hamilelikte neden kabız olunur / Hamilelikte Kabızlığa Dikkat! - Hamilelik

Hamilelikte Neden Kabız Olunur

hamilelikte neden kabız olunur

Lohusalıkta kabızlık nasıl geçer?

Hamilelikte vücutta meydana gelen hormonal değişimler ve bebeğin bağırsaklara uyguladığı baskı nedeniyle bağırsak hareketlerinde de farklılıklar görülebiliyor. Doğumdan sonra görülen kabızlık ise birçok yeni anneyi rahatsız edebiliyor.


Doğumdan sonra kabızlık, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir:


Sezaryen: Ameliyattan sonra sindirim sisteminin tekrar normal bir şekilde çalışmaya başlaması 3 ila 4 gün kadar sürebilir.


Anal sfinkter veya pelvik taban kaslarında hasar: Doğum sırasında kaslarda meydana gelen esnemeler, vücudunuzun bağırsaklarınızı verimli bir şekilde hareket ettirmesini zorlaştırabilir.


Dehidrasyon veya sıvı eksikliği: Doğum sırasında su içmemenize, kusmaya veya kan kaybı yaşamanıza bağlı olarak vücutta (ve dışkıda) su olmaması, vücudun boşaltım sürecini yavaşlatır.


Hormonal değişiklikler: Hamileyken başlayan ve doğumdan hemen sonra da devam eden hormonal değişiklikler bağırsak fonksiyonunu yavaşlatabilir.


Demir takviyesi: Aneminiz varsa, kullanmanız gereken demir ilaçları da dışkı geçişini yavaşlatır.


Yemek yememek: Doğum doğum sırasında yemek yememeye tepki olarak vücudun normal ritimleri yavaşlar.


Perine ağrısı: Doğumda epizyotomi yapıldıysa, doğum sonrasında hemoroid oluştuysa veya doğum sırasında esneme (veya yırtılma) nedeniyle perine bölgenizde ağrınız varsa, tuvaletinizi yapmaktan çekiniyor olabilirsiniz. Dikişlerinizi yırtmaktan veya daha fazla acı çekmekten korkuyorsanız, bu korku dışkı tutmanıza neden olabilir.


Doğum sırasında ağrı kesici veya epidural kullanmak: İlaçların, özellikle sistemik narkotiklerin sindirim sistemini yavaşlattığı bilinmektedir.



Lohusalıkta kabızlık ile baş etmek için, öncelikle beslenmenize ve sıvı alımınıza dikkat etmeniz gerekir. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi bol lifli gıdalar tüketmek, sindirim sisteminizin verimli bir şekilde çalışabilmesi için önemlidir. Aynı zamanda bolca (günde en az bardak kadar) su içmeniz de gerekir.


Doğumun hemen ardından gün içerisinde tuvalete çıkamamanız normal kabul edilir, ancak üçüncü günden sonra bağırsaklarınızın yeniden çalışmaya başlaması önemlidir. Perine bölgenizdeki hassasiyet sizi korkutuyor olsa bile, fazla ıkınmadan oturarak yavaşça tuvaletinizi yapmaya çalışmalısınız.


Bebeğinize kavuştuktan sonra sürekli onunla birlikte uzanıp dinlenmek istemeniz çok normaldir, ancak arada sırada kalkıp yürümeyi ihmal etmemeniz gerekir. Özellikle sezaryen sonrası iyileşme döneminde hareket etmek kolay görünmese de, bağırsak hareketlerinizi desteklemek için evin içinde bile olsa yürümeye çalışmanız önemlidir.


Lohusalıkta kabızlık sorunu genellikle bu basit önlemlerle geçecektir, ancak doğumdan sonraki üçüncü günde hala hiç bağırsak hareketi hissetmiyorsanız, doktorunuza danışmanız önerilir. Ayrıca dışkıda kan veya mukus, rektal kanama, vulvada ve perinede şiddetli ağrı ve şişkinlik, şiddetli mide ağrısı gibi şikayetleriniz olursa da muhakkak doktorunuza haber vermeniz gerekir.



Kaynak: funduszeue.info



Hamilelikte Kabızlığa Karşı 5 Önlem!

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Gebelikte artış gösteren kabızlık, anne adaylarının en sık yaşadığı sorunların başında geliyor. Bu dönemde kolaylıkla uygulanabilen birkaç püf noktası, kabızlık sorunundan uzak bir hamilelik dönemi sağlayabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanları, hamilelikte kabızlık ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Değişen hormonal sistem kabızlığı tetikliyor

Hamilelik sırasında düz kasları rahatlatan progesteron hormonundaki artış sindirim sistemini etkilemektedir. Hormonal sistemdeki bu değişiklik, gıdaların bağırsaklardan daha yavaş geçmesine ve sindirim sisteminde daha uzun süre kalmasına neden olmaktadır. Özellikle gebeliğin ilerleyen döneminde rahmin rektuma baskı oluşturması kabızlık şikayetini daha da artırmaktadır. Karın ağrısı ve huzursuzluk dışında genellikle ciddi sağlık sorunlarına neden olmayan kabızlık şikayetine ishal ve kanama eşlik ediyorsa bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Kabızlık için 5 püf noktası

1 – Kahverengi pirinç ve fasulye gibi yüksek lifli gıdalar tüketin: Bütün tahıl gevrekleri ve ekmekler, kahverengi pirinç, fasulye, taze meyve ve sebzeler yüksek lif içermektedir. Birkaç çorba kaşığı işlenmemiş buğday kepeğini sabah tüketilecek tahıla eklemek olumlu sonuç verebilmektedir.

2 – Güne bir bardak ılık su ile başlayın: Bol miktarda su ve diğer sıvı gıdılar tüketilmelidir. Her gün bir bardak meyve suyu ya da kuru ot suyu tüketmek kabızlığı giderebilmektedir. Güne bir bardak ılık su ile başlamak bir çok anne adayında olumlu sonuç vermektedir. 

3 – Hamilelikte egzersizi bırakmayın: Yürüyüş, yüzme, bisiklet sürme, yoga gibi egzersizler bağırsak işlevini artırabilmektedir.

4 - Vücudunuzu dinleyin: Bağırsaklar yemeklerden sonra aktifleşmektedir. Gerekli durumlarda yemekten sonra tuvalet kullanmaya daha fazla zaman ayrılmalıdır.

5 – Demir dengesini düzenleyin: Gebelik boyunca sağlıklı bir demir seviyesini korunması önemlidir ancak yüksek miktarda demir kabızlığa yol açabilmektedir.  Doğum öncesi kullanılan multivitaminde büyük miktarda demir bulunuyorsa doktora danışarak daha az demir içeren ek maddelere geçiş yapılması sorunu giderebilmektedir.

Doktorunuza danışmadan kabızlık ilacı almayın

Kabızlık ilaçlarının bazıları rahim kasılmasını tetikleyip dehidrasyona yani su kaybına neden olacağı için doktora başvurmadan kullanılmamalıdır. Önlemlerin işe yaramadığı durumlarda doktorun önereceği tezgah üstü lif takviyeleri kullanılabilmektedir. Aynı zamanda besin emilimine azaltan mineral yağlardan gebelik döneminde uzak durulmalıdır.

Hamilelikte kabızlık nasıl geçer? Bitkisel kür tarifleri ile doğal kabızlık tedavisi

Hamilelikte kabızlık nasıl geçer? Bitkisel kür tarifleri ile doğal kabızlık tedavisi

Hamilelikte daha da zorlaşan kabızlık durumunun anne adaylarını daha fazla sıkıntıya sokmaması için uygulayabileceğiniz bitkisel doğal tedavi yöntemlerini uzmanlarından sizler için derledik. İlaç kullanmadan halledebileceğiniz şifalı kür tarifleri ile kabızlığı hafifletebilir ve daha sağlıklı olabilirsiniz. Peki hamilelikte kabızlık nasıl geçer? Kabızlığın geçmesi için ne yapılmalı? Hamilelikte kabızlık nedenleri ve uzman tavsiyeleri

Hamilelik döneminde anne adaylarının başına gelen kabızlık durumu, normal yaşantı içerisinde bile oldukça rahatsız edici bir durumdur. Mide ile bağırsak sisteminin yavaş çalışması sonucu görülen kabızlık, haftadan itibaren alınması gereken demir takviyesi ile daha da artabilir. Ancak beslenme konusunda dikkat edeceğiniz iki şey ile kabızlık oranını düşürmeniz mümkündür. Bunlarda ilki 3 litreyi bulacak kadar bol su tüketmek, diğeri bol lifli gıdalardan daha fazla yararlanmak Beslenmede lif ihtiyacını fazlasıyla karşılayabilmek için meyvelerin taze sıkılmış halini tüketmek yerine direkt olarak meyvenin kendisini yiyerek posasından ve lifinden yararlanabilirsiniz. Probiyotik açıdan zengin olan turşu, yoğurt ve kefir gibi gıdalara öncelik verebilirsiniz. Peki hamilelikte kabızlık ile ilgili bilinmesi gerekenler neler? Hamilelikte kabızlık nasıl geçer? Kabız olan hamileler ne yapmalı? İşte hamilelerin bilmesi gereken o öneriler

HAMİLELİKTE KABIZLIK NEDEN OLUR? KABIZLIKTA DOĞAL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

hamilelikte kabızlık nasıl geçer?

hamilelikte kabızlık nasıl geçer?

Hamilelik döneminde progesteron hormonlarının artmasıyla da ortaya çıkabilen kabızlık, anne adaylarında iştahsızlık, karın şişliği ve ağrısı, tuvalet yaparken zorlanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Genellikle hamileliğin ilk trimesterında görülen bu rahatsızlık, başlangıçta hormon değişikliklerinden dolayı görülse de sonlara doğru anne adayının genişleyen rahminden kaynaklanır. Kabızlık sorununun en aza indirmek için mısır gevreği, tam tahıllı ekmek, kuru kayısı ya da erik, kepekli yiyecekler tüketilmelidir. Unutulmamalıdır ki;hamilelikte kabızlık için yapılabilecek en iyi şey, yüksek lifli diye ve bol sıvı tüketimidir.

Kabızlık için etkili yöntem: Geceden bir bardak suyun içine kuru kayısı veya kuru erik ekleyerek lif oranını arttırın. Geceleyin beklettikten sonra sabah uyanınca meyvesini yiyip suyunu afiyetle için. 

1- YOĞURT

Günde 1 kase yoğurt tüketmek, hamilelik döneminde görülebilecek kabızlık sorununa iyi gelmektedir. İçerisindeki probiyotikler sayesinde bağırsaklardaki yararlı bakteri ortamı iyileşecektir.

2- LİMON

Sıcak suyun içine yarım limonu sıkın ve karışıma bir miktar bal ilave edin. Her gün kez tükettikten sonra, limonun antioksidan özelliği sayesinde kabızlık geçecektir.

3- ERİK SUYU

Sıvı olarak tüketilen erik suyunu tükettikten sonra birkaç adette sade erik yerseniz, kabızlık sorunu hafifleyecektir.

4- NANE ÖZ YAĞI

Bir çay kaşığı zeytinyağını 2 damla nane öz yağı ile karıştırdıktan sonra karın üzerine sürün.

PROF. İBRAHİM SARAÇOĞLU'NDAN KABIZLIK İÇİN KARIŞIM

İbrahim Saraçoğlu kabızlık kür tarifi

İbrahim Saraçoğlu kabızlık kür tarifi

MALZEMELER

10 tane taze portakal
1 bardak su

YAPILIŞI:

10 adet portakal yaprağını, 1 bardak suyun içine ilave ederek 6 dakika boyunca kaynatın. Kaynama işlemi bittikten sonra süzerek afiyetle tüketebilirsiniz.

TÜKETİMİ:

Sabahleyin kahvaltı yaptıktan 1 saat sonra haftada 3 kere tüketilmelidir.

SUNA DUMANKAYA'DAN KABIZLIK KÜRÜ

Hamilelikte kabızlık kürü

Hamilelikte kabızlık kürü

MALZEMELER:

1,5 su bardağı zeytinyağı

gram kayısı

YAPILIŞI:

Zeytinyağının içine gram kadar kayısı koyun. 3 gün boyunca güneş almayan bir yerde ve oda sıcaklığında ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edin. 4. gün sabahları, kayısılardan 1'er adet tüketin. Kabızlığın kısa sürede geçtiğini göreceksiniz.

KABIZLIĞA İYİ GELEN KETEN TOHUMLU MUCİZE TARİF!

Hamilelikte keten tohumu kürü

Hamilelikte keten tohumu kürü

MALZEMELER:

1 bardak su

1 yemek kaşığı keten tohumu

YAPILIŞI:

Öncelikli olarak yapmanız gereken ilk şey suyu ısıtmak olacaktır.

Isınan su kaynamaya başlayınca, suyu bir bardağa ekleyin ve içerisine keten tohumunu ekleyin.

6 dakika bekledikten sonra süzerek için.

TÜKETİMİ:

Sabah kahvaltısından önce ya da akşam yemeğinden sonra günde iki defa tüketin.

NOT: Doktor onayı almadan uygulamayınız!

HAMİLELİKTE KABIZLIĞI ENGELLEYEN MEYVE

Uzmanlar, hamile kadınlardaki kabızlık sorununu gidermek için en etkili doğal yöntemin ananas tüketimi olduğunu söyledi. Ananasın hamile kadınların sağlığını olumlu yönde etkilediğini belirten uzmanlar, anne adaylarının bağırsaklarını çalıştırıp ödem söktürücü özelliğiyle şişkinliği giderdiğini belirtiyor. Taze sıkılmış ananas suyu, anne adayının vücuduna gerekli olan C vitamini ihtiyacını karşılarken aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.

İçerdiği vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan ananas, aşırı tüketildiğinde bazı sorunlara neden olabiliyor.

PEKİ ANANAS AŞIRI TÜKETİLDİĞİ ZAMAN NE GİBİ ZARARLAR VEREBİLİR?

-Düşüğe ya da erken doğuma neden olabilir. 

- Kimi doktorlar doğum sürecini hızlandırmak için ananas suyunu tavsiye edebiliyor. Buradan da anlaşıldığı gibi erken doğum için riskli bir durumdur.

- İshale neden olabilir.

- Vücuda su kaybettirerek bebeğe zarar verebilir.

- Gestasyonel diyabet rahatsızlığı olan kadınlar için bu dönemde ananas tüketimi zararlıdır.

Hamilelikte suyun gelmesi nasıl anlaşılır? Doğum ne zaman başlar?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte suyun gelmesi nasıl anlaşılır? Doğum ne zaman başlar?

Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli Midir?

Hamilelikte kabızlık problemi yaşamak pek çok anne adayının başına gelen bir durumdur. Bazı kadınlar bu problemi hamileliğin ilk zamanlarında yaşarken bazı kadınlar ise son aylarına doğru yaşayabiliyor. Pek çok etkenin neden olduğu hamilelikte kabızlık problemi kadınları olumsuz etkiliyor.

Kabızlık Nedir?

Kabızlık problemi, bir diğer adıyla konstipasyon, bağırsaktaki hareketlerin yavaşlaması nedeniyle haftada üç hatta daha az kez dışkılama durumudur. Dışkılama zorluğu, dışkının tam olarak boşalmaması, sancılı dışkılama ve karında şişkinlik benzeri negatif durumlara neden olan kabızlık, bağırsak bozuklukları hastalıkları olarak nitelendirilir. Kabızlık problemi beraberinde karın ağrısını da getirir.

hamilelikte kabizlik

Hamilelikte Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte yaşanan kabızlık probleminin nedeni hamileliğin hangi periyotta olduğuyla bağlantılıdır. Pek çok sebep yüzünden meydana gelebilen hamilelik sürecindeki kabızlığın nedeninin bilinmesi doğru teşhisin konulması ve tedavisinin doğru yapılması açısından önemlidir.

Hamilelikte görülen kabızlığın nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğum nedeniyle değişen hormonlar: Hamileliğin ilk aylarında yaşanan hormon düzeyleri değişimleri nedeni ile bağırsaklarda yavaşlama meydana gelebilir. Bu yavaşlama sonucu dışkının gecikmesine sebep olur. Yaşanan bu yavaşlama ve gecikme dışkı içerisindeki suyun daha çok emilmesi ile sonuçlanır. Bu durum dışkının daha katı ve geçişi zor hale gelmesine neden olur.
  • -Prenatal vitaminler: Prenatal vitaminler içerisinde demir vardır. Hamilelikte bazen bu vitaminler eksilir ve dışarıdan demir takviyesi gerekir. Demirin kendisi ise kabızlığa ve sert dışkılamaya sebep olur.
  • -Rahime uygulanan baskı: Hamileliğin son aylarında büyüyen rahim bağırsaklara baskıda bulunur. Bu durum dışkının bağırsaklardan geçişinin zorlanmasına neden olur.
  • Yetersiz beslenme ve sıvı alımı: Hamilelik sürecinde hamile kişi lifli gıdalar ile beslenmeli ve bol sıvı tüketmelidir. Aksi takdirde hamilelik nedeniyle hızla emilen lif ve sıvı, bağırsak düzensizliğine dolayısıyla kabızlığa neden olur.

Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli Midir?

Hamilelikte görülen, özellikle 1 haftayı geçen kabızlık problemi hafife alınmamalıdır. Kabızlık yaşandığı fark edildiği zaman doktor ile iletişime geçmek ihmal edilmemelidir. Kabızlığın yaratabileceği komplikasyonlar nedeni ile hem anneye hem bebeğe zarar gelme ihtimali vardır. Hamilelik sürecinde doktora başvurulmadan herhangi bir ilaç kullanımı da risk içermektedir. Kabızlık durumunda zaman kaybetmeden doktor ile görüşmek yapılması gereken en doğru davranıştır. Her zaman tembihlendiği gibi doktor ile açık sözlü olmak ve yaşanan durumları saklamamak sağlıklı bir hamileliğin getirdiği sorumluluklar arasındadır.

hamilelikte kabizlik

Hamilikte Kabızlık Nedeni İle Oluşabilecek Komplikasyonlar

Uzun süren kabızlık problemi dışkının bağırsak içinde kalmasına sebep olabilir ve bu durumda dışkının doktor tarafından alınması gerekebilir. Laksatif ilaçların kullanımı sonucu bağırsakların dışkıyı nasıl dışarı itmeleri gerektiğini unutmalarına neden olabilir. Kullanılan bu tip ilaçlar bazı insanlarda elektrolit veya sıvı dengesizliklerinin görülmesine de sebebiyet verebilir. Laksatif türü ilaçların hamilelik süresince kullanılmaları vücutta başka problemlere de yol açabilir. Kabızlık nedeni ile kadının ıkınması bebeğin dengesini bozabilir, bebekte beklenmeyen davranışların meydana gelme riskini arttırabilir.

Hamilelikte Kabızlığa Karşı Alınması Gereken Önlemler

Hamilelikte kabızlık problemi yaşamamak için düzenli ve dengeli beslenmek, lifli besinler tüketmek gerekir. Bitki çaylarının bağırsak düzenini bozduğunu unutmamak gerekir. Doğal kuru veya taze meyveler tüketmek, kırmızı erik yemek, tahıllı besinlerden faydalanmak, günlük sıvı ihtiyacının karşılanması kabızlığı önler. Yemeklerde zeytinyağı kullanımı da etkili bir yöntemdir. Alkol veya gazlı içecek tüketmek olumsuz sonuç doğuracaktır. Ihlamur çayı veya kefir içmek ise kabızlığı engelleyecektir. Hamilelik dönemde egzersiz yapmak ve yürüyüşlere çıkmak metabolizmayı düzenler ve kabızlık ile mücadelede yardımcı olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası