mıde bagırsak enfeksiyonları / Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Mide - Bağırsak İltihabı Nasıl Önlenir? - Sağlık Haberleri

Mıde Bagırsak Enfeksiyonları

mıde bagırsak enfeksiyonları

Bağırsak Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı Ve Nasıl Bulaşır? Bağırsak Enfeksiyonu İnsandan İnsana Bulaşır Mı

Haberin Devamı

Bağırsak Enfeksiyonu Bulaşıcı mı?

 Bağırsak enfeksiyonunu tehlikeli kılan en büyük nedenlerden bir tanesi bulaşıcı olmasıdır. Enfekte olan kişiler ile temas içinde olmak veya bozulmuş gıdaları tüketmek bağırsak enfeksiyonuna neden olmaktadır. Temiz içme suyunun tüketilmediği yerlerden bu hastalığa yakalanma oranı oldukça fazladır. Kişisel temizliğin dikkat edilmediği yerlerde kişiler risk altındadır. Bağırsak enfeksiyonundan korunmanın en iyi yolu kişisel temizliğe dikkat etmektir. Sebze ve meyvelerin tüketimden önce yıkanması ve et ürünlerinin pişirilip tüketilmesi son derece de önemlidir. Bağırsak enfeksiyonu hastalığına yakalanmış bir kişi hastalığı bulaştırabileceğinden dolayı hastalık sürecinde bu kişiler ile mesafenin korunması sağlık açısından önemlidir. 

Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur?

 Bağırsak enfeksiyonu mikroorganizmalar, bakteri veya parazitler tarafından meydana getirilebilir. Çok çeşitli mikroplar gastroenteritin ilerlemesine yol açar. Gastrointestinal enfeksiyonda en çok bilinen mikroplardan biri olan E. coli mikroskobik organizmalardır. Mide ağrısı, ishal şeklinde dışkı ve titreme belirtilerinin görüldüğü bir hastalıktır. Bu bakteri, canlı dışkısı ile temas etmiş besin kaynaklarını tüketerek vücuda alınabilir. Bakteriyel gastroenteritin bir diğer tipik nedeni olan Salmonella, ham veya yarı pişmiş et ve yumurta gibi canlı yiyecekleri yemesi nedeniyle vücuda girer. Shigella, vücuda havuz gibi su kaynaklarından giren ve sindirim enfeksiyonuna neden olan bir bakteridir. 

Haberin Devamı

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Bağısak enfeksiyon, genellikle dinlenme, bol sıvı alımı ve uygun gıda çeşitlerinin tüketilmesi ile birkaç hafta içinde hızla düzelen, bir enfeksiyondur. Bu nedenle, hastalar normalde bir uzmana danışmak istemezler. Vücuttaki su kaybını önlemek için bu hastalığa sahip olan hastaların günde ,5 litre su içmeleri, lif içeriği az ve sıvı yükü yüksek gıda kaynaklarına yönelmeleri gerekir. Akşam yemekleri az yağlı hazırlanmalı ve şeker kullanımı makul olarak beklendiği kadar uzak durmalıdır. Ateş oluşması durumunda doktor tarafından parasetamol içeren ilaçların kullanılması önerilebilir. 

Bağırsak Enfesksiyonu Nedir?

Bağırsak enfeksiyonu, halk deyimi ile ishal olarak da bilinmekte olan ve kişilerin yaşamı boyunca belirli zamanlarda karşı karşıya olduğu bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Her yaştan insanı etkilemek ile beraber yaşı küçük olan çocuklarda daha yaygın görülmektedir. Bağırsak enfeksiyonu; ishal, kusma, karında ağrı gibi sorunlara yol açtığından dolayı gündelik hayatı zor hale getirmektedir ve uzun sürmesi durumunda da sıvı kaybetme gibi olumsuz etkilere yol açar. Bundan dolayı bağırsak enfeksiyonu taşıyan bireyler kesinlikle hastanelere başvurarak tavsiye edilen tedavi planına göre gerekli tedbirleri almalıdır.

Bağırsak enfeksiyonu (gastroenterit), bakteri ya da virüs gibi mikrop ajanların, parazitlerin sebep olduğu bir hastalıktır. Gıda zehirlenmeleri de bağırsak enfeksiyonunun meydana gelmesine neden olabilir. Bağırsak enfeksiyonu taşıyan kişilerde bağırsak florasının değişmesine bağlı olarak sindirim sistemleri kötü yönde etkilenerek ishal problemi meydana gelir. Sıvı dışkılamaya bağlı şekilde hasta kişiler devamlı olarak tuvalete çıkma gereksinimi hisseder.
Gastroenterit bunun ile birlikte sıvı kaybetmeye yol açar, bundan dolayı yorgun olma, bitkinlik gibi kötü sonuçlara yol açar. Hastalığı taşıyan kişilerin pek çoğu tarafından merak edilen konuların başında bağırsak enfeksiyonu ne kadar sürer, ne zaman iyileşir şeklindeki soruların cevaplarıdır. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı okullar, tuvaletler gibi temizliğin ev ortamına göre yeterli olmadığı alanlarda bulaşma ihtimali fazladır.
Enfeksiyona sahip olan kişiler, hastalığın iyileşme süresinin uzaması durumuna göre meydana gelebilecek önemli komplikasyonları engellemek adına hemen bir sağlık kuruluşuna gidip, gereken testleri yaptırmalıdır ve tedavilerine başlamalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonu, pek çok sebebe bağlı meydana gelebilir. Rahatsızlığa neden olan etkilere göre tedavi planı da değişiklik göstereceği için ishal şikayeti ile hastanelere başvuran hasta kişilerde ilk olarak rahatsızlığın enfeksiyondan kaynaklı olup olmadığı tespit edilmeli, enfeksiyondan kaynaklanıyorsa hangi mikroorganizmaya bağlı olarak meydana geldiği öğrenilmelidir. Gastroenterit, bağırsakta enfeksiyona yol açan etkenlere göre 3 türlü grup altında incelenmektedir;


Bakteriyel Gastroenterit: Genel olarak E. Coli, Salmonella ve Compylobacter gibi bakteri çeşitlerine bağlı meydana gelen bağırsak enfeksiyon çeşididir. Gıda zehirlenmesine bağlı meydana gelen ishal bulguları da bakteri gastroenterit çeşidindedir.


Viral Gastroenterit: Rotavirüs, Adenovirüs ve Norovirüs gibi virüslerin yol açtığı bağırsak enfeksiyon çeşididir. Çocuklarda görülmekte olan ishal bulgularının büyük bir kısmı viral gastroenterit olarak karşımıza çıkar.


Paraziter Gastroenterit: Tenya, bağırsak solucanları gibi parazitlerin bağırsaklara yer etmesinden kaynaklı olarak meydana gelen bağırsak enfeksiyonudur.

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonu, yaygın biçimde görülmekte olan bir sağlık problemidir ve belirtileri bütün hasta kişilerde hemen hemen aynı olmaktadır. En yaygın görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri aşağıdaki şekildedir;

Bu belirtiler ishalin tipik belirtileridir ve bu durumların 1 haftadan uzun devam etmesi, enfeksiyonun önemini ya da değişik bir rahatsızlığın mevcudiyetini gösterebileceğinden dolayı hasta olan kişilerin hemen hastanelere başvurması gerekir. Sürekli bir şekilde bağırsak enfeksiyonuna yakalanan bireylerin kilo kontrolünde bozulmalar yaşanabilir. Obezite cerrahisine bağlı olan yutulabilir mide balonufunduszeue.info gibi yöntemleri inceleme ihtiyacı bulabilirler.

Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur?

Gastroenterit, bir tür enfeksiyon hastalığıdır ve bu duruma yol açan ajanların bedene karışması ve bağışıklık sistemini yenmesi ile beraber gelişmektedir. Bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve bağırsakta enfeksiyona yol açan bakteriler ya da virüs ile enfekte olmuş bireylerden sağlıklı bireylere geçebilir. Sağlıklı olmayan şartlarda hazırlanan ya da uygun olmayan ortamlarda bekletilen yiyecek ve içecekler, temiz olmayan sular, tuvalet hijyeni ya da bebek bezi değişimi gibi hareketlerin ardından ellerin temizlenmemesi gibi sebepler rahatsızlığın gelişmesine neden olan etmenler arasındadır. Bu enfeksiyonların büyük bir bölümü viral enfeksiyonları olarak karşımıza çıkar. Antibiyotikler virüsleri etkilememektedir. Bundan dolayı bağırsak enfeksiyonuna yakalanan kişiler bilinçsiz ilaç tüketiminden kaçınmalıdır. Zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarında yaptıracakları tanı testleri ile rahatsızlığın sebebini tespit ederek buna yönelik tedavi almaya başlamalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Gastroenterit belirtileri ile hastanelere müracaat eden hasta kişilerden ilk olarak ayrıntılı tıbbi öykü istenmelidir. Daha sonra 24 saat içindeki dışkılama sayısı ve yoğunluğu, hasta kişinin kullandığı ilaçlar ve mevcuttaki kronik rahatsızlıklar kesinlikle bilinmelidir. Daha sonra uzman kişi tarafından yapılacak fiziki kontrol esnasında karın bölgesinden bazı kısımlara baskı yapıldığı zaman ağrı gözlemlenip gözlemlenmediği sorulur, karın sesleri dinlenebilir. Hasta kişinin dışkı numunesi alınıp incelenmek için ilgili laboratuvarlara gönderilir. Gaita testi şeklinde de isimlendirilen bu test ile dışkıda olan enfeksiyon etkileri araştırılıp, parazit ve parazit yumurtaları mevcutsa bunların tespiti yapılabilir, dışkıda kan bulunup bulunmadığı kontrol edilebilir. Uzman tarafından gerekli görülmesi halinde teşhisin desteklenmesi ve çeşitli rahatsızlık ihtimallerini önlemek için türlü kan testleri ve ultrason, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Uygulanan bütün testlerin ardından bağırsak enfeksiyonuna yol açan etkiler tam anlamı ile belirlenerek ve buna yönelik tedavi  planı uygulanır.

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak enfeksiyonu, çok yaygın görülmektedir ve genel olarak dinlenme, bol sıvı tüketimi ve sağlıklı besinlerin tüketilmesi ile en geç 1 hafta içinde kendi kendine iyileşen bir hastalıktır. Bundan dolayı hasta kişiler genel olarak bir uzmana danışma gereksinimi hissetmezler. Bu enfeksiyona yakalanan kişiler dehidratasyonun engellenebilmesi için gündelik ,5 litre su içilmeli, lif içeriği az olan ve sıvı besinler tüketilmelidir. Yemeklerin yağ oranları az olmalıdır, şeker tüketiminden uzak durulmalıdır. Yoğurt, ayran, kefir gibi gıdalar probiyotik bakteriler içermektedir. Bundan dolayı enfeksiyonun yok olmasına ve ishalin engellenmesine katkı sağlar. Bunun ile birlikte haşlanmış patates ve pirinç tüketmek faydalı olabilir. Ateş mevcutsa uzman tarafından parasetamol içeren ilaçların kullanılması tavsiye edilebilir.
Yoğun kusma durumunda ise sıvı kaybetmenin engellenmesi bakımından bulantı önleyen ilaçlar kullanılabilmektedir. Bunlar ile birlikte hasta kişi mümkün olduğu sürece dinlenmeli, etrafındaki kişilere geçmesinin engellenmesi için hasta olan kişinin kullanmış olduğu tuvalet hastalık süresi boyunca başka insanlar tarafından kullanılmamalıdır, daha sonra ise çok ayrıntılı bir şekilde temizlenmelidir.

Bağırsak Enfeksiyonu İçin Ne İyi Gelir?

Bağırsak enfeksiyonunun giderilmesi için bol sıvı tüketilmelidir ve sağlıklı beslenilmelidir. Limonlu su, ballı çay, nane çayı gibi içecekler sindirimin rahatlamasına yardımcı olur. Çok şiddetli ağrılar ve çok fazla ishal durumu varsa sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Ne Yapar?

Çocuklarda daha yaygın görülmek ile beraber bütün yaş grubunu etkilemektedir. İshal, mide bulantısı, kusma gibi rahatsız edici ve gündelik hayatı olumsuz etkileyen durumlara yol açar. Bunun ile birlikte bulaşıcı bir hastalıktır.

Bağırsakta İltihap Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kolit (bağırsak iltihabı) bağırsakların bir kısmını ya da hepsinin iltihaplanma durumu ile meydana gelen ölümcül olan bir rahatsızlıktır. Kolit (bağırsak iltihabı), semptomları içinde ishal mide bulantısı, kusma, ateşlenme ve halsizlik, karında ağrı ve kramplar, iştah ve kilo kaybetme gibi durumlarda görülebilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak

Yayınlama Tarihi: 29 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bağırsak Enfeksiyonu

Mide veya bağırsaklarda; viral, bakteriyel veya çeşitli parazitler kaynaklı meydana gelebilen enfeksiyonlar sonucu oluşan bağırsak enfeksiyonu, halk arasında daha çok ishal olarak bilinmektedir. Her yaştan bireyde görülebilen rahatsızlık, küçük çocuklarda daha sık görülebilmektedir.

İshal, bulantı, kusma ve ateş gibi yaygın belirtileri olan bağırsak enfeksiyonu, hastanın günlük yaşamını oldukça zorlaştırabilir. Hastalığın seyrine göre, sıvı kaybı (dehidratasyon) yoğun olarak gerçekleşebilmekte ve bu durum ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Olağan seyrinde birkaç gün içinde geçmeyen hastalık belirtileri olması durumunda mutlaka ilgili hekime başvurulmalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

Bağırsak enfeksiyonu, her yaştan insanı etkileyebilen ve toplumda sık sık karşılaşılan bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Virüsler, bakteriler veya parazitler bağırsak enfeksiyonuna sebebiyet verebilir. Bağırsak enfeksiyonlarının bulaşıcı özelliği olabildiğinden özellikle toplum sağlığı açısından, nedenleri ve tedavi yöntemlerinin bilinmesi önem teşkil eder.

Bağışıklık sistemi rahatsızlığı bulunanlar, yeni doğan/bebek veya küçük çocuklar veya ileri yaştaki hastalarda ciddi sonuçlar doğurabilir. Yaklaşık 3 ile 7 gün arasında tedavi edilebilen hastalığın belirtileri geçmemesi durumunda muhakkak ilgili hekime başvurulmalı, gerekli tedbirler alınmalıdır.

Bulaşıcı olabileceğine değindiğimiz bağırsak enfeksiyonundan korunma yollarının bilinmesini öncelikli görmekteyiz.  Bağırsak enfeksiyonundan korunmada, genel temizlik kurallarına uymak oldukça etkili bir yöntemdir. Kullanılan suyun temiz olması, havuz gibi toplu kullanım alanlarındaki suyun uygun biçimde dezenfekte edilmiş olması, su yoluyla bulaşabilecek enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

Kişisel hijyene yeteri kadar dikkat edilmeyen toplu yerlerde de enfeksiyon yayılabilir. Bulaşmaya neden olabilecek bir diğer etken ise; kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi, temaslı ellerin ağıza götürülmesi veya taşıyıcı olan hastayla yakın temasta bulunulmasıdır. Yiyeceklerin hijyenine dikkat edilmesi de enfeksiyonlardan korunmada dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli husustur.

Bağırsak Enfeksiyonları Çeşitleri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonlarına genel olarak; virüslerin, bakterilerin veya parazitlerin neden olabileceğine değindik. Bununla birlikte; bağırsaklarımızda bulunan doğal mikrobiyotanın bozulması, yiyeceklerin uygun hijyen şartlarında tüketilmemesi, kirli su tüketimi veya kullanımı gibi faktörler de enfeksiyona neden olabilir.

Enfeksiyonun kaynağının doğru belirlenmesi tedavisi açısından önem teşkil eder. Enfeksiyon çeşitleri, 3 ana başlık altında aşağıda belirtilmektedir;

Bakteriyel Enfeksiyonlar; Genellikle Escherichia coli, Salmonella veya Shigella gibi bakteriler neden olur. Besin zehirlenmeleri de bu listeye eklenebilir. Bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlara sıklıkla kusma, ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlar eşlik eder.

Viral Enfeksiyonlar; Pek olası Rotavirüs, Norovirüs veya Adenovirüs gibi virüs çeşitlerinin neden olduğu enfeksiyon türüdür. Viral enfeksiyonlara sıklıkla mide bulantısı, ishal ve kusma gibi belirtiler eşlik eder. Çocuklarda görülen ishal belirtilerinin çoğu viral gastroenterit kaynaklıdır.

Paraziter Enfeksiyonlar; Giardia veya Cryptosporidium gibi parazitler kaynaklı meydana gelen enfeksiyon türüdür. Parazit kaynaklı enfeksiyonlara sıklıkla halsizlik, karın ağrısı ve ishal gibi belirtiler eşlik eder. Genellikle tedavisi kolay olan bu tür enfeksiyonlar bazı durumlarda ciddi sonuçlar doğurabilir.

Bağırsak Enfeksiyonları Belirtileri Nelerdir?

Yaygın olarak görülebilen bağırsak enfeksiyonlarının belirtileri birbirlerine benzerdir. Ayrı ayrı olabileceği gibi sık olarak birlikte de seyredebilen çeşitli semptomlara aşağıda değindik.

En sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Bağırsak enfeksiyonunun çeşitli belirtileri eş zamanlı ve genel olarak birlikte görülebilecekleri gibi, şiddetleri farklı olabilir. Enfeksiyon türüne göre belirti, süresi veya şiddeti değişiklik gösterebilmektedir. Hastanın durumuna göre de belirtilerin sıklığı ve şiddetinde değişiklik görülebilir. Özellikle çocuklarda, kanlı ishal, 39 derece ve üzeri ateş veya şiddetli ağrılar görülebilir. Çocuklar, bebekler, ileri yaşlı veya hassas olan kişilerde bağırsak enfeksiyonlarının seyri dikkatle takip edilmeli, semptomların süresi veya şiddetine göre ilgili hekim kontrolünde uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Bağırsak Enfeksiyonu Teşhisi Nasıl Konur?

Enfeksiyonun belirtileri başlığı altında değindiğimiz semptomların gözlenmesi veya hastalığın seyrinin hafif olmaması durumunda herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Öncelikli olarak hastalıkla ilgili öyküden yola çıkarak, hastalığa neden olabilecek sebepler tespit edilir. Sonrasında fiziki muayene, dışkı testi, kan testi yapılabilir veya ihtiyaç duyulması durumunda tomografi, ultrason gibi çeşitli görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Hastalığın teşhisi konulmasını takiben uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonu tedaviye ihtiyaç duyulmadan da kendi seyrinde iyileşebilecek türden bir rahatsızlıktır. Ne kadar süre içinde iyileşebileceği hakkında net bir cevap olmasada, hastalığın iyileşme süresi, hastanın bağışıklık sistemine ve enfeksiyonun türüne göre değişiklik gösterebilir.

Viral ve paraziter enfeksiyon türlerinde antibiyotik vb. ilaç türlerinin iyileşmede etkili olmadığı bilinmektedir.  Bakteriyel enfeksiyon türlerinin bazılarında ise antibiyotik vb. ilaç kullanımı istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Bağırsak enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ilaçlar genel olarak hastalığın semptomlarını gidermek için tercih edilmektedir. Özellikle ishal gibi vücudun aşırı miktarda tuz ve su kaybına uğradığı hallerde, tedavi amaçla ishal giderici ilaç kullanımı tavsiye edilmemektedir. Bununla birlikte vücudun tuz ve su kaybının önüne geçilmesi adına bol sıvı alınması tavsiye edilir.

İshali olan kişilerin sık sık beslenmemesi ve bağırsak hareketlerini hızlandıracak, yağlı ve lifli yiyeceklerden uzak durması önerilmektedir. Genellikle ishalle birlikte iştah kaybı da görülmektedir. Özellikle çocuklarda besin değeri yüksek sulu yemeklerin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Çiğ sebze ve meyveler ve lifli gıdaların bağırsak faaliyetini hızlandırdığını ve ishal tablosunu olumsuz yönde etkileyebileceğini unutmamak gerekir. Bununla birlikte, probiyotikler bakımından zengin; yoğurt, kefir veya ayran gibi besinler iyileşmeyi destekleyici rol oynayabilir. Ek olarak istirahat de enfeksiyonun iyileşmesinde gerekli görülmektedir.

Ne kadar hastalığın kendi seyrinde iyileşebileceğine değinmiş olsak da ağır semptomlar görülmesi veya semptomların seyrinin hafiflememesi durumlarında, hastalığın kendiliğinden geçmesi beklenmemeli ve mutlaka zaman kaybedilmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Ayrıca, kişisel hijyenimize azami dikkat ederek, uygun pişirilmiş ve temiz besinleri tercih ederek, kirli sulardan veya ortamlardan kaçınarak hastalığı önleyebileceğimizi de unutmamak gerekir.

Bağırsak Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı? Mide ve Bağırsak Enfeksiyonu Başkasına Geçer Mi, Tuvaletten Bulaşır Mı?

Daha çok çocuklarda görülmesiyle bilinen bağırsak enfeksiyonu bulaşıcı mı sorusu ebeveynler için önemlidir. Çünkü okul tuvaletleri gibi yerlerde hijyen ev ortamındaki gibi özenli olmadığı için virüs ya da bakteri türemesi daha fazladır. Bu noktada bağırsak enfeksiyonu nasıl bulaşır ya da başkasına bulaşır mı cevaplanması gereken sorunlardandır. İlk olarak bilinmesi gereken ise halk arasında ishal olarak adlandırılması ve enfeksiyonel bir hastalık olmasıdır. Haberimizin devamında ise bağırsak enfeksiyonu bulaşıcı mı, temasla başkasına geçer mi sorularını yanıtlayacağız.

Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

Bilimsel adı gastroenterit olan bağırsak enfeksiyonuna bakteri, virüs ya da parazitler sebep olabilir. Aynı zamanda besin zehirlenmesi de enfeksiyonunu tetikleyen sebepler arasındadır. Bu enfeksiyona yakalanan kişilerin bağırsaklarındaki değişimden dolayı sindirim sistemi olumsuz etkilenir ve ishal ile sonuçlanır. Aynı zamanda sıvı kaybına sebep olduğu için halsiz ve yorgun hissettirebilir. Bağırsak enfeksiyonu daha çok çocuklarda olmakla beraber her yaş grubunda oldukça yaygın görülür ve belirtileri şunlardır;

• Ani başlayan sulu ishal

• Mide bulantısı ve kusma

• Karın ağrısı ve kramplar

• Ateş

• Baş ağrısı

• Yorgunluk ve halsizlik

• Ağız ve cilt kuruluğu

• Aşırı susama

• Mide ağrısı

• Düşük tansiyon

Bu belirtiler ishalin temel semptomlarıdır. Belirtilerin bir haftadan uzun sürmesi durumunda derhal bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Bulaşıcı Mı?

Bağırsak enfeksiyonu bulaşıcı bir hastalık olduğu için tehlikeli bir hastalıktır. Bozulmuş gıdalar tüketmek ya da temiz içme suyu tüketilmeyen yerlerden su içmek bu hastalığa sebep olabilir. Kişisel temizliğe gereken önem verildiği takdirde de kişiler risk altındadır. Meyve ve sebzeler tüketilmeden önce mutlaka yıkanması gerekir. Et ürünlerinin pişirilip tüketilmesi oldukça önemlidir. Bağırsak enfeksiyonu geçiren kişiler ile bu hastalığın bulaşıcı olmasından dolayı mesafeyi korumak sağlık açısından önemlidir.

Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır?

Bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı kişisel temizliğe ve tuvalet temizliğine önem verilmelidir. Enfeksiyona sebep olan etkenin gıdalara bulaşıp bu gıdaların tüketilmesiyle, etken ile temas etmiş şeylerin ağıza alınmasıyla ya da enfeksiyonlu kişi ile yakın temas kurulması gibi durumlarda bu enfeksiyon kişiye bulaşabilir. Özellikle et ve yumurta gibi hayvansal gıdaların iyice pişirilerek tüketilmesi, yiyeceklerin piştikten sonra uygun koşullarda saklanması, pastörize edilmiş süt ve süt ürünlerinin kullanılması da bağırsak enfeksiyonlarından korunmada dikkat edilmesi gereken konulardıfunduszeue.info içme suyunun olmadığı bir yerde yemek yapmak ya da bu suyu içmek de enfeksiyon riskini artırır. Kişisel hijyenin yeterli olmadığı yerlerde enfeksiyon insanlara bulaşabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası