gece yatakta aşırı terleme / Gece Terlemesi Neden Olur? Tedavisi, Ne İyi Gelir? - Nefis Yemek Tarifleri

Gece Yatakta Aşırı Terleme

gece yatakta aşırı terleme

Uykuda çok mu terliyorsunuz

İşte uykuda, gece terlemesinin sebepleri...

Gece terlemesi genelde menopoz ve diğer hormon bozuklukları nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur Bunun dışında bazı ilaçlar, enfeksiyonlar, kan şekeri düşüklüğü, bazı nörolojik hastalılar ve kanser de geceleri terlemeye yol açabilir.

Uykuda terleme nedenleri arasında, kötü rüyalar veya gün içinde aşırı çay kahve tüketimi gibi çözümü kolay sorunlar sayılabilir. Ayrıca menopoz döneminde, antidepresan ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan bazı ateş düşürücü ilaçlar uykuda terlemeye yol açabilir.

MENOPOZ

Menopoza giren kadınların neredeyse %70’i “sıcaklık basması” olarak adlandırılan ani terleme yaşamaktadır. Vücut sıcaklığının artmasına bağlı olarak yaşanan terleme genellikle gece saatlerinde ortaya çıkar. Bu gece terlemeleri perimenopoz ve erken menopoz döneminde östrojen düzeylerinin düşmesi nedeniyle oluşur. Menopoz döneminde oluşan ateş basması ve gece terlemelerini azaltmak için özellikle öğle saatlerinden sonra kafein, alkol, baharatlı gıdalar tüketmeyin.

İLAÇLAR

Kan basıncını düşüren ilaçlar, alkol, eroin, antidepresanlar ve ateş düşürücü bazı ilaçlar gece terlemelerine yol açabilir. Ayrıca yan etki olarak gece terlemelerine yol açan daha birçok ilaç vardır.

ŞEKER HASTALIĞI

Diyabetli hastalarda geceleri kan şekerinin düşmesi (hipoglisemi) terlemelere yol açabilir. Bu durum diyabetleri kontrol altında olmayan ve gündüzleri yüksek dozda insülin alan hastalarda daha fazla görülür.

HORMONAL BOZUKLUKLAR

Birçok hormon bozukluğu gece terlemesine neden olabilir. Böbrek üstü bezinde nadiren görülebilen bir tümör çeşidi nöroepinefrin ve epinefrin üretimine neden olur. Bu hormonlar kan basıncını ve kalp atışlarını kontrol eder ve bu nedenle fazla üretimleri kalp atış hızının, kan basıncının ve gece terlemelerinin artmasına neden olur.

Ayrıca tiroidin aşırı çalışması sonucu fazla miktarda tiroit hormonu üretilmesi anlamına gelen hipertiroidi de gece terlemelerine neden olabilir. Akciğerlerden ve bağırsak tümörlerinden aşırı hormon salınımına neden olan Karsinoid sendromu da gece terlemelerine neden olur.

ENFEKSİYONLAR

Bağışıklık sisteminin bulaşıcı organizmalara karşı tepki verme şekline göre birçok enfeksiyon gece terlemelerine neden olabilir. HİV başta olmak üzere birçok virüs ve bakteri çeşidi gece terlemesine neden olabilir.

KANSER

Gece terlemeleri bazı kanser çeşitlerinin özellikle de kan kanserinin erken sinyali olabilir. Uzmanlara göre yoğun gece terlemeleri kan kanserinin B-semptomu olabilir. B-semptomlar tüm vücudu etkileyen sistemik semptomlardır. Kan kanserinin gece terlemelerine neden yol açtığı tam olarak bilinmemesine rağmen teorik olarak vücudun kötü huylu hücrelere karşı bağışıklık tepkisi sonucu gece terlemelerinin ve yüksek ateşin ortaya çıktığı sanılmaktadır.

NÖROLOJİK DURUMLAR

Terlemeyi sinirler kontrol eder bu nedenle gece terlemeleri bazı sinirsel problemlerin işareti olabilir. Otonom nöropati ve felç de gece terlemesine neden olabilir. Kan damarının patlaması ya da beyindeki kan kan akışını bloke eden bir pıhtı oluşumu sonucu felç ortaya çıkar.

Uykuda terleme sürekli olarak devam ediyorsa nedeninin ne olduğunu kesin bir şekilde öğrenmek ve gerekli tedavi sürecini başlatmak için mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

NTV


Güncellenme Tarihi:30 Ocak 2019Yayınlanma Tarihi:18 Şubat 2016

Gece terlemesi neden olur, nasıl geçer? Gece uyurken ense ve boyun terlemesine ne iyi gelir?

Vücut sıcaklığının sabitlenmesi için ter bezleri sıvı üretir ve terleme meydana gelir. Fizyolojik bir olay olan terleme, gün içinde özellikle yoğun aktiviteler sonrası meydana gelmektedir. Gece terlemeleri ise aşırı çay, kahve tüketimi ya da kabus görülmesi üzerine zaman zaman herkesin yaşadığı bir durumdur. Ancak gece terlemeleri kullanılan antidepresanlar, diyabet ve nörolojik kaynaklı sağlık sorunları sebebi ile ortaya çıkan, vücuttaki bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen ve vücut sağlığının işleyişine zarar veren enfeksiyon rahatsızlıkları nedeni ile de ortaya çıkmaktadır. İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

GECE TERLEMESİ NEDEN OLUR?

Gece terlemesinin pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Doktorların sıklıkla hastalarda duyduğu gece terlemesi şikayetinde, altta yatan nedenin belirlenmesi için doktorunuz muhtemelen bazı testler isteyecektir. Genel hatları ile gece terlemesinin nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Kadınlarda gece terlemesi genellikle menopozun belirtilerinden biri olan sıcak basmaları nedeni ile ortaya çıkabilir. Kadınlarda gece terlemesinin en yaygın nedeni menopozdur.
  • Diyabetli hastaların geceleri kan şekerinin düşmesi (hipoglisemi) terlemeye neden olan faktörlerden biridir. Özellikle gündüz yüksek dozda insülin alan ve diyabeti kontrol altına almayan hastalarda sık görülmektedir.
  • Vücuda girerek çoğalmaya başlayan enfeksiyonlar gece terleme sebepleri arasında yer alır. Başta HİV virüsü olmak üzere birçok bakteri türü gece terlemesine neden olabilir.
  • Tiroid bezinin aşırı çalışması sonucu tiroid hormonu üretilmesine neden olan hipertiroidi de gece terlemesi şikayetlerine yol açabilir. Bağırsak ve akciğer tümörlerinden yoğun hormon üretimine sebep olan Karsinoid sendromu da gece terlemesi şikayetlerine neden olabilir.
  • Uyku sırasında solunumun durması ve kişinin uyku düzenini bozulmasına sebebiyet veren obstrüktif uyku apnesi hastalığı tedavi edilmeyen hastalarda da yaygın görülmektedir.
  • Gece uyurken ense ve boyun terlemesi gece terlemesi şikayetleri arasında yer almaktadır. Bu durum genellikle odanızın sıcak olmasından ve kalın giysilerden kaynaklanır. Aynı zamanda kullandığınız aspirin, novalgin, kortizon, viagra ve meme kanseri ilaçları sorunun nedeni olabilir. Zehirli guatr, ürik asit yüksekliği ve alkol tüketimi de ense ve boyun terlemesinin diğer nedenleri arasında yer almaktadır.
  • Gece uykumda aşırı terleme oluyor diyorsanız bu hormonal bozukluklarına işaret eden bir problemden kaynaklanabilir. Böbreküstü bezinde ender rastlanılan tümör çeşitlerinden biri olan epinefrin ve nöroepinefrin üretimine sebep olur. Bu hormonlar kalp atışları ve kan basıncını takibe alır. Bu durumda kalp atışının ve kan basıncının yoğun bir şekilde devreye girmesi üzerine gece terlemeleri meydana gelebilir.
  • Terlemeyi sinirler kontrol etmektedir. Dolayısıyla da bazı sinirsel rahatsızlıklar gece terlemesine neden olabilir. Ottonon nöropati ve felç durumları gece terleme sorununa yol açmaktadır.

GECE TERLEMESİ NASIL GEÇER?

Gece terlemeleri basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi tıbbi yardım gerektiren bazı ciddi nedenler sonucu da ortaya çıkabilir. Gece terlemesi şikayetlerini ortadan kaldırmak için altta yatan nedenlerin tespit edilmesi gerekir. Genelde zararsız olan bu durum ciddi bir rahatsızlık nedeni ile gelişebileceğinden mutlaka bu durumu doktorunuza belirtmeniz gerekir. Gece terlemesine yol açan sorununun kaynağı tespit edildiğinde tedaviniz için uygun birçok tedavi seçeneği mevcuttur.

KANSER GECE TERLEME YAPAR MI?

Gece ter su içinde uyunmak bazı kanserlerin erken bir belirtisidir. Gece terlemelerine ilişkin en yaygın kanser çeşidi ise lenfomadır. Ancak yalnızca tek başına gece terleme problemi kanserin varlığına işaret etmez. Diğer semptomlar arasında ateş ve kilo kaybı semptomları da sık görülmektedir. Kanser riskinde aşağıdakilerde olmak üzere birçok semptomdan söz etmek mümkündür:

  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Lenf düğümü büyümesi
  • Kemiklerde ağrı
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik
  • Karnınızda ve göğsünüzde ağrı
  • Titreme ve ateş

Sık sık gece terliyor ve kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız ya da geçmeyen grip benzeri semptomlarınız mevcut ise kendinizi güvende hissetmek için doktorunuza müracaat etmek en iyi seçim olacaktır.

SIK SIK TERLEME NEDEN OLUR?

Sürekli olarak terleme tiroid bezinin aşır çalışması (hipertiriodi) aşırı terlemenin nedeni olan sistematik bir hastalıktır. Ayrıca solunum ve kalp yetmezliği, obezite, alkolizm ve diyabet gibi birçok hastalık aşırı terlemenin nedenleri arasında yer almaktadır. Aşırı terleme cilt sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Özellikle mantar enfeksiyonları sık sık terleme probleminde yaygın görülmektedir.

GECE TERLEMESİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Gece terlemesi problemi için hem devlet hastanelerinin hem de özel hastanelerinin İç hastalıkları ve Göğüs Bölümüne başvurabilirsiniz. Yapılan test ve tetkikler ile gece terlemesine neden olan rahatsızlığınız belirlenerek altta yatan nedene bağlı olarak uygun bir tedavi biçimi uzman doktor tarafından sizlere sunulacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası