elma hangi mevsim / Elma hangi mevsimde yetişir ve toplanır? Elma en taze hangi ayda markette olur ve bulunur

Elma Hangi Mevsim

elma hangi mevsim

Elma hangi mevsimde yetişir ve toplanır? Elma en taze hangi ayda markette olur ve bulunur

Haberin Devamı

 Elma gülgiller sınıfına mensup olan her mevsimde keyifle tüketilen meyvelerden biridir. İçerisinde bulunan vitamin, mineraller ve besin değerleri insan sağlığına birçok fayda sağlamaktadır. Ayrıca elma serin ılıman iklimin bir meyvesidir. Bununla birlikte elma sonbahar aylarının bir meyvesi olmaktadır.

Elma Hangi Mevsimde Yetişir ve Toplanır?

 Elma serin ve ılıman iklimlerde yetişen bir meyvedir. Türkiye'de pek çok bölgede yetişebilen bu meyve sonbahar mevsiminde yetişen ve toplanan bir meyve olmaktadır.

 Ayrıca elmanın hasat zamanı kabuğunun sertliğine ve daldan kopabilme ve cinsine göre genellikle Eylül ve Ekim aylarında hasat edilmektedir.

Elma En Taze Hangi Ayda Markette Olur ve Bulunur?

 Elma sonbahar meyvesi olduğu için hasat zamanı da genel olarak sonbahar aylarında yapılmaktadır. Sonbahar mevsiminde Eylül ve Ekim aylarında hasat edilen elma Ekim, Kasım aylarında tüm market, manav ve tezgahlarda taze bir şekilde bulmak mümkündür. Bu aylar dışında marketlere gelen elmalar soğuk hava depolarından gelen elmalardır.

Elma Hangi Mevsimin Meyvesidir Hangi Ayda Toplanır

Elma kokusu, lezzeti ekşi veya tatlı tadıyla her mevsimde keyifle tüketilen sağlıklı ve besleyici bir meyvedir. Yapılan araştırmalara göre dünyada en fazla tüketilen meyvenin elma olduğunu söylemişlerdir. Elmanın yaklaşık 7500 çeşidi vardır ve her bir çeşidi de vitamin ve minerallerle doludur. Genellikle kış aylarında vücuda direnç vermesi için yenilen elma içerisinde A,B6,C,E ve K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve fosfor gibi birçok mineraller barındırır. Ayrıca içerisinde çeşitli asitler, antioksidanlar, pektin, flavonoidler ve quercetin yönünden de oldukça zengindir. Kalorisi düşük ve lif bakımından yüksek olduğundan kilo vermek isteyenler için şahane bir meyvedir. Her gün büyük boy elma tüketmekle günlük alınması gereken lif miktarının %30’unu almış oluruz.

Elma Hangi Mevsimde Yetişir?

Elma serin ılıman iklimlerde yetişir.Elma sonbahar meyvesidir. Sonbahar ayları olan Eylül, Ekim ve Kasım aylarında manavlarda, pazarlarda satıştadır. Elma artık 4 mevsim satıştadır ancak bu bildirdiğimiz aylar hariç diğer aylarda satılan elmalar buzhane elmasıdır.

Elma Ülkemizde Orta Anadolu, Batı Anadolu, Ege, Batı Marmara, Doğu Marmara ve en çok Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemizin birçok yerinde çeşitli elma ağaçları görmek mümkündür. Kasım ayının ilk iki haftasından itibaren, Nisan sonun kadar elma ağacı fidanlarını ekilmektedir. Elmanın hasat zamanı, meyve kabuğunun sertliği, ve elmanın daldan kopma durumuna göre Eylül ve Ekim aylarında türüne göre hasat edilmektedir.  Sonbaharın girmesiyle beraber, Eylül ayında hasat edilen elma, Ekim- Kasım aylarında pazar tezgahlarında ve marketlerin meyve reyonlarında yerini alır. 

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Elmanın içerisindeki E ve C vitaminleri antioksidan görevi gördüğünden vücudu güçlendirir, hücreleri yeniler, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Elma diş sağlığı için çok faydalı bir meyvedir. Dilimlenerek tüketmektense elmayı ısırarak yemek dişleri güçlendirir, doğal diş fırçasıdır, dişlerin arasını temizler.

Elma içerisindeki potasyum sayesinde kas ve sinir sisteminin güçlenmesini sağlar.

Düzenli elma tüketmek cilde güzellik ve parlaklık verir.

Elma solunum yollarını rahatlatır böylece rahat nefes almayı sağlar.

Vücutta biriken toksinler karaciğeri olumsuz etkiler. Bu toksinler yediğimiz besinlerle birlikte vücuda girer. Düzenli elma tüketmek bu toksinlerin idrar yoluyla dışarı atılmasını sağlar.

İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde kansızlığı giderir.

Elma içerisindeki lif sayesinde kolesterolün düşmesine yarımcı olur bu sayede kan şekerini dengeler. Düzenli bir şekilde elma tüketmek hatta elmanın yanında süt, peynir veya yoğurtla birlikte yemek kan şekerini daha iyi dengelemektedir.

Elma sindirim sisteminin güçlendirerek safradan kaynaklı susuzluğu geçirir ve kilo vermeye yardımcı olur.

Elma içerisindeki zengin flavonoidler sayesinde meme, kolon, karaciğer ve pankreas kanser riskini azalttığı bilinmektedir.

Elma yüksek lif içerdiğinden kalp ve damar sağlığını korur. Damar tıkanıklığını önler.

Elma hamilelik sürecindeki kadınların mide bulantısını alır.

Mide rahatsızlıklarına şifa olan elma, geceleri uyumadan 1 saat önce tüketildiğinde mideyi rahatlatır.

Elmanın faydalı olduğu kadar çekirdekleri de faydalıdır. Sabah aç karnına elma çekirdeği tüketmek, bağırsaktaki kurtları vücuttan dışarı atar. Bu yüzden elmayı çekirdekleri ile birlikte tüketmek çok yararlıdır.

Elma yaprağının suyunu, akrep veya yılan gibi zehirli hayvanlar ısırdığı zaman içilirse, vücuttaki zehirli maddeyi dışarı atar. Ancak bu gibi durumlarda tıbbi yardım gerektiğinden hastaneye gidilmelidir.

Elmanın Zararları Nelerdir?

Elmayı ısırarak yerken dikkatli olmak gerekir. Diş hassasiyeti olan kişilerin, diş minesine ve diş etlerine zarar verdiği söylenmektedir.

 Elma şeker hastaları için zararlı bir meyve değildir. Ancak tatlı elma yerine yeşil ve ekşi olan elmaları tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası