gastroenteroloji nelere bakar / Gastroenteroloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Gastroenteroloji Nelere Bakar

gastroenteroloji nelere bakar

Gastroenteroloji Cerrahisi Nedir?

Gastroenteroloji cerrahisi bölümü, sindirim sisteminde meydana gelen hastalıkları cerrahi yöntemler kullanarak tedavi eden tıp branşıdır. Kısaca gastro cerrahi de denilmektedir. 

Sindirim sistemi hastalıklarının teşhisi, cerrahi tedavisi ve ameliyat sonrası dönemde hasta takibi gastroenteroloji cerrahisi uzmanı tarafından yapılır. 

Özofagus (yemek borusu), ince bağırsak, karın zarı, duodenum (onikiparmak bağırsağı), anüs, safra kesesi, pankreas, safra yolu, kalın bağırsak ve karaciğer sindirim sistemi organlarındandır. 

Bu organlarda oluşan tıkanıklık, yırtılma, yara vb. durumlarda medikal tedavi işe yaramayabilir. Böyle bir durumda ameliyat yapılarak hastalıklı organ onarılır ya da çıkarılır. Bu sayede iyileşme sağlanır ve hastanın genel sağlık durumu kontrol altına alınır. 

Gastroenteroloji Cerrahı Nedir? Görevleri Nelerdir?

Gastroenteroloji cerrahisi uzmanı olabilmek için öncelikle 6 yıllık tıp fakültesi eğitimi tamamlanır. Sonrasında TUS’a (Tıpta Uzmanlık Sınavı) girilir ve yeterli puan alınırsa 5 yıllık genel cerrahi eğitimi başlar.

Genel cerrahi eğitimi tamamlandıktan sonra gastroenteroloji cerrahisi (sindirim sistemi cerrahisi) alanında 3 yıllık eğitim alınır ve gastroenteroloji cerrahisi uzmanı ünvanı kazanılır. 

Gastroenteroloji cerrahları özel hastanelerde ya da devlet hastanelerinde çalışabilirler. Eğer isterlerse akademik kariyer seçerek üniversitelerde öğretim görevlisi de olabilirler. 

Gastroenteroloji cerrahlarının görevleri ise şu şekildedir:

  • Muayenehaneye gelen hastanın hastalık geçmişini ve şikayetlerini dinlemek,
  • Hastanın şikayetlerine bağlı olarak gerekli tetkikleri istemek ve tanı koymak,
  • Hastalığın kaynağını bulmak ve buna bağlı olarak tedavi planlamak,
  • Hastayı ve yakınlarını ameliyat ve riskler hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirip onların sorularını cevaplamak,
  • Ameliyathane ekibi ve hasta servisi ile koordine bir şekilde çalışmak,
  • Hastanın ameliyat sonrası dönemdeki tedavisini planlamak ve takibini yapmaktır.

Gastroenteroloji cerrahisi uzmanlarının zaman zaman başka bölümler ile işbirliği yaparak çalışması gerekebilir. En sık işbirliği yapılan bölümler arasında genel cerrahi gelmektedir. 

Sindirim sistemi organları her ne kadar genel cerrahinin de alanına girse de bir gastroenteroloji cerrahisi uzmanı daha spesifik bilgilere sahip olduğu için ihtiyaç halinde ameliyatlarda genel cerrahi uzmanlarına yardımcı olmaktadır.

Gastroenteroloji Cerrahisi Neye Bakar?

Gastroenteroloji cerrahisi bölümünün ilgilendiği organlar; safra kesesi, karaciğer, kalın bağırsak, duodenum (onikiparmak bağırsağı), safra yolları, yemek borusu, anüs, ince bağırsak ve pankreastır. Bu organlarda meydana gelen hastalıklar direkt olarak gastroenteroloji bölümünü ilgilendirmektedir. 

Sindirim sisteminde meydana gelen bazı hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Midede Oluşan Hastalıklar: Midede oluşan kötü huylu tümörler (mide kanseri), mide kanaması, iyi huylu bazı tümörler, mide ya da bağırsakta bulunan polipler, midede bulunan ve sindirilemeyen yabancı cisimlerin teşhis ve tedavisini kapsar.
  • Gastrointestinal Kanalda Oluşan Hastalıklar: Özofagus (yemek borusu) kanseri, yemek borusu kanaması, çamaşır suyu gibi aşındırıcı sıvıların içilmesi sonucunda yemek borusunda oluşan ağır yaralar, yabancı cisim yutulması sonucunda oluşan tam tıkanmalar, özofagus polipleri, yemek borusu duvarının dışa doğru çıkıntı yapıp oluşturduğu keselerin (yemek borusu divertikülü) teşhis ve tedavisi gastroenteroloji cerrahisi bölümünde yapılmaktadır.
  • Kalın Bağırsakta (Kolonda) Oluşan Hastalıklar: Kalın bağırsakta oluşan yoğun kanama ve delinmeler, yabancı cisimlerin sebep olduğu tıkanıklıklar, kolon kanseri, crohn hastalığı (medikal tedavi ile iyileşme sağlanamadığı durumlarda), ülseratif kolit, kansere dönüşme riski bulunan dokular (polip vb.) cerrahi tedavi gerektirmektedir. Bu hastalıkların teşhis ve tedavileri gastroenteroloji cerrahisi uzmanı tarafından yapılmaktadır.
  • İnce Bağırsakta ve Onikiparmak Bağırsağında Oluşan Hastalıklar: Duodenum adı ile de bilinen onikiparma bağırsağı, ince bağırsağın ilk bölümüne verilen addır. Duodenum ülserleri en sık görülen ülser çeşitlerinden biridir. Midenin bitip ince bağırsağın başladığı noktada meydana gelen bu yaralar bazen tıkanıklığa, bağırsak delinmesine ya da yoğun kanamalara sebep olabilir. Böyle durumlarda medikal tedavi yetersiz kalır ve cerrahi müdahale gerekir. Ayrıca ince bağırsakta oluşan kanserler için de cerrahi tedavi yöntemi kullanılabilir.
  • Pankreasta Oluşan Hastalıklar: Pankreas kisti, pankreas kanseri, kronik ve akut pankreatit (Safra taşlarının safra kanalına düşerek pankreas kanalını kalıcı ya da geçici olarak tıkaması durumu) gibi hastalıkların teşhis ve tedavilerini kapsar.
  • Anal Bölgede (Makatta) Oluşan Hastalıklar:Makat çatlağı (anal fissür), makat ağzında oluşan apseler (anal fistül), hemoroid (basur) ve rektum kanserinin teşhis ve cerrahi tedavisi gastroenteroloji cerrahisi uzmanı tarafından yapılmaktadır.
  • Safra Yolunda Oluşan Hastalıklar: Safra kesesinde ya da safra yolunda bulunan taşlar ve safra kanalında oluşan kanserler cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Bu hastalıkların teşhis ve tedavileri gastroenteroloji cerrahisi bölümünde yapılır.
  • Karaciğerde Oluşan Hastalıklar: Siroz, hepatit C ve hepatit D hastalıkları, karaciğer yetmezliği, karaciğerde oluşan tümörler ve karaciğer yağlanması gibi hastalıkların teşhis ve tedavileri gastroenteroloji cerrahisi uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Gastroenteroloji cerrahisi bölümü tarafından ilgilenilen sağlık sorunlarının tedavisi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. 

Hastanın ameliyata uygunluğu, kronik hastalıklarının olup olmadığı, yaşı, kilosu, genel sağlık durumu ve teşhis edilen hastalığın hangi evrede olduğu gibi etmenlere bağlı olarak en uygun ameliyat yöntemi belirlenir. 

Gastroenteroloji Cerrahisi Bölümü Hangi Ameliyatları Uygular?

Gastroenteroloji cerrahisi bölümü sindirim sisteminde meydana gelen hastalıklarla ilgilenmektedir. Hastalıkların cerrahi tedavisi için birden fazla ameliyat tekniği vardır. 

Bu ameliyat teknikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Açık Ameliyat Yöntemi: Halk arasında açık ameliyat olarak bilinen bu yöntemin bilimsel adı operatif laparotomidir. Ameliyat ile tedavi edilecek organa göre yapılacak olan kesinin boyutu belirlenir. Bu kesi çoğunlukla 15 ile 30 cm arasında değişir. Açık ameliyat yöntemi gastroenteroloji cerrahisinde çok sık tercih edilen bir yöntem değildir. Bunun sebebi operatif laparotominin dezavantajlarıdır. Büyük kesilerin iyileşmeleri daha yavaş ve ağrılı olur. İyileştikten sonra kalan yara izi de kapalı yöntem ile yapılan ameliyata kıyasla daha büyük olur. Gastroenteroloji cerrahisi uzmanı hastayı değerlendirir ve ameliyat için hangi yöntemi kullanacağına karar verir. Kanser ameliyatı gibi ameliyatlarda açık yöntem tercih edilirken mide küçültme ameliyatı gibi ameliyatlarda çoğunlukla kapalı yöntem tercih edilir.
  • Kapalı Ameliyat Yöntemi: Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen bu yöntemin bilimsel adı laparoskopik cerrahidir. Ameliyat sırasında yapılacak işlemler açık ameliyattaki ile aynıdır. Sadece kullanılan aletler değişiklik gösterir. Ameliyat için 1 cm’i geçmeyen 3 ya da 5 kesi atılır. Her bir kesiye farklı bir alet yerleştirilir. Bu aletler kamera, makas, koter kalemi vb.’dir. Ameliyat tamamlandıktan sonra iyileşme süresi kısadır ve hasta çok fazla ağrı hissetmez. Dikişler iyileştikten sonra oldukça küçük izler kalır. Kapalı ameliyat yönteminin en sık uygulandığı ameliyatlar arasında safra kesesinin alınması, tüp mide ameliyatı vb. vardır.

Gastroenteroloji cerrahisi bölümünde operatif laparotomi (açık ameliyat yöntemi) ve laparoskopik cerrahi (kapalı ameliyat yöntemi) yöntemleri kullanılmaktadır. 

Hangi yöntemin kullanılacağı hastaların genel değerlendirme sonucuna, hangi hastalığın tedavi edileceğine, o hastalığı ne kadar ilerlediğine ve ameliyatın yapılacağı bölgeye göre değişiklik gösterir. Gastroenteroloji cerrahisi uzmanları tüm bu kriterleri değerlendirerek ameliyat yöntemini seçerler.

Gastroenteroloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Haberler

Genel Kültür

Bilim

Gastroenteroloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

İnsanlarda sindirim sistemi üst ve alt olmak üzere iki bölümden oluşur. Üst sindirim sisteminin başlangıcı ağızdır. Burada sindirime yardımcı diş, tükürük bezleri, mukoza ve dil bulunur. Çoğu besinin fiziksel sindirimi ağızda başlar. Ancak karbonhidratların kimyasal sindirimi direkt olarak bu bölümde gerçekleşir. Besinlerin yemek borusunu geçmesini sağlayan yapı ise yutaktır. Sadece sindirim değil, solunum sistemi içinde oldukça önemlidir. Bu yapıda sindirim gerçekleşmez. Yüksek miktarda asidik bir çevreye sahip olan mide ise sindirim enzimlerini içinde barındırır. Alt sindirim bölümünün ilki ise bağırsaklardır. Mideden sonra gelen ince bağırsak, üç kısımdan oluşur. Besinlerin emilimi burada gerçekleşir. Diğer bir yapı olan kalın bağırsak ise sindirime yardımcı olmaz. Sindirilmemiş posalar ve burada yaşayan bakteriler rektum kanalına girerek dışarı atılır. Sağlıklı bir sindirim için oldukça önemli bir bölüm olan gastroenteroloji hakkında merak edilenleri sizler için derledik

Sağlık kuruluşlarında bulunan gastroenteroloji bölümü, vücudun en önemli bölümlerinden biri olan sindirim sistemindeki organlarla ile ilgilenmektedir. Aynı zamanda endoskopik uygulamalarda bu birim tarafından yapılır. Sadece akut hastalıklar değil, kanser benzeri hastalıkların tanı ve tedavisi için biyopsi gibi işlemler de yapılmaktadır. Bu sistemde gerçekleşen rahatsızlıklar genellikle anormal dışkı rengi, mide ağrıları, kronik kabızlık ya da ishal, rektal kanama, hazımsızlık, yutma güçlüğü, açıklanamayan kilo kayıpları gibi belirtiler ile karakterize edilir. Eğer bu rahatsızlıklar tedavi edilmez ise ilerde organ kaybı gibi ciddi durumlara bile sebep olabilir. Peki, gastroenteroloji nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar

Gastroenteroloji Nedir?

Gastroenteroloji Nedir?

Hangi Hastalıklara Bakar?

Hangi Hastalıklara Bakar?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Gastroenteroloji

Gastroenteroloji, sindirim sistemi ve hastalıklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Geniş bir hastalık yelpazesi olan gastroenteroloji bölümü; yutak borusu, mide, bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi ve pankreas gibi birbirinden farklı görünen ancak birbirleri ile ilişkili olabilen hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştirir.

Gastroenteroloji alanında çalışan uzmanlara ise gastroenterolog denir. Gastroenterologlar; yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları ve pankreas bölgelerinde ortaya çıkan bozuklukların ve hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştirir.

Gastroenteroloji Teşhis Yöntemleri

Gastroenteroloji teşhis yöntemleri arasında; 

  • Endoskopi, 
  • Kolonoskopi, 
  • Biyopsi, 
  • ERCP, 
  • Gastroskopi, 
  • Ph-metri, 
  • Sigmoidoskopi gibi yöntemler yer almaktadır. 

Endoskopi; yemek borusu, mide ve 12 parmak bağırsağının incelendiği işlem olarak bilinir. Kolonoskopi ise ince bağırsak ve kalın bağırsaktaki rahatsızlıkları teşhis edebilir.

Gastroenteroloji Cerrahisi

Gastroenteroloji cerrahisi, sindirim sistemindeki iyi huylu veya kötü huylu hastalıkların cerrahi tedavisidir. Yapılan ameliyat ile iyi huylu ya da kötü huylu olan tümör çıkarılır. Kanser, kolit, pankreas, safra kesesi, karaciğer hastalıkları, reflü, obezite ameliyatları teknolojik cerrahi yöntemlerle çözülebilmektedir.

Gastroenteroloji Tedavileri Hakkında

Gastroenteroloji bölümünde her organa göre farklı teşhis ve tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Uygulanan yöntemler ise şu şekildedir:  

Özofagogastroduodenoskopi (ÖGD): Endoskopi yöntemi ile yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının değerlendirilmesidir.

Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi (ERCP): ERCP, safra ve pankreas kanallarının endoskopik yöntemle incelendiği ve tedavi aşamasında kullanılan bir endoskopi tekniğidir.

Kolonoskopi: Bağırsak bölgesindeki şikayetlerin veya bulguların incelenmesinde, ayrıca kolon ve rektum kanseri taramasında kullanılan yöntem olarak bilinmektedir.

Rektosigmoidoskopi: Kalın bağırsağın rektum ve sigmoid kolon olarak adlandırılan ince ve bükülebilen bir aletle incelendiği yöntemdir. 

Endoskopi ile Tedavi: Yemek borusu, mide ve rektum bölgesinde gözlemlenen cisimler endoskopi yöntemi ile çıkarılabilir.

Buji ve Balonla Tedavi: Yemek borusunda yaşanan daralmalar, buji ve balon yönteminin uygulanması ile genişletilebilir. Ayrıca uzmanlar bu bölgede stent uygulaması da yapabilir.

Band Ligasyonu: Karaciğer sirozundan kaynaklı ortaya çıkan özefagus varisi kanamalarında, kanamayı durdurmak amacıyla endoskopik yöntemle giriş yapılarak kanayan damarın vakumlandığı ve çevresine lastikten bir bant atıldığı işlemdir.

Polipektomi: Poliplerin kolonoskopi ile çıkarıldığı işlem olarak adlandırılır. 

Gastroenteroloji Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Sindirim sistemi hastalıkları benzer semptom ve belirtiler gösterebilir. Gastroenteroloji bölümü, genellikle sık karşılaşılan hastalıklarla ilgilenmektedir. Gastroenteroloji; yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları, pankreas, rektum ve anüsü içermektedir. Ortaya çıkan rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi ise bölümün uzman doktorları tarafından yapılır. 

Hastalıkların birçoğu yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile en aza indirilebilirken, her yıl düzenli olarak yaptırılması önerilen kanser tarama testleri ile erken teşhis ve tedavi edilebilmektedir.

Gastrointestinal Kanal Hastalıkları

Gastrointestinal sistemde özofagus (yemek borusu) hastalıkları, mide yanması, yutma güçlüğü ve ağız kokusu gibi belirtilerin nedeni olabilmektedir. Reflü, yemek borusunda kanama veya yaralanma, çeşitli maddelerin yol açtığı hasarlar ve özofagus kanseri gibi ciddi hastalıklarda tanı ve tedavi gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılır. Gastrointestinal kanal hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:

Mide Hastalıkları: Sık rastlanan rahatsızlıklar arasında yer alan mide hastalıkları, pek çok farklı sebepten kaynaklı ortaya çıkabilir. Gastroenteroloji bölümünde; gastrit, ülser, reflü, mide fıtığı ve mide kanseri gibi hastalıkların teşhis ve tedavisi yapılır.

Bağırsak Hastalıkları: Bağırsakların görevi tüketilen besinlerin emilmesini sağlamaktır. Bağırsaklarda ülseratif kolit ve crohn hastalığı gibi birtakım hastalıklar ortaya çıkabilir. 12 parmak bağırsağında ülser ve çölyak hastalığı gibi iştah kaybına ve ishale yol açabilen hastalıklar da bu bölümde tedavi edilebilir.

Kolon Hastalıkları: Kolon ve rektumu etkileyen pek çok farklı rahatsızlık vardır. Bağırsaklarda yaşanan işlevsel bozukluklar birtakım hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu hastalıklar; kolit, polipler, irritabl bağırsak sendromu, anal fissürler, kabızlık, hemoroid, apse veya kolon kanseridir. Hastalıkların teşhisi için Kolonoskopi ve farklı yöntemler kullanılır. 

Rektum Hastalıkları: Sık görülen hastalıklardan bir diğeri de rektum hastalıklarıdır. Bunlar arasında en sık rastlanan ise hemoroid ve buna bağlı kanamalardır. Bunun yanı sıra; anal fissür, anal pruritus, anal fistül ve apseler gözlemlenir. 

Karaciğer Hastalıkları: Karaciğer hastalıkları, gastroenteroloji bölümünden en fazla karşılaşılan ve önemli olarak görülen hastalıklar arasındadır. Karaciğerde ortaya çıkan hastalıkların teşhis ve tedavisi de bu bölümde yapılmaktadır.

Safra Hastalıkları: Safra hastalıkları da karaciğer ve pankreasla ilişkili olarak ortaya çıkan hastalıklar arasındadır. Safra kanallarında ortaya çıkan birtakım hastalıklar ise; safra taşı, iltihaplanma, bu bölgede yaralanma, darlıklar ve safra kesesi tümörleridir. 

Pankreas Hastalıkları: Vücut için önemli olan insülin ve glukagon hormonları pankreasta üretilmektedir. Herhangi bir nedene bağlı olarak pankreasın alınması sonucunda bu hormonlar vücut tarafından üretilemez. Bu sebeple pankreası alınan bireylerin bu gibi durumlara dikkat etmesi önemlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası