regaip kandili namazi saat kacta / Regaip Kandili namazı kaç rekattır? Kandil namazı Saat tam kaçta kılınır?

Regaip Kandili Namazi Saat Kacta

regaip kandili namazi saat kacta

Kandil namazı saat ka&#;ta, nasıl kılınacak? Regaip Kandili namazı ne zaman kılınır?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 26,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Regaip Kandili namazı saat kaçta kılınacak sorusu, bu özel günde ibadetlerini yerine getirmek isteyen Müslümanların öğle saatleri itibariyle araştırdığı konu olmaya başladı. Kandil namazı saat kaçta kılınacak sorusuna da cevap arayan vatandaşlar, akşam saatlerinde ibadetlerini yerine getirecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre kandil namazı nasıl kılınır sorusunun cevabı ve kandil namazı saati hakkında detaylı bilgiler

1/5Kandil namazı saat kaçta, nasıl kılınacak Regaip Kandili namazı ne zaman kılınır
2/5KANDİL NAMAZI NASIL KILINIR
3/5Kandil namazı saat kaçta, nasıl kılınacak Regaip Kandili namazı ne zaman kılınır
4/5Kandil namazı saat kaçta, nasıl kılınacak Regaip Kandili namazı ne zaman kılınır
5/5Kandil namazı saat kaçta, nasıl kılınacak Regaip Kandili namazı ne zaman kılınır

Regaip Kandili namazı nasıl ve ne zaman kılınır, ka&#; rekat, saat ka&#;ta? Regaip Kandilinde hangi namaz kılınır?

Regaip Kandili namazı nasıl kılınır ve kaç rekat? bugün idrak edilen regaip kandili nedeniyle sorgulanıyor. Diyanet İşleri Başkanılığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Kandil ibadetleri neler yapılabilir, sorusuna yanıt vererek Regaip Kandili namazı ile ilgili merak edilenlere de yanıtlamış oldu. Peki, Regaip Kandili namazı var mı, Regaip Kandili ibadetleri neler? Regaip Kandili namazı nasıl kılınır, ne zaman, saat kaçta? Regaip Kandil namazında hangi dualar okunur?

REGAİP KANDİLİ NAMAZI VAR MI, KANDİL NAMAZI NASIL KILINIR?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde "Kandillere özel namaz ve ibadet şekli var mı?" sorusu şu şekilde cevaplandırılıyor:

"Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizi, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler. Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mace, İkametü’s-Salat, ) buyurmuştur.

Ancak isteyenler kandil gecelerinde tesbih namazı ve kaza namazı kılabilir.

Regaip Kandili namazı nasıl ve ne zaman kılınır, kaç rekat, saat kaçta Regaip Kandilinde hangi namaz kılınır

REGAİP KANDİLİNDE OKUNACAK DUALAR

Bu mübârek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır.

Ayet-i kerîmede buyrulur:

“(Ey Rasûlüm!) De ki: Sizin duâ ve niyâzlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?..” (el-Furkân, 77)

Yine rabbimizin verdiği nimetlere hamd ve şükür halinde bulunmayı unutmamalıdır. Nitekim hadis-i şerifte duânın kabul olmasının iki şartından birinin hamd diğerinin de salavat olduğu bildirilmiştir.

Bir defasında Rasûl-i Ekrem Efendimiz, sahâbîlerden birinin Allâh’a hamd ve Rasûlü’ne salevât getirerek duâya başladığını gördüğünde, onu takdîr ederek:

“–Ey namaz kılan zât! Duâ et, (duâna hamdele ve salvele ile başladığın müddetçe) duân kabûl olunur.” buyurmuştur.

Okunuşu: “Allahumme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin nebiyyil ümmiyyi ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim.”

Meali: “Allah’ım, ümmî nebî Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eyle!” duâsı okunacakdır.

Sonra secde edilip secdede yetmiş kere

Okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”

Meali: “Bizim Rabbimiz, Rûh’un ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve yücedir.”

Secdeden baş kaldırıp otururken yetmiş kere

Okunuşu: “Rabbigfir verham vetecevez amme teğlemü inneke entel eazzul ekram.”

Meali: “Rabbim, beni mağfiret et, bana rahmet et, bildiğin bütün kusurlarımdan geç, onları bağışla, şüphesiz Sen en yüce ve en kerîmsin.” duâsı okunacak.

Tekrar secde edip yine yetmiş kere

Okunuşu: “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh”

Meali: “Bizim Rabbimiz, Rûh’un ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve yücedir.” duâsı okunacak. Ve sonra secdede iken dünyevî ve uhrevî ne haceti varsa Hak –celle ve alâ– Hazretleri’nden niyaz edilecektir. Sonra kişi secdeden başını kaldırıp namaz ve duâsı tamam olmuş olur.

REGAİB KANDİLİ NEDEN KUTLANIR?

İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor. Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelene regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılıyor.

Regaib kandilinin, Rasulullah Efendimizin babası Hz. Abdullah'ın evlendiği gece olduğu iddia edilir.

İslam Ansiklopedisinde yer alan bilgilere göre; Regaib gecesi, Kur'an'da saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde; gün belirtilmeden oruç tutulması tavsiye edilen haram aylardan (el-Bakara 2/; el-Maide 5/2, 97; Ebu Davud, "Ṣavm", 55; İbn Mâce, "Ṣıyam", 43) receb ayında bulunmakla birlikte özellikle tasavvufî eserlerde yer alan, Hz. Peygamber'in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü, receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetlerin asılsız olduğu hadis alimlerince belirtilmiştir.

REGAİP KANDİLİ’NİN ÖNEMİ ve FAZİLETİ

Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır. Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir. Regâib kelimesi Kur'an'da “Regaib” şeklinde geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır. Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir.

Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah’a ibadet edilir.

Regaip Kandili namazı ne zaman, saat ka&#;ta kılınır? Diyanet kandil namazı kılınış zamanı bilgisi!

Regâip Kandili'nde namaz kılmak, dua etmek, istiğfarda bulunmak ve ibâdetlerle geçirmek genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Bu mübârek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır. Regaip Kandili'nin gelmesiyle kandil namazının saat kaçta kılınacağı ayrıntıları merak ediliyor.

Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Hz. Muhammed S.A.V'in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, kandil günleri kılınabilecek namazlar arasında bulunuyor.

REGAİP KANDİLİ NAMAZI SAAT KAÇTA KILINIR?

Kandiller ve diğer dini geceler Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre akşam ezanı ile başlayacağı için, akşam namazıyla birlikte ibadet edilmeye başlanabilir. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın net bir hükmü olmasa da bu ibadetler yatsı namazı ile de sürdürülebilir. Regaip namazı akşamla yatsı arasında kılınır. Yani akşam ezanı okunduktan sonra yatsı namazına kadar Regaip kandili namazını kılabilirsiniz. 

Regaip Kandilinde Oruç Tutman&#;n Fazileti

Regaip kandili, dinimizdeki önemli yere sahip olan kandillerden ilkidir. Bu bereketli geceye isim veren re-&#;a-be kökünden gelen kelime; bir &#;eyi çok istemek anlam&#;na gelir. &#;stenilen &#;eyi elde etmek için çaba sarf etme anlam&#;n&#; ta&#;&#;yan regaip kelimesi, &#;slamiyet için önemli geceye ad&#;n&#; vermi&#;tir. Regaib kandili nedir, kökeni nereye dayan&#;r sorular&#;na geçelim.

yy ba&#;lar&#;nda regaip kandili, gösteri&#;li törenlerle kutlan&#;rm&#;&#;. Tekke ve zaviyelerde regaip kandili için önceden haz&#;rl&#;klar yap&#;l&#;rm&#;&#;. Bu özel ve bereketli gece için &#;airler “regâibiye” ad&#; verdikleri &#;iirleri kaleme al&#;rm&#;&#;. Alimler, regaip kandilinde bolca dua etmek, Allah ad&#;n&#; s&#;kça anarak sohbet etmek ve namaz k&#;lmak gerekti&#;ini vurgularm&#;&#;. Günümüzde de ayn&#; gelenekler regaip kandilinde devam eder.

Regaip kandilinde yap&#;lmas&#; önerilen ibadetlerden biri de regaib kandili orucu tutmakt&#;r. Regaip Kandili’nde  oruç tutman&#;n sevab&#; çok fazla olan ibadetlerden biridir. &#;imdi sizlere regaip kandilinde oruç tutmak istedi&#;inizde hat&#;rlaman&#;z gereken bilgileri verece&#;iz. Bu bereketli gecenin hürmeti ad&#;na oruç tutmak isterseniz; yaz&#;m&#;zdaki bilgiler size &#;&#;&#;k tutacak.

Regaip kandilinde neden oruç tutulur diye merak edenler için de en ayd&#;nlat&#;c&#; kaynaklardan olan hadislerden örnekler verece&#;iz.

&#;lginizi çekebilir: Zilhicce Orucu Fazileti Nedir? Ne Zaman Tutulur?

regaip kandili oruç

Regaip Kandilinde Oruç Tutulur Mu?

Kandil gecelerinin bereketini ya&#;amak isteyen ki&#;iler, bu özel günlerde oruç tutmak isteyebilir. Kandilde oruç tutman&#;n sevab&#; elbette vard&#;r, oruç ibadeti hem bedenen hem ahlaken faydal&#;d&#;r. Oruç tutmak isteyenler, regaip kandilinde sahur yap&#;p orucu tutabilir. Regaip kandilinde oruç tutulur mu Diyanet &#;&#;leri bu konuda net aç&#;klama yapm&#;&#; m&#;d&#;r diyenleri de ayd&#;nlatal&#;m.

Diyanet taraf&#;ndan yap&#;lan aç&#;klamaya göre üç aylarda oruç tutman&#;n herhangi bir sak&#;ncas&#; yoktur. Aksine gücü yeten ki&#;iler oruç tutarsa kazanaca&#;&#; sevap artar.

Ki&#;inin sa&#;l&#;&#;&#; yetti&#;i kadar üç aylar içinde, özellikle de regaip kandilinde oruç tutabilir. Ergenlik dönemini bitirmi&#; ki&#;iler ve yeti&#;kinler, regaip kandilinde orucunu tutup di&#;er ibadetlerini yerine getirebilir.

Regaip kandilinde adak orucu tutulur mu sorusu da ak&#;l kar&#;&#;t&#;r&#;c&#; olabilmektedir. Kandilde tutulan oruç niyete göre &#;ekillenir. Zaman&#; belirlenmi&#; adak orucu tutmak için ak&#;amdan itibaren ku&#;luk vaktine kadar niyet edilmelidir.

&#;lginizi çekebilir: &#;evval Ay&#; Orucu: Ne Zaman Tutulur? Fazileti, Niyeti

Regaip Kandili Orucu Kaç Gün Tutulur?

Regaip kandili orucu kaç gün tutulur y&#;l&#;nda Diyanet görevlilerine s&#;kça sorulmaktad&#;r. Bu hay&#;rl&#; gecede oruç tutmak için; tek bir gün oruç tutmak zorunda de&#;ilsiniz. Regaib Kandili kaç gün oruç tutulur diyenler kandil tek gün oldu&#;u için o güne niyetle tek gün oruç tutabilir ya da daha fazla güne de oruç tutmay&#; yayabilir.

E&#;er sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z yerindeyse; regaip kandili orucunu, Recep Ay&#;’n&#;n ilk cumas&#; olan mübarek Regaip Kandili için tutabilirsiniz.

Hat&#;rlamal&#;s&#;n&#;z ki; bu oruç sadece tek gün tutulmuyor. Regaip Kandili orucu tutmak isterseniz; sonraki günü de oruçlu geçirebilirsiniz. Özetle Regaip kandilinde tek oruç tutulur mu sorusunun cevab&#; evet olmakla birlikte ikiye tamamlamak daha faziletli kabul edilmektedir.

&#;lginizi çekebilir: Mevlit Kandilinde Oruç Tutulur Mu?

regaip kandilinde oruç tutulur mu

Regaip Kandili Orucu Ne Zaman, Hangi Gün Tutulur?

Regaip kandili orucu ne zaman tutulur diyenler Recep ay&#;n&#;n ilk Cuma gününü beklemek zorundad&#;r. Regaip kandili orucu, Recep ay&#;n&#;n ilk Cuma günü için tutulur.

senesi için akl&#;n&#;zda regaip kandili orucu hangi gün tutulur sorusu varsa; 26 Ocak tarihi regaip orucu günüdür. Bu orucu tutmak için sahura kalk&#;p regaip kandili orucu niyeti etmeniz uygun görülür. Regaib kandili oruç niyeti cümlesi için kesin bir çerçeve yoktur. Regaip kandilinde tutulan orucun niyeti genel oruç niyeti cümlesine kandil vurgusunu ekleyerek yap&#;labilir.

Niyet ederken “ Niyet ettim Allah r&#;zas&#; için regaip kandili orucunu tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb’im! ” diyebilirsiniz.

&#;lginizi çekebilir: Nafile Orucu Nedir? Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

regaip kandili orucu

Regaip Kandili Orucu Sevab&#; ve Fazileti Nedir?

Regaip kandili orucu fazileti dini kaynaklarda s&#;k s&#;k vurgulan&#;r. Bu hay&#;rl&#; gecede, tövbe eden ki&#;inin diledi&#;i dualar kabul olur. E&#;er Recep ay&#;nda bolca dua edip oruç tutarsan&#;z; alaca&#;&#;n&#;z sevaplar katlan&#;r. Bu aya ‘Recebü’l-asabb’ denilmesi; Recep ay&#;n&#;n iyilik ay&#; olmas&#;ndand&#;r.

Peygamberimizin ramazan ay&#;ndan sonra en fazla oruç tuttu&#;u ay; Recep ay&#;d&#;r. Regaip kandilinde oruç tutmak farz de&#;ildir, bu oruç nafile oruç türüne girer.

Regaip kandilinde oruç tutma sevab&#; bugünün manas&#; üzerine derinlemesine dü&#;ünüldü&#;ünde daha anlaml&#; hale gelir. Sevap ki&#;iyi tekamül yolunda hay&#;rla ileri ta&#;&#;r.

&#;lginizi çekebilir: Bayramda Oruç Tutulur Mu? Diyanet Yan&#;tlad&#;

regaip kandili ne zaman

Regaip Kandili ve Orucuyla &#;lgili Hadisler

  • Allah Teâlâ, Receb ay&#;nda oruç tutanlar&#; ma&#;firet eder. (Gunye, 1/)
  • Ramazan ay&#; d&#;&#;&#;nda Allah r&#;zas&#; için bir gün oruç tutan, iyi bir yar&#;&#; at&#;n&#;n bir as&#;rda alaca&#;&#; mesafe kadar cehennemden uzakla&#;&#;r. (Ebu Yala, Müsned, 3/61, no: )
  • ″&#;u be&#; gecede yap&#;lan dua geri çevrilmez: Cuma gecesi, Regaib gecesi, Berat gecesi, Ramazan bayram&#; gecesi ve Kurban bayram&#; gecesi.″ (Beyhakî, &#;u’ab’ul-Îman, Hadis No: )
  • “Receb-i &#;erîf’in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir ayl&#;k küçük günahlar&#;n af ve ma&#;firetine vesile olur.” (bk. el-Hallal, Fadailu &#;ehri Receb-Daru &#;bn Hazm, // s; Kenzu’l-Ummal, h. no: )
  • Muhakkak zaman, Allah’&#;n yaratt&#;&#;&#; günkü &#;ekliyle ak&#;p gitmektedir. Y&#;l on iki ayd&#;r. Bunlardan dördü haram aylard&#;r. Ve üçü ard arda gelmektedir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem bir de Cemaziye’l-âhirle &#;aban aylar&#; aras&#;nda gelen Mudar kabilesinin ay&#; Recep ay&#;d&#;r.” (Buhârî, Tefsir, Sure, 8,9)
  • “Recep ay&#; Allah’&#;n ay&#;, &#;aban benim ay&#;m, Ramazan da ümmetimin ay&#;d&#;r.” (Aclûnî, Ke&#;fu’l-Hafâ, 1/)
  • Receb büyük bir ayd&#;r. Allah bu ayda hasenat&#; kat kat eder. Receb ay&#;nda bir gün oruç tutana, bir y&#;l oruç tutmu&#; gibi sevaba kavu&#;ur. 7 gün oruç tutana, cehennem kap&#;lar&#; kapan&#;r. 8 gün oruç tutana cennetin 8 kap&#;s&#; aç&#;l&#;r.
  • On gün oruç tutana, Allah istedi&#;ini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmi&#; günahlar&#;n affoldu.” der.
  • Receb ay&#;nda Allah Teâlâ Nuh Aleyhisselam&#; gemiye bindirdi ve o da Receb ay&#;n&#; oruçlu geçirdi. Yan&#;ndakilere de oruç tutmalar&#;n&#; emretti.. (Taberânî, Kebir, 9/, no: )
  • Kim Receb ay&#;nda, takva üzere bir gün oruç tutarsa, oruç tutulan günler dile gelip “Ya Rabbi onu ma&#;firet et” derler. (Safuri, Nüzhetü’l-mecalis, 1/)

&#;lginizi çekebilir: Berat Kandili Orucu Ne Zaman Tutulur, Nas&#;l Niyet Edilir?

regaip kandilinde ne olmu&#;tur

Regaib Kandili’nde Oruç Tutulur mu?

Yaz&#;m&#;z&#;n tümünde de belirtti&#;imiz gibi s&#;k sorulan sorular&#;n ba&#;&#;nda geldi&#;i için bu soruya “evet” yan&#;t&#;n&#; yineleyelim.

Kandil Günü Tek Gün Oruç Tutulur mu?

Kandillerde tek gün oruç tutulabilir. Bu soru için Diyanet cevab&#; &#;öyledir: “Kandil geceleri için tutulan nafile oruçlar&#;n as&#;l zaman&#;, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.”

Regaip Kandilinde Oruç Tutarken Nas&#;l Niyet Edilir?

Yaz&#; içeri&#;inde de belirtildi&#;i üzere kandil oruçlar&#; için özel bir niyet etme kal&#;b&#; yoktur. Niyeti Allah r&#;zas&#; için diyerek yapmak ve hangi oruç tutulacaksa ismi belirtilerek etmek uygundur.

regaip kandili oruç

Sahur Nedir? Ne Zaman Ba&#;lar, Biter?

Recep Ay&#;nda Oruç Tutmak: Niyeti, Fazileti

Dinimizde Oruç Çe&#;itleri &#;simleri, Anlamlar&#;

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Ramazan Bayram&#; Namaz&#; Saat Kaçta? Nas&#;l K&#;l&#;n&#;r?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir