nişanda yapilmasi gerekenler / Adım Adım Nişan Hazırlıkları

Nişanda Yapilmasi Gerekenler

nişanda yapilmasi gerekenler

Geleneklerimize Göre Söz Sırasında Yapılması Gerekenler

Birbirlerini seven bayan ve erkeğin güzel bir birlikteliğin başlangıcı ve evlilik ile devam etmesi mahiyetinde kendi aralarında yaptıkları evlilik teklifinde alınan evet cevabının peşinden ilişkinin resmiyete dökülmesi için ailelerin tanışması aşamasına gelinir. Aileler arasındaki tanışmanın ardından kız isteme düzenlenir ki sonrası söz merasimidir. Geleneklerimize göre söz sırasında yapılması gerekenler bulunmaktadır. Bu gelenekler yöreden yöreye göre farklılık gösterse de illa ki her yörenin benzer bazı adetleri mevcuttur. Genel kaidelere göre erkek tarafı kız istemeye gelmek istediklerini kız tarafına haber verirler. Kız tarafı da kendileri için uygun olan bir gün ve saate erkek evini davet eder ve böylece söz tarihi belirlenmiş olur.





Söz Öncesi Hazırlıklar



Söz merasiminde kızın abartısız ama şık, damadın da takım elbise giymesi uygundur. Bazı yörelerde değişiklik gösterse de sözde tek taş yüzük takılırken nişanda alyanslar takılmaktadır. Merasim sırasında takılacak yüzüklerin önceden alınması doğru olur. Söz merasimi genellikle akşam yemeğinden sonraki bir saatte olduğundan kız tarafı ikram etmek için börek, kek, zeytinyağlı, salata gibi çay saati ikramlıkları hazırlarlar. Çiftler, kendi aralarında evlilik kararı almış olsalar da kız isteme ve söze aileyle birlikte gidilmesi söz geleneğimizdir. Geleneklerimize göre söz sırasında yapılması gerekenler arasında kahve ikramı bulunmaktadır. Kahvenin içine damadın her şartta gelini kabulünün onayı olması için tuz konulur ve damadın bir solukta kahveyi içmesi beklenir.



Tektaş Seçimi



Söz Gecesi



Gecenin ve merasimin aksilik olmadan geçmesi için öncesinden bütün hazırlıklar tamamlanmalıdır. İkram edilecek kahvenin pişirileceği cezvenin, tuzun, fincan ve tepsinin önceden hazırlanması bir kolaylık olacaktır. Nişan tepsisi kadar şatafatlı olmasa da sade bir şekilde süslenmiş gümüş tepsi üzerine söz yüzüklerinde yerleştirilerek hazırlanması gerekecektir. Geleneklerimize göre söz sırasında yapılması gerekenler arasında erkek tarafı haber verilen saatte çiçek ve çikolatalarıyla kız evine gelip bir müddet muhabbet edildikten sonra erkek tarafından ailenin en büyüğü veya ailenin değer verdiği kişi, kızı ailesinden “Allah’ın emri, Peygamberin kavliyle ister.” Kız tarafından olumlu cevap alındıktan hemen ardından söz kahveleri ikram edilir. Genç çifte yüzükler takılırken, geleneksel bir konuşma yapılıp düğünün erken olması için kısa tutulmaya gayret gösterilen kurdele kesilir.



Söz Kıyafeti Seçimi Nasıl Olmalıdır?



Söz kıyafeti seçimi yapabilmen için bilmen gereken bazı konular var. Evlilik teklifinin ardından sizi bekleyen ilk tören sözdür. Aile büyüklerinin de ilk kez bir araya geleceği ve evlilik kararınızın resmileşeceği bu törende kıyafet seçimini de doğru yapmalısın. Sonuçta müstakbel eşinin tüm aile fertleri o gün seni detaylı olarak inceleyecek. Bu yüzden hiçbir kusura mahal vermemelisin. Söz kıyafeti seçimi yaparken, bu merasimin yapılacağı mekanı göz önünde bulundurman şart. Evde yapılacak törende daha sade, dış mekanda yapılacak törende ise şık elbiseler seçebilirsin. Ayrıca söz kıyafetini müstakbel eşinle seçmende fayda var. Bu sayede uyumlu bir görünüm de elde edebilirsiniz. Renk ve model seçimini de sezonun trendlerine ve vücut şekline göre yapmalısın. Bu sayede kendine uygun söz kıyafetini bularak artı puanları toplayabilirsin.



 Söz İçin Erkek Kıyafeti



Söz Bohçası Nedir?



Söz bohçası, söz merasiminde tarafların birbirine verdiği hediyeleri kapsar. Türk geleneklerinde yer alan söz bohçası içerisinde olması gerekenler yöreden yöreye göre değişir. Tabi bunların arasında söz bohçalarının olmazsa olmazları da vardır. Söz bohçaları, nişan bohçalarına nazaran daha sade olur. İçerisinde sadece gelin ve damat için alınan hediyeler bulunur. Söz bohçası hazırlamadan önce tarafların birbirleriyle ihtiyaçları konusunda bir fikir alışverişi yapması gerekir. Buna göre karşı tarafın ihtiyaçlarına göre bir liste çıkarılır ve söz bohçası bu listede yer alan eşyalarla hazırlanır.



Erkek Tarafı İçin Söz İhtiyaç Listesi



Erkek tarafı için söz ihtiyaç listesi hazırlayacaklar buraya! Listenizde nelerin yer alması gerektiğini size tek tek söyleyeceğiz. Damat bohçası genellikle gelininkine göre daha sade ve mütevazi olur. Bohçaların ortak özelliği ise karşı tarafın gözüne hitap etmesi ve dolu olmasıdır. Erkek tarafı için söz ihtiyaç listesi içerisinde yer alması gerekenler de; pijama takımı, iç çamaşırı seti, çorap, terlik, traş takımı, takım elbise, gömlek, kravat, kemer, ayakkabı, cüzdan, parfüm, kol düğmesi vb. şeklinde sıralanır. Tabi bunlar damat bohçalarının olmazsa olmazlarıdır, siz tercihinize göre başka hediyeler de ekleyebilirsiniz.





Bu gelenekler yöreden yöreye göre farklılık gösterse de illa ki her yörenin benzer bazı adetleri mevcuttur. Genel kaidelere göre erkek tarafı kız istemeye gelmek istediklerini kız tarafına haber verirler. Kız tarafı da kendileri için uygun olan bir gün ve saate erkek evini davet eder ve böylece söz tarihi belirlenmiş olur.



Kız Tarafı İçin Söz İhtiyaç Listesi



Kız tarafı için söz ihtiyaç listesi hakkında da kısa bir bilgilendirme yapalım. Erkek tarafına verilen bohçaya göre daha ihtişamlı ve gösterişli olan gelin bohçaları özenle hazırlanmalıdır. Hediyelerin koyulacağı sandığın bile göz kamaştırması gereken gelin bohçasında yer alacak bazı demirbaşlar da var tabi. Kız tarafı için söz ihtiyaç listesi hazırlayacak olanlar; saten gecelik, iç çamaşırı takımı, terlik, ayakkabı, günlük ve özel zamanlarda giyilebilecek elbiseler, çorap, çanta, ayna ve tarak seti, parfüm, makyaj ve cilt bakım setlerini mutlaka almalısınız. Bu olmazsa olmazların haricinde başka hediyeler de alabilirsiniz.


EVDE SÖZ VEYA NİŞAN ORGANİZASYONU YAPACAKLAR İÇİN TAVSİYELER

Birbiri için atan iki kalbin hayatların birleştirme süreçlerinde söz ve nişan törenleri büyük önem teşkil etmektedir. Evlilik öncesi birbirine bağlılığın temsili gibidir söz nişan törenleri. Aynı zamanda evlilik öncesi çiftlerin ve ailelerin birbirlerini daha yakından tanımaları için de güzel bir fırsattır. Bu yüzden çiftler kadar aileler için de önemlidir söz ve nişan davetleri. Bazen büyük organizasyon ve kalabalık davetliler eşliğinde bir otel salonunda kutlanabileceği gibi bazen de daha samimi bir ortam olan evinizin salonu ya da bahçesinde kutlanabilir. Özelliklede yaşadığımız pandemi sürecinde yakın çevremiz ve sevdiklerimiz ile evimizin konforu ve güvenli ortamında düzenlenecek nişan töreni, çok daha samimi ve anılar ile dolu olacaktır. Eğer evde söz ve nişan daveti vermeye karar verdiyseniz hazırlık süreci zor gibi gözükse de aslında çok keyifli olabileceğini de söyleyebiliriz. Ama ben uğraşmak istemiyorum diyorsan organizasyon şirketleri her şeyi senin için halledebilir. Evde gerçekleşen söz ve nişan törenleri için de bazı olmazsa olmaz detaylar vardır. Nişan tepsisinden, nişan yüzüklerine, ev dekorasyonundan, ikramlara hatta misafirler için küçük hediyelere kadar. Diğer en önemli konu ise özellikle biz bayanlar için saçımızdan makyajımıza ve tabii ki en önemlisi kendimizi içinde muhteşem hissedeceğimiz söz ya da nişan elbisemizin seçimi. Hadi gelin ev ortamında gerçekleşecek söz ve nişan törenlerinin olmazsa olmazlarına ve birlikte bakalım.

Nişan Yüzükleri - Oleg Cassini

Askılı Saten Söz Nişan Elbisesi - Oleg Cassini

Evde Nişan Organizasyonunu Nasıl Yapılmalıdır?

Söz ve nişan töreni evliliğe giden sürecin resmiyet kazanması için yapılmaktadır. Evde yapılacak bu seremoni için ise dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunmaktadır. Eğer her şeyin daha kusursuz ve mükemmel gözükmesini istiyorsanız tüm detayları profesyonel bir organizasyon şirketine bırakabilir ve siz sadece kendiniz ile ilgili hazırlıklarınıza odaklanabilirsiniz. Organizasyon şirketi evinizin şekline ve uygunluğuna göre bir çok farklı konsept sunacaktır. Bohem bir konsept, modern şıklık yada çiçekler ile süslü bahar konsepti seçenekleriniz arasında olacaktır. Tek yapman gereken konsepti belirlemek ve davetli listesini damat adayı  ve ailen ile birlikte hazırlaman olacaktır. Evde nişan organizasyonu fiyatları ise konsepte ve firmalara göre farklılık göstermektedir. Bütçenize en uygun firmayı bulmak için beklentilerinizi belirlemek ve birçok firmadan fiyat teklifi almanızı öneririz. Evde nişan organizasyonunuzu kendiniz yapacaksanız gene konsept belirmeli ve tüm süslemeler , ikramlar ile ilgili ön araştırma yapıp hazırlıklarınıza öyle başlayabilirsiniz. İnternetten yapacağınız araştırmalar size konsept ve dekor konusunda da ilham verecektir. Bir nişanın olmazsa olmazları ise şunlardır.

1. Nişan Pastası

2. Nişan Tepsisi

3. Kırmızı Kurdele

4. İkramlar

5. Nişan hatırası hediyeleri

6.Nişan Masanız süslemeleri ve dekoru

EVDE NİŞAN MASASI DEKORU VE SÜSLEMELERİ

En unutulmaz anların yaşandığı söz ve nişan günü hazırlayacağınız göz kamaştırıcı nişan masası için ihtiyacınız olan şey ilk olarak konsepte ve renge karar vermek. Ve sonrasında salonunuzun en uygun yerinde masayı hazırlamaya başlamak. Daha öncede dediğimiz gibi eğer bir organizasyon şirketi ile anlaşıp konsepte karar verdiyseniz onlar tüm detayları ile size masayı hazırlayacaklardır. Kendiniz dekore etmek istiyorsanız evinizdeki bir masayı kullanabilir yada nişan masası kiralayabilirsiniz. Genellikle tercih edeceğiniz renkte çiçekler ve mumlar ile dekore edilebileceği gibi, daha ışıltılı bir görünüm için altın ve gümüş tonları kullanılabilir. Çift olarak isminizin yazdığı çerçeveler ve konsepte uygun olarak hazırlanmış nişan pastası ve ikramlıklar gene bir arada çok şık bir görüntü yaratacaktır. Bohem yada daha doğal dokunuşlar seven çiftler dekorlarında makromeler , ahşap objeler ve pampas bitkisinden faydalana bilirler. Dekorda kullanacağınız mumlar , şamdanlar nişan dekorunun olmazsa olmazlarındandır. Hadi gelin farklı konseptteki evde nişan masaları nasıl dekore ediliyor birlikte bakalım

Renk

Evde yapacağın nişan ve söz organizasyonu için belirleyeceğiniz konseptler renk seçimini kolaylaştıracağı gibi, sevdiğiniz renkler de nişan konseptinizi belirlemenizde yardımcı olacaktır. Eğer pembe, altın, gümüş ya da mor tonlarını seviyor ve bu renkler etrafında bir nişan organizasyonu hayal ediyorsanız tercih ettiğiniz tonlarda canlı çiçekler ile masanızı süsleyebilir gene masanın arkasına bu renklerde balon ve çiçekler ile süslenmiş bir pano yaptırabilirsiniz.

Nişan Organizasyonuna Uygun Renkli Süslemeler - Oleg Cassini

BOHEM KONSEPTLİ NİŞAN MASASI

Bohem konsept deyince akıllara pastel renkler ve pastel tonlarda çiçekler, pampaslar gelir. Nişan süslemelerini kendin yapabileceğin gibi anlaşacağın organizasyon firması da isteğine göre dekorlar getirecektir. Masa arkası makrome veya tüllerle çevrili bir çember fotoğraf çekimlerinde harika görünecektir. Ayrıca kullanacağınız ahşap objeler ve mumlar konsepte çok yakışacaktır.

Bohem Konseptli Nişan Söz Organizasyonu - Oleg Cassini

BAHAR KONSEPTLİ ROMANTİK NİŞAN MASASI

Pastel tonlarda seçeceğiniz ister gerçek ister yapay çiçekler ile yapcağınız nişan masası dekoru oldukça romantik olacaktır. Özelikle güller arasına serpiştirilmiş minik çiçekler ve yeşil yapraklı dallar konsepte çok yakışacaktır.

Bahar Konseptli Nişan ve Söz Masası - Oleg Cassini

VINTAGE KONSEPTLİ NİŞAN MASASI DEKORU

Geçmişin o naif ve romantik tarzı ile nişan konseptinizi oluşturabilirsiniz. Şeftali tonlarında dekorlar ve masa süsü olarak lavanta çiçeği! Her yeri saracak o muhteşem koku ile hafızalara kazınacak bir nişan seremonisi yaşayacaksınız. Hem kendiniz hem misafirleriniz için unutulmaz anlar yaşayacağınız nişan ve söz gününüzde dekorları kendiniz yapabilir ya da bir organizasyon firmasından destek alabilirsiniz. Ayrıca antika görünümlü şamdanları unutmayın deriz.

Vintage Konseptli Nişan Masası - Oleg Cassini

EVDE NİŞAN TÖRENİ İKRAMLARI

Evde yapılacak söz ve nişan törenlerindeki en önemli şeyde misafirlere sunulacak ikramlardır. Evde nişan töreni ikramları için isterseniz bir catering firması ile anlaşıp birbirinden farklı tatlar ve sunumlar eşliğinde ikramlar hazırlatabilirsiniz. Yada çok hamaratım tüm ikramları kendimiz hazırlarız derseniz servisi kolay ikramlar hazırlayabilirsiniz. Minik sandeviçler yada mini hamburgerler güzel ve doyurucu bir alternatif olabilir. Küçük kaplarda hazırlanan kısır tarzı salatalar, minik renkli kurabiyeler hatta makaronlar ikram sunumunu çok daha şık hale getirecektir. Minik kavanozlarda hazırlayacağınız tatlılar, rulo halinde minik kesilmiş dürümler masanıza renk katacaktır.

Evde Söz ve Nişan Töreni İkramları - Oleg Cassini

EVDE NİŞAN TEPSİSİ SÜSLEME

Nişan törenlerinde olması gerekenlerin başında mutlaka nişan tepsisi gelmektedir. İçinde birbirine kurdela ile bağlı yüzüklerin ve kurdeleyi kesecek makasın bulunduğu bu tepside konsepte göre dizayn edile bilir. Bohem bir konsepte tahta bir tepsi kullanabilirsiniz. İsterseniz konseptinizin renginde çiçekler ile süsleyebilir yada daha minimal ve sade bir tasarım için cam bir tepsi kullanabilirsiniz.

Evde Nişan Tepsisi Süsleme - Oleg Cassini

Gelin İçin Evde Nişan Hazırlık Önerileri

EVDE NİŞAN ELBİSESİ MODELLERİ

Nişan söz organizasyonunuzu evde yapacağınız için elbise seçiminde abartıdan uzak kalmanızı tavsiye ederiz. Yapacağınız konseptte renklerine göre elbisenizin model ve rengi de şekillenebilir. Pastel renklerin, kuru çiçeklerin ve pampasların olduğu bir nişan töreni hayal ederseniz geceyle uyumlu olmanız açısından çiçeklerinizin tonlarında bir elbise almanızı tavsiye ederiz. Giyeceğiniz elbisenin renginde bir mendili de damadın ceket cebine koyarsanız ya da kravatını aynı renk tercih ederseniz çift uyumunu da yakalamış olursunuz. Uzun veya kısa tercih edebileceğiniz nişanlığınız hem mevsime hem de konseptinize göre değişiklik gösterecektir. Nişanız her ne kadar ev ortamında olsa da aslında nişan elbiseniz konusunda kendinizi kısıtlamayın deriz. Tabii ki çok kabarık etekli ve fazla işlemeli bir model ev ortamına pek uygun olmayacağı gibi hareketlerinizin de kısıtlanmasına sebep olacaktır.

Genelde nişan elbisesi rengi olarak pembe ve tonları en çok tercih edilir. Romantik ve masumluğu çağrıştıran pastel pembe tonlarını sende tercih edebilirsin. Ev ortamında yapılacak nişan törenleri için sana önereceğimiz kumaşlar ise şifon, saten ve dantel olacaktır. Şifon uzun bir elbise ile hem çok rahat edebilir hem de istediğin şıklığı yakalayabilirsin. Biraz daha gösterişli bir model istiyorsan modern çizgilere sahip sade A kesim saten bir elbise konsepte çok uygun olacaktır. Bohem tarz bir ev nişanı yapıyorsanız renk olarak safran sarı yada tarçın tonlarını da tercih edebilirisiniz. Yada hem sade hem kısa ama bir o kadar şık bir elbise istiyorsanız kısa saten yada kadife modeller aklınızda olmalı. Ayrıca evde nişan elbisesi tesettür tarzında olması gerekiyor ise uzun kollu dantel modeller deniye bilirsiniz. Ayrıca Oleg Cassini mağazalarımızda birçok elbise uzman terzilerimiz tarafından kapama tadilatlarının yapılabildiğini de aklında bulundur deriz. Bu arada nişanım nerede olur ise olsun ama ben prenses gibi gözükmek istiyorum diyorsan hafif kabarık tül etekli pastel tonlarda bir elbise ile istediğin görüntüye kavuşabilirsin.

Oleg Cassini Toz Pembe Tek Omuz Drapeli Şifon Uzun Elbise

Oleg Cassini Koyu Pembe Dantel İşlemeli İnce Askılı Kısa Elbise

Oleg Cassini Kayık Yaka Koyu Lila Rengi Saten Elbise

Oleg Cassini Parlak Kahverengi Payet İşlemeli İnce Askılı Midi Boy Elbise

Oleg Cassini Lila İnce Askılı Midi Boy Krep Elbise

Oleg Cassini Leylak Rengi İşlemeli Uzun Kollu İllüzyon Yaka Uzun Elbise

EVDE NİŞAN SAÇ VE MAKYAJI NASIL OLMALI

Seçtiğiniz elbiseye göre saçınıza mütevazi bir topuz yaptırabilir, isterseniz naturel dalgalı bırakabilirsiniz. Saçınızın şekline seçtiğiniz elbisenin omuz ve kol tasarımı da saçınızı nasıl yapmanız gerektiğinin ipucunu verecektir. Omuz ve kolları açık bir elbise tercih ettiyseniz saçlarınızı naturel dalgalı, elbisenizi kapalı tercih ettiyseniz de saçınızı topuz yaptırabilirsiniz. Ayrıca farklı örgüler, geriye ıslak taranmış saçlar, ışıltılı bir toka ile tamamlatacağınız at kuyruğu tercihleriniz arasında olabilir.

Evde Söz ve Nişan Saç Modelleri

Evde Nişan Makyajı Nasıl Olmalı

Evde yapacağın söz nişan organizasyonunda kıyafet, ayakkabı ve konsept seçiminden daha sade olması gereken şey nişan makyajıdır. Evde nişan makyajı pembe, şeftali tonlarını kullanarak dudak ve elmacık kemiğini renklendirebilir, smoke eye ile gözlerinizi ön plana çıkarabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir