güneş alerjisi için krem isimleri / Alerjik Hastalığı Olanlar Hangi Güneş Koruyucu Kremleri Kullanmalıdır?

Güneş Alerjisi Için Krem Isimleri

güneş alerjisi için krem isimleri

G&#;neş alerjisine ne iyi gelir, nasıl ge&#;er? G&#;neş alerjisinin tedavisi nasıldır?

Hassas bir cilde sahip olan kişilerin vücudu yaz aylarında alerjik reaksiyon gösterebilir. Bazılarının belirtileri sadece birkaç saat içinde görünüp sonra kendiliğinden kaybolur. Genetik yatkınlığı olan bireylerde ise belirtiler belli başlı dönemlerde ortaya çıkabilir. Hastalar devam eden şikayetlerde hastanelerin cildiye bölümünden randevu almalıdır.  

Güneş alerjisi nedenleri ve belirtileri nelerdir? 

Beyaz tenli kişilerin güneş ışınlarına karşı alerjik reaksiyon gösterme riski daha fazladır. Genetik yatkınlık da alerjinin ortaya çıkmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar ve antibiyotikler, yaz aylarında ve öğle saatlerinde güneş ışığına maruz kalmak da derinin incelmesine yol açar. 

En yaygın görülen belirtilerin başında kızarıklık ve kaşıntı geliyor. Hassas bir cilt yapısına sahip olan kişilerde kızaran yerlerde kabarcıklar ortaya çıkabilir. Birkaç günlük periyotta bu kabarcıklar kabuklanıp pul pul dökülür. Deride incelme ve hassasiyet, ağrı ve kanama da en sık görülen semptomlar arasında yer alır. 

Güneş alerjisine ne iyi gelir, nasıl geçer Güneş alerjisinin tedavisi nasıldır

Güneş alerjisine ne iyi gelir, nasıl geçer?

1- Yoğurt 

Güneş yanıklarına sürülen yoğurt cildi besler ve incelen derinin güçlenmesini sağlar. Yoğurt yanma hissini de giderir.  

2- Kabak çekirdeği yağı 

Kabak çekirdeğinden elde edilen yağ güneş alerjisine karşı doğal bir koruma sağlıyor. B ve C vitamini bakımından zengin olan bu yağlar birer gün arayla kızaran bölgeye sürülebilir. 

3- Çinko içerikli bitkisel yağlar

Çinko minerali cilt hassasiyetlerini giderir ve alerjik reaksiyona neden olan faktörleri ortadan kaldırır. Çinko içeren bitkisel yağlar düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde kabarcıkların kısa bir sürede geçmesini sağlar. 

4- Su

Yapılan araştırmalarda kuru ciltlerin güneş ışınlarından daha çok etkilendiği ortaya çıktı. Bunun önüne geçmek için günde en az 2 - litre su tüketilmelidir. 

Güneş alerjisinin tedavisi nasıldır?

Güneş alerjisinin tedavisinin belirlenip uygulanmasında hasta hikayesi önemlidir. Muayene ve tetkikten sonra hangi tedavinin uygulanacağına karar verilir. Kaşıntı şikayeti için heksilen glikol içeren kremler kullanılır.

Tedavide kullanılan diğer ilaçlar şu şekilde sıralanabilir: 

- Cildi nemlendiren ağrı kesici özellikli kremler

- UVA / UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan losyonlar

- Alerji giderici haplar 

Güneşe Bağlı Ürtiker

Güneş ışınları olmadan hayat mümkün değildir. Sağlıklı bir yaşam için güneş olmazsa olmazdır; “Güneş girmeyen eve doktor girer” diye bir atasözü de vardır. Fakat bazı kişilerde güneş ışınları alerjiye yol açabilmektedir. İşte güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) denince akla neler gelmeli?

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) terimi, güneş ışınlarıyla temas sonrası gelişen ve ciltte kaşıntılı kızarıklara (isilik) sebep olan birkaç hastalığı kapsamaktadır. Bu hastalıklardan en sık görüleni güneş zehirlenmesi olarak da bilinen polimorf ışık erüpsiyonudur.

Bazı kişilerde herediter (ailevi) tip güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) vardır. Bunun dışındaki güneş alerjisi tiplerinde ise yalnızca ilaç kullanımı veya bazı bitkilerle temas gibi faktörlere bağlı olarak alerjik reaksiyonlar gelişir.

Hafif şiddetteki güneş alerjileri tedavisiz kendiliğinden kaybolabilir. Daha şiddetli tablolarda ise steroid içeren kremler veya haplar ile tedavi gerekebilir. Ciddi güneş alerjilerinde kişi önlemler almalı ve güneşten koruyan kıyafetler giymelidir.

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) olan kişide ne gibi belirtiler beklenir?

Alerjiden etkilenen derideki bulgular, altta yatan hastalığa göre değişiklik gösterir. Sıklıkla görülen belirti ve bulgular şunlardır:

  • Kızarıklık
  • Kaşıntı veya ağrı
  • Kabarık yamalara dönüşebilen ufak kabarıklıklar
  • Deride kabuklanma veya kanama
  • Su toplama veya ürtiker

Bu belirtiler genellikle sadece derinin güneşe maruz kalan yerlerinde görülür ve güneş ışınlarıyla temastan dakikalar-saatler sonra başlar.

Güneş ışığına maruziyetten sonra deride rahatsız edici ve daha önce görmediğiniz cilt reaksiyonları meydana gelmişse doktora görünün. Şiddetli ve hafiflemeyen belirtilerin görülmesi halinde bir 18 yaşından küçükse çocuk alerji uzmanı, 18 yaşından büyükse yetişkin alerji uzmanına görünmeniz iyi olacaktır.

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) sebepleri nelerdir?

Bazı ilaçlar, kimyasallar ve hastalıklar derinin güneş ışınlarına hassasiyetini artırabilmektedir. Buna rağmen bazı insanlarda güneş alerjisi gelişip bazılarında gelişmemesinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Birtakım genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.

Hangi faktörler Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) gelişim riskini artırır?

Güneş ışınlarına alerjik reaksiyon gelişim riskini artıran faktörlerden en önemlileri:

  • Soy: Herkeste güneş alerjisi gelişme riski vardır, ama bazı etnik kökenlerde bu risk daha da fazladır. Örneğin, güneş alerjilerinin en sık tipi olan polimorf ışık erüpsiyonu beyaz tenlilerde daha sıktır. Güneş alerjilerinin daha nadir olan ama daha ağır seyreden bir başka tipi ise Amerikalı yerlilerde daha sık görülür.
  • Bazı maddelere maruz kalma: Parfümler, dezenfektanlar, güneş kremlerindeki bazı kimyasallar deriye temas edince güneş ışınlarına karşı alerjik reaksiyon gelişme ihtimalini artırır.
  • Bazı ilaçlar: Tetrasiklin antibiyotikler, ağrı kesiciler gibi bazı ilaçların kullanımı, cildin güneşe hassasiyetini artırır.
  • Başka bir deri hastalığı olması: Kişide dermatit olması güneş alerjisi riskini artırır.
  • Ailede güneş alerjili biri olması: Ebeveynlerde veya kardeşlerde güneş alerjisi varsa, kişide de güneş alerjisi gelişimi muhtemeldir.

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) için doktor randevusuna nasıl hazırlanılmalıdır?

Başlangıçta gideceğiniz aile hekimi veya pratisyen doktor, sizi bir dermatoloğa veya alerji uzmanına yönlendirebilir.

Randevu alırken herhangi bir ön hazırlık yapmanın gerekip gerekmediğini sorunuz. Örneğin; eğer bir fototest yapılacaksa (ultraviyole ışınlarıyla alerjik reaksiyon gelişip gelişmediğini gösteren bir test), doktorunuz sizden test yapılmadan günler önce bazı ilaçları kesmenizi isteyebilir.

Randevuya gelmeden evvel, doktorun size sorması muhtemel olan bazı soruların cevaplarını hazırlayabilirsiniz. Bu sorulardan bazıları şunlardır:

  • Güneş ışınlarına temastan ne kadar zaman sonra belirtiler görüldü?
  • Hangi belirtileri fark ettiniz?
  • Bunlar zamanla iyileşti mi yoksa kötüleşti mi?
  • Daha önce de vücudunuzda bunlara benzer belirtiler gördünüz mü?
  • Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar ve takviye gıdalar var mı? Varsa hangileri?
  • Vücudunuzun hangi kısımları etkilendi?
  • Etkilenen yerlerdeki lezyonlar tam olarak neye benziyordu? Tarif edebilir misiniz?
  • Semptomlar ne kadar şiddetliydi?
  • Derideki reaksiyonlar ne kadar devam etti?
  • Kaşıntı veya ağrınız var mı?
  • Deriniz sadece güneş ışınlarıyla doğrudan temasa mı reaksiyon gösteriyor, yoksa pencere camından geçen ışınlara karşı da hassas mısınız?
  • Ailedenizdeki birinin güneş alerjisi veya başka bir alerjik deri hastalığı mevcut mu?
  • Deriniz üzerinde hangi kozmetik ürünleri kullanıyorsunuz?

Güneşe bağlı kurdeşen tanısı nasıl konur? Tanıda kullanılan testler nelerdir?

Çoğu zaman doktorlar sadece deriye bakarak güneş alerjisi tanısı koyabilirler. Eğer durum bakılarak anlaşılamayacak kadar net değilse bazı testlerin yapılması gerekebilir. Bu testler şunlardır:

  • Ultraviyole (UV) ışın testi: Fototest de denen bu test, özel bir lambadan kaynaklanan değişik dalga boylarındaki ultraviyole ışınlarına derinin tepkisini gözlemlemek amacıyla yapılır. Hangi tip ultraviyoleye karşı hassasiyet olduğu tespit edilirse güneş alerjisinin tipi de anlaşılabilir.
  • Foto yama testi: Bu test güneş alerjisinin, güneşe çıkmadan önce cilde uygulanan herhangi bir maddenin güneş ışınlarına hassasiyeti artırması yoluyla gelişip gelişmediğini gösterir. Testte sıklıkla güneş alerjisini tetikleyen maddeler yama halinde deriye (genellikle sırta) uygulanır. Bir gün sonra ultraviyole lambası ile UV ışınları yama alanlarına yansıtılır ve alerjik deri reaksiyonları varsa tespit edilir. Eğer deri reaksiyonu sadece yama uygulanan yerdeyse (madde uygulanmayan yerler sağlamsa), büyük olasılıkla o madde güneş alerjisine yol açıyordur.
  • Kan testleri ve deriden örnekler alınması: Bu testlere genellikle ihtiyaç olmaz. Doktorunuz altta yatan lupus gibi bir hastalıktan şüpheleniyorsa bu testleri isteyebilir. Kan örnekleri veya deri örnekleri (biyopsi) laboratuvarda incelenmek üzere alınır.

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) nasıl tedavi edilir ve hangi ilaçlar kullanılır?

Tedavi metotları güneş alerjisi tipine göre farklılıklar gösterir. Hafif alerjilerde güneşten birkaç gün uzak kalmak belirti ve bulguların hafiflemesini sağlayabilir.

Kortikosteroid içeren kremler deri reaksiyonlarını hafifletmede faydalıdır. Ağır durumlarda doktor, prednizon gibi hap formundaki kortikosteroidleri yazabilir.

Bazı güneş alerjilerinde bir sıtma ilacı olan hidroksiklorokin (Plaquenil) faydalı olabilmektedir.

Daha ciddi güneş alerjisi tablolarında fototerapi kullanılır. Bu yöntemde ultraviyole lambası ile derinin genelde güneşe maruz kalan bölgelerine UV ışın uygulanır.

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) belirtilerini hafifletmek için neler yapılabilir?

Şu adımları uygulamanız, güneş alerjisi semptomlarını hafifletecektir:

  • Güneşe maruz kalmayın. Etkilenen cilt alanları güneşten bir veya iki gün uzak kalındığında iyileşmeye başlar.
  • Işığa hassasiyeti artıran ilaçları kullanmayın. Başka hastalıklar için kullandığınız ilaçların ışığa hassasiyeti artırıp artırmadığını doktorunuza danışın.
  • Nemlendirici kullanın. Nemlendirici cilt losyonları kuru ve kabuklu deriye iyi gelecektir.
  • Kalamin losyonu veya aloe vera kullanın.

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) olanlar ciltlerinde alerjik reaksiyon gelişmesinin önüne nasıl geçebilirler?

Güneş alerjiniz veya güneş ışınlarına artmış hassasiyetiniz varsa şu adımları uygulayarak alerjik reaksiyon gelişmesini engelleyebilirsiniz:

  • Güneş altında geçirdiğiniz süreyi azaltın. Saat ve arasında güneşten uzak durun.
  • Beklenmedik bir anda aniden güneş ışınlarına maruz kalmayın. Çoğu kişide ilkbahar ve yaz aylarında bir anda güneşe aşırı maruziyet sonucu güneş alerjisi gelişir.
  • Güneş gözlüğü takın ve koruyucu kıyafetler giyin. Uzun kollu tişörtler ve kenarları geniş şapkalar kullanmanız işe yarayacaktır. Ultraviyole ışınlarının kolayca geçebileceği ince kumaşlardan üretilmiş kıyafetler giymeyin. UV ışınlara geçirgen olmayan özel kumaşlardan yapılmış kıyafetler mevcuttur.
  • Sık sık güneş kremi kullanın. Geniş spektrumlu ve en az 15 faktörlü kremleri tercih edin. Kremi fazla kullanmaktan çekinmeyin ve iki saatte bir tekrar uygulayın. Yüzüyorsanız veya çok terliyorsanız daha sık kullanabilirsiniz.

Özetle…

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi), güneş ışınlarına maruz kalınması sonucu gelişen ve bazı kişilerde kendiliğinden geçebilen bir alerjidir. İlaçlar ve basit korunma yöntemleriyle kontrol edilebilen güneş alerjisinin altında bazı hastalıklar yatabilir.

G&#;neş Koruyucularla İlgili Merak Edilen Her Şey

Güneş Kremi Ne İşe Yarar?

Güneşin faydaları saymakla bitmiyor ancak güneş yanıkları, deri kanseri oluşumu, ışığa bağlı alerjik hastalıklar ve ışığa bağlı cilt yaşlanması gibi riskleri de unutmamak lazım. Deri kanserlerinin önlenebilen risk faktörlerinin başında korunmasız güneş maruziyeti gelir. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemindeki güneş yanıkları, ileride gelişebilecek deri kanserleri açısından çok risklidir. Bunun yanında güneş ışıklarına kontrolsüz ve bilinçsiz maruziyet deri yaşlanması, lekeler ve alerjilere de sebep olabilir ve bu nedenle güneşten korunma ve güneş koruyucuları kullanma alışkanlığı kazanmak önemlidir.



Kimler Güneş Kremi Kullanmalı?

Güneş koruyucularını herkesin kullanması gerekir. Güneş koruyucukullanımı güneşin zararlıultraviyole ışınlarından koruyarak cilt kanserini önlemeye yardımcı olur.
 

Hangi Güneş Koruma Kremi Daha İyidir? 

  • UVA ve UVB ışınlarına karşı olmak üzere geniş spektrum koruması olan
  • Güneş koruma faktörü 30 veya daha yüksek olan
  • Suya dayanıklı olan

Güneş Kremi Ne Zaman Sürülür?

Dışarıda olduğumuz her gün kullanmalıyız. Güneş yıl boyunca zararlı UV ışınları yayar.  Bulutlu günlerde bile güneşin zararlı UV ışınlarının yüzde 80'ine kadar cildinize nüfuz edebilir. Kar, kum ve su güneş ışınlarına olan ihtiyacı arttırır çünkü güneş ışınlarını yansıtırlar.
 

Ne Kadar Güneş Kremi Sürülmeli?

Açıkta kalan tüm cildi örtecek kadar güneş kremi uygulamak gerekir. Güneşten koruyucuların etkili olabilmeleri açısından bol miktarda kullanımları çok önemlidir. Güneşten koruyucuların UV’ye maruz kalan tüm alanlara yeterli kalınlıkta, katman oluşturacak şekilde ovalamadan uygulanması gerekir. İdeal olarak kremler 2mg/cm2 sürülmelidir. Bu miktar sadece yüz dikkate alındığında kabaca 1/3 çay kaşığı veya elinizin işaret ve orta parmağıboyunca miktar kadardır. Bu miktarın dörtte biri sürüldüğünde, ürünün koruyuculuğu 8 kat düşer. Güneşten koruyucular, güneşe maruziyet süresini uzatabilmek için kullanılmamalıdır; çünkü böyle bir kullanım bazı güneşten koruyucular tarafından filtre edilmeyen ya da daha az filtre edilen dalga boylarına maruziyeti artırabilir.
 

Hangi Güneş Koruyucuyu Kullanmalıyım?

En iyi güneş koruyucutipi, tekrar ve tekrar kullanacağınız türdür. Sadece geniş spektrumlu (UVA ve UVB) koruma sağladığından, 30 veya daha yüksek SPF değerine sahip olduğundan ve suya dayanıklı olduğundan emin olun. Kullandığınız güneş koruyucu türü, kişisel tercih meselesidir ve korunacak olan vücut alanına ve derideki sorunlara (deri tipi, sorunları vb) göre değişebilir. Mevcut güneş koruyucu seçenekler arasında losyonlar, kremler, jeller, merhemler, stick ve spreyler bulunur.
  • Kremler kuru ciltler ve yüz için en iyisidir.
  • Jeller, saçlı deri veya kıllı bölgeler için iyidir.
  • Stick şeklinde olanlar göz çevresi ve dudaklara kullanmak için iyidir.
  • Hassas ciltler ve bebekler gibi spesifik amaçlar için de güneş koruyucular vardır. 
  • Bazı güneş koruyucu ürünler ayrıca nemlendiriciler ve kozmetikler ile birlikte kullanılabilir. 
 

Güneş Kremi D Vitaminini Engeller mi?

Güneş koruyucu kullanmak cildin D vitamini üretimini azaltabilir. Yeterli D vitamini almadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuzla seçenekleri konuşabilirsiniz. Birçok insan, ihtiyaç duyduğu vitamin D'yi gıdalardan ve / veya vitamin takviyelerinden alabilir. Bu yaklaşım size, cilt kanseri riskinizi artırmadan ihtiyacınız olan D vitamini verir.
 

Cildi Güneşten Nasıl Koruruz?

  • Dışarı çıkmadan 30 dakika önce güneş koruyucuyu kuru cilde sürün. 
  • Ayaklarınızın üst kısımlarına, boynunuza, kulaklarınıza ve başınızın üst kısmına uygulamayı unutmayın.
  • Cilt kanseri dudaklarda da oluşabilir. Dudakları korumak için 30 veya daha yüksek SPF’li bir güneş koruyucu içerek dudak kremi veya ruj/stick uygulayın. 
  • Dışardayken, her iki saatte bir uygulayın, ya da yüzdükten ya da terledikten hemen sonra tekrar kullanın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası