havanın kütlesi / Havanın kütlesi var mı? - Haldun Öztürk

Havanın Kütlesi

havanın kütlesi

kaynağı değiştir]

KLİMATOLOJİ II

Bir hava kütlesi, birkaç yüz kilometre yatay uzantıya sahip havanın büyük bir kısmı olarak tanımlanabilir. Aşağı yukarı tekdüze olan sıcaklık, nem içeriği ve dikey sıcaklık gradyanı gibi fiziksel özelliklere sahiptir. Beri hava kütleleri Meteoroloji ve klimatoloji için çok önemlidirler, bu tam makaleyi özelliklerini ve dinamiklerini bilmek için adayacağız.

Hava kütleleri ile ilgili her şeyi bilmek istiyorsanız, bu sizin yazınız.

Indeks

Hava kütlesi türleri

Daha önce bahsettiğimiz gibi, yatay bir uzantıya ve belirli fiziksel özelliklere sahip olan bu büyük hava kısmı, hava kütlesi dediğimiz şeydir. Sahip oldukları fiziksel özelliklere göre, özellikle sıcaklığa göre sınıflandırılırlar. Hava kütlesinin sıcaklığına bağlı olarak kutup ve kutup gibi soğuk veya tropikal hava kütleleri gibi sıcak kütleler buluyoruz. Nemine, yani su buharı içeriğine göre başka sınıflandırma türleri de vardır. Hava kütleleri su buharındaki az içeriğe kıtasal kütleler denir. Öte yandan, nem yüklü gelirlerse denizcidirler, çünkü genellikle denize yakın bölgelerde bulunurlar.

Hava kütlelerini yazın ve kışın bulduğumuz ve kendi türünde çarpıştığı ara konum bölgeleri vardır. Bu bölgeler, sözde hava cepheleri ve Intertropical Convergence bölgesidir.

Hava kütlelerinin dinamiği

Şimdi hava kütlelerinin dinamiklerini daha iyi anlamak için analiz edeceğiz. Hava kütlelerinin yatay düzleminde, dünya yüzeyinde var olan atmosferik basınçla koşullandırılan bir hareket vardır. Hava kütlelerinin bu hareketi, basınç gradyanı olarak bilinir. Hava, daha fazla basıncın olduğu alandan daha az olan yere doğru hareket etme eğilimindedir.. Bu sirkülasyon, bir hava akışı veya eğim oluşturan şeydir.

Gradyan, bulabildiğimiz basınç farkı ile tanımlanır. Basınç farkı ne kadar yüksekse, rüzgar o kadar fazla güç dolaşır. Yatay düzlemin basınç değerlerindeki bu farklılıklar, hava kütlelerinin ivmesindeki değişikliklerden sorumludur. Bu ivme, birim kütle başına kuvvet değişikliği olarak ifade edilir ve izobarlara diktir. Bu ivmeye, basınç gradyanının kuvveti denir. Bu kuvvetin değeri, havanın yoğunluğu ile ters orantılıdır ve basınç gradyanı ile doğru orantılıdır.

coriolis etkisi

El coriolis etkisi Dünya'nın dönme hareketinden kaynaklanır. Gezegenin dönme hareketine sahip olmasından dolayı hava kütlelerinde ürettiği bir sapmadır. Gezegenin dönme hareketi nedeniyle hava kütlelerinde oluşturduğu bu sapma, Coriolis etkisi olarak bilinir.

Geometrik bir bakış açısıyla analiz edersek, hava kütlelerinin hareket eden bir koordinat sistemi üzerinde hareket ediyormuş gibi olduğu söylenebilir. Birim kütle başına Coriolis kuvvetinin büyüklüğü, havanın o anda taşıdığı yatay hız ve Dünya'nın açısal dönme hızı ile doğru orantılıdır. Bu kuvvet, içinde bulunduğumuz enleme bağlı olarak da değişir. Örneğin, 0 enleminde Ekvatordayken Coriolis kuvveti tamamen iptal edilir. Ancak kutuplara gidersek, enlem 90 derece olduğu için en yüksek Coriolis değerlerini bulduğumuz yer burasıdır.

Coriolis kuvvetinin her zaman hava hareketinin yönüne dik hareket ettiği söylenebilir. Bu şekilde kuzey yarımkürede olduğumuzda sağa, güney yarımkürede isek sola doğru bir sapma olur.

Jeostrofik rüzgar

Elbette zamanla bunu bazen veya haberlerde duymuşsunuzdur. Jeostrofik rüzgar, metre yükseklikten serbest atmosfer ve basınç gradyanına neredeyse dik esiyor. Jeostrofik rüzgarın yolunu izlerseniz, kuzey yarımkürede sağda yüksek basınç çekirdeklerini ve solda düşük basınç çekirdeklerini bulabilirsiniz.

Bununla, basınç gradyanının kuvvetinin Coriolis kuvveti tarafından tamamen dengelendiğini görebiliriz. Bunun nedeni, aynı yönde, ancak ters yönde hareket etmeleridir. Bu rüzgarın hızı, enlemin sinüsü ile ters orantılıdır. Bu, jeostrofik bir rüzgarla ilişkili aynı basınç gradyanı için, daha yüksek enlemlere doğru ilerledikçe dolaşım hızının nasıl azaldığını göreceğimiz anlamına gelir.

Sürtünme kuvveti ve Ekman spirali

Hava kütlelerinin dinamiklerinde bir başka önemli yönü anlatmaya devam edeceğiz. Hava sürtünmesinin bazen ihmal edilebilir olduğu düşünülse de, olması gerekmez. Bunun nedeni, dünya yüzeyi ile olan sürtünmesinin son yer değiştirme üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahip olmasıdır. Yüzeye yakın olduğunda rüzgar hızının jeostrofik rüzgarın altındaki değerlere düşmesine neden olur. Daha ileri, basınç gradyanı yönünde izobarlardan daha eğik geçmesine neden olur.

Sürtünme kuvveti her zaman hava kütleleri ile hareketin tersi yönde etki eder. İzobarlara göre eğiklik derecesi azalırsa, belirli bir yüksekliğe çıktıkça yaklaşık metreye kadar sürtünme etkisi azalır. Bu noktada rüzgarlar jeostrofiktir ve sürtünme kuvveti neredeyse yoktur. Yüzeydeki sürtünme kuvvetinin bir sonucu olarak, rüzgar, Ekman Spirali olarak bilinen spiral bir yoldan geçer.

Gördüğünüz gibi, hava kütlelerinin dinamikleri oldukça karmaşık. Dikkate alınması gereken birçok faktör var. Umarım bu bilgilerle bu konuda daha fazla bilgi edinebilir ve bazı şüpheleri netleştirebilirsiniz.


Bölüm 1, Ders 5

GAZLARIN, SIVILARIN VE KATILARIN KARŞILAŞTIRILMASI

Tam Ekran

KATI, SIVI VE GAZ

Katı tanecikleri birbirlerini çok kuvvetli çeker, sabit bir pozisyonda kalır, birbirlerine çok yakındır.Sıvı tanecikleri arasındaki çekim katı taneciklerine göre çok kuvvetli değildir. Gaz tanecikleri rastgele dizilmiş, birbirlerine çok uzak, birbirleri arasındaki çekim çok azdır.

GAZLARIN ISITILIP SOĞUTULMASI

Tam Ekran

Deneyin  Amacı:  Havanın yer kapladığını ve kütlesini görebilmek

Düşünce Soruları?

1. Ağzı kapalı bir bisiklet pompasına kuvvet uygulayıp ne kadar sıkıştırabilirsiniz?
2. Havalı ve havası bir futbol topu arasındaki kütle farkı sizce ne kadardır?

Araç ve Gereçler: Özdeş balonlar, bant, ip, terazi ve ağırlık takımı

Uygulama:
1. Teraziyi denge konumuna getirelim.
2.Balonun birini bir miktar hava ile şişirip ip parçasıyla teraziye yapıştıralım.
3. Aynı miktarda bant ve ipi terazinin diğer kefesine kayalım
4.Diğer şişmemiş balonu terazinin diğer kefesine yerleştirelim.
5. Terazini denge durumunu gözlemleyelim.
6. Aynı deneyi şişirilmiş ve şişirilmemiş balonların kütle ölçümü yaparak yapalım. 
 
   

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir