tırnakta çizgi neden olur / Tırnak yüzeyindeki yatay ve dikey çizgilerin sebebi ne? - Sağlık Haberleri

Tırnakta Çizgi Neden Olur

tırnakta çizgi neden olur

Milyonlarca izlenen videodan sonra gündem tırnaklar..." width="770" height="100%" width="770" height="100%">


Tırnak altında siyah çizgi ciddi bir hastalık belirtisi mi? Melanom adı verilen bir cilt kanseri türüne işaret edebilir mi?

Gürkan Yardımcı: Tırnaklardaki kahverengi ve siyah lekeler ise bazen ciddi sorunların habercisi olabilmesi açısından oldukça önemlidir. Tırnak kökünde veya altında yerleşen bazı benler tırnaklarda kahverengi renk değişikliğine sebep olabilir. Çoğu zaman iyi huylu olan bu benler sabit bir şekilde kalabilmekle birlikte bazen çok yavaş bir şekilde büyüyebilir. Ancak melanom adı verilen bir cilt kanseri türü de tırnaklarda bu şekilde başlayabilir. Melanom hızlı bir şekilde büyüyebilen, vücutta uzak organlara metastaz yapabilme potansiyeline sahip bir cilt kanseri çeşididir. Hayati öneme sahip olması açısından erken tanı konulması oldukça önemlidir. Bu nedenle gerek el gerekse ayak tırnaklarında fark edilen kahverengi-siyah renk değişiklikleri mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Çoğu zaman dermoskopi adı verilen bir cihazla yapılan muayene sonucunda önemli ipuçları elde edilebilir. Dermoskopi muayenesi sonucunda melanom şüphesi uyandıracak belirtiler varsa geç kalınmadan patolojik inceleme yapılarak tanının netleşmesi gerekmektedir. Tırnaklardaki kahverengi-siyah renk değişikliklerinin ayırıcı tanısında ise bazı ilaçların kullanımı, travma ve bazı hormonal bozukluklar yer almaktadır.

Tırnaklarda çatlama ve ayrılma neden olur?

Gürkan Yardımcı: Tırnakların çatlaması ve tabakalanma şeklinde ayrılması çoğu zaman tırnakların sağlıksız ve güçsüz olduğu durumlarda görülür. Çoğu hastada tabloya vitamin eksiklikleri, kansızlık ve tiroid hastalıkları eşlik eder. Su ile temasın çok fazla olması, çok fazla yumuşatıcı krem kullanımı, gitar çalmak gibi tırnak uçlarının sürekli travmaya uğradığı durumlar, çok fazla oje ve aseton kullanımı tırnak plağını incelterek kolay kırılmalara ve ayrılmalara sebep olabilir.

Ozan Kocakaya: Sıklıkla travmalara bağlı olur. Bunun dışında alkolizm ve buna bağlı beslenme bozuklukları, element eksikliklerinde de görülebilir.

Aşırı kalın ve sert tırnak sağlıksız tırnak mı?

Gürkan Yardımcı: Genellikle el ve ayak tırnaklarının kalın ve sert olduğu durumların çoğunu mantar enfeksiyonları oluşturur. Ancak özellikle ayak başparmağında travmaya bağlı olarak gelişen, ‘koç boynuzu tırnak’ olarak da bilinen tırnak kalınlaşması çoğu zaman mantar enfeksiyonları ile karışabilmekte ve yanlış tedavilere sebep olabilmektedir. Şiddetli deri tutulumu olan bazı sedef hastalarının özellikle el tırnaklarında da aşırı kalınlaşma ve sertleşme görülebilir.

Tırnakların etrafında bulunan parmak eti ve derisi şişmesi neden olur?

Gürkan Yardımcı: Tırnak etrafındaki derinin bakteriler ve mantarlar tarafından enfekte olmuş haline paronişi (halk arasındaki ismiyle dolama hastalığı) denilir. Bakteriler tarafından oluşan tablo akut bir şekilde gelişir. Oldukça ağrılı olan tırnak çevresinde aynı zamanda kızarıklık, şişlik ve irinli akıntı söz konusu olur. Çoğu zaman doğru şekilde yapılan antibiyotik tedavileri ile tablo geriler.

Mantarlara bağlı olarak gelişen paronişi tablosu ise genellikle yavaş seyirlidir. Sıklıkla yoğun su temasında bulunan kişilerin tırnak kıvrımındaki koruyucu tabakanın zarar görmesi sonucu oluşur. Tırnak kıvrımında boşluk oluşumu, ağrısız ancak ödemli tırnak kıvrımı ve tırnaklarda şekil bozuklukları eşlik eder. Su temasından mümkün olduğunda kaçınmak tedavideki kilit noktadır.

Tırnaklardaki koyu renk çizgiler hastalık habercisi

Türk Dermatoloji Derneği Tırnak Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Fatih Göktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, el ve ayakların güzel görünmesinde en önemli etkenlerden birisinin tırnaklar olduğunu belirterek, bu nedenle tırnak bakımının doğru yapılmasının hem sağlık hem de estetik açıdan önem taşıdığını söyledi.

Tırnaklarda beliren şekil bozukluklarının bazen gözden kaçırılabildiğini ifade eden Göktay, buralardaki koyu renkli çizgilerin, önemli sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkati çekti. 

Prof. Dr. Göktay, deride bulunan ve kişilerin ten rengini belirleyen "melanin" adlı kahverengi-siyah renkli boyanın, "melanosit" isimli hücreler tarafından üretildiğini dile getirerek, şu bilgileri aktardı:

"Tırnaklarda ortaya çıkan kahverengi ve siyah renk değişikliği, tırnak altındaki melanositlerin sayıca artması ve boya üretmeye başlaması sonucunda gelişebilir. Bu durum, doğuştan olabildiği gibi sonradan da meydana gelebilir. Tırnağın tamamında, çizgisel ve noktasal olarak görülebilir. Tırnak altında yerleşen, bir tırnağın tamamında ya da bir kısmında olabilen bu durum, iyi huylu bir benden kaynaklanabileceği gibi melanom isimli kansere de işaret edebilir."

"Tırnak melanomu hayatı tehdit eden en ciddi tırnak hastalığıdır"

Tırnak melanomunun ciddiyeti konusunda ise Göktay, şu uyarılarda bulundu:

"Tırnak melanomu hayatı tehdit eden en ciddi tırnak hastalığıdır. Tırnak melanomlarının büyük çoğunluğu tırnakta uzunlamasına yerleşen kahverengi-siyah bir çizgi, bant şeklinde başlar. Tırnak melanomları daha az oranda kahverengi-siyah renk değişikliği olmaksızın pembe, kırmızı renk değişikliği şeklinde de ortaya çıkabilir. Hastalığın kesin tanısı için mutlaka tırnak altında yerleşen hastalıklı alandan biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gereklidir." 

Erken dönemde yakalanan ve tedavi edilen hastaların bundan kurtulma oranının çok yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Göktay, ayak tırnaklarının yürürken ayakkabıya sürtünmesi, tırnak ısırma alışkanlığı, çeşitli ilaçlar, gebelik, hormonal hastalıklar, deri hastalıklarının ultraviyole ile tedavisi, B12 vitamini eksikliği, genetik yatkınlık gibi pek çok faktörün tırnak altında yerleşen uykudaki melanositleri aktive ederek melanomla ilişkili olmayan renk koyulaşmalarına da neden olabileceğini anlattı.

Erken dönemde tedavide başarı şansı çok yüksek

Hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda lezyonun cerrahi olarak çıkarılarak hastalığın tedavi edilebildiğini ifade eden Prof. Dr. Göktay, şunları kaydetti:

"Hastalık başlangıç dönemde henüz derinin alt tabakalarına inmeden tedavi edilirse yüzde yüz şifa bulabilir. Bu nedenle tırnaklarda meydana gelen tüm renk değişikliklerinin ayırıcı tanısı ve tedavisi için vakit kaybetmeden deri ve zührevi hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Hayatı tehdit eden tırnak hastalıklarında ancak doğru tanı ve erken tedavi ile şifa elde edilebileceği unutulmamalıdır."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
Milyonlarca izlenen videodan sonra gündem tırnaklar..." width="770" height="100%" width="770" height="100%">

Parmakların trampet bagetine benzediği ‘çomak tırnak’ hangi sağlık sorununa işaret eder?

Ozan Kocakaya: Vücutta oksijen düşüklüğüne neden olan, akciğer hastalıkları, ‘kalp deliği’ olarak tanımlanan kalbin sağ ve sol yanını ayıran duvarlarda doğumsal kusur gibi durumlarda görülür. Ek olarak kronik alkolizmde de karşımıza çıkabilir.

Gürkan Yardımcı: Tırnak plağı ile tırnak kıvrımı arasındaki açının 180 dereceden fazla olduğu durumlarda çomak parmak hastalığından söz edilebilir. Ailesel kökenli olabilmekle birlikte sıklıkla sonradan oluşur ve çoğu zaman kronik bir akciğer hastalığının belirtisi olarak da karşımıza çıkar. Daha nadir olarak kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları, barsak hastalıkları ve tiroid hastalıklarına bağlı gelişebildiği de bildirilmiştir.

Tırnaklar neden mavi/mor ya da kırmızı renkte olur?

Gürkan Yardımcı: Tırnaklardaki kırmızı renk değişikliğinin en sık sebebi ise travmalardır. Tırnak yüzeyine yakın yerde olan kanama odakları parlak kırmızı renkte görünürken daha derinde ve tırnak plağının altında görünen kanama odakları ise morumsu lekeler şeklinde görülür.

Bana tırnağını göster sana hastalığını söyleyeyim </p>
            <span class=nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır