avukatlar yeşil pasaport alabilir mi / Avukatlar İçin Hususi Pasaport Başvurusu Talep Formu

Avukatlar Yeşil Pasaport Alabilir Mi

avukatlar yeşil pasaport alabilir mi

Avukatların ardından ‘yeşil’ sırası oluştu

Yargı reformu kanunu ile meslekte 15 yılını dolduran avukatlara yeşil pasaport hakkı verilince diğer meslek grupları da yeşil pasaport için sıraya girdi. Doktorlar, mali müşavirler, muhtarlar, eczacılar, noterler, bekçiler ve turist rehberleri de yasada değişiklik yapılıp, kendilerine de yeşil pasaport verilmesini istediler. Bu meslek gruplarının da yeşil pasaport hakkından yararlanması için TBMM'ye çok sayıda kanun teklifi verildi.

Deniz AYHAN

Yayınlanma: - 23 Ekim Güncellenme:

Avukatların ardından ‘yeşil’ sırası oluştu

Türkiye'de halen yeşil pasaport alma hakkına sahip kişi sayısı 2 milyona yaklaştı. ülkeye vizesiz seyahat olanağı tanıyan yeşil pasaport sayısının giderek artması, ‘'Yakında yeşil pasaporta da vize gelir'' kaygılarına yol açıyor. Son yapılan değişiklikle meslekte 15 yılını dolduran 40 bin avukat ile eş ve çocukları da bu haktan yararlanacak.  Yeşil pasaport sahibi bazı kişilerin iltica talebinde bulunması ve suça karışması, Avrupa ülkelerinin yeşil pasaportlu Türk vatandaşlarına vize getirilmesi taleplerine de neden oluyor.

FOTO:AA – Baro Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yoğun çabaları sonucu avukatlara yeşil pasaport hakkı tanınmıştı.

YILDA BİN KİŞİ

Yeşil pasaport ile yurt dışına çıkan kişi sayısının ise yılda ortalama bin kişi olduğu bildirildi. Son 5 yılda yeşil pasaport ile 1 milyon bin kişi yurtdışına seyahat etti. Bordo renkli normal pasaport ile de son 5 yılda yaklaşık 13 milyon kişi yurt dışına çıktı.

Hususi pasaport olarak da bilinen yeşil pasaport, devletteki  1., 2. ve 3. derece memurlara, il ve ilçe belediye başkanlarına belli miktarın üzerinde ihracat yapan iş adamları ile bunları eş ve 25 yaşına kadar olan çocukları ile emeklilerine veriliyor. Milletlerarası kuruluşlarda çalışanlar ile Türk Hava Kurumu ve Türk Kızılay görevlileri de bu pasaportu alabiliyor.

AvrupaAvukatTBMMTürkiyeyeşil pasaport

Avukatlara Hususi Damgalı Pasaport Düzenlenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de Yayımlandı

  • Son Güncelleme :
  • Haber Giriş :
  • Etkinlik :

Avukatlara Hususi Damgalı Pasaport Düzenlenmesine Dair Yönetmelik 17 Ocak gün ve sayı ile  Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmî Gazete

17 Ocak CUMA

Sayı :

YÖNETMELİK

İçişleri Bakanlığından:

AVUKATLARA HUSUSİ DAMGALI PASAPORT DÜZENLENMESİNE

DAİR YÖNETMELİK


Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı avukatlara hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik 15/7/ tarihli ve sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: İçişleri Bakanlığını,

b) Başvuru sahibi: Hususi damgalı pasaport talebinde bulunan avukatı,

c) Genel Müdürlük: İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünü,

ç) Kanun: sayılı Pasaport Kanununu,

d) Pasaport: Pasaport Kanununda geçen hususi damgalı pasaportu,

e) Talep formu: Şekli ve içeriği Genel Müdürlükçe belirlenen ve avukatların kayıtlı oldukları Baro tarafından düzenlenen formu veya Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenen elektronik formu,

ifade eder.

Pasaport düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar

MADDE 4 – (1) Başvuru sahibi hakkında 26/9/ tarihli ve sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile 12/04/ tarihli ve sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma veya kovuşturma bulunup bulunmadığı bilgisi talep üzerine Adalet Bakanlığı tarafından elektronik ortamda Genel Müdürlüğe gönderilir.

(2) Barolar, düzenleyecekleri talep formlarını onaylayacak kişilere ait imza sirküleri ve mühür örneklerini bulundukları yer İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenecek talep formlarını onaylayacak kişilerin bilgileri ise Genel Müdürlüğe bildirilir.

(3) Başvuru sahibinin baro levhasına yazılı ve avukatlık mesleğindeki kıdeminin on beş yıl ve üzeri olduğu baro başkanlığı veya Türkiye Barolar Birliği tarafından tespit edilerek talep formu düzenlenir. Avukatlık kıdeminin hesabında baro levhasında yazılı olarak geçirilen süre esas alınır. Kıdem hesabında kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli olarak avukatlık görevinde geçirilen süre de dikkate alınır.

(4) Başvuru sahibi pasaport talep formu ve diğer belgeler ile birlikte ilgili pasaport birimine başvurur.

(5) Barolarda veya Türkiye Barolar Birliğinde yetkilendirilen kişi veya kişiler tarafından imzalanmamış talep formları işleme alınmaz.

(6) Teknolojik gelişmelere bağlı olarak; belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi, iletilmesi veya doğrulanmasına ilişkin hususları belirlemeye Bakanlık yetkilidir.

Sorumluluk

MADDE 5 – (1) Talep formunda eksik, yanlış veya yanıltıcı beyana yer verilmesi halinde doğabilecek sorumluluk başvuru sahibi ile talep formunu imzalayan kişilere aittir.

(2) Hususi damgalı pasaport düzenlenmesine yönelik Kanunda belirtilen şartlardan herhangi birinin kaybedilmesi halinde pasaport hamili pasaportunu iade etmekle yükümlüdür.

(3) Hususi damgalı pasaport düzenlenmesine yönelik Kanunda belirtilen şartlardan herhangi birinin kaybedildiğinin baro başkanlığı veya Türkiye Barolar Birliği tarafından tespit edilmesi halinde, bu durum derhal pasaport birimine bildirilir.

Tereddütlerin giderilmesi

MADDE 6 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesinde Bakanlık yetkilidir.

Diğer hususlar

MADDE 7
– (1) Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda sayılı Kanun, 19/3/ tarihli ve sayılı Avukatlık Kanunu ve ilgili mevzuattaki diğer hükümler uygulanır.

Yürürlük

MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

 

AVUKATLARIN HUSUSİ DAMGALI PASAPORT (YEŞİL PASAPORT) ALMASINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU

1 - Yargı Reformu Strateji Belgesinin ilk paketi kapsamında yapılan değişiklik çerçevesinde ve Pasaport Kanunu uyarınca; 15 yıl ve üstünde meslek kıdemi olan avukatlar hususi damgalı pasaport alma hakkına sahip kılınmıştır.

2 - Bu değişikliğe göre, hususi damgalı pasaport alabilmenin ön şartı baro levhasına kayıtlı olmaktır.

3 - Yönetmeliğe göre, avukatlık kıdeminin hesabında baro levhasında yazılı olarak geçirilen süre esas alınacaktır.

4 - Başvuru sahibinin kıdem hesabında, levhaya yazılı olma hali kesinti veya kesintilere uğramışsa bu süreler baro tarafından kıdemden mahsup edilecektir.

5- Kıdem süresi hesaplanırken kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli olarak avukatlık görevinde geçirilen süre de dikkate alınacaktır.
a. Levhadan kaydını belli bir süre sildirmiş olan avukat, bu dönemde kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli olarak avukatlık görevinde bulunmuş ise bu görevde bulunduğu süre kıdem hesabına dâhil edilecektir.
b.  Bu durumda olan meslektaşlarımızın, asli ve sürekli olarak avukatlık görevini icra ettikleri kamu kurumlarından beyanlarını doğrulayan resmi yazıyı barolarına sunmaları gerekecektir.

6 - Başvuru sahibi hakkında, TCK’nın 2. kitabının 4. kısmının 4.,5.,6. ve 7. bölümünde tanımlanan suçlar (devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk) ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlardan dolayı soruşturma veya kovuşturma bulunup bulunmadığı İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Adalet Bakanlığına sorulacaktır. Gelen bilgiye göre başvuru değerlendirilecektir.

7 - İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, levhaya kayıt durumuna ve kıdemine ilişkin olmak üzere avukatlar için özel bir talep formu belirleyecektir.
a. Bu aşamada barolar tarafından düzenlenecek olan formlar basılı olacaktır. TBB tarafından ise elektronik form düzenlenecektir.

b. Barolar, talep formlarını onaylayacak kişilere ait imza sirküleri ve mühür örneklerini bulundukları yer İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine bildireceklerdir. TBB ise elektronik talep formlarını onaylayacak kişilerin bilgilerini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne verecektir.

8 - Başvuru sahibi, pasaport talep formu ve hususi damgalı pasaport için her grup başvuru sahibinden talep edilen diğer belgelerle birlikte ilgili pasaport birimine başvuracaktır (bkz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün yetkili birimi seafoodplus.info). Baro veya TBB tarafından yetkilendirilmiş kişilerce imzalanmamış talep formları işleme alınmayacaktır.

9 - Türkiye Barolar Birliği’ne elektronik ortamda yapılacak müracaatlar, yine elektronik ortamda ilgili baroya otomatik olarak gönderilecektir. Baro tarafından bilgilerin doğrulanması üzerine, TBB’nin onay yetkilisi olarak belirlediği memurlarınca elektronik imza ile imzalanarak başvuru sahibine yine elektronik ortamda gönderilecektir.

10 - TBB tarafından elektronik ortamda barolara gönderilen formları onaylayacak kişilerin bilgileri, barolar tarafından TBB’ye resmi olarak bildirilecektir. Her baro en az 2 en çok 4 kişiyi TBB ile arasındaki talep formu doğrulama işlemi için görevlendirecektir. Doğrulama işlemi, en kısa sürede (azami 4 gün içinde) bu kişilerce elektronik imza ile yapılacaktır.

11 - Avukatın eşi ile çocuğu da (mevzuattaki şartları taşımaları halinde) hususi damgalı pasaport alma hakkına sahiptir (Pasaport Kanunu 14/a maddesi 5. ve 6. fıkraları seafoodplus.info).

12 - Hususi damgalı pasaport alma şartlarından birinin kaybedilmesi halinde pasaport hamili pasaportunu iade etmekle yükümlüdür.

13 - Talep formunda eksik, yanlış veya yanıltıcı beyana yer verilmesi halinde doğabilecek sorumluluk, başvuru sahibi ile talep formunu imzalayan kişiye ait olacaktır.

14 - Başvurular alınmaya başlandığında meslektaşlarımıza derhal bilgi verilecektir.
 
Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı


Türkiye Barolar Birliği'nin Yeşil Pasaport İle İlgili Duyurusu

Ankara,
BARO BAŞKANLIĞI
DUYURU NO/8


Konu: Avukatlara Hususi Damgalı Pasaport Düzenlenmesine Dair Yönetmelik Hakkında.

1. Avukatlara Hususi Damgalı Pasaport Düzenlenmesine Dair Yönetmelik, 17 Ocak tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

2. Yönetmelik uyarınca; İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce talep formu hazırlandığında başvurular alınmaya başlayacaktır. Hazırlıklarımızın tamamlanması açısından; Birliğimize yapılan başvurulardaki bilgileri elektronik imzasıyla doğrulayacak en az 2 en çok 4 personelinizin bilgilerinin Başkanlığımıza bildirilmesi gerekmektedir.

3. Yönetmeliğin, "Sorumluluk" kenar başlıklı 5. maddesi, talep formunda eksik, yanlış veya yanıltıcı beyan bulunması halinde formu imzalayan kişilerin de sorumlu olacağını hükme bağlamıştır. Bu sebeple avukatlara ilişkin bilgilerin UHAP sistemi üzerinde doğru ve güncel tutulması hususi damgalı pasaport başvuruları açısından da azami önem taşımaktadır. İlgili personelin bu konuda uyarılması ve denetlenmesi faydalı olacaktır.

4. Doğrudan TBB'ye yapılan başvurularda Baro tarafından gerçekleştirilecek doğrulama işleminin, meslektaşlarımızın mağduriyetlerine sebebiyet verilmemesi için en kısa sürede yerine getirilmesi gerektiği açıktır.
Bu sebeple Başkanlığımızca azami 4 günlük bir süre öngörülmüştür. Sürenin yetersiz görülmesi halinde Başkanlığımıza meslektaşlarımızla paylaşılmak üzere bilgi verilmesi gerekmektedir.

5. Ayrıca Yönetmeliğin 4/2. maddesine göre doğrudan Baroya yapılan başvuruları fiziksel ortamda onaylayacak kişilere ait imza sirküleri ve mühür örnekleri İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine Baro tarafından bildirilecektir.

6. Meslektaşlarımızın süreç hakkında bilgilendirilmesine ilişkin bilgi notu duyurumuz ekinde gönderilmiş, Birliğimizin internet sitesinde de yayınlanmıştır.
Bilgi ve gereğini saygıyla rica ederim.
 
 
Avukat Metin FEYZİOĞLU
Türkiye Barolar Birliği
Başkanı


Eki:

1-) Avukatlara Hususi Damgalı Pasaport Düzenlenmesine Dair Yönetmelik

2-) Avukatların Hususi Damgalı Pasaport Almalarına İlişkin Bilgi Notu

3-) Pasaport Kanunu'nun Maddesi



 

 


 

Yeşil Pasaport alma şartları nelerdir? Yeşil Pasaport nedir, kimlere verilir?

Gerekli koşulları taşıyan devlet çalışanlarının aileleri de yeşil pasaport sahibi olabilmektedirler. Ancak anayasal düzen karşıtı bazı suçlar işleyenlerin yeşil pasaportları iptal edilmektedir. Görevi kötüye kullanma, rüşvet alma gibi suçlar yeşil pasaportun iptal edileceği durumlara örnektir. Alındığı tarihten itibaren 5 yıl süre geçerliliği yeşil pasaportla ilgili merak edilen bazı soruları sizler için derledik.

Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

En genel tanımıyla belirttiğimiz gibi yeşil pasaportu devlet çalışanları ve çalışanların aileleri alabilmektedir. Peki daha detaylı şekilde yeşil pasaportu kimler alabilir sorusunu yanıtlayalım.

- Kadrolu ve sözleşmeli devlet memurları ve memurluktan emekli olanlar

- Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışanları ve TBMM'den emekli olanlar

- Belediye başkanları ve bu görevden emekli olanlar

- Devlet sporcusu statüsünde görev alan sporcular

- Halk Bankası ve Ziraat Bankası gibi önceden devlete bağlı olan kurumlar. Ancak bu kurumlar özelleşmeden önce göreve başlamış olmak gerekiyor.

- Özelleşmeden önce Türk Telekom'da çalışmaya başlayanlar

- Baroya bağlı avukatlar. Avukatların yeşil pasaport sahibi olabilmeleri için en az 15 yıl baroya bağlı olmaları zorunluluğu vardır.

- Devlet adına çalışan kişilerin aileleri

- Kamu çalışanları

Bahsettiğimiz görevlere mensup kişiler ve aileleri yeşil pasaportu kimler alabilir sorusunun cevabı Ancak bu görevlerde olmak elbette yeşil pasaport almak için yeterli değil. Ayrıcalıkları ile avantaj sağlayan bu hususi pasaportu almak için bazı şartları da yerine getirmek gerekiyor. Bu nedenle yeşil pasaport şartları, başvuracak kişiler tarafından karşılanıyor olmalı.

Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir? Yeşil Pasaport Almak İçin Kaç Yıl Çalışmak Lazım?

Merak edilen yeşil pasaport şartları en çok sene bazında çalışma koşullarıyla ilgili. Ancak yeşil pasaport almak için öncelik bu değil. Yeşil pasaport şartları başında görev yapılan kadro derecesi geliyor. Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, yeşil pasaport alabilmek için öncelikli şart devlet adına çalışan memurun birinci, ikinci ya da üçüncü derece devlet kadrolarından birinde görev yapıyor olması gerekiyor. Bununla birlikte yeşil pasaporta başvurmak isteyenler, yeşil pasaport almak için kaç yıl çalışmak lazım sorusuna cevap arıyorlar. Sıklıkla merak edilense 10 yıllık memur yeşil pasaport alabilir mi sorusu. Peki 10 yıllık memur yeşil pasaport alabilir mi? Başta da belirttiğimiz gibi yeşil pasaport almak için belirlenen kriter devlet çalışanının kadro derecesiyle ilgili. Eğer kadro derecesi ilk üç dereceden biri değilse yeşil pasaport alınamamakta.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Yeşil pasaport için gereken yeterlilikleri taşıyanlar, hususi pasaport için başvuru yapıp ayrıcalıklarından yararlanabilirler. Bu durumda yeşil pasaport için gerekli evraklar eksiksiz bir şekilde hazırlanmalıdır. Ayrıca yeşil pasaport için gerekli evraklar, çalışanlar ve emekliler için farklılık göstermektedir. Yeşil pasaport için gerekli evraklar şu şekilde belirtilmiştir;

- T.C. kimlik kartı ya da geçici kimlik belgesi

- Son 6 ayda çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf

- Çalışanlar için devlet görevlisinin çalıştığı kurumundan alınacak hususi damgalı pasaport talep formu

- Emekliler için emekli olunan kurumdan derecesini bildiren belgenin temin edilmesi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir