itü isletme / İTÜ | İşletme Fakültesi

Itü Isletme

itü isletme

1. Mansiyon, İTÜ İşletme Fakültesi Mimari Proje Yarışması

YERLEŞİM KARARLARI

1. YERLEŞKE ve MEVCUT DOKUNUN ARAKESİTİ OLARAK EĞİTİM YAPISI

Öneri yapı, İTÜ yerleşkesi ve mevcut konut dokusunun arakesitinde yer almaktadır. Yapı hem yerleşkenin bir uzantısı olarak çalışmakta hem de dokunun bir parçası haline gelmektedir. Süleyman Seba Caddesi yönünde de cadde silüetinin uzantısı olacak şekilde yerleşmektedir. Böylece ilişki kurduğu tüm çeperlerin arasında bağlayıcı bir rol oynamaktadır.

Yerleşkedeki yapılar ve mevcut konut dokusu arasındaki ölçek geçişi, öneri yapının temel motivasyonlarından biridir. Cadde silüetinin bir parçası olma, konut dokusuna doğru çözülme ve yerleşkedeki yapılar ile bütünleşme, üretimin kavramsal altyapısını oluşturmaktadır.

2. ANA AKSLAR – YERLEŞKENİN İZLERİ ÜZERİNE KONUMLANMA

Yerleşkenin Maçka Caddesi girişinden İTÜ Eğitim Vakfı Tesisleri’ne uzanan aksı, öneri yapının ilişki kuracağı önemli bir omurga olarak kabul edilmektedir. Bunu dik kesen rekreatif yeşil aks
ise devam ettirilerek sürekli bir açık alanın Süleyman Seba Caddesi’ne kavuşmasını sağlamaktadır. Bu iki aksın kesişimi yapının yerleşke yönündeki meydanını oluşturmaktadır.

Yapının 3 alternatif girişten beslenmesi düşünülmektedir. Kontrollü girişler birincil olarak Süleyman Seba Caddesi’nden, ikincil olarak ise mevcut konut dokusuna temas eden mahalleden yapılacaktır.

Bunun dışında yapı, İTÜ yerleşkesinin tüm birimleriyle iç içe geçecek şekilde yerleşkeden beslenmektedir. Bu anlamda Karakolhane ve Silahhane arasındaki mevcut girişin öneri yapının da eklemleneceği önemli bir aksa dönüştürülmesi önerilmektedir.

3. MEVCUT İZİN UZANTISI ÖNERİ YAPI ve CADDEYLE İLİŞKİ KURMA

Öneri yapı mevcut yapı izinin uzantısı olarak şekillenmektedir. Yapının yerleşke ile ilişki kuran kısmında öğrencilerin kullanımı için kurgulanmış kütle bulunmaktadır. Bu ana kütle cadde ile ilişki kurduğu yerde kırılarak caddenin hizasını tutmaktadır. Böylece yapı hem kampüsün hem de caddenin bir parçası olarak çalışmaktadır.

Yapının cadde ile ilişki kurduğu bölümde ofisler konumlanmaktadır.

Mevcut yapının aksını tutarak şekillenen öneri yapı, tarihi Karakolhane yapısıyla arasına yerleşkeden gelen sürekli yeşil aksı almaktadır. Böylece açık alan ve yapı izleri öneri lekede devam ederek sürekli hale gelmektedir.

4. KÜTLELERİN BİR ARAYA GELİŞİ – DOLULUK ve BOŞLUK İLİŞKİSİ

Öneri yapı, tarihi Karakolhane yapısından yerleşkede bulunan yeşil aks kadar geriye çekilmektedir. Ana omurga yerleşkedeki yapılaşmanın izini tutmakta, bu omurgayla amfiler arasında bir boşluk ile birbirlerine bağlanmaktadırlar. Öğrenciler için esnek alanlar oluşturan omurga, caddeye paralel ofis yapısıyla birleşmektedir. Ofisler bazı katlarda bu esnek omurganın içerisine sızmaktadır.

Mevcut lineer yapı ile İTÜ Eğitim Vakfı Tesisleri İşletmesi arasındaki boşluk, öneri yapıda öğrenci esnek alanı ve amfiler arasında mekansal olarak devam etmektedir. Böylece yapılaşma alanının çeperindeki izler, açık, kapalı ve yarı açık mekanlar olarak öneri yapıda da varlıklarını sürdürmektedirler.

5. AKS KESİŞİMİNİN MEKANSALLAŞMASI – YERLEŞKE ANA MEYDANI

Yerleşke ve cadde akslarının kesişiminde öneri yapının ana meydanı oluşturulmaktadır. Bu meydan ve yapının açık alanında geniş bir düz alan yaratabilmek için meydanın çeper kotlar ile arakesitinde rampa ve amfi merdivenleri bulunmaktadır. Böylece yerleşmenin merkezi, çevre yapılar ile sirkülasyon objeleri aracılığıyla temas kurmaktadır. Bu aksın yapıya denk gelen kısmı da bir açık amfi ile sonlanmaktadır.

+ kotunda yaratılan bu açık alan, tarihi yapılarda kaide oluşturacak şekilde düzenlenmektedir. Maçka Caddesi ana girişinden mahalle dokusunda gidildikçe azalan kademelenme içinde orta kotta bir durma alanı yaratılmıştır.

6. AÇIK ALAN KURGUSU – ÇEPERLE İLİŞKİ KURAN MEYDANLAR

Öneri yapı, yerleşke ile bir ana meydan vasıtasıyla ilişki kurmaktadır. Tüm yapıların arasından sızan kılcal boşluklar, yapının ön meydanına akmaktadır. Kampüs dışındaki cadde ve yol ile de yine bir açık alan ile ilişki kurulmaktadır.

Baza kotunda oluşturulan konferans salonu meydanı yoğun dokuyu bir boşluk ile karşılamaktadır.

Yapının yerleşke ile temas ettiği merkezi açık alan, kot ilişkilerinden ötürü yer yer peyzaj duvarları ile çeperlenmektedir. Bu peyzaj duvarları ve üst kottaki tarihi yapıların arakesitinde yeşil bantlar oluşturulmuştur. Ana meydandan kılcallara gidildikçe yapı ve açık alan arakesitinde de yine bu yeşil bantlar önerilmektedir. Böylece yapı ve boşluk arasındaki geçiş yeşil alanlar sayesinde sağlanmaktadır.

YAPILAŞMA KARARLARI

1. ÖĞRENCİLER ve AKADEMİSYENLERİN KARŞILAŞMA MEKANI – ANA OMURGA

Ana omurga, amfileri kullanan öğrenciler ile ofisleri kullanan akademisyenlerin karşılaşma mekanı olarak tasarlanmıştır. Amfi ve derslikleri kısıtlı zamanlı kullanan öğrencilerin tüm gün yapıda yaşamasını sağlayacak bir esnek alan üretmek hedeflenmektedir. Bu kütlede bulunan esnek alanlar öğrencilerin ve akademisyenlerin bir arada çalışma-dinlenme ve sosyalleşmesini sağlayacak potansiyel mekanlardır.

Ana omurga, tarihi yapıya konumlandırılan derslikler, mahalle yönüne yerleşen amfiler ve caddeyle ilişkili ofisler arasında bağlayıcı görevi görmektedir.

2. ANA OMURGANIN CADDEYE GÖRE POZİSYON ALMASI – OFİS KÜTLESİ

Yerleşkede bulunan lineer yapının izinin uzantısı olarak konumlanan ana omurga, Süleyman Seba Caddesi yönüne geldiğinde pozisyonunu değiştirerek caddenin paraleline yerleşmektedir. Ofis kütlesi, cadde boyunca devam eden işyeri ve ofis kütlelerinin uzantısı olacak şekilde mevcut silüete eklemlenmektedir. Bu kırılma amfiler ve ofisler arasında korunacak agaçların bulunduğu, mahalle yönünde bir meydan üretmektedir.

Ofis kütlesi akademisyen odalarının bulunduğu bir yapıdır. Her katta farklı bir bölüm yer almaktadır. Her bölüm tek katta bitmektedir. Araştırma görevlilerinin odaları bu kütleden taşarak ana omurgaya uzanmaktadır. Böylece ofislerin bir kısmı da ortak yaşam alanını beslemektedir. Ortak yaşam alanı ofs kütlesinin dolaşım alanını da örgütleyerek öğretim görevlileri için açık çalışma ve dinlenme alanlarına dönüşmektedir.

3. REKREATİF YEŞİL AKSA GÖRE KÜTLE ARTİKÜLASYONU – TERASLAR ve BAĞLANTILAR

Tarihi Karakolhane yapısı ve öneri yapı arasında korunacak ağaçların da bulunduğu sürekli bir yeşil hat oluşturulmaktadır. Bu hat aynı zamanda kütlenin zemin katının tamamen ilişki kurduğu bir açık alana dönüşmektedir. Yapının üst katlarına çıkıldıkça bu boşluğa yönelen teraslar oluşmaktadır.

Katların geri çekilmesinden oluşan bu hareketler zeminde kurulan ilişkiyi düşeye de taşımaktadır. Yapının 1. katından açık bir platform ve 2. katından da kapalı bir kütleyle tarihi yapıya bağlantı sağlanmış, bu bağlantının da yeşil aksı deneyimleyen bir öğe halini alması sağlanmıştır.

Zemin katta bulunan kantin alanı tamamen ön yeşil aksa ve meydana açılmaktadır. Böylece sadece bu fakültenin değil tüm kampüsün odak noktası haline gelmektedir. Yeşil aksın ofis kütlesine temas ettiği noktada açık bir amfi konumlandırılmıştır. Bu açık amfi baza katındaki kütüphaneye inerek bir alt meydan oluşturmaktadır. Böylece kampüsün kamusal aksı yapıda kütüphane işleviyle sonlanmaktadır.

4. DOLAŞIM KURGUSU – SOSYAL MEKAN OLARAK SİRKÜLASYONLAR

Tarihi yapı, amfiler ve ofis alanlarını birbirine bağlayan dolaşım alanları hem sirkülasyon işlevini üstlenirken hem de temas ettiği kütlenin esnek alanlarına dönüşmektedir. Bu alanlar kapalı kütlelerdeki fonksiyonlardan bağımsızlaşarak kendi başına sosyal bir mekana dönüşmektedir.

Amfilerin fuayesine açık merdivenler eklemlenmektedir. Bu sayede amfi bölümü genel dolaşım yükünden ayrı, kendi iç dolaşımını oluşturabilmektedir.

Kapalı birimlerin dışında kalan tüm mekanlar koridorlaşmadan açık planlı kullanım alanlarına dönüşmektedir.

5. DÜŞEY KAMUSAL ALAN – GİRİFT YAPILAŞMA

Amfiler ve ana omurga arasında yapı boyunca giden bir galeri boşluğu bulunmaktadır.

Günışığını çatıdan alarak aydınlanan bu alan hem amfilerin hem de öğrenci sosyal alanlarının uzantısı olarak çalışmaktadır. Boşluğa sızan girift uzantılar çalışma nişleri ve dinlenme alanları olarak düzenlenmiştir. Böylece iç yaşantı dış çeperlerden bağımsız olarak tümüyle birbiriyle ilişkili hale getirilmiştir.

Amfilerin fuayeleri ve merdivenleri bu alana açılmaktadır. Aynı şekilde ana omurgada bulunan öğrenci ve akademisyen sosyal alanları da bu bölümü beslemektedir. Lineer yapının ortasındaki boşluk tüm kullanımları birleştiren bir öğe olarak kurgulanmıştır.

6. TARİHİ YAPI DOLAŞIM ALANININ GENİŞLEMESİ – ÇİFT CİDARLI FUAYE

Tarihi Karakolhane yapısında mevcut durumda bulunan sınırlayıcı duvarlar açılarak dolaşım alanında kolonlar ile ikinci bir cidar yaratılmıştır. Yapıda önerilen derslik ve amfiler mevcut dolaşım alanından geri çekilerek ikinci bir arakesit oluşturulmuştur. Bu sayede dolaşım alanları ikincil bir alana genişleyerek arkadlı bir fuaye alanı gibi çalışmaktadır.

Tarihi yapıdaki bu geri çekilme ve dolaşım alanının genişletilmesi hamlesi, öneri yapıda bulunan açık alan kurgusunun bu yapıda da devam etmesini sağlamaktadır. Böylece iki kütle sadece köprüyle değil, dolaşım alanlarının akışkan kullanımıyla da birbirlerine bağlanmış olur.

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ RAPORU

YAPININ YERİ :
İstanbul İli , Beşiktaş İlçesi sınırları içerisinde Vişnezade mahallesi Ada , 25 nolu parseldedir.

YAPININ KULLANIM AMACI :
Söz konusu yapı, İTÜ İşletme Fakültesi binası olarak kullanılacaktır.

BİNANIN TANIMI :
Bina, +60,00 m ile +52,00 m doğal zemin kotları (siyah kot) olan eğimli bir arazi üzerine yapılacaktır. Ayrıca yapılması düşünülen binanın yanında (+60,35 m kotunda) Tarihi Karakol Binası mevcuttur. Binanın +52,00 m kotu altında 3 adet otopark katı bulunmakta olup, ayrıca Baza Katı + zemin kat ve 3 Normal kat olmak üzere toplam 8 katlıdıfunduszeue.info yaklaşık 48,00 m x 87,00 m lik bir alana oturmaktadıfunduszeue.info yapısal derz yapılması ( TBDYA maddesine istinaden) düşünülmemektedir.

KULLANILACAK YAPI MALZEMELERİ :
Binada beton sınıfı C , beton çeliği S düşünülmüş olup, geniş açıklıklı yerler ile iki bina arası geçişlerde kullanılabilecek çelik elemanlar için ise St çeliği düşünülmüştür.

KULLANILACAK YÖNETMELİKLER :
TS (Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Hesap Değerleri)
TS (Betonarme Yapıların Tasarım Ve Yapım Kuralları)
TBDY ( Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği- Deprem Etkisi Altında BinalarınTasarımı için Esaslar)
TS EN (Çelik Yapıların Projelendirilmesi)

GENEL BİLGİLER :
Binanın taşıyıcı sistemi (kolon+perde+kiriş+plak döşeme) , betonarme karkas sistemdir. Binanın yerleşimi, yapım şartlarına ve mimari konstrüktif yapıya uygunluğu açısından 3 adet otopark katı dış duvarları ,betonarme perde olacaktıfunduszeue.infoıca bu durum hiperstatik olarak çözülen sistemde binanın deplasmanlarının azalması sağlanacak,bina deprem kuvvetleri altında daha rijit olacaktır. Binada kolon boyutları çoğunlukla 50 x 50 cm ve 60×60 cm , kirişler yine çoğunlukla 50×60 cm ve 60×60 cm kesitler ile çözüm sağlanmıştır.

DEPREM ANALİZİNDE KULLANILACAK KATSAYILAR :
Bina, mevcut zemin etüt raporuna göre 2. derece deprem bölgesindedir.
Bina kullanım sınıfı (BKS) = 1
Bina önem katsayısı ( I ) =
Taşıyıcı sistem Davranış katsayısı ( Rx/Ry) = 7 (TBDY -Tablo A15)
(Deprem etkilerinin moment aktaran süneklik düzeyi yüksek betonarme çerçeveler ile süneklik düzeyi yüksek boşluksuz betonarme perdeler tarafından birlikte karşılandığı binalar.(Bkz) )

ZEMİN VE TEMEL DURUMU:
Eldeki zemin verilerinden hareketle; Zemin grubu B, Yerel Zemin Sınıfı Z2, Spektrum Karekteristlik periyotları ; Ta= sn , Tb= sn ‘dir. İnceleme alanı 2. derece deprem bölgesi olup, Etkin Yer İvmesi Ao=’ dur.

İnceleme alanı ile ilgili deprem risk analizi yaklaşımlarında, büyüklüğündeki bir depremin dönüş periyodu 5 yıl, büyüklüğündeki bir depremin dönüş periyodu 26 yıl olarak değinilmiştir. Yapı temellerinin , inceleme alanında gözlemlenen grovak birimlerin , üstteki ayrışık kısımların altındaki sağlam birimler üzerine oturtulması planlanmış, temel tipi olarak radye temel sistemi seçilmiş, taşıma gücü değeri olarak 3 kg/cm2 değeri kullanılmıştır.

İnceleme alanı gerek planlanan temel seviyesi derinliklerindeki litolojik veriler, gerekse bu seviyelerde etkin yer altı suyunun olmayışı açısından sıvılaşma riski taşımamakla birlikte, çevredeki yapılaşmanın şevli kazı yapımına elverişli olmaması nedeniyle üst seviyelerdeki ayrışık zayıf kaya niteliğindeki birimlerin stabilite sorunları taşıyabilecekleri göz önünde bulundurularak uygun soketleme sistemiya da benzeri uygun önlemlerle tahkim edilmesi gerekecektir.

 Her aşamasının Açlık Oyunları gibi geçtiği üniversiteye geçiş sürecinde, YKS sıralamalarının açıklanması ile son evreye gelmiş bulunuyoruz. Bu, genelde aday öğrencilerin arama motorlarında çeşit çeşit bölümlere bakıp şu üniversite iyi midir, bu bölüme gitmeli miyim diye artı eksi listelerinde kaybolduğu bir dönemdir. Eğer siz de araştırmanızı yaparken karşınıza İTÜ İşletme Mühendisliği çıktıysa fakat aklınızda soru işaretleri varsa bu yazının sorularınızın en azından birkaçını gidermekte size yardımcı olmasını umuyorum.

İşletme Mühendisliği nedir?

İşletme mühendisliği bölümü; temel mühendislik derslerinin ekonomi, finans, üretim yönetimi, organizasyon ve hukuk gibi işletme dersleriyle beraber verildiği 4 yıllık hibrid bir programdır. Sıkı bir programda termodinamik dersinden sonra işletme hukuku dersine koşabileceğiniz ve akşam da teknik resim için ödev yapabileceğiniz çok yönlü bir müfredat mevcuttur. Mühendislik derslerinin yanı sıra sosyal bilimler dersleriyle sunulan bu bölüm, bir çeşit sosyal mühendisliktir. Öğrencileri, daha üniversitedeyken iş dünyasının iletişim şemalarını öğrenir ve mezun olduktan sonra da sosyal becerilerini aktif olarak kariyer hayatlarını şekillendirmede kullanırlar. Türkiye’de İTÜ’de olmasıyla bilinir fakat “engineering management” veya “management engineering” adlarıyla Avrupa ve diğer ülkelerde oldukça yaygındır.

 Meslek tanımı oldukça geniş bir yelpazeyi kapsasa da bu mesleğin, farklı bileşenlerden oluşan sistemlerin hedeflere doğru tasarımını, analizini ve kaynaklara uygun sistem geliştirmesini yapmaya yönelik bir uzmanlık olduğunu söyleyebiliriz. Her yöneticinin sahip olması gereken yetkinliklerin yanında aynı zamanda bir mühendisin bakış açısını ve analitik zekasını kullanan işletme mühendisi, hem mühendislerin hem de işletmecilerin dilinden anlamasıyla ikisi arasında bir köprü kurabilecek niteliktedir. 

 Günümüz dünyasının ihtiyaçlarını karşılayan modern bir bölüm olmasıyla beraber mezunlarının eğitimleri boyunca birçok farklı mühendisliğin giriş dersini alması, farklı disiplinlerin temelini anlayıp fikir sahibi olmasını sağlar. Böylece oldukça farklı sektörlerde işletme mühendislerine rastlarız. Öğrencilerin alabileceği seçmeli derslerin çeşitliliği ve yöneldikleri disiplinlerin farklılığı da piyasada farklı donanımlara ve kişiliklere sahip işletme mühendisleri olmasını sağlar. Bir konuda uzmanlaşmış, uzmanlaşmayı bilen ve birçok konuda bilgi sahibi olan mezunlar, işin alt operasyonlarını bilmeleriyle ‘işten anlayan yöneticiler’ olarak anılabilir. Güncel verilere göre bir işletme mühendisi ortalama beş yılda yüksek yönetim pozisyonlarına çıkabilmektedir.

 Neden İşletme Mühendisliği?

İşletme Mühendisliği için en önemli kavramlardan biri optimizasyondur ve daha verimli hale getirilebilen her sistem bir işletme mühendisine ihtiyaç duyar. Türkiye’de halk tarafından pek tanınmamış olsa bile iş dünyasında epey tanınan ve aranan bir meslektir. Kariyerlerinde farklı bakış açılarından ilerleyen insanlar ayrıştırıldığında işletme mühendisliği genelde bir alanda uzmanlaşmaktan ziyade derece bütünsel bir yaklaşıma sahip diyebileceğimiz bir meslek grubudur ve artık modern dünyada yöneticilerin, CEO’ların bütünsel perspektife sahip insanlardan tercih edilmesine de öncelikle değinmek isterim. 

 İşletme mühendisliği hakkında maalesef başka bir yanlış çıkarım da bölümün yeni olduğudur ama İTÜ’de yılında açılan ve uzun süredir mezun veren bu bölümün oturmuş bir ders programı ve piyasada işletme mühendisi kimdir, ne iş yapar sorularını karşılayabilecek mezunları vardır. Kalıplara sığmayan ve kesin çizgilerle ayrılmayan bir bölüm olması da hızlı bir şekilde değişen zamana ve modern dünyaya ayak uydurabilmesinin, doğal seçilime kolay kolay uğramayacağının bir göstergesidir. ‘Öğrenmeyi öğrendiğiniz’ bu bölümü okuyanların genel kişilik özelliklerinden bahsedecek olursak yüksek duygusal zeka, iyi iletişim, merak, yaratıcılık, analitik zeka, durumlara hızlı adapte olabilmek, fırsatları öngörebilmek, iyi problem çözme becerileri, girişimcilik, detaycılık ve takım çalışmasına açık olmak bunlardan bazılarıdır. Eğer siz de bu özellikleri kendinizde görebiliyorsanız bir işletme mühendisi adayısınızdır!

Endüstri mühendisliği, İşletme ve İşletme Mühendisliği Farkları

Birçok benzer yanının olmasıyla zaman zaman birbirlerinin de yerlerine çalışabilmelerinden dolayı işletme mühendisliğini ilk duyanların genelde sorduğu soru bölümün işletme veya endüstri mühendisliğinden ne farkı olduğudur. Adından da anlaşılabileceği gibi işletmeden farkı basitçe içinde mühendislik olmasıdır. İşletme mühendisliğinde temel mühendislik derslerini alırsınız ve bu dersler yukarıda da bahsettiğim gibi bir mühendisin perspektifine sahip olmanızı ve sistematik bir düşünce sistemi sağlar. Endüstri mühendisliğine gelecek olursak, yine birçok ortak ders olmasına rağmen aralarındaki en önemli fark endüstri mühendisliğinin işin daha çok üretim tarafına odaklanmasıdır. İşletme mühendisliği, endüstri mühendisliği kadar üretimle ilgilenmese de finans, pazarlama, insan kaynakları gibi konulara hakimdir. Tercih döneminde, ileride nelerle uğraşmak veya uğraşmamak istediğinizi düşünerekten bu üç bölüm arasından biri size daha yakın gelebilir.

Sektörlerin İçinde

Çeşitli sektörlerde farklı pozisyonlarda çalışabilen işletme mühendisliği, mühendisler arasında bir nevi “Jack of all trades” olarak da görülebilir. Bir işletme mühendisinin sorumluluklarına değinirsek hangi sektörlerde yer alabileceklerini daha iyi anlayabileceğimizi düşünüyorum. Bir şirkette pazarlama faaliyetlerine destek sunmak, süreçlerin sağlıklı işlediğinden emin olmak, gerektiğinde sistemlerin tasarımını yapmak, tedbirler alıp iyileştirmeler yapmak, arızaların kaynaklarını belirleyip çözüm yolu bulmak, veri toplayıp analizini yapmak ve mali disiplini korumak bir işletme mühendisinin genel görevleridir. Peki, asıl soruya gelip hangi sektörlerde bu hizmetlere ihtiyaç duyulur diye düşünürsek cevap basittir. Hepsi demek amiyane kalabilir fakat rahatlıkla büyük bir kısmı diyebiliriz. Teoride kulağa çok güzel geliyor, pratikte önümüzde neler var? Farklı sektörlerden farklı pozisyonlardaki bazı mezunları inceleyelim:

&#;Otomotiv sektöründe Rolls Royce CEO’su, Tufan Erginbilgiç

&#;Gıda sektöründe Kellog’un Türkiye Genel Müdürü, Burcu Yazıcı

&#;Perakende sektöründen Migros’un Araştırma ve İş Geliştirme Müdürü, Hüseyin Aktuğ

&#;Tekstil sektöründen Vakko W’nin Genel Müdürü, Gökay Erol

&#;Elektrik-Elektronik sektöründen Arçelik’in Pazarlama ve Satış Grup Direktörü, Şirzat Subaşı

&#;Finans sektöründen Borsa İstanbul Kurul Başkanı, Akif Tuncay Ersöz

&#;Elektrik-Elektronik sektöründen Vestel’in Genel Müdür Yardımcısı, Buket Besen

&#;Bankacılık sektöründen HSBC Rusya’nın CEO’su, Hüseyin Özkaya

&#;Enerji sektöründen Zorlu Enerji Genel Müdürü, İbrahim Sinan Ak

&#;Teknoloji sektöründen Microsoft Türkiye Genel Müdürü, Levent Özbilgin

&#;Kimya sektöründen Boehringer Ingelheim Takım Lideri, Ufuk Balcı

&#;Sağlık sektöründen  Pfizer Ülke Marka Lideri, Elif Küçükkaya

&#;Eğitim sektöründen Tema Eğitim Kurumları’nda Yönetici Ortak, Murat H. Polat

Bu listenin daha da uzayıp gidebileceği gibi daha ayrıntılı bakmak isterseniz funduszeue.info’den göz atabilirsiniz.

İTÜ’yü Neden Tercih Etmelisiniz? 

Türkiye’deki sayılı üniversitelerden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi, ’ten beri alanında uzman mühendisler yetiştirirken her alana kök salmıştır ve eskiden süregelen kendine has bir kültüre sahiptir. Orhan Pamuk, Oğuz Atay, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Mustafa İnan, Turgut Özal ve nice mezunları vardır. Meslek hayatında İTÜ’lü olmanın getirdiği bir sürü avantaj olsa da bugün sizlere daha ilginç ve heyecanlandırıcı olan üniversite bünyesindeki fırsatlardan bahsedeceğim.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin şu anda İstanbul’un ayrı güzel yerlerinde tam olarak 6 kampüsü vardır. İkisi, Taksim’de birbirine komşu olan Gümüşsuyu Kampüsü ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin incisi Taşkışla Kampüsü’dür. Taşkışla’dan Maçka Parkı’nı ayaklarınızın altına alarak teleferikle karşıya geçerseniz karşınıza İşletme Fakültesini, Yabancı Dil Yüksekokulu’nu ve Konservatuvarı kapsayan Maçka Kampüsü çıkar. Anadolu Yakasında Denizcilik Fakültesini içeren deniz kıyısındaki Tuzla Kampüsü vardır ve Kuzey Kıbrıs’ta da bir İTÜ KKTC yerleşkesi bulunmaktadır. Sonuncusu ve en büyüğü olarak da etrafı ne kadar plazalarla çevrili olsa da yeşil alanlarıyla kendi içinde bir ekosistem olan, Maslak’ta bulunan Ayazağa Kampüsü vardır.(Normalde Maçka Kampüsü’nde olan İşletme Fakültesi, ek binanın restorasyonundan dolayı geçici bir süreliğine Ayazağa’ya taşınmıştır. Dersler de farklı farklı fakültelerde alınmaktadır.)

Kampüste Hayat

Öncelikle, Ayazağa Kampüsü’nde beni şaşırtan ilk şey kampüsten hiç çıkmadan her işimi halledebiliyor oluşumdu. Hayatınızı idame ettirebilmeniz için çoğu şey kampüs içinde bulunuyor, yurtlarda kalan öğrencilerle 7/24 canlı olan kampüste arkadaşlarınızla takılabileceğiniz bir sürü alan da vardır.  Etrafında yürüyüşler yapabileceğiniz ‘Gölet’, İTÜFest’te Metallica gibi isimlere ev sahipliği yapmış olan İTÜ Stadyumu ve Mustafa İnan Kütüphanesi kampüsteki en büyük üç yapıdır. M2 metro hattında İTÜ Ayazağa durağında inip kampüse kolayca gelebileceğiniz gibi metroyla merkezi yerlere kolayca ulaşım da sağlayabilirsiniz. Kampüs içinde de yine ringler mevcuttur. 

 Mühendislik fakültelerinin çoğunun bu kampüste bulunmasıyla her fakültenin içi kendine hastır, örneğin Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi önünde devasa bir uçağa, Maden Fakültesi’nde de dinozor maketiyle bir müzeye bile rastlayabilirsiniz. Ayrıca sportif etkinlikleri seven veya meraklısı biriyseniz plaj voleybolu, tenis kortu, olimpik havuz ve spor salonunda da vakit geçirebilirsiniz. Yani, eğer kampüs olanakları sizin için önemliyse İTÜ güzel bir deneyim sunuyor diyebiliriz.

 Eğer çok iyi bir derece yaptıysanız İTÜ’nün size sunabileceği güzel burslar ve fırsatlar da vardır, yeni açıklanan burslara göre ilk yüze girmiş öğrenciler için dizüstü bilgisayar, hazırlığı Amerika’da okumak, ayda lira burs ve öğrenim süresince ücretsiz konaklama gibi fırsatlar varken ilk bine kadar kademeli düşmektedir. Derece yapmasanız da tercih listenize ilk sırada İTÜ’yü yazıp bölüme ilk yerleşirseniz de aylık lira burs kazanabileceğinizi de eklemek isterim. Google Play Store’da veya App Store’da İTÜ Mobil gibi 10’a yakın uygulama sizi beklediği gibi, hem öğrenci kartı hem kredi kartı özelliğindeki kartınızla Netflix, Spotify gibi platformları indirimli kullanabilirsiniz.

 Hobi ve kariyer kulüplerinin sağladığı olanaklar da İTÜ’de yerleşmiş ve aktif bir kulüpçülük kültürünün olmasından dolayı oldukça kapsamlıdır. Sadece aktif bir şekilde kulüplerde yer almak için bile hazırlık okuyan birçok kişi vardır. Hazırlık hayatının yanı sıra, lisans hayatında da sadece İTÜ’nün sağladığı MasterBee ile lisans, yüksek lisans ve stajınızı aynı anda yapabileceğiniz bir program vardır. Girişimcilik sektörünün giderek artan dinamiğine karşın İTÜ bünyesinde yer alan İTÜ Çekirdek de çok büyük şanslar sunuyor ve bir başlangıç yapmanızı sağlıyor. Ayrıca İTÜ Çekirdek, dünyadaki lider üniversitelerin girişimcilik kuluçka merkezlerini karşılaştıran ve sıralayan uluslararası UBI Global endeksi tarafından Avrupa’nın en iyi ikinci, dünyanın ise en iyi üçüncü kuluçka merkezi seçilmiştir.

Tercih Vakti Sancıları

 İşletme mühendisliğini yeni keşfettiyseniz bilin ki yalnız değilsiniz! Ben de tercih dönemi gelene kadar bu bölümü detaylı incelememiştim fakat incelediğimde de uzun bir süredir isteklerimin işletme mühendisliğinin içeriğiyle uyuştuğunu anlamıştım. Dereceyi hedefleyen bir öğrenci olarak fazla duyulmamış bir bölümü yazarken çevremden de aldığım tepkilerle ilk başta risk aldığımı düşünsem de edindiğim bilgilerle birlikte derece öğrencileri arasında yaygın olan, popüler birkaç bölüm dışında başka bir bölüm okunursa iş bulmakta zorlanılacağı normundan da tercih döneminde kurtulmuş oldum. 

 Bu hikaye herkes için aynı olmayabilir. Farklı sektörlerde farklı pozisyonlarda çalışabilme opsiyonlarından dolayı da işletme mühendisliği sıkça tercih edilen bir bölümdür. Bazı insanların bölüm hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığı gibi bilenlerin de gerçekten değerini bildiği bu bölüm, fazla duyulmadığından dolayı tercihlere yazıldığında bilgisi olmayan insanlardan farklı tepkiler alabiliyor: bu sıralamayla işletme mi okuyacaksın, iki yıllık mı, sen sayısalcı değil miydin ve Türkiye’de iş var mı gibi sorularla karşılaşmanız mümkündür. İşletme mühendisliği yazmayı düşünen biri olarak ilk on beş bin içerisinde olduğunuzdan bihaber olsalar dahi belki onlara bu yazıyı yollarsınız fakat neden tıp yazmadın diye sizi bezdiren biri olursa sessizce görmezden gelmenizi tavsiye ediyorum.

 Sadece işletme mühendisliğinin değil, tercih edilmek istenen çoğu bölümün de benzer söylemlerle karşılaştığını söyleyebiliriz. Bunların sizi yanıltmasına izin vermemesini diliyor ve ÖSYM’nin bir sabah sürpriz bir şekilde sıralamaları açıklamasıyla başlayan bir tercih döneminin de mutlu sonuçlanmasını umuyorum.

Berra Alakoç

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası