melek i tavus / Ezidiliğin Melek Tavus'u semitik dinlerin Şeytan'ı mı?

Melek I Tavus

melek i tavus

Melek Tavus

Başlığın diğer anlamları için Tavus sayfasına bakınız.

Melek Tavus'un bir kabartması

Melek Tavus (Arapça: "طاووس ملك", Kürtçe: Melekê Tawus), Yezidilik inancında TanrıAzda tarafından yaratılan ve kendisine evreni ve insanları yaratma görevi verilen Melek-Tanrı.

Yezidi inancında Melek Tavus, insanları yarattıktan sonra kendi yarattığı insanlar önünde eğilmemiş ancak bu Tanrı Azda tarafından farklı yorumlanarak kibirli olduğu sanılmıştır.

Yezidilik'ten önceki ilahi dinlerde anlatılan, Şeytan'ın, yaratıcının buyruğuna rağmen insan karşısında eğilmeyip saygı göstermemesi, onun aslında ne kadar asil olduğunun, yaratıcı tarafından sınanmış ispatıdır. İşte bu sınavı başarı ile verip tüm insanlığın ve dünya işlerinin başına geçme hakkını kazanmıştır.

Ancak burada Şeytan'ın sahip olduğu özellikler diğer dinlerden farklıdır. Yezidilik'te Tanrı, dünyanın sadece yaratıcısıdır ancak sürdürücüsü değildir. Tanrısal iradenin vücut bulması için Melek Tavus bir nevi aracılık rolü üslenmiştir. "Melek Tavus" olarak adlandırılır ve bir tavus kuşu ile simgelenir. Tanrı özünde iyilikle dolu olduğundan Tanrı'ya ibadet ederek onun gönlünü kazanmak gerekmez. İbadetin, içi kötülüklerle dolu olana, Tavus'a yapılması ile kötülüğün en büyük kaynağından korunulur. Bu anlamda diğer şeytan olarak adlandırılan tinsel güç Yezidilik inancında Azda'nın devamlılığı ve işlevsel yönüdür. Zıtlıkların kaynağı ve aynı zamanda zıtlıkların ortadan kalktığı isim aslında Melek Tavus'tur.

Ahiret inancı gibi sonradan hesap verilecek bir yerin varlığı söz konusu değildir. Yeniden doğuşa, şekil değiştirmeye inanılır. İnsanın inanışına ve yaşayışına göre dünya, cennete de cehenneme de dönüşebilir. Cehennem insanın içinde kontrol edilmesi gereken ateştir. Melek Tavus bütün bu işlerin denetleyicisi ve Tanrı'nın bu dünyadaki gölgesidir.

Yezidiler Melek Tavus'a ibadet ederler. Yezidi inancından kötü bir melek değil, yanlış anlaşılmış ve sonradan affedilmiş iyi bir melektir.

melek tavus

  • yezidilik inancında en büyük melektir. adı üstünde tavuskuşuna benzer. yezidilik dışında ise şeytan olarak algılanmaktadır.

  • şeytanı tavus kuşu şeklinde, güzel bi varlık olarak düşünür yezidiler
    ama bize empoze edilen gibi kötü diil, aslında iyidir şeytan. haksızlığa uğramıştır, yanlış tanınmaktadır.
    (bkz: yezidilik)

  • (bkz: melek taus)

  • şöyle bir detaya rastladım. doğru mudur bilmiyorum. ancak haşhaşilerden bahseden okuduğım diğer kaynaklar: sinan'ın daisi bir melek tavus'tan bahsetmiyor. alıntılıyorum:
    funduszeue.info
    hasan sabbah'ın haşhaşiler'i, yani afyon çekip sahte cennet vaatleri ile kandırılmış aşırı şii fedailer, ortalığı kasıp kavuruyordu.

    bunlar selçuklu sultanı melikşah'ın değerli veziri nizam-ül mülk'ü bile şehit edecek siyasi suikastlere katılmışlardı. ()

    aynı şii-ismaili haşhaşiler bir süre sonra haçlılar ile anlaşarak kudüs fatihi selahaddin-i eyyübi'nin çadırına kadar sokuldular ve ona da suikast yaptılar ama öldürmeyi başaramadılar. ()

    ömer rıza doğrul'un "cennet fedaileri" adlı kitabında anlattığına göre, bu saldırıyı planlamış olan haşhaşiler'in reisi şeyh-ül cebel sinan, masyaf kalesinde selahaddin eyyübi'nin kumandanlarından haldun tarafından kıstırıldı.

    durumun kötüye gittiğini gören sinan'ın baş daisi melek tavus, sinan'ı öldürerek şeyh-ül cebel oldu.

    ama muhasaradan kurtulmak için yapacak bir şey kalmamıştı

    bunun üzerine melek tavus kaledeki kadınları, çocukları, fedailerini topladı. hepsine, cennette buluşacakları vaadiyle, kalenin burçlarından atlamalarını emretti!

    afyon çekmekten başı dönmüş müritleri tereddütsüz atladılar. en son da kendi atladıveya atlamış göründü. belki de kalenin gizli bir yerine saklanıp sonra melanetine başka yerde devam etti.

    selahaddin'in ordusu hiç bir mukavemetle karşılaşmadan kaleye girdi()

    ne var ki, haşhaşiler'in kökünü kazımak, son barınakları alamut kalesini fetheden cengiz'in torunu hülagu'ya nasip oldu. ()

    işte bu süre zarfında, sağa sola dağılıp yeraltında saklanmak zorunda olan haşhaşiler, melek tavus'u ilahlaştırdılar.

  • müslümanlık ve hıristiyanlıktaki şeytana benzer fakat tam olarak aynı anlama gelmez. melek tavus yezidilere göre bir kurtarıcıdır. tanrının dünya ile ilgilenmediğine inanırlar ve bu sebeple melek tavus'a yarı tanrısal bir nitelik yüklemişlerdir.

  • efsanelerde melek taus ya da tausi melek ( tr. tavus melegi ) olarak da gecer bu isim. kürt yezidilerinin kutsal saydigi bir melektir. yezidi inancinda yedi kutsal melekten ilk olarak taus´un, tanrinin emriyle dünyayi ve ayni zamanda adem´le havva´yi yarattigina ve adem´le havva´nin huzurunda egilmeyi reddettigi icin en büyük melek tarafindan dünyanin ve dünya düzeninin koruyuculugu görevine layik görüldügüne inanilir.

    yezidi inancinda taus´un diger büyük meleklere nazaran en büyük özelligi insanlar gibi özgür bir irade yetisine sahip olusudur.

    ama gelgör ki tanrinin her buyruguna uymadigindan tanri tarafindan cehennemle cezalandirilir.

    o yüzden yezidilerde seytan ve cehennem diye bir kavram yoktur. yezidilikte kötülük ( yani cehennem ) sadece insanin icinde varolur. eger bir yezidi bu dünyada bir hata islediyse, cezasi cehennem degil o hatayi bir daha yapmayana dek tekrar tekrar dogmaktir. ama bu dünyada kötülük islemediyse yeri tanrinin yanidir.

    kuran´da adem´in önünde egilmeyen asi bir melekten bahsedilir. nitekim iblis´ten. bu yüzden müslüman toplumlarda taus hep iblis´le, yezidiler de seytana tapmakla özdeslestirilmistir.
    melek taus´un bu dünyadaki en önemli reenkarne kisiligi seyh adi´dir.

    sembolü de tavus kusudur.

  • yezidi gelenek ve teolojisinde pire her u her , sonsuzluğun ve sürekliliğin piridir.

  • haklarında okudukça bana oldukça ataerkil gelemeye başlayan yezidicilik inancının sembolü.

    zerdüştlük ve mitrazima çok benziyor.

    tavusun kanatlarında göze benzeyen şekiller yüzünden mitra dinindeki tanrının dünyayı yönetmekle görevlendirdiği bir meleğin varlığı inanışına benzerlik gösterdiğinden ötürü kutsal sayıldığını tespit ediyorlar.

    funduszeue.info?v=q9lrhcecg38

  • (bkz: melek tavus'un halkı ezidiler)

  • ezidilerin allahla birlikte taptıkları melek.

    melek tavus allahın ilk emrine (allahtan başkasına tapmama) uyarak ademin önünde eğilmeyi reddeder. bu yüzden ezidiler tarafından onun en sadık meleği kabul edilirken, islam ve hristisyan inancında kibri yüzünden insanoğlunun önünde eğilmeyen şeytanla bir tutulur.

    oysa islam ve hrıstiyanlığın aksine ezidilikte ebedi azap yeri olarak cehennem tasavvuru yoktur, şeytan da yoktur, allah o kadar güçlüdür ki ondan başka bir kötülük kuvveti olamaz.

    yani demem o ki inançlarında şeytan dahi olmayan bir inanç grubunu, şeytana tapmakla itham etmek son derece mesnetsiz, keyfi ve asılsızdır. melek tavus anlatısının çarpıtılması ile bu argüman beslenmektedir.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

Ezidilik nedir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası