gökçe şiiri / Sen gidersen şiiri - Bedirhan Gökçe

Gökçe Şiiri

gökçe şiiri

Enver Gökçe: İlle kavga

Reha Nergis

Uzun bir zaman duvara bakt&#;, gökyüzünü görmek istedi&#;inde ba&#;&#;n&#; yukar&#; kald&#;rd&#; Enver Gökçe. Uzun bir zaman i&#;sizli&#;e bakt&#;, nice bir zaman da&#;lara, ovalar ve kentlerin caddelerine, sokaklar&#;n sesine bakt&#;, mektuplar&#;n ve sözcüklerin saklad&#;&#;&#;yla içlendi. Da&#;lar&#; özledi Enver Gökçe, bir gönüllü sürgün gibi susmaya ve köyüne yasland&#;, bir heves Bulgaristan’da &#;ifa bulman&#;n kap&#;s&#;n&#; aralad&#;, sonra bilindik bir bo&#;luk ve huzurevi.

Bazen neresinden baksan&#;z uzun bir destan gibidir &#;airin hayat&#;, neresinden baksan&#;z kaybolmu&#; bir destan&#;n parçalar&#; gibi kendini aramaktad&#;r Enver Gökçe. Haks&#;zl&#;&#;a ve susku suikastine u&#;ram&#;&#; olman&#;n hücresinden ç&#;kmak istemeyen bir yan&#; vard&#;r hep. Kim yan&#;na yakla&#;sa devletin sözcüklerini sezmek ister öncelikle, zamanla ve s&#;z&#;yla b&#;rak&#;r kendini kar&#;&#;dakine. Gözü hep yolda ve beklemektedir gelecek olan&#;n mu&#;tusunu.

ile y&#;llar&#; aras&#;nda dönemin önde gelen dergilerinde yay&#;mlad&#; ilk &#;iirlerini Enver Gökçe. Bunlar&#;n aras&#;nda Mehmed Kemal taraf&#;ndan ancak ve ancak tek say&#; ç&#;kar&#;labilen Meydan da var. Elbette Ülkü dergisine emek verenler aras&#;ndad&#;r Enver Gökçe, ç&#;rakt&#;r. Sabahattin Ali ve Emin Türk Eliçin’den kalan bo&#;lu&#;u Kemal Bekir, 'Unutmamak' kitab&#;nda gayet iyi anlat&#;r. Ahmet Kutsi Tecer be&#;enmemi&#;tir Enver Gökçe &#;iirini, onun düzyaz&#;ya yönelmesini istemi&#;, &#;iiri b&#;rakmas&#;n&#; tavsiye etmi&#;tir &#;aire, Ülkü dergisi bo&#;lukla doludur Enver Gökçe için. “Köylülerime” &#;iiri hiçbir yerde yazmad&#;&#;&#; üzere Yurt ve Dünya’da May&#;s ’te say&#; 29, sayfa ’de yay&#;mlanm&#;&#;t&#;r.

Anam&#;z birdir, ayn&#; memeden emmi&#;iz dostlar.
Kan karde&#;iz, sizlere kan&#;m kayn&#;yor.
Sizlerle beraber herk ettik to&#;ra&#;&#;,
Beraber yatt&#;k hapiste, beraber teskere ald&#;k

Manos Kitap yak&#;n zaman önce Bütün &#;iirleri’ni bir araya getirdi Enver Gökçe’nin ve 'Panzerler Üstümüze Kalkar' ad&#;yla yay&#;mlad&#;. Biz de &#;airin ilk &#;iirini nerede, ne zaman yay&#;mlad&#;&#;&#; bilgisine bu kitaptan ula&#;m&#;&#; olduk. Daha önce birçok &#;iiri için verilen dipnotlar da bu kitapta daha aç&#;klay&#;c&#;. Birçok &#;iirin ne zaman, hangi dergide, kaç&#;nc&#; sayfada yay&#;mland&#;&#;&#; bilgileri üzerine çal&#;&#;&#;lm&#;&#;. &#;sa Çelik’in kapak foto&#;raf&#;nda Ritsos okuyan bir Enver Gökçe gülümsüyor bize kara gözlü&#;ünün camlar&#; arkas&#;ndan.

Zaman akar, zaman geçer
Zaman zindan içinde

Bir kay&#;p zaman destan&#;n&#; ördü &#;iirlerinde Enver Gökçe. onun için oldu&#;u kadar hepimiz için kay&#;p ve sorularla ve bo&#;lukla doludur. Yan&#;t bekleyen onca soruya ra&#;men, kaynaklar yetersiz, tan&#;klar sessiz oldu&#;u için mahcup ve karars&#;z kald&#;k bir yan&#;yla. Yusuf ile BalabanDestan&#;’n&#;n yaz&#;lma sürecini dü&#;ündü&#;ümüzde bu süreç daha bir çetrefilli hale gelmektedir. &#;lk dizeleri yukar&#;daki gibi olan destan&#;n bütünü ne yaz&#;k ki hiçbir zaman bir araya getirilemedi. Enver Gökçe hapishanede ve çok k&#;sa sürede bitirdi&#;i destan&#; ko&#;u&#; arkada&#;lar&#;na da okuttu. Bir tutukluluk gelene&#;i olarak yazd&#;klar&#;n&#; d&#;&#;ar&#; ç&#;karman&#;n yolunu da buldu, evet. Ama oradan oraya korkudan suskuya yitti destan. Kayboldu. Okuyanlar okudu&#;uyla kald&#;. O koca destandan bize parçalar kald&#;, Kirtim Kirt &#;iiri o destan&#;n son bölümünü olu&#;turmaktad&#;r.

Memleketin sesinden ve çiçe&#;inden beslenir Enver Gökçe &#;iiri. &#;&#;çisinden ve topra&#;&#;ndan, sabah&#;n erken saatlerinde, bu&#;day kokusundan ve fabrikalar&#;ndan, kampanalar&#;ndan ve yemek molalar&#;ndan, gençli&#;inden ve ad&#; konulmam&#;&#; yi&#;itliklerden bahseder Enver Gökçe &#;iirinde. Ertelenmi&#;tir bu yüzden. &#;kinci sava&#; olanca gücüyle ve memlekette &#;a&#;k&#;n yanda&#;lar&#;yla üstümüze gelirken, itiraz etmenin ko&#;u&#;lar&#;nda volta atm&#;&#;t&#;r &#;air. Herkes dümeni yürütürken susku suikast&#;ndan nasibini alanlar aras&#;ndad&#;r o. &#;lk &#;iirlerini yay&#;mlad&#;ktan yakla&#;&#;k otuz y&#;l sonra bas&#;lm&#;&#;t&#;r ilk kitab&#;. 'Dost Dost &#;lle Kavga' yay&#;mlan&#;r yay&#;mlanmaz okuruna ula&#;t&#;, hatta denilebilir ki okuru bu kitab&#; bekliyordu. Toplumcu gerçekçi &#;iir için bir olanakt&#;r Enver Gökçe &#;iiri. Tek parti döneminden 12 Mart’a uzanan dönemde ilk kitab&#;n&#; yay&#;mlayan &#;air, gelece&#;e kalacak bir &#;iiri Türkiye gerçe&#;i ile beslemi&#; ve ço&#;altm&#;&#;t&#;r. Memleketin &#;rmaklar&#; akar onun &#;iirinde, kilim tezgahlar&#;nda e&#;ri parmaklar&#;yla gelece&#;i ilmekleyen kad&#;nlar&#;n saçlar&#; uzar ve geni&#; avlularda soluklan&#;r voltalar&#;.

Ama i&#;te ne olursa olsun, onca &#;iir, onca hapislik, onca yurtsuzluk ve e&#;itim nihayetinde köyüne dönmek zorunda kalan, nihayetinde huzurevinde kendine bir oda bulabilen &#;airin ya&#;ad&#;klar&#;d&#;r. Sansaryan Han’da geçen iki y&#;l&#;n ard&#;ndan hapis ve sürgün hayat&#; çekilmez ve uzundur.

“Enver Gökçe halkt&#;r” diyor Arif Damar.

Yal&#;nd&#;r onun &#;iirleri, fiyakal&#; sözcük oyunlar&#;ndan uzakt&#;r. Onun &#;iirinde imge anlam&#; güçlü k&#;lmak için vard&#;r sadece. Do&#;runun ço&#;almas&#; ve karanl&#;&#;&#;n perçemini y&#;rtmak içindir bütün çabas&#;. Ne dü&#;kündür ne de talep eder, büsbütün kendi ayaklar&#; üstünde durman&#;n ayr&#;nt&#;lar&#;n&#; yazar Enver Gökçe. Nice zaman okurundan uzak b&#;rak&#;lan bir ozan, kendi memleketinde sürgün olman&#;n ve okurundan uzak k&#;l&#;nman&#;n sonuçlar&#;n&#; da ya&#;am&#;&#;t&#;r, amenna.

Özellikle 'Panzerle Üstümüze Kalkar'da tek sözcüklük &#;iirleriyle okura daha çok alan açar &#;air. Her &#;eyi üstlenmek yerine, okurun sunulanla yetinmemesi için kendinde olan&#; payla&#;&#;r bir anlamda. Gelecek kurgusuna ortak eder, onunla birlikte yürümenin sokaklar&#;na davet eder sizi. Düzyaz&#;ya yatk&#;nl&#;&#;&#;n&#; iddia edenler olmu&#;tur onun &#;iirini, tek bir sözcü&#;ünü yerinden oynatmaya kalk&#;&#;mad&#;klar&#;ndan olsa gerek, nas&#;l bir i&#;çilik oldu&#;unu da hesaplamam&#;&#; olmal&#;lar. Çünkü nerden baksan&#;z kolay yaz&#;lm&#;&#;, el atar atmaz dile gelmi&#; gibi görünebilir yazd&#;klar&#; ama bu sadece bir yan&#;lg&#;dan ibarettir.

'Panzerler Üstümüze Kalkar', tam da zaman&#;n bu yakas&#;nda ve yeniden okunmas&#; gereken bir Enver Gökçe külliyat&#;d&#;r ve onun &#;iiri Türkiye’dir.

kaynağı değiştir]

Çevirileri[değiştir

Bedirhan Gökçe Sende Kalmış Şiiri

sende kalmış

Bedirhan Gökçe Sende Kalmış 

Bilmiyorum nerdeyim, ne haldeyim, ben kimim

Ayrılırken kimliğim, adresim sende kalmış.

Tebessümü yüzüme çok görüyor matemim

Güldüğümü gösteren tek resim sende kalmış.

 

Akların kaybolduğu, rengin ahenk bulduğu

Toprağın kadehine ab-ı hayat dolduğu

Bir gül için, bülbülün saçlarını yolduğu

Aşkın harman olduğu o mevsim, sende kalmış.

 

Nerede o çocuksu, o şımarık hallerim,

Saçlarına hasreti tanımayan hallerim,

Rengarenk rüyalarım, toz pembe hayallerim

Tekmil neşem, sevincim, hevesim, sende kalmış.

 

Ayıplama, kınama, kahveye gidiyorsam,

Avunabilmek için bir tavla atıyorsam,

Garson çay uzatırken ben aklımda diyorsam,

Sende kalmış demektir, ladesim sende kalmış.

 

Dostlar da muhabbeti kestiler, lüzum da yok.

Zaten senden ziyade sohbetim, sözüm de yok.

Sen dönmeden kimseye bakacak yüzüm de yok.

Aynalarda kendimi göresim sende kalmış.

 

Sende kalmış umudum, saadet çağım sende,

Sende kalmış huzurum, tüten ocağım sende,

Sende hayat kaynağım, duygu membağım sende,

Can diyorum sana,can kafesim sende kalmış.

 

Allah' ım düşmanımı düşürmesin bu zaafa,

Sanki her noksanımı mecburum itirafa,

Hangi şarkıya girsem, notalar do re mi fa

Sol diyorum sana sol, la sesim sende kalmış.

 

Gel Tanrıya borcunu teslim etsin bu yürek,

Tez gel ki enkazımı kapatsın kazma kürek,

Kelime-i şahadet getirmem için gerek,

Son diyorum sana, son nefesim sende kalmış.

 

Konuya Ait Etiketler

Beidrhan GökçeSende kalmış SözleriBedirhan gökçe ŞiirleriBedirhan Gökçe Sende kalmış Sözleri

Benzer Konular

Benzer yazı bulunamadı

Sosyal Medyada Bizi Destekleyebilirsiniz.

Yazıya Ait Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın..

kaynağı değiştir]

Yusuf ile Balaban Destanı (şiir/destan), Dünya Masal ve Efsaneleri (çeviri). Ve tutuklamalarda, gözaltılarda, aramalarda kaybolan, yok edilen sayısı bilinmeyen şiirler, yazılar, çeviriler.

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası