nst nedir nasıl çekilir / NST (Non Stress Test) Nedir? Nasıl Çekilir? - Dr. Sait Halil

Nst Nedir Nasıl Çekilir

nst nedir nasıl çekilir

NST (NON STRES TEST) NEDİR, NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?

Nonstres testi (NST), hamilelik sırasında bebeğinizin kalp atış hızını ve harekete tepkisini ölçen bir testtir. Belirli komplikasyonlar yaşıyorsanız veya tahmin edilen doğum tarihinizi geçmişse durumunun iyi olduğundan ve yeterli oksijen aldığından emin olmak için üçüncü üç aylık (trimester) döneminizde doktorunuz bu testi isteyebilir.

Bu doğum öncesi test güvenli, basit ve invazif olmayan bir testtir.

Tabii ki, bu teste ihtiyaç duymak sizi strese sokabilir. Ancak ne bekleyeceğinizi ve sonuçları nasıl anlamlandıracağınızı bilmek size biraz huzur verebilir.

NST testinin neden yapıldığını, kimin bu teste ihtiyacı olabileceğini, nasıl çalıştıklarını ve bulguların sizin ve bebeğiniz için ne anlama geldiğini burada bulabilirsiniz.

NST Testi Hangi Hamilelere Yapılır?

NST testi  haftadan itibaren gebeliğin üçüncü trimesterinde yapılır. Doktorunuzun bu testi istemesinin birkaç nedeni olabilir ve bu nedenler her durumda bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelmez.

Aşağıdaki durumlarda Non Stres Test (NST) gerçekleştirilebilir:

  • Tahmin edilen doğum tarihiniz geçiyorsa
  • Bebeğiniz gebelik yaşına göre boyut olarak küçük veya çok aktif değilse.
  • Gestasyonel diyabet, preeklampsi gibi bir komplikasyonunuz veya tip 1 diyabet, kalp hastalığı veya yüksek tansiyon gibi altta yatan bir tıbbi durumunuz varsa.
  • Çoklu doğum yapacaksanız ve ilgili belirli komplikasyonlarınız varsa.
  • Önceki hamileliğiniz sırasında komplikasyonlar yaşadıysanız
  • Siz ve bebeğiniz Rh uyuşmazlığına sahipseniz
  • Amniyotik sıvı seviyeniz düşükse

Non Stres Testi (NST) ye Nasıl Hazırlanılır?

Nonstres testinden önce özel bir hazırlık yapmanız gerekmez. Ancak, bebeğiniz siz yemek yedikten kısa bir süre sonra muhtemelen en kıpır kıpır halinde olacağı için, doktorunuz önceden bir şeyler atıştırmanızı önerebilir. Test 40 dakikaya kadar sürebileceğinden, teste girmeden önce tuvalete gitmeniz önerilir.

Karnınıza kolay erişim sağlayan rahat, bol giysiler bu test için en iyisidir, bu şekilde doktorunuz sensörü çok fazla sorun yaşamadan karnınızın etrafına yerleştirebilir. Ayrıca bir önlük giymeniz istenebilir.

Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, nonstres testinizden önce bu ilacı almanın uygun olup olmadığını pratisyeninize danışın. Bazı ilaçlar bebekleri daha az hareketli hale getirebileceğinden, reçetenize bağlı olarak doktorunuz bir doz atlamanızı önerebilir.

Non stres test NST sırasında ne olur?

Non stres testi NST genellikle 20 dakika sürer, ancak bebeğiniz çok aktif değilse veya uyuyor gibi görünüyorsa 40 dakikaya kadar uzayabilir. Bu durumda, doktorunuz size şekerli bir şeyler içirip, atıştırmalık bir şeyler yedirerek veya midenize yakın bir ses çıkaran cihaz yerleştirerek, test boyunca bebeğinizi uyarmaya çalışabilir.

Test sırasında, karnınızın etrafına esnek bir kemer monitörü yerleştirilecektir (doktorların doğum ve doğum sırasında sıklıkla kullandıkları aynı tür). Bu monitör acı veya rahatsızlık vermez.

Arkanıza yaslanmış şekilde bir koltuğa uzanacaksınız. Bir tıklama düzeneği tutabilirsiniz ve bebeğin hareket ettiğini her hissettiğinizde, ona tıklayacaksınız. Diğer fetal monitörler farklı şekilde çalışabilir.

Non stres test NST sonuçları ne anlama geliyor?

Bebeğinizin non stres test NST performansı reaktif veya reaktif olmayan olarak sınıflandırılacaktır. Ve çoğu durumda, doktorunuz size sonuçları ve sonuçların ne anlama geldiklerini test biter bitmez anlatabilir.

Reaktif

Çok hareket eden ve kalp atış hızı normal olan bir bebek "reaktif" olarak sınıflandırılır - yani sağlıklı ve stres altında değildir.

Testiniz 32 haftadan önce yapılırsa, "reaktif", bebeğinizin kalp atış hızının muayene sırasında en az 10 saniye boyunca iki kez taban çizgisinin üzerine çıktığı anlamına gelir. Testiniz 32 hafta sonra gerçekleşirse süre 15 saniyeye çıkar.

Reaktif olmayan

"Reaktif olmayan" bir bebek, 40 dakikalık süre boyunca minimum sayıda hareket yapmayan veya hareket ettiğinde kalbi beklendiği kadar hızlanmayan bir bebektir.

Tepkisel olmayan bir NST sonucu sizi endişelendirebilir ancak bu mutlaka yanlış bir şeyler olduğu anlamına gelmez. Bazen bebekler sadece uykulu veya daha az aktiftir. Ancak bazı durumlarda reaktif olmayan sonucu bebeğinizin yeterince oksijen almadığı anlamına gelebilir.

Tepkisel olmayan bir sonuçla, sağlayıcınız testi 40 dakika daha yapmayı tercih ederken, bebeğinizi sesli, atıştırmalık veya şekerli bir içecekle daha fazla hareket etmeye teşvik edebilir.

Doktorunuz bebeğinizin stres altında olabileceği sonucuna varırsa, doğum eyleminin başlatılmasının ve erken doğumun gerekli olup olmadığını belirlemek için (biyofiziksel profil gibi) daha fazla test yaptırmanız gerekebilir.

Non Stres Test NST Riskleri

Non stres testi NST invaziv değildir ve tamamen güvenlidir. Siz veya bebeğiniz için herhangi bir fiziksel risk taşımazlar. Bununla birlikte teste girmek sizi endişelendirebilir veya strese sokabilir. Ve araştırmalar, bazı durumlarda aşırı kaygının sonuçlarınızı potansiyel olarak etkileyebileceğini öne sürmektedir.

Testi yaptırma konusunda çok stresliyseniz ve başa çıkmakta güçlük çekiyorsanız, doktorunuzla konuşun. Birlikte aklınızdan geçenler hakkında konuşabilir ve endişelerinizi yönetmenin yollarını bulabilirsiniz.

NST (Non Stres Test) Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılır? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Non-Stres Test (NST) Nedir?

Hamilelik döneminin son aylarında sıkça karşımıza çıkan non stres testi, bebeğin kalp atışlarının seyrinin ve hareketlerinin gözlenmesi için yapılması önerilen bir testtir. NST, aynı zamanda kolay ve zararsız bir yöntem olmasından dolayı da günümüzde en sık başvurulan yöntemlerden birisidir.

NST Nasıl Yapılır?

Ortalama dakika süren non stres testi, annenin karnına “prob” olarak tabir edilen 2 alıcı ucun bir kemer yardımıyla sabitlenmesiyle yapılır. Bu alıcılardan biri rahim kasılmalarını, diğeri ise bebeğin kalp atışlarını izler.
İşlem sırasında alıcılarla beraber anneden bebekle ilgili hareketleri ve kasılmaları hissettikçe elindeki butona basması istenilir. Böylece tüm işlemlerin sonunda bebeğin kalp atım hızı, kalp atışlarının değişkenliği, rahimdeki kasılmalar ve bebeğin kalbinin bu kasılmalara verdiği cevaplar hakkında bilgi edinilir.

NST Ne Zaman Yapılır?

Non stres test, hamileliğin son dönemlerinde karşımıza çıkar ve bebeğin iyilik halinin gözlenmesi için yapılır. Riskli olmayan hamileliklerde hafta itibarıyla yapılması önerilir. Bu noktada non stres test sonuçlarına göre doktorunuz sizin ve bebeğinizin durumunun daha fazla gözlenmesine karar verebilir.

NST Nasıl Yorumlanır?

Bebeğin kalp atış hızı dakikada ’dır. Kalp atışları değişkenlik denilen dalgalanmaları gösterir. Bu dalgalanmalar bebeğin sağlıklı olup olmadığının en önemli işaretlerinden biridir. Non stres test sonuçları bebeğin kalp atış hızı, kalp atışlarının değişkenliğine göre yorumlanır ve 2 sonucu vardır. Bunlardan birisi reaktif, diğeri non reaktif olarak adlandırılır.

Reaktif (İyi)

Non stres test sonucu reaktif çıkarsa, bebeğin durumunun iyi olduğu kabul edilir ve detaylı incelemeye gerek kalmaz.

Non Reaktif (Kötü)

Non stres test sonucu non reaktif çıkarsa, olumsuz bir durum olduğu kabul edilir ama bebeğin uyuduğundan da şüphelenilebilir. Çünkü işlem sırasında bebek uykudaysa daha az hareket eder ve kalp atışları değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple non reaktif sonucu çıkması durumunda anneye bebeğin uyanması için su içirilebilir, tatlı bir şeyler yedirilebilir. Ardından bir süre bekledikten sonra test tekrarlanır. Bu durumun yaşanmaması için test öncesinde annenin kendisine uygun bir şekilde karbonhidrat ağırlıklı bir öğün tüketerek tok gelmesi önerilir.
Tekrar sonuç non reaktif çıkmışsa farklı testler devreye girer ve detaylı bir inceleme yapılır. Non reaktif sonuç, tek başına bebekte olumsuz bir durumu netleştiremez.

Hamilelikte Yapılan Tüm Testler İçin Tıklayınız

funduszeue.info
funduszeue.info%funduszeue.info

NST Testi Nedir?

 

Gebeliğin haftasından sonra uygulanan NST ile bebeğin durumu hakkında bilgi edinilir. Peki, nonstres test nedir?

NST Testi Nedir?

“NST testi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Bu test anne karnındaki bebek hakkında bilgi edinilmesini sağlayan pratik bir uygulamadır. Normal şartlarda bebek, anne karnında ideal ve güvenli bir ortamda gelişir. Ancak bazı durumlardan kaynaklı olarak bu gelişim normal seviyede olmaz. Bebeğin beslenmesini sağlayan damarlardaki kan akışının yeterli olmaması, bebeğin rahimde iyi beslenmemesi, amniyotik sıvının azalması gibi nedenlerle bebekte sıkıntı yaşanabilir ve bu bebek için stress durumu olarak adlandırılır. Böyle bir durumun erken evrede tespit edilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde anne bebeğini kaybedebilir. NST testi de bu durumun yaşanmaması ve bebeğin erken dünyaya gelip gelmemesinin netleştirilmesi adına uygulanan bir testtir.

NST Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

“Non stress test nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır?” diye merak ediyorsanız bu testin hamileliğin haftasından sonra uygulandığını bilmelisiniz. Test yalnızca bebeğin anne karnındaki sağlığını kontrol etmek adına uygulanır.

NST Nasıl Uygulanır?

“Test nasıl uygulanır? NST probları nasıl yerleştirilir?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bu test kardiotakograf adı verilen bir cihaz ile uygulanır. Bu uygulama için anne adayının karnına bebeğin kalp atışlarını ve rahimdeki kasılmaları algılayan problar yerleştirilir. Ardından annenin eline bebeğin hareketlerini hissetmesi halinde basması için buton verilir. Ortalama 20 dakika süren bu işlemle bebeğin kalp atışlarındaki değişiklikler kayda alınır ve kağıda aktarılır.

NST Değerleri Nedir?

“Non stress testi nedir? Değerleri nedir?” sorusunun yanıtı da şöyledir: Normal bir hamilelik boyunca bebeğin kalbi 1 dakikada ile arası atar. Bu atışlar bir süre takip edildiğinde de azalıp arttığı görülür. Bu dalgalanma ile de bebeğin sağlı hakkında bilgi edinilir. Bu süreçte beklenilen bebeğin hareketlenmesi durumunda kalp atımının hızlanması ve sonra da normal ritmine geri dönmesidir.

NST Yorumlama Nasıl Olur?

NST yorumlama örnekleri ile bebeğin kalp atışları takip edilir ve bu atışlardaki dalgalanmalar da son derece olumludur. Bu durum da reaktif NST olarak değerlendirilir. Ancak bazı durumlar nedeniyle bebeğin problemi olduğunda hareketleri kısıtlanır ve testte ideal olan kriterler görülemez. Bu durum da Non-reaktif NST olarak tanımlanır. Ancak bebeğin uyuması durumunda bebek hareket ya da seslerle uyandırılır. Bebeğin canlılığını tehlikeye atacak bir sorun olması durumunda da NST düzelmez.

NST Testi Ne Zaman Yapılır?

“NST nedir, ne zaman yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testin doktor kararı doğrultusunda haftadan sonra normal gebelik takibinde uygulandığını bilmelisiniz. Test genel olarak 15 günde bir tekrar edilir. haftadan sonra da haftada 1 uygulanır ve doğum esnasında devamlı takip edilir.

NST Riskli Gebeliklerde Ne Zaman Kullanılır?

NST testi doktorun gözlemine bağlı olarak riskli gebeliklerde ya da gebeliğin son haftalarında uygulanır.

Non Stres Test Yorumlama Kim Tarafından Yapılır?

Non stres test yorumlama kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılır. Hamilelikte NST testi, sancı hakkında da bilgi verir.

NST Kalp Atışı Kaç Olmalı?

“NST kalp atışı kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız bebek kabinin dakikada arası atması gerektiğini bilmelisiniz.

NST Değeri Kaç Olursa Doğum Başlar?

“NST değeri kaç olursa doğum başlar?” sorusunun yanıtı da şöyle: 20 dakika süre ile yapılan gözlemde en az 3 düzenli ve 40 mmHg üzerindeki kasılma doğumun başladığının işaretidir.

NST Öncesi Açlık Gerekir mi?

“NST'ye girmeden önce ne yapılmalı?” diye merak ediyorsanız bu testten önce herhangi bir hazırlık yapmanıza gerek olmadığını, aç ya da tok olmanızın bir fark yaratmadığını bilmelisiniz.

NST Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte NST testi nedir? NST ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı da 10 ile 20 dakika arasıdır.

Yorum Ekle

Nonstress Test (Nst) Nedir Ve Nasıl Yapılır? Nst Riskleri Ve Zararları Var Mıdır

Haberin Devamı

NST testi yapıldığında bebeğin kalp atış hızından hareketlerine kadar her bir detay göz önünde bulundurulur. Bu konular hakkında da bilgi sahibi olunabilir. Nonstress testi sayesinde anne karnındaki bebeğin yeterli miktarda oksijen alıp almadığı da kontrol edilir. Nonstress testi doğru zamanda uygulanmalıdır.

Nonstress Test (NST) Nasıl Yapılır?

Anne karnındaki bebeğin sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi için nonstress testi yapılır. Bu test yapılmadan önce bazı detaylara dikkat edilmelidir. Özellikle de testten hemen önce yemek yenilmelidir. Çünkü annenin yemek yemesi bebeğin hareket etmesini de teşvik edecektir. Bunun yanı sıra gebe anneler testten önce tuvalet ihtiyaçlarını da gidermeliler. Çünkü bu test yaklaşık bir saat sürecektir. Hamile anneler bir saat boyunca hareket etmeden monitöre bağlı kalırlar.

Nonstress testi yarı oturur pozisyonda ve ya sol tarafa doğru yatarken yapılmaktadır. Özellikle sol lateral pozisyon da dolaşım ve sindirim sistemini desteklediği için bu gebelik boyunca tercih edilmelidir. Alanında uzman teknisyen göbeğe sensör bağlar.

Bu sensör sayesinde bebeğin kalp atışları dinlenir. Ayrıca hareketler izlenirken rahimdeki kasılmalar da kontrol altında tutulur. Bebek hareket etmiyorsa muhtemelen uyumuştur. Bebeğin uyanması için meyve suyu ve ya soda içilmesi önerilir. Bebek hareket ettiğinde annenin düğmeye basması istenir.

Haberin Devamı

NST Riskleri ve Zararları Var Mıdır?

Hamileliklerde genellikle fetüsün ölüm riski olduğu düşünüldüğü takdirde nonstress testi önerilir. Özellikle 26 ve 28 haftalık gebeliklerin sonrasında nonstress testi yapılır. Bu test sayesinde bebeğin hareketleri de yakından izlenir. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı olduğu ve yeterli miktarda oksijen aldığına kanıt olarak NST testi gösterilmektedir.

Bebeğin sağlıklı olduğunu güvence altına alan nonstress testinin herhangi bir riski bulunmamaktadır. Bebeğin sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi için uygulanan bu test rahat bir şekilde kullanılır. Ayrıca bu testin de herhangi bir fiziksel zararı bulunmaz.

Haberin Devamı

Nonstress Test (NST) Neden Yapılır?

Hamileliklerde doğumdan önce bebeğin sağlığının değerlendirilmesi için nonstress testi kullanılmaktadır. Bu testin amacı ise bebeğin kalp atış hızının değerlendirilmesi ve oksijen miktarının tespit edilmesidir. Bu test bebek ölümlerinin önüne geçmek için kullanılmaktadır. Çoğul gebeliklerde ve iki haftadan fazla doğumun uzadığı hamileliklerde NST testi yapılır.

Yüksek tansiyon, Tip 1 diyabet ve kalp hastalığı olan annelerde de NST testi yapılabilir. Önceki gebeliklerde çeşitli komplikasyonlar gerçekleşmiş ise NST testi yapılmaktadır. Ayrıca hekimlerinin ihtiyaç duyması halinde de bu test istenebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası