böbrek üstü bezi kisti belirtileri / Böbrek Üstü Bezi Tümörü (Feokromositoma) Nedir? - Medicana Sağlık Grubu

Böbrek Üstü Bezi Kisti Belirtileri

böbrek üstü bezi kisti belirtileri

Böbrek üstü bezi kanseri yada adrenal kanser, nöroendokrin tümörler adı verilen bir tümör grubunun parçasıdır. Bunlar vücudunuzun her yerinde hormon üreten bezlerde oluşabilirler. Adrenal kanser, adrenal bez adı verilen küçük bezlerde başlar. Böbreklerin üstünde iki tane bulunur. Kanser birinde veya her ikisinde de olabilir.

Böbrek kanseri hakkında bilgi alın >> Böbrek Kanseri Belirtileri, Tanısı, Evreleri ve Tedavisi

Adrenal kanser, çok nadir rastlanan bir kanser türüdür. Örneklerin çoğu adrenal korteks olarak bilinen bezlerin en dış tabakasında geliştiğinden adrenokortikal kanser olarak da adlandırılır.

Adrenal bezler, vücudun nasıl çalıştığını kontrol etmeye yardımcı olan hormonlar ve kimyasallar üretir. Saç büyümesi, tansiyon, cinsel dürtü ve hatta stresle nasıl başa çıkacağınız gibi şeyleri etkilerler. Birçok adrenal tümör kendi hormonlarını üretir.

Adrenal bezlerin dış tabakasında, korteks denen bir tümör başlayabilir. Hastalık ‘medulla’ adı verilen orta kısımda büyüyen bir tümörle de başlayabilir.

Adrenal Kanser Belirtileri

Böbrek üstü bezi kanseribelirtileri fark ettiğinizde bir tümör büyümüş olabilir. Yani ilk aşamalarda hiçbir belirti veya semptom görünmeyebilir.

Oluşan tümör hücreleri küçük boyutlarda ise, herhangi bir belirti fark etmeyebilirsiniz. Büyüdükçe, tümörler aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:

  • Karında ağrı veya yumru
  • Yemek yedikten hemen sonra bir baskı veya dolgunluk hissi

Bir tümör vücudunuzdaki belirli hormonların seviyelerini etkileyebilir. 

Fazladan salgılanmış androjenlerin neden olduğu semptomlar şunları içerir:

  • Yüzde veya vücutta fazladan kıllanma
  • Genç erkeklerde daha büyük bir penis veya kadınlarda klitoris

Östrojen yapan bir tümör şunlara neden olabilir:

  • Kadınlarda erken yaşta adet görme veya meme büyümesi
  • Menopoz sonrası kadınlarda lekelenme
  • Erkeklerde meme büyümesi
  • Erkeklerde iktidarsızlık veya cinsel dürtü kaybı

Kortizol hormonunun çok fazlası şunlara neden olabilir:

  • Kilo almak
  • Kabarık bir yüz
  • Yüzünüzde, sırtınızda veya kollarınızda tüylenmeler
  • Deri çatlağı
  • Daha zayıf kemikler ve kaslar
  • Kolay morarma
  • Ruh hali bozuklukları
  • Depresyon
  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kan şekeri

Ekstra aldosteron belirtileri şunları içerir:

  • Zayıflık
  • Kas krampları
  • Yüksek tansiyon
  • Düşük potasyum seviyeleri
  • Şiddetli susuzluk
  • Normalden daha fazla idrar atılımı

Adrenal Kanser Nedenleri ve Risk Faktörleri

Bazı insanlarda neden bu tümörlerin oluştuğu bilimsel olarak net değil. Ancak genlerinize bağlı şu hastalıklardan birine sahipseniz daha yaygın olabilirler:

  • Li-Fraumeni sendromu
  • Beckwith-Wiedemann sendromu
  • Carney kompleksi
  • Çoklu endokrin neoplazi
  • Ailesel adenomatöz polipozis
  • Lynch sendromu

Adrenal Kanser Türleri

Kanserli olan adrenal tümörlere malign denir. Kanser olmayanlar iyi huyludur. İsimleri, başladıkları yere dayanmaktadır. Kötü huylu tümörler şunları içerir:

  • Adrenokortikal karsinom, adrenal bezin dış tabakasında veya korteksinde başlar. Bu tümörlerin çoğu çalışıyor, yani hormon üretiyorlar. Geri kalanlara işlevsiz denir.
  • Malign adrenal feokromositoma adrenal bezin orta kısmında veya medullada başlar. Çok nadirdir.
  • Nöroblastom genellikle çocuklarda medullada başlar.
  • Malign paraganglioma adrenal bezin içinde veya dışında büyür.

İyi huylu tümörler şunları içerir:

  • Adenom: Bunlar ekstra kortizol üreterek Cushing sendromu adı verilen bir duruma yol açabilir.
  • İyi huylu feokromositoma
  • İyi huylu paraganglioma

Adrenal Kanser Teşhisi

Belirtileriniz varsa veya sizi adrenal kanser riski altına sokan bir hastalığınız varsa, tümör oluşumu olup olmadığını kontrol etmek için bazı testler istenebilir. Bu muayeneler ayrıca kanserin evresini ve diğer organlara yayılıp yayılmadığını da gösterebilir.

Fizik muayene ve tıbbi öykü: Doktorunuz sağlık durumunuzu inceler ve geçmiş problemlerinizi soracaktır.

Kan ve idrar testleri: Düşük potasyum, yüksek kortizol yada östrojen gibi cinsiyete özgü hormonlarda fazlalık gibi işaretler kontrol edilir.

Görüntüleme testleri: Taramalar bir tümör veya kanser hücrelerini tespit etmeye yarar. Bunlar, hastalığın yayılıp yayılmadığını da söyleyebilen X-ışınları, ultrasonlar, BT taramaları, MRI'lar ve pozitron emisyon tomografisi (PET) taramalarını içerir.

Laparoskopi: Doktorunuz vücudunuza çok ince bir tüp yerleştirir. Ucuna bağlı küçük bir video kamera vardır. Bu, kanserinizin büyüyebileceği yerleri gösterir.

Biyopsi: Doktorunuz kanser belirtilerini mikroskop altında incelemek için bir iğne ile küçük bir doku örneği alır.

Adrenal anjiyografi veya venografi: Doktorunuz kan dolaşımınıza boya enjekte eder ve ardından tıkalı arterleri veya damarları tespit etmek için röntgen çeker.

Adrenal Kanser Tedavi Seçenekleri

Hekimler, durumunuza ve genel sağlığınıza göre bir tedavi planı önerecektir.

Ameliyat: Sizi iyileştirebilecek tek tedavi budur. Doktorunuz adrenal bezlerinizden birini veya her ikisini de ameliyat ile alabilir. Hastalık yayıldıysa, bağışıklık sisteminizin bir parçası olan, vücudunuzun mikroplara karşı savunması olan küçük bezler olan yakındaki lenf düğümlerini de çıkarmaları gerekebilir.

Radyasyon Tedavisi: Bu tedavi kanser hücrelerini öldürebilir veya bir tümörün büyümesini engelleyebilir. Ameliyattan sonra uygulanabilir. Bir makine aracılığıyla vücudunuza radyasyon ışınlanır, tümörün yanına radyoaktif tohumlar konur veya içine sızdırmaz bir radyoaktif kapsül veya tel yerleştirilerek tedavi yapılır.

İlaç Tedavisi: Doktorlar genellikle böbrek üstü bezinin hormon üretmesini engelleyen bir ilaç reçete eder. Aynı zamanda kanser hücrelerini de yok eder. Tümörün geri dönme riski varsa, ameliyattan sonra da bu tedavi önerilebilir.

Biyolojik olarak adlandırılan ilaçlar, bağışıklık sisteminizin kanserle savaşmasına yardımcı olabilir.

Hormon ilaçları, tümörünüzden etkilenen hormon seviyelerini dengeleyebilir.

Kemoterapi: Kanser hücrelerini öldürmek için tüm vücudunuzdan geçen ilaçlar alabilirsiniz. Sağlıklı hücrelere de zarar verebilirler. Hedefe yönelik tedavi ilaçları, iyi olanlara zarar vermeden kanser hücrelerini arar ve öldürür.

Tümör Ablasyonu: Bu, tümörünüz yayıldıysa veya yeniden nüks ettiyse yada ameliyat için çok hastaysanız, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek ısı veya soğuk kullanır. Belirtilerinizi hafifletebilir ve size daha iyi bir yaşam kalitesi verebilir.

Adrenal Kanser Yaşam Oranları

Adrenal kanserin yada diğer adıyla böbrek üstü bezi kanserinin yeniden görülme ihtimali tıbbi geçmiş, yaş, teşhis edildiğinde tümörün ne kadar büyük olduğu ve tümörün hormon üretip üretmediği gibi birçok şeye bağlıdır.

Kanseri böbreküstü bezlerinin ötesine yayılmadan önce tedavi edilen kişilerin yaklaşık %74'ü en az 5 yıl daha yaşıyor. Bu 5 yıllık hayatta kalma oranı, yakındaki dokulara veya organlara yayılırsa %56'dır. Adrenal kanser, vücudun daha uzak bölgelerine yayılmışsa bu oran yaklaşık %37'dir.

 

Böbrek üstü bezinde tümör riski

okuyabilirsiniz.

Anadolu Sağlık Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Türemen, sağlığımız için büyük önem taşıyan böbrek üstü bezlerinde tümör oluştuğunda bir belirti vermediğini anlatıyor. Peki, tümör oluşma riskine karşı ne yapabiliriz?

Böbrek üstü bezinde tümör riski

Stres anında vücutta dengeyi koruyan böbrek üstü bezlerinde ortaya çıkan tümörler, genellikle başka bir hastalık nedeniyle karın içinin görüntülenmesi ya da ani olarak ortaya çıkan yüksek kan basıncı gibi sorunların araştırılması sırasında ortaya çıkıyor. Böbreklerin hemen üstünde yer alan üçgen biçimindeki böbrek üstü bezleri, salgıladıkları hormonlarla vücut için yaşamsal önem taşıyor.  

Hormonal aktiviteler araştırılmalı  


Bilgisayarlı Tomografi ile yapılan incelemelere göre, rastlanma sıklığı yüzde 1 ila arasında değişiyor. Tanı konduğunda hormonal aktivitelerin araştırılması gerekiyor. Böbrek üstü bezleri, kabuk kısmı (korteks) ve iç kısımdan (medulladan) oluşuyor. Korteksten kortizol, aldosteron ve androjen hormonları; medulladan da adrenalin ve noradrenalin salgılanıyor. Böbrek üstü bezlerinin ana görevleri; kan basıncını sabit tutmak, sıvılar ile elektrolitleri dengelemek ve stres anında vücuttaki gerekli düzenlemeleri yapmak.  

Hastaların yağ dokusu dağılımı değişiyor  


Böbrek üstü bezi tümörlerinin yüzde 20’si hormonal yönden aktif oluyor. Eğer kitle kortizol hormonu salgılıyorsa hastalarda yağ dokusu dağılımı değişiyor. Yağ dokusu göbek çevresinde, yüzde ve ensede toplanıyor. Kan kortizol ölçümleri ve kortizol baskılama testleri ile tanı kesinleşiyor. Kitlenin aldosteron hormonu salgılaması durumunda ise, hipertansiyon ve elektrolit bozuklukları oluşuyor.  

Böbrek üstü bezi tümörlerinin belirtileri  


Adrenalin tümörlerinin belirtileri: Ani ve ataklar halinde olan kan basıncı yüksekliği, buna eşlik eden soğuk terleme, deride solukluk, aşırı kaygı durumu (panik atak ile karışabiliyor), baş ağrısı, ‘flushing’ denilen yüzde ve boyunda atağa eşlik eden kızarıklık hali, bulantı ve kusma ile nefes darlığı.  

Böbrek üstü bezi tümörlerinin tedavisi  


Adrenalektomi olarak adlandırılan böbrek üstü bezinin cerrahi yöntemle çıkartılmasında üç temel yöntem kullanılıyor. Geleneksel açık cerrahi, laparoskopik cerrahi ve son dönemlerde daha sık kullanılmaya başlanan robotik cerrahi. Seçilecek cerrahi yönteme hasta ile birlikte karar veriliyor. Bu karar, böbrek üstü bezinde yer alan tümörün iyi huylu mu kanser mi olduğuna, boyutuna, çevre dokularla olan ilişkisine bakılarak veriliyor. 

PaylaşWhatsApp

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası