sigaraya benzeyen likit / Elektronik sigaranın buharını solumak bile öldürebilir! - Sağlık Haberleri

Sigaraya Benzeyen Likit

sigaraya benzeyen likit

Aileler dikkat! Tek kullanımlık elektronik sigaralar çocukların ve gençlerin cebinde... ‘Temizlikte kullanılan kimyasalları ciğerlerinize çekiyorsunuz’

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2023 11:21

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Ülkemizde ithalatı ve satışı yasak olmasına rağmen özellikle okul çağındaki çocukların ve gençlerin tükettiği elektronik sigara çeşitlerine bir yenisi daha eklendi: Tek kullanımlık elektronik sigaralar! Kırtasiye ürünlerine benzediği için çocukların ve ergenlerin, ailelerinden ve öğretmenlerinden kolayca saklayabildiği bu yeni ‘zehir oyuncakları’ çok tehlikeli! Peki kullan-at elektronik sigaraların içeriğindeki zararlı kimyasallar neler? Bu maddeler hangi hastalıklara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.

Haberin Devamı

Sigara, insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biri. Öyle ki her yıl dünyada 5 milyon, Türkiye’de ise 100 binden fazla kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor.

Son dönemde her yaş grubundan pek çok kişi, sigaraya kıyasla daha zararsız olduğunu düşündüğü elektronik sigaraya yöneliyor. Elektronik sigara ürünlerinin özellikle tek kullanımlık olanları hızla yaygınlaşıyor. 

ABD'de görüntüleri ve kokularıyla gençlerin ilgisini çeken ve ciddi tartışmalara yol açan bu elektronik sigaraların üreticileri, satışlarını artırmak için aralarında Türkiye'nin de olduğu diğer ülke pazarlarına yöneldi. Özellikle internetten bu ürünlere kolayca ulaşılabiliyor olması ve okulların yakınlarındaki kontrolsüz satışlar, ülkemiz için en büyük problem!

İçeriğinde tıpkı sigara gibi zararlı kimyasallar bulunduran bu ‘zehirli oyuncak’, DNA ve hücre yapısı da dahil pek çok zarara neden oluyor. Görüntüleri çeşitli kırtasiye ürünlerine benzediği için de ailelerin bu zehri fark etmeleri oldukça zor.

Haberin Devamı

Çevrimiçi arama eğilimleri, tek kullanımlık e-sigaraların popülaritesinin arttığını gösteriyor. Tobacco Control dergisinde yayımlanan ‘Tek kullanımlık e-sigara cihazlarının yükselişi’ başlıklı makalede, bir Google aramasının ilk sonuç sayfasında 30’dan fazla markanın tek kullanımlık ürünleriyle ilgili başlıklar yer aldığı ve cihazların düşük fiyatlarla satıldığı vurgulanıyor.

DİKKAT! KULLANIMI ORTAOKUL ÇOCUKLARINA KADAR İNDİ

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğum Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Bu tür kullan-at elektronik sigaralar daha çok gençler tarafından tüketiliyor. Hatta kullanımı ortaokul çağına kadar inmiş durumda…” derken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Bayraktaroğlu da “Yaklaşık 10 yıldır elektronik sigaraların farklı formlarının kullanımını hastalarımızda görmekteyiz. Son bir yıldır ise özellikle genç hastalarımızda elektronik sigara kullanımın arttığını gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı.

Gençler arasında bu kadar hızlı yayılmasının bir nedeninin de internet üzerinden yapılan satışlarda ve çoğu zaman kullanıcı yaşının denetlenememesi olduğunu belirten Uzm. Dr. Bayraktaroğlu, “Bu ürünlerin daha önce piyasaya sürülenlerden temel farkı, kullan-at şeklinde 400 ve 10 bin arası nefes çekildiğinde biten ve tekrar dolum yapılmayan ürünler olmaları. Dolayısıyla şarj aleti, yedek sarfiyat malzemesi gerektirmiyor. Bu da maalesef çocuk ve gençlerin daha az dikkat çekerek elektronik sigara kullanmalarına ve ürünün yaygınlaşmasına yol açıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘TIBBİ CİHAZLARIN TEMİZLİĞİNDE KULLANDIĞIMIZ KİMYASALLARI CİĞERLERİNİZE GÖNDERİYORSUNUZ’

Tek kullanımlık elektronik sigaranın içeriğindeki kimyasalların sigaradan daha zararlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ürünün; azot peroksit, nitrojen dioksit, oksijen radikalleri, hidrojen peroksitler gibi çok ciddi moleküller barındırdığını; özellikle hidrojen peroksitin ön plana çıktığını söyledi. Prof. Dr. Akkoyunlu, hidrojen peroksit ile ilgili önemli bilgiler verdi:

“Hidrojen peroksit, molekül yapısı olarak iki hidrojen iki oksijenden oluşuyor. Normalde su molekülü iki oksijen bir hidrojenle oluşur ve kararlı bir moleküldür. Yani bir hidrojen atomunun iki keskin kolu var ve suda olduğu gibi oksijenler bunu bağlayarak zararsız hale getirir. Fakat hidrojen peroksitte o keskin kollar açıkta... Bu nedenle DNA’ya, hücre yapısına ve birçok yere zarar veriyor. Biz bu maddeyi canlılara zarar vermesi nedeniyle tıbbi cihazların temizliğinde kullanıyoruz. Siz şimdi bu saldırgan ve kararsız yapıyı akciğerlerinize göndermiş oluyorsunuz.”

Haberin Devamı

Aileler dikkat Tek kullanımlık elektronik sigaralar çocukların ve gençlerin cebinde... ‘Temizlikte kullanılan kimyasalları ciğerlerinize çekiyorsunuz’


‘SİGARA GİBİ YÜKSEK BAĞIMLILIK YAPIYOR!


Yeni nesil elektronik sigaraların içerdikleri nikotin nedeniyle sigara gibi yüksek bağımlılığa neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Mesut Bayraktaroğlu, “Temel fark sigarada olduğu gibi tütün karışımı içermemesi ve yakılarak içilmemesidir. Bu durum maalesef okullarda, kapalı alanlarda, sigara içme yasağı olan alanlarda rahatça dikkat çekmeden kullanımını kolaylaştırıyor” dedi ve ekledi: 

“Elektronik sigaraların yakılarak içilmemesi daha az zararlı olduğunu düşündüren bir yanılgıya neden oluyor. Ancak sigara ve e-sigara ürünlerindeki bağımlılığa neden olan madde nikotin olsa da sağlığa daha fazla zararlı olan diğer aromalar, duman ve kimyasalların solunmasıdır. Kısa vadede solunum sıkıntısı, öksürük, astım atakları, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara neden olabilir.”

Haberin Devamı

‘ÇOK TEHLİKELİ OLAN ‘AĞLAYAN AKCİĞER’ HASTALIĞINA NEDEN OLUYOR VE ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR’

Yeni nesil elektronik sigaraların neden olduğu hastalıklar içinde en çok üzerinde durulan ‘EVALI’… Peki bu hastalık tam olarak nedir?

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “EVALI (E-cigarette and vaping use associated lung injury) hastalığı Türkçede ‘ağlayan akciğer’ ve ‘patlamış mısır hastalığı’ olarak da adlandırılan bronşiolitis obliterans hastalığının bir türü” dedi.

Aileler dikkat Tek kullanımlık elektronik sigaralar çocukların ve gençlerin cebinde... ‘Temizlikte kullanılan kimyasalları ciğerlerinize çekiyorsunuz’


Öncelikle ABD'de fark edilen hastalığın Türkiye’de de saptandığını söyleyen Prof. Dr. Akkoyunlu, “Genel olarak akciğerde meydana geliyor. ‘Ağlayan akciğer’ ve ‘patlamış mısır hastalığı’ gibi isimlerle anılıyor. Akciğerler, zararlı kimyasala maruz kaldığı için ağlıyor. Ağlayan akciğerler, ileride akciğer yapısının bozulmasıyla ortaya çıkan tüm akciğer hastalıklarını da tetikliyor. Hatta yakın vadede ölüme kadar giden sonuçlara neden oluyor"ifadelerini kullandı.
Haberin Devamı

Ayrıca bu ürünlerin sigaranın 15-20 yılda verdiği hasarı 3-5 ay gibi kısa bir sürede verebilecek maddeleri içerdiğinin de altını çizen Prof. Dr. Akkoyunlu, "Bu nedenle kullanımı kontrol altına alınmalı ve çocuklarımızdan uzak tutmalıyız. En önemlisi de çocuklarımıza örnek olarak sigara, Elektronik sigara ya da nikotin gibi bedenimize zarar veren ürünleri asla kullanmamalıyız” uyarısında bulundu.

EVALI, elektronik sigara kullanımıyla ilişkili akciğer hasarı kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma… Elektronik sigaraların tamamı bu hastalığa yol açabiliyor. 'Buhar' solunan yeni nesil tütün ürünlerinin kullanılmasına bağlı olarak gelişen hastalık; nefes darlığı, yüksek ateş, öksürük ve göğüs ağrısı belirtilerle ortaya çıkıyor.

Uzm. Dr. Mesut Bayraktaroğlu

SİGARAYA KIYASLA KANSERİN OLUŞMASINDA NE KADAR ETKİLİ?

“Yeni nesil elektronik sigaralar dahil olmak üzere tüm e-sigaraların aynen sigara gibi kansere yol açtığı kanıtlanmıştır” diyen Uzm. Dr. Mesut Bayraktaroğlu, “Sigara içenlerde kanser görülme yaşı sigaraya başlama ve miktarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle 60 iken, e-sigara türevleri içenlerde bu yaş 45-50'dir. Bunun nedeni bu ürünlerde sigaranın dışında içeriği belli olmayan aromatik yağlar, likitler ve kanserojen maddelerin ısıtılarak solunmasıdır. Dolayısıyla daha erken yaşlarda kanser yapma riskinin olduğunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Elektronik sigaraların içindeki kimyasal ajanlara ne kadar erken yaşta ve ne kadar çok oranda maruz kalırsak, kanser ortaya çıkma olasılığı o kadar artıyor. Maalesef artık çok genç yaşta kanser hastalığını görmeye başladık. Bu ürünlerin de bunda payı oldukça büyük.

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu

Fotoğraflar: iStock

Selamlar,
Yaklaşık 1 haftadır adam akıllı e-sigara kullanıyorum ve bu bir hafta içerisinde farklı farklı likitler denedim fakat hiç birisinde aradığımı bulamadım. Hepsinde bir aromamsı tat vardı.
Kullandığım likitler şunlar;

*Dekang
Desert
Doff (baya kötüydü)

*Joyetech
Ry4 (bunu bir tüp denemek için doldurmuştu @elektroniksigaraciniz )

*Flavour art
Maxx blend (çok met ediliyor fakat ben hiç beğenmedim, sigarayla alakası olduğunu düşünüyorum.)

*Zapory
Tobacco blend (ciddi anlamda kötüydü, pekmez tadı geliyordu)
USA Mix (Tobacco blende yakın, ama bir nebze daha iyi fakat kesinlikle aradığım likit değil.)
Turkish blended (bu da kötü.)

Bu kullandıklarım arasında en çok Desert'tan memnun kaldım sanırım. Fakat bunlar aradıklarım değil belirttiğim gibi.

Sizlerin tavsiyelerine ihtiyacım var. Bir iki kişide bu işle ilgilenmezken denemiştim, ve adamların likitleri hakikatten sigaraya çok yakındı, yani imkansızı istemediğimi düşünüyorum.

Sizler bana hangi likiti önerirsiniz?
Marka olarakta tavsiyeler yaparsanız sevinirim. Zapory'i çok kısa süredir denedim fakat Dekang kullanmayı düşünmüyorum ben bir daha, boğazda ve ağızda kuruluk yapıyor ve gözlerimi kaşındırıyor Dekanglar.
Bu şekilde yorumlarınızı da katarsanız sevinirim.

Özetle;
Sizlerden sigaraya en yakın tadı alabileceğim likiti önermenizi rica ediyorum. :)

Saygılar
Teşekkürler

 

Tüm Elektronik Sigara Ürünlerimiz

DARKHORSE İngiltere ve plonya meşeli premium aroma firmasıdır. Malum sebeplerden dolayı nikotin tuzu ile üretilmiş premium seri e sigara likitlerini galon olarak temin edip ülkemizde şişeletiyoruz . 10 ml küçük hacimli tanışma şişeleri ve 30 ml starndart ürünler olarak beğeninize sunduğumuz bu ürün grubu 50 VG 50 PG kompozisyonu ile jull marka ve diğer tüm pod cihazlarda tüketime uygundur.   SALT B ( boğaz vurumu yüksek )  standartlarına uygun olarak üretilen ürünlerimizde YÜKSEK PERFORMANSLI CİHAZLAR İÇİN 25 MG , MTL TİPİ AZ BUHARLI CİHAZLAR İÇİN 35 MG , BOGAZ VURUMUNU CİDDİ HİSSETMEK İÇİN 50 MG versiyonlarımızı öneriyoruz .

LEMONDAYS İCE

Tatlı ve ekşi limonun harika uyumu. Alttan gelen portakal lezzeti beraberinde gizli kokteyl tarifimizle buluştu! Limon severler bu lezzete bayılacak!      Nikotin Seçenekleri 25 mg 35 mg – 50 mg ( VG / PG 50-50 )jull marka ve DİĞER TÜM POD SİSTEM CİHAZLARDA e sigara için kullanıma uygundur

ÜRÜN YORUMLARI(21)

Ürün hakkında ne düşünüyorsun?


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası