humuslu toprak özellikleri / Bereket Toft Toprak- Doğal Humuslu Saksı Toprağı 10 Litre - Mikro Element Katkılı Fiyatı - Trendyol

Humuslu Toprak Özellikleri

humuslu toprak özellikleri

Bitkiler için mükemmel bir kaynak: Humuslu toprak

Bitkilerin ihtiyaç duydu&#;u mineral, element ve mikroorganizma gibi besinlere sahip olan humuslu toprak, organik bir yap&#;ya sahiptir. Peki, humuslu toprak nedir? Nerede bulunur ve özellikleri nelerdir? &#;&#;te humuslu toprak hakk&#;nda merak edilenler!

Humuslu Toprak Nedir?

Humuslu toprak ne demek sorusunu bu a&#;amada yan&#;tlamak gerekir. Organik madde oran&#; yönünden zengin ve yüksek su tutma kapasitesine sahip toprak türüne “humuslu toprak” denir. Kara toprak olarak da bilinir. Bitkilerin ihtiyaç duydu&#;u kimyasal tuzlar&#;n tümü humuslu toprakta bulunur. Bu nedenle hemen hemen her bitki için uygundur.

Humuslu Topra&#;&#;n Özellikleri

Bitkiler için son derece faydal&#; bir toprak türü olan humuslu toprak, özlü bir toprak olarak bilinir. &#;çeri&#;indeki bitki ve hayvansal kal&#;nt&#; özleri ile bitkiler için faydal&#; bir besin kayna&#;&#;d&#;r. &#;&#;te humuslu topra&#;&#;n özellikleri:

  • Elementler, mineraller, humus ve faydal&#; mikroorganizmalar taraf&#;ndan zengindir.
  • Bitkiler için oldukça besleyicidir.
  • Nem oran&#; ve su tutuculu&#;u yüksektir.
  • Genel olarak gübre istemez.
  • Her türlü bitkide kullan&#;labilir.
  • &#;çinde çok miktarda humus ve bitki çürüntüleri bulunmas&#; nedeniyle nemlendi&#;inde siyaha yak&#;n koyu renkli bir hale gelir.
  • Hafif ve gev&#;ek formludur.
  • K&#;raç de&#;ildir.
  • Kireç ta&#;&#;maz.
  • &#;çerisindeki asit oran&#; bulundu&#;u bitki örtüsüne göre farkl&#;l&#;k gösterir.

Humuslu Toprak Nerede Bulunur?

Bitki tutkunlar&#;n&#;n s&#;kl&#;kla tercih etti&#;i humuslu toprak nadir bulunan bir türdür. Peki, humuslu toprak nerede bulunur? Organik olan bitkisel ve hayvansal art&#;klar&#;n toprakta mikroorganizmalar taraf&#;ndan parçalanmas&#; ile meydana gelen humuslu toprak, Karadeniz’in kahverengi orman topraklar&#;nda bol miktarda bulunur. Bunun yan&#; s&#;ra zengin bitki örtüsüne sahip do&#;al arazi ve bahçelerde de bulmak mümkündür. Humuslu toprak genellikle zengin bitki örtüsünün bulundu&#;u bir arazideki çe&#;itli bitkilerin, a&#;aç yapraklar&#;n&#;n, çürümü&#; kal&#;nt&#;lar&#;n ve solucanlar&#;n çok oldu&#;u bir yüzey topra&#;&#;d&#;r. Uzun y&#;llar boyunca kendili&#;inden olu&#;ur. Elde edilmesi, üretilmesi ve sat&#;lmas&#; zor bir toprakt&#;r; çünkü bu topra&#;&#;n araziden büyük miktarlarda al&#;nmas&#; bitki örtüsüne kal&#;c&#; zararlar verebilir. Bu nedenle humuslu toprak kullanmak isteyenlerin bunu özel bir bahçede kendileri yapmalar&#; gerekir. Bahçe imkan&#; bulunmuyorsa do&#;al bir araziden saks&#;l&#;k miktarlarda al&#;nabilir.

Humuslu Toprak Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Bitki yeti&#;tirmeyi sevenlerin s&#;kl&#;kla ara&#;t&#;rd&#;&#;&#; ve sordu&#;u sorulardan biri de budur. Bahçeniz varsa bu topra&#;&#;n bir kö&#;ede olu&#;mas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz. Bahçeye dökülen yapraklar&#;, otlar&#;, budanm&#;&#; dallar&#;, art&#;k tavuk ve bal&#;k etini bu topra&#;a kar&#;&#;t&#;r&#;n. Ayl&#;k periyotlarla bu topra&#;&#; 30 cm derine kadar çapalama ile at üst edin. Topra&#;&#; s&#;kl&#;kla sulay&#;n. 5. y&#;l&#;n sonunda topra&#;&#; kullanmaya ba&#;layabilirsiniz. 5 y&#;l uzun bir süreç oldu&#;u için bu topra&#;&#; haz&#;r halde sat&#;n almay&#; isteyebilirsiniz; ancak humuslu toprak elde edilmesi ve i&#;lenmesi zor bir toprak türü oldu&#;undan haz&#;r alman&#;z pek mümkün de&#;ildir. Çiçekçilerde bu topra&#;a e&#; de&#;er kompost topraklar sat&#;l&#;r. Fakat bu tür topraklar yapay içeri&#;e sahip oldu&#;undan bitkiler için tek ba&#;&#;na yeterli de&#;ildir. Saks&#;lar&#;n&#;zda kullanmak için sat&#;n alaca&#;&#;n&#;z kompost çürüntü topraklar&#;n besleyici özelliklere sahip olmas&#; için topra&#;a s&#;kl&#;kla besin takviyesi eklemeniz gerekir. Bunun yan&#;nda kompost çürüntülü topra&#;&#; düzenli olarak havaland&#;rman&#;z da önemlidir. Tüm bu i&#;lemlerle bitkileriniz için ideal bir toprak türü elde edebilirsiniz.

Humuslu Toprak Her Bitki &#;çin Uygun Mudur?

Humuslu toprak, içerdi&#;i mineraller ve elementler ile hemen hemen her bitki için uygun bir toprak türüdür. Ancak baz&#; bitkiler kök yap&#;lar&#; nedeniyle bu toprakta yeti&#;emez. Kökleri aç&#;kta geli&#;en phalaenopsis orkidesi ve guzmanya bitkisi buna iyi bir örnektir. A&#;aç dallar&#;nda kökleri aç&#;k bir &#;ekilde yeti&#;en bu bitkiler humuslu topraklarda yeti&#;mez. Bu tür bitkiler kökleri gere&#;i bol oksijene ihtiyaç duyar. Bakterisi bol topraklardan kolayca hastal&#;k kapabilen bu bitkiler daha çok mantarl&#; topraklar&#; sever. Bunun yan&#;nda kökleri azotsuz kayal&#;klar aras&#;nda ya&#;ayan etçil bitkiler humuslu topraklar için uygun de&#;ildir. Kumsal ve çöl bitkileri de humuslu topra&#;a adapte olamaz. Ancak humuslu topra&#;&#; birkaç i&#;lemden geçirerek sukulent gibi bitkilerde kullan&#;ma haz&#;r hale getirebilirsiniz. Bunun için humuslu topra&#;a ¼ oran&#;nda ponza ta&#;&#; eklemeniz yeterlidir. Bunun d&#;&#;&#;nda tüm bitki türlerini humuslu toprakta yeti&#;tirebilirsiniz.

Humuslu Toprak Kullan&#;m Alanlar&#;

Bitkiler toprak ile derin bir ileti&#;im halindedir. Besinini ve çiçek açmak için ihtiyac&#; olan enerjiyi topraktan al&#;r. Verimli bir toprak türü olan humuslu toprak saks&#; bitkileri, bahçe bitkileri ve tar&#;mda kullan&#;l&#;r.

Saks&#; süs bitkilerinde kullan&#;m&#;: Saks&#; süs bitkilerinde kullan&#;lmas&#; gereken humuslu topra&#;&#;n içerisinde bol miktarda bitki, meyve, sebze ve hatta hayvan kal&#;nt&#;s&#; olmal&#;d&#;r. Bu nedenle saks&#; bitkileri için humuslu topra&#;&#;n çok a&#;açl&#; ve çok bitkili, y&#;llarca sürülmemi&#; topraklardan al&#;nmas&#; gerekir. Bu topra&#;&#; saks&#;da kullanmadan önce geni&#; bir kapta 2 ay süreyle bekletebilirsiniz. Sürekli nemlendirerek solucanlar&#;n geli&#;mesine ve topra&#;&#;n kalitesini art&#;rmas&#;na imkan tan&#;y&#;n. Ard&#;ndan böcek ve solucanlardan ay&#;klayarak topra&#;&#; ¼ oran&#;nda ponza ta&#;&#; ile kar&#;&#;t&#;rmal&#;s&#;n&#;z. Dikece&#;iniz bitki kökleri ince bir bitki ise ponza ta&#;&#;n&#;n ince taneli olmas&#;na dikkat edin.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Organik madde oranı yönünden zengin ve yüksek su tutma kapasitesine sahip toprak türü olan humuslu toprak nedir, humuslu toprak özellikleri nelerdir, humuslu toprakhakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Humuslu Toprak Özellikleri Nelerdir? 

Humuslu Toprak Nedir?

Humuslutoprak ne demek sorusunu bu aşamada yanıtlamak gerekir. Organik madde oranı yönünden zengin ve yüksek su tutma kapasitesine sahip toprak türüne “humuslutoprak” denir. Kara toprak olarak da bilinir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu kimyasal tuzların tümü humuslutoprakta bulunur. Bu nedenle hemen hemen her bitki için uygundur.

Humuslutoprak gevşek yapısı ile bilinmektedir. Koyu bir rengi bulunmaktadır. Mineral, element ve mikroorganizma bakımından oldukça zengindir. Organik yapısı sayesinde bitkilerin ihtiyacı olan besinleri karşılayabilmektedir.

Humuslu Toprak Özellikleri Nelerdir? 

  • Elementler, mineraller, humus ve faydalı mikroorganizmalar tarafından zengindir.
  • Bitkiler için oldukça besleyicidir.
  • Nem oranı ve su tutuculuğu yüksektir.
  • Genel olarak gübre istemez.
  • Her türlü bitkide kullanılabilir.
  • İçinde çok miktarda humus ve bitki çürüntüleri bulunması nedeniyle nemlendiğinde siyaha yakın koyu renkli bir hale gelir.
  • Hafif ve gevşek formludur.
  • Kıraç değildir.
  • Kireç taşımaz.
  • İçerisindeki asit oranı bulunduğu bitki örtüsüne göre farklılık gösterir.

Humuslu Toprak Özellikleri Nelerdir? 

Humuslu Toprak Nerelerde Görülür?

Humustoprakta bulunan mikroorganizmaların oluşturduğu enzimler neticesinde bitki kalıntılarının minerale dönüştürülmesi ile elde edilen azotlu bileşiklerin genel ismidir. Bahçe ile uğraşan pek çok kişi kendi topraklarında humus üretebilmektedir.

Humusun oluşumunda solucanların rolü de oldukça büyüktür. Solucanlar hayati fonksiyonları sebebi ile toprağı yararlı maddeler ile zenginleştirmektedir. Bunun yanında substrat oluşumunda çeşitli mantarlar ile mikroorganizmalar da görev almaktadır.

Humuslu Toprak Özellikleri Nelerdir? 

Performans/Proje Ödevleri;

Dünyanın Hareketlerinin Sonuçları Nelerdir, Dünya Hareketlerinin İnsan Yaşamına Etkisi Nedir?
Doğal Çevrenin Yanlış Kullanılmasının Sonuçları Nelerdir? Çevre Kirliliği Hakkında Bilgiler
Temiz Su Kaynakları Nelerdir, Suyun Verimli Kullanılmasının Önemi Nedir?
Heyelan Nedir, Heyelanın Zararları Nelerdir?

Kategoriler EĞİTİM

TwitterFacebookWhatsappYazdırPinterest

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası