bebek uyurken neden öksürür / Bebeklerde Öksürük Neden Olur? Nasıl Geçer? | Grintuss

Bebek Uyurken Neden Öksürür

bebek uyurken neden öksürür

Bebeklerde Gece &#;ks&#;r&#;ğ&#; Neden Olur? Gece &#;ks&#;r&#;ğ&#;n&#; Kesmek İ&#;in Ne İyi Gelir?

Bebeklerde öksürük en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisidir. Bazı durumlarda korkulacak bir durum olmaz iken bazı öksürüklerde mutlaka bir uzman hekime başvurulması önerilmektedir.

Bebeklerde Gece Öksürüğü Neden Olur?

Öksürük yetişkinlerde görüldüğü gibi bebekler ve çocuklarda da görülmektedir. Bunun pek çok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerden birisi enfeksiyona bağlı nedenler diğeri ise enfeksiyon dışı nedenlerdir. Bebeklerde ve çocuklarda gece öksürüğünün nedenleri şunlar olabilir:

- Nezle, rinit, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları
- Bronşit veya zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonları
- Reflü
- Alerjik nedenler
- Boğaza yabancı cisim kaçması
- Doğuştan gelen solunum yolu enfeksiyonu

Gece Öksürüğünü Kesmek İçin Ne İyi Gelir?

Öksürük tedavilerinde genellikle sebebe bağlı tedaviler uygulanır. Ilık sıvı gıda, soğuk buhar, salgı azaltıcı antihistaminikler, balgam sökücüler, bronş rahatlatıcılar veya ihtiyaç durumunda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bebeklerin özellikle gece öksürüklerinde yapılması gereken burun temizliğinin yapılması gerekmektedir. Eğer öksürük reflüye bağlı ise hekime başvurulması ve hekimin önerdiği beslenme şekli düzenlenmelidir. Ayrıca bebeklerde gece öksürüğünde yastığın biraz daha yüksekte tutulması öksürüğü engelleyen durumlar arasında olmaktadır.

Bebeklerde Öksürük Ne Zaman Tehlike Yaratır?

Öksürük bebeklerin hastalandığı zaman sıklıkla görüldüğü bir durumdur. Özellikle öksürük sebebiyle pek çok ebeveyn doktora başvurmaktadır. Öksürüklerin pek çok farklı sebepleri olabilir. Fakat bazı durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekir. bebeklerde aşağıdaki gibi durumlar gözlemlendiğinde dikkat edilmesi gerekir:

- Öksürük bebeklerde solunum sıkıntısı yaratıyor ise
- Bebeklerde yabancı bir cismin boğaza kaçtığı şüphesi düşünüldüğünde
- Ateşli ve hırıltılı öksürüklerde
- Uzun süre devam eden beslenme problemleri var ise mutlaka bir çocuk doktoruna danışılması gerekir.

Öksürük Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Bebeklerde kuru öksürük, hırıltılı ve arka arkaya devam eden öksürükler enfeksiyon veya alerjik durumlarda gözükmektedir. Üst solunum yollarından kaynaklanan akıntılarda ise balgamlı öksürükler oluşur. Bu genelde gece yatınca başlar. Üst solunum yolları enfeksiyonlarının belirtisi genellikle gece balgamlı öksürük olmaktadır. Gece sık sık öksürükte burnu temizlemek, sıvı tüketimini arttırmak ve soğuk buhar uygulaması bebeklerin rahatlamasını sağlayacaktır.

Fakat ateşli ve hırıltılı öksürükler bronşit, pnömoni veya larenjit gibi hastalıkların habercisi olmaktadır. Bu nedenle hırıltılı öksürük ve ateş gibi durumlarda dikkat etmek ve doktora götürmek çok önemlidir.

Çocuklarda Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda nezle, burun tıkanıklığı, boğaz enfeksiyonu gibi basit etkenler ve grip, kulak enfeksiyonu, krup, bronşit, zatürre, astım gibi daha ciddi solunum yolları hastalıkları öksürüğe neden olabiliyor.

Nezle, boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda pek çok şikayet yaşarız. Ateş, boğazda batma hissi, halsizlik gibi şikayetler bu tür hastalıkların belirgin semptomlarıdır. Öksürük de bu şikayetlerin başında gelir. Özellikle aileler, çocuklarındaki öksürüğü fark edip endişelenirler. Öksürük, aslında bir hastalık değil, bir tepkidir. Solunum yollarına gelen yabancı cisim, balgam, iltihap ve akıntı gibi tehditlere karşı öksürük, solunum yollarını korumaya yönelik verdiğimiz bir tepkidir. Öksürük refleksini durdurmak değil, öksürüğe neden olan durumları ortadan kaldırmak doğrudur.


Öksürük Nedenleri

Çocuklarda nezle, burun tıkanıklığı, boğaz enfeksiyonu gibi basit etkenlerden grip, kulak enfeksiyonu, krup, bronşit, zatürre, astım gibi daha ciddi solunum yolları hastalıkları öksürüğe neden olabiliyor. Ayrıca yabancı cisim, alerji, sigara, reflü, kistik fibrozis, kitle, tümör gibi faktörler de öksürüğe yol açıyor. Her öksürük bizi farklı bir sağlık sorununa götürüyor. Örneğin; havlama tarzında öksürük krupta, iç çeker gibi öksürük boğmacada, göğüste hırıltıyla birlikte gelen öksürük ise astımda görülüyor. Ani başlayan ve morarmanın eşlik ettiği öksürük, yabancı cisim yutmada (aspirasyonu) ortaya çıkıyor. Çocuğunuzun öksürükle birlikte kusması varsa, gece öksürükleri artıyorsa; öksürük nedeni reflü olabiliyor. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı öksürükler de gece gözleniyor. Öksürük öğürme refleksini uyararak kusmaya neden olabiliyor. Kusmanın devam etmemesi bir sorun olmadığına işaret ediyor.

Öksürük Balgamlı İse&#x;

Rahatsızlık tespit edilirken; öksürüğün zamanı, şekli (balgamlı, kuru, havlama), nasıl başladığı (ani, beslenme ve efor sonrası, toz ve alerjenlere karşı), çocukta hangi şikayetlerin eşlik ettiği (ateş, hırıltılı solunum, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, kusma, kilo kaybı, gece terlemesi) gibi durumlar mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Öksürük haftayı geçmişse, hırıltı ile birlikte görülüyorsa, çocuğun ateşi olmadığı halde devam ediyorsa, tekrarlıyorsa, hapşırık, burun tıkanıklığı ve kaşıntı da varsa, öksürük nedeninin alerjik olma olasılığı çok yüksektir. Yine kreşe giden çocuklarda üst üste gelen soğuk algınlığı, öksürüğün haftalarca sürmesine neden olabiliyor. Sonuç olarak çocuğun öksürüğü üç günü geçiyorsa, öksürük giderek artıyorsa, öksürüğe ateş, nefes darlığı ve morarma eşlik ediyorsa, ani başlamış ve havlar tarzı öksürüyorsa mutlaka bir doktora götürüp muayene ettirmeli.

Bebeklerde Öksürük

Bebeklerde öksürük sorunu bebek 6 aydan daha küçükse dikkatle izlenmelidir. Aksi takdirde öksürüğe neden olan altta yatan hastalık daha ciddi sorunlara neden olabilir. Basit bir öksürük gibi görünse de bebeklerde görülen öksürük ihmal edilmesi halinde bronşit ya da zatürreye dönebilir. Bu nedenle bebekleri üç aydan küçük olan aileler öksürmeleri halinde çocuklarını doktora götürmelidir.

Öksürüğe Bu Belirtiler Eşlik Ediyorsa&#x;

Bebek ya da çocuğunuzda öksürük ile birlikte başka bazı belirtiler de görülüyorsa bekletmeden doktora gitmeniz gerekir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

  • Çocuğunuzun ateşi yüksekse,
  • Halsiz ve yorgun görünüyorsa,
  • Göğsünün ağrıdığını söylüyorsa,
  • Çocuğunuz sık sık, hızlı bir şekilde nefes alıp veriyorsa,
  • Nefes alıp verirken hırıltı sesi geliyorsa,
  • Yüzünde, dudaklarında maviye yakın bir renk değişimi varsa,
  • Güçlükle nefes alıp verebiliyorsa,
  • Öksürürken kan geliyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna muayene ettirmelisiniz.

Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Ilık Su İçirin

Genel durumu iyi, ateşi, hırıltılı solunum gibi nefes alma problemi olmayan çocuklar evde izlenebilir. Bu gibi durumlarda en iyi öksürük şurubu; ılık sudur. Bol su ve sıvı alımı, çocuğunuzun boğazını yumuşatarak rahatlama sağlar. 

Burnunu Açın

Burun tıkanıklığı varsa, deniz suyu veya fizyolojik serumlar ile açabilirsiniz. Bu yolla rahatlama elde edemiyorsanız doktor tavsiyesi ile burun açıcı sprey ilaçlardan yarararlanabilirsiniz.

Havayı Nemlendirin

Hava kuruluğunda da öksürük olabileceğinden, alerji dışı öksürük nedenlerinde ve basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında uygun nemi sağlamak için su buharından faydalanabilirsiniz. Evinizde gün içerisindeki nem ortamını yaklaşık yüzde 50 seviyelerinde tutmak çocuk ve bebeklerinizin öksürük sorununa iyi gelecektir. Evi nemlendirmek için soğuk buhar makinesi kullanıyorsanız bu cihazların bakımını ve temizliğini ihmal etmemelisiniz.  

Antihistaminik İlaçlar

Alerji sorunu varsa doktor önerisi ile antihistaminik ilaçlardan yararlanılabilir. Bu ilaçlar sayesinde çocuğunuzun öksürüğü azalacaktır.

Balgam Sökücü İlaçlar

Yine doktor önerisiyle çocuğunuzun öksürüğünü rahatlatmak için balgam sökücü ilaçlar verebilirsiniz. Çocuğun balgamı atmasıyla birlikte öksürüğü de azalacaktır.

Çocuğa gelişigüzel öksürük şurubu ve antibiyotik vermek yerine doktor kontrolünde bazı öksürük yumuşatıcı ilaçlar da tercih edilmelidir.

Ihlamur Çayı Verebilirsiniz

Öksürüğe karşı, yetişkinlerde olduğu gibi 6 aydan büyük çocuklarınızda da ılık vermek şartıyla doktor önerisiyle ıhlamur suyu kullanabilirsiniz.  Günde bir ya da iki kez çeyrek çay fincanı kadar içireceğiniz ıhlamur çayı çocuğunuzun boğazının rahatlamasına katkıda bulunacaktır. Ihlamurun içindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde birçok veri mevcut. Tedaviye yönelik kullanılan ıhlamur çayına şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebiliyor. Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak gerekiyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir