boyun kireçlenmesi baş döndürür mu / Baş Dönmesi ve Boyun Fıtığı İlişkili Midir? | DoktorFizik

Boyun Kireçlenmesi Baş Döndürür Mu

boyun kireçlenmesi baş döndürür mu

Boyun D&#;zleşmesi

Günümüzde yaygın olarak karşılaşılan boyun düzleşmesi, boynun kendine özgü kıvrımını kaybetmesi ve buna bağlı olarak gelişen bazı komplikasyonlar olarak bilinmektedir. Özellikle hareketsiz yaşam tarzı ya da sürekli masa başında çalışmak gibi nedenlerle ortaya çıkan bu rahatsızlık tek başına bir hastalık olmasa da uzun süre tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara da neden olabilmektedir. Erken dönemde ve hafif semptomlarla kendini gösterdiğinde egzersizler ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle tedavi edilebilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Nedir?

33 omurdan oluşan omurganın 7 omuru boyunda bulunmaktadır. Sağlıklı bireylerde bu omurlar C şeklinde, hafif kavis oluşturacak şekilde dizilirken bazı nedenlerle bu omurlar düz bir çizgi halini almaktadır. Servikal lordoz olarak da bilinen bu doğal eğriliğin çeşitli nedenlerle kıvrımlı yapısını kaybetmesi boyun düzleşmesi olarak adlandırılmaktadır. I şekline gelen omurlar bazı ileri seviye durumlarda ters yöne doğru da kıvrılabilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

Boyun düzleşmesinin en önemli nedeni duruş bozukluğudur. Bu bozukluk, kişiler uyku halindeyken ya da gün içinde uyanıkken çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sürekli masa başında çalışmak, gün içinde yeterli fiziksel aktivitede bulunmamak gibi nedenler duruş bozukluğuna yol açmaktadır. Özellikle kişilerin mesleki koşulları nedeniyle her gün uzun süreler boyunca yanlış postürde oturması önemli boyun düzleşmesi nedenleri arasında gösterilmektedir.

İleri yaş da boyun düzleşmesine neden olabilmektedir. Yaşla birlikte omurlar arasındaki disklerde zedelenme görülmekte ve bu diskler çökmeye başlamaktadır. Dejeneratif disk hastalığı olarak da bilinen bu zedelenme ve incelme hem boynun kavisini kaybetmesine hem de kişilerin dengede sorun yaşamasına neden olmaktadır.

Yaşam tarzının yanı sıra çeşitli travmalar da boyun düzleşmesi nedeni olabilmektedir. Özellikle spor aktiviteleri sırasında ortaya çıkan zedelenmeler ve kaza, düşme ve darbeler sonucunda boyun bölgesinde meydana gelen yaralanmalar travma yaratmaktadır. Omurgada meydana gelen bu değişiklikler, kırılmalar ve yırtılmalar da boyun düzleşmesine neden olmaktadır.

Bazı vakalarda ise çevresel etkiler nedeniyle değil doğuştan gelen boyun düzleşmesi görülmektedir. Konjenital boyun düzleşmesi, özellikle omur ve omurganın doğal yapısını kaybettiği servikal kifozla birlikte ortaya çıkmaktadır. Konjenital disk patolojileri de daha sonradan boyun düzleşmesine neden olabilmektedir.

Rahatsızlığın nedenlerinden biri de tümör ve enfeksiyonlardır. Boyun bölgesinde bulunan omurlara ve omurların çevresine baskı yapan tümörler ve bu bölgede şişlik oluşturan lezyonlar da boynun doğal yapısını kaybetmesine neden olmaktadır.

Boyun düzleşmesinin diğer nedenleri arasında hareketsizliğe neden olan obezite ve spinal cerrahi operasyonlarından kaynaklanan komplikasyonlar bulunmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri

Boyun düzleşmesi belirtileri rahatsızlığın altında yatan sebepler ve rahatsızlığın nedenlerine göre kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı hastalarda günlük hayatlarını çok fazla etkilemeyen hafif sendromlar görülürken özellikle servikal lordoza sahip bazı kişilerde ise daha şiddetli belirtiler gözlemlenmektedir.

Bu belirtilerin asıl nedeni ise omurgalarda yer alan ve esnekliği sağlayan disklerde görülen zedelenmelerdir. Omurga ve omuriliği koruyan bu disklerin sertleşmesi kaslar, kemikler, sinirler ve ligamentte sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunların ve hasarların şiddetine göre de belirtiler hafiften şiddetliye doğru kendini göstermektedir. Boyun düzleşmesinin genel belirtileri şu şekildedir:

  • Omuz, kürek kemiği ve enseye yayılan ağrı,
  • Boyundan yukarı doğru çıkan baş ağrısı,
  • Baş ve boyun bölgesinde meydana gelen katılık nedeniyle bazı hareketleri yapamama,
  • Boyun kaslarının gerilmesi nedeniyle ortaya çıkan kas ağrısı,
  • Boyun omurlarının bağlı olduğu diğer omurlara ve dolayısıyla sırta yayılan ağrı,
  • Kas ve sinirlere baskı nedeniyle sinir sıkışması oluşması.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi

Boyun düzleşmesi tedavisi planlanırken öncelikle rahatsızlığın şiddeti ve nedeni dikkate alınmaktadır. Günümüzde çoğu boyun düzleşmesi vakası kişilerin yaşam tarzlarından kaynaklanmaktadır. Özellikle gün boyu, uzun saatler boyunca aynı yanlış postürle oturmak ya da hareket etmemek mekanik problemlerdir. Vücuda ve boyna doğal kavisli görünümünü geri kazandırmak için öncelikle duruş bozukluklarını düzeltmek ve sinir ve kaslar üzerindeki basıyı azaltmak gerekmektedir.

Boyun düzleşmesinin yalnızca omuz, boyun ve ense bölgelerini etkilediği ve henüz omurgaya ulaşmadığı vakalarda öncelikle cerrahi olmayan tedavi yöntemleri denenmektedir. Ağrılar için kullanılan ağrı kesici ilaçlar, boyunluk kullanmak ve fizyoterapi hafif semptomların tedavisinde etkili yöntemlerdir. Özellikle ağrıların bile görülmediği hafif vakalarda yalnızca egzersiz yapmak, doğru postürle oturmak gibi yaşam tarzında yapılacak küçük değişiklikler yeterli olmaktadır.

Cerrahi olmayan tedavi seçeneklerinin yeterli olmadığı ve bazı nörolojik arazların ortaya çıktığı durumlarda ise boyun düzleşmesi ameliyatı yapılmaktadır. Özellikle servikal lordozla birlikte omurgada oluşan bası ve sırtta ortaya çıkan şiddetli ağrılarda cerrahi operasyon son çare olarak değerlendirilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi?

Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir. Günümüzde, özellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Hastaların durumuna ve rahatsızlığın şiddetine uygun olarak yapılacak boyun düzleşmesi fizik tedavi uygulamaları ve egzersizler sayesinde hem ağrı gibi semptomlar ortadan kaldırılmakta hem de boyun kavisi yerine getirilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Ağrıları Nerelere Vurur?

Boyun düzleşmesi ağrıları omurganın etkilenen bölümlerine göre vücudun farklı bölgelerinde hissedilmektedir. Genel olarak boyun bölgesinde bulunan 7 omurda meydana gelen boyun düzleşmesi hem boyun bölgesinde hem de omuz, kürek kemiği ve ensede ağrıya neden olmaktadır. Bazı hastalarda boyundan yayılan ağrı baş bölgesinde de hissedilmektedir. Genellikle hafif olan bu ağrılar ağrı kesiciler, egzersiz ve fizik tedavi gibi cerrahi olmayan yöntemlerle kısa ya da uzun vadede ortadan kaldırılmaktadır.

Bazı durumlarda ise boyun omurlarından yayılan ağrı omurgayı da etkilemekte ve sırtta ağrılar ortaya çıkmaktadır. Servikal kifozla birleştiğinde daha da şiddetli hale gelen bu ağrılar için uzman doktorların planlamasıyla önce cerrahi olmayan yöntemler, daha sonra cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Geçer?

Öncelikle yaşam tarzından kaynaklanan ve hafif semptomlarla kendini gösteren vakalarda doğru yastık kullanımı, düzenli olarak yapılacak egzersizler, elle yapılan boyun germe hareketleri ve doğru postürle oturmak gibi önlemler etkili olmaktadır. Fizyoterapi uygulamalarından da yararlanılan ve doğru ve düzenli egzersizle desteklenen tedaviler boyun düzleşmesini geçirmektedir. Nadiren görülen ve çok şiddetli semptomlara neden olan vakalarda ise en son seçenek olarak ameliyat yapılmaktadır.

Günlük hayatta yapılacak bazı küçük değişiklikler ve alınacak önlemler hem boyun düzleşmesinin ortadan kalkmasına hem de bu rahatsızlıktan korunmaya yardımcı olmaktadır. Özellikle gün içinde mesleki koşullar ya da farklı nedenlerle tekrarlayan hareketlerde bulunanların boyunlarını dinlendirmeleri ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmaları gerekmektedir.

Boyun ve ensede hissedilen ağrılar için boyunluk kullanılmaktadır. Bununla birlikte, boyunluğun mutlaka doktor kontrolünde ve birkaç günü geçmeyecek şekilde kullanılması gerekmektedir.

Özel olarak üretilen boyun yastıkları kullanmak boynun uyku halindeyken de doğru pozisyonda durmasını sağlamaktadır. Boyun yastıkları genellikle fizik tedavi sırasında da kullanılmaktadır.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı tedavi edilebilir mi?

Boyun fıtığı yaşam kalitesini düşüren ve hayatı oldukça zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Sürekli olarak aynı noktaya bakmak, hareketsiz kalmak, egzersiz yapmamak, duruş bozukluğu, masa başında çok vakit geçirmek ve soğuk klimalara maruz kalmak boyun fıtığına neden olabilir. Peki, boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı tedavi edilebilir mi? Merak edilen tüm bu soruların cevapları haberimizde…

funduszeue.info

Yayınlanma: - 01 Temmuz Güncellenme:

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı tedavi edilebilir mi?

Boyun ağrısı toplumda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır ve en büyük nedeni de boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı, sıklıkla 5. ve 6 omurlar arasında, ikinci sıklıkta 6. ve 7. omur arasında görülür. Bunun nedeni bu omurların çok hareketli olması ve strese daha fazla maruz kalmasıdır. Boyuna alınan darbeler ve geçirilmiş kazalar boyun fıtığına yol açabilir. Ev hizmetlerinde çalışan kadınlarda, şoförlerde, bankacılarda ve uzun süre bilgisayar ile çalışması gereken mesleklerde boyun fıtığı sık görülmektedir. Peki, boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı tedavi edilebilir mi? Bilinmesi gerekenler için haberimize göz atmanız yeterli…

BOYUN FITIĞI NEDEN OLUR?

Boynunuzdaki kemikler arasındaki dokuya intervertebral diskler denir. Diskler yumuşak jel benzeri bir merkezden ve sert bir dış kaplamadan oluşur. İntervertebral disk, omurgadaki her kemik arasında hareket etmelerini sağlayan bir eklem oluşturur. Bir diski çevreleyen dış kaplama yırtıldığında, içerisindeki jel benzeri sıvı omur ve sinir aralıklarına sızar. Bu klinik tabloya boyun fıtığı (disk hernisi) denir. Disk normal özelliğini zamanla kaybeder ve kireçlenir. Etrafındaki sinirlere baskı yapar. Bunun sonunda boyun fıtığına özgü belirtiler ortaya çıkar.

Foto: shutterstock

BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ

Boyun fıtığı belirtilerinden en önemlisi ve ilki ağrıdır. Boyun bölgesindeki şiddetli ağrı, fıtığın belirtisi olabilir. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir. Boyun fıtığı olanlar böyle durumlarda ellerinde bir cismi tutmakta zorlanır ve yürüme güçlüğü çeker. Ağrılar bazen kürek kemiğine ve göğsün üst taraflarına doğru da yayılabilir.

Diğer belirtiler şunlardır:

– Tek kolda hissedilen ağrı ve uyuşma
– Bu ağrı ve uyuşmaya eşlik eden baş dönmesi, gözlerde sinek uçuşması, kulak çınlaması
– Konsantrasyon eksikliği ve mide bulantısı
– Yürümede dengesizlik
– Kaslarda kuvvet kaybı

BOYUN FITIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Boyun fıtığı tedavisi yöntemleri hastanın durumuna ve hastalığın seviyesine göre değişir. Eğer boyun fıtığı hafif şiddette seyrediyorsa fizik tedavi, ağrı kesiciler, stressiz bir yaşam ve istirahat tedavi için önerilir. Boyun fıtığı için yapılması gereken hareket ve egzersizlerle birlikte iyileşme sağlanabilir. Boyun hareketlerini sınırlamak amacıyla boyunluk kullanımı da ağrının azalmasına yardımcı olur. Fıtığın ilerlemesini durdurmak için ortopedik boyun fıtığı yastık kullanımı da fayda sağlayabilir.

Ancak boyun fıtığı çok ilerlemiş, kollarda ve diğer bölgelerde uyuşma ve hareketlerde zorluk artmışsa ve daha önceki tedaviler etki etmemişse son seçenek olarak ameliyat önerilir. Boyun fıtığı ameliyatı tecrübeli ve uzman bir hekim tarafından yapıldığında oldukça iyi sonuçlar vermektedir.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı ağrısı nereye vurur?İlginizi ÇekebilirBoyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı ağrısı nereye vurur?Bebeklerde kasık fıtığı nasıl anlaşılır?İlginizi ÇekebilirBebeklerde kasık fıtığı nasıl anlaşılır?

AğrıameliyatBebekboyun ağrısıEgzersizgenetiksigara

Baş dönmesinin sebebi eklemleriniz olabilir

Sosyal hayat&#; olumsuz etkileyen ba&#; dönmesinin bir hastal&#;ktan ziyade ba&#;ka bir hastal&#;&#;&#;n habercisi olabildi&#;ine dikkat çeken Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzman&#; Dr. Ali &#;ahabettino&#;lu, "Birçok hasta, boyun a&#;r&#;s&#;, boyun hareketlerinde k&#;s&#;tl&#;l&#;k ve ba&#; dönmesi &#;ikayetiyle merkezimize ba&#;vuruyor. &#;leri derecede boyun kireçlenmesi, boyun düzle&#;mesi ve boyun f&#;t&#;klar&#; da, ense ve s&#;rt a&#;r&#;lar&#;n&#;n yan&#; s&#;ra ba&#; dönmesine sebebiyet verebiliyor. Boyun kaynakl&#; ba&#; dönmesi (vertigo), hayat&#;m&#;za normal bir &#;ekilde devam etmemizi engelleyen rahats&#;z edici bir durumdur" diye konu&#;tu.

A&#;&#;r kald&#;rmak, yanl&#;&#; yast&#;k, yatak seçimi ve uzun müddet ba&#; öne e&#;ik pozisyonda oturarak çal&#;&#;mak gibi unsurlar&#;n boyun rahats&#;zl&#;klar&#;na davetiye ç&#;kard&#;&#;&#;n&#; belirten &#;ahabettino&#;lu, boyun f&#;t&#;&#;&#; hastalar&#;na uygulanan manipülasyon (elle tedavi) yöntemi ile yüzde 98 hastan&#;n ameliyats&#;z olarak iyile&#;ti&#;ini söyledi. &#;ahabettino&#;lu, "Klasik bir bat&#; t&#;bb&#; tedavisi olan manipülasyon yönteminde hasta bölgeye birtak&#;m bast&#;rma, döndürme, germe manevralar&#; uygulanmaktad&#;r. Tedavi hafif vakalarda , orta vakalarda , ileri vakalarda ise seans sürebilmektedir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası