adet söktürücü ilaç / Adet Söktürücü: Nedir, Ne İşe Yarar? | Anadolu Sağlık Merkezi

Adet Söktürücü Ilaç

adet söktürücü ilaç

Adet Söktürücü Bitkiler Ve Çaylar - Regl Olmak İçin En Hızlı Etkili 1 Günde Adet Söktüren Bitkisel Yöntemler ve Hareketler

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Bazı dönemlerde yaşanılan hormonal değişiklikler ve mevsim geçişlerinde adet gecikmesi yahut regl döngüsünde değişiklikler olabilmektedir. Bu durum o an için sağlık açısından büyük sorun teşkil etmese bile, kişiye bir takım rahatsızlıklar hissettirir. Eğer regl bir sağlık problemi yüzünden gecikmemişse, evde uygulanabilecek bazı doğal yöntemler ile geciken adet söktürülebilir. Adet söktürücü bitkiler ve çaylar nelerdir? Evde kesin ve garantili adet söktürücü yöntemler nelerdir? Bu soruların yanıtları ile adet söktürücü en bilinen ve kesin yöntemleri sizler için derleyip hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.

Adet Söktürücü Bitkiler Ve Çaylar - Regl Olmak İçin En Hızlı Etkili 1 Günde Adet Söktüren Bitkisel Yöntemler ve Hareketler
Adet Söktürücü Bitkiler Ve Çaylar - Regl Olmak İçin En Hızlı Etkili 1 Günde Adet Söktüren Bitkisel Yöntemler ve Hareketler
Adet Söktürücü Bitkiler Ve Çaylar - Regl Olmak İçin En Hızlı Etkili 1 Günde Adet Söktüren Bitkisel Yöntemler ve Hareketler
Adet Söktürücü Bitkiler Ve Çaylar - Regl Olmak İçin En Hızlı Etkili 1 Günde Adet Söktüren Bitkisel Yöntemler ve Hareketler
Adet Söktürücü Bitkiler Ve Çaylar - Regl Olmak İçin En Hızlı Etkili 1 Günde Adet Söktüren Bitkisel Yöntemler ve Hareketler
SON DAKİKA
Tarlusal nedir? nasıl kullanılır?

Tarlusal nedir?

Tarlusal içeriğinde 5 mg "Medroksiprogesteron" içeren hormonal bir ilaçtır. Medroksiprogesteron bir tür kadın hormonudur.

Adından da anlaşılacağı üzere progesteron hormonudur. Bu ilaç, vücudunuzun normalde doğal olarak ürettiği progesteron hormonunu vücudunuz yeterince üretmediğinde bu hormonun yerini alması için verilir. Bu ilacın birkaç kullanım alanı vardır.

Tarlusal ilaç ne işe yarar?

Hamile olmayan ve menopoza girmemiş kadınlarda Tarlusal ilacı, rahimden anormal kanamayı tedavi etmek için veya birkaç aydır adet kanaması olmayan kadınlarda (amenore) adet görmesi için verilir. Menopoz belirtilerini (sıcak basması gibi) azaltmak için östrojenlerle kombinasyon yapılan hormon replasman tedavisi için de kullanılır.

Rahim kanseri riskini azaltmak için östrojen replasman tedavisine medroksiprogesteron eklenir. Adet gecikmeleri gebeliklerde de görülür. Hatta adet gecikmesinin en sık nedeni gebeliktir. Bu nedenle gebelik testi yapmadan bu ilacı kullanmamak gerekir.

Tarlusal İlacı

Tarlusal nasıl kullanılır?

Tarlusal nasıl kullanılır sorusu sıkça sorulmaktadır. Adet gecikmelerinde Tarlusal sabah akşam beş gün kullanılır. Genellikle ilaç kullanımından bir kaç gün sonra adet başlar. Tarlusal tabletin içinde 12 adet tablet bulunur. 5 günde bu 12 tabletin 10 tanesi kullanılır. Daha sonra adetin başlaması beklenir.

Aşırı adet görmede Tarlusal genellikle 2x1 ya da 3x1 olarak reçete edilmektedir. Aşırı kanamaya neden olan karşılıksız östrojene bağlı rahim zarının aşırı kalınlaşmasıdır. Özellikle doktorunuz ultrasonda rahim kalınlığını ölçtüğünde şüpheli bir durum görürse sizden parça almak isteyebilir.

Tarlusal kullandıktan sonra kaç gün sonra adet olunur?

Tarlusal tablet kutusunun içinde 12 adet tablet vardır. Sabah akşam 5 gün kullanılır ve adet beklenir. Yaklaşık bir hafta içinde adet olunur.

Tarlusal günde kaç tane kullanılır?

Tarlusal kullanım endikasyınuna göre değişmekle beraber genellikle günde iki veya üç kez kullanılır.

Tarlusal hangi hormonu etkiler?

Tarlusal içerdiği progestin hormonu nedeniyle vücutta eksik olan eksik olan progesteron hormonunun işlevini görerek etki eder. Ayrıca östrojeni dengeleyerek zararlı etkilerini önler.

Tarlusal kullanırken adet oldum ilacı bırakmalı mıyım?

Eğer ilacı kullanmaya başladığınızda adet olursanız bilin ki vücudunuz progesteron hormonu üretmeye başlamıştır bu nedenle ilaca ihtiyacınız olmayacağı için ilacı bırakmalısınız.

Tarlusal fiyatı ne kadardır?

Tarlusal fiyatı  yılında şu an için 25,5 tl’dir.

Tarlusal kullananlar

Tarlusal kullanan hastalar genellikle ilaç sonrası bir hafta içinde adet gördüklerini söylemektedirler. Çok kilolularda günde üç defa kullanılabilir.

Tarlusal yan etkileri

Tarlusal prospektüsünde seyrek olarak yani hastadan birinden daha azında görülebilen damar tıkanıklığı, ödem uykusuzluk, akne, göğüslerden süt gelmesi, yorgunluk ve ateş gibi yan etkiler bildirilmektedir.

Adet gecikmesi neden olur?

Menopoza girmemiş çoğu kadın genellikle 28 günde bir adet görür. Bununla birlikte, sağlıklı bir adet döngüsü her 21 ila 35 gün arasında değişebilir.

Adetiniz bu aralıklarda değilse bunun nedeni aşağıdakilerden biri olabilir;

  • Gebelik,
  • Yumurtalık kisti,
  • Stres,
  • Düşük veya yüksek vücut ağırlığı,
  • Polikistik over sendromu (PCOS),
  • Hormonal kontraseptifler,
  • Diyabet veya çölyak hastalığı gibi kronik durumlar,
  • Tiroid sorunları,
  • Hiperprolaktinemi,
  • Menopoz.

Gebelik, adet gecikmesinin en sık nedenidir. Şüpheli bir adet gecikmeniz varsa gebelik testi yapmayı ihmal etmeyin.

Yumurtalık kistleri, genellikle yumurtalama döneminde yumurtanın tüpe atılamamasına bağlı kistleşmesiyle olur. Gerekli tedavilerle genellikle düzelir.

Stres; hormonlarınızı etkileyebilir, günlük rutininizi değiştirebilir ve hatta beyninizin regl döneminizi düzenlemekten sorumlu kısmını, yani ‘hipotalamus’unuzu etkileyebilir. Zamanla, stres hastalığa veya ani kilo alımına veya kaybına neden olabilir ve bunların tümü döngünüzü etkileyebilir. Yaşamakta olduğunuz stresin adetinizi geciktirdiğini düşünüyorsanız, gevşeme teknikleri uygulamayı ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı deneyin. Hayatınıza çeşitli egzersizler eklemek sizi rahatlatır

Düşük ya da yüksek kilo, metabolik bozukluklara neden olarak hormonal durumu ve adet düzeninizi bozabilir. Adet görmek için bir kadının en az %10 vücut yağı olması gerekir. Çünkü adet hormonlarının hammaddesi yağdan üretilir. Eğer vücudunuzda yağ yeterli olmazsa hormon üretimi azalır ve adet olamazsınız. Genellikle milli atlet ve sporcular adet gecikmeleri yaşar. Bunun nedeni vücut yağ oranlarının çok düşük olmasıdır. Tam tersi kilo kadın da ise insülin direncine bağlı olarak adet rötarları izlenebilir.

Polikistik over sendromu, adet gecikmesi tüylenme artışı ve yumurtalarda çok sayıda küçük kistlerin oluşumuyla karakterizedir. Hastalar genellikle 2 yada 3 ayda bir adet görmekten şikayet eder. Genellikle insülin direnci ile ilişkili olsa da genetik bir zemini de olduğu düşünülmektedir. Diyet ve ilaç tedavileri ile tedavi edilmektedir. Polikistik over sendromu yazımızda bu hastalık daha detaylı anlatılmıştır.

Bazı romatizmal ve metabolik hastalıklar, hormonal döngüyü etkileyerek adet gecikme ve düzensizliklerine neden olabilir.

Tiroid ve prolaktin hormonu bozuklukları, Tiroid hormonu vücudumuzda metabolik aktivite ve hızdan sorumlu bir hormondur. Genellikle prolaktin hormonu ile ilişkisi bulunmaktadır. Tiroid hormonunun prolaktini etkilemesiyle hormonal düzensizlikler ortaya çıkabilir.

Prolaktin hormonu halk arasında süt hormonu olarak bilinir. Doğum sonrası bebeğin emme refleksinden dolayı meme uçları uyarılır ve prolaktin hormonu yükselir. Bu hormonun yükselmesiyle göğüslerde süt üretimi artar. Bu hormonun yükselmesi adet görmeyi engeller.

O yüzdendir ki emziren kadınlar uzun bir süre adet olmazlar. Bazen hipofizde mikro ya da makro adenom adı verilen prolaktin üretim merkezinde büyüme oluşur. Bu durum prolaktin hormonunun fazla üretilmesine neden olarak adetinizi ve ruh halinizi etkiler. Bu duruma hiperprolaktinemi adı verilir.

Genellikle adenomlar MR çektirilerek tanı konur. Tedavisi genellikle ilaç baskılaması şeklindedir. Hiperprolaktinemi de en sık kullanılan ilaçlar Cabergolin ve Bromokriptin’dir. Makro adenomlar bazen cerrahi olarak tedaviye ihtiyaç duyar.

  1. Önceki
  2. Sonraki

Adet Söktürücü İlaçlar Nasıl Kullanılmalı?

Adet ile ilgili yaşanan sorunlarda ilk akla gelen ilaçlardan biri de adet söktürücü ilaçlardır. Bu ilaçlar ağızdan alınan tabletler ya da iğnelerdir. Çok bilinen ve adet gecikmesi yaşandığında çok bilinen bu ilaçlar kesinlikle akla estiği şekilde kullanılmamalıdır. Adet söktürücü ilaçlar kesinlikle doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır.

Bu ilaçların içeriğinde hormon vardır. Bu hormonları ne kadar dozda alabileceğinizi siz ayarlayamazsınız. Bu şekilde kullanım sonucunda başta adet düzensizliği olmak üzere pek çok sorun yaşayabilirsiniz. Çünkü bu ilaçların bazıları yüksek progesteron hormonu içerir, bazıları da hem östrojen hem progesteron hormonu içerir. Sizin metabolizmanıza uygun olanı ancak doktor belirleyebilir. Adet söktürücü kullanmak isterken hormon tablonuzu bozabilirsiniz.

Adet Söktürücü İlaçların Etkileri

Genel olarak bakıldığında bu ilaçlar, kadın fizyolojisinin adet kanaması olma düzenini taklit eden ilaçlardır. Adet söktürücü ilaçların etkileri, adet döngüsünün ilk yarısında kadınlarda östrojen hormonu baskın olurken, yumurtlama döneminden sonraki ikinci yarıda da progesteron hormonu baskın olur. İkinci dönemde progesteron hormonunun çekilmesi sonucunda da adet kanaması başlar. Adet söktürücü ilaçların yaptığı etki de bu durumu aynı şekilde taklit ederek uygulamaktır.

Hastaya önce progesteron hormonu verilir. Daha sonra bu ilaç kesilir ve dolayısıyla progesteron hormonunda azalma olur ve adet kanaması yine normal zamanındaki gibi oluşur. Genellikle bu adet kanaması ilaç alımı kesildikten sonra 3 ile 5 gün sonra başlar.

Adet Söktürücü İlaçların Kullanımı

Eğer kişide hamilelik şüphesi varsa, kesinlikle adet söktürücü ilaç kullanılmaması gerekir. Bu hormonu içeren bazı ilaçlar, adet söktücü olarak kullanılmasının yanı sıra, gebelikteki bazı olumsuz durumların tedavisinde de kullanılabilir. Bu nedenle bu ilaçların çoğunluğunun hamilelik esnasında kullanılması istenmeyen durumlara yol açabilir.

Eğer hasta her ay adet gecikmesi yaşıyorsa, yine bu ilaçlar kullanılmamalıdır. Öncelikle bu kadar süre devam eden, her ay yaşanan adet gecikmesinin tıbbi açıdan değerlendirilmesi ve nedenlerinin araştırılması gerekir. Her adet gecikmesinde bu ilaçlar asla kullanılmaz.

Bu tür ilaçların kullanım dozu ve süresi oldukça önemlidir. Bunları da ancak doktor belirleyebilir. Üstelik her adet gecikmesi durumunda adet söktürücü ilaç da gerekmeyebilir. Daha farklı ilaçların kullanılması gereken durumlar da olabilir, sizin kendi kafanıza göre adet söktürücü ilaç kullanmanız, faydadan çok zarar verecektir.

Adet Söktürücü İlaçların Yan etkileri ve Zararları

Hormon içeren bir çok ilaç gibi, adet söktürücü ilaçların kullanımında da yan etkiler görülmesi olasıdır. Çünkü bu ilaçlar da farklı dozlarda hormon bulunur ve kendi tercihinize göre kullanımınız hormonlarınıza ters etki yapmanıza neden olabilir.

Adet söktürücü ilaçlar progesteron hormonu içerdikleri için, bu ilaçların kullanımı kesildikten sonra adet kanaması görülmeye başlanır ve adet kanamasının miktarında bazen değişiklikler olabilir. Bunun yanı sıra göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet de meydana gelebilir. Adet dönemi sona erdikten sonra hafif akıntı derecesinde kanama veya lekelenme de olabilir. Bunlar normal görülen ve normal olarak değerlendirilen durumlardır.

Hamilelik döneminde bu ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtmiştik. Eğer hamilelik şüpheniz varsa öncelikle gebelik testi yaptırmalısınız ve hemile olmadığınızdan emin olmalısınız. Zaten kesinlikle doktor kontrolünde alınması gereken ilaçlar olduğu için, eğer hamile olduğunuzu bilmeden adet söktürücü ilaçları kullanırsanız, istemeden bebeğinize zarar verebilir düşük bile yaşayabilirsiniz. Tüm bunların yanısıra eğer istenmeyen bir gebelik durumunuz varsa ve bu ilaçları düşük yapmak için kulanırsanız, kendinizi hayati tehlikeye atmış olursunuz. Bu konular çok hassas konulardır ve asla doktor kontrolü haricinde kendi başınıza uygulanmamalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır