telefonu kim icat etmiştir kısaca / Telefonu Kim İcat Etti? Telefonun Tarihi, Alexander Graham Bell

Telefonu Kim Icat Etmiştir Kısaca

telefonu kim icat etmiştir kısaca

Telefon: Kim, Ne Zaman İcat Etti?

Nikodash/iStock

Bu sesli yayına Bilim Genç Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts ve YouTube kanalları üzerinden de ulaşabilirsiniz.

Gün içinde gerek arkadaşlarımızla gerekse ailemizle sürekli iletişim hâlindeyiz. Aynı mekândaysak insanlarla yüz yüze iletişim kuruyor, aramızda mesafeler olduğundaysa çoğu zaman cep telefonlarını kullanıyoruz. Bu minik cihazlar hayatımızda o kadar yer edindi ki artık cep telefonumuzun şarjı bittiğinde neredeyse dehşete düşüyoruz. Dijital çağda büyüyen bizler için telefonun olmadığı bir dünyayı hayal etmek çok zor. Peki bu noktaya nasıl gelindi? İlk telefonu kim icat etti? Sonrasında cep telefonları nasıl ortaya çıktı? Gelin şimdi geçmişin çağrısına “Alo!” diyelim ve telefonla ilgili tarihî bir yolculuğa çıkalım.

İnsanlar tarih boyunca birbirleriyle iletişim kurabilmek için farklı araçlar kullandı. Ancak çok uzaktaki kişilerle sağlıklı bir şekilde iletişim kurmak için geliştirilen ilk elektrikli telekomünikasyon sistemi telgraftı. ’lü yılların başında icat edilen ve temel olarak bilginin iletken teller üzerinden gönderilmesini sağlayan telgraf, telefonun icadına da zemin hazırladı. 

DEA/MUST/Getty Images

yüzyılda kullanılan bir telgraf makinesi

Telefon Ne Zaman İcat Edildi? Mucidi Kim?

Telgrafın icadından sonra birçok girişimci bu sistemi geliştirmek için çalışmalar yapmaya başladı. Bu kişilerden biri de Alexander Graham Bell’di. Bell, asistanı Thomas Watson ile birlikte sesi iletken teller üzerinden karşı tarafa göndererek konuşmayı sağlayacak bir düzenek geliştirmek için denemeler yapıyordu. 14 Şubat ’da bir patent başvurusu yapan Bell, telefon yapım ve satış hakkını elde ettikten bir süre sonra çalışan bir telefon yapmayı başardı. Bell ilk telefon görüşmesini bitişikteki odada bulunan asistanına, “Bay Watson, buraya gelin. Sizinle görüşmek istiyorum.” diyerek gerçekleştirdi. Böylece telefonun mucidi Alexander Graham Bell oldu.

Science & Society Picture Library/Getty Images

Alexander Graham Bell’in geliştirdiği telefon

Telefonu icat etmek isteyen tek kişi Alexander Graham Bell değildi. Aslında Bell’den beş yıl önce telefona çok benzeyen bir cihazın patentini alan Antonio Meucci patent haklarının yenilenmesi için ödenmesi gereken ücreti karşılayamayınca patent hakkını kaybetmişti. Diğer taraftan Elisha Gray de benzer bir düzenek geliştirmiş ve Bell ile aynı tarihte bir patent başvurusu yapmıştı. Ancak Bell’in yardımcısı Watson’ın patent ofisine iki saat önce gelmesi nedeniyle Elisha Gray patenti alamamıştı. Telefonun icadından sonra Meucci ve Gray gibi birçok girişimci telefonu ilk önce kendisinin icat ettiğini iddia ederek dava açsa da Bell açılan davaların hepsini kazandı. 

Telefonun icadından kısa süre sonra telefon santralleri kurularak aynı hat üzerinde birden fazla telefonun birbirine bağlanması sağlandı. yılında ankesörlü telefonlar, yılında ise ilk tuşlu telefonlar kullanılmaya başlandı.

 

Sataporn Sakda/iStock

Telefon Nasıl Çalışır? 

Telefonun ahizesi ses dalgalarını elektrik sinyaline dönüştürür. Bu sinyal bir elektrik dalgasıyla karıştırılarak telefon hattı üzerinden alıcı telefona gönderilir. Burada orijinal sinyal, elektrik dalgasından ayrılır ve güçlendirilir. Sonrasında kulaklığa gönderilir ve tekrar sese dönüştürülür. 

Cep Telefonunun Mucidi Kim?

Cep telefonunun mucidi Martin Cooper'dır.

Martin Cooper Kimdir? İlk Cep Telefonu Ne Zaman İcat Edildi?

ABD'li mühendis Martin Cooper  yılında Motorola şirketinde çalıştığı sırada cep telefonunu icat etti ve böylece kablosuz iletişim mümkün hâle geldi. 23 santimetre uzunluğa ve 1 kilo gram kütleye sahip olan Motorola DynaTac isimli ilk cep telefonu, tam dolu şarj ile yalnızca 35 dakika kullanılabiliyordu. Telefonu şarj etmek içinse 10 saat gerekiyordu. 

Bloomberg/Getty Images

Solda prototip olarak üretilen Motorola DynaTac, sağda ise satışa sunulan Motorola DynaTac X model cep telefonu görülüyor.

Modeline göre değişmekle birlikte bugün boyutları kredi kartından daha küçük olabilen cep telefonları dakikalar içinde şarj edilebilirken tam şarjla saatlerce kullanılabiliyor. Başlangıçta ekranları olmadığı için yalnızca sesli görüşme için kullanılan cep telefonlarına teknolojinin ilerlemesiyle birlikte birçok işlev eklendi. Günümüzde dokunmatik ekranlara sahip akıllı cep telefonlarıyla görüntülü konuşma yapabiliyor, mesaj ve e-posta gönderebiliyor, yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve video çekebiliyor, internete girebiliyor, müzik dinleyebiliyor, film izleyebiliyor ve oyun oynayabiliyoruz. Hatta GPS özelliği sayesinde cep telefonumuzu bazen bir harita olarak kullanıyor bazen de uygulamalar aracılığıyla sağlık durumumuzu takip edebiliyoruz. Tüm bu saydıklarımızı sırasıyla hizmete giren ve 1G, 2G, 3G, 4G olarak adlandırılan mobil iletişim sistemleri sayesinde gerçekleştirebiliyoruz. 5G teknolojisine yönelik çalışmalarsa devam ediyor.

grinvalds/iStock

Cep Telefonu Nasıl Çalışır?

Sabit telefonlarda sinyaller teller üzerinden iletilirken cep telefonları sinyalleri iletmek için radyo dalgalarını, baz istasyonlarını ve uyduları kullanır. Cep telefonlarında kullanıcının telefon hizmetinden faydalanmasını sağlayan ve kimlik bilgilerini barındıran mikroçipler (SIM kart) bulunur. Telefonun çalışması için gereken enerji ise şarj edilebilir lityum iyon pillerden sağlanır. İlk cep telefonlarında sinyalleri daha iyi yakalamak için haricî antenler kullanılırken günümüzdeki cep telefonlarında dâhilî antenler bulunuyor.

Bugün aynı anda birçok işlevi yerine getirebilen ve diğer elektronik cihazlarla entegre şekilde çalışabilen farklı boyutlarda ve özelliklerde cep telefonları kullanılıyor. Peki siz 5G teknolojisi ile birlikte gelecekte cep telefonlarının başka hangi özelliklere sahip olacağını düşünüyorsunuz?

pictafolio/iStock

Kaynaklar:

  • Ellyard, D., Kim Neyi Ne Zaman İcat Etti, Çev.: U. Mutlu, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları,
  • Ferris, J. ve ark.,Dünyayı Değiştiren Fikirler, Çev.: Z. Arık Tozar, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları,
  • Stoyles, P., Pentland, P., Adan Zye İcatlar ve Mucitleri, Çev.: T. Parlak, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları,
  • Turner, T., Mills, A., Gifford, C., Tarih Yazan İcat Dünyamızı Şekillendiren Parlak Buluşlar, Çev.: F. C. Dansuk, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları,
  • funduszeue.info
  • funduszeue.info
  • funduszeue.info

paylaş

Telefonu Kim İcat Etti? Telefonu Kim Buldu, İlk Nerede, Hangi Tarihte ve Ne Zaman İcat Edildi?

Telefonlar günümüzde sadece arama yapmak için kullanılan basit cihazlar değiller. Artık telefonlarla hesap yapabilir, takvime bakabilir, ajanda oluşturabilir, üst düzey kalitede fotoğraflar çekebilir, sosyal medya hesaplarınızı kontrol edebilir, banka işlemlerinizi halledebilir, faturalarınızı ve kiranızı ödeyebilirsiniz. Telefonlar bu kadar fonksiyonel hale geldiği için hayatımızdaki yeri ve önemi 'li yılların başından itibaren bir çığ gibi büyüdü. Bu da teknolojinin ve telefonun tarihine olan ilgi ve alakayı eş zamanlı olarak arttırdı. Telefonun icadı ve gelişimi hakkındaki bilgileri içeriğimizde derledik.

Telefonu Kim İcat Etti?

Telefonun icadı denince akıllara gelen ilk isim elbette Alexander Graham Bell oluyor. Aslına bakılırsa Graham Bell'den önce, Floransalı mucit Antonio Santa Guiseppe Meucci telefonu icat etmiş ve senesinde ise patentini almıştır. Fakat daha sonra Meucci patentini yenileyemediği için telefonun mucidi Alexander Graham Bell olarak kalmıştır, hatta Graham Bell, ''telefonun mucidi'' unvanını da bir mahkeme kararı ile almıştır.

Graham Bell'in hayatına bakacak olursak; annesi doğuştan işitme engelli olan Bell'in babası ve dedesi ise uzun seneler boyunca işitme engelli insanlar için faydalı çalışmalarda bulunmuştur. Aslında Graham Bell; ''mutlaka telefonu icat edeceğim'' düşüncesi ile yola koyulmamış, tek isteği işitme engelli bireylerin de duyabilmesini sağlamaya yönelik faaliyetler olmuş ve tam tersine, hedeflediği kitleye yardımda bulunabilmek ve fayda sağlayabilmek amacı ile yaptığı çalışmaların sonucunda telefonu icat etmiştir.

Unutmamak gerekir ki Bell, Boston Üniversitesi'nde ses fizyolojisi profesörüyken sesleri mekanik bir şekilde yeniden üretme fikrini sürekli düşünüyordu.

Telefonu Kim Buldu?

Telefonsuz bu dönemde yaygın kullanılan iletişim aracı tabi ki telgraftı ve telgrafı geliştirmeye yönelik çalışmalara devam ediliyordu. Graham Bell ise iletişimin sadece yazılı değil işitsel de olmasını istiyor ve bu minvalde çalışmalar sürdürüyordu. Bell, sonunda senesinde seslerin teller tarafından bir yerden bir yere iletildiğini anladı ve hemen ardından arkadaşı Thomas Watson ile çalışmaya koyuldular.

Bir gün, farklı odalarda çalışmalarını sürdüren Alexander Graham Bell ve Thomas Watson'ın arasında geçen olay şöyledir; Bell, sesi aktarmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğü bir anda, pantolonuna çalışmalarında kullandığı pilin asiti dökülür ve tabi ki arkadaşı Watson'dan yardım istemesi çok da gecikmez. Fakat Watson, bulundukları binanın çok farklı bir yerindedir.

Bu olayı Graham Bell notlarında şöyle anlatmıştır; ''Şöyle söylemiştim; 'Bay Watson, lütfen buraya gelin. Sizi görmek istiyorum.' Çok ilginç fakat Watson gelip beni anladığını söyleyerek, hemen ardından, tekrarladığım cümlelerin hepsini yinelemeye başladı. Evet ses iletiliyordu ve duyabiliyorduk, ses ne kadar boğuk ve anlaşılmaz olsa da bir süre sonra sözler netleşti ve şu cümleyi duydum 'bay Bell beni duyabiliyor musunuz?'

Telefon Nerede ve Kaç Yılında İcat Edildi?

Telefon, Amerika Birleşik Devletleri'nde Boston'da tarihinde elektrik sinyallerine dönüştürüp evrilen insan seslerinin iletilmesi amacı ile icat edilmiştir. Hemen ardından ise Bell, patentini almış ve telefonun mucidi sayılmıştır.

Telefonun icadından sonra yaşam hiçbir zaman eskisi gibi olmamış, dünyada iletişim hız kazanmış, mektup ve postanın önemi azalmıştır. Dünya teknolojik olarak çok büyük bir devrim geçirdiğinin belki o günlerde pek farkında değildi, çünkü telefonun tek vasfı sadece hızlı ve kolay iletişim olarak görülüyordu (doğal olarak). Fakat telefonun günümüzde el ve ayaklarımız kadar önemli bir uzva dönüşeceğini herhalde o dönemin en büyük bilimkurgu yazarları bile tahmin edemezlerdi.

Telefonun gelişimi günümüzde hala devam ediyor. Kameralar iyileşiyor, yapay zekâ ilerliyor. Muazzam bir hızda ilerleyen telefon teknolojisinin ileriki yıllarda ne durumda olacağını hep birlikte göreceğiz.

kaynağı değiştir]
  1. ^"Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos &#;
  2. ^"Cahillikler Kitabı (The Book of General Ignorance) s.

Telefonu kim buldu ve icat etti? Telefon ne zaman bulundu

Haberin Devamı

Telefon birbirine uzakta konumda olan iki veya daha fazla kişinin iletişim kurmasına yardımcı olan bir telekomünikasyon cihazıdır. Telefon sesi kablolar sayesinde elektronik sinyallere dönüşerek, sinyalleri alıcıya tekrar ses olarak ulaştırmaktadır.

Telefonu Kim Buldu?

 Telefonun mucidi ünlü Alexander Grahambell’dir. Telefonun daha önceden keşfeden kişilerin varlığı bilinmektedir. Meucci daha önce telefon benzeri bir cihaz icat etmişti. Hatta Floransalı Antonio Santa Guiseppe Meucci senesinde bu cihazın patentini de almayı başarmıştır. Ancak patenti yenileyemediği için paten haklarını kaybetmiştir. Bu sebepten dolayı telefonun mucidi Grahambell kabul edilmektedir.

Telefon Ne Zaman Bulundu?

 Telefonu ilk kez senesinde Floransalı Guiseppe Meucci icat etmiştir. Fakat patent haklarını kaybetmesi üzerine resmi olarak ilk telefon senesinde icat edilmiştir. Ayrıca Alexander Grahambell icat edilen telefonla ilk konuşmayı yapan kişidir. senesinde yapılan araştırmalar sonucunda insan seslerinin veya diğer seslerin bir tel aracılığıyla iletilebilir olduğu keşfedildi.

Haberin Devamı

 Aslında bu keşif tamamen tesadüfi bir şekilde olmuştur. Bay Watson rastlantıyla teller ile ilgilenirken sesler için iyi bir iletişim cihazı olduğunu keşfetmiştir. Alexander Grahambell pek çok deneme yapmasına rağmen vazgeçmeyerek telefonu senesinde icat etmeyi başarmıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası