göbek bağı ne zaman düşmeli / Yenidoğanın Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Göbek Bağı Ne Zaman Düşmeli

göbek bağı ne zaman düşmeli

Bebeğinizi ilk defa kucağınıza aldığınız sahne, ömür boyu gözünüzün önünden gitmez. O an ki duygularınız, bu zamana kadar hissetmediğiniz çok farklı duygulardır.

Bebeğiniz o kadar minik ve narindir ki ona dokunmaktan, zarar vermekten çok korkarsınız. Bu miniği beslemek ve bakımını üstlenmek sizi biraz korkutuyor olabilir.

Özellikle göbek bağı (göbek kordonu), yeni doğum yapmış annelerin en çok korktuğu şeydir. Panik yapmayın, endişelenecek hiçbir şey yok! Bebekler hakkında bilgi sahibi olduğunuz ve püf noktaları öğrendiğiniz takdirde ona dünyada en iyi bakacak kişi siz olacaksınız.

Sizin de göbek bağı ile ilgili aklınızda soru işaretleri varsa; göbek bağı nedir, ne işe yarar, bakımı nasıl olmalıdır ve ne zaman düşer gibi soruların cevabını öğrenmek için okumaya devam edin.

Göbek Bağı Nedir, Ne İşe Yarar?

Anne ile bebek arasındaki bağ, henüz anne hamile olduğunu öğrenmeden başlar.

Döllenme gerçekleştikten sonra tamamen anneye bağımlı bir şekilde gelişmeye devam eden embriyo, gebeliğin 5. haftasından itibaren göbek kordonu adı verilen bir bağ aracılığıyla anne ile besin ve oksijen alışverişini yapmaya başlar.

Kan damarları bakımından zengin olan bu kordon yumuşak ve kıvrımlı, hortuma benzer bir yapıya sahiptir. Göbek bağı şunlardan oluşur;

  • Oksijen ve besinleri anneden bebeğe taşıyan bir toplardamar,
  • Atıkları kirli kan ile bebekten plasentaya taşıyan iki atardamar.

Kordondaki bu kan damarları Wharton jölesi adı verilen jölemsi bir yapıyla korunmuş ve etrafı zarla kaplanmıştır.

Aksi bir durum yaşanmasıyla bebeğin hayatı riske gireceğinden göbek bağı bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Gebelikte yaşanabilecek göbek bağı sorunları ise şunlardır:

  • En sık karşılaşılan problem kordon dolanmasıdır. Bebeğin anne karnında hareket ederken kordonu boynuna dolaması nedeniyle olur. Genelde bebekte olumsuz bir duruma sebep olmasa da bazen damardaki kan akışı olumsuz etkilenerek bebeğin beslenmesini etkileyebilir.
  • Bir diğer problem kordonda düğüm oluşmasıdır. Bu problemin damarlardan birinin uzun olması nedeniyle yaşandığı düşünülmektedir.
  • Nadir olarak görülen bir problem kordon sıkışmasıdır. Kordonun bebeğin kol ve bacakları arasında sıkışması durumudur.
  • Göbek kordonunun 35 cm’den kısa olduğu kısa kordon durumudur.

gobek bagıGöbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Anne ile bebek arasındaki somut bağ olan göbek bağı, doğumun gerçekleştiği ana kadar varlığını sürdürür. Doğumdan sonra bebeğin göbek deliğinden itibaren 3-4 cm yukarısından klempe edilerek kesilir.

Yaklaşık bir iki hafta içerisinde de jölemsi kıvamını kaybeder, yavaş yavaş rengi sarıdan kahverengine doğru döner ve sonrasında iyice kuruyarak düşer. Göbek bağı düştükten sonra göbek deliğinin tamamen iyileşmesi içinse yaklaşık bir hafta daha geçmesi gerekir.

Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Taze anneler için göbek bağı bakımı biraz ürkütücü gelebilir. Ancak doğru bakımın nasıl yapılacağını bildiğiniz takdirde endişelenmeniz gereken hiçbir şey yoktur.

Bu konuda doktorunuz veya hemşireniz size bilgilendirme yapacaktır. Ancak biz yine de göbek bağı bakımı nasıl yapılır, bakım yapılırken nelere dikkat edilmelidir hatırlatalım:

  • Kordonun temiz ve kuru tutulması oldukça önemlidir. Bebeğinizi bezlerken kordonunun dışarıda kalarak hava alması daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Eğer bezi göbeğinin üzerini aşacak bir boyuttaysa bezin üstten bir kısmını katlamayı deneyebilirsiniz.
  • Eskiden çocuk doktorları göbek bağının alkolle temizlenmesini tavsiye ederlerdi. Ancak şimdilerde bağın kendi kendine iyileşmesinin daha doğru olduğu savunuluyor. Çünkü alkolün tahriş etkisi yarattığına ve iyileştirmeyi geciktirdiğine inanılıyor. Yine de bu konuyu doktorunuza danışmakta fayda vardır.
  • Yenidoğanda göbek bakımı yapılırken bağ düşene kadar suyla temas etmemesi oldukça önemli. Bu süreçte elbette ki bebeğinize banyo yaptırmak isteyeceksiniz. Ancak banyo yaptırırken göbek bağını sudan korumaya özen göstermek enfeksiyon kapmaması ve daha erken iyileşmesi açısından önemlidir. Göbek bağı düşene kadar küvet içerisinde banyo yaptırmak yerine bebek süngeri ile miniğinizi temizleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin bezini sık sık değiştirin ki kordon bölgesi idrar ve dışkı ile temas etmesin. Kaynatılmış ve ılıtılmış su ile nemlendirdiğiniz bir bez aracılığıyla bağın çevresini nazikçe temizleyebilirsiniz. Ayrıca bebeğimin canını acıtır mıyım diye endişe etmenize gerek yoktur. Çünkü göbek bağında sinir uçları bulunmaz.
  • Bebeğin göbek kordonuna herhangi bir şekilde müdahale etmeyin ve kendi kendine düşmesini bekleyin.

Dilerseniz “Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalıdır?” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Göbek Bağı Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Nadir olarak karşılaşılsa da bazen bebeğinizde göbek bağı enfeksiyonu gelişebilir. Enfeksiyondan şüpheleneceğiniz durumlar ise şöyle;

  • Göbek bağı çevresinde kızarıklık veya şişkinlik,
  • Kordona veya cildine dokunulduğunda bebeğin ağlaması,
  • Kordondan kötü koku gelmesi,
  • Kordondan sarımtırak akıntı gelmesi,
  • Kanama görülmesi.

Bebeğinizde bu gibi belirtiler görüyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. İyileşme sürecinde zaman zaman bebeğinizin göbek bağında az miktarda kanama gözlemleyebilirsiniz. Kanayan bölgeye bir miktar basınç uyguladığınız takdirde kanama duruyorsa bu normaldir.

Ancak beş dakikadan daha uzun bir süre basınç uyguladığınız takdirde kanama hala durmuyorsa hemen doktorunuzu aramalısınız.

Enfeksiyon oluşmasında erken müdahalede bulunmak yayılmasını engellediğinden oldukça mühimdir.

Göbek Bağının Zamanından Önce veya Sonra Düşmesi

Göbek bağının çok erken düşmesi ve uzun süre düşmemesi bazı problemlere yol açabilir. Göbek bağının düşmesi erken gerçekleşirse kanama meydana gelmesi ve enfeksiyon oluşması riski artarken, bir aya kadar hala düşmemiş olması da anatomik bir bozukluk olabileceğini akla getirmektedir.

Bazen de kordon tam dipten düşmek yerine bir parçası yerinde kalır. Böyle bir durumda eğer birkaç gün sonrasında kalan parça düşerse genelde sorun olmaz. Ancak bazen bu durum enfeksiyon oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Yenidoğan Bebeklere K Vitaminin Önemi

K vitamininin kanın pıhtılaşması üzerinde önemli bir rolü vardır ve yeni doğan bebeklerde K vitamini eksikliği görülme olasılığı yüksek olduğu için herhangi bir kanama meydana gelmemesi için K vitamini iğnesi yapılır veya damlası damlatılır.

K vitamini eksikliği olan bebeklerde göbek bağı düştükten sonra uzun süren kanamalar meydana gelebilir. Hatta bazen K vitamini takviye edilmiş bebeklerde de bu durumla karşılaşılabilir. Böyle bir durumda K vitamini ilavesi yapılarak kanamanın durdurulması amaçlanır.

https://www.bebek.com/0-6-aylik-bebek-beslenmesi/

Gebelikten itibaren bebeğiniz hakkında pek çok endişeye kapılırsınız. Ancak işin doğrusunu bildiğiniz takdirde bu endişelerinizden kurtulacaksınız.

Bebeklerde göbek bağı bakımı da hakkında bilgi sahibi olduğunuzda korkmamanız gereken bir konudur. Bebeğinizin bakımını iyi yaptığınız ve onu iyi takip ettiğiniz sürece bir sıkıntı yaşamazsınız.

Yenidoğan bebeğinizin bakımına dair merak ettiğiniz birçok konuyu burada sizler için açıklayacağız. Ailelerin en özen gösterdiği ve yeni doğan bebeklerin sağlığı için de en önem taşıyan konulardan ilki göbek kordonu bakımıdır.

Bu makalede yenidoğanın göbek bağı bakımının nasıl yapılacağını, nelere dikkat etmeniz, nelerden uzak durmanız gerektiğini ve hangi durumlarda doktorunuzu haberdar edeceğinizi sizler için tüm detaylarıyla yazdık.

Keyifli okumalar dileriz…

Göbek Bağı (Kordonu) Nedir?

Hamilelikte bebeğinizin beslenmesini ve oksijen almasını sağlayan damarların etrafını saran dokuya göbek bağı (kordon) denir. Göbek Bağı yumuşak ve hortuma benzeyen, jölemsi bir kıvama sahiptir.

Bu kordon doğum gerçekleştiğinde klemplenerek kesilir, kısa bir parçası bebeğin göbeğinde bırakılır ve zamanla kendiliğinden düşer.

Göbek Bağı (Kordonu) Bakımı Nasıl yapılmalıdır?

Göbek kordonunun düşmesi için dışarıdan herhangi bir müdahale yapılmaz.  Göbek kordonunun temiz olması, kuru kalması ve hava alması sağlandığında sağlıklı bir şekilde kendiliğinden düşmesi beklenir.

Göbek kordonu mutlaka temiz tutulmalıdır. Bebeğinizin bezini değiştirirken göbek kordonunun temiz kalmasına çiş ve kaka bulaşmamasına dikkat edin. Bazen anneler bebeğinin canını acıtmaktan çekiniyor ve göbek kordonunu hiç oynatmadan sadece üst tarafını temizliyor. Bu durumda temizlenmeyen bölgelerde nem ve kir oluşuyor. Göbek kordonunda sinir hücreleri olmadığı için anneler içleri rahat bir şekilde kordonu hafifçe sağa sola oynatarak tüm çevresini silip temizlemelidirler.

Göbek bağı ne kadar çok hava alırsa o kadar kuru kalır. Bebeğinizin bezini bağlarken göbek kordonu bezin her zaman dışarısında kalmalıdır. Bezi bağladıktan sonra göbek kordonunun bezin içinde kalmaması için bezi yukarıdan aşağıya kıvırın. Çünkü bezin içerisinde kalan göbek kordonu hava alamaz ve kuru kalamaz. Göbek kordonunun sağlıklı bir şekilde düşmesi için hava alması ve kuru kalması çok önemlidir.

Göbek Bağının Düşmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Eskiden göbek bağını alkol içeren mendillerle veya başka ürünler ile temizlemek önerilirdi. Ancak günümüzde göbek bağının düşmesi için temiz olmasının ve kuru kalmasının yeterli olduğu alkol içeren temizleme ürünlerinin gerekli olmadığı söylenmektedir. Bu aşamada buna doktorunuza danışarak da karar verebilirsiniz. Eğer doktorunuz birkaç gün arayla alkol ile temizlemenizi önerirse %70 alkol içeren ürünleri tercih edebilirseniz.

Göbek Bağı (Kordonu) Düşmeden Banyo Yaptırılır mı?

Bebeğinizi dilediğiniz zaman banyo yaptırabilirsiniz. Burada önemli olan iki şey var. Birincisi bebeğiniz doğarken verniks kazeoza dediğimiz bütün vücudunu sarmış olan beyaz kremsi bir yapıyla doğuyor ve bu yapı bebeğinizi tüm enfeksiyonlara karşı koruyan önemli bir kalkan görevi görüyor. Aynı zamanda bebeğin vücut ısısını dengeleyip koruyor. Bu yüzden bebeğinizi yıkamadan önce ilk 24 saatin geçmesini ve vücudunun bu yapıyı emmesini beklemelisiniz.

İkincisi bebeğinizin göbek kordonu daha düşmediği için yıkarken su ile direkt temas ettirmek yerine sünger banyosu yaptırabilirsiniz. Göbek bağı düşene kadar bu şekilde bebeğinizin vücudunu suya batırmadan yumuşak bir sünger kullanarak ıslatıp temizleyebilirsiniz. Göbek kordonu suya batırılırsa daha zor kuruyacağı için düşmesi de daha uzun zaman alacaktır. Bu sebeple sünger banyoları ile bebeği bölüm bölüm ıslatıp yıkamak karın bölgesinin daha az ıslanmasını sağlayacak.

Göbek Kordonu Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Normal şartlarda göbek kordonun da hafif bir sulanma olabilir. Ancak silmenize rağmen yoğun bir şekilde sulanıyor, sürekli ıslak kalıyor ve bununla beraber göbek kordonundan kötü bir koku geliyorsa doktorunuzu bu durumdan haberdar etmeniz gerekir.

Göbek kordonunun etrafındaki deride hafif kızarıklık oluşması normaldir. Özellikle sıcak havalarda, yaz aylarında bebeğin cildi pişiğe daha yatkın olduğu için kuru göbek bağı cildi tahriş edebilir. Ancak göbeğin etrafında oluşan bu kızarıklık daha şiddetliyse burada omfalit dediğimiz göbek deliği enfeksiyonu oluşmuş olabilir. Bu durumdan doktorunuzu haberdar etmeniz gerekir.

Göbek Bağı (Kordon) Ne Zaman Düşer ?

Göbek kordonu, doğumdan sonraki 7 ile 10 gün içerisinde düşer. Ancak bazı kordonlar yapısal olarak daha ince veya kalın olabilir. Göbek kordonu ince bir yapıya sahipse 5 gün içerisinde düşebilir. Ancak ilk 2, 3 gün içerisinde düşmesi genellikle istenilen bir durum değildir. Çok erken düşen göbek bağı enfeksiyona veya kanamaya neden olabilir. Bu yüzden dikkat edilmelidir.

Göbek Kordonunun (Bağının) Geç Düşme Sebebi Nedir?

Her yenidoğanın göbek kordonu aynı değildir. Bazı bebeklerin göbek kordonu kalın ve dip bağı daha geniş bir yapıya sahiptir. Bu yüzden bu tip bir göbek kordonunun düşmesi genelde 15 günü bulur. Çok çok ender bir şekilde, bazı bebeklerde bu süre 1 ayı bulabiliyor. Ancak annelere önerimiz 15 günden uzun bir süre göbek kordonu düşmezse durumu doktorunuza bildirin ve önerilerini alın.

Göbek Kordonu (Bağı) Düştükten Sonra Ne Yapılmalı?

Göbek kordonu düşene kadar gösterdiğimiz hassasiyeti düştükten sonra da göstermeliyiz. Çünkü göbek kordonu düştüğünde orada küçük bir çukur kalır ve orası hâlâ enfeksiyonlara açıktır. Eğer doktorunuz alkollü bez kullanmanızı önerdiyse burayı birkaç gün daha steril edip temizlemelisiniz.

Özellikle bu bölge ıslandığında yada bebeğiniz banyo yaptığında göbekte ki iç kısmı iyice kurulamanız ve hava almasını sağlamanız önemlidir. Göbek kordonu düşse dahi o bölge hala hassastır ve nemli kaldığı zaman mikroorganizmalar üreyecektir. Bu nedenle göbek kordonu düştükten sonra 1 hafta daha bakım yapılmalı ve bu bölgeye özen gösterilmelidir.

Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Yeni doğan bebeğin en hassas noktası göbek bağıdır. Yeni doğan bebek bakımı özetle dünyaya gözünü açan minik bebeğin her türlü bakım ve temizliğini kapsar. Yeni doğan bebeğin tüm ihtiyaçlarına ve gereksinimlerine yeterli şekilde cevap verebilmek çok önemlidir.

Yeni Doğan Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Yeni doğan bebeğin göbek bağına ayrı bir özen gösterilmelidir. Hamilelikte, bebeğe besin ve oksijen taşıyan göbek kordonudur. Dünyaya geldikten sonra ihtiyaç kalmayan bu kordon doğum sırasında büyük ölçüde kesilir. Bebeğin göbeğinde kısa bir parçası kalır. İşte bırakılan bu göbek bağı da bir müddet sonra kendiliğinden düşer. Bir süre sonra düşecek olan göbek bağı bakımı hakkında yapılması gerekenleri şöyle sıralamak mümkündür:

● En temel ilke temizliktir. Bebeğin altı değiştirilirken her seferinde göbek kordonu temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Bunun için çocuk doktorunun verdiği preparatlar kullanılabileceği gibi alkolde kullanılabilir.

● Göbek bağının etrafı şayet kaka ve idrar bulaşmışsa güzelce temizlenir. Bunu ılık su ile yapmak mümkündür. Fakat ıslanan bölgeyi iyice kurulamak gerekir. Burada da pamuklu, temiz ve sentetik olmayan bez kullanılmalıdır. İyice kuruduğundan emin olduktan sonra da altı yeniden bağlanmalıdır.

● Göbek bağının kuru tutulması çok önemlidir. Kuruluğu sağlamak için hava ile temasının kesilmesi gerekir.

● Dikkat edilecek konu şudur: Bebeğin altı bağlanırken göbek bağı kapatılmamalıdır. Hatta sıcak yaz günlerinde bebeğin göbek bağının açıkta kalacak şekilde göbeği açıkta bırakacak giysiler giydirmek doğru bir tercih olacaktır.

● Her bebekte farklılıklar gösterse de en fazla 3 hafta sonra göbek bağı kendiliğinden düşmektedir. Bu sebeple göbek bağının kendiliğinden düşmesi beklenmelidir. Asla koparmaya çalışılmamalıdır.

● Şayet göbek bağı zamanından önce düşerse mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Çünkü kanama ya da enfeksiyon gelişebilme ihtimali ortaya çıkacaktır. Doktor kontrolü bu aşamada zorunludur.

Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Gebelik süresince fetüsün gelişiminde etken bir rolü bulunan göbek bağı doğumdan sonraki üç hafta içerisinde kendiliğinden düşer. Göbek bağı düştükten sonra da steril bir biçimde temizliği ve bakımı sürdürülmelidir. Bu aşamada asla bebek pudrası, pamuk yahut gazlı bez kullanılmamalıdır. Temizlik ve pansumanı her gün düzenli olarak yapılmalıdır.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • www.acibadem.com.tr sitesine veya www.acibadem.com.tr/AcibademOnline/TR/MainPage adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK MAH.FEZA SK.NO:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır