yavuz sultan selim kaçıncı padişah / Zamanının İskender'i: Yavuz Sultan Selim

Yavuz Sultan Selim Kaçıncı Padişah

yavuz sultan selim kaçıncı padişah

Hangi Padişah 19 Kardeşini Öldürttü?

<p> III. Murat (), Osmanlı mülkünü devralır almaz ilk iş olarak 6 kardeşini boğdurttu. </p> <p> cariyeden çocuğu oldu. Kendilerine ve çocuklarına dokunulmayan kadınlar şunlardı: </p> Venedikli Bafo (Safiye Sultan), Polonyalı Mona /Mihriban), Macar Ninuşka (Nazperver) Rus Olga (Şahhüban) ve Romen Meri Fahriye). Diğer kadınlardan olan çocukları doğumdan sonra anneleri ile birlikte öldürülüyorlardı. <p>III. Murat öldüğünde, hemen o gece ondan hamile olan 10 cariye boğdurulup Sarayburnu'ndan denize atıldı.</p>

III. Murat (), Osmanlı mülkünü devralır almaz ilk iş olarak 6 kardeşini boğdurttu.

cariyeden çocuğu oldu. Kendilerine ve çocuklarına dokunulmayan kadınlar şunlardı:

Venedikli Bafo (Safiye Sultan), Polonyalı Mona /Mihriban), Macar Ninuşka (Nazperver) Rus Olga (Şahhüban) ve Romen Meri Fahriye). Diğer kadınlardan olan çocukları doğumdan sonra anneleri ile birlikte öldürülüyorlardı.

III. Murat öldüğünde, hemen o gece ondan hamile olan 10 cariye boğdurulup Sarayburnu'ndan denize atıldı.

Yavuz Sultan Selim Biyografisi

Yavuz Sultan Selim Kimdir ?

Karakterinin sertliğinden dolayı “Yavuz“ ve şehzâdeliğinden beri “Selim Şah“ denen Sultân Selim, 7 Safer /Nisan 'de Osmanlı padişahı olmuş ve 8 sene, 9 ay bu tahtta oturduktan sonra 8 Şevval / 21 Eylül 'de vefat etmiştir.

Zulkadiroğlu Alâüddevle'nin kızı Ayşe Hâtun'un oğlu olan Yavuz, şehzâdeliğinden beri, istikbalinin parlak olduğunu gösteren bir hayat çizgisi takip etmişti.

Anadolu'nun Safevî devletinin işgâli tehlikesine karşı, babasının ihmali ve aynı zamanda dedesi olan Alâüddevle'nin aczi karşısında şahlanan ve o dönemde Trabzon Sancakbeyi olan Yavuz, Şia’ya karşı Anadolu'yu müdâfaa hareketine girişti.

Gürcülerle yaptığı muhârebeler sonucunda halkın nazarında manevi destek kazanan Yavuz, merkezin ikazlarına rağmen Şîa ile olan mücadelesine devam etti ve bu mevzuda ilmâhkâr davranan babası II. Bayezid'i tahttan indirerek yerine kendisi oturdu. Ancak mücâdele sona ermemişti. İran meselesini halletmek için Amasya Sancakbeyi ve ağabeyi Şehzâde Ahmed ile Manisa Sancakbeyi olan Şehzâde Korkut ile anlaşması icab ediyordu.

Yavuz'a karşı Şah İsmail'den yardım isteyen ve kuvvetli bir ordu ile isyana kalkışan Şehzâde Ahmed, 'de Bursa Yenişehir'de maslub edildi ve bağy= devlete isyan suçunun had cezası olarak idam olundu. Bu hadiseden 38 gün önce de, önceleri Yavuz'la anlaştığı ve kendisine Teke=Antalya, Hamîd = Isparta ve Midilli sancakları verildiği halde sonradan isyân eden diğer ağabeyi Korkut da aynı âkıbete uğramıştı.

Mevcut manileri bertaraf eden Yavuz, ittihâd-ı İslâm’ın mühim mani'i olan Safevî Devleti'ni ve onun sinsî reisi Şah İsmail'i halletmek üzere maddî ve manevî hazırlıklara başladı.

İbn-i Kemal gibi allâmelerden bu fitnenin def’i için fetvâ alan Yavuz, /'de Çaldıran zaferini kazandı ve şarkın kapılarını Osmanlı Devleti’ne açtı. Kemah, Bayburt, Erzincan ve Kiğı Osmanlı Devleti'ne /'de ilhâk edildi. Bunu, aynı yıl Çaldıran zaferinden dönerken üzerine gidilen Zulkadiroğullarının Osmanlı Devleti'ne ilhâkı ta'kip etti.

Bütün bu gayretlere rağmen, doğu ve güneydoğu bölgeleri Şi’a tehlikesinden kurtulamamıştı. İşte bu işi, büyük âlim İdris-i Bitlisî ve Bıyıklı Mehmed Paşa üstlendi. Bunların samimi gayretleri sonucu, ve ta'kip eden yıllarda, başta 26 aşiret olmak üzere, mühim Kürt ve Türkmen beylikleri, istimâlet ile yani kendi arzu ve istekleri ile Osmanlı Devleti’ne iltihâk eylediler. Böylece Doğu Anadolu top yekûn Osmanlı Devleti’nin sınırları içinde kaldı.

Herhangi bir harb olmadan Doğu Anadolu’nun Osmanlı Devleti’ne iltihâkı ve Şah İsmail'in mağlûbiyeti Memlüklüleri ve Sultânları Kansu Gavri'yi rahatsız etmişti. Bu durumu hisseden ve Memlüklülere İslâm birliğini bozdurmak istemeyen Yavuz, Memlüklülerin üzerine yürüdü ve / yılında Mercidabık'da Kansu Gavri karşısında büyük bir zafer kazandı. Bu zafer, Malatya, Divriği, Dârende, Besni, Gerger, Kâhta, Birecik ve Anteb'in de yeniden ve sağlam bir şekilde fethine yol açtı.

Aynı yıl (), Haleb ileri gelenleri, erkân-ı devleti ve ulemâsı ile Yavuz'a itaat ve teslimiyet mektubu gönderdiler. Böylece Haleb, Antakya, Hama ve Humus kaleleri de Osmanlı Devleti'ne ilhâk olundu ve eyâlet haline getirildikten sonra Haleb Beylerbeyliğine Karaca Ahmed Paşa getirildi. Daha sonra ise, Dâr-üs-Selâm Şam'a girildi ve birçok Arab Şeyhi kendi arzuları ile Osmanlı Devleti’ne iltihâk eyledi.

/'da Kansu'nun yerine geçen Tomanbay'a bir nâme gönderen ve Mısır'a yürüyeceğini belirten Yavuz Sultân Selim, Safed, Nablus, Kudüs, Aclûn, Gazze ve kısaca Suriye ve Filistin'i de yol üzerinde feth eyledi. 'de Kahire ve Mısır'ı, Ridâniye harbini zaferle kazanarak Osmanlı topraklarına ilhâk eden Yavuz, böylece şarkta tam bir ittihâd-ı İslâm kahramanı oldu. Böylece Anadolu, Karaman, Rûm ve Rumeli eyâletlerine ilâveten Osmanlı Devleti’ne Diyarbekir, Haleb, Mısır, Şam ve Zülkadriye Eyâletini de ilâve etmiş oldu.

Son Abbasî halifesi III. Mütevekkil Alellâh'dan Ayasofya'da yapılan bir dinî merâsimle halifelik ünvanını da kazanan Yavuz, Mekke Şerifi Ebul-Berekât'ın oğlu Şerif Ebu Nümey vâsıtasıyla Mekke'nin anahtarlarını kendisine göndermesiyle de hâdim'ül-Haremeyn vasfını elde etmişti. Doğuda ittihâd-ı İslâmı tahakkuk ettiren Sultân Selim, Batıdaki İslâm düşmanlarına da dersini vermek üzere 2 Şa'ban /'de sefere çıktı; ancak 8 Şevvâl 'da yakalandığı bir hastalıkla manevi şehid oldu.

Netice olarak eyâlet sayısı dört olan Osmanlı Devleti'ni, 8 sene gibi kısa bir zamanda iki katına çıkardı. Son zamanlarına doğru te'sis edilen Cezâyir Eyâleti de hesâba katılırsa, Osmanlı Devleti'ne, bu dönemde beş eyâlet daha ilave edilmiş oldu. Safevilerden de Erbil, Kerkük ve Musul alınmış ve Bağdat Eyâleti'nin temelleri atılmıştır.

Merkez teşkilâtındaki en önemli değişiklik, Yavuz Sultân Selim'in Şarkî Anadolu ile Maraş, Malatya ve havalisini fethetmesi üzerine, /'da Arap ve Acem Kazaskerliği ünvanıyla Divan'a dâhil olmayan bir kazaskerliğin ihdâs edilip Diyarbakır'ın bu kazaskerliğe merkez olması ve bu hizmete de meşhur tarihçi İdris-i Bitlisî'nin getirilmesidir. Suriye ve Mısır da Osmanlı Devleti’ne tamamen ilhâk edilince, bu üçüncü kazasker de divan-ı hümâyûn hey'etine dâhil edilmiş ve bu hizmete Fenarî-zâde Mehmed Şah Efendi getirilmiştir. Daha sonra Pîrî Paşa zamanında bu makam kaldırılmış ve muâmelâtı Anadolu Kazaskerliği'ne devredilmiştir.

Yavuz dönemindeki devlet adamları arasında Sadrazam Koca Mustafa Paşa, Hersek-zâde Ahmed Paşa, Pîrî Mehmed Paşa ve nişancı Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi; ilim adamları arasında Şeyhülislâm Zenbilli Ali Efendi, Şeyhülislâm Kemal Paşa-zâde, Mü’eyyed-zâde Abdurrahman Efendi ve Kara Muhyiddin Efendi zikredilebilir.

ZEVCELERİ:
1- Ayşe Hâtûn; Mengli Giray I’in kızı ve Beyhan ile Şah Sultân’ın annesi.
2- Ayşe Hafsa Hâtun; Kanunî, Hatice, Fatma ve Hafsa Sultânların annesi.

ÇOCUKLARI:
Kanunî Sultân Süleyman Hân
Şehzâde Orhan
Şehzâde Musa
Şehzâde Korkut Gevher Hân
Hatice
Beyhan
Hafsa
Fatma
Devlet-Şahî Sultân .

Yavuz Sultan Selim Haberleri İçin Tıklayınız!

Son Güncellenme:

yılında Ridaniye zaferinin arından Osmanlı Ordusu, Mısır'ın başkenti Kahire'ye girdi. Kahire'de kılınan cuma namazının ardından orada bulunan bir hatip, Yavuz Sultan Selim'e ''Hakim'ül Haremeyn Eş Şerifeyn'' unvanını verdi. Bu unvan, Haram Şehirlerin (Mekke ve Medine) Mutlak Hakimi anlamına gelmektedir. Fakat I. Selim, buna itiraz etmiş ve ''Ben bu kutsal toprakların yalnızca hizmetçisi olabilirim'' demiştir. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim'in unvanı Hadim'ül Haremeyn Eş Şerifeyn (Haram Şehirlerin Hizmetçisi) olarak değiştirildi.

YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ GELİŞMELERİ NELERDİR?

Haberin Devamı

I. Selim padişah olmadan önce 13 yıl boyunca Trabzon Sancak Beyliğini başına getirildi. Henüz 17 yaşındayken üstlendiği bu görevi yılına kadar başarıyla yerine getirdi. Sultân Bayezid-î Velî, yılında beyin kanaması geçirince tahta çıktı.

yüzyılın başından ilk yıllarından itibaren Osmanlı İmparatorluğunun Anadolu topraklarındaki egemenliği tehlikedeydi. Bu bölgede hak iddia eden Safevi Devleti'ni yıkmak isteyen Yavuz Sultan Selim, yılında İran Seferine çıktı. Sefer sırasında uzun bir bekleme süresi yaşandığı için Osmanlı askerleri geri dönmek istedi. Buna rağmen 23 Ağustos tarihinde Şah İsmail'in başında olduğu Safevi ordusu ile savaşa girildi. Yalnızca bir gün süren savaş Osmanlı Devletinin kesin zaferiyle sonuçlandı.

Çaldıran Savaşının en önemli sonuçlarından biri Alevi - Sunni çatışmasını alevlendirmiş olmasıdır. Bununla birlikte Osmanlı İmparatorluğu bu savaştan sonra tüfek başta olmak üzere birçok yeni icadı savaşlarda kullanmaya başladı.

Yavuz Sultan Selim, bir sonraki yıl Bitlis, Hasankeyf ve Cizre'yi de ülke topraklarına kattı. 24 Ağustos yılında Memlük Devleti ile Osmanlı Ordusu, Suriye'de karşı karşıya geldi. Tarihi kayıtlara Mercidabık Muharebesi olarak geçen savaşın nedeni, Mısır Seferine çıkan Osmanlı Ordusunun Suriye'den geçmesine izin verilmemesidir. Önce Mercidabık sonra Gazze Muahrabelerini kazanan Yavuz Sultan Selim, hiç ara vermeden Mısır Seferine devam etti.

yüzyılda başlayan Celali İsyanları, I. Selim döneminde de devam etmiştir. Padişah, isyanı bastırması için Şehsüvaroğlu Ali Bey'i gönderdi. Sert önlemler alan Osmanlı ordusu, ayaklanmanın daha fazla büyümesine engel oldu.

Yavuz Sultan Selim sadece 8 yıl tahtta kalmış olmasına rağmen, Osmanlı İmparatorluğu, en parlak dönemlerinden birini onun hükümdarlığında yaşamıştır. Onun döneminde halifelik ilk kez Abbasilerden Türklere geçmiştir. Osmanlı Devletinin sınırları ise kilometrekareye çıkmıştır.

yılında padişahın sırtında Aslan Pençesi adıyla bilinen bir çıban çıktı. Çorlu karargahında iken rahatsızlan I. Selim, 22 Eylül tarihinde vefat etti.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası