teravih namazı kılınacak mı / Camilerde teravih namazı olacak mı? Teravih namazı kılınacak mı? - Son Dakika Haberleri

Teravih Namazı Kılınacak Mı

teravih namazı kılınacak mı

2023 yılında 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gece sahura kalkılarak başlanan Ramazan ayı sona eriyor. Son oruç günü olan arefede bayram telaşı tüm Müslümanları sarmışken arefe gününde teravih namazı kılınıp kılınmadığı ise en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İlk teravih namazının 22 Mart akşamı kılınmasının ardından teravihin arefe günü kılınıp kılınamayacağını merak edenler araştırmalara başladı. İşte merak edilenler...

RAMAZAN BAYRAMI ARÄ°FESÄ°NDE TERAVÄ°H NAMAZI KILINACAK MI?

On bir ayın sultanı Ramazan, son oruç günü olan 20 Nisan Perşembe tarihinde sona eriyor. Ramazan bayramı arefesi de denilen bayramdan bir önceki günde, teravih namazı kılınıp kınılmayacağı ise en çok araştırılan konulardan bir tanesi. Ramazan ayı boyunca kılınan teravih namazının sonuncusu, 19 Nisan Çarşamba günü, yani Ramazan'ın 28. gecesi eda edildi. Arefe günü ise teravih namazı kılınmayacak.

TERAVÄ°H NAMAZI EVDE, CEMAAT OLMADAN KILINIR MI?

Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu hâlde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü't-Teravih, 1; Müslim, Salâtü'-Müsâfirîn, 177).

Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha uygun olacağını düşünmüş ve sahabeyle istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, "Ne güzel bir âdet oldu" diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhârî, Salâtü't-Teravih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle "Ömer mescitlerimizi teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer'in kabrini öyle nurlandırsın." (Müttakî, Kenzü'l-ummâl, XII, 576) diye dua etmiştir.

TERAVÄ°H FARZ MIDIR?

Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Teravih namazı Müslümanlara farz kılınmamıştır.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü't-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 177-178). Yine Hz. Peygamber, "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Salâtü't-Teravih, 1; Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.

TERAVÄ°H NAMAZINI CAMÄ°DE, CEMAATLE KILMAK FARZ MIDIR?

Teravih namazı kılmak farz olmadığından bu nafile namazını camide, cemaatle kılmak da farz değildir. .Erkeklerin yanı sıra kadınlar da teravih namazlarını camilerde, cemaatle birlikte kılabilmektedir.

Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınların mescide gelebileceklerini, ancak evdeki ibadetlerinin daha üstün olduğunu çeşitli vesilelerle dile getirmiş ve şöyle buyurmuştur: "Kadınların mescidlere gitmesine engel olmayın. Fakat evleri onlar için daha hayırlıdır." (Ebû Dâvud, Salât, 53; Hâkim, el-Müstedrek, I, 327)

Hz. Peygamberin, kadınların mescide gitmelerine izin verdiği, hatta Ramazan ve Kurban bayramları gibi toplumun beraberce kutladığı sevinçli günlerde onların da bayram sevincini yaşamaları için Bayram namazına gelmelerini teşvik ettiği bilinmektedir (Buhârî, Îdeyn 15, 21; Müslim, Salâtü'l-îdeyn, 1-3, 10-12). Bununla birlikte Allah Resulü (s.a.s.) camiye gelecek kadınlara birtakım tavsiyelerde bulunmuş; dikkat çekecek şekilde giyinmelerini (Müslim, Libas, 125) ve koku sürünmelerini yasaklamıştır (Müslim, Salât, 141-142).

Buna göre kadınların namazlarını evlerinde kılmaları daha faziletli ise de farz namazları ve teravih namazını gerekli hassasiyeti göstermeleri kaydıyla camide cemaatle kılmalarında da bir sakınca yoktur. (Zeylaî, Tebyîn, I, 139, 168; İbn Nüceym, el-Bahr, I, 380).

Teravih Namazı

Teravih, kelime anlamı olarak dinlendirmek anlamına gelen terviha kelimesinin çoğulu olarak biliniyor. Müslüman aleminin mübarek ayı olan Ramazan ayında yerine getirilen nafile namazı olarak biliniyor.

Teravih namazı Peygamberimiz Hz. Muhammed'in kıldırdığı bir namaz olmasından dolayı bu namazı kılmak sünnetin bir gereğidir. Teravih namazı sadece Ramazan ayında yerine getirilen bir namaz olmasından dolayı da Müslümanlar tarafından ayrı bir özelliği ve önemi söz konusudur.

Teravih

Teravih Namazı Nedir?

Mübarek Ramazan ayında kılınan teravih namazı, sadece bu aya has kılınan bir namazdır. Dinlendirmek anlamına gelen teravih kelimesi, Müslümanların Ramazan ayı süresince kendilerini hem bedenen hem de ruhen dinlendirmeleri anlamına geliyor.

On bir ayın sultanı olarak belirtilen Ramazan ayında tutulan oruçlarla bedenen, kılınan teravih namazı ile ise ruhen dinlendirmek anlamı ön plana çıkıyor.

Teravih namazı Mübarek Ramazan ayında cemaatin bir araya gelmesi, toplu ibadet etmesi açısından da büyük önem taşıyor. Aynı zamanda teravih namazı öncesinde imam tarafından birlik ve beraberlik mesajlarının verilmesi cemaatin ilgisini çeken bir durum olarak görülüyor.

Teravih Namazının Mahiyeti ve Hükmü Nedir?

Teravih namazında her dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz olarak biliniyor. Ancak din bilginlerinin de belirttiği üzere her iki rekatta bir selam vererek kılmanın da daha faziletli olduğu söyleniyor. Teravih namazında her dört rekatın bitiminde bir süre oturup dinlenmenin de müstehap olduğu belirtiliyor.

Her dört rekatın sonunda yapılan bu dinlenmelerde la ilahe illallah diyerek salavat ile meşgul olunmasının daha uygun olacağı belirtiliyor. Birçok İslam bilginin teravih namazının kişilerin tek başına yerine getirebileceği bir namaz türü olarak belirtmesinin yanı sıra cemaat ile de kılınmasının uygun olacağı belirtiliyor.

Teravih

Teravih Namazı Farz Mı?

Peygamberimiz Hz. Muhammet (S.A.V) ashabıyla beraber teravih namazı kıldığı, ancak ashabının hevesini görünce farz olarak algılanır diye cemaatle kılmayı bırakarak teravih namazını yalnız kılmaya devam ettiği biliniyor. Bu nedenden dolayı teravih namazının farz değil tamamı sünnet olduğu kabul ediliyor. Teravih namazı ayetler ile sabit olmadığı için farz olarak kabul edilmiyor.

Teravih namazı, peygamberimizin mübarek bir ay olan ramazan ayının şükür anlamında kıldığı bir sünnettir. Ramazan ayı Müslümanlar tarafından büyük öneme sahip olduğundan teravih namazına ramazan aylarında büyük bir rağbet söz konusu. Teravih namazı kılınırken okunan dualar diğer namazlar ile okunan dualar ile aynı olduğu biliniyor.

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Ramazan ayına mahsus bir namaz olan teravih namazı yirmi dört rekattan oluşan bir namazdır. Teravih namazı, birçok İslam ülkesinde cemaat ile kılınıyor. Genel olarak iki rekatta bir selam verilmek suretiyle toplamda da yirmi rekat olarak kılınıyor. Ancak teravih namazının rekat sayısı mezheplere göre de değişiklik gösteriyor.

Özellikle Hz Ömer'in uygulamasına istinaden bütün mezheplerce yirmi dört rekat olarak kabul edilse de Maliki mezhebinde otuz altı rekat olarak kılınırken Şafi mezhebinde ise sekiz rekatta kılınabileceği konusunda mevcut görüşler söz konusudur.

Yatsı namazını cemaat ile kılanlar, teravih namazını yalnız ve vitri namazını yeniden cemaat ile kılabiliyor. İmam ile birlikte yatsının farzı kılınmış olsa ve sonrasında imam gitmiş olsa cemaatten biri imam olarak teravihi ve vitri kıldırması sahih olarak kabul ediliyor.

Vitir ve teravih namazının vakti yatsı namazının vaktinde kılınır. Ancak hem vitir namazı hem de teravih namazı yatsı namazının farzından sonra kılınıyor. Bu nedenle yatsı namazının farzından önce kılınan vitir ya da teravih namazının iade edilmesi din bilgileri tarafından dile getiriliyor. Eğer ki teravih namazının vakti geçmiş ise teravihin kazası gerekmiyor. Ancak vitrin kazası gerekiyor.

Teravih

Teravih Namazı Kaç Rekat?

Teravih namazı yirmi dört rekat ve sadece Ramazan ayına mahsus olarak kılınan bir namazdır. Ramazan aylarında yatsı namazından sonra kılınır. Teravih namazını diğer namazlardan ayıran en önemli ayrım teravih namazında diğer namazlardan farklı olarak her dört rekatta bir selam verilmesidir.

Ancak bazı görüşlere göre de her iki rekatta bir selam vermenin de caiz olduğu kabul ediliyor. Teravih namazına diğer namazlarda olduğu gibi niyet ederek başlanır. Diğer namazlardaki dualar ile namaza devam edilir.

Teravih Namazı Evde Kılınır Mı?

Teravih namazı evde kılınabilen bir namazdır. Aile bireylerinin teravih namazını tek başlarına kılmayı tercih edebileceği gibi tek tek de kılabilecekleri bir namazdır. Aile bireyleri içinde Kuranı kerimi en iyi okuyan ve namaz ile ilgili usulleri en iyi bilen bir kişi diğer aile bireylerine imam olarak toplu bir şekilde de kılınabiliyor.

Peygamberimiz Hz. Muhammet zamanında teravih namazı başlarda cemaatle ile kılınırken ancak teravih namazının farz olmaması nedeni ile peygamberimiz teravih namazını ayrı kılmayı tercih ettiği belirtiliyor.

Teravih namazı eğer ki evde kılınacaksa evdeki bireyler ile cemaat şeklinde kılınabileceği gibi bireysel olarak da kılınabiliyor. Görüldüğü üzere teravih namazını diğer namazlardan ayıran en belirgin özellik teravih namazının diğer namazlara göre kılınış şekli ve yeri olarak daha esnek olmasıdır.

Teravih Namazı 8 Rekat Kılınır Mı?

Teravih namazı nafile bir ibadet türü olduğundan farz gibi kabul edilmesi İslam bilginleri tarafından doğru kabul edilmiyor. Bu nedenle teravih namazını kılacak olan kişilerin yorgunluk, müsait olamama ve diğer nedenlerden dolayı teravih namazlarını evlerinde 8, 10, 12, 14, 16 ve 18 rekat olacak şekilde kılınması durumunda sünnetin yerine getirildiği biliniyor.

Ancak teravih namazının cemaat ile birlikte kılınmasının daha iyi olacağı görüşü de hakim. Teravih namazında cemaat olmanın önemi din bilgileri tarafından sık sık dile getiriliyor.

Teravih namazı

Ramazan ayının başlaması ile birlikte Ramazan ayına özel olarak teravih namazı kılınmaya başlanmaktadır. Teravih namazı her gece kılınan nafile namazlar arasında yer alır. Cemaat ve birlikte kılınabilen ve tek başına da kılınması uygun olan teravih namazının özellikle kaç rekat olduğu ve ne zaman kılınması gerektiği öğrenilmelidir. 

Teravih namazı kaçta?

Teravih namazı, gün boyunca oruç tutan Müslümanların iftar vakti ile birlikte orucunu açmasının ardından yatsı namazı sonrasında kılması gereken bir namazdır. Yatsı namazının ardından başlayan teravih namazında vakit, sabah namazına kadar devam etmektedir. Bu nedenle acil durumu olan ya da namaz kılmak için o anda uygun olmayan Müslümanlar, sabah namazı vakti girinceye kadar teravih namazını kılma imkânına sahiptir.

Teravih namazı, Yatsı namazına tabii bir sünnettir. Teravih namazı vakti içerisinde kılınmaması halinde kaza edilmesi dinen uygun değildir. Bu nedenle teravih namazını kılmak isteyenlerin teravih namazının ne zaman kılındığına ve teravih namazı kılma vaktinin ne zaman sona erdiğine dikkat etmesi gerekir. 

Teravih namazı toplam kaç rekattır? 

Teravih namazı cemaat ile birlikte 20 rekat olarak kılınmaktadır. Farz bir ibadet olmadığı gibi yorgunluk, uygun olmamak, hastalık gibi hallerde teravih namazının evde 8, 10, 12, 16 ya da 18 rekat kılınması yine sünnetin yerine getirilmesi için yeterli olabilmektedir. Evde teravih namazını kılmak isteyenlerin yatsı namazının sünnetini kılması, ardından yatsı namazının farzını kılması ve farzın ardından yatsı namazının son iki rekat sünnetini kılması uygun olmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalarda ve önerilerde, teravih namazlarının 4 rekat olarak kılınması belirtilmektedir. 

Teravih nasıl kılınır?

Teravih namazının kılınması için cemaat ile namazı kılmak isteyenlerin cemaate uyması gerekirken tek başına namaz kılmak isteyenler için 4 rekatlık bir sünnetin kılınması uygundur. Önce yatsı namazının ilk sünneti, sonra farzı, daha sonra da son sünneti kılınır. Eğer cemaat ile kılınacaksa yatsı namazının ardından niyet edilerek teravih namazına başlanabilir. 

“Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya” denilerek iftitah tekbiri alınıp teravih namazına başlanır.

İkişer rekât halinde kılınacaksa ikinci rekâttan sonraki oturuşta "Tahiyyat”, “Salli-Barik” ve “Rabbena” duaları okunarak sağa ve sola selam verilir. Dört rekat olarak kılınacaksa ilk oturuşta “Tahiyyat” ile birlikte “Salli-Barik” duaları okunarak kalkılır Üçüncü rekâta kalkıldığında ise “Sübhaneke” duası okunur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası