kuşburnu şeker oranı / Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları, Neye İyi Gelir? - Nefis Yemek Tarifleri

Kuşburnu Şeker Oranı

kuşburnu şeker oranı

Kuşburnu Nedir? Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu nedir, halk arasında özellikle bitki çayı sevilerek tüketilen kuşburnu, grip ya da nezle gibi olası kış hastalıklarına karşı önemli bir koruma sağlamaktadır. Fakat kuşburnunun faydaları yalnızca bununla sınırlı kalmıyor. Kuşburnunun temel olarak solunum yolu hastalıklarına karşı oldukça etkili olduğu bilinmektedir. 
Sonbahar-kış aylarında farklı şekillerde tüketilebilecek kuşburnu meyvesi, kalp damar hastalıklarından diyabete, mide rahatsızlıklarından soğuk algınlığına kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiğini söylemek mümkün. Kuşburnunun faydaları özellikle sonbahar kış aylarında tüketildiğinde bağışıklık sistemine sağladığı fayda ile daha fazla önem kazanmaktadır.

Bir diğer adıyla yabani gül olarak bilinen kuşburnu; gülgiller familyasından, bir çalı bitkisinin meyvesidir. Kuşburnu meyvelerini Eylül ve Ekim aylarında verir ve meyveleri bu aylarda toplanır. Anavatanı ülkemiz olan bu meyve, kuşburnu marmelatı ve kuşburnu çayı şeklinde tüketilebilir. 
Kuşburnunun faydaları, özellikle kuşburnu marmelatı, şeker katılmamış hali ile sağlık için oldukça faydalıdır. Anadolu’da taze ya da kurutulmuş olarak yenilirken ayrıca; kuşburnu kompostosu, kuşburnu reçeli, kuşburnu şerbeti, kuşburnu ezmesi ve kuşburnu pekmezi yapılarak da tüketilmektedir. 
Kuşburnu, C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ bakımından oldukça zengin bir meyvedir.

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnunun faydaları, kuşburnu yüksek oranda likopen içermektedir. Yaygın olarak domateste bulunan likopen; tüketildiğinde antioksidan işlevi görür ve vücutta koruma sağladığı bilinmektedir. Kuşburnu, yüksek oranda antioksidan içermesinin dışında, yine yüksek oranda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir. 
Kuşburnu, C vitamini eksikliğinden kaynaklı soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar başta olmak üzere, bağırsak ve mide rahatsızlıkları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuşburnu meyvesinin faydalarına detaylı olarak aşağıda sizler için yer verdik.

Kalp ve Damar Hastalıklarına İyi Gelir

Kuşburnunun faydaları arasında dikkat çeken bir yönü de kalp ve damar sağlığı gibi vücutta hayati önem taşıyan organ ve işlevler için oldukça faydalı bir meyvedir. İçerdiği yüksek C vitamini değeri sayesinde damar yapısını korur, kanda oluşan basıncı düşürür. Ayrıca kanda oluşan kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olarak kalp damar yollarını iyileştirmeye yardımcı olur ve kalp sağlığını korur.

Kan Şekerini Düzenler

Kuşburnu, insülin duyarlılığını artırma, kan şekerini düzenleme gibi etkileri olan bir bitkidir. Bu sayede kuşburnu, insülin direnci görülen hastalarda Tip 2 diyabet hastalığının gelişimini önlemeyi sağlarken, mevcut diyabet hastalarında ise kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bununla beraber kuşburnu, besinlerden alınan demirin serbest hale geçerek vücutta kullanılmasına da yardımcı olmaktadır. Bu sayede demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık sorununu da önler.

Mide Hastalıkları için Şifadır

Kuşburnu mide rahatsızlıklarına ve sindirim sistemine de oldukça faydalı bir meyvedir. Öyle ki; gastrit, ülser gibi midedeki pH dengesinin bozulması sebebiyle oluşabilecek rahatsızlıkların oluşumunun önüne geçer. Ayrıca kuşburnu, midede birçok hastalığa sebep olabilecek bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların oluşumunun önlenmesinde de yardımcıdır.

Ağrı ve İltihap Tedavisinde Yardımcıdır

Kuşburnu meyvesi tüketildiğinde, inflamasyon yani vücutta meydana gelebilecek iltihaplanma ya da eklemlerde oluşabilecek ağrıların tedavisinde etkili rol oynar. Bağışıklık sisteminin vücudu dışarıdan gelen etkilere karşı korumak amacıyla geliştirdiği bir çeşit savunma duvarı olan inflamasyonların, kuşburnunun faydaları sayesinde iyileşme sürecinin hızlanabildiği biliniyor.

Öksürüğe ve Gribal Enfeksiyonlara Karşı Destek Olur

Doğanın en zengin C vitamini ve antioksidan kaynaklarından biri olan kuşburnu, yüzyıllardır öksürük, soğuk algınlığı, grip ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi enfeksiyonlarla savaşmak için aktarlar tarafından kullanılmış bir bitki. Antioksidan özelliğe sahip C vitamininin, hem bakteriler hem de virüslerle savaşma konusunda tam bir şifa niteliği taşıdığı bilinmektedir. 
Uzmanlara göre bir çay kaşığı kadar kuşburnu meyvesinin bir adet portakaldan iki kat daha fazla C vitamini sağladığı biliniyor.

Cildi Güzelleştirir

Kolajen cildin yenilenmesini ve elastikiyetini sağlayan bir proteindir. Kuşburnunda oldukça fazla bulunan A ve C vitamini ise vücutta, kolajen proteininin uyarılmasını arttırarak cildin sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Cildin yaşlanmasını geciktirir, daha sıkı ve genç bir cilde sahip olmayı destekler.

kusburnunun faydalari nedir

Bağışıklık Sistemini Korumaya Yardımcı Olur

C vitamini tüketimi, bağışıklık sistemini dış etkilerden korumak adına sıklıkla uzmanlar tarafından öneriliyor. Kuşburnu meyvesi, içerdiği C vitamini sayesinde antioksidanlar, zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini dış etkilere karşı korumak amacıyla görünmez bir çember oluşturarak, vücudu koruma görevini üstleniyor. Yalnızca C vitamini de değil; kırmızı meyvelerde sıkça bulunan likopen, magnezyum, demir, A vitamini, B vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi çeşitli vitamin ve minerallerle bağışıklık sisteminin direncini artırıyor.

Boşaltım Sisteminde Etkilidir

Kuşburnu bitkisi, kabızlık gibi boşaltım sistemi şikâyeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı olmaktadır. Kuşburnu meyvesinin içerdiği lifler sindirim sistemine yardımcı olduğu gibi, boşaltım sistemine de yardımcı olarak, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına etki eder. Kuşburnu düzenli tüketimi dahilinde kabızlığı giderir ve sindirimi kolaylaştırır.

Kuşburnu Tüketildiğinde Oluşabilecek Yan Etkiler Nelerdir?

Her besinde olduğu gibi kuşburnu meyvesinin de aşırı tüketimi sağlığa etkisini olumsuza çevirecektir. Kuşburnunun aşırı tüketilmesi sebebiyle oluşabilecek bazı belirtiler arasında; bulantı ve kusma, midede yanma ve kramp, baş ağrıları, uykusuzluk gibi kişiden kişiye değişebilecek yan etkilere sebep olabilir. 
Eğer fazla kuşburnu tüketirseniz böbrekte taş oluşma ihtimali mümkündür.
Bazı hassas bünyelerde, kuşburnu alerjik belirtilere neden olabilmektedir. 
Şeker hastalığı olanlar kuşburnunu düzenli bir şekilde tüketmeden önce kullandıkları ilaçların kuşburnu ile herhangi bir tepkime oluşumuna sebebiyet vermeyeceğinden emin olmaları gerekmektedir. Ciddi tıbbi durumu olanlar hekimlerine başvurarak kuşburnu meyvesini tüketmelidirler. 
Hamilelerin ya da emzirme döneminde olanların düzenli bir şekilde kuşburnu meyvesi tüketmeden önce hekimlerine danışmaları önerilir.

Kuşburnu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Kuşburnu Çayı Nasıl Demlenir? Sorusunun cevabını sizler için yanıtladık:

Kuşburnu Çayı Tarifi

Kuşburnu çayı hazırlamak için fazla zahmet etmenize gerek yok. İsterseniz kurutulmuş kuşburnu meyvesi ya da dondurulmuş kuşburnu ve taze kuşburnu meyvesi alternatifleri ile çayınızı hazırlayabilirsiniz. Fakat meyvenin kurutulmuş halini bulmanız daha kolay olacaktır.

Kuşburnu meyvesini önce yıkamanız gerekiyor. Böylece aromasını suya daha iyi verecektir. Yıkadıktan sonra kaç kişilik yapacaksanız, kişi başına bir fincana iki çay kaşığı kuşburnu tekabül edecek şekilde, bir kap kacak içerisine koyun ve ocakta kaynamaya bırakın. 
Yaklaşık 10 dakika kaynattığınız çayın dinlenmesi için bir kenara alabilirsiniz. Meyve kırmızı rengini ve aromasını suya yeterince vermiş olacaktır. Önemli bir nokta: Çayınızı fazla kaynatıp meyvenin içerdiği vitamin ve minerallerin ölmesine izin vermeyin.

Tercihe göre çayınızın içine kuşburnu meyvesinin yapraklarını katabilir; elma, tarçın kabuğu, karanfil, zencefil ya da hibiskus gibi bitkiler katarak kuşburnu çayınızı bir kış çayına dönüştürüp, zenginleştirebilirsiniz. Dilerseniz, şeker ya da bal katarak kuşburnu çayını tatlandırabilirsiniz.

Kuşburnu Bitkisi Nerede Yetişir?

Aslen Türkiye kökenli bir meyve olduğu bilinen kuşburnu bitkisi, ülkemiz dolaylarında çoğunlukla Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. Kuşburnunun doğal olarak en çok yetiştiği şehir ise Gümüşhane’dir ve kuşburnu bitkisi türlerinin, %57’si Gümüşhane’de bulunuyor. 27 kuşburnu türünden 17’si, bu ilde yer alır.

Kuşburnu ile Neler Yapılır?

Kuşburnu meyvesi; kuşburnu çayı, kuşburnu marmelatı, kuşburnu reçeli ve kuşburnu şerbeti yapımında kullanılabilir. Kuşburnu, tüketimi açısından çeşitliliğe sahip bir meyvedir. Kuşburnu meyvesi aynı zamanda doğal haliyle de yenilebilir bir meyvedir.

Kuşburnu Bitkisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kuşburnu; bağışlık sisteminin kendisini koruyamaması durumunda oluşabilecek bakteriyel ve viral enfeksiyon hastalıklarına, solunum yolu hastalıklarına, idrar yolu rahatsızlıklarına, mide ile ilgili gatroenterit hastalıklara, diyabet hastalığına ve kandaki şeker dengesizliğine, yüksek kolesterole ya da kandaki kötü kolesterole, kalp ve damar hastalıklarına, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu özelliklere sahiptir. Kuşburnu Meyvesi Nasıl Kurutulur? İrileşmiş ve kızarmış kuşburnu meyvesi dalından toplandıktan sonra, toplanan bu kırmızı meyvelerin sapı, çiçek kısmı ve tüylü kısımları ayırılmalıdır. Bu işlemden sonra serin ve havadar bir ortamda kurutulmak üzere serilir. Direkt gün ışığında kurutmaktan uzak tutulması gerekir. Kurutma işlemi sırasında meyvelere gelen direkt gün ışığı bitkinin zarar görmesine sebep olabilir. Kuşburnunun kurutma aşamasında, meyveyi nemli ve rutubetli yerlerde kurutmaktan kaçınılmalıdır. Kurutma işlemi bir haftayı bulabilmektedir. Kuşburnu kuruduktan sonra 2 sene kadar kuru, serin ve temiz bir ortamda muhafaza edilebilmektedir.

Kuşburnu Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar?

Kuşburnu yağı, içerisindeki C ve A vitamini sayesinde kolajen salınımını artırır. Kuşburnu yağı ciltteki yağ dengesini bozmadan sağlıklı ve etkili bir nemlendirme sağlar ve cildi besler. Kuru yağ formunda olan yapısı sayesinde ciltte yağlı bir his bırakmaz. Ciltte oluşabilecek ince çizgileri önlerken, yaşlanma belirtilerini azaltır.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım

Yayınlama Tarihi: 08 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Siyah Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu bitkisi, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde doğal olarak yetişebilir çalı formunda olan bu bitkinin boyu metre aralığındadır. Kuşburnu genellikle çay ve marmelat olarak tüketilse de ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Kuşburnu faydaları nedir? Kuşburnu yan etkileri nedir? Kuşburnu marmelatı nasıl yapılır? Kuşburnu nasıl kurutulur? Siyah kuşburnu nedir? Siyah kuşburnu faydaları?

KANSERİ ÖNLEYEN MUCİZEVİ MEYVE

Meme kanseri erken teşhis, doğru tedavi ve sağlıklı beslenme ile önlemek mümkün. Bayburt Üniversitesinde yapılan araştırmada, siyah kuşburnu meyve özütünün meme kanseri hücrelerini yüksek oranda yok ettiği ortaya çıktı.

Siyah kuşburnunun içindeki C vitamini, limona oranla 60 kat daha fazladır. Bunun dışında antiviral, anti bakteriyel, antioksidan içeriği ile solunum yolu, kanser, kolesterol, şeker ve böbrek rahatsızlıklarına karşı oldukça faydalıdır.

SİYAH KUŞBURNU C VİTAMİNİ KAYNAĞI

- C vitamini bakımından dünyanın en zengin meyvesi siyah kuşburnudur.

- Siyah kuşburnu ülkemizde yalnızca Gümüşhane, Bayburt, Ağrı, Erzurum'da yetişmektedir.

KUŞBURNU FAYDALARI NELERDİR?

- C vitamini açısından zengin olan kuşburnu öksürük ve soğuk algınlığına karşı oldukça etkilidir.

- Kuşburnu artritik eklemler üzerinde oldukça etkilidir, artrit yakınmalarını hafifletmeye katkı sağlar.

- Kuşburnu cilt sağlığına yararlı katkılar sunmaktadır. Kuşburnu yağının kozmetik endüstrisinde uzun bir kullanım geçmişi vardır. 

- Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonucunda kuşburnu meyvesi kabuğunun, mide ağrısını önlemeye ve diğer sindirim problemlerini tedavi etmeye katkı sunduğu açıklanmıştır.

- Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nın yayınladığı rapora göre, kuşburnu kan basıncını önemli oranda dengeliyor.

- Kuşburnu çayı, kalp krizi ve kan pıhtıları dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturmaktadır.

- Kuşburnu özü obeziteyi önleyerek  iç organlardaki yağı azaltmak için faydalıdır.

KUŞBURNU YAN ETKİLERİ NELERDİR?

- İshal

- Kramp

- Kanama

- Alerji

- Mide bulantısı, şişkinlik

- Uykusuzluk, yorgunluk

- Böbrek taşları gelişme riski

KUŞBURNU NASIL KURUTULUR?

Birçok faydasıyla insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakan kuşburnunu doğal yollar ile kurutmak isterseniz yapmanız gereken şey çok basittir. Kimyasal kullanmadan, kuşburnunu kurutmak için ilk olarak yıkamanız gerekmektedir sonrasında güneşte temiz bir kağıt üzerinde kurutulabilir. 

KUŞBURNU MARMELATI TARİFİ

Malzemeler:

- 3 kg. kuşburnu

- 1,5 kg. şeker

- 2 litre su

Marmelat hazırlanışı: İnce kabuklu ve etli kuşburnu seçmeye özen gösterin. Kuşburnu meyvelerinin sapını ve uç kısmındaki tüylü kısımlarını bıçak yardımı ile kesin. Her iki ucunu da ayıkladığınız kuşburnu meyvelerini yıkayarak düdüklü tencereye alın. Düdüklü tencereye, aynı seviyede olacak kadar su ekleyin ve 45 dakika iyice yumuşayınca dek kuşburnunu haşlayın. Kuşburnunun iyice yumuşadığına emin olduğunuzda kuşburnu meyvelerini tencerenin içindeyken ezin.  Ezilmiş kuşburnu meyveleri sıcakken altına genişçe bir kase yerleştirdiğiniz ince delikli bir süzgeçten geçirin. Kuşburnunu büyükçe bir tahta kaşıkla bastırarak çekirdeğinin süzgecin üzerinde kalmasını sağlayın. Kepçe yardımı ile tülbente kuşburnu püresini koyarak iyice sıkın. Bütün püreyi tülbentten geçirene kadar devam edin. Kaynamaya hazır olan kuşburnu püresine, yaklaşık kilo şeker ekleyerek ocağa alın. Yaklaşık dakika süresince kısık ateşte devamlı olarak karıştırın ve bu esnada üstünde oluşan köpükleri seafoodplus.infoşburnu marmelatı sıcakken bir kepçe yardımı ile kavanozlara dökerek kapağını kapatın ardından da kavanozları ter çevirerek tezgaha alın. Kavanozlar soğuduktan sonra istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir