Залежність від азартних ігор / Перше масштабне дослідження залежності від азартних ігор в Україні Новини |ДУ «ІСП МОЗ України»

Залежність Від Азартних Ігор

Залежність від азартних ігор

"Мене звати Ольга, і в моїй сім’ї є людина, залежна від азартних ігор. Те, що для вас називається сухо "лудоманія", є кошмаром мого життя і драмою останні вісім років".

Цей короткий спіч нардепа Ольги Бєлькової про свого сина, виголошений тремтячим голосом з трибуни парламенту, – хрестоматійний приклад того, що таке лудоманія. Ігрова залежність. Хвороба, яка ховається в міжнародній класифікації під символами "F".

річний колишній художник і арт-дилер Станіслав Силантьєв, що зіткнувся зі схожою проблемою, зважився піти далі, ніж Ольга Бєлькова. Він погодився докладно і публічно розповісти читачам "Української правди" власну історію.

Не так давно Станіслав жив богемно, організовував виставки, торгував антикваріатом, картинами і ні в чому собі не відмовляв. Але дуже швидко став патологічним ігроманом, втративши гроші, репутацію, довіру друзів і рідних.

Кількість і частота ставок на спортивні події, зроблених Силантьєвим, для простої людини здається нереальною. "За рік і чотири місяці я поставив 53 тисячі разів. Програв понад п'ять мільйонів гривень", – каже він.

"Спочатку позбувся всієї готівки, – розповідає Силантьєв. – Потім почав розпродавати особисту колекцію з трьохсот предметів мистецтва. У мене були роботи авангардиста Василя Єрмілова, харків'янина Вадима Богданова, одесита Леоніда Войцехова. Була графіка Ігоря Подальчука, учасника Венеціанської бієнале".

Все, з чим тепер залишився Станіслав, – борги в півмільйона гривень і картинка з планом квартири, яку він втратив, але досі називає "своєю".

"Моя прекрасна квартира в Чернівцях, – показує він зображення у смартфоні. – Моя мрія: 83 квадратних метрів, дві кімнати, великий коридор на 10 "квадратів". Старий фонд, будинок х років. Три і шість висота стель. Ліпнина, камін

Купив її за 45 тисяч, а продав терміново за 31 тисячу доларів, які програв на ставках".

Реклама:

Від того, що сталося зі Станіславом, не застрахований ніхто. В Україні відкритий доступ до безлічі сайтів, де можно робити ставки, грати в казино і лотереї. Їхню рекламу можна зустріти всюди. Їх просувають відомі блогери і зірки спорту, яким довіряють багато людей, особливо молодь.

Зареєструватися на таких сайтах можуть навіть неповнолітні – букмекерам не вигідно проводити верифікацію особистості.

В Україні працює багато букмекерських контор, але описаний випадок стосується однієї з них, бо заснований на особистому досвіді одного конкретного гравця.

У своєму непростому лудоманському камінгауті Станіслав Силантьєв бачить місію: перестати приховувати від суспільства важку і масову хворобу, яку культивують представники і лобісти багатомільярдного ринку азартних ігор.

"Я знаю, що після цього інтерв'ю буде багато хейтерів. Я знаю, що скажуть: "Сам винен". Букмекерам вигідно налаштовувати громадську думку проти лудоманів, перекладати всю відповідальність на таких, як я", – каже Станіслав.

УП передає історію хвороби лудомана від першої особи.

Легкі гроші

Я народився в Південно-Сахалінську, в році, коли моя мати-українка, актриса, була на театральних гастролях. У п'ять місяців я переїхав в Україну, в смт Глибока Чернівецької області, в будинок бабусі й дідуся. Там прожив 18 років, закінчив школу.

Станіслав Силантьєв: "Я ніколи не захоплювався спортом. Ніколи не відстежував результати матчів. Нічого зі спорту в моєму організмі не було"

Всі фото: Дмитро Ларін

У моєї матері була нав'язлива ідея відправити мене вчитися на юриста в Бургундський університет. Я вивчав французьку на спеціальних курсах у Чернівцях. Але нічого не вийшло – Франція тоді ускладнила отримання віз.

Я вступив на юридичний факультет у Чернівцях, через чотири місяці пішов через конфлікт з викладачем. Поїхав до Львова, в Академію мистецтв. У році закінчив бакалаврат. Магістратуру закінчував в Києві, в НАОМА (Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури – УП). Влаштувався на роботу в Національний центр Олександра Довженка.

Моє життя в столиці була занадто неквапливим, богемним, можна сказати. За добу міг легко заробити півтори тисячі доларів. Я був арт-дилером, знав колекціонерів і дилерів в інших містах.

Мені потрібно було всього два дзвінка. Набираю, наприклад, Одесу: "Привіт, у тебе є Стас Подліпський го року?". Це такий концептуаліст. Мені відповідають: "Є. 1 доларів". Я кажу клієнту, великому чиновнику в одному з міністерств в Києві: "Є! 2 ". "Що? Максимум 2 !", – каже він. І так я заробляю 1 доларів.

Я сидів в орендованій двокімнатній квартирі на Ковпака, 4. Не знав, чим зайнятися, не був інтегрований у суспільство. Уже тоді перебував в ізоляції, і це зіграло зі мною злий жарт.

Гроші були легкі. Наприклад, одну картину купуєш за доларів, а продаєш у три-п'ять разів дорожче. Так я продав колекцію робіт одного з представників українського андеграунду за кілька десятків тисяч доларів.

"Якщо людина раз поставила, виграла і побачила в цьому можливий дохід – все, вона вже хвора"

рік. Національний художній музей. Станіслав Силантьєв на виставці за два роки до хвороби

Найбільшим моїм доходом з однієї картини були 6 доларів за роботу львівського художника Юрія Щербатенка року "На палубі". Там голі жінки і чоловіки загоряють на білому теплоході.

Останнім моїм активом були робіт Юрія Болси, дуже талановитого художника з Червонограда Львівської області. Я йому платив стипендію, а він малював і відправляв мені свої роботи. Цю колекцію я потім продав одному київському айтішнику, і все програв в букмекерській конторі.

Реклама:

Важка хвороба

Я ніколи не був азартною людиною. У дитинстві тільки в шахи, шашки грав – це азартні ігри? Playstation, приставки мене не цікавили.

Палю IQOS. Алкоголь не вживаю. До наркотичних речовин пристрасті теж не маю.

Я – лудоман з гіперзалежністю. За рік і чотири місяці я зробив 53 тисячі ставок. Програв понад п’ять мільйонів гривень. Виходить, що в середньому робив близько ставок на добу. Це називається "реактивна лудоманія" – людина не може втриматися, ставить безперервно, перманентно.

Коли ти стаєш лудоманом, твій розум не належить твоєму тілу.

Все почалося восени року, коли мама попросила полетіти в Італію до мого молодшого брата, щоб вивести його зі стану депресії. Після закінчення музичної школи імені Лисенка в Києві він переїхав, вступив до консерваторії в Салерно. І йому було складно асимілюватися в іншій країні.

Я купив квиток, вилетів з Жулян в Каподікіно (аеропорт Неаполя – УП). В Італії провів одинадцять днів. Побачив, що брат робить ставки, і вирішив за компанію спробувати. Перший раз поставив навмання 20 євро на два футбольні матчі Серії А. Одна ставка зайшла, інша – ні. Я виграв 45 євро. Це запаморочило голову.

За два роки до хвороби. Станіслав Силантьєв сповнений сил і планів на майбутнє

"Лудоман в Україні – асоціальний суб'єкт. На нього ніде не чекають, він залишається біля розбитого корита"

Одержимим і залежним я став фактично з першого дня ставок. Повертався в Україну з однією думкою: як тільки приземлюся, відразу поставлю. Дозволити собі я міг багато. У мене тоді було 60 доларів готівки, які лежали в квартирі на Ковпака, в антресолі.

Після прильоту я зареєструвався в Parimatch. Почав ставити в цій конторі, бо вона на кожному стовпі, у всіх інформаційних ресурсах. На порносайт зайдеш под**чити, а там – вони. В YouTube – теж. По вулиці йдеш, в метро їдеш – і тут вони.

Контору рекламував Євген Кошовий. Потім так звані "амбасадори": Конор Макгрегор, Майк Тайсон та інші знаменитості.

Довідка. Parimatch – міжнародний холдинг з пропискою на Кіпрі, в Лімасолі. Працює в Україні, Росії, Молдові, Грузії, Казахстані, в Африці. Залучає до реклами відомих спортсменів, співпрацює з європейськими футбольними клубами, є титульним партнером ФК "Шахтар" і одним зі спонсорів збірної України з футболу.

За даними ЕП, основний власник Parimatch в Україні – непублічний бізнесмен Едуард Швіндлерман. Ще одним співзасновником називають Тетяну Білоруську. 

За даними CEO Parimatch Сергія Портнова, які він озвучив в році, витрати на маркетинг становили не менше 60 мільйонів доларів на рік.

У грудні року Parimatch Foundation, благодійний фонд холдингу Parimatch, за ініціативи Володимира Зеленського відкрив безкоштовну ковзанку біля Офісу президента.

Живий труп

Мій рахунок в особистому кабінеті № На ньому залишилися гривень 85 копійок. Мій обліковий запис на сайті заблокували. Для них я – "аномальний кейс", занадто емоційний. Так мені сказали. Я для букмекерської контори вже проблемний.

Я пам'ятаю напам'ять всі шістнадцятизначні номери чотирьох своїх банківських карт і СVV-коди. Так багато разів робив одну і ту ж операцію, що знаю всі ці цифри, як "Заповіт" Шевченка, який в школі вчать.

Лудоманія змінює сильно зсередини, перетворює тебе на іншу людину. Я відокремився від знайомих і близьких. Весь був у грі. Побудував для себе альтернативну реальність.

Ти прокидаєшся з телефоном в руках і засинаєш з ним. Дуже часто не їси. Ідеш в туалет, однією рукою, перепрошую, член тримаєш, іншою робиш ставки. Поки переходиш вулицю від світлофора до світлофора – ставиш.

рік. "Будинок кіно" в Києві. Актриса Лариса Кадочникова та Станіслав Силантьєв за шість років до хвороби

"Коли система підсаджує тебе на гру, ти входиш у раж і себе вже не контролюєш. Продаєш все тільки для того, щоб зробити ставку"

Лудомани – вправні брехуни, придумають все, щоби виманити гроші. Я досі винен. У мене 24 кредитних організації МФО (мікропозики – УП), колектори постійно дзвонять. Погрожували матері.

Мій чистий борг перед МФО і банками становить тисяч гривень. Якщо сюди включити відсотки, то сума подвоїлася б. Але давайте говорити про реальні гроші, а не про відсотки. Ще я винен приватним особам в цілому 8 доларів.

Які у мене почуття? Ніякі. Нічого не відчуваю. Взагалі. Повна апатія. Мені соромно давати інтерв'ю, але в цьому для мене є якась місія. А брати гроші, коли ти лудоман, не соромно. Просто переступаєш через себе.

Лудоман – живий труп. Ти мало рухаєшся, повільно вмираєш. Ти переносиш кілотонни стресу, твій організм завжди напружений. Через це виникають проблеми з судинами. Інфаркти трапляються у людей, інсульти.

Поки лудоман доходить до суїциду, з його організмом відбувається багато нехороших речей. У тебе немає життєвих сил, щоби сказати: "Все, досить! Пішов я на пробіжку".

"За день я міг зробити і доларів, і 1 Але міг і програти 50 , гривень"

Українське суспільство погано поінформоване на тему лудоманії. У букмекерів який інтерес? Щоб люди про це не дізналися. Немає проблеми – немає резонансу. Немає резонансу – немає ніякої підтримки ані від держави, ані від бізнесу.

Україна повинна усвідомити проблему. Потрібно говорити про лудоманію, позначити якісь маркери: хто бере в цьому участь, яка вина особисто моя, яка частка провини держави, яка власників "ігорки".

Довідка.У році в Україні законодавчо легалізували азартні ігри. Був створений спеціальний орган – Комісія з регулювання азартних ігор і лотерей (КРАІЛ), яка видає ліцензії.

Одним із головних ініціаторів легалізації грального бізнесу в Україні називають Бориса Баума, який народився в Латвії та є позаштатним радником заступника голови ОПУ Кирила Тимошенка.

Як повідомляли журналісти goalma.org, до і після початку війни на Донбасі Баум працював з російсько-українською групою VS Energy. Зокрема, він входив до наглядової ради Нікопольського заводу феросплавів, на якому VS Energy стала партнером Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського.

З Кирилом Тимошенком Бориса Баума познайомив Давид Арахамія. У році Баум отримав українське громадянство від Володимира Зеленського. Сьогодні Баум – перший заступник голови консультативно-експертної ради КРАІЛ.

Реклама:

Суїцидальний бізнес

Молодий лудоман з Львівської області в день свого народження повісився в шкільній котельні. У Житомирі річний хлопець спалив себе заживо. Скільки в Україні лудоманів? Скільки з них закінчує життя самогубством? Ніхто не веде статистику. МВС, СБУ, ОПУ – нікому не вигідно зупинити цю смертоносну машину.

Всім вигідно розповідати про боротьбу із зовнішнім агресором на Донбасі. Але багато людей гине "на гражданкє", в тому числі й атошники, які теж грають в онлайн-казино, роблять ставки на спорт, влазять у борги.

Щоб зрозуміти масштаби проблеми в Україні, я відштовхуюсь від досвіду невеликої Грузії, де давно легалізували гральний бізнес і отримали безліч проблем. У реабілітаційній інфраструктурі грузини просунулися далі, ніж ми. У нас її просто немає.

"Лудоманія руйнує сім'ї, долі. Один лудоман залучає до своїх хвороби і проблем багато людей: рідних, друзів і знайомих"

У Грузії багато неурядових організацій, які борються з лудоманією, беруть участь в законодавчих ініціативах. Я спілкувався з Гугою Беселія (керівник грузинського Центру із запобігання лудоманії і азартних ігор – УП), який розповів про реальну ситуацію.

У країні з населенням 3,7 мільйона, в гру втягнуті за різними даними від до тисяч грузин. Фактично % громадян. З липня по грудень року 19 ігроманів у віці від 14 до 31 року наклали на себе руки. Ще було сім "невдалих" спроб самогубства.

Грузини щомісяця витрачають від 30 до 40 мільйонів доларів на ставки та казино. Помножте це приблизно на десять, і отримаєте обсяги "ігорки" в Україні. У цьому бізнесі дуже легкі гроші. Забудовнику, скажімо, потрібно кілька років і купа грошей, щоб перетворити доларів собівартості квадратного метра в доларів комерційної вартості. А "ігорка" – це миттєві гроші, в необмеженій кількості.

Реклама:

Ігрові структури виводять мільйони на офшорні рахунки. У разі чого, у їх власників є два-три паспорти, поїхав – і до побачення! Пред'являти претензії нікому, подавати в суд нема на кого.

Представники грального бізнесу вибивають через лобістів найнижчі податкові ставки, а свій бізнес розширюють не в Європі і США, а в Танзанії, Ефіопії, Судані та інших африканських країнах. Там, де панує беззаконня, бідність, правовий нігілізм.

Фактично кілька мільйонів українців – гравці, їхні рідні, ті, хто позичає лудоманам гроші і не отримує назад – збагачують персонажів, які або перебувають у владі, або мають там потужне лобі. Мільярдні доходи дарують ігровим структурам великі привілеї. Ці структури перетворюються на величезні центри влади.

"Коли в українців відбирають мільярди гривень за допомогою шахрайських схем – це не бізнес"

Букмекери не збираються витрачати жодної гривні на реабілітаційні програми. Соціальні питання їм не цікаві. У кращому випадку їх цікавлять якісь "офіси відповідальної гри". Говорячи просто – це коли людині пояснюєш, що недобре програвати 1 доларів в день. Потрібно програвати А решта ти програєш завтра. Ось і вся концепція.

60% українців проти легалізації азартних ігор. Але Верховній Раді все одно, вони ухвалюють закон і його підписує президент. Можна багато знімати сюжетів для ТБ, писати в інтернеті про те, що легалізація виводить ринок з тіні. Що податки підуть на соціальні програми. Нісенітниця, звичайні балаканина і популізм!

Бізнес і політика в Україні синонімічні поняття. Все куплено, від нас нічого не залежить. Поліція все знає, гральні заклади продовжують працювати нелегально. Для чого створюють сьогодні цей ринок азартних ігор? Для того, щоб перерозподілити його, закрити невеликі контори, і стати монополістами.

Довідка.Головним мотивом легалізації грального бізнесу в Україні називають залучення додаткових доходів до бюджету. Офіційних даних про те, скільки грошей проходить через букмекерські контори, лотереї і казино, немає.

За суб'єктивною оцінкою Бориса Баума, річний обсяг грального ринку України становить 20 мільярдів доларів (або близько мільярдів гривень).

До бюджету на рік Мінфін заклав всього 7,4 мільярда гривень надходжень від "ігорки". Але перший квартал показав, що навіть ця цифра надто оптимістична. При цьому Баум назвав "помилкою" розрахунки Мінфіну. А зрив плану надходжень до бюджету пояснив відсутністю поправок до Податкового кодексу, через що забуксувала легалізація та видача ліцензій. Тож "ігорка" в Україні в цілому, як і раніше, залишається в тіні.

За перші чотири місяці року держава отримало всього близько мільйонів гривень від видачі ліцензій представникам грального бізнесу.

Не гра

З висоти мого досвіду я відмовляюся від формулювання "гра". Будь-яка букмекерська контора заточена на те, щоб відібрати гроші. Гра – це рівні умови для двох гравців: по шість, наприклад, карт в "дурня" і колода перед вами.

Коли ти потрапляєш до букмекерів, вони починають мурижити різні теми. Гра в конторі – це набір програм. Там працюють айтішники, психологи, маркетологи, аналітики, соціологи.

З'являються якісь помилки, ти телефонуєш в службу підтримки, тобі кажуть: "Вибачте, ми зараз все виправимо". Але не всі помічають ці "збої" в програмі, втрачаючи гроші.

Я відмовляюся говорити про те, що я програв. Тому що немає гри. Ці гроші в мене відібрали.

Мій товариш, який займається IT-технологіями, каже, що багато айтішників не йдуть працювати на букмекерів, тому що знають: софт, який там розробляють, заточений на обдурювання.

Букмекери, онлайн-казино, інші організації роблять все можливе, щоб підсадити вас на голку. Дають грошові бонуси, запрошують на спортивні змагання, нагороджують gold-статусом. Закріплюють за вами особистого vip-менеджера, який намагається задовольнити будь-які примхи, обслуговує тебе і твій рахунок.

"Коли ти підсів на ставки, усвідомлюєш, що відбувається, але нічого зробити вже не можеш. Лудоманія – це психічне відхилення"

За рік "гри" мені присвоїли vip-статус, дали менеджера. І навіть запросили на Паркову, 16а, в PM Hall (ресторан та івент-простір; розміщується в КВЦ "Парковий", в якому знаходиться офіс "Слуги народу" і де Володимир Зеленський проводив форуми та брифінги – УП).

Це було якесь інтерв'ю-опитування. Я погодився приїхати. У мені, напевно, зіграло щось на зразок стокгольмського синдрому. Хотів подивитися в очі своїх катів.

Переді мною сиділо кілька людей, вони ставили запитання і знімали на камеру. Яка була у них мета? Дізнатися, хто ти такий. Звідки у тебе гроші та скільки ще є. Хто твої рідні. Які будуть ризики, якщо розкрутити мене на більше. Чи маю я впливових знайомих. Чи публічна я особа.

Говорити про легалізацію "ігорки" в Україні абсурдно. Яка легалізація, якщо МВС, СБУ, Мінфін, Мін'юст не помічають порушень? Незважаючи на підписаний президентом закон, онлайн-казино, букмекерські контори продовжують працювати нелегально, як і раніше, без ліцензій. Та й видані ліцензії не змінюють ситуацію.

Ти підеш до суду, поскаржишся, що тебе обдурили контори, які працюють і знаходяться в Україні незаконно, а тобі дадуть відповідь: "Сам винен. Ти – мавпа, а я – цар гори".

Довідка. На початку року Печерський райсуд заборонив доступ до 59 сайтів, онлайн-казино і букмекерських контор, в тому числі і однієї з найбільших - goalma.org 11 березня року КРАІЛ повідомила про скарги на цей ресурс. У КРАІЛ заявили, що будь-яка діяльність на цій платформі незаконна. При цьому Комісія видала ліцензію ТОВ "Паріматч", яка має право працювати на майданчику goalma.org.

ТОВ "Паріматч" – "дочка" міжнародного холдингу Parimatch. СEO української "Паріматч" – Наталя Гілевич, багато років працювала в "Баядера Груп", великому алкогольному холдингу.

Станом на кінець квітня року сайт goalma.org так і не розпочав роботу. На головній сторінці – лише оголошення про те, що компанія готується до повноцінного запуску на території України.

У мережі є також ресурс goalma.org, який виконує презентаційну, рекламну функцію.

На сайті goalma.org продовжують приймати ставки від українців.

Скрін інформповідомлення з сайту КРАІЛ, зроблений під час підготовки матеріалу. До моменту його публікації цей заклик держоргану до громадськості став недоступним

Вина

Ви можете сказати: "Хто ж тобі винен, крім тебе самого?". Так, частину провини я усвідомлюю, людина завжди у відповіді за свої вчинки. Але я не приймаю всю провину на себе. Звичайна людина безсила, коли стикається з величезною гральною машиною.

Про яку одноосібну вину гравця можна говорити, якщо держава закриває очі на шахрайство, на нелегальний бізнес?

Якщо молода людина купує наркотики і гине від передозу, вона що – сама винна? Хтось же їй ці наркотики продав. Ще хтось зробив так, щоб вона про ці наркотики дізналася. Хтось загітував.

У тебе, скажімо, апендицит. Ти йдеш на операцію і вмираєш на хірургічному столі. Тобі кажуть: "Ти сам пішов до цього хірурга, а міг піти до Віктора Петровича!".

"Держава видає ліцензії різним ТОВ, прокладкам компаній, які не збираються виходити з офшорів"

Негативне ставлення суспільства до лудоманів, перекладання всієї відповідальності на них – це те, що потрібно власникам грального бізнесу, його лобістам і бенефіціарам у владі.

Букмекерські контори легко ховаються в платіжних терміналах під виглядом "спортивного покеру". Ти можеш спокійно поповнити там рахунок.

Влада каже про те, де за законом повинні знаходитися казино, але будь-який школяр може стати ігроманом. Для того, щоб програти своє життя, людині не потрібно нікуди йти, ні в який гральний заклад. Потрібен тільки телефон і інтернет.

Неповнолітній може спокійно зареєструватися на сайті, залишивши номер телефону, ПІБ і номер банківської карти мами або тата. Контора не проводитиме верифікацію. Їм байдуже. Немає системи контролю.

Вони будуть проводити верифікацію, вимагати виписки з рахунку, інші документи, якщо ви виграєте крупно і їм потрібно буде віддавати вам гроші. А школяру, який витратив гроші батьків, скажуть: "Друже, ти порушив правила, тобі немає ти".

Букмекери в Україні відмовляються від "концепції ППС" – пунктів прийомів ставок. Я вважаю, що верифікація має проходити фізично. Ти приходиш з усіма особистими документами в реальну контору і тобі відкривають рахунок.

Договір оферти, під яким тобі пропонують поставити галочку на сайті, складений так, що букмекерська контора знімає з себе будь-яку відповідальність за все, що з тобою потім відбудеться. Букмекер може в односторонньому порядку змінити правила і навіть не попередити тебе. Він може скасувати виграш, і довести ти нічого не зможеш.

Реклама:

Покарання

Нормальним моє спілкування з друзями, рідними зараз назвати не можна. Я наробив чимало помилок, які спокутувати доведеться довго. Я заліз у борги.

Програш п'яти мільйонів дуже важко пережити. Я досі не змирився з цим. Трохи більше року тому у мене було все, не було цієї брудної ситуації. Я чесно заробляв, відкладав.

Для мене це покарання. Щось неправильно, значить, в житті робив. Якось мене життя обсмикнуло.

Я був досить публічною людиною в Києві. Організовував виставки в PinchukArtCentre, в Національному художньому музеї, у Львівській картинній галереї. У своїй ніші зайняв досить непогану позицію. Але це все перетворилося на ніщо.

рік. Відкриття виставки Львівського мистецтва их в PichukArtCentr. Віктор Пінчук, Олена Пінчук та Станіслав Силантьєв за рік до хвороби

Думаю, у мене немає шансів повернутися до того, що я мав. У моїй професійній сфері лудоманія закриває всі двері. Немає до тебе довіри. Та й я не хочу підставляти людей своїм шлейфом з кредитами і програшем.

В Україні, на жаль, немає реабілітаційних центрів і фахівців в достатній кількості, які б допомагали таким, як я. А ті, що є, більше схожі на секти, закриті структури, де обіцяють "кодування" за гроші, яких у залізлих в борги лудоманів, ясна річ, немає.

Україні потрібен центр для боротьби з лудоманією. Це не моя особиста мрія, а необхідність. Суспільству потрібно об'єднатися в боротьбі з нелегальним гральним бізнесом. Не можна закриватися в невеликі ком'юніті і займатися самобичуванням: "Ми винні у всьому!". Потрібно говорити про проблему і її масштаби відкрито.

Лудоман – це статус на все життя.

Лудоманія – як хронічна хвороба. Ти заганяєш її в стадію ремісії, можливо навіть забуваєш на деякий час про неї. Але потім щось сталося, ти перенервував – і можеш знову повернутися до так званої "гри".

"На що б я зараз витратив гроші, якщо б їх не програв? З огляду на свою сьогоднішню позицію і досвід, частина точно пішла б на відкриття центру допомоги лудоманів"

Поставив би я зараз, якби в мене гроші? Ніхто не знає. Не можу відповісти на це питання щиро. Було б лицемірством сказати: "Ні, ви що?! Тепер я інший!".

Я поки за своє его не ручаюся.

Євген Руденко, Дмитро Ларін, УП

Чому вам варто приєднатися до Клубу УП?

Правда – це не завжди наші з вами переконання, якими б порядними та шляхетними вони не були. Щоб знайти правду, треба вміти чути не тільки себе, а й інших. В пошуках правди журналісти УП виходять за межі затишних столичних офісів, сторінок соцмереж та власного світогляду. Ми багато їздимо країною, щоб відповісти на питання: "Яка вона, справжня Україна? Чого ми прагнемо та що робимо не так?". Підтримуйте Клуб УП, якщо вважаєте, що це важливо.

Євген Руденко – журналіст УП

Приєднатись

Теми: грошіборгсуспільствоукраїнці

Бельгійський уряд вирішив заборонити рекламу азартних ігор на різних платформах з 1 липня з метою боротьби із залежністю та боргами.

Про це заявив міністр юстиції Вінсент Ван Квікенборн, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

"Уряд глибоко стурбований впливом величезної кількості реклами азартних ігор, з якою стикається наше суспільство", - сказав Ван Квікенборн. 

"А для тих, хто хоче позбавитися ігрової залежності, цунамі реклами азартних ігор є додатковою проблемою", - додав він.

Реклама азартних ігор буде заборонена на телебаченні, радіо, у кінотеатрах, в журналах та газетах і в громадських місцях. Онлайн-реклама на веб-сайтах та соціальних мережах також буде заборонена.

З 1 січня року буде запроваджено додаткову заборону реклами на стадіонах, а з 1 січня року гральні компанії більше не зможуть спонсорувати професійні спортивні клуби, наприклад, футбольні команди.

Уряд стверджує, що заборона запроваджена після наукових досліджень, які показали, що реклама сприяє розвитку ігрової залежності та виникненню боргів, пов'язаних з азартними іграми.

Нагадаємо, у Молдові заборонили рекламу азартних ігор, включаючи лотереї та спортивні парі, у році.

Косово ж у році заборонило всі азартні ігри на десятиліття після вбивства двох співробітників казино минулого тижня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Зависимость от азартных игр: причины, лечение, последствия

Необходимость лечить игромана в Киеве возникает, если человек бесконтрольно играет на деньги в автоматах, онлайн-казино, тратит деньги на лотерейные билеты или патологически увлечен шутерами, стратегиями и другими компьютерными развлечениями. Самостоятельно он не сможет остановиться, ведь азартные игры влияют на восприятие реальности, причем чем дольше человек ими увлекается, тем дольше времени уходит на восстановление. Врачи Наркомедцентра смогут помочь при любой стадии лудомании. Но нужно не откладывать и рассказать о своей боли, пока родной человек не загубил собственную жизнь и не набрал долгов, которые семье придется отдавать десятилетиями. 

Признаки зависимости от азартных игр

Увлечение компьютерными играми, спортивными ставками, розыгрышами и автоматами часто воспринимают просто как способ расслабиться, отстраниться на время от проблем или немного подзаработать. Проблема в том, что очень быстро мир азартных развлечений захватывает человека полностью, заменяя настоящий. Играя, зависимый чувствует прилив адреналина и эйфорию в случае выигрыша, а при проигрыше стремится быстрее отыграться. Даже осознавая, что нужно перестать тратить деньги и время на пагубное пристрастие, он продолжает это делать, а затем впадает в уныние и депрессию, а потом цикл повторяется. Как правило, если родственники не замечают болезни и не настаивают на лечении, игроманы продолжают рисковать, берут деньги в долг и т.д. 

Характерными симптомами лудомании являются:

  • возрастающие текущие траты;
  • нежелание заниматься прошлыми хобби;
  • увеличение времени, затрачиваемого на игры;
  • периодические «отлучки» из дома в непонятном направлении;
  • появление в речи жаргонных слов;
  • перепады настроения;
  • повышенная чувствительность к критике;
  • нарушение режима дня;
  • снижение внимательности, концентрации, интеллектуальных способностей;
  • появление проблем в интимной сфере;
  • беспокойный сон;
  • неспособность объективно оценивать собственные поступки;
  • импульсивность поведения. 

Лечение зависимости от азартных игр в Киеве в Наркомедцентре

Выздоровление при зависимости от компьютерных игр, лотерей, ставок в букмекерских конторах, казино и автоматах возможно при соблюдении следующих условий:

  • желание самого больного перестать играть;
  • поддержка со стороны родственников;
  • максимально раннее обращение к специалистам;
  • прохождение комплексной терапии и реабилитации.

Предлагаемое нашим центром лечение лудомании Киев базируется на принципах программы 12 шагов с добавлением элементов гештальт- и арт-терапии, когнитивно-поведенческой психотерапии, психоанализа и системы наставничества. Находясь в стационаре, где нет возможности играть, но есть круглосуточная поддержка психологов, человек проходит путь от признания проблемы до окончательного выздоровления:

  1. Консультация психолога позволяет определить стадию заболевания, оценить эмоциональное состояние пациента, мотивировать его принять помощь от специалистов. 
  2. Прохождение групповых тренингов и индивидуальные беседы с психотерапевтом помогают выявить причины зависимости, сменить жизненные ориентиры, осознать риски, связанные с пагубным пристрастием. 
  3. Общение с другими участниками программы позволяет найти друзей-единомышленников, восстановить способность сопереживать и поддерживать других людей. Здоровое окружение помогает сформировать внутреннюю установку на то, чтобы после возвращения домой разорвать связь с прошлой компанией. 
  4. Встречи с бывшими лудоманами дают возможность убедиться в реальности избавления от болезни и оценить перспективы, которые откроются в новой жизни. 
  5. Семейная психотерапия предполагает встречи зависимого с родственниками в присутствии врача для урегулирования конфликтных ситуаций, начала формирования здоровых отношений. 
  6. Восстановление коммуникативных навыков и выработка стрессоустойчивости помогает в будущем избежать срывов, найти работу, расплатиться с долгами и стать счастливым. 
Как вылечить игромана

Что будет, если не лечить игроманию (Киев): последствия

Постоянное игнорирование проблемы как самим лудоманом, так и его близкими чревато:

  • умственной деградацией и как следствие – невозможностью трудоустройства;
  • разрушением отношений с членами семьи, друзьями;
  • влезанием в огромные долги и сопутствующими проблемами – «выбиванием» денег, продажей имущества и т.д.;
  • совершением преступлений ради получения денег, чтобы «отыграться»;
  • полной социальной неприспособленностью – человек перестает адекватно реагировать на слова и действия окружающих, становится агрессивным;
  • самоубийством от чувства безысходности и разочарования в себе;
  • хронической бессонницей, кошмарами;
  • психическими расстройствами, вплоть до шизофрении;
  • головными болями, спутанностью сознания. 

Профессиональное лечение игромании Киев, цена которого при обращении в Наркомедцентр будет умеренной, станет спасением как для самого больного, так и для его родственников. Обращайтесь для консультации и начала анонимной терапии круглосуточно!

Понравилось? Расскажите друзьям:

Оцените статью

Д ЛУДОМАНИ Резюме. У статт вивчет питання формування та особливостей прояву тривоги у школярш Украши вжом 10—16 роюв без гострих i хротчних соматичних захворювань, здорових i страждаючих вщ патологично! схильносп до азартних пор. Показано, що тривога як складова частина адаптацтйних розладш у щплиюв е як предиктом клше прово! залежно! поведшки, так i наслщком тако!, потенщю-ючи формування астешчних радикашв у склащ розлад1в адаптацй та посилюючись за вщсутносп або ослаблент психоемоцшного контакту з батьками та зменшент тривалосп сшльного проведення часу. Тому проблема патологично! залежносп вщ азартних пор i коморбщно! дезадаптацшно1 патологи вимагае подальшо! розробки для формування адекватних педагопчних, психокорекцшних та профшакгичних програм на державному р1вт.

Ключовi слова: лудоманы, патолопчна залежнсть вщ азартних кор, крова адикщя, гемблшг, розлади адаптацп, тривога, пщлиок.

Osukhovskaya Ye.S.

Ukrainian R&D Institute of Social, Forensic Psychiatry and Narcology of Ministry of Public Health of Ukraine, Kyiv, Ukraine

MANIFESTATIONS OF ANXIETY WITHIN ADJUSTMENT DISORDERS IN SCHOOLCHILDREN OF UKRAINE, HEALTHY AND THOSE ADDICTED TO GAMBLING Summary. The article explored the issues of onset and features of manifestations of anxiety in Ukrainian schoolchildren aged 10—16 years, without acute and chronic somatic diseases, healthy and those addicted to gambling. It is shown that anxiety, as a component of adjustment disorders in adolescents is both predictor of cliché of gambling dependence behaviour and a consequence of it, potentiating the formation of asthenic radicals within adjustment disorders, aggravated by the absence or lack of psychoemotional contact with parents and at reduction of duration of the joint pastime. Therefore, the problem of pathological gambling and comorbid disadaptation pathology requires further development to form an adequate educational, psychocorrection and preventive programs at the state level.

Key words: ludomania, gambling addiction, game addiction, adjustment disorder, anxiety, adolescent.

МЕЖДУНАРОДНЫЙ НЕВРОЛОГИЧЕСКИЙ ЖУРНАЛ ОРИГИНАЛЬНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ /ORIGINAL RESEARCHES/

Тревога — серьезная проблема для здоровья населения во всех развитых странах: 25 % всех взрослых людей испытывают это чувство в определенный момент жизни. Частота, с которой тревоге подвергаются дети, и вовсе не определена. Тревожность, в свою очередь, — один из распространенных психологических феноменов современности, является как типичным симптомом адаптационных расстройств, так и пусковым механизмом расстройства эмоциональной сферы личности. Составляющими сложной архитектоники тревожности являются когнитивный, эмоциональный и операционный компоненты при доминировании эмоционального. В целом же тревожность — это субъективное проявление неблагополучия личности, которое рассматривается как переживание эмоционального дискомфорта, предчувствие грядущей опасности. Особую обеспокоенность психолого-психиатрической службы на современном этапе вызывает процесс формирования тревожных состояний в условиях школы. По данным ВОЗ, школа сегодня признана общественно неблагоприятным фактором, следствием чего, как правило, является нарушение психологического здоровья обучающихся, что проявляется повышенным страхом, беспокойством, волнением, неуверенностью, эмоциональной неустойчивостью и дезадаптацией.

Если по отношению к проявлениям тревожности не применять должной коррекции, она может привести к пропускам в школе или неспособности закончить шко-

лу, неполноценным взаимоотношениям со сверстниками, заниженной самооценке, применению алкоголя или наркотиков, проблемам привыкания к рабочей обстановке, тревожности в будущем. Кроме того, возможно появление таких психических расстройств, как:

1. Общее состояние тревоги (чрезмерное беспокойство о занятиях и успеваемости в школе, в спорте, застенчивость, стеснительность, постоянная нужда в поддержке со стороны окружающих, физический дискомфорт без физиологической причины).

2. Тревога, связанная с расставанием (трудности при расставании с родителями, нарушения засыпания, сопровождающиеся депрессией, подавленностью, отчужденностью, опасением без причин за жизнь близких).

3. Фобии (чрезмерное чувство страха от определенных ситуаций или предметов, в том числе социальные фобии).

4. Паническое расстройство (приступы паники, характеризующиеся чувством страха, сопровождающиеся учащенным сердцебиением, гипергидрозом, тошнотой, головокружением и ощущением приближающейся смерти; школьники могут отказываться ходить в школу или расставаться с родителями; обсессивные переживания, при которых дети и подростки склонны мыслить и вести себя одинаково независимо от ситуации (постоянное мытье рук, подсчитывание предметов, расположение предметов в определенном порядке и т.д.).

5. Посттравматическое расстройство.

Тревога, тревожность являются также составляющей в структуре адаптационных расстройств у патологических гемблеров. При изучении данного феномена отметим некоторые аспекты актуальности игромании у школьников. В современных условиях постоянно увеличивается количество приспособлений для участия в играх (компьютер, игровые автоматы, игровые приставки, мобильные телефоны, телевизионные лотереи и т.д.), предлагаемых к использованию, тогда как сам игровой процесс по своему воздействию на детей и подростков может иметь неоднозначный (как положительный, так и отрицательный) эффект. С одной стороны, имеются доказательные утверждения относительно позитивных эффектов участия в видеоиграх: совершенствование зрительно-пространственных навыков, особенно для визуализации трехмерных объектов, координации движений, тренировка концентрации, внимания и его переключаемости, улучшение зрительной памяти и скорости обработки зрительной информации [1]. Компьютерные игры успешно применяются в реабилитационном периоде у детей с диабетом и астмой, при диагностике различного рода фобий и расстройств внимания [2]. С другой стороны, анализ научной литературы позволяет сделать вывод о том, что наиболее уязвимой группой населения при формировании лудомании как одного из видов нехимической аддикции являются подростки. Процесс интенсивной физиологической и психологической трансформации личности исключает наличие устоявшихся стратегий поведения в отношениях со сверстниками и взрослыми, в то же время обусловливая определенные трудности в социальной адаптации, при которых подросток зачастую уходит от окружающей действительности в виртуальный игровой мир [3], именно поэтому дети и подростки в наибольшей степени подвержены риску формирования игровой зависимости [4]. На психофизиологическом уровне недостаточная развитость ауторегуляторных механизмов, способности контролировать эмоции, сдерживать импульсивное поведение способствует формированию лудомании и интернет-аддикции у школьников [5, 6]. Исследования более подростков, играющих в компьютерные игры через Интернет и с помощью игровых приставок, проведенные в году 8.М. Grasser, позволили сделать вывод о наличии игровой аддикции у 11,9 % респондентов [7]. Рассматривая компьютерную игровую зависимость у различных групп населения, В.Ю. Рыбников и соавт. [8] отметили, что наиболее подверженными лудомании являются школьники, особенно среднего (е классы) и старшего (е классы) школьного возраста, среди которых 33 и 38 % лиц соответственно имели признаки данной патологии. В целом проблема патологической зависимости от азартных игр у подростков и молодежи является для нашего государства новой, не изученной, как и коморбидные с игроманией расстройства, несмотря на то, что распространенность вышеуказанной патологии вызывает серьезную обеспокоенность наркологической и психиатрической служб (5,72 % украинских подростков и 9,6 % молодых людей в возрасте

17—25 лет страдают игроманией различной степени выраженности). За рубежом вопросами лудомании у детей и подростков занимаются на профессиональном уровне. Так, в Великобритании уже функционирует первая реабилитационная клиника для детей, страдающих зависимостью от Интернета, компьютерных игр и мобильных телефонов, в одной из лондонских клиник помогают преодолевать зависимость и уделять компьютеру и телефону ограниченное время, развивать навыки общения в реальной жизни и т.д. [10]. В связи с этим целью нашего исследования стало изучение феномена тревожности у здоровых и страдающих лудоманией школьников в рамках фрагмента научно-исследовательской работы УкрНИИ социальной и судебной психиатрии и наркологии по теме: «Разработать систему лечебно-профилактических мероприятий при оказании специализированной медицинской помощи лицам с химической и нехимической аддикциями (на модели алкогольной и игровой зависимостей)» (№ государственной регистрации U).

Задачи исследования:

1. Определить распространенность феномена тревожности у школьников Украины в возрасте 10—16 лет.

2. Выявить наличие статистической взаимосвязи между фактом наличия тревожности и проявлениями игровой аддикции у респондентов.

3. Сделать выводы на основании полученных результатов.

Для реализации поставленной цели были использованы данные анонимного скринингового исследования игровой аддикции и психопатологических феноменов по разработанному и апробированному нами скрининг-тесту у подростков, учащихся школ и лицеев Киева и Донецка в возрасте 10—16 лет [9]. Статистическая обработка результатов проводилась с помощью программы SPSS for Windows. Корреляционный анализ производился на основании вычислений коэффициента Spearman и позволил установить взаимосвязи между изучаемыми данными респондентов. Для работы были отобраны результаты тестирования учащихся без хронических или острых заболеваний. Среди них представители женского пола составили чел. (50,1 %), мужского — чел. (49,9 %). Распределение обследованных учащихся по полу и возрасту представлено в табл. 1.

Было выявлено, что 4,8 % опрошенных постоянно испытывают чувство тревожности, беспокойства. Данные исследования тревожности у школьников в зависимости от возраста представлены в табл. 2.

Корреляционный анализ, проведенный на основании вычислений коэффициента Spearman, позволил установить следующие взаимосвязи между изучаемыми психофизиологическими данными и чувством тревожности. Так, частота появления чувства тревожности, беспокойства и:

— факт участия в совместных играх с родителями находятся в отрицательной корреляционной связи (R = -0,; р < 0,01);

— частота проявления чувства раздражительности вне игры на компьютере — в положительной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота проявления чувства раздражительности вне игры на игровых автоматах — в положительной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота проявления чувства раздражительности вне игры в телевизионные лотереи — в положительной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота проявления ухудшения настроения вне игры на компьютере — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота проявления ухудшения настроения вне игры на автоматах — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота проявления ухудшения настроения вне игры в телевизионных лотереях — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота проявления ухудшения сна в связи с игрой на компьютере — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота проявления ухудшения сна в связи с игрой на игровых автоматах — в положительной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота проявления ухудшения сна в связи с игрой в телевизионных лотереях — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота использования игр на компьютере для ухода от переживаний — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота появления ощущения нехватки времени, проведенного за игрой на компьютере, — в положительной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота появления ощущения нехватки времени, проведенного за игрой на игровых автоматах, — в положительной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота участия в играх на компьютере в ущерб дружеским интересам — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота участия в играх на компьютере в ущерб учебе — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота участия в играх на игровых автоматах в ущерб учебе — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота проявления раздражительности — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота появления факта сокрытия от родителей, педагогов, других людей своего увлечения играми на компьютере — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота факта угрозы ухудшения семейных отношений в связи с игрой на игровых автоматах — в положительной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота проявления раздражительности — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01);

— частота появления быстрой утомляемости — в положительной корреляционной связи (К = 0,; р < 0,01).

Таким образом, результаты исследования позволяют сделать следующие выводы.

Таблица 1. Распределение по полу и возрасту обследованных учащихся

Возраст, лет Мужской пол Женский пол

Количество, чел. % Количество, чел. %

10 10 4,6 18 8,2

11 24 11,0 26 11,5

12 34 15,6 34 15,5

13 46 21,1 45 20,5

14 60 27,5 48 21,9

15 26 11,9 30 13,7

16 18 8,3 18 8,2

Возраст, лет Никогда, % Иногда, % Постоянно,%

10 14,3 85,7 0,0

11 36,0 56,0 8,0

12 50,0 47,1 2,9

13 59,3 36,3 4,4

14 39,8 51,9 8,3

15 32,1 64,3 3,6

16 16,7 83,3 0,0

Всего среди всех возрастов 40,5 54,7 4,8

Таблица 2. Ответы респондентов в возрасте лет на вопрос: «Как часто вы испытываете

чувство беспокойства, тревожности?»

Показатели распространенности такого психологического феномена, как тревога, среди школьников Украины в возрасте 10—16 лет, как здоровых, так и страдающих игроманией, таковы, что 4,8 % подростков испытывают чувство тревожности и беспокойства постоянно, а 54,7% — иногда, причем в структуре самого чувства тревоги доминирует эмоциональный компонент. Чаще испытывают постоянную тревогу школьники в возрасте 11 и 14 лет, а ситуативную (иногда) — в 10 и 16 лет.

Тревога как составляющая часть репертуара адаптационных расстройств у подростков является как преддиктом клише игрового зависимого поведения, так и следствием такового. Наиболее отчетливо прослеживается взаимосвязь тревожного состояния с играми на компьютере, игровых автоматах, в телевизионных лотереях, желанием скрыть от окружающих свое увлечение азартными играми и ухудшением социально значимых для подростка психоэмоциональных связей. Стремясь уйти от переживаний различного характера, подросток обращается к игре. При формировании лудомании у школьников стимулируется появление адаптационных расстройств с тревожным компонентом, пытаясь избавиться от которого, респонденты опять начинают играть: создается порочный психопатологический круг.

Тревога также потенцирует формирование астенических радикалов в составе расстройств адаптации, усугубляясь при отсутствии или ослаблении психоэмоционального контакта с родителями и уменьшении длительности совместного времяпрепровождения.

Безусловно, тема патологической зависимости от азартных игр и коморбидной дезадаптационной патологии требует дальнейшей разработки для формирования адекватных педагогических, психокоррекционных и профилактических программ на государственном уровне.

Список литературы

1. Gwen D. The beneficial effects ofvideo games: Do action video games sharpen visual-spatial skills?//goalma.orgingscience. com/goalma.org

2. Gold J. The Neurobiology of Virtual Reality Pain Attenuation / Gold J., Belmont K, Thomas D. // http://www. Chla. Org/site /app s/kb /cs/goalma.org?c=ipINKTOAJsG&b=&sid= 6eIFLWMtGbLQJTPqHmF&r=1

3. Бердихина М.В. К вопросу о гемблинговой аддикции у подростков: психолог.-пед. аспекты / М.В. Бердихина // Сб. тр. молодых ученых/ Владимир. гос. пед. ун-т. — Владимир, — № 7. — С.

4. Griffiths M. Psychology of computer use: some comments on «addictive use of the internet» by Young/ GriffithsM. //Psychological reports. — — Vol. — P.

5. Бурова В.А. Механизмы формирования Интернет-аддикции/Бурова В.А., Есаулов В.И. // Тезисы докладов съезда психиатров России. — Москва, — С.

6. Лоскутова В.А. Интернет-зависимость как форма нехимических аддиктивных расстройств: Дис канд. мед. наук. — Новосибирск,

7. Grusser S.M. Excessive computer gam e playing: evidence for addiction and aggression?// http://www. liebertonline. com/doi/ abs//cpb. ?journal Code=cpb

8. Рыбников В.Ю. Распространенность компьютерной игровой зависимости среди населения мегаполиса / В.Ю. Рыбников // Мед.-биол. и соц.-психол. пробл. безопасности в чрезвыч. ситуациях. — — № 4. — С.

9. Осуховская Е.С. Исследование патологической склонности к азартным играм у школьников Украины / Осуховская Е.С. // Таврический журн. психиатрии. — — № 1.

Аймедов К.В. Комп'ютероманiя: огляд лжувальних заходiв/К.В. Аймедов, В.О. Мельник//Психiчне здоров'я. — — № — С.

Получено П

Осуховська О.С.

Укранський НД1 соцюльноЬ судовоI псих1атр1! та наркологи МОЗ Украни, м. Ки!'в

ПРОЯВИ ТРИВОЖНОСТ В СТРУКТУР! РОЗЛАД1В АДАПТАЦП У ШКОЛЯР1В УКРА1НИ, ЗДОРОВИХ ! ТАКИХ, ЯК СТРАЖДАЮТЬ В

nest...

казино с бесплатным фрибетом Игровой автомат Won Won Rich играть бесплатно ᐈ Игровой Автомат Big Panda Играть Онлайн Бесплатно Amatic™ играть онлайн бесплатно 3 лет Игровой автомат Yamato играть бесплатно рекламе казино vulkan игровые автоматы бесплатно игры онлайн казино на деньги Treasure Island игровой автомат Quickspin казино калигула гта са фото вабанк казино отзывы казино фрэнк синатра slottica казино бездепозитный бонус отзывы мопс казино большое казино монтекарло вкладка с реклама казино вулкан в хроме биткоин казино 999 вулкан россия казино гаминатор игровые автоматы бесплатно лицензионное казино как проверить подлинность CandyLicious игровой автомат Gameplay Interactive Безкоштовний ігровий автомат Just Jewels Deluxe как использовать на 888 poker ставку на казино почему закрывают онлайн казино Игровой автомат Prohibition играть бесплатно