ağız yarasına hangi doktora gidilir / Hangi Doktora Muayene Olmalıyım

Ağız Yarasına Hangi Doktora Gidilir

ağız yarasına hangi doktora gidilir

AĞIZ YARALARI

Ağız, çok değişik işlevleri olan, o oranda duyarlı, yararlı ve önemli bir organımızdır. Beslenme, yeme, içme ve tat alma ağız yoluyla olur. Düşündüklerimizi ağız yoluyla sözcüklere dökeriz; iltifatlar, sevgi sözcükleri, şiirler, şarkılar hatta hakaretler ve küfürler de ağızdan çıkar. Ayrıca öpme ve öpüşme gibi sevgi ifadesinin en güzel yolları da ağzın bir işlevidir. Ağız içerisi ve ağız içerisinin hastalıkları ise, üç tıp dalının etki ve yetki alanında, dolayısıyla biraz da ortada kalmış bir konudur.

 

Deri hastalıkları uzmanları, kulak, burun, boğaz (KBB) uzmanları ve diş hekimleri önceliği bırakmak istemeyiz ve bir iki denemede başarılı olamayınca da diğer dal uzmanına göndererek sorundan kurtuluruz. Önemli olan hangi dalın hangi alanda, hangi noktaya kadar ehliyeti, sorumluluğu ve deneyimi olduğunu bilerek en baştan; ''Bunu bir uzmanı daha iyi anlar.'', diyebilmektir. Dişleri tamamen, biş etlerini de kısmen diş hekimlerine teslim ve emanet ettikten sonra, boğazın girişi ve bademcikler de KBB uzmanlarına havele edilirse; yanak, damak, dil gibi ufak tefek arta kalanla da biz deri hastalıkları uzmanları yetinebiliriz. Kaldı ki diş etlerinde ve boğazın arka kısımlarındaki bir belirti de, bir deri hastalığının belirtisi olabilir (frengi de dahil).

 

Ağzın çeşitli hastalıklarını en iyi tanıyan tıp dalı olan deri hastalıkları uzmanlığı, ne hikmetse en son başvuru adresidir. Bundan sonra ağız hastalıklarında ilk başvuru adrsi bir deri hastalıkları uzmanı olmalıdır. Ağız içerisinde en çok görülen hastalık belirtileri ''ağız yaraları'' diye adlandırabileceğimiz doku kaybıyla süren grup ve ağızda beyaz - beyazımsı lekeler ve kabartılar yapan gruptur. Bunların dışında da başka renklerin hakim olduğu, daha az sayıda oluşum tipi ve ağız içi kitleleri daha az oranda görülebilir.

 

Ağız içerisindeki kitleler, öncelikle tümörleri akla getirir. ''Epulis'' adı verilen tümör en sık görülenlerdendir, fakat iyi huylu bir tümördür ve kolay tedavi edilir. İrice kitleler ve bazen beraberinde derin yaralar şeklinde görülen ve hızlı ilerleyen bir ağız içi kanseri vardır. Özellikle çok sigara içmenin kolaylaştırıcı olduğu bu kanserde erken tanı yaşam kurtarıcı olabilir. Koyu renk siyahımsı kabartılarda ilk akla gelen basit kanamalar olmalı, fakat ''Melanom'' adı verilen habis tümörün de benzer görünümle ağız içinde bulunabileceği unutulmamalıdır. Bir de, az tanınan, az görülen fakat %95 ağız içi kanserine dönüşen kırmızı, bazen kabartılı lekeler vardır (Eritroplazi). Erken tanı hayat kurtarır.

 

Ağız içerisinde beyaz leke şeklinde görülen birçok hastalık vardır ve birbirleriyle karışma olasılıkları da çok fazladır. İyi bir deri hastalıkları uzmanı, bunları ayırabilirse de; bazen biyopsi alarak, tanının mikroskobik olarak da doğrulanması gerekebilir. Ağız içi beyazlıkları arasında en iyi tanınanı ''Pamukçuk'' adı verilen mantar hastalığıdır. Beyaz, peynirimsi veya süt kesiği gibi parçacıklar halinde ve yapışık olarak, tüm ağız içinde bulunabilirler ve silmeyle, biraz zorlansa da, çıkabilirler. Maya mantarları (kandida) ile oluşan hastalık; genellikle direnci küçük kimselerde, bebekler, yaşlılar, kanser tedavisi veya benzeri tedaviler görenlerde sık görülür. Günümüzde çok iyi etkili ilaçlar olduğu için; tedavi, çok sorunlu değildir. Bir diğer beyaz belirti türü, sertçe ve alt dokulara yapışık, net sınırlı ve porselen beyazı olan ve silmeyle de çıkmayan leke veya kabartılardır.

 

''Lökoplazi'' adı verilen bu hastalığın, %10 - 15 oranında ağız içi kanserine dönme olasılığı vardır ve çok sigara içilmesi bu olasılığı arttırır ve gelişim sürecini hızlandırır. Nedenleri arasında en çok görülenler olarak; iyi oturmamış protezlerin veya ağız sağlığı bozuk kimselerdeki seyrek dişlerin, diş etlerine yaptığı sürekli zedelenme, tütün çiğneme, sürekli olarak çok sıcak yeme ve içme sayılabilir.

 

Erken tanı ve önlem alınması, kanser gelişimini önler. En az tanınan ve aksine sıkça görülen, beyaz lekeli bir hastalık da; 'Liken planus'' adını verdiğimiz hastalıktır. ''Liken planus''; dilde, yanaklarda, damak ve dudaklarda beyaz, ağımsı, ağacımsı görüntüler yapar, bazen yanma ve sızlama da eklenebilir. Bu hastalık; bazen, önce sözünü ettiğimiz, ''lökoplazi'' adlı hastalığa dönüşebilir, sigara içimi ve zedelenmeler, bu dönüşümü hızlandırıfunduszeue.info nedeni belli olmayan hastalıkta, ruhsal etkenlerin ve bazı ilaçların etkisi olabileceği düşünülmektedir.

 

Bazı başka deri hastalıklarının da, benzer ağız içi belirtileri olabilmektedir ve karışma olasılığı fazladır. Birkaç gün gibi kısa bir zaman içinde ortaya çıkan; yuvarlak veya oval, yumuşakça beyazlıklar da, ''Frengi''nin deri belirtileri olabilir ve bu dönem frengi çok bulaşıcıdır, özellikle öpüşmeyle de bulaşabilir. Bunlar, bir süre sonra üzerleri sıyrılarak yara halini alabilirler.

Ağız Yaraları

 

Ağız yaraları, ağız içerisinde derin veya yüzeysel doku kaybına neden olan çoğu ağrılı ve sızılı belirtilerdir ve hepsinin de ciddi hastalıkların belirtileri olarak dikkate alınmaları gerekir. Ağız içerisindeki derin yaralar özellikle ağız içi kanserlerini düşündürmelidir. Genellikle daha önceden varolan kırmızı veya beyaz belirtiler üzerinden çıkarlar ve hızla yayılırlar.

 

Erken tanı ve cerrahi çıkarma kesin sonuç verebilir. Çok sık olmamak üzere tüberküloz, frengi, bazı özel mantar hastalıkları gibi mikrobik hastalıklar da böyle derin yaralara neden olabilirler. Ayrıca çok seyrek görülen özel hastalıklar vardır. Daha sık görülen ve çok karışan grup yüzeysel yaralardır.

 

''Aft'' bunların en sık görüleni olup, ''ağız yarası'' sözcüğünün en çok kullanıldığı hastalıktır. Etrafı kırmızı, ortası sarımsı yara şeklinde olup, aniden ortaya çıkar ve 8 - 10 günde geçerler. Ağrılı olan hastalık, birden fazla sayıda ve sık yineleyerek seyrettiğinde çok rahatsız edici olabilir. Ayrıca çok sık yineleyen aftlar ''Behçet Hastalığının'' da belirtisi olabilir. Frenginin ağız içi belirtileri yara halini aldığında aftlara çok benzer sıyrıklar yapabilir ve çok yanıltırlar. Basit yanıklar, ağız içerisinde kabarcıklar ve sonra sıyrıklar yaparlar ve pek çok hastalığı da taklit ederler.

 

Bazı ilaçlara bağlı olarak, duyarlı kişilerde yanık gibi birden ortaya çıkan ve şiddetli ağrılı olan reaksiyonlar görülebilir. Bunların şiddetli şekilleri bazen yaşamsal tehlikelere neden olabilse de genellikle kendiliğinden 15 - 20 gün içerisinde geçme eğilimindedir.

 

Benzer şekilde yanığımsı yaralarla başlayan ve iyileşme eğilimi göstermeden sürekli yayılarak ilerleyen ''Pemfigus'' adlı hastalık bu grubun en önemli üyesidir. Aynı zamanda deride de benzer yaralarla süren hastalık, sürekli ağrılı, akıntılı ağız nedeniyle hastanın beslenmesini, sıvı alımını bozar ve çok ciddi yaşamsal tehlikelere sebep olabilir. Göz korkutan bütün bu hastalıklarda, bir deri hastalıkları uzmanının erken tanı ve tedavisi hayatı yeniden yaşanabilir hale getirecektir.

funduszeue.info


Aft için hangi doktora / bölüme gidilmeli?

Ağız yaraları için dermatoloji bölümüne başvurulması gerekmektedir.

AFT, ağız içerisinde meydana gelen ağrılı bir ülserdir, Aftöz ülser ismi ile de tabir edilebilir. Ağız içerisinde koruyu tabaka olan mukozanın üzerinde kırmızı oval sınırlı yaralar haline klasik aft yarası ismi verilmektedir.

Ülkemizde her ne kadar bir istatistiği olmasa da dünya genelinde bakıldığında toplam nüfusun %&#;ı arasında ki insanlar yaşamlarının bir döneminde mutlaka bu yaralar ile karşılaşıyor. Yine bu istatistiklere bakıldığında kadınların erkeklere nazaran çok daha fazla maruz kaldığı görülmektedir. Aft genel olarak yanak ısırma, dudak yeme ve herhangi bir darbe sonucunda ağız içinde meydana gelen açık yaralar, çikolata, baharat ve kahve gibi çeşitli gıdalara karşı hassasiyet, bazı mineral ve vitamin eksiklikleri, hormon dengesizliği, bazı diş macunu ile gargara sıvılarının sebebiyle oluşabildiği gibi daha farklı nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir.

İstatistiklere bakıldığında Aft&#;ın daha çok kadınlarda ortaya çıktığını dile getirmiştik. Kadınlar dışında ise ergenlik döneminde ki gençlerde ya da ergenlik dönemini takip eden yıllık zaman diliminde görülmektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ise yaralar çok daha az görülmeye başlar. AFT bulaşıcı değildir, oluşumunda her ne kadar kalıtımsal özellikler ya da çevre koşulları gösterilse de ağız yaralarının tam olarak neden dolayı meydana geldiği bilinememektedir.

AFT oluşumunda hemen üst kısımda belirttiğimiz rol oynayan sebeplerin dışında kaygı, stres veçeşitli duygusal durumlar ile bazı ilaçlar ağız içinde çeşitli yaraların meydana gelmesinde rol oynayabilir.

Aft Oluşumuna Sebep Olan Diğer Nedenler

Helicobacter Pylori: Araştırmalara göre mide ülserinin meydana gelmesinde baş rol oynayan &#;helicobacter pylori&#; bakterisi, ağız içerisinde meydana gelen yaraların da sebepleri arasında bulunmaktadır.

Ülseratif Kolit: Kolon ile rektumun iç çeperinde oluşan tahriş ve ülsere sebep olan &#;ülseratif kolit&#; ile kronik ve iltihabi bir bağırsak rahatsızlığı olan &#;crohn hastalığı&#; nükseden AFT&#;lara sebebiyet verebilir.

Çölyak Hastalığı: Glüten intoleransı sebebiyle bağırsaklarda sorun yaratan çölyak rahatsızlığı bazı vitaminler ile mineraller tarafından emilmesine engel olur ve bu da AFT&#;ın ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

Behçet Hastalığı: Bazı insanlarda görülen behçet hastalığının belirtileri arasında göz iltihabı, aftlar ve genital bölgede meydana gelen yaralar yer almaktadır.

Zayıf Bağışıklık Sistemiz: Bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olan hastalıklarda enfeksiyon ve ağız yaraları görülebilir.

Ağız Bakım Ürünleri: Sodyum lauril sülfat içermekte olan diş macunu ve gargara sıvıları az önce yukarıda da belirttiğimiz gibi AFT oluşumunda ki olasılığı artırmaktadır. Bu ürünlerin satın alınması esnasında içeriğine bakılarak &#;sodium lauryl sulfate&#; içerip içermediğine bakabilirsiniz.

Adet Dönemi: Bu dönemde ki kadınlarda meydana gelen değişiklikler AFT oluşumunda rol oynayabilir.

Vitamin ve Mineral Eksiklikleri: Folik asit, çinko, B12 vitamini ve demir eksiklikleri de AFT oluşumuna sebep olabilirler.

Bazı Gıdalar: Acı baharatlar, limon, greyfurt ve portakal gibi asitli gıdalar ile aşırı sıcak yemekler ağız yaraları oluşumunda ki nedenler arasındadır.

Kırık veya Çaprak Dişler: yanağınızı ısırmanıza sebebiyet verebilen kırık ya da çarpık dişler AFT riskini artırmaktadır.

Aft İçin Doktora Ne Zaman Gitmeli?

Her ne kadar küçük bir sorun gibi görülse de, sürekli tekrarlayan aft sorunları için doktora başvurulması gerekir. Normal şartlarda aft sık bir şekilde tekrar eden yara değildir. Doktor muayenesi, tanısı ve tedavisi gerekmektedir.

Doktora gidilmesi gereken durumlar

&#; AFT&#;in sebebiyet verdiği ağrılar artış gösteriyor ve kontrol edilemiyorsa.
&#; AFT, ishal rahatsızlığı ile birlikte görülüyorsa.
&#; Yaralar ağız dışında genital ya da farklı bölgelerde meydana geliyorsa.
&#; 3 haftadan fazla sürdüyse.

Mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

AFT Nasıl Önlenir?

&#; Mukoza tabakasını tahriş edebilecek durumlardan kaçının, diş fırçanızın çok sert olmamasına özen gösterin.
&#; Fazla stres olacağınız durumlardan kaçının. Stresinizi kontrol etmeye çalışın.
&#; Diş macunu veya gargara suyu gibi ağız bakım ürünlerinin içerisinde sodyum lauril sülfat olmamasına dikkat edin.
&#; Yemek yerken veya sakız çiğnerken konuşmaktan kaçının.
&#; Vitamin ya da mineral eksikliğinden dolayı karşılıyorsanız, doktorunuzun önerdiği takviyeleri aksatmadan kullanmaya özen gösterin.
&#; Dişlerinizi düzenli bir şekilde kontrol ettirmeye çalışın.

Kategoriler Sağlık

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası