saç kıran reçete / ALOPESİA AREATA (SAÇKIRAN HASTALIĞI) TEDAVİ

Saç Kıran Reçete

saç kıran reçete

Makale & Formül

Değerli Meslektaşlarım bu hafta pelade yada Alopesi Areata adı ile bilinen hastalığın majistral formül’erle tedavisine geçmeden bu hastalığı kısaca gözden geçirelim.

Alopesiler

Tıp dilinde ‘alopesi areata’ olarak adlandırılan saçkıran, saç köklerini etkileyen ve genellikle bozuk para büyüklüğünde, yuvarlak parçalar halinde, yer yer saç dökülmesine neden olan bir rahatsızlıktır.

Saçkıranın farklı türleri vardır ve nadir olarak da tüm saçın hatta vücuttaki tüm kılların dökülmesine neden olur. Genel olarak nedenlerine bakıldığında saçkıran bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bağışıklık sistemi vücudu dışarıdan gelen tehditlere karşı korumak için tasarlanmıştır. Ancak bazı kişilerin bağışıklık sistemi dışarıdan gelen tehditlerin, hastalıkların dışında vücudun kendisine karşı da saldırıya geçer. Bağışıklık sisteminin bu kendi kalesine karşı yaptığı saldırılardan kaynaklanan hastalıklara otoimmün hastalıklar denir ve saçkıran da bunlardan biridir.

Saçkıran kadın erkek ayrımı yapmaz. Yaş aralığına bakacak olursak çocuklukta başladığına sık şahit oluruz. Saçkıran şikayetiyle doktora başvuran hastaların çoğu henüz onlu yaşlardaki gençlerdir diyebiliriz. Hastalığı her ne kadar halk arasında saçkıran olarak adlandırsak da, saç dökülmesi dışında sakal, kaş, kirpik dökülmesi de görülebilir. Saçkıran hemen herkesin başına gelebilir ama aile bireylerinde saçkıran vakası bulunanların saçkıran olma ihtimali bir parça daha yüksektir. Saçkıran kalıtsal olabilir ama bulaşıcı bir hastalık değildir. Alopesi areatanın, otoimmün glandüler sendrom, tiroid hastalıkları, vitiligo, pernisiyöz anemi, sistemik lupus eritematozus, romatoid artrit, ülseratif kolitis, liken plan, miyastenia gravis ve poliendokrinopati sendromu gibi otoimmün hastalıklarla birlikteliği gösterilmiştir. Tiroid hastalıkları ile alopesi areata birlikteliği sık görülür. Bu nedenle, alopesi areatalı hastaların etiyolojisinin saptanması için tiroid otoantikorları araştırılmalıdır.

Majistral formülasyonlarla tedavide amaç vezikül ve ülser meydana getirmeden plakta iritasyon sağlamaktır.

ıritasyon sağlamak amacıyla saçlı deride veya sakal plakları üzerine  uygulanan preparatlara bir örnek olması düşüncesiyle  anonim olarak eczanelerimizde yaptığımız bir formülü inceleyeceğiz.

Rp

Acide Acetique glaciale ……3 g

Choloral Hydrate ……...…….6 g

Ether Sulphurique ………..37 g

Alcool 90 % ………………… 54 g

 

Formülde kullanılan maddeler :

Glasiyal Asetik Asit-Etanoik Asit-Konsantre Asetik Asit-Essigsäure-Acétique Acide Glacial [FP]: Glasiyal asetik asit yarı şeffaf kristaller veya çok keskin kokulu, renksiz bir sıvı halinde bulunur. Kaynama noktası 117-118°C arasındadır. Su, alkol, metilen klorür ve gliserin ile karışır. USP'ye göre irigasyon çözeltisinin pH'sı 2.8-3.4 arasındadır; otit çözeltisinin pH'sı eşit hacimde suyla seyreltildiğinde 2.0-4.0 arasında olmalıdır. Glasiyal asetik asit, esas olarak antibakteriyel veya antifungal etkili bir ajandır. Seyreltik çözeltileri dış kulaktaki yüzeyel bakteri enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Glasiyal asetik asit eskarotik (Yakıcı; korozif) olarak da kullanılmaktadır. Seyreltilmiş formları vajinal jel ve duşlarda, irigasyon çözeltilerinde, cilt ve tırnak için hazırlanan preparatlarda antibakteriyel (özellikle Haemophilus sp. ve Pseudomonas sp.'ya karşı), antifungal ve antiprotozoal olarak kullanılmıştır. Ayrıca ekspektoran, spermisid ve astrenjan etkilidir. Siğil ve nasırlara karşı da kullanılır. Denizanası dalamasına karşı etkili olduğu bildirilmiştir.

Kloral hidrat- Chloral hydrate- Trichloroethylidene glycol- Chlorali hydras: Kloral hidrat keskin kokulu, renksiz, şeffaf veya beyaz kristaller halinde bulunur. Hava ile temas ettiğinde yavaş bir şekilde buharlaşır ve 55°C'de erir. ıngiliz Farmakoepsi (BP)'ye göre suda çok çözünür; alkol, kloroform ve eterde serbestçe çözünür. Amerikan Farmakoepsi (USP)'ye göre suda 1:0.25; alkolde 1:1.3, kloroformda 1:2 ve eterde 1:1.5 oranında çözünür; zeytin yağında çok çözünür. Sudaki %10'luk çözeltisinin pH'sı 3.5-5.5 arasındadır. Lokal olarak kullanıldığında vazodilatatör etki gösterir.

Aether-Ether anesthesicus-Dietil eter-Ether sulfurique-Ether T.K.: Anestezi eteri uygun konsantrasyonda antioksidan ilave edilmiş dietil eterdir. Berrak, renksiz, uçucu, kolay alev alan, karakteristik kokulu çok akıcı bir sıvıdır. Kaynama noktası 34-35°C'dir. Suda 1:12 ile 1:15 arasında çözünür; alkol, kloroform, metilen klorür, petrol eteri, sabit ve uçucu yağlarla karışır. 93 damlası 1 g dır. Kas gevşetici etki gösterir. Kas gevşetici etkisi mefenezin benzeri santral etkisine bağlıdır.

 

Aethanolum-Alcoholum-Ethanolum-Spiritus vini: Eski çağlarda "yaşam suyu" olarak adlandırılmış ve pratik olarak hemen her hastalığa deva olduğuna inanılmıştır. Alkolün önemli bir özelliği de çoğu farmasötik formülasyonlarda sıklıkla kullanılan mükemmel bir çözücü  olmasıdır. Etil Alkol %60-90 yoğunlukta etkin olmakla birlikte cilt antisepsisi için %70'lik yoğunluk (vol/vol) optimal etkinlik gösterir. Buna karşılık yoğunluk %50'nin altına düştüğünde aktivitesini büyük ölçüde kaybeder.

Alkol etkisini proteinleri pıhtılaştırarak ve lipitleri eriterek gösterir. Protein denatürasyonu bir miktar su varlığını gerektirdiğinden mutlak (%96) alkolün antimikrobik etkisi zayıftır.

 

Formülün Hazırlanışı; Hesaplı miktardaki kloral hidrat alkol ile çözündürülür. çözelti üzerine eter ve glasial asetik asit ilave edilerek formül sonlandırılır. Hazırlanan çözelti 8-15°C'de hava geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır.

çözelti pelad plaklarının üzerine sabah akşam hafifçe vezikül ve ülser meydana getirmeden sürülmelidir.

ıyi haftalar dileğiyle…

Uzm.Ecz.Ahmet Nezihi Pekcan
Pekcan eczanesi - Konya
[email protected]
Tel: (332) 3520657
http://www.majistralformul.com/

Saçkıran

Saçkıran genellikle cildin tipik halka şeklinde kızarmasıyla fark edilir. Tetikleyici, ipliksi mantar enfeksiyonudur. Cilde uygulanan antifungal ajanlarla hastalık iyi bir şekilde tedavi edilebilir.

Bir bakışta

  • Saçkıran (tinea corporis) enflamatuar bir cilt hastalığıdır.
  • Ciltte yaşayan ipliksi mantarların neden olduğu bir enfeksiyondan kaynaklanır.
  • Enfekte insanlarla veya evcil hayvanlarla doğrudan temas yoluyla bulaşabilir.
  • Kontamine olmuş nesneler veya giysiler yoluyla dolaylı bulaşma da mümkündür.
  • Saçkıranın tipik belirtileri genellikle gövde, kollar, bacaklar ve yüzde görülen halka formunda kaşıntılı, kızarık cilttir.
  • Çoğu durumda, hastalık cilt mantarlarına karşı aktif maddeler içeren merhemlerle iyi bir şekilde tedavi edilebilir.

Not: Bu yazıdaki bilgiler bir doktor muayenesinin yerini tutamaz ve kişinin kendi kendine teşhis yapabilmesi veya tedavi etmesi için kullanılmamalıdır.

Saçkıran nedir?

Tıbbi olarak tinea corporis olarak da bilinen saçkıran, orta derecede bulaşıcı bir cilt mantarı hastalığıdır. Bu, çeşitli ipliksi mantarların neden olduğu bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Sonuç olarak, özellikle gövdede, kollarda, bacaklarda ve yüzde ciltte karakteristik dairesel veya halka şeklinde kızarıklık meydana gelir ve buna sıklıkla kaşıntı eşlik eder.

Cilde uygulanan mantar öldürücü (antifungal) ilaçlar genellikle saçkıran tedavisinde kullanılır. Doktorlar ayrıca böyle bir harici tedavi için topikal uygulamadan da bahseder.

Saçkıranın semptomları nelerdir?

Cilt mantarı ile enfeksiyondan sonra, ilk cilt değişikliklerinin fark edilir hale gelmesi yaklaşık 2 ila 4 hafta sürer.

Saçkıranlar genellikle ciltte ortaya doğru soluklaşan dairesel kırmızı lekelerin oluşmasından tanınır. Halka şeklindeki kenar genellikle biraz kalınlaşmış ve pulludur. Daha küçük kırmızı noktalar veya sivilce şeklindeki değişiklikler de görülür.

Cilt değişiklikleri 1 ila 5 santimetre büyüklüğündedir ve genellikle kaşıntılıdır. Cilt mantarı sıklıkla karna, sırta, kollara, bacaklara ve yüze yayılır.

Önemli bilgi: Bazen saçkıran atipik bir görünüme sahiptir. Daha sonra cildin daha derin katmanlarında enflamasyon meydana gelir ve ciltte kırmızı nodüllerin veya kabukların oluşmasına neden olur. İltihap azaldıktan sonra, cilt bölgeleri daha koyu veya daha açık renkli hale gelebilir.

Saçkıranın nedenleri nedir?

Saçkıran, cildin ipliksi mantarlarla enfeksiyonundan kaynaklanır. Bu mantarlara tıpta dermatofit adı verilir.

Tipik cilt döküntülerini tetikleyebilecek farklı cilt mantarları vardır. Cildin üst tabakasında yaşarlar ve keratinle beslenirler.

Cilt mantarı olan insanlarla, köpekler veya kediler gibi hayvanlarla yakın temasta bulunulduğunda cilt mantarı bulaşır.

Ayrıca kontamine yüzeyler, spor minderleri, giysiler, havlular veya nevresimler yoluyla da bulaşabilir.

Ayrıca lokalize bir cilt mantarının ayaktan vücudun diğer bölgelerine bulaşması da mümkündür.

Cilt mantarları sıcak ve nemli bir ortamda gelişir. Bu nedenle bulaşma genellikle yüzme havuzlarında veya soyunma odalarında meydana gelir. Cilt mantarları ayrıca terli ciltte özellikle iyi çoğalır.

Hangi faktörler saçkıranı tetikler?

Zaten bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar varsa, cilt mantarları özellikle kolayca yayılabilir.

Yaşlı insanlar da cilt mantarlarına yakalanma riski altındadır çünkü bağışıklık sistemleri gençlerinki kadar iyi çalışmamaktadır.

Spor salonlarında, yüzme havuzlarında veya ortak soyunma odalarında daha fazla zaman geçiren kişilerde enfeksiyon riski daha yüksektir.

Enfeksiyon riski ne kadar yüksektir?

Enfeksiyon riski sadece orta derecede yüksektir.

Örneğin bir okul çocuğunda saçkıran varsa, sınıfındaki çocuklar için enfeksiyon riski yüzde 10'dan azdır.

Aile içinde enfekte olma riski ise yaklaşık yüzde 10 ila 30'dur.

Saçkıran ne sıklıkta görülür?

Batılı sanayileşmiş ülkelerde, nüfusun yaklaşık yüzde 10 ila 20'sinde hayatlarının bir noktasında saçkıran görülür.

Saçkıran hastalığı nasıl seyreder?

Saçkıran genellikle harici olarak (topik olarak) merhemlerle iyi bir şekilde tedavi edilebilir.

Bazen cilt mantarı saç köklerinin derinliklerine yerleştiğinde durum daha da kötüleşir. Bu durumda ciltte tekli olarak veya kızarık cilt çevresinde küçük nodüller oluşur. Böyle bir seyir, örneğin vücudun bağışıklık sistemi ilaçla baskılanan kişilerde ortaya çıkabilir.

Antienflamatuar kortizonla tedavi, tipik cilt döküntülerinin kaybolmasına, ancak cilt mantarının daha da yayılmasına neden olabilir. Bu, neredeyse fark edilmeyen atipik ve çok farklı cilt değişiklikleriyle sonuçlanır.

Bazen saçkıran cilt kıvrımlarına veya cildin nemli bölgelerine yayılır. Bu bölgelerde ayrıca bakteriyel enfeksiyonlar da ortaya çıkabilir.

Bazen bir cilt mantarı enfeksiyonu, vücudun uzak bölgelerinde alerjik cilt reaksiyonlarına neden olur. Buna genellikle kabarma ve kaşıntı eşlik eder. Cilt mantarı başarılı bir şekilde tedavi edildiğinde alerjik cilt değişiklikleri de tekrar kaybolur.

Saçkıran nasıl teşhis edilir?

Ciltte saçkıran görünümü genellikle o kadar tipiktir ki doktorlar mantar hastalığını ilk bakışta tanır.

Doktor hastalığa hangi mantarın neden olduğunu tam olarak bilmek isterse lezyonun kenarındaki bir cilt parçasını kazır. Bu numune daha sonra mikroskop altında veya özel bir laboratuvar testi ile incelenebilir.

Atipik cilt değişiklikleri veya uzun süreli cilt döküntüleri durumunda doku örneği, yani biyopsi alınması gerekebilir.

Saçkıran nasıl tedavi edilir?

Saçkıranın iyileşmesi için cildin etkilenen bölgelerini ipliksi mantarlara karşı etkili bir merhemle tedavi etmek genellikle yeterlidir.

Merhem uygulanırken, sağlıklı cilt de yaklaşık 2 santimetre yarıçapında kremlenmelidir. Cilt tekrar normal göründüğünde, bir hafta boyunca tedaviye devam etmek önemlidir. Aksi takdirde, cilt mantarı sıklıkla geri gelir. Döküntü çevresindeki cilt mümkün olduğunca kuru tutulmalıdır.

Önemli bilgi: Kortizon içeren merhemler cilt mantar hastalığını şiddetlendirebilir. Bu nedenle mantar hastalığınız varsa bunlar kullanılmamalıdır. Aktif bileşen nistatin içeren mantar önleyici ilaçlar, saçkıranlara karşı etkili değildir.

Saçkıran özellikle şiddetliyse, aynı anda birkaç cilt bölgesinde ortaya çıkarsa veya daha derin cilt katmanları etkilenirse, doktorlar ayrıca mantar önleyici tabletlerin alınmasını da önerir. Etkilenen cilt bölgesi ciddi şekilde nasırlıysa, lokal olarak uygulanabilir, nasır çözücü preparatlar yardımcı olabilir.

Saçkıran ile günlük hayatta nelere dikkat etmelisiniz?

Saçkıran sadece orta derecede bulaşıcı olduğundan ve iyi tedavi edilebildiğinden, hasta çocuklar okula veya anaokuluna gitmeye devam edebilir.

Vücudu örtmeden temas sporları yapan saçkıranlı kişiler bir hafta boyunca başkalarıyla egzersiz yapmamalıdır.

  • DynaMed [Internet], Ipswich (MA). Tinea corporis. EBSCO Information Services. Record No. T113683. 2018 (1995). Aufgerufen am 23.11.2021.
  • UpToDate (Internet). Dermatophyte (tinea) infections. Wolters Kluwer 2021. Aufgerufen am 23.11.2021.

Sağlık Hizmetlerinde Kalite ve Verimlilik Enstitüsü (IQWiG).

Tarih:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası