bacak kırığı sonrası yürüme / Kayseri Ortopedi Doktoru - funduszeue.info Fatih KARAASLAN

Bacak Kırığı Sonrası Yürüme

bacak kırığı sonrası yürüme

Ameliyat Sonrası

Ameliyat olup, hastaneden çıktıktan sonra doktora kontrole ne zaman gelmeliyim?

Ameliyat sonrası ilk doktor kontrolü genellikle hafta içinde olur. Ortopedi doktoru ile kontrolünüz için önceden randevu planlanmamışsa, hastaneyi arayarak randevu almanız gerekir. Ameliyatın ardından herhangi bir endişe duyarsanız size verilen telefon numaralarını arayıp bilgi alabilirsiniz.

Ameliyattan sonra fizik tedavi gerekli midir?

İyileşme döneminizdeki kontrollerinizde Ortopedi doktorunuz uygun gördüğü zaman sizi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne yönlendirebilir. Burada fizyoterapistler eşliğinde ağrı ve şişliğinizi azaltıp, hareketlilik ve kas gücünüzü artırmaya yönelik bir rehabilitasyon programına başlanır.

Her hastanın durumuna ve yapılan ameliyat türüne göre ayak cerrahileri sonrası iyileşme süresi değişmektedir. Rahat yürüyebilen ve günlük hayatına dönen hastalar doktorunun önerisi doğrultusunda uygun ayakkabıları giyerek, aktif yaşamlaırna geri dönebilirler.

İçindekiler

Femur (uyluk) kemiği kalça ile diz eklemleri arasında kalan vucudun en uzun ve en büyük hacme sahip olan aynı zamanda en güçlü kemiğfunduszeue.info kırığı genel olarak uyluk kemiğinin herhangibir yerinde travma yada aşırı baskı nedeniyle oluşan çatlak yada kırıklardıfunduszeue.info kemik  kırıkları genelde parçalı femur kırığı olarak karşımıza çıkmaktadır.Femur kemiği kırığı belirtileri kırık bölgesinde şişlik,aşırı ağrı kırık açık kırıksa kanamadıfunduszeue.info kırığı yaşlılarda sıkça karşılaştığımız kemik kırıklarındandır.

Femur Boyun Kırığı

Femur Boyun Kırığı femurun kalça eklemine bağlantı noktasında oluşan ve çoğu ayrışmış kırıklardıfunduszeue.info boyun kırığı bayanlarda erkeklere oranla kat fazla görüfunduszeue.info başı kırığı da denilen bu kırık gençlerde yüksek enerjili travma yaşlılarda ise patajenik (osteoporoz) nedeniyle oluşfunduszeue.info boyun kırıklarının tedavisi kesinlikle funduszeue.infoatta  genç hastalara kemik koruyucu vida-plak uygulamaları yaşlı hastalara ise kalça protezi yapılmaktadır.

Femur Şaftı Kırığı

Femur Şaft Kırığı uyluk kemiğinin şaft denilen orta hattında meydana gelen kırıklardıfunduszeue.info, Trafik Kazası, Ateşli Silah Yaralanmaları ve yüksek enerjili travmalar en sık görülen funduszeue.info şaft kırıklarının en etkili tedavisi femur çivisi yada plak uygulamasıdır.

Femur Kırığı İyileşme Süresi

Femur Kırığı oluşma şekli uygulanan ameliyat yöntemi ve hastanın fizyolojik özelliklerine göre 3  ayda iyileşmesini funduszeue.info kırıkları iyileşme sürecinde rotasyon bozuklukları, açılı kaynama, kısalık daha ciddi olarak enfeksiyonla karşılaşılabilmektedir.

Femur Kırığı Ameliyatı

Femur kırığı ameliyatı kırığın oluşma şekline, kırığın yapısana hastanın durumuna göre farklılık göstermektedir.

Hasta çocukluk yaşlarında ve kırık parçalı bir kırık değilse alçı uygulaması yapılabilir, ancak  genç ve ileri yaşlarda alçı uygulaması kesinlikle önerilen bir tedavi yöntemi değildir.

Femur Kırığında uygulanan yöntemler;intramedüler (kemikiçine çivi) çivi uygulaması, vida plak uygulaması ve açık kırıklarda dışarıdan fiksatör (sabitleyici), femur başı kırıklarındada artroplasti yani protez uygulamasıdır.

Femur kırığı ameliyatlarının en sık karşılaşılan beklenmeyen etkileri açılı kaynama, kaynama bozuklukları,rotasyon sorunları, kısalık,enfeksiyondur.

Femur kırıklarında ameliyatı yapan doktor ve ekip kadar implantın kalitesi de önemlidir.

Sizde Femur Kırığı Ameliyatı, plaklar ve protezler hakkında bilgi almak için funduszeue.infom Mustafa ÇİMEN ile web sayfamızda bulunan iletişim kanallarını kullanabilirsiniz.

Femur Boyun Kırığı Sonrası Yürüme

Femur boyun kırıklarında femur başı çıkarılıp protez uygulaması yapılırsa hasta ertesi gün yürütülebilir.

Femur boynu vida ile sabitlenmişse hastanın ve kırığınn durumuna göre en az 2 ay hasta üzerine bastırmadan yürütülmelidir.

Femur kırığı sonrası hastanın kırık bacağa yük vermesi aşamalı olarak öfunduszeue.info ilk aşamada vucut ağırlığının yaklaşık dörtte birini sonra yarısını olmak üzere kırık kemiğe ağırlığını aşamalı olarak funduszeue.info aşamada hastalarımız mutlaka doktorlarının tavsiyelerine uyum göstermelidir.

 

Femur Kırığı Sonrası Topallama

Femur kırığı sonrası topallama sorunu femur beslenmesinden kaynaklı kaynama sorunları ve kırığın şekline göre kısalık sorunları nedeniyle oluşfunduszeue.info kırığı sonrası topallama sorunlarını önlemek amacıyla doktor ameliyat sırasında uygun tekniği şeçmektedir.

 

Femur Kırığı Platin Çıkarma Ameliyatı

Femur kırığında uygulanan platin (plak) kırığın iyileşme süreci tamamlanıp hastanın fizyolojik durumuna ve yaşına göre plak çıkarma ameliyatı uygulanılabilir.

Plaklar ilk ameliyatta olduğu gibi hemen hemen aynı işlemler uygulanılarak çıkarılırlar.

 

 

 

 

Dizde bağ ameliyatı, bacakta kırık, ayak bileği veya diz yaralanmasını takiben değnek kullanmak gerekebilir. Değişik adlarla tanımlansalar da, tasarımları basit T şeklindeki cihazlardan alüminyum ve ucunda yükü azaltmaya yarayan tasarımlara kadar farlılıklar gösterir. Koltuk değneği bacak yaralanmaları ve operasyonları sonrası daha rahat yürüme, iyileşme süresini kısaltma ve yükü azaltmak için kullanılır.

Koltuk değneğinin fonksiyonu

Başlangıçta değnek kullanmak zor gelir fakat bazı ufak ipuçları ile kolaylıkla kullanılabilir.

Değneğin üst ucu koltuk altından 3 - 4cm aşağıda olmalıdır. El tutma yeri kalça eklemi hizasında olmalıdır. Dirsekler bir miktar kıvrık olmalıdır. Koltuk değneği ellerle kullanılıp koltuk altına baskı yapmamalıdır.

Yürüme:

Değnek bir adım öne eğilerek ayak değnek hizasına getirilir ayak değneklerin önüne geçmemelidir. Değnekler ve hasta ayak öne atılır. Değneklere yük verilerek sağlam ayak öne atılır.
Oturma:

Değnekler tek ele alınır. Hasta bacak öne doğru uzatılarak boş elle sandlaye veya koltuktan yardım alınır ve oturulur.
Kalkma:

Sandalyenin önüne yaklaşılır değnekler sağlam bacak tarafından alınır ve sağlam bacak üstünde ayağa kalkılır.

Merdiven çıkma:

Merdiven çıkarken sağlam bacak önce atılır ve koltuk değneği ile hasta bacak sonra yukarıya alınır.

Merdiven inme:

Merdiven inerken önce değnekler ve hasta bacak iner sağlam bacak arkadan gelir. Her seferinde bir adım atılmalıdır ve acele etmemelidir.
Baston:

Eğer bir denge sorunu veya bacakta bir kuvvetsizlik varsa veya hafif bir yaralanma durumlarında da baston yararlı olabilir. Yaşlılarda denge sağlamak ve kuvvet almak için çok yararlıdır. Baston hasta tarafın aksi tarafında yeni sağlam bacak tarafından kullanılır. Hasta taraf ve baston aynı anda öne adım atar. Sağlam bacak tek başına adım atar.
Yürüteç:

Eğer kalça protezi veya diz protezi ameliyatı olduysanız daha fazla desteğe ihtiyaç vardır onun için bu cihaz ameliyat sonrası dönemde tercih edilir. Önce yürüteç ileri atılır sonra eller yardımıyla yaralı bacak ve son olarak da sağlam bacak yürütülür. Yürüteçle asla merdiven çıkmaya veya inmeye çalışmayın.

Evde yürüme için yardımcı cihaz kullanırken;


KEMİK KIRIKLARINDA FİZİK TEDAVİ

Kırık kemik varlığında fizik tedavi doktorunuz normal hareket, güç ve fonksiyonlarınızı geri kazanmanıza yardımcı olabilir. 

Kırık bir kemik, kemiğin uygun şekilde iyileşmesini ve hizalanmasını sağlamak için hızlı tıbbi müdahale gerektirir. Kırık oluşumundan sonra, kemiğiniz bir doktor tarafından iyileşecek şekilde tekrar düzgün pozisyona getirilecektir. Daha ciddi kırıklarda, tüm kemik parçalarının doğru yerde olduğundan ve iyileşmenin gerçekleşebileceğinden emin olmak için ameliyat gerekli olabilir.

Genellikle kırılmadan sonra, uygun iyileşmeyi sağlamak için kemiğin hareketsiz hale getirilmesi gerekir. Bu genellikle bir alçı kullanılarak gerçekleştirilir. Basit kırıklar için, doktorunuz çıkarılabilir bir alçı uygulamayı seçebilir, böylece yaralanma bölgesi çevresinde hafif hareketler meydana gelebilir. Karmaşık kırıklardan veya cerrahi prosedüründen sonra, çıkarılmaması gereken bir alçı takmanız gerekebilir. Omzunuzu veya kolunuzu kırarsanız, kolu hareketsiz tutmak için bir askı takmanız gerekebilir. 

Kemik Kırığı Sonrası Fizik Tedaviye Başlamak

Kemik kırığı oluşumundan sonra, doktorunuz mümkün olan en kısa sürede kırığın oluştuğu bölgedeki işlevini geri kazanmak fizik tedavi egzersizleri gerçekleştirmenizi isteyebilir. Kırık geçirdikten sonra tedavi içerisinde farklı dönemlerde fizik tedavi gerçekleştirilebilir.

Hastane içinde

Bir kemik kırığı sonrası, bir fizik tedavi doktoru sizi hastanede ziyaret edebilir. Bacağınızı veya bileğinizi kırarsanız, bir fizyoterapist size baston veya koltuk değneği gibi yardımcı bir cihazla nasıl yürüyeceğiniz konusunda talimat verebilir. Bu talimatlar, bastonun veya değneklerin merdiven inip çıkarken veya arabaya girip çıkmak için nasıl kullanılacağını gibi konuları içerir.

Bir alt ekstremite kırığından sonra, doktorunuz bacağınıza yükleyebileceğiniz ağırlık miktarını sınırlayabilir. Fizik tedavi doktorunuz kırık olan bölgeye ne kadar ağırlık yükleyebileceğiniz konusunda sizi bilgilendirir ve bu süreç boyunca size nasıl hareket edeceğiniz hakkında bilgiler verebilir.

Kolunuzu kırarsanız, iyileşmeye yardımcı olmak için kolunuzu askıda tutmanız gerekebilir. Hastanede, fizyoterapistiniz size askıyı nasıl takıp çıkaracağınızı öğretebilir.

Evde

Bir kemik kırığı sonrası hastaneden eve döndüğünüzde, doktorunuz evde fizik tedavi hareketleri gerçekleştirmenizi isteyebilir. Evde gerçekleştirilen fizik tedavi genellikle yaralanmaları nedeniyle evi terk edemeyen insanlar için tasarlanmıştır.

Fizyoterapistiniz, baston, değnek gibi yardımcı cihazları ev ortamında kullanma konusunda size bilgiler verebilir. Ayrıca, genel dayanıklılığınızı iyileştirmeye veya kırık bölgesi çevresindeki kasları güçlendirmeye yardımcı olmak için egzersizleri de size ögretebilir.

Bacağınızı veya bileğinizi kırarsanız, doktorunuzun uymanız gereken belirli ağırlık taşıma kısıtlamaları olabilir. Fizyoterapistiniz, iyileşen kemiğe çok fazla baskı uygulamamanızı sağlamak için bu kısıtlamaları korumanıza yardımcı olacak bilgiler verecektir. Kol veya omuz kırılmasından sonra eşya kaldırma kısıtlamaları geçerli olabilir.

Kırığınızın tedavisi için ameliyat gerekliyse, fizik tedavi doktorunuz kırığın düzgün bir şekilde iyileştiğinden emin olmak için cerrahi yaranızı değerlendirebilir.

Klinikte

Seyahat edecek kadar iyileştiğinizde, doktorunuz kemik kırığından sonra normal fonksiyonunuzu geri kazanmanıza yardımcı olması için hastanede doktor gözetiminde fizik tedavi egzersizleri gerçekleştirmenizi isteyebilir. Bu fizik tedavi egzersizleri alçı çıkarıldıktan sonra kırığın etrafındaki alanın hareketi üstüne planlanmaktadır. Bu noktada yine de ağırlık taşıma önlemlerini veya kaldırma kısıtlamalarına dikkat etmeniz gerekebilir, bu nedenle sınırlamalarınızın ne olduğunu tekrar doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Fizik tedavi doktorunuza ilk ziyaretiniz genellikle bir durum değerlendirmesini içerecektir. Bu değerlendirme sırasında doktorunuz kırığın olduğu bölgede aşağıdaki parametrelere dikkat edecektir:

İlk değerlendirmeden sonra, fizik tedavi doktorunuz tamamen iyileşmenize yardımcı olacak bir tedavi stratejisi geliştirmek için sizinle birlikte çalışacaktır. Kırık sonrası fizik tedavi, genellikle bir alçı veya askı ile bölgeyi hareketsiz bırakmanın olumsuz etkilerinin üstesinden gelmeye odaklanır. Hareketsizleştirme, hareket, güç kaybına ve fonksiyonel mobilitenin azalmasına neden olabilir.

Kırık sonrası fizik tedavi, fonksiyonel hareketliliğinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bacağınızı kırdıysanız, fizyoterapistiniz yürüme yeteneğini geri kazanmanıza ve geliştirmenize yardımcı olabilir. Bir kolunuzu veya omzunuzu kırdıysanız, kolunuzu uzatmaya ve eşyaları kavraymaya odaklanan fonksiyonel aktiviteler de fizik tedavi programına dahil edilebilir.

Ağrı ve şişliğin kontrolü için fiziksel yöntemler kullanılabilir. Kas gelişimini iyileştirmeye yardımcı olmak için elektrik stimülasyonu da tedavide kullanılabilir. Elektriksel stimülasyon veya ultrason gibi pasif tedaviler kullanılabileceği gibi, fizik tedavinizde de aktif egzersiz faaliyetlerde de bulunmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Kemik kırığı nedeniyle ameliyat olduysanız, ameliyat kaynaklı yaralarınız olabilir. Yara masajı ve mobilizasyon, yara adhezyonlarını azaltmaya ve yara etrafındaki hareketliliği artırmaya yardımcı olabilir.

Hareket açıklığını ve kırığın gerçekleştiği bölgedeki gücü arttırmak için fizik tedavi egzersizleri gerçekleştirilebilir. Kemik kırığı olan bölgeye ve kırığın etrafındaki eklemlere özellikle odaklanılmalıdır. Dirseğinizin yakınında bir kemiği kırdıysanız, dirseğiniz, bileğiniz ve omzunuz için hareketlilik egzersizleri tedavi programına dahil edilmelidir. Aynı şekilde, tibia (incik) kemiğindeki kırıklarının tedavisi diz, ayak bileği ve kalça için fizik tedavi egzersizleri içermelidir.

Fizik tedavi egzersizleri, kemiğinizin normal günlük aktiviteler sırasında karşılaşabileceği yükleri tolere edebilmesini sağlamaya yardımcı olacaktır. Doğru egzersizleri öğrenmek için doktorunuz ve fizyoterapistinizle konuşun.

Kemik Kırığı Sonrası Fizik Tedavi Ne Kadar Sürmelidir?

Her kırık farklıdır ve herkes farklı oranlarda iyileşir. Genel olarak, bir kırık yaklaşık sekiz hafta içinde iyileşmektedir. Rehabilitasyon süreciniz kırığın türüne, yaşınıza ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. Doktorunuz, rehabilitasyon programınızın ne kadar sürmesi beklendiği konusunda size fikir verecektir.

Kemik Kırıklarında Fizik Tedavi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası