aşırı regli kanaması / Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) - Op. Dr. Yelda DOĞAN

Aşırı Regli Kanaması

aşırı regli kanaması

Düzensiz âdet (regl) kanaması

Düzensiz âdet (regl) kanaması

Düzensiz adet kanaması, âdetler arasındaki sürenin 21 günden kısa veya 35 günden uzun olması, ara kanamaların olması ya da âdet kanamalarının çok kısa veya çok uzun sürmesi olarak tanımlanır.

Normalde her kadının ayda 1 kez (ortalama 28 günde bir) âdet (regl) görmesi ve âdet süresinin gün arasında olması normaldir. Bu süre içinde kaybedilen kan miktarı ise mL arasında değişir ki, normal şartlar altında günde pedlik bir kanama normal olarak kabul edilmektedir.

Düzensiz âdet kanaması kimlerde görülür?

Düzensiz âdet kanaması her yaşta ortaya çıkabilir. Ergenlik döneminde genç kızların ilk birkaç ay içindeki âdetleri genellikle düzensizdir ve hormonal döngü normalleştiğinde âdet kanamaları da düzelecektir. Aynı şekilde menopoz öncesi dönemde de kadınlarda âdet düzensizliği olasılığı artmaktadır. Ergenlik ve menopoz dönemi arasında kalan üreme periyodunda ise düzensiz âdet kanamalarının en sık nedeni yumurtalıklardan yumurta üretilmesi ve atılması ile ilgili sorunlardır. Bu dönemde özellikle polikistik over sendromu (PCOS) olan hastalar daha sık âdet düzensizliği belirtileri gösterirler.

Düzensiz ve aşırı âdet kanamasının nedenleri nelerdir?

Âdet kanamasının miktarı vücut özelliklerinize bağlıdır ve kişiden kişiye değişmektedir. Yani fazla miktarda âdet gören her kadında bir problem olduğu söylenemez.

Bununla birlikte aşağıda yer alan durumlara bağlı olarak âdet kanamaları fazla miktarda olabilir:

  • Hamilelik ve  hamilelikle ilişkili durumlar (dış gebelik dahil)
  • Yumurtalıklarda düzenli yumurta atılmaması (anovulasyon)
  • Rahimde miyom adı verilen kitleler
  • Rahimde polip veya adenomiyozis (rahim kasları arasında çikolata kisti)
  • Rahim ve rahim ağzı enfeksiyonları
  • Pıhtılaşma problemine bağlı olarak kanama düzensizliği
  • Tiroid ve hipofiz bezinin hastalıkları gib hormonal hastalıklar
  • Bazı ilaçlara bağlı olarak gelişen fazla kanamalar (örn. kan sulandırıcılar, bazı doğum kontrol yöntemleri vb)
  • Tiroid ve hipofiz bezinin hastalıkları
  • Karaciğer ve kronik böbrek hastalıkları
  • Rahim, yumurtalık ve rahim ağzı (serviks) kanseri

Âdet kanaması ne zaman fazla olarak değerlendirilmelidir?

Eğer âdetiniz 1 haftadan uzun sürüyor, her saatte ped değiştirmek zorunda kalıyor ve pediniz tamamen kan oluyorsa veya pıhtılı kanamanız varsa âdet miktarı fazla demektir. Genellikle fazla miktarda âdet görmeye bağlı olarak da daha yoğun bir âdet ağrısı gözlenebilir.

Fazla adet kanaması ne zaman acil bir durum olarak değerlendirilmelidir?

Eğer 2 saat içinde 4 veya daha fazla pedi dolduracak kadar kanamanız varsa mutlaka doktorunuzu aramalısınız veya bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Hamilelikte her tür kanama ise acil durum olarak kabul edilmelidir.

Fazla veya düzensiz âdet oluyorum, ne zaman doktorum ile görüşmeliyim?

Aşağıdaki durumların varlığında doktorunuz ile görüşmelisiniz:

  • Hamile iseniz veya hamilelik şüphesi varsa
  • Âdet süresi 8 gün veya daha fazla sürüyorsa
  • Çok sık ped değiştiriyorsanız (her saatte bir), pediniz tamamen dolmuş ya da kan pedinizden taşmış oluyorsa (bu durumun sadece bir kez olması değil, her âdette tekrarlanması önemlidir)
  • Pedinizi gece değiştirmek zorunda kalıyorsanız
  • Pıhtılı kanama oluyorsa
  • Âdet aralarında da kanama oluyorsa
  • Âdet öncesi veya âdet döneminde kasık ağrısı ve kramplar yaşıyorsanız
  • Hamile kalmakta zorluk çekiyorsanız
  • Menopoz sonrası kanamanız oluyorsa
  • Demir eksikliğine bağlı kansızlık ya da buna ait bulgularınız varsa (örn. halsizlik, sürekli yorgun hissetme, baş ağrısı, egzersiz sırasında nefes darlığı ve çarpıntı vb)

Düzensiz veya aşırı adet kanaması varlığında hangi tetkikler yapılmalıdır?

Doktorunuz kanama miktarı ve düzenine bağlı olarak muayene sonrasında aşağıdaki test veya testlerin yapılmasını isteyebilir:

  • Kan testleri – Bu testler arasında hamile olup olmadığınızı veya hormonal bir problem bulunup bulunmadığını anlamak için yapılacak testler ile fazla miktarda kanamaya neden olabilecek herhangi bir kanama problemini ortaya koyacak testler sayılabilir. Ayrıca tam kan testine ek olarak demir ve ferritin düzeyinin de belirlenmesi gerekebilir.
  • Laboratuvar testleri – Kanamanın rahim ağzından kaynaklanma ihtimaline karşın HPV ve smear testi ile olası enfeksiyonları dışlamak için vajinal ve servikal (rahim ağzı) kültürler alınabilir.
  • Endometrial biyopsi – Endometrium, rahmin iç dokusuna verilen isimdir ve endometriumun bazı hastalıklarına bağlı olarak fazla miktarda âdet kanaması görülebilir. Böyle bir durumun varlığını ortaya koymak amacıyla özellikle 40 yaşından sonra, fazla miktarda kanaması olan kadınlarda endometriumdan örnek alınarak patolojik değerlendirme yapılması oldukça önem taşımaktadır.
  • Ultrasonografi – Rahim ve yumurtalıklara ait bir sorun olup olmadığını ortaya koymak amacıyla sıklıkla uygulanır. Özellikle bekar olmayan kadınlarda vajinal yolla yapılan ultrason daha net görüntü sağlayarak kesin tanı koyulmasına yardımcı olmaktadır.
  • Histeroskopi – Bu teknik ile rahmin içi özel bir optik alet ile gözlenir ve gerekirse sorun olduğu düşünülen alanlardan biyopsi yapılır. Histeroskopi ile ayrıca polip veya miyom gibi fazla miktarda kanamaya neden olan hastalıkların tedavisi de aynı anda yapılabilmektedir.
  • Sonohisterografi – Bu testte, rahim içine steril serum enjekte edildikten sonra vajinal yolla ultrason yapılır. Bu işlem rahim içinin daha iyi görüntülenmesini sağlar ve küçük anormallikler daha kolay tespit edilebilir.

Düzensiz adet kanaması nasıl tedavi edilir?

Tedavi şekli kanama nedenine ve gebelik isteyip istemediğinize bağlı olarak değişir. Tedavi alternatifleri arasında aşağıdaki yöntemler sayılabilir:

  • Doğum kontrol hapları – Bu haplar kanama miktarınızı azaltır ve âdetlerinizi düzenler
  • Hormonlu spiral – Mirena® adı verilen spiral ile kanama miktarı azaltılabilir
  • Kanın pıhtılaşmasını ve dolayısıyla kanamayı azaltan ilaçlar
  • Bazı ağrı kesici ilaçlar (Apranax®, Naprosyn®, Aprowell®, Ponstan®, Rolan® vb)
  • Progestin hormonu içeren ilaçlar
  • Yumurtalıkların çalışmasını kısa süreliğine durduran ilaçlar
  • Uterin arter embolizasyonu – Bu yöntemde girişimsel radyoloji tarafından rahim damarı özel bir teknik ile kapatılır ve rahme kan akışı azaltılarak âdet miktarı azaltılmış olur.
  • Ameliyat – Cerrahi işlemler eğer rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren bir hastalık varsa uygundur. Miyom varlığında miyomların histeroskopi veya laparoskopi ile alınması, poliplerin histeroskopik yöntemle çıkarılması bunlar arasında sayılabilir. Ayrıca yine histeroskopik yöntem kullanılarak “endometrial ablasyon” adı verilen ve rahim iç dokusunun çıkarılarak ya da hasarlandırılarak kanamanın azaltıldığı bir başka yöntem de kullanılabilir. Ancak endometrial ablasyon sonrasında yeniden hamile kalmak genellikle mümkün olmadığından bu yöntem sadece gebelik istemeyen kadınlar için uygundur. Ayrıca yukarda sayılan yöntemlerin etkisiz olduğu ve hamilelik talebi olmayan kadınlarda rahmin alınması kesin çözümdür.

Etiketler: adet ağrısıanovulasyonaşırı adet kanamasıendometrial biyopsiilaçlı spiralkansızlıkmenorajimiyompolipprogestinrahim kanseritiroid hastalıkları

Aşırı adet kanaması (Menoraji) nedir? Aşırı adet kanaması nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Polipler, fibroidler, endometriozis, ilaç, enfeksiyon ve bazı doğum kontrol yöntemleri nedeniyle görülen aşırı adet kanaması (Menoraji) nedir? Aşırı adet kanaması nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler haberimizde…

funduszeue.info

Yayınlanma: - 12 Şubat Güncellenme:

Aşırı adet kanaması (Menoraji) nedir? Aşırı adet kanaması nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Kansızlık, yorgunluk, çarpıntı ve nefes tıkanması gibi belirtiler gösteren aşırı aybaşı kanaması hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… Aşırı adet kanaması (Menoraji) nedir? Aşırı adet kanaması nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

AŞIRI ADET KANAMASI (MENORAJİ) NEDİR?

Anormal derecede ağır veya uzamış adet kanaması aşırı adet kanaması olarak da adlandırılır. Bazen periyotlar arasında lekelenme gibi normal bir şekli takip etmeyen kanamayı tanımlamak için Menoraji kullanılır.

Ortalama olarak, normal bir kadın adet döneminde (dört ila yedi gün süren) yaklaşık 40 ml kan kaybeder. Bununla birlikte, bazı kadınlar için kanama aşırı derecede ağır olabilir veya normalden daha uzun süre devam edebilir.

Bir kadının ‘kronik’ ağır veya uzun süreli kanaması olabilir (altı aydan fazla) veya ‘akut’ (ani ve şiddetli) olabilir. Çoğu durumda, anormal adet kanamasının nedenleri bilinmemektedir.

AŞIRI ADET KANAMASI BELİRTİLERİ

Menoraji belirtileri ve semptomları aşağıdakileri içerebilir:

– Kansızlık yani anemi
– Yorgunluk
– Çarpıntı
– Nefes tıkanması
– Solukluk
– Baş dönmesi
– Bayılma

AŞIRI ADET KANAMASI NEDENLERİ

Aşırı adet kanamasına sebep olabilecek birçok etken bulunmaktadır. Sebeplerin bazıları şunlardır:

– Fibroidler ve polipler
– Adenomyozis
– Düzensiz yumurtlama: Düzenli olarak yumurtlamayan kadınlarda, endometrium (uterusun astarı) çok kalın olabilir. Bu durum ergenlik ve perimenopozda sık görülür. Ayrıca, polikistik over sendromu ve hipotiroidizm gibi belirli tıbbi durumları olan kadınlarda da görülebilir.
– Kanama bozuklukları: Kan uygun şekilde pıhtılaşmadığında, ağır kanamaya neden olabilir.
– İlaçlar: Kan inceltici maddeler ve aspirin, adet kanamalarına neden olabilir. Bakır intrauterin cihaz (RİA), özellikle ilk kullanım yılında, adet kanamasının ağırlaşmasına neden olabilir.
– Kanser: Aşırı adet kanaması endometrial kanserin erken bir belirtisi olabilir. Endometrial kanser vakalarının çoğu, kadınlarda menopoz dönemini geçmiş 60’lı yaşların ortalarında teşhis edilir. Genellikle tedavinin en etkili olduğu erken bir aşamada teşhis edilir.
– Diğer nedenler: Endometriozis adet kanamasında aşır kanamalara neden olabilir. Diğer nedenler arasında ektopik gebelik ve düşük gibi gebelikle ilgili olanlar yer almaktadır. Pelvik enflamatuar hastalık aynı zamanda ağır adet kanamasına neden olabilir. Bazen, neden bilinmemektedir.

Ağrılı adet görme (dismenore) nedir? İlginizi ÇekebilirAğrılı adet görme (dismenore) nedir?

AŞIRI ADET KANAMASI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Anormal uterin kanamanın potansiyel nedenlerinin tanısı ve tanımlanması aşağıdakileri içeren birkaç test içerir:

– Genel kontrol
– Tıbbi geçmiş
– Adet tarihi
– Fiziksel muayene
– Servikal tarama testi
– Kan testleri
– Vajinal ultrason
– Endometrial biyopsi.

AŞIRI ADET KANAMASI TEDAVİSİ

Tedavi aşırı adet kanamasının nedenine bağlı olarak gerçekleştirilir. Tedavi seçenekleri aşağıdakileri içerebilir:

İlaç: Prostaglandin inhibitörleri, hormon replasman tedavisi veya antibiyotikler gibi

Dilatasyon ve küretaj (D&C): Rahimden doku almak için uygulanan küçük (kısa) bir cerrahi işlemdir.

Oral kontraseptifler: Doğum kontrolünün yanı sıra, oral kontraseptifler adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir ve aşırı veya uzun süreli adet kanaması ataklarını azaltır.

Oral progesteron: Progesteron hormonu, hormon dengesizliğinin düzeltilmesine ve menorajinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Cerrahi: Tümörleri, polipleri veya fibroidleri çıkarmak veya ektopik hamileliği tedavi etmek için

Altta yatan hastalıkların tedavisi: Hipotiroidizm veya kanama bozukluğu gibi

Vajinit nedir? İlginizi ÇekebilirVajinit nedir?

Histerektomi: Rahmin tamamen çıkarılması son çaredir. Genellikle kanser gibi ciddi bir hastalık da mevcutsa, anormal adet kanamalarının tedavisi için düşünülür.

gebelikKadınkansermenopoz

Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) neden olur ve ne iyi gelir? Aşırı Adet Kanaması nasıl geçer?

Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) neden olur ve ne iyi gelir? Aşırı Adet Kanaması nasıl geçer?

Aşırı adet kanaması kadınların sık yaşadığı bir durumdur. Kadınların beşte birinde yaşam boyunca aşırı adet kanaması şikayeti görülür. Ancak tanıyı koymak kolay değildir. Tıp dilinde Menoraji yani aşırı adet kanaması olarak bilinen Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) neden olur ve ne iyi gelir? sorusunun yanıtı yazımızda.

Adet kanamalarında ilk dikkat edeceğimiz nokta gelen kanamanın normal miktarda olup olmadığıdır. Rahim kaslarının kasılması için normal miktarlarda kanama olması önemli bir noktadır. Kanama eğer normal seviyelerde ise progesteron hormonu da yeterli düzeyde salgılanacaktır. Adet kanamasının normale göre fazla gelmesi rahim kaslarında veya hormonal faktörlerin birisinde sorun olmasından olabilir. Bu iki durum dışında da kanamanın fazla gelmesinin birçok nedeni olabilir. Örnek vermek gerekirse miyom ve çikolata kistleri rahim kaslarının işlevlerini bozar. Doğum kontrolü için kullanılan spiraller de kanamanın aşırı olmasına neden olabilir. Ayrıca rahim iç tabakasında olabilecek enfeksiyonlar hem kanamanın miktarını arttırır, hem de kanamanın süresini uzatır. Düşük yapılması sonrasında da aşırı kanama olması doğaldır. Aşırı adet kanamasının olmasından sonra kadınlarda kansızlık sorunları baş göstermektedir.

Aşırı adet kanamasına neden olan birkaç şey şunlardır: 

  • Bir yumurtalığınız o ay ya da daha uzun süre boyunca yumurta üretmemiş olabilir.
  • Fibroid denilen benign tümörler (miyomlar)
  • Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını engelleyen bir kanama bozukluğu varlığı
  • Bazı doğum kontrol ilaçları ve kan sulandırıcı ilaçların yan etkisi olarak
  • Tiroid bozuklukları
  • Uterus kanseri

AŞIRI ADET KANAMASININ BELİRTİLERİ:

Kansızlık olarak da nitelendirilen anemi görülmesi
Adet dönemi içinde fazla yorgunluk hissi
Adet döneminde çarpıntıların artması
Nefes almakta zorlanma ve nefes tıkanması şikayetleri
Yüzün normalden daha soluk bir hale gelmesi
Baş dönmesi şikayetlerinde artış
Normalden daha fazla ped kullanmaya başlama
İç çamaşırı ya da gece uyurken nevresime kan bulaşması
Adet dönemi içinde bayılma gibi durumlar belirtiler arasındadır.
Aşırı adet kanamasından hastanın kendisi adet düzenini bildiği için şüphelenmeye başlayacaktır.

Normal bir periodda kanama 8 günden kısa sürer. Ped ya da tamponun her 1  ya da 2 saatte bir tamamen doldurulması ya da büyük parçalar halinde adet görme adetin ağır olduğunun belirteçleridir.

AŞIRI ADET KANAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Aşırı kanamalar tehlikelidir. Aşırı kanamalar olduğunu düşünüyor ve gözlemliyorsanız mutlaka uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir doktordan gerekli teşhis ve tedavi için destek alın.

Aşırı adet kanamasının engellenmesi için cerrahi işlem de uygulanabilir. Cerrahi işlem dilatasyon ya da küretaj olarak adlandırılmaktadır. Bu işlem sırasında rahimden doku alınır. Son derece kısa ve pratik bir tedavidir. 

Aşırı adet kanaması tedavisi adet kanamasının çok olmasına neden olan duruma göre değişmektedir.  Genellikle aşırı adet kanamasında ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavide hormon tedavisi, antibiyotik ya da prostaglandin inhibitörleri uygulanmaktadır.

Bebekleri ayakta sallamak zararlı mı? Ayakta sallama alışkanlığı nasıl bırakılır?

İLİŞKİLİ HABER

Bebekleri ayakta sallamak zararlı mı? Ayakta sallama alışkanlığı nasıl bırakılır?İbn-i Sina&#;dan 1 gecede beyaz saçları eskiye döndüren çörek otu yağı yöntemi!

İLİŞKİLİ HABER

İbn-i Sina'dan 1 gecede beyaz saçları eskiye döndüren çörek otu yağı yöntemi!

D&#;zensiz ve Anormal Kanamaları İhmal Etmeyin !

D&#;zensiz ve Anormal Kanamaları İhmal Etmeyin !

Üreme çağındaki kadının normal adet süresi 28 günde bir (ilk adet kanamasının başladığı ilk günden diğer adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen süre) olduğunu belirten Medicana Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bahar Besen, “Normal adet kanaması gün arası devam eder. İlk günlerde nispeten daha fazla kanama olur, yavaş yavaş azalır ve en geç 7 günde tamamen biter. Bunun dışındaki tüm kanamalar düzensiz adet kanaması olarak adlandırılır.” dedi.

Düzensiz adet kanamalarını, “az ve gecikmeli kanamalar” “sık, uzun ve fazla kanamalar” olarak ikiye ayırdıklarını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bahar Besen, düzensiz ve aşırı adet kanamalarının nedenlerini şöyle sıraladı:

  • Rahim ağzı ve rahim içi polipler
  • Miyomlar ve adenomyozis
  • Spiral kullanımı
  • 3 aylık koruma iğneleri
  • Doğum kontrol hapları
  • Polikistik over sendromu
  • Bozulmuş bir gebelikte rahim içi ve rahim ağzı enfeksiyonlar
  • Tiroid fonksiyon bozuklukları
  • Yumurtalık ve rahim kanserleri
  • Ender görülen hastalıklar olmakla beraber kanama-pıhtılaşma sistemini bozan çeşitli kan ve karaciğer hastalıkları.

Adet Düzensizliğinin Belirtileri Nelerdir?

Regl kanamalarının gün arası sürmesi durumunda normal olarak değerlendirdiklerini belirten Medicana Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bahar Besen, “Bir reglin başlangıcından diğer reglin başlangıcına kadar geçen süresinin gün arası olmasını bekleriz. Bu rutin döngülerin dışındaki sürelerde meydana gelen adet kanamalarına düzensiz ve anormal kanama olarak bakarız. Menopoza yaklaştıkça ve yeni adet görmeye başlanılan yaşlarda vücut hormonal düzenini sağlamaya çalıştığı için oluşan adet düzensizlikleri normal olarak görülebilir.

Ancak, iki adet dönemi arasındaki sürenin 21 günden kısa, 35 günden uzun olması; reglin 2 günden az, 7 günden fazla olması; kanama durumunun şiddetli olması; ağrı, kramp ve kusma görülmesi, sürekli yorgunluk hali, baş dönmesi, kansızlık, sık sık adet görme veya uzun bir süre hiç adet görmeme gibi durumları aşırı ve düzensiz adet kanaması belirtisi olarak sayabiliriz.

Daha çok kimlerde görülür?

Üreme çağındaki kadınların % 10’unda, menopoz dönemine yakın kadınların % 30’unda düzensiz ve aşırı adet kanaması görülebileceğini belirten Op. Dr. Bahar Besen, genel olarak ise kadınların ortalama %20’sinde görülen bir durum olabileceğini söyledi.

Adet kanaması düzensizliklerinin ardında yatan ciddi hastalıklar olabilir mi?

Düzensiz ve fazla kanamaların altında yatan ciddi hastalıklar olabileceğinin altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bahar Besen,  “Teşhis ve tedavi edilmeyen kanamalar vücut sistemini bozan ciddi hastalıklara yol açabilir. Kanser, hormon düzensizliği ve başka sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle, yıllık jinekolojik kontrollerin düzenli olarak yapılması erken teşhis açısından oldukça önem taşıyor. En ufak bir aksamada hemen bir doktora başvurulmasında fayda var.” dedi.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Adet kanamalarına düzensizlik ev anormal kanamaların tedai yöntemleri hakkında bilgi veren Medicana Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bahar Besen, “Öncelikle, her düzensizlik tipinin kendine özgü nedenleri ve tedavi şekli olduğu için, doğru tanı koyma aşamasında hastanın doktora mevcut düzensizliği iyi tarif edebilmesi çok önemli. Medikal ve cerrahi tedavi olmak üzere iki türlü tedavi uygulanıyor. Tedavi seçenekleri teşhise göre değişiyor. Hormonal bozukluklara bağlı kanamalarda veya enfeksiyondan dolayı meydana gelen durumlarda ilaç tedavisi uygulanıyor. Büyük miyomlar, yumurtalık kistleri veya medikal tedaviye cevap vermeyen kanamalarda ise cerrahi tedavi devreye giriyor.” dedi.

Bu Belirtiler Varsa Mutlaka Uzman Bir Hekime Başvurulması Gerekir

  • Tampon ya da pedinizi neredeyse her saat tamamen ıslak olarak değiştiriyorsanız
  • Çift ped kullanmak zorunda kalıyorsanız
  • Gece bile pedinizi değiştirme ihtiyacı hissediyorsanız
  • Adet kanamanız 7 günden fazla sürüyorsa
  • Kanamanız boyunca sürekli karnınızda ağrı oluyorsa
  • Kanama içinde pıhtılar da varsa
  • Adet kanamanız hayatınızı olumsuz etkiliyorsa
  • Adetleriniz düzensizse
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik hissediyorsanız, kansızlık belirtileri varsa mutlaka bir doktora başvurun.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası