEREKLİ ENERJİ SİSTEMLERİ
   Flamentlerin kayması için enerji gerekir.Bu enerji ATP'nin ATPaz enzimi(Miyozin başında bulunur)ile parçalanmasıyla sağlanır.[ATP>ADP+P(enerji)]
   Kas kasılmasi enerji gerektirir.Kasılma için gerekli enerji ATP'nin hidrolizinden kullanılır.[ATP+H2O>ADP+7,3kcal]
Kullanılan enerji kaynakları ise ana enerji kaynağı ATP'dir.Ancak kaslarda kas gücünü en fazla 3sn sürdürebilecek ATP bulunur.Bu yüzden ATP'nin sürekli yenilenlenmesi gerekir.Bunun için 3 yol vardır:
[Resim: rymVaz.jpg]



1)Kreatin Fosfat Sistemi/Fosfojen Enerji Sistemi:
   》Kas hücrelerinde fosfokreatin konsantrasyonu ATP konsantrasyonunun 5 katı kadardır.
   》Dinlenme sırasında ATP moleküllerinin bazıları fosfat gruplarını kreatine transfer ederek kreatin fosfat oluşturur.Yani*metabolizmadan gelen ATP+kreatin=ADP+fosfokreatin.
   》Egzersiz sırasında ise kreatin fosfat hidrolize olarak ADP'dej ATP oluşumunu sağlar.Oluşan ATP kasılmayı devam ettirir.Çalışan kasta tablo*fosfokreatin+ADP=kreatin+ATP.
   》100 metre koşusunda olduğu gibi kısa süreli patlayıcı kas gücü için bu sistem kullanılır.

2)Glikojen-Laktik Asit Sistemi:
   》ATP oluşturmak için kullanılan ikinci enerji kaynağı kas hücrelerinde depolanmış GLIKOJENdir.
   》Glikojen,glikoza parçalanır.Glikozun pirüvik asit ve laktik aside yıkılmasına GLIKOLIZ denir.
   》Glikoliz sırasında herbir glikoz molekülü önce 2 mol pirüvik aside çevrilir.Sonra iki yol izler;
      1)Genel olarak pirüvik asit molekülü kas hücre mitokondrilerine girerek oksijen varlığında çok sayıda ATP yapımını sağlar.[Glikoz>Pirüvik asit>Laktik asit.Bu işlem anaerobik olarak gerçekleşir.
Eğer pirüvik asit>CO2+H2O dönüşseydi aerobik olarak gerçekleşmiş olacaktı.]
      2)Eğer glikoz metabolizmasının bu aşamasında oksijen yetersiz ise pirüvik asidin çoğu laktik aside çevrilir bu da yorgunluğa sebep olur.Anaerobik glikoliz tek başına kas kasılmasını ancak 1-2dk sürdürebilir.Aerobik sisteme göre işlem 2,5 kat daha hızlı meydana gelir.Bu yüzden kasların kısa ve orta süreli kasılmaları için enerji gerektiğinde devrededir.
[Resim: VBgLGq.jpg]



3)Aerobik Enerji Sistemi:
   》Glikoz+2ATP=6CO2+6H2O+38ATP.İşlem oksijen varlığında gerçekleşir.
   》ATP oluşturmak için son enerji kaynağıdır(Aerobik glikoliz.).Ortamda yeterli oksijen bulunduğunfa pirüvik asit mitokondride sitrik asit siklusuna girerek karbondioksit ve su oluşturur.
   》Bu kimyasal reaksiyon zincirinde pirüvik asit önce Asetil CoA'ya dönüşür.Sonra Asetil CoA'nın asetil parçası CO2 ve H2O'ya dönüşür.Hidrojen atomları okside olur sonucunda ATP oluşumu için büyük miktarda enerji serbestler.
   》Uzun süreli kasılmalarda kullanılan enerjinin %95'i bu enerji sistemi sayesinde elde edilir.
[Resim: AG0qb7.jpg]



   Tekrar özetlersek;
      ●Fosfojen sistem=8-10sn,ani kas gücü gerektiğinde örneğin 100 metre koşu,atlama,ağırlık aktarma,vs,...
      ●Glikojen-Laktik Asit Sistemi=1-2dakika,200-800 metre koşusu gibi aktivitelerde etkindir.
      ●Aerobik Enerji Sistemi=Sınırsız enerjiyi sağlar.Uzun atletik aktivitelerde örneğin maraton gibi etkindir.

KAS KRAMPLARI/KONTROL EDILEMEYEN SPAZM:
   Nedenleri arasında dehidratasyon ve elektrolit dengesizliği söylenebilir.Yapılması gerekenler neler?
      *Kası gerin veya basınç uygulayın.
      *Kası çimdikleyin.Masaj yapmayın.
      *Eletrolit içeren sıvılar(portakal suyu,su)için.

   Kaynak: Laima Pınar,Sinir ve Kas Fizyolojisi Temel Bilgileri,Baskı(Ankara:Akademisyen Kitabevi,2016,4.baskı.


Etiket:fizyoloji,kas,aerobik ve anaerobik enerji sistemi,kasılma.

İskelet kaslarımız çalışırken kasılma ve gevşeme fonksiyonlarını yerine getirirler. Kas uyarı aldığında kasılırken, uyarı sonlandırıldığında ise gevşemektedir. Bu temel prensipten hareketle farklı kas kasılma çeşitleri bulunmaktadır.

  • İzotonik kasılma
  • İzometrik kasılma
  • Oksotonik kasılma
  • İzokinetik kasılma

İzotonik Kasılma

konsantrik ve eksantrik

İzotonik kasılma kas kasılma çeşitleri arasında en bilinen türdür. Kasılma esnasında tüm hareket boyunca gerilim aynı düzeyde olmaktadır. İkiye ayrılır; konsantrik ve eksantrik kasılma.

Konsantrik kasılma; kasılma esnasında kas uzunluğunun kısaldığı kontraksiyon çeşididir. Bu tür kasılmalarda direnç sporcunun maksimum potansiyelinin daha altındadır. Biceps curl ya da leg extension hareketlerini konsantrik kasılmaya örnek olarak verebiliriz.

Eksantrik kasılma; kasılma esnasında kas boyunun uzadığı, eklem açısının artırıldığı kontraksiyon çeşididir. Negatif kasılmalar olarak da ifade edilir, çünkü konsantrik bir kasılma sürecini tersine çevirirler. Kas, başlangıç konumuna geri döner. Biceps curl hareketinde, bükme sonrası kol başlangıç konumuna geri getirilirken eksantrik kasılma devrede olur.

İzometrik Kasılma

İzometrik kasılmada kasın boyunda herhangi bir değişim olmamakta, geriliminde ise artış meydana gelmektedir. Örneğin hareket ettirilemeyen bir nesneye (duvar olabilir) uygulanan kuvvet sonucunda kasların uzunluğu değişmez, ama bir gerilim söz konusu olur. Bir başka örnek olarak ise plank pozisyonunu verebiliriz.

İzometrik kasılmalarda oluşan gerilim, izotonik kasılmalarda oluşan gerilime kıyasla daha yüksektir.

Oksotonik Kasılma

Oksotonik kasılmada izometrik ve izotonik kasılmalar bir arada görülür. Dolayısıyla kasılma esnasında kasın hem gerilimi hem de uzunluğu değişir.

Örneğin bir ağırlığın kaldırılması esnasında, sporcu tarafından uygulanan kuvvet direnci (ağırlığı) aşana kadar izometrik kasılma söz konusudur, aştığı anda ise izotonik kasılma devreye girer.

İzokinetik Kasılma

İzokinetik kasılma, tüm hareket boyunca sabit bir hızda gerçekleşen kasılmayı ifade eder. Bu kasılmanın gerçekleştirilebilmesi için özel makinelere ihtiyaç duyulur. Bu makineler yükün miktarı fark etmeksizin sabit bir kasılma hızına olanak verecek şekilde tasarlanmışlardır.

Hareketin uygulanışı esnasında makine sporcu tarafından üretilen güce eş miktarda direnç oluştururken, sporcu eksantrik ve konsantrik kasılmaları birlikte gerçekleştirmektedir.

İzokinetik kasılma sayesinde hareket aralığı boyunca kasın en üst düzeyde çalıştırılması sağlanır. Bu özelliğinden dolayı sporcular arasında kas gücü farkı tespit edilebilmektedir.

İlgili

Bu Çalışma; Sağlıklı Sedanter Bireylerde Diz Ekstansör kaslarının izotonik kuvvetlendirme antrenmanlarına eklenen izometrik kasılma periyotlarının izokinetik parametreler üzerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Sportomed, Sporcu Sağlığı ve Ortopedik Rehabilitasyon Kliniğine başvuran 18-40 yaşları arasında, daha önceden diz ile ilgili bir sakatlığı bulunmayan , operasyon geçirmemiş ve herhangi bir nörolojik ve kardiyak problemi olmayan 43 gönüllü dahil edilmiştir. Gönüllüler randomize olarak iki gruba ayrılmıştır. 1. Gruba yaş ortalaması 29,9±5,2 yıl olan 21 kişi, 2. Gruba yaş ortalaması 27,5±4,31 yıl olan 22 kişi alınmıştır. 1. Gruba Quadriceps Femoris (QF) kasının 1 Maksimum Tekrar (1MT) kuvvetinin %60 ı oranında `Leg Extension` 2 set halinde, 10 tekrarlı, izotonik kasılma yaptırılmıştır. Ancak izotonik kasılmanın sonunda (0 derecede), kişilerden kaldırdıkları ağırlığı 5 sn boyunca tutmaları (izometrik kasılma) istenmiştir. 2. Gruba QF kasının 1 maksimum kuvvetinin %60 ı oranında Leg Extension 2 set halinde, 10 tekrarlı, izotonik kasılma yaptırılmıştır. Her iki grupta da her set arasında 60 sn dinlenme süresi verilmiştir. Her iki grup da 8 hafta boyunca haftada 3 gün egzersiz programına alınmıştır. Çalışma öncesi ve sonrası uyluk çevre ölçümü, 1 MT kuvveti ölçümü ve izokinetik kas kuvvet testi ölçümü tekrarlanmıştır. QF izokinetik kas kuvvet testi CSMİ Humac Norm 2004 izokinetik dinamometresi ile 600 /s beş tekrar maksimum güçte ve 180o /s on beş tekrar maksimum güçte yaptırılmıştır. İzokinetik test sonucunda QF peak tork, newton metre (PT) (Nm) değerleri ölçülmüştür. Bu çalışma sonucunda, her iki grup karşılaştırıldığında grupların çalışma öncesi ve çalışma sonrası sağ ve sol bacak İzokinetik QF kuvvet testi 60o/s ve 180o/s ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p>0.05). Fakat grup 1 ve grup 2 ayrı ayrı değerlendirildiğinde çalışma sonrası hem sağ hem sol QF kasının; izokinetik kuvvet testi 60o/s, 180o/s ortalamaları, 1 MT kuvveti testi ortalamaları ve uyluk çevre ölçümü ortalamaları çalışma öncesinden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur(p<0.05). Sonuç olarak, çalışmamız sağlıklı sedanter bireylerde her iki kuvvetlendirme yönteminin QF kasının izokinetik kuvvetini, 1 MT izotonik kuvvetini ve kas kitlesini arttırdığı fakat birbirine anlamlı derecede üstünlük sağlamadığını göstermiştir.

 

This work; is materialised to determine the effect of isometric contraction periods added during isotonic strengthening training of knee extensor muscles on isokinetic parameters in Healthy Sedentary Individuals. 43 volunteers with an age range 18-40 who refer to the Sportsman Health and Orthopedic Rehabilitation Clinic, Sportomed, did not have a knee-related disability, had no operation and did not have any neurological or cardiac problems were included in the study. The volunteers are separated into two groups randomly. The first group included 21 people with a mean age of 29.9 ± 5,2 years and the second group included 22 people with a mean age of 27,5±4,31 years. In the first group, 10 repetitive, isotonic contractions were made in 2 sets of Leg Extension at 60% of 1 Quadriceps Femoris (QF) muscle's Maximum Repeat (1MT) strength. However, at the end of the isotonic contraction (at 0 degree), people are asked to keep the weight they have lifted for 5 seconds (isometric contraction). In the second group, 10 repetitive, isotonic contractions were performed in 2 sets of Leg Extension at 60% of the maximum force of QF muscle. In each group, 60 s rest period was given between each set. In both groups, the exercise program was scheduled to take 8 weeks, with the exception of the assessment day, and 3 days per week. Thigh circumference measurement, 1 MT force measurement and isokinetic muscle strength test measurements were repeated before and after the study. QF isokinetic muscle strength test was done with CSMİ Humac Norm 2004 isokinetic dynamometer at 600 /s five repetitive maximum power and at 1800 /s fifteen repetitive maximum power. As a result of isokinetic test, QF peak torque, newton meter (PT) (Nm) values were measured. As a result of this study, there was no statistically significant difference between the groups before and after the study, between right and left leg isokinetic QF force test between 600 /s and 1800 /s means (p> 0.05). However, when group 1 and group 2 were evaluated separately, after the study; both the right and left QF muscles isokinetic strength test 600 /s, 1800 /s averages, 1MT force average and thigh circumference measurement average were detected statistically significantly higher than data which are before the study (p <0.05).As a result, our study shows that both strengthening methods in healthy sedentary individuals increased the isokinetic strength of the QF muscle, 1 MT isotonic strength and muscle mass, but did not exert a significant superiority over each other.

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır