kendine güvensizlik nasıl yenilir / Özgüveni Geliştirmenin 10 Etkili Yolu | Psikolog Ali Bıçak

Kendine Güvensizlik Nasıl Yenilir

kendine güvensizlik nasıl yenilir

Kendine güvensizlik sorununun 3 sebebi ve başa çıkma yolları

Hayatta elde ettiğiniz onca başarıya rağmen kendinizi yetersiz bulmaya devam mı ediyorsunuz? Filmlerdeki gibi bir aşk hikayesinin kahramanı olmayı hak etmediğinizi mi düşünüyorsunuz? Şimdiye kadar partnerleriniz tarafından hep red mi edildiniz? Kendinizi eve kapatıyor ve sosyalleşmek için yeterince eğlenceli olmadığınızı mı düşünüyorsunuz? Ya da kendinizi şişman, çirkin ve silik mi hissediyorsunuz? Aslında tüm bu tatsız senaryolar aslında herkesin dönem dönem yaşadığı kendine güvensizlik hissinin yansımasından başka bir şey değil.

Bu kendine güvensizlik davranışının pek çok farklı nedeni olabilir. Çocukluk travmaları, yalnızlık, anksiyete ya da yakın zamanlarda yaşanan olumsuz deneyimler bu sorunun gerçek kaynağı olabilir. Bu yazıda kendine güvensizliğin nedenlerini ve bu sıkıntıyla başa çıkma yollarını inceleyeceğiz:

Güncel bir başarısızlığa dayalı kendine güvensizlik

Araştırmalara göre insanların hissettiği mutsuzluğun sebebi genelde yakın zamanlarda yaşadıkları olumsuz deneyimlere dayanıyor. Yani özetle, o dönem iyi bir ruh halinde olmamız %40 oranında son günlerde iyi gelişmeler yaşamamızla orantılı. Bu olumsuz deneyimlere en tipik örnek, ayrılık ya da eşin ölümü olabilir. Bu gibi olaylar sonucunda insanlar aniden mutsuz ve depresif bir ruh haline geçebiliyor ve kronik mutsuzluk hali kişinin kendisine karşı beslediği saygıyı da zedelemeye başlıyor. Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure and Other Everyday Hurts kitabının yazarı Guy Winch’e göre: başarısızlık ya da reddedilme de kişi üzerinde en az ölüm ve ayrılık kadar yıkıcı etkiler yaratabiliyor. Ancak büyük başarıların da, başarısızlık hissine verilen reaksiyondan doğduğunu da unutmamak gerekiyor.

Aile ve arkadaşlardan yardım almak önemlidir

Bu tip bir kendine güvensizlikle başa çıkmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Kendinize iyileşip normale dönmek için biraz zaman tanıyın.
  • Dışarı çıkın ve hayata karışın. Bu dönemde yeni hobiler edinmek ve bir şeyler keşfetmek her zaman iyi gelir.
  • Güvendiğiniz insanların fikirlerine başvurun
  • Kafanızı dağıtmak için aileniz ve dostlarınızla zaman geçirin
  • Zorluklara direnin ve hayatın sizin için devam ettiğini sık sık kendinize hatırlatın.

Sosyal anksiyete kaynaklı kendine güvensizlik

Pek çok insan, başka insanlar tarafından puanlanacağı kaygısıyla kendisini parti, lise buluşması, iş mülakatı ya da aile toplantıları gibi sosyal ortamdan soyutlamayı tercih ediyor. Bu tip kalabalık ortamlara girdiğinde kendisini rahatsız ve güçsüz hisseden insanların ortak endişesi ise aynı: Ortamdaki insanlar tarafından beğenilmemek. Bu duygunun temelinde genelde aile hikayelerinin yattığı düşünülüyor. Yani daima “en iyi” olmayı öğütleyen ebeveynlere sahip olan ya da yetişme çağı boyunca hiç takdir görmemiş kişilerde sosyal anksiyetenin etkileri daha da belirgin olabiliyor.

Sosyal anksiyete kendine güvensizlik nedenlerinden biri

Bu tip bir kendine güvensizlikle başa çıkmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Kendi iyi özelliklerinizi kendinize sık sık hatırlatın.
  • Gireceğiniz ortamla ilgili bilgi toplayın ve kendinizi hazırlayın. Örneğin pek samimi olmadığınız kişilerle bir araya geleceğiniz bir kokteyle katılıyorsanız sinema ve filmlerle ilgili konu başlıkları seçebilirsiniz.
  • Sosyalleşmekten kaçmak sizi daha kötü etkileyebilir. Bu yüzden bu tip aktivitelere katılma fikri sizi gerse de kendinizi cesaretlendirmeye çalışın.
  • Kendinize bazı gerçekçi hedefler belirleyin: Örneğin bir kafede yeni biriyle sohbet etmek gibi.
  • İnsanları iyice gözlemleyin. Bu, hem onları kafanızda normalleştirmenize hem de onlardan esinlenmenize yardımcı olabilir.

Mükemmeliyetçilikten doğan kendine güvensizlik

En iyi işe, en iyi eşe ya da en iyi vücuda sahip olma isteği&#; İşte bu tarz ütopik beklentiler genelde gerçekleştirilebilir değildir ve kişinin kendine yabancılaşmasını beraberinde getirebilir. Yani beklentisi içinde olduğu mükemmelliğe kavuşamayan insanların uzun vadede kendine güvensizlik yaşaması kaçınılmazdır.

Mükemmeliyetçiler kendilerinden bile memnun olmazlar

Bu takıntılardan kurtulmak için şu adımları izlemeniz faydalı olabilir:

  • Hayatınızdaki kontrol edebileceğiniz ve kontrol edemeyeceğiniz alanların sınırlarını dürüstçe çizin ve buna göre davranın.
  • Şu senaryoyu bir düşünün: Eğer işinizde %10 daha çok performans gösterseniz ve size gelen tüm e-postaları yanıtlasanız hayatınızda gerçekten o kadar büyük değişimler olur muydu?
  • Mükemmeliyetçilik çoğu zaman “ya hep ya hiç” düşüncesinden doğar. Bu yüzden hayatınızdaki gri alanları içselleştirmelisiniz.
  • Mükemmeliyetçilerin öz güveni genelde uçlarda seyreder. Her şey istedikleri gibi gittiğinde kendilerini çok seven bu kişiler, en ufak eksiklikte kendilerine karşı acımasızlaşabilirler. Yapılması gerekense, karakter, zeka, mizah duygusu gibi kendinize ait genel değerleri önemsemektir.

 

Kaynak: Psychology Today

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Anksiyete bozukluğu olan birine söylememeniz gereken 7 cümle

Yenilikçi bir sağlık programı sayesinde gençlerde kilo ve depresyon problemi ortadan kaldırılabilir

Öz saygı çok erken yaşlarda oluşturuluyor olabilir mi?

Şüphe, güvensizlik ve kaybetme korkusu

İlişkilerin en büyük 3 düşmanı, şüphe, güvensizlik ve kaybetme korkusudur. Hepsi birbirini tetikler. Güvensizlik yaşamaya başladığınız an, kaybetme korkusu duymaya başlarsınız. Bunu duymaya başladığınızda da şüphe devreye girer. Sonra bir bakarsınız ki, kısır döngü içindesiniz. Çünkü kaybetmemek adına yaptığınız her şey, sizi bitişe doğru bir adım daha yaklaştırır. İşte bu olumsuz duygulardan kurtulmanın yolları

Güvensizlik, kişinin kendisine ya da başkasına güven duymama halidir. Bu durum ikili ilişkilerin bozulmasına, sosyal ilişkilerin sarsılmasına, kişinin içe kapanmasına, asosyal duruma gelmesine ve toplumda pasif bir karakter haline gelmesine neden olur. Güven eksikliği bir anlamda yetersizlik duygusudur. Yetersiz olduğunu düşünen kişiler, kendisinde olmadığını düşündüğü nitelikler yüzünden ilişkilerinde sorun yaşayabilir. Karşısındaki kişiye yoğun şekilde güvensizlik besleyen kişi, aslında özgüven eksikliği yaşamaktadır. Ama bunu kabul etmez. Sorumluluğu her zaman başkasına atar. Güvensizliği tetikleyen şeyin hep sevgilisinden kaynaklandığını düşünür. Örneğin şöyle bahaneler bulur:

* Benim istediğim şekilde davranmıyor.

* Bir yere gideceği zaman benden izin almıyor.

* Dikkat çekici giyinmeyi tercih ediyor.

* Başkalarıyla samimi oluyor.

* Benim sinirlenmem için her şeyi yapıyor.

* Akrabaları ya da arkadaşlarıyla benden daha fazla ilgileniyor.

Bu bahaneler arttıkça, güvensizliğin yarattığı şüphe duygusu da artacaktır. Öyle ya, bunları yapıyorsa, ortada şüphelenecek bir durum vardır. Şüphe, kişinin bir olaydan dolayı duyduğu güvensizlik ve emin olamama duygusu olarak yaşanır. Şüpheyi hayatının merkezine alan kişi, her olayı bu yönde değerlendirir. Şüphesini haklı çıkaracak unsurlara sarılır, hatta bu unsurları kendisi yaratır.

İlişkilerde şüpheyi tetikleyen en önemli unsurlardan biri de kaybetme korkusudur. Kaybetme korkusu, insanların sahip olduklarını kaybetmek istemedikleri zamanlarda yaşanan bir duygudur. İnsanların yaşadığı en büyük korkular arasında yer alır. Bu durum sahip oldukları mutluluğu kaybetmek, yalnız kalmak istememeleri ve sevdikleri kişiden ayrı kalmak istemediklerinden kaynaklanabilir. Bu duygu dozunda olduğu sürece, ilişkiye motive olmayı arttırır ve enerjik bir yapıya neden olur. Ancak bu duyguda aşırıya kaçıp, hayatı zindana çevirecek dereceye ulaştığında mutlaka destek alınarak düzeltilmesi gerekir.

Bu durumda bu korkular, rahatsızlık meydana getirecektir.

SEBEPLERİ NELER?

Sebepleri arasında en bilinen neden, anne ve baba tarafından yetiştirilme tarzıdır. Çocukluk yıllarında hayatın tehlikelerle dolu olduğu öğretilerek yetiştirilen kişiler, insanlara güven duymayı unutur. Sadece anne ve babaya bağımlılık gelişmiş olabilir. İleri yaşlarda yaşanan olaylarda, bu duyguların yerleşmesine etki edebilir. Kişilerde özgüven eksikliğinin olması, başkalarına bağımlı olarak yaşamalarına, dolayısıyla sevdikleri kişileri kaybetme korkusu hissetmelerine sebep olabilir.

Bu düşüncelerin sürekli olarak kişide olması, ruh halini etkileyerek, kalıcı bir hale sokuyor. Kaybetme korkusunu yaratan kişinin kendisidir. Bunu kabul ederek, bu duygudan korkmamak insanların en büyük yardımcısıdır. Bu korkuyu besleyen en önemli etkenler insanların yaşamı sadece bu dünyadan ibaret sanmaları ve birçok kişiden daha fazla olanağa ve güce sahip olmaktır.

Kaybetme korkusu ve güvensizlikle nasıl başa çıkılabilir?

Bunu çözebilmek için, kararlı olun.

*Karşınızdaki kişinin hayatına müdahale etmeyi, onu değiştirmeyi, kontrolü altına almayı bırakarak, kendinize önem vermeye başlamalısınız.

* Kendi sorunlarınıza odaklanın, kendi ihtiyaçlarınızı ön plana alın.

* Hayatınıza renk katmak için, hobiler edinin, kurslara gidin ya da neyi istiyorsanız onu yapın.

* Kaybetmekten korktuğunuz kişiyle sürekli olarak birlikte olmaktan kaçının.

* Varlığınızın başkasına bağlı olduğu düşüncelerinden sıyrılın.

* Bencil olmaya özen gösterin.

* Yalnız kalmaktan korkmamak için, benliğinizle iletişim kurarak, güçlü olmaya gayret edin.

* Kendinizi zavallı, korkak, kurtarıcı ve koruyucu olarak görmekten vazgeçin.

* Sevdiğiniz kişilere istemediklerinizi, beğenmediklerinizi, yapmaktan korktuklarınızı söylemekten çekinmeyin.

* Kendinizin bu dünyada tek olduğunu unutmayın ve kıymetinizi anlayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası