b12 ishal yaparmı / Sinsi B12 eksikliği: Belirtileri ve sebep olduğu hastalıklar nelerdir?

B12 Ishal Yaparmı

b12 ishal yaparmı

B12 iğnesi ishal yapar mı?

İçindekiler:

  1. B12 iğnesi ishal yapar mı?
  2. B 12 vitamin iğnesi etkisini ne zaman gösterir?
  3. B12 vitamin iğnesi etkisini ne zaman gösterir?
  4. B12 eksikliği sersemlik yapar mı?
  5. B12 eksikliği kabızlık yapar mı?
  6. Hangi vitamin eksikliği sersemlik yapar?

B12 iğnesi ishal yapar mı?

B12 iğnesiyan etkiler Hafif yan etkiler: Ağrı, kızarıklık veya enjeksiyon bölgesinde kaşıntı, hafif ishal, vücutta şişme hissi.

B 12 vitamin iğnesi etkisini ne zaman gösterir?

B12 vitaminieksikligini tedavi etmek icin B12 vitamini iğnesikullanılmaktadır. B12 vitamini iğnesiyüksek oranda B12 vitaminiiçermekte olup B12 vitamineksikliğini hızlı bir şekilde normale döndürmeye yardımcı olur. B12 vitamini iğnesibu iğneyivurulmaya başladıktan 15 gün sonra etkisinigöstermeye başlayacaktır.

B12 vitamin iğnesi etkisini ne zaman gösterir?

B12 vitaminieksikligini tedavi etmek icin B12 vitamini iğnesikullanılmaktadır. B12 vitamini iğnesiyüksek oranda B12 vitaminiiçermekte olup B12 vitamineksikliğini hızlı bir şekilde normale döndürmeye yardımcı olur. B12 vitamini iğnesibu iğneyivurulmaya başladıktan 15 gün sonra etkisinigöstermeye başlayacaktır.

B12 eksikliği sersemlik yapar mı?

Başlangıç olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, dengesizlik, sersemlik, uykusuzluk, ışığa karşı hassasiyet ve önemli ölçüde duyarlılık, ağız kuruluğu, ciltte kaşıntılar, öğrenme ve algılama güçlüğü ile bunamaya benzer tabloya yol açar, gözlerde yanma ve kaşıntı gözlenebilir.

B12 eksikliği kabızlık yapar mı?

Şiddetli ve sürekli hale gelen kabızlık B12eksikliğinin en önemli belirtileri arasında yer alır. Baş ağrısı ve konsantrasyon eksikliği B12eksikliğinin belirtileri arasındadır.

Hangi vitamin eksikliği sersemlik yapar?

Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanları “Demir eksikliğianemisi, B12 ve D vitamini eksikliğivertigoya neden olmaktadır” dedi.

B12 VİTAMİNİ NEDİR, B12 EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR??

Yeterli B12 vitamini alıyor musunuz? Bu yazıyı okuduktan sonra sağlığınız için yeteri miktarda B12 vitamini aldığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Az miktarda B12 vitamini almanın ne zararı olabilir diye düşünebilirsiniz. Harvard'a bağlı Massachusetts General Hospital'ın New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir vaka raporuna göre 62 yaşındaki bir adam iki ay süresince ellerinde uyuşma ve "karıncalanma" hissi geliştirdi, yürüme güçlüğü ve şiddetli eklem ağrısı yaşadı, sararmaya başladı ve giderek nefes darlığı yaşadı .Bunun nedeni ise kan dolaşımında B12 vitamini eksikliğiydi. Ciddi B12 vitamini eksikliği derin depresyona, paranoya ve sanrılara, hafıza kaybına, idrar kaçırmaya, tat,koku kaybına ve daha fazlasına yol açabilecek bir problem olduğu için çok daha kötü bir senaryo ortaya çıkabilirdi.


B12 Vitamini Nedir?

B12 Vitamini, bazı gıdalarda doğal olarak bulunan, diğerlerine yapay biçimde eklenen ve diyet takviyesi, reçeteli ilaç formunda da bulunabilen, diğer B vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini çeşitli şekillerde bulunur ve kobalt minerali içermesi nedeniyle topluca "kobalaminler" olarak adlandırılır. Metilkobalamin ve 5-deoksiadenosilkobalamin, insan metabolizmasında aktif olan B12 vitamini formlarıdır. B12 vitamini sinir sistemi dahil olmak üzere bir çok vücut fonksiyonunda rol oynar.


B12 Vitamini Ne İşe Yarar?

İnsan vücudu kırmızı kan hücreleri, sinirler, DNA üretimi ve diğer fonksiyonlarını yerine getirmek için B12 vitaminine ihtiyaç duyar. Ortalama bir yetişkinin günde 2.4 mikrogram alması gerekir. Çoğu vitamin gibi, B12 de vücut tarafından üretilmez. Bunun yerine, yiyeceklerden veya takviyelerden alınır.

Sorun da burada başlamaktadır. Bazı insanlar ihtiyaçlarını karşılayacak kadar B12 vitamini tüketmezken, bazıları ise ne kadar B12 vitamini alırlarsa alsınlar vücutları bu vitamini yeterince ememezler. Sonuç olarak, B12 vitamini eksikliği, özellikle yaşlı insanlar arasında nispeten yaygın gözlenen bir problemdir. 

Vücudunuz B12 vitaminini kendisi üretmediğinden, B12 vitaminini hayvansal gıdalardan veya takviyelerden almanız gerekir. Ve vücudunuz uzun süre B12 vitamini depolamadığı için B12 vitamini alımını sürekli ve düzenli bir hale getirmek gerekmektedir.


B12 vitamininin yararları nelerdir?

Bilim adamları, sağlığı nasıl etkilediğini anlamak için uzun süredir B12 vitamini üzerinde çalışıyorlar. İşte bu araştırmanın gösterdiklerine dair birkaç örnek:

Doğum Defektleri

Sağlıklı bir hamilelik için uygun B12 vitamini seviyeleri çok önemlidir. Bebeğin beyin ve sinir sisteminin düzgün gelişimi sayesinde doğum kusurlarının önlenmesinde annenin B12 vitamini seviyeleri önemli rol oynamaktadır.

Kemik Sağlığı ve Osteoporoz

B12 vitamini kemik sağlığınızda hayati bir rol oynamaktadır. Bu vitaminin kandaki düşük seviyeleri, artmış osteoporoz riski ile ilişkilendirilmiştir.

Anemi

B12 vitamini, kırmızı kan hücresi oluşumunda rol oynamaktadır. B12 vitamini seviyeleri çok düşük olduğunda, kırmızı kan hücrelerinin üretimi değişerek megaloblastik anemiye neden olabilir.

Kalp hastalığı

Bilim adamları, bu vitaminlerin, kalp krizi veya felç geçirme riskinin artmasıyla bağlantılı bir bileşik olan homosistein kan düzeylerini düşürdükleri için yararlı olabileceğini düşünmüşlerdi. Ancak son araştırmalara göre B12 vitamini takviyeleri (folik asit ve B6 vitamini ile birlikte) kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltmamaktadır. 

Demans

Yaşlandıkça bazı insanlarda bunama başlar. Bu insanların kanlarında genellikle yüksek düzeyde homosistein vardır. B12 vitamini (folik asit ve B6 vitamini ile birlikte) homosistein düzeylerini düşürebilir, ancak bilim adamları henüz bu vitaminlerin demansı önlemeye veya tedavi etmeye gerçekten yardımcı olup olmadığını bilmiyorlar.

Makula Dejenerasyonu

Yeterli B12 vitamini seviyesini korumak, kanınızdaki homosistein seviyelerini düşürerek yaşa bağlı makula dejenerasyonunun gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Genel Duygu Durum ve Depresyon

Ruh halini düzenlemekten sorumlu bir kimyasal olan serotonin üretimi için B12 vitamini gereklidir. B12 vitamini takviyeleri, B12 vitamin eksikliği mevcut kişilerde ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Sağlıklı Saç, Deri ve Tırnaklar

Sağlıklı B12 vitamini seviyeleri saçınız, cildiniz ve tırnaklarınız için önemlidir. Bununla birlikte, B12 seviyeleriniz zaten yeterliyse, bir takviye almak muhtemelen bu alanlarda durumu daha da iyileştirmeyecektir.

Enerji ve atletik performans

Reklamlar genellikle enerjiyi veya dayanıklılığı artırmanın bir yolu olarak B12 vitamini takviyelerini teşvik eder. B12 vitamini eksikliği olan insanlar dışında, B12 vitamini takviyelerinin enerjiyi artırdığını veya atletik performansı iyileştirdiğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.


Ne Kadar B12 Vitamini Almalısınız?

Almanız gereken B12 miktarı yaşınız, beslenme alışkanlıklarınız, tıbbi durumunuz ve hangi ilaçları kullandığınız gibi parametrelere bağlıdır.

Mikrogram (mcg) cinsinden önerilen ortalama B12 vitamini miktarı yaşa göre değişir:

6 aya kadar bebekler: 0,4 mcg

7-12 aylık bebekler: 0,5 mcg

1-3 yaş arası çocuklar: 0,9 mcg

4-8 yaş arası çocuklar: 1,2 mcg

9-13 yaş arası çocuklar: 1.8 mcg

14-18 yaş arası gençler: 2.4 mcg (hamileyse günde 2.6 mcg, emziriyorsa günde 2.8 mcg)

Yetişkinler: 2.4 mcg (hamileyse günde 2.6 mcg ve emziriyorsa günde 2.8 mcg)


B12 Vitamini Açısından Zengin Yiyecekler

B12 vitamini, içeriğinde doğal olarak B12 vitamini bulunan hayvansal gıdalardan veya B12 vitamini açısından güçlendirilmiş ürünlerden elde edilebilir.

B12 vitamini açısından zengin hayvansal kaynaklar arasında süt ürünleri, yumurta, balık, et ve kümes hayvanları ürünleri bulunur. B12 ile güçlendirilmiş bir yiyecek arıyorsanız, ürünün Besin Değerleri etiketini kontrol edin.

  • En iyi B12 vitamini kaynakları sığır karaciğeri ve kabuklu deniz ürünleri
  • Balık, kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve diğer süt ürünleri 
  • B12 vitamini ile zenginleştirilmiş bazı kahvaltılık tahıllar, besin mayaları ve diğer gıda ürünleri.

B12 Eksikliği Nedir?

B12 vitamini eksikliğinin birçok nedeni olabilir. Şaşırtıcı bir şekilde, bunlardan ikisi genellikle sağlığı iyileştirmek için yapılan vejetaryen beslenme ve kilo verme ameliyatı uygulamalarıdır.

Bitkiler B12 vitamini üretmez. B12 vitaminini sağlayan tek yiyecek et, yumurta, kümes hayvanları, süt ürünleri ve diğer hayvanlardan alınan yiyeceklerdir. Bazı vejetaryenlar ve veganlar, vitaminle takviye edilmiş tahılları yemiyorlarsa veya bir vitamin takviyesi almıyorlarsa, B12 eksikliği geliştirme riskleri yüksektir. Kilo verme ameliyatı geçiren kişilerin de B12 vitamini eksikliği geliştirme olasılığı daha yüksektir çünkü ameliyat vücudun yiyeceklerden B12 vitamini alma yeteneğini engeller.

Çölyak veya Crohn hastalığı gibi besin emilimine müdahale eden koşullar B12 sorununa neden olabilir. Aynı şekilde, midede asit üretimini azaltan mide ekşimesi ilaçları da kullanılabilir (B12 vitamini emmek için asit gereklidir). Genellikle yaşlanmayla ortaya çıkan mide asidi üretimindeki azalma nedeniyle, durumun yaşlı insanlarda ortaya çıkması daha olasıdır. Yaşla birlikte vücudunuzun bu vitamini geri emmesi zorlaşabilir. Kilo verme ameliyatı geçirdiyseniz, midenizin bir kısmını aldırdıysanız veya çok fazla içiyorsanız B12 vitamini miktarınız düşük olabilir.

Ayrıca, aşağıdaki durumların varlığında B12 vitamini eksikliği geliştirme olasılığınız daha yüksektir:

  • Mide zarınızın inceldiği atrofik gastrit
  • Vücudunuzun B12 vitamini emmesini zorlaştıran pernisiyöz anemi
  • Crohn hastalığıçölyak hastalığı, bakteri çoğalması veya parazit gibi ince bağırsağınızı etkileyen durumlar
  • Graves hastalığı veya lupus gibi bağışıklık sistemi bozuklukları
  • B12'nin emilimini engelleyen esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec OTC), pantoprazol (Protonix) ve rabeprazol (Aciphex) gibi proton pompa inhibitörleri (PPI'ler) dahil olmak üzere bazı mide ekşimesi ilaçları, simetidin (Tagamet) ve famotidin (Pepcid AC) gibi H2 inhibitörleri ve metformin (Glucophage) gibi bazı diyabet ilaçlarının kullanımı.

Bir vegan diyetini uyguluyorsanız (yani et, süt, peynir ve yumurta dahil herhangi bir hayvansal ürün yemiyorsanız) veya B12 vitamini ihtiyacınızı karşılayacak yeterince yumurta veya süt ürünü yemeyen bir vejeteryansanız da B12 vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz. Her iki durumda da, diyetinize B12 vitamini takviye edilmiş yiyecekler ekleyebilir veya bu ihtiyacı karşılamak için B12 takviyeleri alabilirsiniz.


Hamileler ve Yeni Annelerde B12 Vitamini?

Bebeğinizi sadece emzirerek beslemeyi düşünen, vegan veya vejeteryan diyet uygulayan hamile bir kadınsanız bebeğinizi doğurmadan önce doktorunuzla konuşmalı, böylece bebeğinizi sağlıklı tutmak için yeterli miktarda B12 vitamini nasıl alacağınız konusunda bir plan oluşturmalısınız.

Yeterli B12 vitamini olmadan bebeğiniz gelişimsel gecikmeler yaşayabilir ve olması gerektiği gibi gelişip büyümeyebilir.


B12 Eksikliğinin Belirtileri

B12 vitamini eksikliğiniz varsa pernisiyöz anemi geliştirebilirsiniz. B12 vitamini eksikliği yavaş gelişebilir ve semptomların yavaş yavaş ortaya çıkmasına, zamanla yoğunlaşmasına neden olabilir. Bir B12 vitamini eksikliğinin neden olabileceği semptomlar dizisi göz önüne alındığında, durum göz ardı edilebilir veya başka bir şeyle karıştırılabilir. Hafif miktarda B12 eksikliği hiç bir belirti vermeyebilir. Ancak tedavi edilmezse B12 eksikliği aşağıdaki belirtilere yol açabilir:

  • Zayıflık, yorgunluk veya baş dönmesi
  • Kalp çarpıntısı ve nefes darlığı
  • Soluk ten
  • Şişmiş, iltihaplı dil
  • Kabızlık, ishal, iştahsızlık veya gaz
  • Uyuşma veya karıncalanma, kas güçsüzlüğü ve yürüme problemleri gibi sinir problemleri
  • Görme kaybı
  • Depresyon, hafıza kaybı veya davranış değişiklikleri gibi zihinsel sorunlar

Deneyimli bir doktor, semptomları fark edebilir ve iyi bir fizik muayene ile B12 vitamini eksikliğini tespit edebilirken, durumu doğrulamak için bir kan testi yapılması gerekir.

Sıkı bir vejeteryan iseniz veya kilo verme ameliyatı geçirdiyseniz veya gıdanın emilimini engelleyen bir durumunuz varsa, doktorunuza B12 seviyenizi kontrol ettirmesini istemeniz iyi bir fikirdir.

Erken teşhis ve tedavi önemlidir. Tedavi edilmezse, eksiklik ciddi nörolojik sorunlara ve kan hastalıklarına neden olabilir.


B12 Eksikliği Tedavisi

Pernisiyöz aneminiz varsa veya B12 vitamini emiliminde sorun yaşıyorsanız, ilk önce bu vitaminin replasmanına ihtiyacınız olacak. Bu replasmanları almaya devam etmeniz, ağızdan yüksek dozda takviye almanız veya bundan sonra nazal yoldan B12 vitamini almanız gerekebilir. Ciddi bir B12 vitamini eksikliği haftalık B12 vitamini enjeksiyonları veya günlük yüksek doz B12 hapları ile tedavi edilir iken hafif bir B12 eksikliği, standart bir multivitamin ile düzeltilebilir.

Hayvansal ürünler yemiyorsanız da B12 vitamini alacak seçenekleriniz bulunmakta. Diyetinizi B12 vitamini takviyeli tahıllar, B12 takviyesi, B12 enjeksiyonları veya yüksek doz oral B12 vitamini içerecek şekilde değiştirebilirsiniz.

B12 vitamini eksikliği olan yaşlı bireylerin muhtemelen günlük B12 takviyesi veya B12 içeren bir multivitamin alması gerekmektedir.

Çoğu insan için tedavi B12 miktarındaki sorunu çözer. Ancak B12 eksikliğine bağlı olarak meydana gelen herhangi bir sinir hasarı kalıcı olabilir.


B12 Eksikliği Nasıl Önlenir?

Çoğu insan yeterince et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta tüketerek B12 vitamini eksikliğinin oluşumunu önleyebilir.

Hayvansal ürünler yemiyorsanız veya vücudunuzun besinleri ne kadar iyi emdiğini sınırlayan bir tıbbi durumunuz varsa, B12 vitamini bir multivitamin, başka bir takviye ve B12 vitamini ile güçlendirilmiş yiyecekler içinde alabilirsiniz. Standart multivitaminler bir insanın günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktardan bile fazla (6mg) B12 vitamini içermektedir.

B12 vitamini, ilaçlar veya diğer besin takviyeleri ile etkileşime giriyor mu?

Evet. B12 vitamini, kullandığınız diğer ilaçlarla etkileşime girebilir veya bazı durumlarda kullandığınız diğer ilaçlar vücuttaki B12 vitamini seviyelerini düşürebilir. Aşağıda vücudun B12 vitamininin emilimini veya kullanımını engelleyebilecek birkaç ilaç örneği bulabilirsiniz:

  • Bazı enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir antibiyotik olan kloramfenikol
  • Asit reflü ve peptik ülser hastalığını tedavi etmek için kullanılan omeprazol ve lansoprazol gibi proton pompası inhibitörleri
  • Peptik ülser hastalığını tedavi etmek için kullanılan simetidin, famotidin ve ranitidin gibi histamin H2 reseptör antagonistleri
  • Diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaç olan metformin
  • C vitamini (askorbik asit) takviyeleri. C vitamini ile B-12 vitamini almak vücudunuzdaki mevcut B-12 vitamini miktarını azaltabilir. Bu etkileşimi önlemek için, bir B-12 vitamini takviyesi aldıktan iki saat sonra C vitamini alın.

B12 vitamini takviyesi almayı seçerseniz, bu kararınızı doktorunuza bildirin, böylece doktorunuz size ne kadar B12 vitamini ihtiyacınız olduğunu söyleyebilir veya bu takviyenin kullandığınız diğer ilaçlar ile olası etkileşimleri hakkında size bilgi verebilir.

B12 Vitamini Nedir, B12 Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

\n

Neden et yemenin önemi sürekli vurgulanır ve et yemeyen insanların hastalanacağından çok korkulur, düşündünüz mü? Tıp tarihinin en önemli keşiflerinden biri, B12 eksikliğine bağlı ölümcül pernisiyöz aneminin dalak ve ciğer ağırlıklı bir beslenme ile tedavi edilmesidir. B12 vitamini tıp tarihindeki en önemli keşiflerden biridir. Öyle ki, yapısını ve işlevini gösterenler altı ayrı Nobel ödülü kazanmışlardır.

\n

B12 kaynakları hayvansal olsa bile aslında B12 hayvanlar tarafından üretilmez. Dünyayı battaniye gibi kaplayan bakteriler (dünyanın mikrobiyomu olarak düşünebilirsiniz) tarafından üretilir. Yani muhtemelen eskiden B12 kaynağımız dağdaki kaynak sularıydı. Ama sularımızı klorladıkça, topraklarımızı ilaçladıkça, yemeklerimiz hijyenik oldukça B12 düzeyimiz düştükçe düştü.

\n

Metabolik B12 eksikliği

\n

B12 ve Folat (B9 vitamini) birlikte kan hücreleri ve DNA sentezinde görev alır. Normal sinir işlevi için gereklidir. Suda eriyen bir vitamindir, büyük miktarlarda alındığında toksik olmasa da yine de tavsiye edilmez. En iyi besin kaynakları kırmızı et, sakatat, yumurta, güçlendirilmiş tahıllar, süt, istiridye, uskumru, somon ve ton balığıdır.

\n

B12 eksikliğinin belirtileri her zaman sinsidir ve çok yüzlüdür. Yani aklınıza gelen her şeyin nedeni B12 eksikliği olabilir. Karın şişkinliği, kronik ishal, nefes darlığı, ayaklarda ağrılı kırmızı şişlik, parkinson benzeri belirtiler, uyuşmalar, karıncalanmalar, kas krampları, unutkanlık, bilişsel bozukluklar, kas krampları, yürüme bozukluğu, erektil disfonksiyon, cilt renginin esmerleşmesi, kansızlık, halsizlik, kronik yorgunluk, refleks kaybı, bunama,depresyon ve psikoz... Tedaviye cevap vermeyen beş yıllık psikozlu hasta (annesi 7 yıldan beri vegan olduğunu söyleyince B12 tedavisiyle düzelme), ani körlük (Türk filmlerindeki Allah'ım kör oldum, göremiyorum! repliği aslında o kadar da saçma değil), koma, yatalak olma... Saymakla bitmeyeceğini düşünmeye başladım...

\n

Evet, çok korkulan vegan, vejeteryan veya bitkisel ağırlıklı beslenme; yetersiz alım nedeniyle eksikliğe neden olur. Ancak artık vegan ve vejeteryanlar, B12 kullanmanın anlam ve önemini takdir ediyor (dilerim). Bitkisel bazlı beslenmenin kalp hastalıklarından koruyucu etkisini biliyoruz. Daha iyi kolesterol, kan basıncı, kan şekeri ve obezite oranları. Tek bir şey bugüne kadar sorun olarak görülüyordu, felç riski. B12 takviyesinin aksatmadan kullanılması vegan ve vejeteryanlar için olduğu kadar B12 düzeyi düşük olan omnivorlar(et yiyenler) için de büyük bir sorun. Her gün et yese bile B12 eksikliği yine de bazılarımız için ciddi bir sorun olabilir.

\n

Çünkü B12 eksikliğinin bir diğer önemli sebebi emilim azlığı yahut depolayamamadan kaynaklıdır. Azalmış emilim sebepleri çok geniş bir yelpazeyi kapsar. İntrinksik faktör eksikliği (otoimmün metaplastik gastit, gastrik mukoza hasarı, mide bypas amaliyatı) veya inhibisyonu, ince bağırsaklarda bakteri çoğalması, azalmış mide asidi, ince bağırsak hastalıkları (inflamatuar bağırsak hastalıkları) çölyak hastalığı, kanser, safra kesesi ve pankreas hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve düzenli antiasit veya metformin kullanıyorsanız yeterli B12 kaynaklarını yeseniz de eksikliğini yaşıyor olabilirsiniz.

\n

B12 testi

\n

B12 eksikliği belirti verdiğinde artık çok geçtir ve başlangıçta belirtiler o kadar belirsiz olabilir ki, onları gözden kaçırmanız daha olasıdır.

\n

B12 eksikliği belirtilerini göstermeden çok önce, metabolik B12 vitamini eksikliği geliştirirsiniz. Bu aşamada tanı konamaması test yöntemlerinden de kaynaklanır. Kanınızdaki B12 seviyeleri her zaman hücrelerinizin içinde bulunan B12 seviyelerini göstermez. Kan seviyeniz normal ve hatta yüksek olsa bile, ciddi bir B12 eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Eğer homosistein seviyeniz yükselmişse o zaman metabolik B12 eksikliği yaşadığınızı kabul edebilirsiniz. B12 eksikliği yaşayan yüzde 30 hastada homosistein seviyeleri yükselmiştir. Homosistein, yeterli B121 vitamini almadığınız zaman kanınızda yükselen ve damarlarınıza zarar veren bir bileşiktir.

\n

Metilmalonik asit (MMA) seviyelerinin veya homosisteinin doğrudan ölçülmesi, B12 vitamininin fonksiyonel durumunun daha doğru bir yansımasıdır. Metilmalonik asit basit bir idrar testi ile yapılır. 1 mg kreatininde 4 mikrogramın altında değer olmasını arzulanır.  Yüksek MMA hem B12, hem folat eksikliğinde homosistein yüksekliği ile beraber, metabolik B12 eksikliğinin belirtecidir. İdeal olarak, kanınızda tek basamaklı bir homosistein seviyesi arıyoruz. Yani o da 10'un altında olmalıdır.

\n

Böyle baktığımızda sadece vegan ve vejeteryanların değil, aslında hepimizin risk altında olduğu anlaşılıyor.

\n

B12 konusunda yazmaya devam edeceğim.

\n

\n

Proceedings of the nutrition society seventy-first scientific meeting london school of hygiene and tropical medicine 5 january 1952 vitamin b
https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0007114552000346

\n

Nutrition Classics. The Journal of the American Medical Association 87:470-6, 1926. Treatment of pernicious anemia by a special diet. George R. Minot and William P. Murphy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/345160/

\n

Risk of persistent cobalamin deficiency in adolescents fed a macrobiotic diet in early life https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10197567/

\n

Vegetarian lifestyle and monitoring of vitamin B-12 statushttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12417096/

\n

The prevalence of cobalamin deficiency among vegetarians assessed by serum vitamin B12: a review of literaturehttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24667752/

\n

Vitamin B12 deficiency: the great masqueraderhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24115632/

\n

Chronic diarrhea in a patient with severe vitamin B12 deficiency: a rare clinical manifestationhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26794081/

\n

Vitamin B12 Deficiency in a Patient Presenting with Dyspnea: A Case Reporthttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31172130/

\n

Bilateral red legs as a result of vitamin B 12 deficiencyhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29019718/

\n

Reversible parkinsonism and cognitive deficits due to vitamin B₁₂ deficiencyhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25736250/

\n

Reversible Hyperpigmentation and Paraparesis: A Simple Remedy!https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29730144/

\n

Vegan Diet as a Neglected Cause of Severe Megaloblastic Anemia and Psychosis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31306620/

\n

You are what you eat: ophthalmological manifestations of severe B 12 deficiency https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28478387/

\n

Homocystinemia and stroke in vegetarians https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22266560/

\n

Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31484644/

\n

Is vitamin B12 deficiency a risk factor for cardiovascular disease in vegetarians? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25998928/

\n

Metabolic vitamin B12 deficiency: a missed opportunity to prevent dementia and stroke https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26597770/

\n

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası