saç arasında çıkan yaralar / Kafa derisinde yara neden olur ve çıkar? Kafa derisindeki yara nasıl geçer?

Saç Arasında Çıkan Yaralar

saç arasında çıkan yaralar

Normal koşullarda sağlıklı saçlı derinin mikroroganizmalara karşı direnci çok iyidir. Deri yüzeyindeki mikroplar kolay kolay derinin en dış tabakası olan st. corneum'u (boynuzsu tabaka) aşamazlar. Ayrıca derinin diğer savunma sistemleri bu mikroroganizmaların sayılarını her zaman dengeler. Saçların deri içerisinde yerleştikleri anatomik yapıları olan kıl folikülleri; saçlı derinin doğal zayıf noktalarıdır. Ayrıca deri bütünlüğü ile doğal savunma sisteminin ortadan kalktığı; saçlı deride çatlaklar, sıyrıklar, veziküllü, büllü veya erozyonlu ve ülserli hastalıklar da mikroroganizmalar için bir giriş kapısı oluştururlar.

Saçlı derinin mikroorganizmalara karşı doğal savunma sistemi, st. corneumun deskuamasyonu sırasında üstündeki bakterileri de uzaklaştırması, saçlı deri üzerindeki sebumun mikroorganizmalar üzerindeki olumsuz etkisi, saçlı deri pH’sının asidik değeri (Ph 3.5-5.5), saçlı deride saprofit olarak bulunabilen mikroroganizmaları diğerleri üzerindeki engelleyici etkisi, hücresel ve hümoral immünitenin etkileri saçlı deriyi koruduğu düşünülen mekanizmalardır.

Follikülit kılın deri içerisinde bir kılıf şeklinde yer aldığı pilosebase ünit olarak tanımladığımız yapının inflamasyonudur. Bu inflamasyon deri yüzeyine yakın, sadece kıların deriye açıldıkları bölümde ise buna yüzeysel follikülitis denilmektedir. Kılı çevreleyen, ağrılı kızarık ile şişlik ve bazen orta kısımda irinli bir kesecik olarak görülür. Kaşıntı ve hassasiyet eşlik edebilir. İlerleyen günlerde irinli şişliğin açılması ile kabuklanma gözlenebilir. İnflamasyon pilosabe ünit boyunca derine ilerler ise buna derin follikülitis denilmekte. Tek kıl kökünden derine ilerleyen follikülite, fronkül (çıban) adını alır. Furonkülde iltihap derinleştikçe şişlik ve hassasiyet artar. Derin follikülitde inflamasyon follikül sınırını aşarak çevreye dağılır(perifolikülitis) ve birkaç kılın birlikte iltihaplanması haline geldiğinde ise karbonkül olarak adlandırılır.

Saçlı deride follikülitis saç folliküli çevresinde eritem, papül, püstül yada vezikül ile başlamakta. Bu erken dönem sonrası saçın deriden çıktığı alanda saçlı deri hücrelerinin aşırı çoğalması ile keratin bir tıkaç oluşmakta. Bu süreç kalıcı yada geçici saç kayıpları ile sonuçlanmakta.

Saçlı derinin tüm inflamasyonlu hastalıkları follikülite neden olmakta. Saç follikülinde inflamasyonun derecesi ve follikülit yapan nedene bağlı olarak kalıcı yada geçici saç kayıpları ortaya çıkmaktadır.

Bakteriler, virüsler ve mantar etkenleri saçlı deride enfektif follikülitlere neden olmakta.

Diyabet, hiperhidrozis gibi aşırı terleme durumları, şapka, bere ve saç örtüleri gibi aşırı sıkı giysiler, saçı derie kaşıma, tarak ile fırçaların neden olduğu maserasyon, şişmanlık, kortizon ve halojen içeren topikal ürünlerin saçlı deride kullanımı, saçlı deri kozmetikleri ve bakım ürünleri, katran ve yağlar gibi hidrokarbonlar follikülit gelişimini arttırmaktadır. İmmün sistemin zayıfladığı durumlarda; stres, kenoterapi, HIV/AIDS gibi durumlarda follikülitler gelişmektedir.

Enfeksiyon ajanlarına bağı gelişen saçlı deri follikülitleri

Saçlı deride enfeksiyon ajanları olarak bakterileri, mantar etkenlerini, virüsleri ve parazitleri görmekteyiz. 

Mantar Kaynaklı- Fungal Folikulitis

Fungal etkenler olarak dermatofitler vesaprofitler(Pityrosporum, Candida gibi) en sık saçlı deride follikülit yapan etkenlerdir.

Saçlı derinin mikosporum tinea-ringworm 'sı; Saçlı deride inflamasyon olmadan, büyük yuvarlak bir tane yada birbiri içerisine geçmiş çok sayıda yuvarlak halkalar şeklinde gri renkte kepekli plaklar bulunmakta. Tinea tonsurans etkendir. Ancak mantar etkeni saçların dışında yerleşmiştir(ectothrix). Plaklar üzerinde saçlar 4-6 mm uzunluğunda kırılmıştır ve yüzeysel follikülitler görülebilir. Wood ışığında belirgin bir floresans vermektedir.

Saçlı derinin trikofitik tinea-ringworm'sı; daha az sayıda saçlı deride follkül etkilenmekte. Bu nedenle daha küçük saçların tam döküldüğü plaklar görülmekte. Etken tinea tonsurans'tır. Ancak mantar etkenleri saçların içine yerleşmekte-endothrix. Plaklar üzerine saçlar tam dökülmüş ve yüzeysel follikülitler görüleblir. 

Kerion Celsi; saçlı derinin inflamasyon ile birlikte olan mantar formudur. Saçlı deriye yerleşen dermatofitlere karşı aşırı reaksiyon ile imflamasyon gelişmektedir. Başlangıcı basit mantar enfeksiyonu gibi başlamakta sonra hızla deride ödem, püstüller ve kabuklanmalar gelişmektedir. Bu birkaç hafta içerisinde gelişmekte, kırmızı, ağrılı ve küçük yada 10 cm ye kadar ulaşabilen plaklar gelişmektedir. Follikülitler çok derin yerleşimlidir.

Favus;  burada etken T. schoenleinii' dir. Küçük eritemli-kabuklu yamalar şeklide başlamakta. Kabuklar kaldırıldığında deriden kabarık yada şeker fincanı göbeklenmeler gösteren sarı renkte-sülfür sarısı püstüler yapılar gözlenir.  Hoş olmayan bir kokusu bulunmaktadır. Saçlar cansız, kuru, gri renktedir.

Pityrosporum follikulitis; saçlı deri içerisine yerleşmekle birlikte sıklıkla saçlı deri sınrında görülmektedir. Etkilenen alanda yüzeysel follikülitler gözlenmekte. Saçlı derinın sınırında boyun, ense, yüz, gövde ile kollarda da görülebilir. Etken Pityrosporum orbiculare dir.

Candida kaynaklı follikülitis; ağrılı, papüller, nodüller ve püstüller lezyonlar gelişmektedir.

Bakteriyal Folikülitler

Bakteriyal follikülitler yüzysel yada dern yerleşebilmektedir. Sıklıkla etken Staphylococcus aureus, Streptococcus, Proteus, Pseudomonas yada coliform bacilli dir. Aşırı terleme, saçlı derinin oklüzyon(kapalı) altında kalması, maserasyon, saçların çekilmesi, topikal kortikosteroidlerin kulanımı, hidrokarbon karan yada yağlar ile temas kolaylaştrına nedenler arasında sayılabilir. Bazen saçlı deri cerrahi oprrasyonları sonrası staph. aerusa bağlı olarak eroziv follikülitis gelişebilmektedir.  

Yüzeysel Follikülitis-osteofolliculitis; enfeksiyon saçların tam driden çıktıkları ostiuma yerleşmekte. Ağrılı, eritemli papüller ile başlamakta. Sonra beyaz-sarı püstüller gelişmekte. Burun kolonizasyonlu staph. ların saçlı deriye kontamine olması ile başlamakta. Kollarda, yüzde ve sakalda olan lezyonlar elle oyananması ile saçlı deriye taşınabilmekte.

 

Derin follikülitis; saç follkülü boyunca inflamasyon bulunmakta. Yüzeysel olana göre daha nodüler formdadadır. Derin follikülit sycosise, sonra furonküle ve karbonküle dönüşebilmekte. Enfeksiyon bu değişimde abseye dönüşmekte ve çevre saç folikülerinide etkilemekte. Enfeksiyon saç köklerine bulba ulaşmaz ise kalıcı saç kayıplarına neden olmaz. Klinik olarak daha şiş, eritemli, ağrılı pürülan akıntılı lezyonlara dönmekte.

Sifilitik follikülitis; siflizin-ferngi ikinci döneminde nadir görülen br klinik bulgudur. Saçlı deride kalıcı saç dökülmelerine neden olmakta.

Enfeksiyon ajanlarına bağlı olmayan saçlı deri folliküliteri

Folliculitis decalvans capillitii (folliculitis spinulosa decalvans); neden tam olarak bilinmemekle birlikte S. aureus suçlanmakta. Saçlı deride follikülit ve sonrasında kalıcı saç dökülmeleri yapmakta. Sıklıkla erişkin erkeklerde görülmekte. İmmün sistemi baskılayan diyabet, kronik böbrek yetemezliği, gammapatilerde sık görülmektedir. Saç follikülerinde başlayan inflamasyon çevre ve derine doğru yayılmakta. Böylece saçlı deride papülopüstüller gelişmekte. Sıklıkla hafif bir kaşıntı ile birliktedir. Zamanla kalıcı saç dökülmesi alanlarına neden olmakta. Bu alanların çevresinde yeni follikülit alanları devam etmektedir. Hastalığın kliniği kroniktir ve zor kontrol altına alınmaktadır. 

Folliculitis sclerotisans nuchae (keloidal folliculitis); follikülitlerin yerleşm alanlarında keloidal benzer nodüller yapılar gözlenmekte. Sıklıkla ense görülmekte. Koyu tenliler ve zencilerde daha sık görülmektedir. Sıklıkla saç dökülmesi ve seboreik dermatitis ile birliktedir. Saçlar kalıcı olarak dökülmekte ve yerinde küçük keloidal papüller oluşmakta.

Tufted hair folliculitis; normalde folliküler ünitden 1-4 adet saç çıkarken bu folikülittte 5-20 adet saç çıkmata. Dolayısı ile saçlı deri frıça gibi görünmekte. Bu nedenle bunun çevresinde saçlar dökülmüş gibi alopesik olmakta. Sıklıkla saçlı deride occipital ve pariatal alanada görülmekte. Plakların çevresinde yeni aktif alanlar görülmekte. Etken olarak S. aureus saptanmış.

Erosive pustular dermatitis; saçlı deride erozyonlar ve kabuklar göalenmekte. Etekn sıklıkla; S. aureus iken nadiren S. epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, coagulase negative Staphylococcus, Diphtheroids, Coliforms ve Proteus mirabilis hatta Candida ve diğer mantar etkenleri saptanabilmektedir. Ancak bunların  sekonder gelişebileceği düşünülmekte. 

Acne conglobata; aknenin bu ağız fromu yüz, gövde ve kalçada sık görülmekle birlikte saçlı deriyede yerleşmektedir. Nodüller, kistler, abseler, keloidal skarlar görülmektedir. 

Acne necrotica (acne varioliformis, necrotizing lymphocytic folliculitis); nedir görülmektedir. kaşıntılı çok sayıda saç follikülleri çevresinde papüller ile başlamakta. Bunlar hızla vezikül-püstüllere dönmekte. Hızla ortalarında kabuklanmalara dönmekte. Sıklıkla kadınlarda fronal bölgede görülmektedir. Su çiçeği skarlarına benzer alopesik alanlar ile iyileşmekte.

Acneiform eruptions; sıklıkla saçlı deride kimyasal temas(klor vb) ile gelişmekte. Sıklıkla saçlı deride temporal alanda komedon ve kistler görülmekte. Saçlı deri dışında yanaklar ve gövdede benzer lezyonlar izlenmekte. 

Lichen planopilaris; liken planusun saçlı deriye yerleşen fromudur. Saç follikülleri çevresinde eritem, keratotik tıkkaçlar ile folliküler papüller ve kalıcı saç dökülme alanları görülmektedir. 30 - 60 yaş dönemi kadınlarda daha sık görülmektedir.

Pityriasis rubra piliaris

Keratosis pilaris atrophicans

Keratosis follicularis spinulosa decalvans

Eosinophilic pustular folliculitis (Ofuji’s syndrome)

Follicular mucinosis (alopecia mucinosa)

Follicular mycosis fungoides 

 


Saç Derisinde Kabuklanma, Pullanma Ve Yara Oluşumu Nedenleri Nedir? Tedavisi Nelerdir?

Saç derisinde kabuklanma görülür bir kabuklaşma, beyazlık, kaşıntı ve yaralar sonucu oluşan çoğunlukla psikolojik sebeplerden meydana gelen bir rahatsızlıktır. Saç derisinin kabuklaşarak aşırı kaşıntıya ve ardından da iltihaplanmaya sebep olması durumudur da diyebiliriz.

Saç diplerinde pullanmayla saç derisinde kabuklanma problemleri, saç derisinin tahriş olup soyulması ile ortaya çıkmaktadır. Farklı deri hastalıkları, bakteriler, kimyasal etmenler kafa derisinin kurumasına ve saç diplerinde pullanmaya neden olmaktadıe. Saç diplerinde oluşan pullanma kızarıklık, kuruluk ve kaşıntıya neden olmaktadır. Kafa derisinin sürekli kaşınması ise saç derisinde kabuklanmaya neden olacaktır. Saç derisinde oluşan bu pullanma ve kabuklanmaların kaşınması ile kafa derisinde küçük ve büyük yaralar oluşur ve saç diplerindeki deriler pul pul dökülür. Kaşını oluşur ve bu durum sizleri çok rahatsız eder kaşıdıkça kaşınma durumu artar ve deriniz acıdan dolayı yanar. Sinir bozucu yaraları kobarmak isteyip kopardığınızda daha da kötü olabilir bırakın kendi kendine geçsin yanda dökülsün. 

 

Saç derisinin nemsiz ve kurusuz kalması, saç derisinde gözle görülen kabuklanma ve pullanmanın çok sık rastlanan nedenlerindendir. Saçı sık sık ve sıcak su ile yıkamak, duş almak ve yoğun kimyasallar içeren şampuan kullanmak, güneş ışınları, çevrede bulunan toz ve kirler saç derisinin kurumasına ve pullanmasına neden olur. Kadınların günlük hayatta sıkça kullandığı saç düzleştirici, fön makinesi, saç düzleştiricisi çeşitli ısı uygulana bilen cihazlar gibi hem saçı hem de saç derisini kurutarak zarar görmesine neden olur. Isıdan ne kadar uzak durursanız saç dipleriniz ve saçlarınız o kadar sağlıklı olur.  Özellikle uzun saçlı erkeklerin de bu devirde saçlarına ısı kullanmasından dolayı saçları sertleşir ve dökür.  Bu durumda saç diplerinde yaralanmalardan ziyade daha sağlıklı ve hızlı uzar. Saç dipleri kuvvetlenir. 

Alerjik Reaksiyon 

Saçların en önemli etkenlerinden biri de alerjik reaksiyonlardır. Saç bakımı için kullanılan ürünlerin çoğu içerdiği kimyasallar nedeniyle cildin kurumasına ve hassasiyetle beraber alerjik reaksiyon görülmesine neden olmaktadır. Bireyin vücut toleransına göre hassasiyet seviyesi de değişiklik göstermektedir. Saç diplerinde pullanma ya da saç derisinde kabuklanma problemlerinden biri gözlemleniyorsa saç spreyi, saç köpüğü, jöle gibi kimyasal içeren saç bakım ürünlerinin kullanımı acilen bırakılmalıdır.

Ciltte alerjik reaksiyona neden olan diğer etmenler de bir kaçı da  besinler ve ilaçlardır. Saç diplerinde pullanma ve kabuklanma sorunu bu nedenlerden kaynaklanıyorsa çeşitli tetkikler yapılarak, alerjik reaksiyona neden olan besin tespit edilir ve ona göre bir düzen oluşturulur. Saç kuruluğa neden olan ilaç ve besinlerin kullanımı kesildiğinde, saç derisi de kısa süre içerisinde düzeldiğini göreceksiniz.

Egzama oluÅŸumu

Seboreik dermatit olarak adlandırılan egzama, saç derisinde yağlı ve pullu bir görünüme neden olmaktadır. Egzama saç diplerinde pullanmaya, kabuklanmaya ve ilerleyen dönemlerde saç dökülmesine neden olur. Egzama iltihaplanması ile tüm vücuda yayıla bilir ve geri dönüşü olmayan saç kayıpları yaşanır. Komple saç kayıbı yaşamamak adına bir an önce gerekli uzman kişilere görünmeli ve gereken tedavileri yerine getirmelisiniz.
 

Mantar oluÅŸumu

Saç derisinde kaşıntı ve kızarıklık oluşumu mantar enfeksiyonunun başlıca belirtisidir. Saç derisinde görülen mantar enfeksiyonu şiddetlenerek saç diplerinde pullanmaya neden olur. Saç derisinde kabuklanmaların olduğu yerlerde ise bölgesel saç dökülmeleri gözlemlenecektir. Erken yaşta kel kalmamak uğruna saçlarınıza iyi bakın.
 

Saç derisinde kabuklanma

Bu iki rahatsızlıkta stres, kaygı, sorunları fazla düşünme ve kişisel bakımsızlık gibi sebepler nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

 

Egzama

Egzama daha kalıcı bir hastalıktır ancak saç derisinde kabuklanma çok uzun süreli ve kalıcı bir rahatsızlık olmayabilir.

Saçlar, kişinin aynasınıdır. Bakımlarınızı ve kontrollerinizi zamanında yapın.




HABERİ PAYLAŞ

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır