16 haftalık gebelik / 16 Haftalık Gebelik - Hafta Hafta Gebelik

16 Haftalık Gebelik

16 haftalık gebelik

16 Haftalık Gebelik

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>


15. hafta17. hafta 

 

 

16. hamilelik haftası

(15+0 - 15+6. GÜNLER)

BU HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

Bu haftalardan itibaren yüzünüzde ve vücudunuzun güneşe maruz kalan bölgelerinde lekelenmeler oluşmaya başlayabilir. Kanda artan östrojen hormonunun cilt rengini sağlayan pigment üretici hücreler üzerindeki etkisi nedeniyle oluşan bu lekelenmeler genellikle kalıcı değildirler. Ancak cildin derin tabakalarında oluşmuşlarsa doğum sonrası giderilmeleri için ileri teknikler kullanılması gerekebilir.

Güneşe çıktığınızda koruyuculuğu yüksek güneş kremleri kullanarak bu lekelerin oluşumunu büyük oranda engelleyebilirsiniz. Bu lekeleri makyajla kapatmanızda bir sakınca yoktur.

Damarlarınızdaki toplam kan miktarı tüm gebelik boyunca, gebelik öncesine göre %40-50 oranında artar. Bu artış gebeliğin en erken dönemlerinde başlar ve 16. haftada hızlanır. Kan miktarının bu kadar artmış olması burun tıkanıklığı ve burun kanaması gibi belirtilere neden olabilir.

Gebelikte cilt değişiklikleri >>


Video: GEBELİKTE BURUN KANAMASI NEDEN OLUR, RİSKLİ MİDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?( BURUNDA LITTLE BÖLGESİ)

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Artan kan hacmi, büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarının karşılanması açısından önemlidir. Bu nedenle kalbiniz daha çok çalışır.  Bu durum bazen çarpıntı gibi şikayetlere neden olabilir.

Kalbi "sağlam" olan anne adaylarında kalbin daha fazla çalışması bir problem yaratmaz.



Alerjik bünyesi olan anne adaylarının hamilelik döneminde alerjilerinde çoğu zaman azalma olmasına karşın bazen belirtiler daha şiddetli olabilir, bazen de yeni bir alerji ortaya çıkabilir.

Gebelik ve alerji >>

Bu haftalarda bacaklarınızın özellikle arka yüzünde kılcal damarlarda bir belirginleşme hissetmiş olabilirsiniz. Bu kılcal damarlar gerekli önlemler alınmadığında sonradan tedavisi zor olan varis gelişimine neden olabilirler. Kalıtsal olarak varis geliştirme eğiliminiz olabilir, ancak siz yine de şimdiden bazı önlemler alarak bu gelişimi yavaşlatabilir veya durdurabilirsiniz.

Hamilelikte Varis >>

Bebeğinizde nöral tüp defekti ve Down sendromu risk belirlemesi yapan dörtlü test, ideal olarak 16-18. gebelik haftaları arasında uygulanır (üçlü test, dörtlü testin eski bir varyasyonu olarak kabul edilir ve giderek yerini dörtlü teste bırakmaktadır). 

Bu testin yapılabilmesi için bu gebelik haftaları arasında doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

11-14 testiniz (ikili test) yapılmışsa doktorunuz bu testin yapılmasını gerekli görmeyebilir. 


Video: İKİLİ VEYA DÖRTLÜ TESTTE RİSK ÇIKMASI BEBEKTE SORUN VAR ANLAMINA MI GELİR? FETAL DNA TESTİ NEDİR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Hamilelik döneminde nefes darlığı

Nefes darlığı ve nefes nefese kalma gebeliğin sık rastlanan yakınmalarındandır ve bu haftalardan itibaren kendini göstermeye başlayabilirler. Bu belirtinin en muhtemel nedeni gebelikte artmış oksijen ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak ortaya çıkan solunum sistemi değişiklikleridir. Gebeliğin son haftalarında ise bebeğin yukarı doğru büyüyerek göğüs kafesinize baskı yapması bu belirtiyi artırabilir. Her nefes darlığı elbette gebeliğe bağlı değildir ve bu konuyu doktorunuza danışmalısınız.

"Nefes darlığı" olarak algılanan diğer bir durum ise "nefes açlığıdır". Bazı anne adayları derin nefes almada güçlük çekerler. Normalde kendiliğinden birkaç dakikada bir otomatik olarak gerçekleşen derin nefes alma mekanizması sekteye uğramıştır ve tam derin nefes alınacakken bu başarılamaz ve yarıda kalan bu derin nefes alma işlemi anne tarafından nefes darlığı veya nefes açlığı şeklinde hissedilir. "Nevrotik solunum" olarak bilinen bu durum genelde psikolojik gerginliğe bağlı oluşan bir kısır döngüdür. Derin nefes almayı başaramazsınız ve bu sefer derin nefes almaya odaklanırsınız. Tam derin nefes alacakmış gibi hissederken nefesiniz yine yarıda kalır ve bu olaya daha da çok odaklanırsınız.

Bu durum genellikle geceleri ortaya çıkar ve uykunuza engel olabilir.

Bu tür bir durum yaşıyorsanız yapmanız gereken derin nefesinize odaklanmaktan kaçınmaktır.

Bunu başarmak zordur ancak bu durumun tedavisinin en iyi bilinen yolu budur. Eğer bu durum çok sık oluşuyor ve sizi çaresiz bırakıyorsa altta yatan psikolojik sorunu çözmek için psikiyatrik danışma hizmeti almanız gerekli olabilir. Nevrotik solunum genellikle mükemmelliyetçi kişilik yapısına sahip insanlarda görülen psikosomatik bir durumdur.


Video: GEBELİKTE NEFES DARLIĞI, NEFES NEFESE KALMA, NEFES AÇLIĞI, DERİN SOLUK ALMA ZORLUĞU NEDEN OLUR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

BU HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

Bebeklerin bacakları bu haftada kollarından daha uzundur ve rahim içinde bol miktarda yerleri olduğundan bol bol hareket ederler.

Bebeğinizin el ve ayak tırnakları da bu gebelik haftasından itibaren daha da uzar.

Gelecek haftadan itibaren özellikle daha önceden doğum yapmış anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlayabilirler.

Bebeğin kemikleri geliştikçe ve kasları güçlendikçe bu hareketler daha iyi hissedilecektir.


Bu hafta sonunda bebeğinizin boyu 17 cm. ve ağırlığı tam 110 gram! 


Gebelik ve uyku

Uyku gebeliğinizin kaliteli geçmesi açısından önemlidir. İlk haftalarda uykuya eğilim artarken bu haftalardan itibaren uykusuzluk sorunu yaşamaya başlayabilirsiniz. Uykusuzluk sorunu genelde son haftalarda belirgin olmasına karşın bu haftalarda da sizi gündüzleri "nakavt edecek" duruma gelebilir. 

Gebelikte Uykusuzluk >>



İşte size iyi uyku uyuma önerileri:

  • Her gün mümkün olduğunca aynı saatlerde yatın ve sabah aynı saatlerde kalkın. Bu, santral sinir sisteminizi eğitecektir.
  • Gece yatmadan birkaç saat önce sıvı almamaya özen gösterin. Bu, geceleyin tuvalet ihtiyacı nedeniyle uyanmanıza engel olacaktır.
  • Akşam kafein içerikli içecekler tüketmeyin. Kafein en iyi uyku açıcılardan biridir.
  • Gece yatmadan önce doktorunuzun önerdiği egzersizleri uygulayın. Egzersiz kaslardan kana laktik asit geçmesini sağlar ve bu madde uykuya dalmanıza yardımcı olur.
  • Oda sıcaklığınızı 21 dereceye ayarlayın. Aşırı sıcak veya aşırı soğuk bir oda uyumanızı engeller.
  • Mide ekşimesi sorununuz varsa birkaç yastık birden kullanın.
  • Mümkün olduğunca sol yanınıza yatarak uykuya dalmaya çalışın. Bu önlem nefes darlığı sorununuza çare olabilir.
  • Yatmadan önce ılık duş almak, ılık süt içmek bazı anne adaylarında uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.
  • Uykusuzluk sorununuz belirginse ve sürekli bir yandan diğer yana dönüyorsanız yatağınızı değiştirmeyi ve hatta yalnız uyumayı deneyin. Eşiniz buna mutlaka anlayış gösterecektir.

Video: 16. gebelik haftasında anne karnındaki erkek bebek - açıklamalı ultrason görüntüleri


Sevgili günlük; Artık buradan çıkacağım günleri iple çekiyorum. Ama doktorun söylediğine göre daha çok da varmış...



15. hafta17. hafta 

 

 


Hafta hafta hamilelik video ağırlıklı versiyon için tıklayın >>

Hamileliğin 16. haftası belirtileri: 16 haftalık gebelik belirtileri neler, nasıl anlaşılır?

En fazla tedirgin olunan konu bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişip gelişmediğidir. Her hafta bebeğin farklı bir uzvu gelişmektedir. Bu ilerleyişte her şeyin olması gerektiği gibi ilerlemesi için özellikle anne adayının stresten uzak kalarak pozitif düşüncelere sahip olması gerekmektedir. Bu içeriğimizde hamileliğin 16. Haftası belirtileri, 16 haftalık gebelik belirtileri neler, nasıl anlaşılır? Gibi konularla ilgili ayrıntılı bilgileri sizler için bir araya getirdik. İşte hamileliğin 16. Haftası belirtileri ile ilgili merak edilenler…

16 Haftalık Gebelik Belirtileri

16 haftalık gebelik belirtileri ile ilgili öne çıkanları sizler için sıraladık;

  • Anne adayları karınlarının çevresinde bu hafta daha fazla ağrı hissederler,
  • Burunda kanama olabilmektedir,
  • Bacaklar ve kolların ağrıması,
  • Başta ağrı ve dönme,
  • Beklenmedik yiyeceklerin aniden istenmesi halk arasında “aşerme” durumunun yaşanması,
  • Rengi beyaz olan vajinadan gelen akıntılar,
  • Hormon değişimi yüzünden anide değişen duygu durum hali,
  • Sabah bulantıları ve genel midede bulantı,
  • Bazı kadınlarda idrar ya da idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlar da olabilmektedir. İdrar yaparken yanma, idrarın kesik kesik gelmesi gibi durumlar ya da vajinada kaşıntı hissedildiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurmakta fayda vardır,
  • Hazım sorunları ve midede ekşime.

Gebeliğin 16. Haftası Neler Olur?

Gebeliğin 16. Haftası neler olur sorusu çok sayıda anne adayının zihnini kurcalamaktadır. Bu hafta artık bebek hissedilmeye başlamıştır. Bebeğin elleri, kolları, eklemleri bu haftada gelişmeye başladığında bebek artık anne karnında hareket etmeye başlamıştır. Bebeğin boyutunun neredeyse bir elma ile aynı boyutta olduğu düşünülmektedir.

Hamileliğin 16. Haftasında Kanama Olur Mu?

Hamileliğin 16. Haftasında kanama olur mu diye merak edenlere aslında bu hafta ani gelen ve fazla olan bir kanamanın beklenmediğini söyleyebiliriz. Fakat yine de böyle bir durumla karşılaşılırsa vakit kaybetmeden doktorla görüşmekte fayda vardır. Her kanama zihinlere bebeğin kaybedildiğini getirmemelidir. Hamilelik döneminde farklı kanamaların da olması mümkündür. Önemli olan böyle bir durumla karşılaşıldığında hızlı bir şekilde bir sağlık kuruluşundan destek almaktır. Ayrıca hamileliğin 16. Haftasında bazen leke şeklinde kanamaların da normal olduğunu söyleyebiliriz.

16 Haftalık Bebek Anne Karnında Hareket Eder Mi?

16 haftalık bebek anne karnında hareket eder mi sorusunu soran kişiler ilk olarak bebeğin aslında yedinci hafta itibariyle anne karnında hareketine başladığını fakat annenin bunu dışarıdan hissedemediğini söyleyebiliriz. Çünkü bebek daha çok küçüktür. Herkeste farklı olsa da genelde 16. Hafta itibariyle kişi bebeğinin hareketlerini karnında hissetmeye başlamaktadır. Ancak hissedemeyen anne adaylarının tedirgin olmasına gerek yoktur. Çünkü yirminci ya da yirmi birinci haftaya kadar bebeğin dışarıdan hissedilmemesi normaldir.

16 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

16 haftalık gebelik kaç aylık oluyor diye soranlara dördüncü ayın içinde olduğunu söylemek mümkündür.

16 Haftalık Hamilelik Bebek Gelişimi

16 haftalık hamilelik bebek gelişimi her bebekte aynı olmamakla beraber bebeğin bu dönemde eklemleri, kolları ve bacaklarının gelişmeye başladığını söylemek mümkündür. Ayrıca sinir sistemi de yine bu haftada gelişmeye başlamıştır.

16 Haftalık Hamilelik Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur Mu?

16 haftalık hamilelik bebeğin cinsiyeti belli olur mu diye merak edenlere genel olarak bu haftada cinsiyetin öğrenilebileceğini söyleyebiliriz.

16. gebelik haftası artık ayakları daha sağlam yere basan, kötü düşünceleri ve endişeleri yenebilen daha kontrollü bir anne adayısınız. Enerjinizin yükselmesiyle kendinizi daha mutlu ve sağlıklı hissedeceğiniz bir dönemdesiniz. Gitgide ağırlaşan vücudunuz tempolu ve uzun bir günün ardından ayakta çok kalmanızın sonucu olarak yorgun ve bitkin hissetmeye devam edecektir.

Doğum izni ile ilgili araştırmalar yapıp işe başlayana kadar geçecek olan dönemle ilgili olarak planlar yapmaya başlamalısınız.

16. haftaya kadar en az 2 kez doktor kontrolünden geçmiş olmanız gerekir. Kontrol amaçlı özel kan testleri yapılır. Eğer doktorunuz daha önceden bu testleri yaptırmadıysa doktorunuza başvurup bu testleri yaptırmalısınız. Bu tür kan testleri hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için gereklidir.

Bu testlerin arasında neler mi var? İşte bu testlerin bazılar: kan sayımı, kan grubu ve belli hastalıklara karşı bağışıklık testleri. Bunlar önemli ve yapılması gereken basit testlerdir.

Bebeğinizin gelişimini merak ediyor ve bununla ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız bebek gelişimiyle ilgili kitaplar okumanızı tavsiye ederiz. Eğer bu ilk doğumunuz değilse kardeşiyle beraber bu kitapları okumanız iki kardeş arasında bağ kurmanızda kolaylık sağlayacaktır.

Kromozom problemleri yaşayan bir bebeğe sahip anne kategorisine giriyorsanız doktorunuz sizden Amniyosentez veya Koryonik Villus testlerinden birini yapmanızı isteyebilir. Bu testin yapılması önceki haftalarda da muhtemeldir fakat 16.hafta ve sonrasında yapılması daha kesin sonuçlar verir. Bebeğinizin ve plasentanın anne karnındaki konumlarını kontrol etmek için yapılan bu testler sonucunda doktorunuz ultrason tetkiki de isteyebilir.

Gebelikte 16.Hafta Annedeki Değişim

Rahminiz göbek deliğinin hemen altında yer edinmiştir. Bu bölgeye dokunarak rahminizi hissedebilirsiniz. 15.haftada 140 gr olan rahminiz 16. Hafta itibariyle 250 gr ağırlığına ulaştı.

Hamileliğin 16. haftası anne

Bazı kadınlar bebeklerinin minik hareketlerini bir kelebeğin kanat çırpmasına benzetmektedirler. Bu haftalarda hissedeceğiniz hareketler çok minik ve güçsüz canlanma hareketleridir. Hala bebeğinizin hareketlerini hissetmediyseniz gebeliğin 16. haftası sonrası içinizdeki kıpırtıları hissetmeye hazırlıklı olun. Bu oldukça muhteşem bir duygudur. Bu haftalardan sonra hem kendinizi hem de bebeğinizi riske atacak durumlardan kaçınmanız gerekecektir.

Gebelikte 16.hafta sonrası mide bulantıları giderek azalacak ve hamileliğin en güzel haftalarına gireceksiniz.

İştahınız giderek artacak minik kelebeğiniz onu beslemeniz için sizi yönlendirecek. Aç olduğu zaman siz de acıkacak ve onu beslemek için besleneceksiniz. Yeterli miktarda beslenmeye ve beslenirken çeşitliliğe önem verin.

Doktorunuz muhtemelen geceleri yan yatarak uyumanızı önerecektir. Sırt üstü yatmak kalpten çıkan damarlara baskıyı artırabilir. En ideal uyuma pozisyonu sol tarafınıza yatarak uyumaktır.

Gebelikte 16.hafta hala kabızlık hissi yaşamanız normaldir çünkü bağırsaklarınızın çalışmasında hala bir yavaşlama vardır. Bu durumu gidermek için posalı gıdalar ve bol sıvı tüketmenizde yarar var. Su, posalı yiyecekler, meyve ve sebze, tahıllı besinler, bol egzersiz bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı gibi sindirimi de kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.

Gebelikte kabızlık konulu makaleden detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Gebeliğin 16. Haftasıve sonrasında yüzünüzde ve vücudunuzun güneşlenen bölümlerinde lekelenmeler oluşabilir. Östrojen hormonunun seviyesindeki artış da deride lekelenmelere neden olabilir. Bu lekeler çok derinde oluşmamışsa kalıcı değildir.

16.gebelik haftasında sizden üçlü tarama testi istenebilir. Down sendromu olan bir bebek taşıyıp taşımadığınızın anlaşılabilmesi için önem taşıyan bir testtir. Bu testle HCG ve alfa-fetoprotein seviyesi ölçülür. Bu test genç annelerde daha doğru sonuçlar vermektedir.

16. ve 18. Haftalarda uygulanan diğer bir test ise Amniyosentez’ dir

Amniyosentez ; bebeğinize ve plesantaya zarar vermeden rahminizin olduğu yere karın bölgesinden bir iğne yerleştirilerek şırıngayla sıvı çekilir ve bu sıvı incelenir. Bebekte oluşabilecek anormalliklerin %40’ı bu sıvının incelenmesiyle ortaya çıkar.

Amniyosentez hangi durumlarda istenebilir?

*Down (Kromozom hastalığı) sendromunun incelenmesinde,

*Anensefali (beyin ve kafatası kemiklerinin oluşmaması) sinir sistemi hastalığı,

*Kan uyuşmazlıklarından kaynaklanan hastalıklar,

*Doğuştan gelen metabolizma kusurlarının incelenmesi ,

*Hemofili (Kan pıhtılaşması durumu) ve duchenne(kas hastalığı) hastalıklarının incelenmesi durumlarında istenebilir

Not:  Amniyosentez yaptırmanın bazı riskleri de vardır.

Ceninin, plesantanın veya kordonun zarar görmesine, enfeksiyon kapmasına veya düşüğe  neden olabilir.

Hamileliğin 16.haftası sonrası kasıkların iki yanına keskin ağrılar girebilir. Bu ağrılar korkacak bir durum değildir sadece karın kaslarının büyümeye tepkisidir. Uzun süre ayakta kalmaktan ve ani hareket yapmaktan kaçınmalısınız. Eğer işiniz buna uygun değilse üstlerinizden daha hafif tempolu işler yapmayı talep edebilirsiniz.

Diş etlerinizin hassaslaşmasıyla her dişlerinizi fırçalamanızda diş eti kanması olduğunu fark edersiniz. Diş fırçanızı düzenli olarak değiştirmenizde ve yumuşak tipte olanları kullanmanız diş etlerinizin kanamasını bir miktarda olsa azaltacaktır. Düzenli olarak diş hekiminize gitmenizde yarar vardır. Diş çürüklerini engellemek için günde 2 kez dişlerinizi fırçalamayı, diş ipi kullanmayı ve diliniz fırçalamayı ihmal etmeyin. Böylelikle daha sağlıklı dişlere sahip olacaksınız. Diş eti iltihaplarının erken doğuma sebep olan faktörlerden biri olduğunu bilmenizde yarar var. Bu yüzden ağız ve diş sağlığınıza her zamankinden daha fazla özen göstermenizde yarar var.

Hamileliğinizin ilerlemesiyle sürekli olarak bebeğinizi düşünüp ilerisiyle ilgili planlar yaparken bulabilirsiniz kendinizi. Bu sizin unutkan ya da dalgın olmanıza sebep olabilir. Unutmayın ki bunları hisseden ilk anne adayı değilsiniz ve bu durum normal bir süreçtir.

Rahmin kalça kemiğine uzaklığını yaklaşık olarak 16 santimetre civarındadır. Bu da etraftakiler tarafından hamile olduğunuzun anlaşılması anlamına gelir. Annelik duygularıyla beraber annenizi artık daha iyi anlayacak ve geçmişteki davranışlarından dolayı ona daha hak vereceksiniz. Bebek sahibi olmak aynı zamanda annenizle aranızdaki bağı daha da güçlenmesine sebep olacaktır.

Vajinal akıntınız varsa bunda artış olabilir. Her vajinal akıntı enfeksiyon belirtisi değildir. Vajinanın üretmiş olduğu mukus enfeksiyondan koruyucu özelliğe sahiptir. Hamilelikte şeffaf veya süt beyazı bir akıntı olması normaldir, akıntınız koku ve kaşıntı yapmıyorsa enfeksiyon yok demektir. Aksi durumda doktorunuza danışınız.

Gebelikte 16.Hafta Bebekteki Değişim

Gebelikte 16.hafta bebeğiniz yaklaşık 11-12 cm uzunluğunda 90 gr ağırlığındadır.(Baş popo mesafesi)

16. Hafta 20. Hafta 24. Hafta

Bebeğiniz sağlıklı olduğunu size gösterebilmek için sık sık hareket edecektir. Kemikleri ve kasları ilerleyen haftalarda daha da güçlenecek ve siz bebeğinizin hareketlerini daha iyi hissedeceksiniz.

Bebeğiniz her geçen gün daha da hareketleniyor. Eğer ilk hamileliğiniz ise bu hareketliliği hala fark etmeyebilirsiniz, fakat daha önce de bir hamilelik geçirdiyseniz bebeğinizin hareketlerini şimdiden hissetmeye başlayabilirsiniz. Kadınlar içerideki bebeklerinin hareketlerini bir kelebeğin kanat çırpmasıymış gibi algılamaktadırlar.

Hamileliğin ilerlemesiyle bebeğiniz bu haftalarda göbek kordonunu bulup tutacaktır. Bu tutuş ona zarar vermez bu sizi korkutmasın.

Bebeğiniz dudaklarını oynatmaya başlar, ağzını açıp kapatabilir ve yutkunma eylemleri yapmaya başlar. Bebeğinizin çevresini saran amniyon sıvısı sürekli olarak yer değiştirdiği için bebeği koruyup desteklemektedir.

Bebeğinizin başında ince lanugo tüyleriyle dolmaya başlamıştır.Lanugo Tüyleri

Hamileliğin 16. haftası bebeğinizin gözlerini hareket ettirmesini sağlayan göz kasları çalışmaya başladığı için bebeğiniz gözlerini sağa sola hareket ettirebilir. Gözleri hala kapalı olan bebeğinizin, içerisinde yüzdüğü sıvı sebebiyle gözüne gelen ışığa gözlerini yumma tepkisi verir.

Bebeğinizin ayak parmaklarındaki tırnaklar da uzamaya başlamıştır.

Sinir sisteminin geliştiğini gösteren bazı refleks hareketleri ultrasondan izlenebilir.

Gebelikte 16.Hafta Önerileri

Hamilelikte 16.hafta ve bundan sonraki haftalarda cildinizi yaşlandıran ve yakan güneş ışınlarına maruz kalmaktan sakınmalısınız. Güneş ışınları cildinizdeki sivilce ve lekelerin rengini daha da koyulaştırır. Cildinizi güneşten korumak için güneş kremleri kullanabilirsiniz. Bu tür kremleri kullanmanızda hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Bu haftalarda cildin gerilmesi ve hızlı kilo alınması nedeniyle kalça, basen, göbek, baldır ve memelerde gebelik çatlakları oluşabilir. Doktorunuza danışarak nemlendirici kremler veya çatlak kremleri kullanabilirsiniz ama doktorunuza danışmadan bu kremleri kendi kafanıza göre kullanmayın. Bazı kremler emilim yoluyla bebeğinizde olumsuz etkiler yaratabilir.

Masa başında çalışan anneler saatte bir 10-15 dk ‘lık molalar vererek yürümeli ve pozisyon değiştirmeliler.

16.gebelik haftası ve sonrasında sırt üstü ve yüz üstü uzanmayı unutun. Bu pozisyonlar bebeğinize giden kan akışını azaltabilir.

Sık sık beslenin 3 ana öğün 3 veya 4 ara öğün olacak şekilde 6-7 öğün beslenmeye çalışın.

Beslenme tercihiniz iyi yıkanmış sebze ve meyveler, fazla yağlı olmayan kuruyemişler, iyi pişmiş et ve yumurta yönünde olabilir

İleride bebeğinize hatıra bırakmak istiyorsanız bebeğinizin ultrason görüntülerini, kendinizin ve eşinizin resimlerinden oluşan bir albüm hazırlayabilir ya da ileride çocuğunuza izletebileceğiniz bir dizi video çekebilirsiniz. Bu hem eğlenceli hem de değişik bir deneyim olacaktır sizin için.

Başka çocuklarınız varsa ve hala onlara bir kardeşleri olacağını söylemediyseniz işte bu dönem bunu söylemenin tam zamanı. Kardeşiyle iletişime geçmesi doğum sonunda meydana gelebilecek kıskançlıkları da önleyecektir.

Eğer hamileliğiniz kış aylarında geçiyorsa ve zayıf bir bünyeye sahipseniz grip olmamak için aşı yaptırmanızı tavsiye ederiz. Grip aşıları hamilelikte bebeğe zarar vermez annenin hastalıktan korunmasına yardımcı olur.

Bu dönemi daha rahat ve huzurlu geçirmek için kitap okumanızda, sizi rahatlatacak yürüyüş gibi hafif egzersizler yapmanızda, sağlıklı ve dengeli beslenmenizde yarar vardır.

Gebeliğin 16. Haftasında Neler Oluyor?


Hamileliğin 16. haftasında bebeğiniz 11–12 cm boyutlarında ve ortalama 100–110 gr ağırlığındadır. İki hafta öncesine göre iki kat büyümüş olan bebek bu haftalarda hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor.


Bebeğinizin göz kapakları hala kapalı olmasına rağmen ufak göz hareketleri izlenebiliyor.


Eğer hala öğrenemediyseniz, 16. haftada bebeğin cinsiyetini öğrenmeniz artık mümkün. Eğer doktorunuz erkek olduğunu söylüyorsa, yanılma payı çok azdır çünkü penis net olarak görülebilmiştir. Ancak kız olduğunu söylediyse, siz yine de emin olana kadar 20. haftayı beklemeyi tercih edebilirsiniz, çünkü bazı erkek bebeklerde penis tam olarak görülemeyebilir.


Eğer ailenizde bir kalp hastalığı geçmişiniz varsa, doktorunuz 16. haftadan itibaren bebeğinizde herhangi bir kalp hastalığı olup olmadığını tespit etmek için fetal ekokardiyografi yaptırmanızı isteyebilir.












Gebelik boyunca artan östrojen hormonu nedeniyle annede 16. hafta itibariyle bazı belirtiler görülmesi normaldir. Op. Dr. Mehtap Derelioğlu'nun açıkladığına göre artan östrojenle birlikte vücuttaki kan volümünün yükselmesi ve burundaki mukozanın da normalden fazla olması nedeniyle, 16. haftada görülebilen burun kanamaları normal kabul edilebilir, burun ve kulaklarda doluluk hissi olabilir.





Bahsettiğimiz nedenlerden ötürü hamileliğin 2. trimesterinde ağız ve burunda kuruluklar görülebiliyor. Bunu önlemek için, özellikle kış dönemine denk gelen hamileliklerde, evdeki nem oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Radyatörlerin-ısıtıcıların üzerine su dolu kaplar veya ıslak havlular koymak odayı nemlendireceğinden, ağız-burun kuruluğuna da iyi gelebilir. Bunun dışında bol su tüketmeye dikkat edilmeli ve burun kanamaları rahatsızlık verici düzeye ulaştığında mutlaka bir kulak-burun-boğaz hekimi tarafından değerlendirilmelidirler.



Birçok hamile, 16. haftaya gelindiğinde yaşadıkları kasık ağrılarından şikayetçi olduğunu söyler. Bunun nedeni rahminizin büyüyor olmasıdır. Büyüyen rahim, bölgedeki bağlarda gerginlik ve ağrıya neden olabilir. Kasık ağrılarını azaltmak için:


  • Sıvı tüketimine dikkat edilmeli
  • Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren yorucu işlerden uzak durulmalı
  • Masa başı işlerde çalışan gebeler saat başı 10 dk kadar yürümeli
  • Oturulduğunda dik oturmaya özen gösterilmeli ve destekleyici sırt yastıkları kullanılmalıdır.

Genelde uzmanlar, hamile kalmaya karar verildiğinde vitamin (özellikle de folik asit) desteğine başlanmasını önerirler. Elbette ki birçok anne adayı da hamile kaldığını öğrendikten sonra vitamin desteği almaya başlar. 16. haftaya gelindiğinde eğer hala vitamin desteği almıyorsanız, rutin kan tahlillerinizi yaptırıp herhangi bir vitamin takviyesine ihtiyaç duyup duymadığınızı öğrenebilirsiniz.


Hamileliğin 4. ayında gebelerde cildin hızla gerilmesi, kilo alımı, değişen hormonlar nedeniyle vücutta çatlaklar oluşmaya başlar. Bu çatlaklar genellikle kalça, basen, baldır, göbek ve memelerde oluşur. 12 haftadan sonra nemlendirici ve çatlak önleyici ürünler önerilebilir. 16. haftada karnınız büyümeye başladığından, çatlak oluşumu önlemek için tedbir almaya başlayabilirsiniz. Bol su içmek, çatlakları önlemek için de etkilidir. Ayrıca hızlı kilo alımından uzak durulması, her gün nemlendirici bir krem ya da doğal bir yağla karın bölgesine hafif masaj yapılması da çatlakları önlemeye yardımcı olacaktır.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası