kol kas zedelenmesine ne iyi gelir / Kas Yırtılması Tedavisi - Hürrem Sultan Hastanesi

Kol Kas Zedelenmesine Ne Iyi Gelir

kol kas zedelenmesine ne iyi gelir

Kas Yırtılması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Gündelik hayatın getirdiği olumsuzluklar, zaman zaman hareketsiz kalmamıza neden olabiliyor. Bunun yanında oturma şekil bozuklukları da birçok insanda kas yırtılmasına yol açıyor. Bu yırtılmalar kişinin hayatında önemli bir riske sahip olmadığı için çok ciddiye alınmamaktadır. Fakat hepsi bir anlam içerir. Örneğin; sporcularda görülen kas yırtılmaları doğru olmayan spor hareketlerinin yapıldığını işaret ediyorken, çalışan bir kişide kas yırtılmalarının oluşması, çok fazla hareket etmediği anlamına gelmektedir. Seviyesi hangi derece olursa olsun kas yırtılmalarını ciddiye almak gerekir. Bu kas probleminin belirtilerini, sebebini biliyor olmak önemlidir.

Kas Yırtılması Nedir?

Kas yırtıklarından kasın dokusu bazı durumlarda kemik dokusundan zaman zaman da kendinde bulunan kasın yapısı içinde kopabilir. Kemiğin hareket etmesine olanak sağlayan kaslar zedelendiği için hareket edememe durumu meydana gelir.
Bazı sebeplerden dolayı kas sistemini aşırı zorlamak liflerin yırtılmasına neden olmaktadır. Bu yırtılmalar neticesinde dokuda kanamalar olur. Yırtılma yaşanan bölümde hareket sınırı olması genellikle mümkün değildir. Fakat bu bölümde şişkinlik yaşanır ve baş edilemez sancıları beraberinde getirir. Dokuların yırtılması sebebiyle kaslar hasar görür bu hasar, kasların fazla kanlanan yapısı olması nedeniyle hızlı bir şekilde iyileşir.
Kişinin bedeni gelişirken vücutta bulunan tüm her kas yapılan harekete yetecek kadar esneme kabiliyetine erişmiştir. Kasları bu esnada olması gerekenden fazla zorlamak liflerin yırtılmasına sebep olabilir.
Kas yırtılması, halk dilinde kas çekmesi olarak tanımlanır. Genel olarak sporcularda gözlemlenir. Bunun yanında ağırlık kaldırmak, düşmek, kasların zorlanması, ya da kazalardan sonra da oluşma ihtimali yüksektir. Sürekli egzersiz hareketleri uygulayan kişilerde yapan bireylerde egzersiz uygulama sürelerinin uzun tutulması, kasların yırtılmasına neden olabilir. Bu durumun oluşmaması için, açma ve germe egzersizleri uygulayarak kasların ısıtılması sağlanabilir. Isınmış olan kasların bu durumda esneme oranı yükselir ve esneme payı artacağından lif kopmaları yaşanmaz.

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir?

Kas yırtılması semptomları pek çok kişi de aynı oranda sürer. Sadece yırtılmanın ağırlığına göre bazı semptomlar daha sancılı oluşabilir olabilir. Yaygın olarak görülen semptomları şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Kopan kasta şiddetli ağrı oluşması
  • Zedelenen kasın aşırı hassaslaşması
  • Yoğun hareketlerden dolayı kopan kasta zorlama sonucu oluşan ağrı
  • Kas yırtılması yaşanan kısımda şişkinlik görülmesi
  • Basit bir egzersiz hareketinde bile kaslara kramp girmesi
  • Kas kuvvetinde fonksiyon kaybı gözlemlenmesi
  • Yırtılmanın oluştuğu kasta ezik oluşması

Bütün bu belirtiler liflerin koptuğunu gösterir ve dikkate alınmalıdır. Çünkü genel olarak kas yırtılmaları büyük bir tehlike oluşturmaz ve kişiler bu yüzden bu durumu çok önemsemez.  Ancak ileri seviyede yaşanan kas yırtılmaları işlev kaybına sebep olabilir. Böylelikle yırtılma meydana gelen kas bir daha kullanılamaz.  Bu durum kişilerin hayat standartlarını düşürebilir. Bunun yaşanmaması için kas yırtılmalarını önemsemek gerekmektedir.

Kas Yırtılması Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Kasta meydana gelen yırtılmaların tespiti ve tedavisin de üç farklı kategori değerlendirilir. Yırtılmanın büyüklüğüne göre, birinci seviye, ikinci seviye ve üçüncü seviye kas kopmaları olarak üçe ayrılmaktadır.
 Kasların fazla gerilmesi nedeniyle meydana gelen yırtıklar ilk seviye kas yırtılmalarıdır. Bu tarz kas kopmaları çok az gerilmeler nedeniyle meydana gelir ve ağrıma oluşur. Fakat zedelenen kasın iyi olmaması ya da tekrar fonksiyonunu kullanamaması durumundan bahsedilmez. İkinci seviye yırtılmalarda ise ilk seviye yırtılmalara göre daha çok dokunun kopması gözlemlenmiştir.
Yırtılmalar sonucundan daha fazla ağrı oluşmasıyla birlikte şişkinlik ve morarma da gözlemlenebilir. Kasın tamamen zedelenmesine sebep olan gerilmelerin sonunda ise üçüncü seviye kas yırtılmaları oluşur. Kas yapı olarak ikiye ayrılmaktadır ve kopmanın meydana geldiği esnada ufak bir patlama sesi gözlemlenebilir. Bu tarz yırtılmaların ardından kas tamamen fonksiyonunu kaybeder. Şiddetli ağrı, şişkinlik ve renkte farklılıklar meydana gelir.

Kas Yırtılması Tanısı Nasıl Konulur?

Kas yırtılması tedavisi için uzmana gidildiğinde kişiye hangi tür bir hareket sonucunda bu durumun oluştuğu sorulmaktadır. Meydana gelin semptomların şiddeti, kas kuvvetinin ne kadar zedelendiği ya da hareket sınırının hangi durumda olduğuna dair sorular da hasta olan kişiye sorulan sorular arasındadır.
Ateşlenme, kilo kaybetme, bacaklarda uyuşma veya önemli bir bir problemin oluşup oluşmadığıyla ilgili kişiden bilgi istenir. Semptomlar ve geçmiş dönemde yaşananlar ile ilgili yeteri kadar tıbbi bilgi yoksa fiziki muayene uygulanır. Fiziki muayene sırasında kasın hassas durumu, ağrılar, halsizlik ve uyuşan kas hareketlerinin belirlenmesi için gerekli müdahaleler uygulanır. Muayeneden sonra meydana gelen semptomlar hafif ya da orta seviyede ise bunun haricinde farklı bir işleme gerek kalmayabilir. 
Fakat kontrolden sonra rahatsızlığın seviyesi konusunda uzmanda şüpheler oluşmuş ise MR ya da röntgen gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Bu yöntemler sonrasında kasın yapısı incelenir ve kopmaların seviyesi tespit edilir. Kişide sırtta ağrılar varsa idrar yolu enfeksiyonu ya da omurilikte problemler olabileceğinden şüphelenilirse ekstra testler istenir. Testin sonuçlarına göre kişi uygun ve etkili tedavi için bir uzman tarafından yönlendirilir.

Kas Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

Kas yırtılması tedavisi birçok kişide ortak ilerlemektedir. Birinci ya da ikinci seviye kas zedelenmelerinde spor ya da egzersiz hareketlerine belirli bir süre devam edilmez. Kası zor durumda bırakacak bütün faaliyetlerden uzak durmak gerekir. Kas kopmasının oluştuğu yere zamanında buz uygulaması yapmak gerekir ve buz uygulaması saat aralıklarla tekrar edilmelidir. Buz kompresi o kısmın şişmesini ve kasın hızlı bir şekilde tedavi olmasını sağlar. 
Kas yırtılması sırasında kasın uygun bir elastik bandaj ile sarılması, sıkıştırılması da tedaviye ek bir yöntem olarak uygulanır.
Fakat kan akışı bu durumda engellenebilir, bu yüzden bölgenin çok fazla sıkılmaması gerekir. Ancak ağrının şiddeti sarmaya rağmen artıyorsa ve ağrı sürüyorsa bandaj çıkartılmalıdır. Çünkü bu sarma işlemi doğru uygulanmadığı zaman bir gayda sağlamaz. 
Genellikle gece uykudan önce kas yırtılmasının görüldüğü bölge kalp seviyesinden yüksekte olmalıdır. Örneğin, bacaklarda gözlemlenen kas yırtılmalarında uzanma sırasında kişi ayağının altına yastık koyabilir. Ağrının şiddetli olduğu zamanlarda uzman tarafından uygun olan ağrı kesici ilaçlar kişiye önerilir. Üçüncü seviyede olan yırtıkların oluşmasında ise düzenli bir şekilde fizyoterapist desteği alınmalıdır. Kas yırtılmasının meydana geldiği kısım belirli bir süre hareketsiz kalmalıdır. Durumun önemine göre cerrahi işlem de uygulanabilir.

Kas Yırtılması Olduğu Nasıl Anlaşılır?

• Ufak bir hareket aşırı hassasiyet gelişir. • Vücutta morarma ve şişkinlik oluşur. • Hareket kabiliyetinde zayıflık yaşanır. • Yırtılmanın oluştuğu kısma kramp girer.

Kas Yırtılması Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kas yırtılmasının iyi olma süreci hasar alan bölgenin durumuna göre değişmektedir. Önemsi bir kas yırtılması oluştuysa 2 ila 3 hafta gibi bir sürede değişkenlik gösterebilir. Kas yırtılması önemli bir durumdaysa kasın iyi olma zamanı 6 haftaya kadar uzanabilir.

Kas Yırtılması Olursa Ne Olur?

Herhangi bir neden dolayısıyla kasların çok fazla zedelenmesiyle kaslar yırtılır. Bu yırtılmalardan sonra liflerde kanamalar yaşanır. Kas yırtılması görülen kısımda genellikle hareket kısıtlanması yaşanmaz. Fakat bu bölümde şişkinlik oluşur ve şiddetli ağrı görülür.

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül

Yayınlama Tarihi: 28 Haziran

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kas yırtılmasına ne iyi gelir? Kas yırtıkları nasıl tedavi edilir, nasıl ge&#;er?

Kasların aşırı zorlanması sonucu ortaya çıkan yırtılmalar genellikle bacaklarda görülür. Omuz ve kol kısmındaki yırtıkların tedavisi birkaç hafta sürer. Ancak vücudumuzdaki en büyük kas kütlesine sahip olan bacaklarda tespit edilen yırtıkların tedavi süreci çok daha uzundur.

Kas yırtılmasının nedenleri ve belirtileri nelerdir?

1- Ağır şeyler kaldırmak:

Yaşlandıkça kol ve bacaklardaki lifler zayıflamaya başlar. Ağır şeyler kaldıran ve taşıyan kişilerin zaten zayıf olan lifleri kopabilir.

2- Vücudu fazla zorlamak:

Uzmanlara göre günde en fazla 1 saat spor yapılmalıdır. Spor yapanlar dambıllarla çalışmaya başlamadan önce koşu bandı ve bisiklet gibi kardiyo aletlerinde en az 20 dakika ısınmalı.

3- Temas sporları:

Başta futbol ve basketbol olmak üzere birçok temas sporunda alınan darbeler travmaya yol açar. Bu da kas- iskelet sisteminin zarar görmesine neden olur.

En sık görülen belirtiler; kas ağrısı, şişkinlik, sık aralıklarla tekrarlanan kramplardır. Devam eden şikayetlerde mutlaka bir ortopedi uzmanına gidilmelidir.

Kas yırtılmasına ne iyi gelir?

Genellikle masajın kas yırtılmasına iyi geldiği zannedilse de tam aksine uygulanan masaj teknikleri kasların daha çok zarar görmesine neden olur. Kas yırtılmasına iyi gelen besinler ise şu şekilde sıralanabilir:

1- Melisa otu:

Son yıllarda en çok tüketilen bitki çaylarının başında gelen melisa otu, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir.

2- Süt ve süt ürünleri:

Süt, peynir ve yoğurt kalsiyum açısından oldukça zengindir. Kemik gelişimini destekleyen bu ürünler kasları güçlendirir.

3- Papatya çayı:

Tıpkı melisa otu gibi papatya çayı da kas ağrılarını dindirmede etkilidir.

4- Kivi:

İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu meyve, kireçlenmeye de iyi gelir.

5- Lavanta yağı:

Kemik ve kasların sıkışması da yırtılmalara neden olabilir. Bunun önüne geçmek için doğal kas gevşeticilerden biri olan lavanta yağı kullanılabilir.

Kas yırtıkları nasıl tedavi edilir?

Kas yırtıklarında ilaçla tedavi ve fizik tedavi uygulanır. Doktor bazı durumlarda hastalarına çeşitli egzersiz programları önerebilir.

YUMUŞAK DOKU YARALANMALARI

Birçok aktivite kaslarda, bağlarda ve tendonlarda yumuşak doku hasarına neden olabilmekte ve sonuç olarak ağrı, şişme ve morarma oluşturabilir. Yumuşak doku yaralanmaları şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

·    Kontüzyonlar (çürükler)

·    Burkulma

·    Tendinit

·    Bursit

·    Stres yaralanmaları

·    Gerilme ve zorlanmalar

Kontüzyon nedir?

Kontüzyon (çürük), genellikle tekme, düşme veya darbe gibi künt bir kuvvet tarafından üretilen yumuşak doku yaralanmasıdır. Çürük durumunda, dokuda oluşan kanama nedeniyle bölgede ağrı, şişme ve renk değişikliği olacaktır. Kontüzyon tedavisi dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma tedavilerini içerir. Daha ciddi çürüklerin bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Burkulma nedir?

Burkulma, bir bağın kısmi yırtılmasıdır ve genellikle ayağın bükülmesiden kaynaklanır. Burkulmalar genellikle ayak bileklerini, dizleri veya bilekleri etkiler. Burkulma tedavisi dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma gibi tedavileri içerir. Bağların tamamen yırtıldığı durumlarda cerrahi onarım gerekebilir.

Ayak bileği burkulması

Ligamentler , kemikleri birbirine bağlayan ve stabilize eden lifli, elastik doku bantlarıdır . Ayak bileği burkulması, ayak bileği bağlarından biri veya daha fazlası normal hareket aralığının ötesine gerildiğinde meydana gelen yaygın, ağrılı bir yaralanmadır. Ani bükülme, dönme hareketleri sonucunda burkulmalar meydana gelebilir.

Tendinit nedir?

Tendinit, kası kemiklere bağlayan esnek bir doku bandı olan tendonun iltihaplanmasıdır. Tendinit genellikle, etkilenen bölgede tekrarlayan hareketlerden kaynaklanan aşırı kullanım sonucu oluşan yaralanmalardan kaynaklanır. Yaygın olarak etkilenen alanlar arasında dirsek, el, bilek, omuz, kalça, diz, ayak bileği ve ayak bulunur. 

Tedavi, iltihaplı bölgeyi dinlendirme, kompresyon, yüksekte tutma ve iltihap önleyici ilaçların kullanımını içerir. Buz, yaralanmanın akut aşamasında kullanılabilir. Bu tip yaralanmaların önlenilmesi için kademeli olarak germe ve güçlendirme egzersizleri gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Kronik ağrının devam ettiği durumlarda, bazı tendinit türlerinin tedavisinde steroid enjeksiyonları kullanılmaktadır. Tendonun tamamen yırtıldığı durumlarda ise ameliyat gerekebilir.

Bursit nedir?

Bursit, kemikler ile kaslar veya tendonlar arasında bir yastık görevi gören sıvı dolu bir kese olan bursa'nın iltihaplanmasıdır. Tendinit gibi, bursit de genellikle aşırı kullanım sonucunda oluşan yaralanmalardan kaynaklanır. Aynı zamanda eklemin doğrudan travması sonucunda da bursit oluşumu görülebilir. Bursit genellikle omuz, dirsek, diz, kalça, ayak bileği ve ayağı etkilemektedir.

Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.

Stres kırığı nedir?

Stres kırığı, genellikle bacaklar, kalçalar ve ayaklar dahil olmak üzere alt ekstremitelerin ağırlık taşıyan kemiklerinde meydana gelen küçük çatlaklardır. Stres kırıkları çoğunlukla aşırı kullanım ve fiziksel aktivite artışından kaynaklanır. İlk tedavi, etkilenen bölgeyi yüksekte tutma, buz uygulaması ve antiinflamatuar ilaç kullanımını içerir. Tedavinin devamında dinlenme ile etkilenen bölgedeki baskının azaltılması, ayakkabı eklerinin kullanılması veya gerekli durumlarda bazı ekipmanlarla bölgenin hareketsizleştirilmesi gerçekleştirilir. Kemikteki çatlağı tam bir kırığa dönüştüğü durumlarda tedavi için ameliyat gerekebilir.

Kas, tendon gerilmesi nedir?

Gerilme, genellikle aşırı kullanım, kuvvet sonucunda bir kas veya tendonun hasar görmesinden kaynaklanır. Gerilme tedavisi dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma tedavilerini içerir. Kasta yırtık oluştuğu durumlarda, cerrahi müdahale gerekebilir.

Yumuşak Doku Yaralanmaları Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Kas yırtılması nedir, neden olur? Kas yırtılması (zedelenmesi) belirtileri ve tedavisi

Günlük yaşam içerisinde gerek çalışma koşulları gerek de yanlış hareketler kaslar üzerinde olumsuz sonuçlara neden olur. Kas yırtılması da en çok karşılaşılan problemlerin başında yer alır. Hareketsiz olan kaslar ani bir hareket ile karşılaşırsa yırtılma meydana gelir. Kas yırtılması da hem ağrılı bir süreçtir hem de kişinin günlük hareketlerini bir süre kısıtlar. İşte kas yırtılması hakkında merak edilen her şey.

Kas Yırtılması Nedir?

Farklı nedenlerden dolayı kaslar çok fazla zorlanabilir. Bu zorlanmada liflerin kopmasına sebep olur. Bu lif kopması kas yırtılması olarak tanımlanır. Kas yırtılmasının yaşandığı yerde lifler kanar ve bu kanamalar sonucunda ağrı ve şişlik meydana gelir.

Kas Yırtılması Belirtileri

  • Kas yırtılmasının olduğu yerde ağrı hissedilir.
  • Şişlik meydana gelir.
  • Deride renk değişikliği meydana gelir.
  • Basit hareketlerde bile zorlanma yaşanabilir.

Kas Zedelenmesi Nasıl Geçer?

Kas yırtılması meydana geldikten sonra kişiler eğer spor yapıyor ise bir süre bu sporlarına ara vermelidirler. Bunun yanı sıra buz uygulaması yapılmalıdır. Bu buz uygulamasına en az 3 gün devam edilmelidir. Ardından kasın yırtıldığı bölge bir bandaj yardımı ile sıkıca sarılmalıdır.

Kas Zedelenmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kas yırtılması meydana geldiğinde hızlı bir şekilde tedavi uygulanması gerekmektedir. Aksi halde kas yırtılması ilerleyebilir ve yırtılmanın meydana bölgede hareket kısıtlılığı meydana gelir.

Bacakta Kas Yırtılması

Bacakta kas yırtılması genel olarak spor ve egzersiz sonrası meydana gelir. Ağır spor yapan kişilerde kas yırtılması görülme ihtimali daha yüksektir. Bacakta kas yırtılması meydana gelirse kişiler spor yapmaya ara vermeli ve hızlı bir şekilde tedavi uygulamalıdır.

Kolda Kas Yırtılması

Kas yırtılması genel olarak bacaklarda meydana gelse de kol ve omuzda da meydana gelebilir. Bu yüzden kişiler kolda kas yırtılması ve omuzda kas yırtılması hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Kol ve omuzda meydana gelen kas yırtılmasının sebepleri arasında yaş ilerlemesinden dolayı eski gücün olmaması ve adelelerin güç kaybetmesi yer alır. Bunun yanı sıra temizlikle ya da çalışılan işte sürekli olarak zorlayıcı hareketleri tekrar etmek de omuz ve kollarda kas yırtılmasına sebep olur.

Kas Yırtılması Ne Kadar Sürede İyileşir?

Kas yırtılmasının iyileşme süreci hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.

Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır?

Kas yırtılması meydana geldikten sonra yırtılmanın meydana geldiği bölgede bazı belirtiler oluşur. Kas yırtılmasının anlaşılmasını sağlayan 6 önemli belirti vardır. Bunlardan biri yırtığın oluştuğu bölgede ağrı oluşmasıdır. Bir diğeri ise cilt üzerinde meydana gelen şişlikler ve morluklardır. Bunun yanı sıra ciltte hassasiyetin meydana gelmesi ve hareketlerin kısıtlanması da kas yırtılması olduğunun işaretidir. Kas yırtılmasının olduğu kısımda göçme de meydana gelebileceği gibi liflerin koptuğu yerde kramplar da meydana gelir. Bu belirtilerden biri ile karşı karşıya kalındığında doktora başvurulmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası