hisse tapulu arsa ne demek / Arsa Hissesi Nasıl Devredilir? - Emlakjet Haberleri

Hisse Tapulu Arsa Ne Demek

hisse tapulu arsa ne demek

Hisseli tapu nedir, nasıl bölünür?

Birçok hissenin bulunduğu işlemler her zaman sorun yaşatabiliyor. Bu nedenle birçok kişi hisselerin nasıl bölünebileceğini araştırmaktadır. Birden fazla hissesi bulunan tapularda ise hisse bölümünün nasıl yapılacağı merak ediliyor.İşte hisseli tapu hakkında merak edilen tüm detaylar…

HİSSELİ TAPU NEDİR?

Bir taşınmaz malın ortaklarını ifade eden tapuya hisseli tapu adı verilir. Hisseli tapularda gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazılarak kaç ortağın bulunduğu yer alır. Bu belge ile gayrimenkulün kaç ortağının yer aldığı belli olur. Hisseli tapuda yer almayan tek konu hangi ortağın hangi bölümün sahibi olduğudur.

Taşınmaz mallar tek kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiyi de ait seafoodplus.info nedenle hisseli tapular ile kişilerin ortaklıkları belli seafoodplus.info tür hisseli tapu yer almaktadır. Bunlar şu şekildedir:

El Birliği Mülkiyeti: Bu tapuda hangi hissedarın hangi bölgeye ne kadar hakim olduğu bilinmez. Yani paydaşların hangi bölüm için ne kadar hak sahibi olduğu belli değildir.

Paylı Mülkiyet: Bu belgede ise taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişilerin hangi oranda ve hangi bölüm için pay sahibi oldu açıkça belirtilmiştir.

Hisseli Tapu NAsıl Bölünür

HİSSELİ TAPUDA SATIŞ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Hisseli tapu için satış işlemlerinde tüm hisselerin sahiplenirinin tapuda yer alması gerekmektedir. Eğer tapuda yer alamayacak bir durumda ise yerine bir avukat ya da vekalet ile başka birini gönderebilir. Hisseli tapularda en çok karşılaşılan sorun ise hissedarlardan biridir sözleşmeyi onaylamamasıdır. Hisselerinin satılmasını istemeyen bir kişinin bulunması durumunda satış iptali davası açılabilmektedir. Satış işleminin gerçekleşmesi için tüm hissedarların ortak kararı gereklidir. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise ortaklardan bir tanesi İzale-i Şuyu Davası açma hakkına sahiptir. Bu noktada mahkeme bütün hissedarları haberdar ederek icra yoluyla fiyat belirlemesi ve satış işlemi yapılır. Elde edilen satış ücreti ise mahkeme tarafından tüm hissedarları eşit bir şekilde paylaştırılır. Bu davanın açılabilmesi için bir kişinin rızası bile yeterlidir. Tüm paydaşların ortak kararı ile anlaşma sağlanması durumunda ise davaya gerek kalmadan işlemler halledilir.

HİSSELİ TAPU NASIL BÖLÜNÜR?

Hisseli tapunun nasıl bölüneceği en çok araştırılan konulardan bir tanesidir. Hisseli tapunun bölünebilmesi için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yönteminin uygulanması gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz denirken tapuları birleştirme işlemini tevhid denir. Bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin olması durumunda hisseli tapu ayırma yöntemi uygulayabilirsiniz.

Hisseli Tapu İŞlemleri Nelerdir

HİSSELİ TAPU AYIRMAK İÇİN NELER YAPILIR?

Hisse ayrımı yapmak isteyen kişiler öncelikle harita ve kadastro mühendislerine arsa ayrım planı hazırlatması gerekir. Arsa için çap Bakırköy ölçümlerini tamamlanması ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne gönderilir. Hisseli tapu ayırmak için gerekli belgeler şu şekildedir:

Kadastro Müdürlüğü tarafından onaylanan plan ve ek belgeler,

Mal sahibinin ya da temsilcilerin nüfus cüzdanları ve temsil belgeleri,

Son 6 ay içerisinde çekilmiş fotoğraf (bölünmek istenilen parça sayısı kadar),

Gayrimenkulün olduğu yerde bulunan belediye encümeni onayı,

Tüm bu belgeler toplandıktan sonra hisseli tapu bölme süreçleri başlayabilir.

Hisseli arsa almanın sakıncaları!

Hisseli arsa nedir?

Hisseli arsa, birden fazla kişinin tek bir arsadan pay satın alması şeklinde açıklanıyor. Hisseli tapuya sahip arsalarda mülkiyet birden fazla kişiye ait oluyor. Hisseli arsa almanın sakıncaları birçok kişinin kafasını karıştıran konulardan biridir.

Hisseli arsaların tapusunda hissedarların isimleri ve sayısının kaç olduğu yazılır. Ancak arsada hangi hissenin kime ait olduğu bilinmez. 

Bu nedenle hisseli arsa almak sorunları da beraberinde getiriyor. Hisseli arsa almanın sakıncaları doğrultusunda hissedarların arazi anlaşmazlıkları yaşaması oldukça yaygın bir durumdur. Hisseli arsa tapusuna sahip kişiler kendi aralarında toplanarak hangi bölgenin kimin olduğuna ait olduğuna karar verebiliyor. Bu kararın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye dökülebiliyor.

Hisseli arsa almanın sakıncaları!

Hisseli tapu sahiplerinin gayrimenkul üzerinde nerenin sahibi olduğu belirli olmadığından, genellikle ilerleyen zamanda sorun yaşanabilme ihtimaline karşı hisseli gayrimenkul sahibi olma tercih edilmiyor. Bu tür sorunlar yaşamak istemeyen insanların “müstakil tapulu” gayrimenkuller alması çok daha mantıklı bir seçim olarak görünüyor. 

Hisseli tapu sahipliği ülkemizde genellikle miras yolu ile edinilen gayrimenkullerde görülüyor. Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye “rızai taksim sözleşmesi” deniyor. Ancak gayrimenkul hissedarlarının kendi arasında yaptığı rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansıyan herhangi bir özelliği bulunmuyor ve gayrimenkulün hisseli tapu senedi daha önceki hali ile kalmaya devam ediyor. 

Hisseli arsa almanın sakıncaları arasında hissedarların istediği zaman kendine ait olan arsa payını satamaması durumu da bulunuyor. Ortak olarak alınan veya ortak olunan bir gayrimenkulde bulunan bir hisse satılacağı zaman, öncelikle diğer hissedarlara satılacak olan hisseyi alıp almayacakları sorulur, eğer mevcut hissedarlardan herhangi bir alıcı yoksa ancak o zaman diğer alıcılara hisse satışı mümkün olur.

Eğer paylı mülkiyete konu olan bir taşınmaz diğer hissedarların bilgisi haricinde satılmış ise, hissedarlar dava açabilirler.

Gayrimenkul sahiplerinden herhangi biri, mülkiyetin satılması için “izalei şuyu” davası açabiliyor. İzalei şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, gayrimenkulun bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor. Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak isterse, dava açılabiliyor ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor.

Tapu hisse devri!
Arsa hisse satışı!

Nagihan AKDAŞ/seafoodplus.info

Hisseli Tapu Nedir?

Hisseli Tapu Nedir? </p>
            <span class=nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.