abbasilerin en parlak dönemi / Abbasi Halifeleri Kimlerdir? Sırasıyla Abbasi Halifeleri İsimleri ve Özellikleri

Abbasilerin En Parlak Dönemi

abbasilerin en parlak dönemi

Son Güncellenme:

yılında kurulan Abbasi Devletinin ilk başkenti Şam'dır. yılında ise başkent Bağdat'a taşındı. Emevi Hanedanlığını yıkan Abbasiler, yıl boyunca bölgenin en güçlü devletlerinden biri oldu. İlk Abbasi halifesi Ebu'l Abbas Seffah'tır. Mısır Seferine çıkan Yavuz Sultan Selim, Mekke ve Medine'yi fethetti. Böylece yılında halifelik Abbasi soyundan Osmanlı Devletine geçti.

Abbasiler Dönemi Nedir?

Abbasiler dönemi M.S. - yıllarını kapsar. Bu dönemde İslam dünyası kültür, siyasi, askeri ve bilimsel yönden ilerleme kaydetmiştir. Abbasilerin en önemli halifeleri arasında Harun Reşid, Muntasım ve Müstasım Billah'tır.

yüzyıldan itibaren birçok silahlı isyan çıkmış ve bu isyanlar Abbasi Devletinin yıkılmasında etkili olmuştur. Moğol İmparatorluğunun başkent Bağdat'ı işgal etmesinin arından Abbasi Devleti yılında yıkıldı.

Abbasiler Döneminde Hangi Gelişmeler Olmuştur?

Talas Savaşı yılında Abbasiler ile Çin arasında gerçekleşti. 5 gün süren muharebe, Abbasi Devletinin kesin zaferiyle sonuçlandı. Savaşın sonunda o zamana kadar sadece Çin'de bulunan matbaa Araplar tarafından kullanılmaya başladı. Özellikle 9. yüzyıldan itibaren onlarca İslami eser basılmıştır. Bu kitaplar fıkıh ve kelam ilimlerinin gelişmesinde etkili olmuştur. Bunun yanı sıra Antik Çağa ait birçok bilimsel ve felsefi metin Arapça'ya çevrildi. Bu da Arap toplumunun hem bilimsel hem de kültürel alanda hızla gelişmesini sağladı.

Talas Muharebesinden sonra Abbasi Devleti savaşlarda barut kullanmaya başladı. Bu da Abbasilerin birçok savaşta düşman ülkelere karşı üstünlük elde etmesini sağladı. Talas Savaşının en önemli sonucu ise Türklerin İslamiyet'i yakından tanıması ve Müslüman olmasıdır.

Emeviler döneminin Arap milliyetçiliğine dayalı politikası terk edildi ve daha hoşgörülü bir siyaset izlendi. Harun Reşid döneminde, Kıbrıs'ın fethedilmesi ile birlikte Abbasi devleti en geniş sınırlarına ulaştı. yılında yapılan savaşta Bizans İmparatorluğu yenilgiye uğratıldı. 5. Abbasi halifesi olan Harun Reşid, siyasi, idari ve askeri alanda birçok yenilik yaptı. Başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere birçok Türk devleti, Abbasilerin kurduğu idari yapıyı örnek adı.

Abbasiler döneminde İslam mimarisi altın çağını yaşamıştır. Halife Muntasır'ın annesi için yaptırdığı Kutbet'üs Süleybiye, günümüze kadar ulaşmış en önemli mimari eserlerden biridir. yılında inşa edilen Kutbet'üs Süleybiye, aynı zamanda ilk türbedir. Sonraki yıllarda bu türbe örnek alınarak onlarca türbe yapılmış ve İslam mimarisi gelişmeye devam etmiştir. Bu dönem yapılan diğer önemli eserler arasında, Ebu Dulef Camisi, Balkuvara Sarayı ve Samarra Ulu Cami yer almaktadır.

kaynağı değiştir]

Bağdad Abbâsîleri nesli[değiştir kaynağı değiştir]

yılları arasında&#; Abbâsî halifeliği yapan Mütevekkil Alelllah kendisinden önceki kardeşi Vâsık 'ın kimseyi veliaht göstermeden vefatından sonra Abbâsî ordusundaki Türk komutanların desteği ile devlet adamları tarafından halife seçilen[11][12][13]Mütevekkil 'in halife olmasında annesinin Şucağ adlı HarzemliTürk asıllı bir cariye olmasının da etkisi olmuştur(Mesudî, 85; İbnü’l-Esîr, 38; Hudari bek, ).[11][14]Mütevekkil her ne kadar Türk komutanlarının desteği ile halife de olabilmişse de Türklerin kendisi ve devlet yönetimi üzerindeki baskı ve sultalarından rahatsızlık duymaktaydı. Mütevekkil halifelik yaptığı dönem boyunca devletin idare mekanizmasını ele geçirmiş Türk komutanların devlet üzerindeki etkisini bozmak ve kendi otoritesini yerleştirmek için mücadele etmiştir.[11]

Mütevekkil, devlet yönetimindeki Türk nüfuzunu yok etmek için ilk olarak kendisinden sonra yönetimdeki en güçlü kişi olan Türk komutanların lideri olan ordu komutanı İnak et-Türkî 'yi diğer Türk komutanları kullanarak öldürtmüştür.[15][16]Mütevekkil, devlet merkezini Arapmilliyetçiliğinin daha yoğun olduğu Şam’a taşımak istemiş ancak başarılı olamamıştır. Mütevekkil, Türkler için kurulmuş olan Sâmerrâ şehrinde iktidar mücadelesini kazanamayacağını biliyordu bu sebepten dolayı başkenti Arapmilliyetçiliğinin daha yoğun olduğu Şam'a taşımak istemiş ama başarısız olmuştur.[11][17]Mütevekkil ’in devlet yönetimindeki&#; Türk nüfuzunu kırmak için ordudaki Türk gücünü dengelemek amacıyla Berberi, Arap ve Ermeni gibi milletlerden askeri birlikler kurmuştur. Ancak HalifeMütevekkil ’in bu girişimi, devlet bünyesinde birbirine rakip iki ordunun oluşması sebebiyle devletin bütünlüğünü tehdit eder bir hale gelmiştir.[11]

Mütevekkil, Türk komutanların devlet üzerindeki baskı ve etkisini bozma çabaları öldürülmesine sebep olmuştur. Türk komutanlar, Mütevekkil 'in oğlu ile işbirliği yapıp 4 Şevval / 11 Aralık tarihinde hilafet sarayını basarak Mütevekkil 'i öldürmüşlerdir.[18] &#;

Bu eylem İslam tarihinde özel koruma birlikleri tarafından halifeye karşı işlenen ilk cinayettir. Bu durum Abbâsî devletinde Türklerin iktidarı tamamen ele geçirdiklerini göstermektedir. Halife Mütevekkil 'in Türklerden oluşan özel birliklerce öldürülmesiyle Abbâsî Devleti gerileme dönemine girmiştir. Bu dönemde Türk komutanların elinde oyuncak haline gelen Abbâsî halifeleri, Türklerin iradesi yönünde hareket edecekler, aksi takdirde makamlarından hatta hayatlarından olacaklardır.

Abbâsî Sanatı[değiştir kaynağı değiştir]

Abbâsîler'de taşra teşkilatlarının başında valiler görev yapmıştır. İhtiyaç duyulması durumunda kumandanların, kadıların veya belediye başkanlarının da bu görevi yürüttüğü bilinmektedir. Abbâsî devleti hâkimiyeti altındaki yerleri eyalet sistemi ile yönetmiş, valilere de sosyal ve siyasi kontrol görevini yüklemiştir. Abbâsîler'de eyaletlerdeki emirlik makamı ise üç şeklide ele alınmaktadır. Birincisi: genel imarettir ve tayin olduğu yerde halifeyi tam yetkiyle temsil ederler. Bu valiler bulundukları bölgede müstakil hükümdar gibi görev yapmışlardır. İkincisi: özel imarettir ve bu makamdaki valiler sadece idari fonksiyona sahiptirler. Kadıların tayin edilmesi ve halktan alınan vergi tahsil etme yetkileri olmamıştır. Üçüncüsü ise: cihat imaretidir, yani ordu kumandanı olarak değişik bölgelere tayin edilen valilere verilen isimdir.[23]

Askeri[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası