açık lise mezunu yurtdışında okuyabilir mi / yurtdışı üniversite başvuruları

Açık Lise Mezunu Yurtdışında Okuyabilir Mi

açık lise mezunu yurtdışında okuyabilir mi

mekanik yazdı: ↑Pzt Ağu 31, pm Merhaba;
Ben şuan ABD'de Michigan Tech'de bilgisayar mühendisliği eğitimi alıyorum. Buraya 1 sene önce açık lise mezunu olarak geldim. Yurt dışı eğitimini araştırdığımda benim de senin gibi kafamda çok fazla soru vardı,araştırmalarıma göre cevaplamak isterim. Öncelikle maalesef ki açık lise diploması ile Almanya'da direk lisans a kabul alınamıyor öncelikle bir hazırlık sürecine alınıyorsunuz ve ardından sayısal sınavı geçerseniz lisans eğitiminize başlıyorsunuz. Bunun dışındaki ülkelerde açık lise diploması sorun değil. Ben ABD,Kanada ve İngiltere üniversitelerine başvurmuştum. Gelen burs durumları,şehir,iş olanaklarına göre Michigan Tech'i tercih ettim. Umarım sende istediğin üniversiteden kabul alabilirsin.

Teşekkürler cevabınız ve iyi dilekleriniz için.

Daha önceki araştırmalarımda sizin dediğiniz gibi AOL mezunlarının Almanya'da hazırlık okuması gerektiğine dair bilgiler almıştım. Fakat bildiğiniz gibi AOL'inde, normal liselerde sayısal alanı seçenlerin aldığı MFKB 11 ve sınıf dersleri zorunlu değil, seçmeli olarak seçilebiliyor ve müfredatları tamamen aynı, mezunların büyük çoğunluğu da bunları seçmiyor. AOL mezunlarına hazırlık okutulmasının sebebi büyük ihtimalle bu bence. Ben de şunu düşündüm: Eğer normal lisede herhangi bir sayısalcının aldığı derslerin aynısını Açık Öğretim Lisesi'inde seçmeli olarak alırsam, şartlı kabul almadan yani hazırlık okumadan lisans eğitimine direkt başlayabilirim. Bu fikre bu yazıdanulaştım, Almanya'da üniversitelere başruvurken kullanılan resmi bir siteden. Transkript istediğine göre bahsettiğim seçmeli dersleri vererek hazırlık okumadan lisansa başlamak mümkün olabilir diye düşünüyorum ama tabi herkes aksini söylüyor o yüzden hala emin olamıyorum. Cevap verdiğiniz için tekrar teşekkür ederim, umarım siz de başarılı bir eğitim hayatı geçirirsiniz.

Açıköğretim Kurumları Yurtdışı Programları

Sıkça Sorulan Sorular

Batı Avrupa ve Balkanlar Programı

  • Programa Kimler Başvurabilir?

    a) İlköğretim Okulu/ortaokul mezunu olanlar

    b) Lise ve meslek liselerinden ayrılanlar

    c) Yurt dışında öğrenim görmüş olup, İl Milli Eğitim Müdürlükleri ya da yurt dışındaki Eğitim Ataşeliklerinden veya Eğitim Müşavirliklerinden yukarıdaki (a) ve (b) maddelerindeki şartlardan birini taşıyan Denklik Belgesi olanlar başvurabilir.

       Açık Öğretim Lisesine kayıtlarda yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

  • Batı Avrupa ve Balkanlar Programı nedir?

    T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereği, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaş, soydaş ve Türkçe bilen herkes için Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programı uygulanmaktadır. Bu program, yurtdışındaki Türk gençliğinin Türkçe dil düzeylerini ve Türk kültürü ile ilgili bilgilerini geliştirmesi, bulundukları ülkede eğitim düzeylerini yükseltmelerini sağlamaktır.

    Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programından alınan diploma ile Türkiye’deki diğer liselerden alınan lise diploması eş değerdir. Bu diploma, üniversite giriş sınavını kazanmaları halinde sahiplerine Üniversite eğitimine devam etme hakkı verir.

    Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programı öğretim sistemi, örgün eğitimde yürütülen öğretim programlarıyla aynı olup, programın uygulama şekli uzaktan eğitim teknikleri ile yapılmaktadır.

    Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programına kayıt yaptıran öğrencilerin intibakları, getirdikleri öğrenim belgelerine göre bilgi sistemine aktarılır. Bu intibak işlemine göre öğrencilerin dersleri belirlenir. Ders ataması belirlenen öğrenciler dönem sınavlarına katılır.

    Dönem sınavları sonucunda, sorumlu olunan ders/derslerden başarılı olunması durumunda ve mezuniyet koşullarını yerine getirdiğinde öğrenci mezun olur.

    Başarılı oldukları takdirde öğrenciler Açık Öğretim Lisesi diploması almaya hak kazanırlar.

    Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programında ders geçme ve kredi sistemi uygulanmaktadır.

    Program ortak (zorunlu) dersler ve seçmeli derslerden oluşmaktadır.

    Bir öğretim yılı birbirinden bağımsız üç dönemden oluşmaktadır. 18 yaşından gün almış öğrenciler öğretim yılı içerisinde tüm sınavlara girebilirler. 3. Dönem sınav tarihinin ilk günü itibarıyla 18 yaşından gün almamış olan öğrenciler ise üçüncü dönem sınavına giremezler.

    Her dönemde en fazla 35 kredilik ders seçilebilmektedir. Yeni kayıt yaptırmış öğrencilerin 1. Dönem ders atamaları Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Sonraki dönem derslerini öğrenciler kendileri seçmektedir.

    Öğrenci, sınavlarda başarılı olduğu derslerin kredisini kazanır ve kazanılan kredi öğrencinin toplam kredisine eklenir.

    Bir dersten başarılı olabilmek için o dersten (yüz) üzerinden 45 puan alınması gerekmektedir.

  • Başvuru Koşulları Nelerdir?

    Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programına yurtdışında geçerli bir ikamet izni olup

     1. Türkiye’de ortaokulu ya da ilköğretim okulunu bitirenler,

     2. Türkiye’de bulunduğu dönemde lise veya dengi bir okula devam ederken öğrenimini yarıda bırakanlar,

     3. Yurtdışında öğrenip görüp, denklik yaptırmış ve bu denklik sonucu ortaöğretim (lise veya dengi okul) mezunu olmadığı anlaşılan her yaş ve her meslek grubundaki vatandaşlar,

     4. Avrupa ülkelerinde yerleşik olan veya en az altı ay süreli oturma iznine sahip olanlar,

    başvurabilirler.

    ÖNEMLİ: Denkliğinde meslek lisesi yazan adaylar da başvuru yapabilirler. Ancak denkliklerin normal liselere göre yapılmış olması ve kaç kredi kazanıldığının belirtilmiş olması uygun olacaktır.

    Başvuru Yerleri

    Batı Avrupa ve Balkan ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımız Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programına kayıt yaptırmak için Anadolu Üniversitesi’nin Köln’de ve Balkanlar’da bulunan İrtibat Bürolarına dilekçe ile başvuracaklardır. Adaylar, ilk başvuru sırasında dilekçe dışında hiçbir belge göndermeyecektir. Kayıt tarihleri arasında kayıt kılavuzunda belirtilen şekilde programa kayıt işlemini yapacaklardır.

    Başvuru Süresi

    Programa ilgi duyan herkes her zaman gerekli başvuruyu yapabilir; yapılan tüm başvurular her yılın eylül ayı içinde toplu olarak cevaplandırılır ve adaylardan kesin kayıt için gerekli belgeler istenir. Öğrenciler tarafından büroya ulaştırılan belgeler eksiksiz ve doğruysa kabul edilir ve Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programı öğrencisi olarak kayıt yaptırmak üzere Ankara’ya Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü’ne gönderilir.

    Öğretim Ücreti

    Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa Programına kayıt yaptıracak öğrencilerden, Anadolu Üniversitesi tarafından eğitim materyali ve sınav hizmetleri gibi giderleri karşılamak üzere belli bir katkı payı alınmaktadır.

     

     

  • Öğretim Sistemi nasıldır? Ders Seçimi nasıl yapılır?

    Öğretim Sistemi

    Açık Öğretim Lisesinde ders geçme ve kredi sistemi uygulanır. Program; ortak, alan ve seçmeli derslerden, öğretim yılı ise birbirinden bağımsız iki dönemden oluşur. Öğrenciler, yapılan sınavlarda, başarılı oldukları derslerin kredisini kazanırlar. Öğretim sistemi Açık Öğretim Lisesi Öğretim Sistemi ile aynıdır.

    Ortak Dersler

     a.  Ortak Dersler, Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için alınması gereken derslerdir. Bu dersler başarılamazsa tekrar alınması gerekir.

     b. Üç kez sınava girilerek başarısız olunan ortak dersten muaf olunur. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, sadece başarma zorunluluğu ortadan kalkar. Muaf olunan ortak ders, istenirse tekrar alınabilir.

     c. Açık Öğretim Lisesi ders programında yer alan dersler, ait oldukları döneminden önce alınamazlar. Bir birinin devamı olan bir dersin dönem sırasına göre alınması gerekir. Birbirinin devamı olan ortak derslerden birini başaramayan öğrenci, başaramadığı dersi (Tarih–1 gibi) bir sonraki dönemde, devamı olan dersle birlikte (Tarih–1, Tarih–2 gibi) alabilir.

     

  • Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

     1. Başvuru Dilekçesi

     2. Öğrenim Belgesi;

     - Ortaokul mezunları için, ortaokul diplomasının aslı veya ilköğretimden mezun olanlar için ilköğretim diplomasının aslı (Ortaokul veya ilköğretim diplomasını kaybedenler için diploma kayıt belgelerinin aslı)

     - Liselerden ayrılanlar için tasdiknamenin aslı (Tasdiknamesini kaybedenler için tasdikname kayıp belgesinin aslı) ve tüm notlarını gösteren öğrenim belgesi

     - Yurtdışında öğrenim görenler için, dönemi, alanı ve kredileri kredili sisteme göre belirtilmiş onaylı Denklik Belgesinin aslı (Bu belge Eğitim Müşavirlikleri veya Ataşeliklerinden alınır)

    3. Onaylı nüfus cüzdanı sureti

    4. 1 adet fotoğraf

    5. Öğrenim gideri ödeme makbuzu

    6. Yurtdışında İkamet ettiğini gösteren İkametgâh belgesi

Ortadoğu, Asya ve Kıbrıs Programları

  • Programlara Kimler Başvurabilir?

    Açık Öğretim Lisesine, Yurtdışı Programlarını kapsayan Özbekistan (Taşkent), Türkmenistan (Aşkabat), Kırgızistan (Bişkek), Kazakistan (Almatı), Çin (Pekin), Kuveyt (Kuveyt), İran (Tahran), Suudi Arabistan (Medine, Riyad, Cidde), Katar (Doha), Azerbaycan (Bakü), Gürcistan (Batum) ve KKTC (Lefkoşa)'de bulunan Türk okullarında/Eğitim Müşavirliklerinde kayıt alınmaktadır. Bu ülkelerde bulunan ve Açık Öğretim Lisesine kayıt olmak isteyen kişiler web sayfamızda duyuru yapıldığı şekilde kayıt tarihleri arasında başvuru yapabileceklerdir. Başvuru için TC vatandaşı olma şartı yoktur.

    Açık Öğretim Lisesi Yurtdışı Programına kayıtlar, Özbekistan (Taşkent), Türkmenistan (Aşkabat), Kırgızistan (Bişkek), Kazakistan (Almatı), Çin (Pekin), Kuveyt (Kuveyt), İran (Tahran), Suudi Arabistan (Medine Riyad, Cidde), Katar (Doha), Azerbaycan (Bakü), Gürcistan (Batum) ve KKTC (Lefkoşa)'de yaşayan ve yurtdışında geçerli bir ikamet izni olup da;

    • Türkiye'de ortaokulu veya ilköğretim okulunu bitirenler,
    • Türkiye'de bulunduğu dönemde lise veya dengi bir okula devam ederken öğrenimini yarıda bırakanlar ile
    • Yurtdışında öğrenim görüp, denklik yaptırmış ve bu denklik sonucu ortaöğretim(lise veya dengi okul) mezunu olmadığı anlaşılan her yaş ve her meslek grubundaki vatandaşlar başvurabilirler.
    • Açık Öğretim Lisesine kayıt olmak için yaş sınırı bulunmamaktadır.

     

  • Başvuru Yerleri Nerelerdir? Başvuru süresi Ne kadardır?

    Başvuru Yeri

    Kayıtların yapılacağı yerlerde bulunan Türk Okullarına / Eğitim Müşavirlikleri başvuru yapılabilecektir.

    Başvuru Süresi

    Programa ilgi duyan herkes kayıt dönemlerinde gerekli başvuruyu yapabilir. Öğrenciler tarafından ilgili bürolara ulaştırılan belgeler eksiksiz ve doğruysa kabul edilir ve Açık Öğretim Lisesi Orta Doğu Programı öğrencisi olarak kayıt yaptırmak üzere Ankara'ya Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne gönderilir.

     

     

  • Kayıtlar Ne Zaman Yapılır?

     Yurtdışı Programlarına kayıt işlemleri her yılın iş takviminde belirtilen zamanlarda yapılır.

  • Öğretim Sistemi nasıldır? ve Ders Seçimi nasıl yapılır?

    Öğretim Sistemi 

    Açık Öğretim Lisesinde ders geçme ve kredi sistemi uygulanır. Program; ortak, alan ve seçmeli derslerden, öğretim yılı ise birbirinden bağımsız iki dönemden oluşur. Öğrenciler, yapılan sınavlarda, başarılı oldukları derslerin kredisini kazanırlar. Öğretim sistemi Açık Öğretim Lisesi Öğretim Sistemi ile aynıdır.

    Ders Seçimi
    a) Ortak Dersler, Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için alınması gereken derslerdir. Bu dersler başarılamazsa tekrar alınması gerekir. b) Üç kez sınava girilerek başarısız olunan ortak dersten muaf olunur. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, sadece başarma zorunluluğu ortadan kalkar. Muaf olunan ortak ders, istenirse tekrar alınabilir. c) Açık Öğretim Lisesi ders programında yer alan dersler, ait oldukları döneminden önce alınamazlar. Bir birinin devamı olan bir dersin dönem sırasına göre alınması gerekir. Birbirinin devamı olan ortak derslerden birini başaramayan öğrenci, başaramadığı dersi (Tarih?1 gibi) bir sonraki dönemde, devamı olan dersle birlikte (Tarih-1, Tarih-2 gibi) alabilir.  

  • Sınavlar Ne Zaman, Nerede ve Nasıl Yapılır?

    Açık Öğretim Lisesi Orta Doğu Programına kayıt yaptıran öğrenciler her öğretim yılında birinci ve ikinci dönem sonunda olmak üzere iki kez sınava girerler. Sınavlar T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi yönetmeliğine göre yürütülür ve Türkiye´de uygulanan takvime göre belirlenen bir hafta sonunda iki gün arka arkaya (Cumartesi - Pazar) yapılır. Tüm derslerin sınavları çoktan seçmeli test şeklinde yapılır. Herhangi bir nedenle sınava giremeyen öğrencilere ayrıca ek bir sınav yapılmaz.

    Sınavlar Özbekistan (Taşkent), Türkmenistan (Aşkabat), Kırgızistan (Bişkek), Kazakistan (Almatı), Çin (Pekin), Kuveyt (Kuveyt), İran (Tahran), Suudi Arabistan (Medine Riyad, Cidde), Katar (Doha), Azerbaycan (Bakü), Gürcistan (Batum) ve KKTC (Lefkoşa) şehirlerinde bulunan Türk Okullarında / Eğitim Müşavirliklerinde yapılır.

     

Fatih Projesi
Tüfunduszeue.info

Emniyet Mahallesi Milas Sokak No 21 Teknikokullar Yenimahalle/Ankara - AÖL 00 90 21 84 / 00 90 21 86 / 00 90 22 24 // AOO 00 90 21 44 / 00 90 22 35

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası