yazılı tişörtle namaz kılınır mı / Simgeli ve Yazılı Marka Elbiseyle Namaz Kılmak Caiz midir? | İslam ve İhsan

Yazılı Tişörtle Namaz Kılınır Mı

yazılı tişörtle namaz kılınır mı

Üstünde yazı yazan bir kıyafet ile namaz kılınır mı

Üstünde yazı yazan bir kıyafet ile namaz kılınır mı

MertK
Benim çoğu üstümün üzerinde yazı yazıyor şimdi üstünde yazı yazsa bununla namaz kılınır mı?


Yorum: Üstünde yazı yazan bir kıyafet ile namaz kılınır mı

arifselim
Üstünde yazı bulunan elbise ile namaz kılmak caizdir ama kötü bir anlam ifade etmemesi gerekiyor. Maalesef günümüzde bir çok kişi elbiseleri üzerindeki yabancı yazıların ne anlama geldiğini bile bilmeden giyiyor.


Yorum: Üstünde yazı yazan bir kıyafet ile namaz kılınır mı

MertK
Üstüme ceket giyiyorum üstünde yazı yazmayan bu olur mu?


Yorum: Üstünde yazı yazan bir kıyafet ile namaz kılınır mı

öylesine
Ne demek istiyorsun üstün de yazmıyor ama için de yazıyor mu?


MertK
Öyle değil bak, benim ceketim var onun üstünde hiç bir şey yazmıyor ve fotoğraf yok&#; Şimdi ben onu yazı yazan üstümün üstüne giysem olur mu, yazıyı kapatmak için, olur mu öyle?

(Biraz karışık biliyorum ama yapacak bir şey yok.


arifselim
Üst elbisenin altında kalan yazılı elbiseleri giyinmenin bir sakıncası yoktur bu şekilde kılabilirsin.


MertK
Tamam sağ olun ama son bir sorum var mesela önünde bir yazı yazsa orada namaz kılınır mı (Mesela : Kitabın üstünde yazan bir yazı namaza engel olur mu?


öylesine
Olmaz kardeşim absürd,kötü,çirkin,fena bir şey değfunduszeue.info de de kitaplar var,duvarlar da Allah yazıyor bişe oluyor mu?ama müslüman sade olmalıdıfunduszeue.info funduszeue.info de düşüncelerin önünde ki yazıya takılacağından ve bu da huşuyu bozacağından dikkat etmen daha iyi funduszeue.info ol yani


öylesine
Tabi bu uzakta bir yerin üstünde vs. İse diye yazdım dibinde bir yerde yazı olması huşuya engel olacağından caiz olmaz diye düşüfunduszeue.info olmak iyidir


MertK
Allah razı olsun çok sagol kardesim

Bu kategoride yer alan Yanlış alınan gusül abdestleri için ne yapmalı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Sual: Namazda nasıl elbise giyilir? Evde pijama ile namaz kılınır mı?
CEVAP
Namazı, iş elbisesi ile ve büyüklerin yanına çıkamayacak elbise ile ve pis kokulu elbise ve çorap ile kılmak mekruhtur. Başka elbisesi yoksa, mekruh olmaz. Parası varsa, alması gerekir.

Önemli kimselerin huzuruna çıkan kimsenin şık, temiz elbise giymesi gerekir. Allahü teâlânın huzuruna durulduğu zaman, buna daha çok dikkat etmeli, büyüklerin karşısına çıkılamayan elbise ile namaz kılmamalıdır! Kur’an-ı kerimde mealen, (Her namaz kılarken, süslü [temiz, sevilen, güzel] elbiselerinizi giyiniz) buyuruluyor. (Araf 31)

Bir hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:
(Namaz kılarken en iyi elbisenizi giyinin. Allahü teâlâ, kendisi için ziynetlenmeye, süslenmeye en layık olandır.) [Beyheki]

Evinde temiz ve bol pijama ile veya gecelik ile namaz kılmak mekruh değildir. Ancak camiye pijama ile gelmemelidir! Samimi olmayan kimselerin yanında pijama ile oturmak da uygun değildir. Ayıplanacak ve geleneklerimize aykırı şeyler yapmamalıdır!

Sual: Dar pantolonla gezmek ve namaz kılmak caiz midir?
CEVAP
Dar pantolonla gezmek caiz değildir. Kaba avret yerlerine yapışık dar pantolonla namaz kılmak mekruhtur, başkalarına karşı istenilen tesettür yapılmış olmaz.

Sual:
Namaz kılmak için takım elbisenin pantolonu kırışmasın ya da yıpranmasın diye çıkarıp, rahat bir şey giyip namaz bitince değiştirmek uygun olur mu? Dünyanın parasını verip aldığım, takımlara, gözüm gibi bakmak için ütüsü falan bozulmasın diye çıkarmam uygun mu?
CEVAP
Elbette elbisenize gözünüz gibi bakacaksınız, ama namaza da canınız gibi bakmanız lazım. Kur’an-ı kerimde, namaza dururken en güzel elbisemizi giymemiz emrediliyor. Mühim mevkide bulunan veya önemli bir zatın huzuruna çıkan kimsenin şık, temiz elbise giymesi gerekir. Allahü teâlânın huzuruna çıkıldığı zaman buna daha çok dikkat etmelidir! (Her namaz kılarken, süslü, temiz, sevilen elbiselerinizi giyiniz!) mealindeki âyet-i kerime ile (Güzel koku gamı, güzel, temiz elbise kederi azaltır) mealindeki hadis-i şerife uymaya çalışmalı, eski bile olsa temiz elbise giymelidir! Bol pijama ile namaz kılmak caizdir, mekruh değildir.

Sual:
Laboratuar önlüğü ile namaz kılınır mı? İş elbisesi sayılır mı?
CEVAP
İş elbisesi demek, yağlı kirli, elbise demektir. Laboratuar gömleği temiz ise, düzgün ise onunla kılmakta hiç mahzur olmaz. Hatta iyi olur.

Sual:
Pantolonla namaz kılanın kaba avret yerine bakmak caiz mi?
CEVAP
Haramdır.

Sual:
Namazda ceketin düğmesinin kapalı olması lazım mı?
CEVAP
Lazım değildir. Kapalı olması edeptir, iyi olur.

Sual:
Gömleğin kollarını iliklemeden namaza durmanın mahzuru var mıdır?
CEVAP
Mahzuru yoktur.

Sual:
Bir erkeğin yanında çalınmış elbise ve ipek varsa bunlarla namaz kılamazsa, namazını kazaya mı bırakması gerekir?
CEVAP
Namaz kazaya bırakılmaz. Özürsüz namazı kazaya bırakmak büyük günah olur. İpek elbise ile namazını kılar. İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
İpek ve gasp edilmiş, çalınmış elbise ile namaz kılmak tahrimen mekruhtur. Hiçbir şey bulamayan bir erkeğin, yalnız ipek bulunca, ipek elbise ile namaz kılması lazım olur. (Redd-ül-muhtar)

Sual:
Bazıları, Nimet-i İslam kitabında, pijama ve gecelikle namaz kılmanın caiz olmadığı yazılı diyorlar. Doğru mudur?
CEVAP
Pijama ile kılmak mekruh değildir. Fakat yağlı, kirli iş elbisesi ile, büyüklerin yanına çıkamayacak kıyafet ile, pis kokulu elbise ve çorap ile namaz kılmak mekruhtur. Başka elbisesi yoksa, mekruh olmaz.

Nimeti İslam kitabında, mekruhların sında, (Kirli iş elbisesi ile kılmak) dendikten sonra, dip notunda, (Gecelikler, mutat elbise olmakla, o kılıkta namaz kılmakta kerahet yoktur) denilmektedir. Görüldüğü gibi, Nimeti İslam kitabına iftira edilmektedir.

Sual
: Paçaları yere değen pantolonla veya pijama ile namaz kılmak mekruh mudur?
CEVAP
Mahzuru yoktur. Eğer paçalar çok uzunsa, topuklara kadar kıvrılabilir. Paçaları çok sıvayıp bacak görünürse mekruh olur.

Sual: Üstünde yazı bulunan elbiseyi, çorabı, namazda veya namaz dışında giymek, uygun mu?
CEVAP
Mümkün mertebe, yazısız olanları tercih etmeye çalışmalı. Çorabın altında yazı varsa, cemaatle namaz kılarken, arkamızda duranın gözüne takılabilir. Ne yazıyor diye okursa, okuyanın namazı mekruh olur. Namazda, elbisedeki yazı, dışarıdan görünecek şekilde ise, namaz mekruh olur. İçeride ise, yani görünmüyorsa, namaz mekruh olmaz.

Sual:
Resimli veya yazılı elbise ile, namaz kılmak sakıncalı mıdır?
CEVAP
Resim veya yazı, açıkta ise namaz mekruh olur. Örtülü ise, mekruh olmaz.

Sual: Üzerinde yazı, resim, fotoğraf olan tişörtle namaz kılınır mı?
CEVAP
Mekruh olur.

Sual: Namaz kılarken önümüzde namaz kılanın elbisesinde yazı oluyor. O yazıyı göz ile okumak namazı bozar mı?
CEVAP
Bir yazıya, bir şeye veya duvardaki bir resme bakıp, anlamamak namazı bozmaz. Anlayınca mekruh olur. Bakmayıp gözüne rastlarsa, mekruh olmaz. (S. Ebediyye)

Sual: Bir hoca, (Yağlı kirli boyacı elbisesi ile namaz kılmanın mahzuru olmaz. Çünkü ruhsatlardan faydalanmak gerekir) dedi. Yanımızda temiz elbise varken de böyle ruhsatlardan faydalanmak caiz mi?
CEVAP
Yağlı kirli iş elbisesi ile namaz kılmak mekruh olur. Burada ruhsatlık bir iş yoktur. Elbise olmaz veya çok uzak da olur gidilince namaz vakti çıkma tehlikesi olabilir böyle hallerde kirli elbiselerle namaz kılmak caiz olur. Yanında değiştireceği elbisesi olanın kirli elbise ile namaz kılması uygun olmaz.

Sual: Arap ülkelerinde, erkekler başlarına beyaz tülbent bağlıyorlar. Tülbendi, agel denilen bağ ile tutturuyorlar. Bununla namaz kılmak caiz midir?
CEVAP
Arap ülkeleri çok sıcak yerlerdir. Beyaz renk güneş ışığını yansıtır. Belki de onun için başlarına tülbent takıyorlardır, üstelik ince ve hafiftir. Bununla da namaz kılmak caizdir.

'Üstünde hayvan ve insan resimleri olan giysilerle namaz kılmak mekruh!'

Zaman gazetesinin ilahiyatçı yazarı Ahmet Şahin, "Üstünde hayvan ve insan resimleri olan giysilerle namaz kılmanın mekruh olduğunu" savundu. Şahin, "Yan tarafta asılı bulunursa mekruhluk azalır, arkada kalırsa mahzur daha da azalmış kabul edilir" dedi.

Şahin'in Zaman'da "Resimli elbiselerle namaz kılmak üzerine" başlığıyla yayımlanan (20 Mayıs ) yazısı şöyle: 

Soru: Son senelerde giydiğimiz giysilerin üzerinde insan ve çeşitli hayvan resimleri marka olarak yer almaktadır. Bu gibi insan ve hayvan resimlerinin bulunduğu giysilerle kılınan namazların caiz olmayacağını söyleyenler olduğu gibi, bir mahzur olmayacağını söyleyenler de vardır. Gittikçe çoğalan bu gibi konularda biraz genişçe bilgi verirseniz şüphelerden kurtulacak, ibadetlerimizi huzur içinde yapmaya yöneleceğiz. Bu konulara ait vereceğiniz geniş bilgiyi ümitle bekliyoruz..

Cevap: Resimli elbise konusunda geçmişte verdiğim cevaplarımda başta şu ayırıma dikkat çekerek demiştim ki:  

-Resim canlıya ait olur, cansıza ait olur. Cansıza ait ağaç, göl, dağ, yeşillik gibi tabiat manzaralarında hiçbir mahzur söz konusu olmaz. Bunları yapmakta, duvarlarda asılı bulundurmakta bir yasak yoktur. Çünkü bu manzaralar canlıya ait yasak resimlerden sayılmazlar.  

Ancak canlı varlıklara ait insan ve hayvan resimleri böyle mahzursuz değildirler. Çünkü canlıya ait insan ve hayvan resimleri, namaz kılan kimsenin elbisesinde ve kıblesinde görünür halde bulunursa, namaz sahih olsa da mekruh olur. Yan tarafta asılı bulunursa mekruhluk azalır, arkada kalırsa mahzur daha da azalmış kabul edilir.

Şayet bu resimler yaşamayacak derecede yarım olursa, yahut da bakınca seçilemeyecek kadar silik ve küçük görülürse, bu defa mahzur hiç söz konusu olmaz. Nitekim vesikalık resimler, ya da eşya arasında üzeri örtülü duran görülmeyen resimlerde mahzur söz konusu değildir.

Bu tespitlerden sonra denebilir ki: Geriden bakınca açıkça görülen insan ve hayvan resimli tişörtleri namazda giymek (namazı bozmasa da) mekruh hale getirir.

Nitekim fıkıh kitaplarında namazın mekruhları sayılırken resimli elbiselerle kılınan namazlar da bu mekruhlar arasında sayılarak şöyle denmektedir:

-Üzerinde canlı varlıklara ait boy resimlerinin bulunduğu elbise ile namaz kılmak mekruhtur!.. Mümkünse böyle boy resimli tişört gibi giysiler namazda giyilmemeli, yahut da üzerine resimsiz elbise giyerek görünmez hale getirilerek namaz kılınmalıdır!.

-Ceplerde bulunan vesikalık yarım resimlerin mahzuru olmadığı gibi, üzeri örtülmüş resimler de mahzur getirmez. Bundan dolayı hatıra olarak çekilen aile boy resimleri kapalı yerlerde muhafaza edilir, kılınacak namazı mekruh hale getirecek şekilde duvarlara asılmazlar.

-Üzerinde namaz kılınacak seccadelerde Mekke-Medine gibi kutsal mabed manzaraları bulunursa cansızlara ait bu manzaralar namaza mani olmaz diye düşünülebilir. Ancak namazdaki kimsenin kalbini dikkat çekici görüntüler meşgul eder diye düşünülerek sade seccadeleri tercih etmek elbette daha uygun denebilir.

-Eve alınacak köpek ile duvara asılacak boy resmi konusunda hadis-i şerifler şu mealde uyarıda bulunmaktadır: “İçinde köpek ve canlıya ait boy resmi asılı bulunan eve rahmet melekleri girmez!”

Bundan dolayı hayata İslam kültürüyle bakan hassas insanlar, evlerine gereksiz yere köpek almazlar, duvarlarına da boy resimleri asmazlar. Köpek beslemek isteyenler evin içinde değil dışındaki avlusunda özel bir yerde besleyip bakarlar, meleklerin gelmesine engel olur diye eve köpek sokmaktan kaçınırlar.

Ancak Batı kültürüyle hayata bakmaya alışanlar, bunları benimsemekte zorlanabilirler. Bizim onlara, tercih ve takdir size aittir, demekten başka bir diyeceğimiz olmaz. Çünkü her insan kendi tercihinin sorumlusu olacaktır Rabb’imizin huzurunda.

-Camilere çıplak ayakla girip herkesin secde ettiği halı üzerine çıplak ayakla basarak dolaşmak pek tavsiye edilmemektedir. Çünkü toplumun toplandığı zeminlerde ayaklarda bulunması muhtemel parmak araları mantarları basılan halıya bulaşabilir, oraya secde yapanları rahatsız edip tiksinmelerine sebep teşkil edebilir diye uyarılar söz konusudur.

Bu sebeple cami avlusunda abdest alanlar çoraplarını giyerek camilere girmeli, secde edilen zemine kuru ve temiz çoraplarla basmalı, yaş ayakla kirletme görüntüsü vermemelidirler. Evlerde bu mahzur düşünülmeyebilir.

-Tesettürüne dikkat eden hanımların namazlarını evlerinde çorapsız kılmalarında ise mahzur söz konusu değildir. Çünkü ayaklar namazda kapatılması gereken organdan sayılmamıştır. Yeter ki yukarıdan aşağıya inen tesettür giyimi, ayak üstüne kadar uzanıp farz olan beden tesettürünü tamamlamış olsun.

Resimli Ve Yazılı Kıyafetle Namaz Kılmak

Resimli Ve Yazılı Kıyafetle Namaz Kılmak

ayseiclal99
Merhaba,giydiğim pijamanın üstünde insan resmi var,sabah namazlarına kalktığımda üstüme resmi kapatacak şekilde hırka giyiyorum namazım kabul olur mu?
Benim bir kıyafetimin üstünde yazı var ama mescide veya camiye giderken funduszeue.info evde namaz kılarken funduszeue.info yanımda üstümdeki yazıyı okuyup da namazı bozulacak biri funduszeue.infoı zamanda yazıda da kötü bir şey yazmıyor.Böyle bir kıyafet giymemde sakınca var mıdır?


Yorum: Resimli Ve Yazılı Kıyafetle Namaz Kılmak

mum
Elbisede yazı ve resim olunca namaza bir zararı yoktur (en fazla mekruh olur) ama en iyisi resimsiz olmasıdır.


Yorum: Resimli Ve Yazılı Kıyafetle Namaz Kılmak

vel Fecr
Buraya konu açtığınıza göre size fitne olduğu kesin. namazın sıhhati açısından sana fitne olacak şeyleri terket.
bir bayan pijama ile namaz kılmamalı. birde resimli hiç kılmamalı hiç hoş değil. kaldıki zaten sizde rahat etmemişsiniz.

lütfen daha mütevazi elbiseler giyin inş.


Yorum: Resimli Ve Yazılı Kıyafetle Namaz Kılmak

Mylas
üzerince canlı bir resim olsa namazı bozmaz ama bir ibadet yapıyorsak en güzel şekilde yapmalıyız senin yaptığın gibi bir hırkayla üzerini kapatabilirsin. yazı olmasında da sıkıntı olmaz tek başınaysan. bu erkek ve kadın için aynı şekilde geçerlidir


ayseiclal99
teşekkürler pijamayla kılmıyorum tabiiki eteğim ve yeleğimi takıyorum


vel Fecr
Allah yaptığıınız ibadetleri kabul eylesin inş.


yazılı tişört ile namaz kılınır mı, resimli tişört namaz

Bu kategoride yer alan Muharrem ayı orucu ve rüyalanmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası