anestezi dersleri nelerdir / Anestezi (Myo) Bölümü Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar? - En Son Haberler - Milliyet

Anestezi Dersleri Nelerdir

anestezi dersleri nelerdir

Anestezi Bölümü

Demiroğlu Bilim Üniversitesi Anestezi Programı, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun kuruluşundan bu yana eğitim-öğretimini sürdüren ve sağlık sektörüne nitelikli, donanımlı sağlık elemanları yetiştiren bir bölümdür. Bölüm, örgün ve ikinci öğretim programlarında eğitim öğretim vermeye devam eder. Ortalama olarak her Eğitim- Öğretim yılında yaklaşık 40 öğrenci kontenjanına sahip olan Anestezi Programı ilk günden itibaren birebir ve özgün eğitimin yanı sıra, teorik derslerin, yoğun staj ve uygulamalı çalışmalar ile desteklendiği, modern tıbbın her türlü imkanlarının sunulduğu bir eğitim modeli ile faaliyetlerini yürütür. Anestezi bölümünün amacı, ameliyat ve cerrahi operasyon sırasında anestezi uzmanıyla işbirliği içinde çalışmaktır. Anestezi teknikeri operasyon öncesi, sonrası ve sırasında cerrahi işlemlerde uzmana yardım eder. Hastanın uyutulması, uyandırılması gibi tıbbi formların uygulanmasında önemli rol oynar.

Anestezi Bölümüne Genel Bak&#x;ş

Anestezi, cerrahi müdahale gerektiren durumlarda, müdahalenin hem hasta hem de cerrah için konforlu geçmesini sağlayan, hastanın ağrıya duyarsız hale gelmesini mümkün kılan işleme denir. Yapılan müdahale sonrasında, hasta konforunu birçok parametreyi gözetleyerek yerine getirmek anestezi teknikerinin işidir. Bu bölümü tercih edecek öğrenciler sağlık sektörüne karşı ilgili, soğukkanlı, disiplinli, sorumluluk bilincine sahip olması gerekir. Anestezi bölümü bir önlisans programıdır ve bölümden mezun olan öğrencilere ‘’Anestezi Teknikeri’’ ünvanı verilir. Bu bölümde okumak isteyen öğrencilerin başta biyoloji olmak üzere fen bilimleri derslerine ilgi duyması gerekir. Anestezi bölümü mezunu öğrenciler hastanelerin ameliyathane bölümleri içinde görev alırlar ve ameliyata girecek hastayı hazırlayıp, anestezi işlemini gerçekleştirirler. Anestezi teknikerleri ameliyat ve cerrahi operasyon yapılan her türlü sağlık kurumunda, devlet hastanesi, özel hastane, vakıf üniversiteleri, üniversite hastaneleri, kliniklerde, tıbbi görüntüleme merkezlerinde çalışabilirler. Anestezi teknikerleri bir tıp ekibinin üyesi olarak çalışacak olmanın sorumluluğu ve bilincinde olmalıdır ve ameliyathane biriminde görev alan bütün sağlık personeli ile uyum içerisinde çalışmaya önem vermelidir.

Demiroğlu Bilim Anestezi Bölümünde Okutulan Dersler

Anestezi Bölümünde 2 yıl boyunca okutulan temel anestezi dersleri; Anesteziyoloji, Anatomi, Fizyoloji, Kimya, Mikrobiyoloji, Monitörizasyon gibi temel derslerdir. Bunların yanında; İngilizce, Bilgisayar, İlk yardım ve Psikoloji gibi dersler de bulunur. Alınan bu derslerin yanı sıra  tıbbi terimlere hakim olmak, Latince, kullanılan ilaçları bilmek için de Farmakoloji dersleri vardır. Teorik derslerin ardından hastanelerde, anestezi ve reanimasyon bölümlerinde, yoğun bakım servislerinde staj uygulamaları yapılır.

Demiroğlu Bilim Anestezi Bölümünde Sağlanan Olanaklar

Demiroğlu Bilim Üniversitesi Anestezi Programı, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun kuruluşundan bu yana eğitim-öğrenimini sürdüren ve sağlık sektörüne nitelikli, donanımlı mezunlar yetiştiren bir bölümdür. Bölüm örgün ve ikinci öğretim programlarında eğitim öğretime vermeye devam eder. Ortalama olarak her Eğitim- Öğretim yılında yaklaşık 40 öğrenci kontenjanına sahip olan Anestezi Programı ilk günden itibaren birebir ve özgün eğitimin yanı sıra, teorik derslerin, yoğun staj ve uygulamalı çalışmalar ile desteklendiği, modern tıbbın her türlü imkanlarının sunulduğu bir eğitim modeli ile faaliyetlerini yürütür. Modern derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, laboratuvar uygulama alanları, kütüphane çalışma alanları ve görerek öğrenmenin desteklenmesi için video, film, veri tabanı gibi imkanları öğrencilerine sunar. Bu bölümü tercih edecek olan öğrenciler alanında uzman, sahada yıl deneyimi olan öğretim görevlilerinden eğitim alır. 2 yıllık önlisans eğitimi süresince teorik, pratik ve laboratuvar derslerinin yanında, çeyrek asırı aşkın tecrübeye sahip olan afiliye hastaneleri Grup Florence Nightingale Hastanelerinin geniş klinik uygulama alanlarında eğitim verilir. Ayrıca öğrenciler yine Grup Florence Nightingale Hastanelerinin uygun bölümlerinde staj yapma imkanına sahip olur. Bölümde yapılan bilimsel toplantılar, her yıl yapılan Kariyer Günleri toplantısı ve alanında uzman konuşmacıların verdiği konferanslara tüm öğrenciler katılabilir.

Anestezi Taban Puanlar&#x;

Demiroğlu Bilim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Bölümü Anestezi Puanları şu şekildedir:
Anestezi taban puanları yılında tam burslu olarak , ve anestezi sıralama puanı olarak belirlenmiştir. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu yılı taban puanı , ve sıralaması ,’dir. İkinci öğretim puanları ise; yılı için taban puan , ve sıralaması ’tür. yılı için ise taban puan , ve şeklindedir.

S&#x;kça Sorulan Sorular

Anestezi Bölümü Nedir?

Anestezi, vücudun bir bölümünün ya da tamamının hissizleştirilmesi işlemine denir. Anestezinin yapılış ve uygulanış biçimlerine göre çeşitli türleri vardır. Bunlar; lokal anestezi, genel anestezi, epidural, spinal ya da sedasyon olarak ayırabiliriz. Anestezi teknikerlerinin görevi, ameliyat esnasında uzmana yardımcı olmak, monitörü takip etmek, hastaları takip edip onların hayati değerlerini gözlem altında tutmak ve anestezi cihazını kullanabilmektir. Ayrıca uzmanın belirlediği ilaçların uygulanması da anestezi teknikeri tarafından yapılır. Anestezi bölümü teorik derslerden daha çok pratik ile öğrenilecek bir bölümdür. Teoride öğrenilmesi zor olan konular pratikte rahatlıkla öğrenilebilir. Anestezi sadece hastayı uyutan bir branş değildir. Hastanelerde, anestezi teknikerleri joker eleman olarak görülür. Çünkü ameliyathane dışında da dış anestezi denilen bir durum vardır. Bu endoskopide, MR’da, radyoskopide, radyasyon onkolojisi gibi alanlarda anestezi gerektirecek bir bölümdür. Bunlara ek olarak da hastanelerde ’mavi kod’ olarak bilinen acil durumlarda anestezi görev alır. Hastane içerisinde gerçekleşen kalp durması, solunum yetmezliği gibi durumlarda verilen mavi kodda, anestezi uzmanı ve teknikeri görev alır. Bu sebeple reanimasyon da anestezi teknikerinin işinin bir parçasıdır. Bu bölümü tercih edecek öğrenciler, takım çalışmasına yatkın, analitik düşünebilen, yeniliklere ve sürekli öğrenmeye açık, yaratıcı, soğukkanlı, okuyan ve araştıran, hasta hakları ve sağlığına öncelik veren, sosyal ve insan odaklı olmalıdır.

Anestezi Bölümü Kaç Y&#x;ld&#x;r?

Anestezi Bölümü 2 yıllık bir önlisans programıdır. Programa, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre ve TYT alanından yeterli puanı almış öğrenci kabul edilir. Önlisans Anestezi Bölümü ayrıca Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Anestezi Lisans bölümüne geçme hakkı tanır. Öğrenciler ayrıca akademik kariyerlerine devam etmek isterlerse lisans mezuniyetinin ardından ALES sınavına girebilirler.

Anestezi Mezunlar&#x;n&#x;n Çal&#x;şma Olanaklar&#x; Nelerdir?

Anestezi Bölümü mezunu öğrencileri, çeşitli sağlık kurumlarında, özel hastanelerde, kliniklerde, diş kliniklerinde, rahatlıkla iş olanakları bulunur. Ayrıca mezun öğrenciler KPSS sınavına girip yeterli puanı alırlarsa devlet hastaneleri, üniversite hastanesi gibi devlete bağlı sağlık kuruluşlarında iş imkanı bulabilirler. Bölüm mezunları, branşları gereği en çok ihtiyaç duyulan alanlarından biridir ve sağlık sektöründe ara sağlık elemanı olarak iş bulmaları zor olmayacaklardır. Ameliyat ve cerrahi müdahale ile tedavi yöntemlerinin gelişmesi, kamu ve özel hastanelerin artması ile birlikte ara sağlık elemanlarına ihtiyaç kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu anlamda ameliyat sırasında, anestezi işlemlerinde, anestezi uzmanına ve ekibe yardımcı olacak anestezi teknikerlerine duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artar. Programı seçecek öğrenciler, mesleği iyi araştırmalı, eğer imkan bulurlarsa da ameliyat ortamını görerek, iş koşullarını bilerek tercih etmelidir. Kapalı ortamlarda ve steril şartlarda çalışılan, yoğun dikkat gerektiren bir meslek olduğu unutulmamalıdır. Sağlık alanında eğitim almak isteyen öğrenciler, anestezi bölümünün sağladığı bu çalışma olanaklarına göz atarak tercihlerini yapabilirler.

Anesteziyoloji, ameliyat öncesi ve sonrası dahil olmak üzere ameliyat süresince hastanın ağrı duymamasını, yapılan müdahaleye tahammülünü, ameliyat sonrası süreci hatırlamamasını ve konforunu sağlamak üzere geliştirilen bir dizi tıbbi uygulamayı içeren bilim dalıdır.

Cerrahi Bilimlerin vazgeçilmez öğesi olan Anestezi Programın amacı; anestezi doktoruna yardım ederek, ortamın hazırlanması, ekipmanların kullanılması, bakımı ve bir sonraki uygulama için hazır tutulması sorumluluklarını üstlenecek, ameliyathane, reanimasyon, acil servis ortamında çalışabilecek ve alanındaki yenilikleri takip ederek uygulamalarına yansıtacak bilgi ve beceriye sahip, genel halk sağlığı bilgisine sahip, girişimci, mesleği ile ilgili çevresel, toplumsal ve etik problemleri ve bunlarla ilgili sorumluluklarını bilen, mesleği ile ilgili sağlık ve emniyet tedbirlerini gözeten nitelikli sağlık teknikeri yetiştirmektir.

Programın gerektirdiği yeterlilikler nelerdir?

Atlas Üniversitesi Anestezi Programına ilgi duyan öğrencilerimizin, YKS (TYT) puan türünde başarılı olması gerekmektedir.

 Atlas Üniversitesi Anestezi Programına ilgi duyan öğrencilerimizin, YKS (TYT) puan türünde başarılı olması gerekmektedir. Ayrıca öğrencilerimizin programın gerektirdiği Biyoloji, Anatomi, Fizyoloji ve Temel Tıbbi Bilimlere ilgi duyuyor olmaları beklenir. Mezuniyet sonrasında mesleki olgunluk ve yararlılık açısından; üretkenlik ve hareketli çalışmalara yatkın olmak, bilimsel verirlerden en üst düzeyde yararlanmasını bilmek,  gelişmiş bir iletişim becerisine sahip olmak, başkalarına yardım etmekten hoşlanmak, disiplinli, titiz ve sabırlı olmak gibi özellikler önemlidir.

Program öğrencilerine ne gibi olanaklar sunuyor?

Bu programda okuyan öğrenciler anatomi, fizyoloji, farmakoloji gibi temel tıp bilimleri ve çeşitli hasta gruplarıyla karşılaşılacağı için hastalıklar bilgisi gibi klinik tıp bilimleri dersleri yanı sıra anestezi cihazı ve uygulamaları gibi uygulamalı dersleri de yoğun bir şekilde alırlar.

 Mezunlar hangi alanlarda çalışma olanağı bulabilirler?

Programın teorik ve uygulamalı derslerini ve stajını başarılı şekilde tamamlayarak mezun olan öğrenciler  “Anestezi Teknikeri’’ unvanına sahip olurlar.

Ameliyatla tedavi yöntemlerinin gelişmesine paralel olarak meslek elemanlarına duyulan ihtiyaç artmaktadır. Programdan mezun olan öğrenciler, ameliyat yapılan her türlü sağlık kurumunda (devlet hastanesi, özel hastane, doğumevi, üniversite hastaneleri, özel klinikler vb.) görev alabilmektedir.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları

¬ Acil Yardım ve Afet Yönetimi

¬ Hemşirelik

¬ Sağlık Yönetimi

¬ Sosyal Hizmet


Atılım Üniversitesi Logo

ANES - İleri Anestezi ve Uygulamaları (2 + 2) 10

"Kardiopulmoner resüsitasyon, spinal, epidural, kombine spinal epidural, kaudal blok uygulamaları, periferik sinir blokları ve Rejyonel İntravenöz Anestezi (RİVA) uygulaması, sedoanaljezi uygulaması ve monitörize hasta bakımı, çeşitli tıbbi girişimlerde anestezi uygulamaları (endoskopik, elektrokonvülsif tedavisi, radyoterapi, ağrı üniteleri vb.), önemli solunum sistemi hastalıklarında anestezi, anestezide pozisyonlar ve komplikasyonlar, anestezinin dolaşım sistemine etkileri, anestezi altında k

ANES - Staj I (0 + 0) 6

Anestezi cihazının tanınması, monitörizasyon takibi, damar yolu açma (en az 10 kez), kan alma (en az 10 kez), anestezik ilaçları hazırlama (en az 5 kez), entübasyonun hasta üzerinde gözlemlenmesi (en az 10 kez) ve maket üzerinde uygulanması, anestezi çeşitleri ve her çeşit anestezik ajanın hastaya uygulanmasının gözlemlenmesi (en az ikişer kez)

ANES - Postoperatif Bakım (2 + 0) 3

Anestezi sonrası bakım bölümleri ve donanımı,Postanestezik Bakım Ünitesine (PACU)transfer şartları,solunum fonksiyonunun takibi,solunum desteğinin sağlanması,oksijen tedavisi,postoperatif bakımda takip edilen veriler: kardiyovasküler fonksiyon,nöromusküler fonksiyon,termoregülasyon,post operatif ağrı, bulantı,kusma, drenaj,kanama,boşaltım sistemi; sıvı tedavisi,kan transfüzyonu,erken ve geç postoperatif komplikasyonlar,yenidoğan,bebek ve çocuk hastalarda,geriatrik hastalarda postoperatif takip

ANES - Cerrahi Hasta ve İşlemler (2 + 0) 3

Cerrahiye giriş, güvenli cerrahi gereklilikleri ve tıbbi etik, cerrahi standartlar ve prosedürler, ameliyathane, cerrahi ekipman ve setler, ameliyat öncesi asepsi, antisepsi, dezenfeksiyon ve sterilizasyon, anestezi ile ağrı yönetimi, gastrointestinal sistem cerrahisi, sinir sistemi cerrahisi, solunum sistemi cerrahisi, ürogenital sistem cerrahisi, kalp ve damar cerrahisi, endokrin sistem cerrahisi, kas iskelet sistemi cerrahisi, göz hastalıkları ve kulak burun boğaz hastalıkları cerrahisi, ope

ANES - Fizyopatoloji (2 + 0) 2

Fizyopatolojiye giriş (hücre yapısı, hücre içi sinyal iletimindeki anormallikler, nekrotik ve apoptotik hücre ölümü), tümör gelişimi ve etkileri, hipertermi, hipotermi ve donma, beslenme bozuklukları ve obezite, alerji, hemostaz, kardiyovasküler, solunum, endokrin, sinir, immün ve üreme sistemlerindeki hastalıkların fizyopatolojisi.

ANES - Anestezik Farmakoloji (1 + 0) 3

Premedikasyon için kullanılan ilaçlar (sedatif, anksiyolitik, antihistaminik, antikolinerjik, antiemetikler), gaz anestezikler, buharlaşabilen sıvı anestezikler, intravenöz anestezikler, intravenöz anestezik antagonistleri -opoidler- tiva, lokal anestezikler, nöromusküler bloke edici ilaçlar, vazoaktif, antihipertansif, adrenerjik ajanlar, ağrı tedavisinde kullanılan ilaçlar, oksijen ve diğer tedavi gazları.

ANES - Klinik Anestezi ve Uygulama I (2 + 6) 14

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), restriktif akciğer hastalığı gibi üst solunum yolları hastalıklarında anestezi, tek akciğer ventilasyonunda anestezi, kalp, damar ve non-kardiyak cerrahide anestezi, nöroşirurjik girişimlerde anestezi, karaciğer hastalıklarında anestezi, genito-üriner girişimlerde anestezi, böbrek hastalıklarında anestezi.

ANES - Klinik Anestezi ve Uygulama II (0 + 6) 12

Diyabetik hastalarda anestezi, tiroid bezi hastalıkları ve metabolik hastalıklarda anestezi, pediatrik hastalarda anestezi, geriatrik anestezi, obezite hastalarında anestezi, KBB ve oftalmik cerrahisinde anestezisi, ortopedi ve plastik cerrahide anestezi, abdominal girişimlerde anestezi, obstetrik ve jinekolojik anestezi, nöromüsküler ve hematolojik hastalıklarda anestezi, şok ve travma anestezisi.

ANES - Staj II (0 + 0) 6

Anestezinin uygulama alanları, genel anestezi öncesi hastanın değerlendirmesi (en az 10 örnek), anestezide güvenlik tedbirleri ve steril çalışma koşulları, anestezi cihazının kullanımı ve bakımının gözlemlenmesi, uygulanacak ilaçların hazırlanması ve ilaç uygulama (en az 5 kez), intravenöz infüzyon (en az 5 kez), kan veya kan ürünlerinin transfüzyonu (en az 2 kez), kan alınması (venöz, arterial - en az 5 kez), monitorizasyon takibi, oksijen tedavisi uygulanması (en az 2 kez)

ENG - Temel İngilizce I (4 + 0) 3

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ülkeler, uyruklar, meslekler, aile, duygular, yiyecekler ve içecekler, renkler ve giysiler ve günlük rutinler

ENG - Temel İngilizce II (4 + 0) 3

Başlangıç düzeyinde iletişim kurmaya yardımcı olacak kelime bilgisi, dilbilgisi ve iletişimsel beceriler; ulaşım, seyahat, tarihler, tatiller, para ve alışveriş konuları.

HIST - Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (2 + 0) 2

Fransız İhtilali; Osmanlı Devletinin yapısı ve jeopolitik konumu, çöküş nedenleri; Batılılaşma hareketleri ve I. Meşrutiyet; II. Meşrutiyet; Trablusgarp ve Balkan savaşları; I. Dünya Savaşı; Kurtuluş Savaşı öncesi dönemi, kongreler, Misak-ı Milli ve TBMM`nin açılışı.

HIST - Atatürk İlke ve İnkilâp Tarihi II (2 + 0) 2

Kurtuluş Savaşı; Lozan Antlaşması; Cumhuriyetin ilanı; saltanatın ve halifeliğin kaldırılması; Atatürk devrimleri; milli ekonominin kurulması; II. Dünya Savaşı, öncesi ve sonrası; aonrası Türkiye Cumhuriyeti.

HIST - Uygarlık Tarihi (3 + 0) 3

Kronolojik bir sıra içerisinde Sümer medeniyetinden Bilim Devrimine kadar geçen süreçte yükselen medeniyetler.

KRY - Kariyer Planlama (1 + 0) 1

Atılımlı olmak, Öğrenci odaklı programlar, Fakülte, Bölüm tanıtımları, Kariyer Planlama ve Ortak Eğitim, Erasmus, CV yazım türleri, Mülakat teknikleri, Etkili İletişim ve sunum teknikleri

SMYO - Temel Fizyoloji (2 + 4) 4

Sinir sistemi, kas fizyolojisi, kan fizyolojisi, kalp ve dolaşım fizyolojisi, böbrek fonksiyonları, solunum fizyolojisi, gastrointestinal fonksiyon, endokrin sistem fizyolojisi.

SMYO - Temel Anatomi (2 + 4) 4

İnsan vücudunun bölümleri ve bölgeleri, kemik dokusunun yapısı ve iskelet sistemi, eklem sistemi ve bağları, kas sistemi ve fonksiyonları, pulmoner sistem doku ve organları ve fonksiyonları, kardiyovasküler sistem doku ve organları ve işleyişleri, gastrointestinal ve sindirime yardımcı organlar ve işleyişleri, ürogenital sistem yapı ve faaliyetleri, merkezi sinir sistemi ve periferik sinir sistemi, otonom sinir sistemi ve işleyişi, duyu organları, endokrin sistemi ve fonksiyonları.

SMYO - İş Sağlığı ve Güvenliği (2 + 0) 3

İş sağlığı ve güvenliğinin temel kavramları, amacı ve önemi, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, risk, tehlike, birincil, ikincil ve üçüncül koruma kavramları, iş kazaları, meslek hastalıkları, temel korunma yöntemleri, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği, biyolojik ve kimyasal risk faktörleri, fiziksel ve psikososyal risk faktörleri, acil durum planları.

SMYO - Temel Farmakoloji (2 + 0) 4

Farmokolojide temel tanımlar ve kavramlar,ilaçların farmakokinetiği ve farmakodinamiği,ilaçların farmasötik şekilleri, ilaçların uygulama yolları,reçete tipleri ve yazım kuralları,otonom sinir sistemi ile ilişkili ilaçlar, santral sinir sistemi ile ilişkili ilaçlar,santral sinir sistemi ile ilişkili ilaçlar ve narkotik olmayan analjezikler,kanama ve kanama ile ilişkili ilaçlar,kalp damar sistemi ile ilişkili ilaçlar, solunum sistemi, sindirim sistemi, boşaltım sistemi ile ilişkili ilaçlar

SMYO - Temel Anestezi ve Uygulamaları (2 + 2) 7

Anestezinin tarihçesi ve anestezistlerin sorumlulukları, genel anestezi öncesi hastayı değerlendirme, anestezi riskinin belirlenmesi, preoperatif değerlendirmede hazırlık, premedikasyon ve kayıtları, anestezi ve mönitörizasyon, endotrakeal entübasyon, alternatif hava yolu yöntemleri, periferik ve santral damar yolu açma ve kateterizasyon, intravenöz anestezikler, inhalasyon anestezikleri, narkotik analjezikler, genel anestezinin sonlandırılması

SMYO - Tıbbi Biyoloji (2 + 1) 4

Hücrenin temel yapısı ve fonksiyonları, genetik materyalin yapısı ve kalıtım prensibi, DNA replikasyonu,transkripsiyon ve translasyon mekanizmaları, hücre döngüsü ve bölünmesi, DNA mutasyon türleri ve tamiri, Kanser ve apoptozun moleküler temeli

SMYO - Temel Biyokimya (2 + 0) 4

Biyokimyaya giriş, Karbonhidratlar, Lipidler, Proteinler ve aminoasitler, Mineraller ve vitaminler, Karaciğerin biyokimyasal reaksiyonlarda rolü, Böbreğin biyokimyasal reaksiyonlarda rolü, Kan biyokimyası, Asit-baz dengesi, İdrar biyokimyası, Periton sıvısının biyokimyası, Genetik hastalıklar.

SMYO - Mesleki Etik (2 + 0) 4

Etik, ahlak ve meslek etiği kavramları, etik kuramlar, evrensel etik ilkeler, insan hakları ve hasta hakları, sağlık hizmetlerinde meslek etiği ilkeleri, klinikte etik kurulları, sağlık personeli, hasta ve hasta yakını ilişkisi, hasta ile iletişim ve çözüm üretebilme.

SMYO - Reanimasyon I (2 + 0) 2

Reanimasyon ünitesinde is? organizasyonu, pozisyon deg?is?iklig?i, bası yarası, kanül/kateter bakımı, stoma bakımı, endotrakeal tüp bakımı, ağız bakımı, enteral beslenme, parenteral beslenme, mekanik ventilator ve kullanımı, reanimasyon ünitesinde hasta takibi, hasta transferi, şok, emboli, sepsis.

SMYO - Reanimasyon II (2 + 0) 2

Respiratuar sorunlar, respiratuar sorunlarda tedavi protokolü, akut böbrek yetmezliği, nörolojik problemler, travma ve zehirlenme, koma ve beyin ölümü, bazı özel durumlarda tedavi protokolü, yoğun bakımda ağrı ve sedasyon/analjezi.

TURK - Türk Dili I (2 + 0) 2

Yeryüzündeki diller ve sınıflandırılmaları; Türk diilinin tarihi, dünyadaki dağılışı ve diğer diller arasındaki yeri; Cumhuriyet döneminde Türk dili; yazım dili; Türkçenin söyleyiş özellikleri; yabancı kelimeler ve ekler; noktalama işaretleri; metinlerde dil ve anlatım.

TURK - Türk Dili II (2 + 0) 2

Yazılı anlatım ve türleri; kaynaklardan yararlanma; cümlenin yapısı ve türleri; anlatım bozuklukları; sözlü anlatım türleri.

SMYO - Hastane Enfeksiyonları ve Korunma (2 + 0) 2

Enfeksiyon oluşumu ve belirtileri, mikroorganizma çeşitleri, fekal-oral yolla bulaşan hastalıklar, deri ve mukoza yoluyla bulaşan hastalıklar, kan yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yoluyla bulaşan hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hastane enfeksiyonları ve enfeksiyon kontrol önlemleri, hastane enfeksiyon kontrol komitesi, kişisel korunma yöntemleri ve el hijyeni, tıbbi atıkların sterilizasyonu.

Alan Dışı

FTR - Ergoterapi (2 + 0) 2

Ergoterapi ile ilgili genel terimler, aktivite ve katılımın tanımı, günlük yaşam aktiviteleri, oyun ve boş zaman aktiviteleri,sosyal roller, Dünya Sağlık Örgütünün özür ile ilgili fonksiyon sınıflandırması, yaşam kalitesi, zaman yönetimi, kişi merkezli yaklaşımlar, çok yönlü bakış, mental sağlık hizmetleri, engelin psikolojik yönleri, ergoterapinin sosyal yönünün tartışılması, kişisel ve çevresel faktörlerin ergoterapi ile bağlantılarının gerçek yaşam örnekleri üzerinden anlatılması.

Alan Dışı

SMYO - EKG Analizi (2 + 1) 2

Elektrokradiyografinin tanımı, amacı, çekim tekniği, kalp hastalıklarının tanı ve tedavisindeki yeri ve gerekliliği, EKG cihazları, çekim sırasında dikkat edilmesi gereken konular, EKG değerlendirilirken dikkat edilmesi gereken noktalar, normal EKG verileri, ritim bozuklukları, ileti bozuklukları, koroner kalp hastalıklarında gözlenen EKG değişiklikleri, diğer kalp hastalıklarında gözlenen EKG değişiklikleri, EKG bozukluklarının nedenleri, acil tedavi yaklaşımları.

Alan Dışı

ANES - Anestezi Cihaz ve Ekipmanları (1 + 1) 3

Anestezi cihazının hazırlanması ve kullanılması, anestezi cihazının bakım ve kalibrasyonu, medikal gaz kaynakları, yedek gaz silindirleri, airwayler, yüz maskesi, laringoskop hazırlığı, fiberoptik bronkoskop, Laringeal Maske Havayolu (LMA), Endotrakeal Tüp (ETT), özofageal trakeal kombitüp hazırlığı, infüzyon pompası, kan pompası hazırlığı, temel monitörizasyon ekipmanları, defibrilasyon ve defibrilatör çeşitleri, kardiyoversiyon ve pacemaker kullanımı, cell saver kullanımı, ventilatör kullanım

SMYO - Temel Sağlık ve Hastalık Bilgisi (2 + 0) 2

Sağlık ve hastalık kavramları, sağlığın belirleyicileri ve sağlığı etkileyen faktörler, temel sağlik hizmetleri kavramı ve gelişimi, sağlığın korunması ve geliştirilmesi, üreme, anne ve çocuk sağlığı, aile planlaması, yaşlanma sağlığı, kronik hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar.

Alan Dışı

SMYO - Tıbbi Terminoloji (2 + 0) 2

Terminoloji tarihçesi ve kuralları, kas-iskelet sistemi terminolojisi, pulmoner sistemi terminolojisi, kardiyovasküler sistem terminolojisi, laboratuvar ve hematoloji terimleri ve terminolojisi, sindirim sistemi terminolojisi, sinir sistemi terminolojisi, endokrin sistem terminolojisi, ürogenital sistemler terminolojisi, duyu organları terminolojisi, farmokolojik terimler, radyoloji terminolojisi, neoplazi terminolojisi, patoloji terminolojisi.

Alan Dışı

SMYO - Biyoistatistik (2 + 0) 2

Temel istatistiksel kavramları, verilerin sınıflandırılması, tanımlayıcı istatistikler, temel istatistiksel yöntemleri kullanma ve yorumlama, hipotez testlerine giriş, parametrik ve parametrik olmayan istatistiksel yöntemler, korelasyon ve basit doğrusal regresyon.

Alan Dışı

SMYO - Halk Sağlığı (2 + 0) 2

Halk sağlığı tanımı, halk sağlığı kapsamındaki öncelikli konular, çağdaş sağlık anlayışı, korunma kavramı, epidemiyoloji tanımı, uygulama alanları, Türkiye&#;de sağlık hizmetleri, epidemiyolojik ölçütlerin hesaplanması, halk sağlığı açısından önemli sağlık sorunlarının özellikleri, bulaşıcı hastalıklar, kronik hastalıklar, kazalar, afetler, kadın sağlığı ve üreme sağlığı, çocuk sağlığı ve bağışıklama, sağlık eğitimi.

Alan Dışı

SMYO - Hasta Psikolojisi (2 + 0) 3

Hastalık ve sağlık kavramları, hasta davranışlarının nedenleri, stres, acil hastalarda gözlenen tepkiler, acil hastalara sağlık personelinin yaklaşımı, kronik hasta psikolojisi ve davranışlarının nedenleri, kronik hastalarla iletişim, bireyin hastalığa verdiği tepki, travma sonrası hasta psikolojisi, hasta yakını ile iletişim.

Alan Dışı

SMYO - Cerrahi Tarihi (2 + 0) 2

Tıp tarihi, tarihte cerrahi ve medikal uygulamalar, geçmişten günümüze cerrahi aletlerin tanımı, kullanımı ve gelişimi, cerrahinin gelişimi, kanıta dayalı tıbbın gelişimi, 19, 20 ve yüzyıllarda Türk cerrahisi, dünyadaki gelişmeler.

Alan Dışı

FTR - Onkolojik Rehabilitasyon (2 + 0) 2

Onkolojik fizyoterapinin tanımı, korunma-tanı-operasyon evrelerinde fizyoterapi, kemoterapi-radyoterapi-kanser ile yas?ama evrelerinde fizyoterapi, toraks kanserleri ve fizyoterapi, sindirim sistemi kanserleri ve fizyoterapi, meme kanseri ve fizyoterapi, lenfo?demde fizyoterapi, kas-iskelet sistemi kanserleri ve fizyoterapi, genitou?riner kanserler ve fizyoterapi, jinekolojik kanserler ve fizyoterapi, cilt kanserleri ve fizyoterapi.

Alan Dışı

TLT - Kan Bankacılığı ve Transfüzyon (2 + 0) 2

Kan gruplama sistemleri ve yöntemleri, tarama testleri, aferez uygulaması, transfüzyon sırasında oluşabilecek reaksiyonlar, kan bankacılığı kalite kontrol sistemi, bio-emniyet kuralları.

Alan Dışı

SMYO - Parazitoloji (2 + 0) 2

Parazitolojiye genel bir giriş, parazit-konak ilişkileri, parazit çeşitleri ve kaynakları, parazitlerin bulaşma ve konaktan atılım yolları, parazitlerin sınıflandırılması, gaita analizi, parazitik kan analizi, vücut sıvıları, idrar ve doku örneklerinin incelenmesi, parazitolojide serolojik tanı yöntemleri, klinik önemi olan paraziter enfeksiyonlarda tanısal yaklaşım.

Alan Dışı

SMYO - Sağlık Yönetimi (2 + 0) 2

Giriş ve Yönetimin Temelleri, Yönetim Fonksiyonları, Sağlık Kurumlarında Planlama ve Organizasyon, Sağlık Kurumlarında Yöneltme ve Kontrol, Sağlık Kurumlarında Örgüt Yapısı ve Örgütsel Tasarım, Sağlık Kurumlarında İnsan Kaynakları Yönetimi, Sağlık Kurumlarında Performans Yönetimi, Sağlık Kurumlarında Karar Verme Yöntemleri, Sağlık Kurumlarında Stratejik Yönetim, Sağlık Kurumları Yönetiminde Liderlik ve Çalışan Motivasyonu, Sağlık Kurumlarında Etik ve Sosyal Sorumluluk, Sağlık Kurumlarında Takım

Alan Dışı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir