istiklal marşı 100 yıl / İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl sözleri! İstiklal Marşı yıl dönümü mesajları

Istiklal Marşı 100 Yıl

istiklal marşı 100 yıl

İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Anısına Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu Bildiri Kitabı

KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ

''İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Anısına Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu''

BİLDİRİ KİTABI

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından 12-13 Mart 2021 tarihleri arasında düzenlenen "İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Anısına Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu"nda yer alan bildiriler, bildiri kitabı olarak basılmıştır.

Tüm katılımcılarımıza emeklerinden dolayı teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dileriz.

İndirmek için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2021, Salı

İstiklal Marşı kabulünün 100. yılı: İstiklal Marşı kabulü ve Mehmet Akif Ersoy…

İstiklal Marşı kabulü 100. yılında kutlanıyor. Milli birlik ve beraberliğin yanı sıra bağımsızlığımızı anlatan İstiklal Marşı, Anadolu’da Millî Mücadele’nin devam ettiği sırada Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmış, Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 100 yıl önce milli marş olarak kabul edilmiştir. İşte İstiklal Marşı’nın kabulü ve yazarı Mehmet Akif Ersoy’un hayatı hakkındaki bilinmeyenler…

Yayınlanma: 08:33 - 12 Mart 2021 Güncellenme:

İstiklal Marşı kabulünün 100. yılı: İstiklal Marşı kabulü ve Mehmet Akif Ersoy…

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli marşı olan İstiklal Marşı’nın kabulünün üzerinden 100 yıl geçti. 1921 yılında yapılan yarışmaya 724 eser katılmış ama Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı eser, 12 Mart 1921'de TBMM'de İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

İSTİKLAL MARŞI'NI TÜRK MİLLETİ'NE ARMAĞAN ETTİ

Mehmet Akif Ersoy'un en önemli eseri olan “Safahat”, 7 kitaptan oluşmaktadır. 1911 yılında yazdığı birinci bölümde Osmanlı toplumunun meşrutiyet dönemini; 1912 yılında yazdığı “Süleymaniye Kürsüsünde” adlı ikinci kitapta, Osmanlı aydınlarını işlemiştir. 1913'de Safahat'ın üçüncü bölümü olan “Halkın Sesleri”ni ve 1914 yılında dördüncü bölüm “Fatih Kürsüsünde”yi yazdı. Ardından 1917 tarihli “Hatıralar” ve I. Dünya Savaşı hakkında görüşlerinin yer aldığı 1924 tarihli “Asım”ı yazdı. Son ve 7. bölüm olan “Gölgeler”i 1933 yılında yazdı. Şiirlerinin toplu olarak yer aldığı 7 kitaplık eserine “İstiklal Marşı”nı koymayarak bu eserini Türk Milleti'ne armağan etmişti.

Başlangıcı 1911 olan “Safahat”, 1933 yılında tamamlandı. Özmer Ziya Doğrul, Mehmet Akif Ersoy'un kitaplarına almadığı şiirlerini de ekleyerek eseri, 1943 yılında tekrar yayımladı. Ardından 1987 yılında M. Ertuğrul Düzdağ, eseri önceki baskıları arasındaki farkı gösteren yeni bir basımını yaptı. “Kur'an'dan Ayet ve Hadisler” ve “Mehmet Akif Ersoy'un Makaleleri” adlı çalışmaları da ölümünden sonra yayımlanmıştır.

İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ SÜRECİ…

Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921'de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif'in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı'nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur. Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı'nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat'a dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı'nın Türk Milleti'nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?

20 Aralık 1873'te İstanbul'da doğan Ersoy'ın babası Fatih Medresesi müderrislerinden Mehmet Tahir Efendi, Osmanlı Devleti'ne bağlı Arnavutluk'un İpek kazasına bağlı Şuşise Köyü'nden İstanbul'a gelmişti. Ersoy'un annesi Emine Cemile Hanım ise Buharalı Mehmet Efendi'nin kızı olarak Samsun'da doğmuştu. Mehmet Tahir Efendi, ona ebced hesabıyla doğduğu yıl olan 1290'a karşılık gelen Rağıf ismini vermişse de çevresi tarafından Akif olarak çağrıldı. Akif dışında bir de Nuriye adında bir kızları bulunuyordu.

Mehmet Akif, İstanbul'da Fatih'in Sarıgüzel semtinin Nasuh Mahallesi'nde doğdu. Çocukluğu Osmanlı Devleti'nin “hasta adam” olarak nitelendirildiği döneme denk geldi. 1878 yılında, Akif 4 yaşındayken Fatih'de Emir Buhari Mahalle Mektebi'ne başladı. Burada iki yıl eğitim gördükten sonra Fatih İbtidaisi'ne geçti. Aynı yıl babası ona Arapça dersleri vermeye başladı.

Babasının yazın Emin Paşa'nın çocuklarına ders vermesi sebebiyle Emin Paşa'nın çocukları ile arkadaşlık kurdu. Mehmet Akif, 1882 yılında ilköğretimini tamamlayarak Fatih Merkez Rüştiyesi'ne başladı. Ayrıca Fatih Camii'nde Esad Dede'nin İran Edebiyatı derslerine katılıyordu. Lise eğitiminde Mülkiye'nin İdadi bölümünde başladıktan sonra yüksek kısmına geçti. Kısa bir süre sonra evlerinin yanması ve babasının vefatı sebebiyle okula devam edemeyip sivil veterinerlik okulu olan Baytar Mektebi'ne geçti. Şiirle ilgisi bu dönemde başlayan Mehmet Akif, ilk şiirlerini bu dönemde yazmaya başladı.

İSTİKLAL MARŞI SÖZLERİ

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal…
Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal!

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
‘Medeniyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.
Doğacaktır sana va'dettigi günler hakk'ın…
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri ‘toprak!' diyerek geçme, tanı:
Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şuheda fışkıracak toprağı sıksan, şuheda!
Canı, cananı, bütün varımı alsın da hüda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli,
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım,
Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruh-i mücerred gibi yerden na'şım;
O zaman yükselerek arsa değer belki başım.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal.

Mehmet Akif Ersoy

Ekrem İmamoğlu'ndan İstiklal Marşı videosuİlginizi ÇekebilirEkrem İmamoğlu'ndan İstiklal Marşı videosu2021 yılı 'Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı' olarak kutlanacakİlginizi Çekebilir2021 yılı 'Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı' olarak kutlanacak

AnkaraArnavutlukBurdurGülHürriyetİranistanbulİstanbul Büyükşehir BelediyesikurbanKuzey Kıbrıs Türk CumhuriyetiMehmet Akif ErsoyMilli Eğitim BakanıSamsunşehitTBMMTürkiye

İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl sözleri! İstiklal Marşı yıl dönümü mesajları

İstiklal Marşı yıl dönümü mesajları, İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yılında yoğun olarak araştırılıyor. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı Türkiye Cumhuriyeti'nin milli marşı İstiklal Marşı'nın kabulünün üzerinden 100 yıl geçti. Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı eser, 12 Mart 1921'de TBMM'de İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. İşte İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl sözleri ve İstiklal Marşı yıl dönümü mesajları

İSTİKLAL MARŞI YIL DÖNÜMÜ MESAJLARI

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. (Mehmet Akif Eroy)

Mehmet Akif Ersoy, yürekleri çelikleştiren İstiklal Marşı'nı yazmak suretiyle, İstiklal Harbi'nin manevi cephesinde dövüşen kahramanIardan biri olmuştur.

Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Mehmet Akif Eroy

İstiklal Marşı, Türk Milletini ortak değerIerde buIuşturan eşsiz bir eser.

Türk gençliği, unutma! İstiklal Marşı korkma diye başlar!

Akif'in en büyük meziyeti, her mısrasını inanarak yazmış olmasındadır. Onun içindir ki İstiklal Marşı, hiçbir babayiğit tarafından benzeri yazılamayan alev gibi bir şiirdir. (Peyami Safa)

İstiklal Marşı gibi bir milletin hafızasına her mısrası atalar sözü haysiyetiyle mal olan, büyük günlerinde bir ağızdan haykırılan, en perakende ve şaşkın ruhları bile tek bir müdafaa aşkı ve iradesi içinde bir araya devşirerek ayağa kaldıran millî vasfına tam layık bir şairimiz çıkmadı. Söz ola kese savaşı, Söz ola kestire başı

Türk milleti tarihe damgasını İstiklal Harbi ile vurdu. İstiklal Harbi İstiklal Marşı'nın temin ettiği mantık ve iradeyle kazanıldı.

O şiir bir daha yazılmaz.. Onu kimse yazamaz.. Onu ben de yazamam.. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur... Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın!.. ( M. Akif Ersoy )

İstiklal Marşı, Türk Milletini ortak değerIerde buIuşturan eşsiz bir eser.

İstiklal Marşımızın 100. yıl dönümü vesilesiyle, Meclisimiz de 2021 yılı 'İstiklal Marşı' yılı olarak kabul edildi. Bu vesileyle İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve şehitlerimizi rahmetle anıyoruz..

Türk gençliği, unutma! İstiklal Marşı korkma diye başlar!

İstikIaI Marşı, İstikIaI Harbi'nin manevi cephesinde yapıImış büyük ve muzaffer bir taarruzdu. O zaman MiIIi MücadeIenin mutIaka zaferIe neticeIeneceğine inanmış oIanIar, yani sağIam iman sahipIeri biIe İstikIaI Marşından yeni manevi kuvvet aImışIardı. Abidin Daver

Mehmet Akif Ersoy, yürekleri çelikleştiren İstiklal Marşı'nı yazmak suretiyle, İstiklal Harbi'nin manevi cephesinde dövüşen kahramanIardan biri olmuştur.

Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Mehmet Akif Ersoy

Peyami Safa İstiklal Marşı gibi bir milletin hafızasına her mısrası atalar sözü haysiyetiyle mal olan, büyük günlerinde bir ağızdan haykırılan, en perakende ve şaşkın ruhları bile tek bir müdafaa aşkı ve iradesi içinde bir araya devşirerek ayağa kaldıran millî vasfına tam layık bir şairimiz çıkmadı.

Türk milleti tarihe damgasını İstiklal Harbi ile vurdu. İstiklal Harbi İstiklal Marşı'nın temin ettiği mantık ve iradeyle kazanıldı. (İsmet Özel)

İSTİKLAL MARŞI'NIN KABÜLÜ

Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklal Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkAnını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921'de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır.

Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif'in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir.

Mecliste İstiklal Marşı'nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat'a dahil etmemiş ve İstiklal Marşı'nın Türk Milleti'nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin milli marşı olan İstiklal Marşı'nın kabulünün üzerinden 100 yıl geçti. 1921 yılında yapılan yarışmaya 724 eser katılmış ama Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı eser, 12 Mart 1921'de TBMM'de İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

İSTİKLAL MARŞI SÖZLERİ

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;

O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!

Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?

Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal...

Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal!

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.

Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,

Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.

Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,

'Medeniyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.

Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.

Doğacaktır sana va'dettigi günler hakk'ın...

Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri 'toprak!' diyerek geçme, tanı:

Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:

Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?

Şuheda fışkıracak toprağı sıksan, şuheda!

Canı, cananı, bütün varımı alsın da hüda,

Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:

Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.

Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli,

Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım,

Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,

Fışkırır ruh-i mücerred gibi yerden na'şım;

O zaman yükselerek arsa değer belki başım.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!

Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.

Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:

Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;

Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal.

Mehmet Akif Ersoy

MEHMET AKİF ERSOY’UN YAZDIĞI İSTİKLAL MARŞININ RESMEN KABULÜNÜN 100. YILI münasebeti ile OMAR tarafından yapılacak faaliyetler


2021 yılı boyunca aktif kalmasını ve sürekli güncellenerek çeşitli malzemelerle zenginleştirilmesini planladığımız bu köşede

-    Ä°stiklal marşı güftesinin bestelenme süreçleri içindeki çeÅŸitli örneklerin yazmalardan orijinal hâlleriyle seslendirilerek eriÅŸime açılması,
-    Mehmet Akif Ersoy’un ÅŸiirlerinden hareketle yapılmış ve seslendirilmemiÅŸ bazı örneklerin yazmalarının ve yeniden bilgisayarda nota programında ve stüdyo ortamında üretilmiÅŸ hâllerinin siteye yüklenmesi,
-    Bu genel çerçevede yıl içinde OMAR mensuplarınca yazılacak olan makale, araÅŸtırma yazısı, tebliÄŸ vb. bilimsel malzemelerin de eklenmesi,
-    Müzik camiasının katılımı ile bilimsel toplantı- seminer dizisi yapılması üzerine görüşülerek uygun ÅŸartlar oluÅŸtuÄŸunda açıklanması amaçlanmaktadır.


İstiklal Marşımızın Yazılması ve Bestelenmesi Hakkında Özet Bilgi

 -    Erkân-ı Harbiye’nin isteÄŸiyle Maarif Vekâleti tarafından gazetelere Ä°stiklal Marşı için 7 Kasım 1920’de bir ilan verilerek müsabaka açılır.
 -    Yarışmaya memleketin önemli edip ve ÅŸairleri de katılmış toplam 724 ÅŸiir gönderilmiÅŸtir.
 -    Mehmet Akif Bey’in Ä°stiklal Marşı çok beÄŸenilmiÅŸ ancak ÅŸair, para ödülünün kaldırılması ÅŸartıyla ÅŸiirinin Millî marÅŸ olarak seçilmesini kabul etmiÅŸtir.
 -    Åžiir 1 Mart 1921’de Millet Meclisi’nde Hamdullah Suphi Bey tarafından okunmuÅŸ ve coÅŸkuyla ayakta dinlenilmiÅŸtir.
 -    12 Mart 1921 tarihli oturumda Mehmet Akif Bey’in Ä°stiklal Marşı, kanunla resmî marÅŸ olarak kabul edilmiÅŸtir.
 -    Mehmet Akif Bey, ÅŸiirlerini topladığı Safahat’a Ä°stiklal Marşı’nı “O benim deÄŸil, memleketimindir” diyerek almamıştır.
 -    1923 yılında Ä°stiklal Marşı ÅŸiirinin bestelenmesi için Ä°stanbul Maarif Müdürlüğü yarışma açmış, yarışmaya dönemin çeÅŸitli ünlü müzisyenleri katılmış ancak eserleri deÄŸerlendirecek jüri oluÅŸturulamamıştır.
 -    1924’te Ankara’da Maarif Vekâleti’nde toplanan bir komisyon millî hükümetin de uygun gördüğü Ali Rıfat Bey’in AcemaÅŸiran makamındaki marşın millî marÅŸ olarak kabul etmiÅŸtir. Marşın notası bastırılmış ve plaklara da alınarak yayılmaya baÅŸlamıştır.
 -    Bu arada Ä°stiklal Marşı’nın farklı bestelerinin notaları basılır, bestecilerin kendi çevrelerinde ve ülkenin deÄŸiÅŸik yerlerinde tanıtılmaya, okunmaya baÅŸlar. Ä°stanbul’un Asya yakasında ve bazı Batı illerinde Ali Rıfat (ÇaÄŸatay) Bey’in, Ä°stanbul’un Rumeli yakasında Zati (Arca) Bey’in, Ä°zmir ve EskiÅŸehir’de Ä°smail Zühtü Bey’in, Edirne’de Ahmet Yekta (Madran) Bey’in, Ankara’da Osman Zeki (Ãœngör) Bey’in besteleri duyulmaktadır.
 -    1930’lara kadar yaygın olan Ali Rıfat Bey’in bestesinin yerine, Ankara’dan gelen emirle Riyaset-i Cumhur Orkestrası ÅŸefi Osman Zeki (Ãœngör) Bey’in bestesi millî marÅŸ olarak kabul edilmiÅŸtir. Günümüzde okunan marÅŸ bu bestedir.
 -    Mehmet Akif Bey “Allah bu millete yeniden Ä°stiklal Marşı yazdırmasın” demiÅŸtir.

​

​İstiklal Marşı bestesi için 12 Şubat 1923'te açılan müsabakayı kazanan marş:



Maarif Vekâlet-i Celîlesince tertib olunan müsabakada Hey’et-i İlmiyye kararıyla birinciliği ihrâz eden millî marşımızdır.
Müellifi: Ali Rif’at
“Kâğıdcılık ve Matbaacılık Osmanlı Anonim Şirketi” baskılı nota.​

​

"Matbaa-i Ahmed İhsan ve Şürekâsı" baskılı nota

​

Bestekârı: Şark Musiki Cemiyeti Reisi Ali Bey

Güftekârı: Şâir-i  Muhterem Mehmet Akif Bey

Nota Mecmuası'nın kapağı



                 Åžamlı Selim yayını Nota Mecmuası, Forma 3, s.1

İstiklal Marşı: Şark Musiki Heyeti Reisi Ali Rıfat Bey'in


Udcu Şamlı İskender, Müntehabat serisi nota mecmuası

Matbaa-i Amire, Ä°stanbul 1339

​​






Musa Süreyya, "İstiklal Marşı", Darülelhan Mecmuası, numara 6, s. 229

[Nota]
İstiklal Marşı Bestekârı: Muallim Kazım Bey

[Güfte] Mehmet Akif

Kudmanizade Şamlı İskender, Müntehabat serisi nota No: 325

İstiklal Marşı Muallim Kâzim Bey'in


Kudmanizade Udcu Şamlı İskender, Müntehabat serisi nota No: 431


Dinlemek için tıklayınız.

Dinlenildiğinde temposunun çok yavaş olduğu fark edilen bu kayıt hakkında bestekârı Zeki Üngör şunları söylemiştir:

           "Ben Ä°stiklal Marşı'nı bestelerken kulaklarımda Ä°zmir'e koÅŸan atlıların dörnal sesleri vardı.Bir de marşın bugün aldığı ÅŸekli düşünün. Eserin başında metronom ( 1 dörtlük=80) olan bir eser hiç bir vakit cenaze marşına benzemez.
             Plaklardaki ağır tempolu çalınışı ise "Sahibinin Sesi" stüdyosunda Orkestra ile plaÄŸa çaldığımız zaman teknisyenler, bunun çok sür'atli bir marÅŸ olduÄŸunu ve dolayısıyla ancak plağın yarısını doldurduÄŸunu söylediler. Bu sebeple plağın aynı yüzüne bir marÅŸ daha çalmamızı rica ettiler. Ben böyle bir teklifi kabul edemezdim. O anda aklıma bir ÅŸey geldi: 'Marşı biraz ağır çalalım, plak dolar. Sonra çalınırken plak hızlıya ayarlanır, olur biter' dedim. Bu fikir pek münasip görüldü ve dediÄŸim gibi yapıldı.Fakat bilahare böyle bir fikir vermekle hata ettiÄŸimi anladım.Çünkü marÅŸ çalınırken gramofonun hızlıya ayarlanması icap ettiÄŸini kim bilebilirdi?".
(Aktaran: Etem Üngör, Türk Marşları, Ankara 1966,s.73-74)

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır