mch yüksekliği hangi hastalığın belirtisidir / MCH nedir? MCH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Mch Yüksekliği Hangi Hastalığın Belirtisidir

mch yüksekliği hangi hastalığın belirtisidir

Kan bileşimini değerlendiren tam kan sayımının bir parçası olarak ölçülen kan testlerinden biri olan MCH kan testi, beyaz kan hücrelerini (WBC) ve trombositleri hem de hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerini kontrol eden, kan bileşimini değerlendirir. Peki, “ortalama korpusküler hemoglobin” anlamına gelen MCH nedir? MCH kan testi düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? İşte, tam kan sayımında ölçülen bir diğer test olan MCH değeri hakkında merak edilen tüm detaylar

mch nedir

MCH DEĞERİ NEDİR?

Mean Corpuscular Hemoglobin kısaltması olup eritrositlerde bulunan ortalama hemoglobin sayısını tespit etmek için yapılır. MCH, bir kişinin alyuvarlarının her birinde bulunan ortalama hemoglobin miktarının oranıdır. MCH değeri kanımızda bulunan ortalama hemoglobin miktarını belirtir. 

MCHC, tek bir alyuvarda birim hacim başına hemoglobin miktarının bir hesaplamasıdır. MCH ve MCHC arasındaki fark, MCHC ölçümü MCHC’nin değilken kırmızı kan hücresinin hacmini veya boyutunu dikkate almasıdır.

MCH değeriniz diğer iki değerle, ortalama korpusküler volüm (MCV) ve ortalama korpusküler hemoglobin (=hemoglobin, kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni dokulara taşıyan bir proteindir.) konsantrasyonuyla (MCHC) ilişkilidir. Birlikte MCH, MCV ve MCHC bazen kırmızı kan hücresi endeksleri olarak adlandırılır.

MCV, kırmızı kan hücrelerinizin ortalama büyüklüğünün bir ölçüsüdür. MCH sonuçları MCV sonuçlarını yansıtmaktadır. Bunun nedeni daha büyük kırmızı kan hücrelerinin genellikle daha fazla hemoglobin içerdiği, daha küçük kırmızı kan hücrelerinin daha az olma eğiliminde olmasıdır.

MCHC, tek bir alyuvarda birim hacim başına hemoglobin miktarının bir hesaplamasıdır. MCH ve MCHC arasındaki fark, MCHC ölçümü MCHC’nin değilken kırmızı kan hücresinin hacmini veya boyutunu dikkate almasıdır.

mch değeri normal seviyesi

MCH NORMAL SEVİYESİ KAÇ OLMALIDIR?

CBC, kırmızı ve beyaz kan hücrelerini ve ayrıca trombositleri test eder. MCH kırmızı kan hücresi analizi kullanılarak hesaplanır. MCH, belirli bir hacimde bulunan hemoglobin miktarının mevcut olan kırmızı kan hücrelerinin sayısına bölünmesiyle hesaplanır. MCH için normal aralık ila piktogram (pg) arasındadır. Pikogram demek bir gramın milyonda biri anlamına gelir. 

İşte, MCH değeri normal değerleri:

* Yetişkinlerde: pg

* günlük bebelerde: pg

* 1 haftalık - 1 aylık bebeklerde: pg

* aylık bebek: pg

* 6 aylık - 2 yaşındaki bebeklerde: pg

* 2 – 6 yaş çocuklarda: pg

* yaş çocuklarda: pg

* yaş çocuklarda: pg

* Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde: pg

* Hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde: pg

* Hamileliğin üçüncü 3 aylık döneminde: pg

mch

MCH DÜŞÜKLÜĞÜNÜN ANLAMI NEDİR?

MCH seviyesi genellikle 26 pikogramın altında ise düşük kabul edilir. Düşük MCH değerinin en yaygın nedenleri kan kaybı, hemoglobinopati, mikrositik anemi ve demir eksikliği anemisidir. Bu problemlerin nedeni hücrelere yeterince kan taşınamamasıdır.

MCH düşüklüğünün nedenleri şöyle sıralanabilir;

1- Çeşitli sebeplerden dolayı ani ve şiddetli kan kaybı

2- Mikrositer anemi (Kırmızı kan hücrelerinin küçülmesi nedeniyle hemoglobin taşıma kapasitesinin azalması)

3- Talasemi (Akdeniz anemisi)

4- Demir eksikliği anemisi

5 - Hemoglobinopati (hemoglobin yapısında değişikliğe neden olan bir grup bozukluk)

MCH düşüklüğü belirtileri ise şunlardır:

- Nefes darlığı

- Göğüs ağrısı

- Hızlı nabız

- Yorgunluk – halsizlik

- Sarıya yakın cilt rengi

- Baş ağrısı

mch düşüklüğü

MCH YÜKSEKLİĞİNİN ANLAMI NEDİR?

MCH değeri genellikle 34 pikogramın üstündeyse yüksek kabul edilir. MCH yüksekliğinin en büyük nedeni makrositik anemi hastalığıdır. Bu kan hastalığının nedeni ise folik asit eksikliği ve B12 vitamini eksikliğinden ileri gelir. Bu durumda kırmızı kan hücreleri normalden büyük üretilir ve bu yüzden hücreler daha fazla hemoglobin içerirler. Kırmızı kan hücresi yapmak için bu vitaminlerin her ikisi de vücudunuza gereklidir. Diyetinizde B vitaminleri düşükse veya vücudunuz B veya folatı düzgün bir şekilde emmezse, bu tür anemi gelişebilir. Makrositik anemi hastalığının belirtileri ise sürekli bitkinlik, kalp çarpıntısı, solgunluk ve kalp problemleri olarak zikredilebilir.

MCH yüksekliği nedenleri şöyle sıralanabilir;

1- Tiroid bozukluğu

2- Kemoterapi

3- Bazı enfeksiyonlar

4- Östrojen içeren ilaçların aşırı kullanımı

5- Kan kanseri (Lösemi)

6- Yüksek miktarda alkol kullanılması

7- Bazı ilaçların yan etkileri

8- Karaciğer hastalığı

MCH TESTİNİ ÖNEMİ NEDİR?

MCH düzeyi normalden düşük veya yüksekse başka testler de yapılır. Doktorunuz ayrıca MCH değerlerini diğer sonuçlarla (MCV, MCHC gibi) değerlendirerek bir teşhis koymaya çalışacaktır. Anormal sonuçlar her zaman bir sağlık sorununa işaret etmese de, dikkatli kontrollerin yapılması gerekir. MCH düşüklüğü yada yüksekliği durumlarında İç Hastalıkları (Dahiliye), Hematoloji bölümlerine gidilir.

MPV nedir? MPV düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

MCV değeri nedir? MCV kan tahlili düşüklüğü ve yüksekliği

CRP nedir? CRP yüksekliği hangi hastalıkların habercisidir?

PDW testi nedir? PDW düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

RDW nedir? RDW yüksekliği ve düşüklüğü neden olur? Tedavisi

MCH yüksekliği ne demek?

İçindekiler:

  1. MCH yüksekliği ne demek?
  2. MCV yüksekliği hangi hastalığın belirtisidir?
  3. Erythrocyte mean Corpuscular nedir?
  4. Kan tahlilinde MCH ne demek?
  5. Tıp dilinde MCH nedir?
  6. Kanda MVC nedir?
  7. Mikrositer anemi ne demek?
  8. Kandaki WBC değeri nedir?
  9. MCH değeri ne kadar olmalı?
  10. MCH ne kadar olmalı?
  11. MCV ve MCH düşüklüğü nedir?
  12. MCV kan değeri düşüklüğü nedir?

MCH yüksekliği ne demek?

MCHtestinin PG üzerinde çıkması durumu MCHdeğerinin yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum vücudumuzdaki kırmızı kan hücresi başına çok miktarda hemoglobin var olduğu anlamına gelmektedir. MCH yüksekliğinedenlerinin başında B vitamini eksikliği gelmektedir.

MCV yüksekliği hangi hastalığın belirtisidir?

MCV yüksekliğinin boyutlarının büyük olmasının nedenlerini şöyle sıralayalım:
  • B12 eksikliği.
  • B12 eksikliğine bağlı ameni hastalığı
  • Sürekli kullanılan ilaçların yan etkileri.
  • Siroz hastalığına bağlı nedenler.
  • Aşırı şekilde alkol tüketiminin olması
  • Hipotiroidi hastalığı
  • Aplastik ve Hemolitik anemi hastalıkları
Daha fazla öğe

Erythrocyte mean Corpuscular nedir?

MCV (MEAN CORPUSCULARVOLUME) NEDİR? Ortalama Eritrosit Hacmi olarak da adlandırılan MCV kan testi, tam kan sayımı (CBC veya FBC) testinin bir parçası olarak yapılan ve kırmızı kan hücrelerinizin her birinin ortalama boyutunu veya hacmini belirleyen bir kan testidir.

Kan tahlilinde MCH ne demek?

MCH; bir tane kırmızı kan hücresi olan alyuvarda bulunan hemoglobin miktarının ortalama değeridir. Hemoglobinler kırmızı kan hücreleri olan alyuvarlarda bulunur ve alyuvardaki oksijen dokulara taşır. Hemoglobin bir proteindir. MCH değeri, MCV ve MCHC değerleriile ilişkili bir değerdir.

Tıp dilinde MCH nedir?

MCH; İngilizce “mean corpuscular hemoglobin” ifadesinin kısaltmasıdır. Bu ifade eritrosit başına düşen ortalama hemoglobin miktarını ifade eder.

Kanda MVC nedir?

MCVtam kansayımının parametrelerinden biridir. Eritrosit olarak bilinen kırmızı kanhücrelerinin boyutu hakkında bilgi verir. Kırmızı kanhücreleri dokulara oksijen taşınmasından sorumlu hücrelerdir. MCVnormal değerleri: Yetişkin, yaşlı ve çocuklarda: fl, yenidoğan bebekte: fl'dir.

Mikrositer anemi ne demek?

Mikrositer anemi, küçük kırmızı kan hücreleriyle karakterize edilen bir anemitürüdür. Mikrositeranemide kırmızı kan hücrelerinin hem sayısı azdır hem de boyutları küçüktür. Mikrositoz, küçük kırmızı kan hücrelerini tanımlamak için kullanılan terimdir.

Kandaki WBC değeri nedir?

WBC(white blood cell: beyaz kanhücresi), tam kansayımı tahlillerinde incelenen bir değerdir. Beyaz kanhücresi değerininyetişkin insanlarda arasında olması gerekir. Beyaz kanhücresi sayısının bu değeraralığından düşük olması lökopeni olarak adlandırılır ve bazı hastalıklara işaret eder.

MCH değeri ne kadar olmalı?

Kanda MCHdeğer aralığı kaç olmalı? Tam kansayımı testinin ardından MCHdeğeri belirlenmektedir. MCHdeğerinin kandakinormal değer aralığı 27,5 ve 33,2 piktogram aralığındadır.

MCH ne kadar olmalı?

MCHNormal Değer Aralığı Nedir? Sağlıklı bir bireyde MCHdeğerinin 27,5 – 33,2 pg aralığında olması gerekir. MCHdeğerinin bu değer aralığının altında olması MCHdüşüklüğüne işaret ederken, MCHdeğerinin bu değer aralığının üstünde olması da MCHyüksekliğini ifade eder.

MCV ve MCH düşüklüğü nedir?

MCH Düşüklüğüveya Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Tam kan sayımında ölçülen MCHdeğerinin 27,5 pg'den az çıkması durumunda MCH düşüklüğündensöz edilebilir. Bu durum, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin ortalama hemoglobin içeriğinin yetersiz olduğu anlamına gelir.

MCV kan değeri düşüklüğü nedir?

MCV'nin 80 fl'nin altında olması durumunda MCV düşüklüğüsöz konusudur. Mikrositik anemi denilen kırmızı kanhücrelerinin normalden küçük olduğu kansızlık tiplerini düşündürür. Bu hastalarda en yaygın görülen belirtiler: Yorgunluk, halsizlik, dayanıklılık kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk cilt şeklindedir.

MCHC y&#;ksekliği veya d&#;ş&#;kl&#;ğ&#; nedir? Kanda MCHC değer aralığı ka&#; olmalıdır, d&#;ş&#;rmek veya y&#;kseltmek i&#;in ne yapılmalıdır?

MCHC alyuvarların üzerlerinde taşıdıkları hemoglobinlerin yoğunluğunun öğrenilebilmesi için kullanılan bir kan testidirç MCHC Mean corpuscular hemoglobin concentration’un kısaltmasıdır. MCHC değerinin düşük olması veya yüksek olması kişide bulunan anemi türünün belirlenebilmesi için kullanılan parametrelerden biridir. Düşük olan MCHC değeri kişide demir eksikliği anemisi olduğunu gösterir. Yüksek olan MCHC değeri ise B12 vitaminin eksik olmasından kaynaklanan bir anemi çeşidi varlığını gösterir. MCHC değeri önemli bir değerlendirme ölçeğidir. Bir alyuvar hücresinde bulunan, önemli bir protein olan hemoglobinin ortalama miktarını belirten bir testtir.

MCHC yüksekliği veya düşüklüğü nedir?

MCHC değerinin yüzde 28’den daha düşük olduğu duruma MCHC düşüklüğü denilir. MCHC düşüklüğü demir eksikliğinin yol açtığı anemiye işaret eden bir bulgudur. Demir açısından yetersi beslenme, kan kayıpları, büyük cerrahi işlemler ve travmalar gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Alyuvarlardaki hemoglobin miktarının az olması sebebi ile de MCHC düşüklüğü görülebilmektedir. Alyuvarların işlevini tam olarak yerine getirebilmeleri için yeterli sayıda hemoglobini bulundurmadığı anlamına gelir. MCHC düşüklüğü yaşayan kişiler sıklıkla bazı belirtiler gösterirler. Gösterilen bu belirtiler genel olarak anemi belirtileridir;

Güçsüz hissetme

Baş dönmesi

Tende morluk oluşumunun kolaylaşması

Soluk bir ten

Nefes darlığı

Kronik yorgunluk

MCHC değerinin düşük olmasının genellikle nedeni anemidir. Hipokromik mikristik anemi alyuvarların olması gereken normal büyüklüğünden çok daha küçük olması sebebi ile düşük hemoglobin taşımasıdır. Buda genel olarak MCHC değerinin düşük olması ile sonuçlanmaktadır. Hipokromik mikristik aneminin genel nedenleri ise; demir eksikliği, Crohn hastalığı, gastrik bypass ameliyatı gibi sebepler ile demir emiliminde bozulma oluşumu. Uzun süren adet dönemi ve hemoliz gibi nedenlerdir.

MCHC değerinin yüzde 36’dan daha fazla olması ise MCHC yüksekliği olarak tanımlanır. MCHC yüksekliğinin genel olarak nedenleri ise; folik asit eksikliği, B12 eksikliği ya da karaciğer hastalıkları şeklinde sıralanabilir. Bun hastalıkların her birinin sonucunda ise makrositik anemi oluşur. MCHC yüksekliği otoimmün hastalıklar, makrositik anemi, herediter sferositoz, ciddi derecedeki yanıklar, karaciğer hastalıkları, tiroid bezinin aşırı aktif alışması ve bazı ilaçların kullanılması sonucunda oluşur. Yüksek MCHC belirtileri:

Bayılma

Hızlı nabız

Dalakta büyüme

Karında rahatsızlık

Enfeksiyon

Güçsüz hissetme

Sarılık

Yorgunluk

Makrositik anemiye bağlı MCHC yüksekliği belirtileri:

Hafıza problemleri

Odaklanma güçlüğü

İshal

Saç ve tırnaklarda kırılma

İştahsızlık

Kilo kaybı

Kanda MCHC değer aralığı kaç olmalıdır?

Yetişkin bir bireyin kanındaki MCHC değerinin normal aralığı bir desilitre kanda 31 ila 37 gramdır. Yapılan testlerin sonucu laboratuvarda kullanılan cihazlara göre değişiklik gösterse de ortalama değer bu şekildedir.

MCHC değerini düşürmek veya yükseltmek için ne yapılmalıdır?

MCHC değerini düşürebilmek için;

Balık, kırmızı et, ıstakoz, midye, yengeç, istiridye, ciğer, kefir, yoğurt ve süt gibi B12 içeriğine sahip olan gıdalar tüketilmelidir. Yumurta da b12 açısından zengin bir gıda olduğu için tüketilmelidir.

Keten tohumu, ceviz, fındık, yer fıstığı, pancar, brokoli, fasulye, havuç, yeşil mercimek, kereviz, karnabahar, Brüksel lahanası, bezelye, avokado gibi yüksek folik asit içeren gıdalar tüketilmelidir.

Kafein, sigara ve alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.

MCHC değerini yükseltebilmek için;

Lahana ve ıspanak gibi koyu yeşil renkteki yapraklı olan sebzeler tüketilmelidir.

Balık, tavuk, karaciğer ve kırmızı et tüketilmelidir.

Kuru fasulye nohut gibi baklagiller tüketilmedir.

Badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve Antep fıstığı gibi kuruyemişler tüketilmelidir.

Yumurta tüketilmelidir.

Pekmez tüketilmelidir.

Demir takviyeleri kullanılmalıdır.

Demirin emilebilmesi için ve sindiriminin kolaylaşabilmesi için lif içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir.

Demir emilimi için gerekli olan B16 vitamini de yeterli olarak vücuda alınmalıdır.

Günlük tüketilen kalsiyum miktarı kontrol edilmelidir. Kalsiyumun fazla tüketimi demir emilimini azaltır.

Düzenli olarak uzaman hekim tarafından kontrol edilmeli ve uzman hekim gerekli gördüğü takdirde tavsiye ettiği demir preparatları doğru şekilde kullanılmalıdır.

Demir içeriği yüksek gıdaların tüketiminden en az iki saat önce ve iki saat sonrasında kalsiyum içeren gıdalar ve çay tüketilmemelidir.

MCH Ne Demek?

Kan tahlillerinde doktorunuzun istediği tetkiklerin arasında sıklıkla karşılaştığınız MCH, “ortalama eritrosit hemoglobini”, İngilizce’de “mean corpuscular hemoglobin” olarak bilinir ve kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit) her birindeki hemoglobin miktarıdır. Hemoglobin alyuvarlardaki bir proteindir. Oksijen ve karbondioksit, demir içeren hemoglobine bağlanır. Hemoglobin oksijenle birleştiğinde kana kırmızı rengini verir. Hemoglobin yetersizliğinde vücut yeterince oksijen alamaz ve anemi, kalp yetmezliği, felç gibi sağlık sorunları ortaya çıkar.

Tam kan sayımı yapıldığında MCH değerini öğrenmek mümkün olur. Tam kan sayımında kırmızı ve beyaz kan hücreleri dahil kan değerleriyle ilgili tüm değerlere bakılır. MCH, tam kan sayımındaki bilgiler doğrultusunda anlaşılabilir. Bir sağlık sorununuz olduğunda veya düzenli check up kontrollerinde tam kan sayımı doktor tarafından istenir. Kan hücreleri sayılarıyla ilgili bir belirti varsa da doktor tam kan sayımı istemi yapar. Tam kan sayımına bakılırken şu kan değerleri kontrol edilir:

  • Beyaz kan hücreleri (enfeksiyonla mücadele eden hücrelerdir)
  • Kırmızı kan hücreleri ve bunların içindeki hemoglobin
  • Trombositler (kan pıhtılaşmasına yardımcı olurlar)

Tam kan sayımında, kanda kaç tane hücre olduğu, bu hücrelerin büyüklük, şekil ve içerikleriyle ilgili özelliklere bakılır. Vücutta oksijen taşıyan hemoglobinle ilgili olan MCH değeri de tam kan sayımı test sonucunda çıkar.


MCH Değeri Nasıl Ölçülür?

Kanda MCH değerine bakılan tam kan sayımı tetkikinde koldan iğne yardımıyla kan örneği alınır. Kan örneği laboratuvar ortamında incelenir ve MCH değeri çıkar. MCH değeri, kırmızı alyuvarların gerçek boyutunu gösteren MCV (mean corpuscular volmue) ile benzerdir. MCHC ile de MCH sıklıkla karıştırılır. Ancak MCHC, kırmızı kan hücrelerinin hacmine göre ortalama hemoglobin miktarıdır. Doktorlar anemi (kansızlık) teşhisi koyarken hem MCH hem de MCHC değerlerini kullanırlar. Çünkü iki değer de kandaki hemoglobin sağlığını yansıtır.

MCH sonucu sağlıkla ilgili önemli ipuçları verir. MCH düşüklüğü genellikle anemiye; MCH yüksekliği akciğer ve böbrek hastalıklarına işaret eder. Normal MCH değeri yetişkinlerde pg’dir. Çocuklar da bu sayılar değişkenlik gösterebilir. Peki MCH düşüklüğü nedir, MCH yüksekliği nedir? MCH yüksekliği ve MCH düşüklüğü ne gibi belirtiler ve sonuçlar doğurur? Bu sorular şöyle cevaplanabilir:

MCH Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Kanda MCH düşüklüğü; 27 pg’nin altındaki bir MCH değeri anlamına gelir ve bu yaygın olarak hemoglobinin üretim sorunu nedeniyle gelişmiş anemiye işaret eder. Farklı anemi türlerine göre de MCH değerleri değişebilir. Örneğin; mikrositik anemide kan hücreleri çok küçüktür ve yeterli hemoglobin üretilemeyince ortaya çıkar. Genellikle yetersiz beslenme ya da beslenme eksikliği bunun sebebidir. Her zaman anemi beslenmeye bağlı olarak gelişmez. Bazen kişi dengeli ve sağlıklı beslense bile anemi gelişebilir. MCH düşüklüğü neden olur? İşte sebepleri:

  • Kanser
  • Otoimmün hastalıklar
  • B12 vitamini veya folik asit gibi vitamin ve mineral eksikliğine bağlı beslenme yetersizlikleri
  • Demir eksikliği anemisi (vücut hemoglobin için demir kullanır ancak vücutta demir yetersiz olursa MCH seviyesi düşer. Bu anemi daha çok vejetaryen ve yetersiz beslenmede görülür. Çölyak hastalığı da vücudun demiri emmesini engelleyerek demirin düşmesine neden olur.)
  • Ameliyat, yaralanma, regl gibi nedenlerle yaşanan demir kaybı veya mide ameliyatında olduğu gibi demirin yeterince emilememesi anemiye götürür.)
  • Karaciğer hastalıkları
  • Böbrek hastalıkları
  • Talasemi (Akdeniz anemisi olarak bilinen bu hastalıkta hemoglobin genlerindeki mutasyonlar sonucu kalıtsal olarak kan üretim bozukluğu oluşur.)

MCH Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

MCH düşüklüğü sonucu kişilerde şu belirtiler görülür:

  • El ve ayak üşümesi
  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Solgun cilt
  • Cilt morlukları, çabuk moraran cilt
  • Nefes darlığı
  • Taşikardi ya da hızlı kalp ritmi
  • Göğüs ağrısı
  • Halsizlik
  • Güçsüzlük
  • Saç dökülmesi
  • Dilde pütürleşme gibi sorunlar
  • Kulakta uğultu
  • Bacak krampları

MCH Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Kanda MCH yüksekliği; 32 pg’nin üzerindeki bir MCH değeri anlamına gelir ve genellikle makrositik anemiye işaret eder. Makrositik anemi yaşayan kişiler genellikle bunu fark etmezler, belirtiler şiddetlendiğinde anlaşılabilir. MCH yüksekliğinin nedenleri şunlardır:

  • Böbrek kanseri de dahil bazı böbrek hastalıkları
  • Doğuştan kalp hastalıkları
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve pulmoner fibrozis dahil akciğer hastalıkları
  • Polisitemi vera (genetik olan bu kan hastalığında kemik iliği çok fazla alyuvar üretir)
  • Hipotiroidizm
  • Miyelodisplastik sendrom (kök hücre bozukluğu)
  • Rutin ve aşırı alkol tüketimi
  • Enfeksiyon kaynaklı komplikasyonlar
  • Östrojen içeren çok fazla ilaç tüketmek
  • Down Sendromu

MCH Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

MCH yüksekliği sonucu kişilerde şu belirtiler görülür:

  • Kan pıhtıları
  • Çift veya bulanık görme
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Kaşıntı
  • Yorgunluk
  • Solgun cilt
  • Hızlı kalp ritmi
  • Kırılmaya meyilli tırnaklar
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Unutkanlık

Makrositik anemisi olan kişiler sindirim sistemiyle ilgili sıkıntılar da yaşayabilir. İştahsızlık, kilo kaybı ve sıklıkla ishal bu sindirim sorunlarının başında gelir. Ancak bu belirtilerden herhangi birinin yaşanması halinde vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir.

MCH Tedavisi

Tam kan sayımında belirlenen MCH düşüklüğü veya yüksekliği sonucu doktor ek test talebinde bulunur. Teşhise göre tedavi planlanır.

B12 vitamini ve folik asit gibi nedenlerle düşen MCH için takviye verilebilir. Ancak en önemli etkiyi uzun vadede yeterli ve dengeli beslenme sağlayabilir.

MCH düşüklüğünde demir ve B6 vitaminlerinden zengin beslenilmesi tavsiye edilebilir. Demir içeren gıdalarla birlikte bol limonlu salata gibi C vitamini ve lifli gıda tüketimi yapılması söylenir. Bu sayede MCH seviyeleri yükselebilir. Balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kuru yemişler, sağlıklı tohumlar ve kahverengi pirinç gibi sağlıklı tahılları beslenmenize ekleyebilirsiniz. Bazı gıdalardan da demir emilimini azalttığı için kaçınmalısınız. MCH düşüklüğü varsa kahve ve çay gibi kafein içeren içeceklerinin tüketimini azaltın.

Aşırı kanamaya bağlı anemi tedavisinde adet kanamasını azaltıcı tedaviler verilebilir (örneğin: doğum kontrol hapı veya ilaç kaplı spiral). Aşırı kanama polip veya tümör kaynaklıysa da cerrahi tedaviler gerekebilir.

MCH değerleri bazen bir hastalığa bağlı olarak gelişmez. Bazı ilaçların yan etkileri, yüksek rakımlı bir bölgede yaşamak da MCH değerlerinde anormallik yaratabilir. Bu nedenlerle de MCH seviyelerinde dengesizlik olan kişilerin mutlaka doktora başvurması gerekir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası