hamilelikte mantar enfeksiyonu kadınlar kulübü / Vajinal Enfeksiyon Neden Olur? 8 Vajinal Mantar Belirtisi

Hamilelikte Mantar Enfeksiyonu Kadınlar Kulübü

hamilelikte mantar enfeksiyonu kadınlar kulübü

Vajinal Enfeksiyon

Çoğu kadının kliniklere başvurma nedeni ve en büyük korkularından olan vajinit, en temelde vajina mukozasının bazı değişikliklere uğramasından kaynaklanan iltihaplanmalardır. Bu sebeple halk arasında genital iltihap olarak da bilinir.  Kendisini vajinal akıntıdaki değişimler ve ağrı gibi semptomlar ile gösterir. Neredeyse her kadın için, hayatında bir defa vajinal enfeksiyon öyküsü söz konusudur. Diğer taraftan sağlıklı bir cinsel hayat ve özgüven konusunda kişiyi yetersiz hissettirebilir.

Vajinal Enfeksiyon Nedir?

Vajinit çoğunlukla vajina florasındaki bozulmalar ile ilgilidir. Bu nedenle vajinal enfeksiyonların anlaşılması için vajina yapısı hakkında daha detaylı bilgiler gerekir. Vajina, halihazırda bakteri ve mikroorganizmalara ev sahipliği yapar. Tüm bu mikroorganizmalar, vajina florasını oluşturur. Özellikle laktobasiller, vajina içinde bir çeşit asidik ortam oluşturarak bakteri ve diğer mikroorganizmaları oluşumuna engel funduszeue.info Sayede, vajina kendi hijyenini sağlamış olur. Ancak, aşırı hijyen uygulamaları, diyabet, yeni bir cinsel partner gibi durumlar vajina florasının bozulmasına yol açarak vajinal enfeksiyonlara sebep olabilir.

Vajinal enfeksiyon (vajinit), en temelde vajinanın iç kısmını tamamıyla kaplayan mukoza dokusunun iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma bakteri, mantar ya da diğer mikroorganizmalar nedeniyle gerçekleşebilir. Diğer yandan kullanılan hijyen ürünleri, giysiler gibi faktörler de vajinite sebep olabilir. Her yaş grubunda görülebileceği gibi, özellikle ergenlik dönemi ile 40 yaş arası kadınlarda görülme sıklığı fazladır. Çoğunlukla vajinal akıntıdaki değişimler ile fark edilir. Normalde şeffaf ve kendine özgü bir kokusu olan akıntı, vajinit ile birlikte  daha yoğun ve kokulu olabilir.

Vajinal akıntı aslında oldukça normal, doğal bir durumdur. Sağlıklı her kadında vajinal hijyenin sağlanması ve vajinanın günlük aktiviteler veya cinsellik gibi durumlarda kolay zarar görmemesi için vajinal akıntı olması elzemdir. Vajinal akıntı, mikroorganizmaların yerleşmesini engelleyen fizyolojik, yani doğal bir durumdur. Ancak vajinit ile birlikte, patolojik bir hal alabilir. Rengi, kokusu ve miktarı dar bir skalada, yenilen yiyecekler, antibiyotik kullanımı ya da adet öncesi sonrası dönemlerde değişiklik gösterebilir. Örneğin adet öncesi dönemdeki akıntılar, beyaz, adet sırasında olan akıntılar daha renksiz ve şeffaf; adetten sonraki dönemde gelen akıntılar ise daha sarı renkli olabilir. Gebelik, diyabet, hormonal değişiklikler, gibi unsurlar, vajinal akıntıyı belirler.

Vajinit türleri ve cinsellik

Vajinal Enfeksiyon Neden Olur

Vajinal enfeksiyonlar vajina mukozasının enfekte olması veya iltihaplanmasıdır. Birden fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Vajinal enfeksiyona neden olan başlıca faktör, vajinal floradaki değişimlerdir. Vajinal flora vajina içindeki bakteri-mikroorganizma dengesini sağlar. Dengenin bozulması halinde istenmeyen bakteri mantar ve diğer mikroorganizmalar üreyip, çoğalabilir. Bu durum vajinite sebep olur.

Vajinitin ortaya çıkmasındaki başlıca nedenler şunlardır:

Vajinal Floradaki Değişimler

Vajina, kendi hijyenini sağlayan, yine kendine ait mikroorganizmaları barındıran bir organdır. Bu mikroorganizmalar, laktobasiller, oluşturdukları asidik ortam ile diğer mantar ve bakteriler gibi organizmaların oluşumunu engeller. Herhangi bir nedenden dolayı vajinal florada oluşabilecek dengesizlikler, vajinite sebep olabilir. Çoğu zaman hijyene önem veren kadınlar, vajinal hijyeni dışarıdan sağlamaya çalışabilir.

Aşırı hijyen uygulaması, sanıldığının aksine yarardan çok zarar getirebilir. Vajina içindeki mikroorganizmaların dengesi bozulduğunda, örneğin laktobasiller azaldığında, diğer mantar ve bakteri türlerinin oluşumu kolaylaşır. Vajinal floradaki değişimler şu şekillerde de olabilir:

  • Aşırı hijyen
  • Vajinal duş
  • Vajinal hijyen için kullanılan ürünler
  • Terlemeye neden olacak iç çamaşırları ya da pedler
  • Dar pantolon giymek
  • Birden fazla korunmasız cinsel ilişki

Vajinal Enfeksiyon Nedir? Vajinal Enfeksiyonlar Kendiliğinden Geçer Mi? &#; Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel (VİDEO)

Cinsel Yollarla Bulaşan Enfeksiyonlar

Vajinite neden olan diğer bir faktör cinselliktir. Vajinitlerin büyük kısmını mantar ve bakteri enfeksiyonları kapsar. Ancak cinsel yollar ile bulaşabilen hastalıklar vajinite neden olabilir. Böyle bir durumda kişinin ne sıklıkla partner değiştirdiği ya da cinsel birlikteliğin nasıl yaşandığı önemli olabilir. Normal dışında tercih edilebilecek cinsel birleşmeler, vajinite sebep olabilir. Diğer taraftan vajinit cinsel yolla tetiklenmiş ise, yalnızca kadın değil partnerinin de tedaviye katılması gerekebilir.

Hormon Düzensizlikleri

Vajinit hormonal düzensizlikler nedeniyle de oluşabilir. Gebelik ve menopoz gibi hormon seviyelerinde değişiklik yaratacak herhangi bir durum, vajiniti (vajina enfeksiyonu) tetikleyebilir.

Rahimde Perde ile İlgili Yazdığım Yazımı Okumayı Unutmayın!

Vajinal enfeksiyon belirtileri

Vajinit çoğu zaman beraberinde belirtileri ile gelir. Bu belirtiler, vajinitin türünün ne olduğuna göre değişecektir ancak genel olarak görülen belirti kötü kokulu vajinal akıntıdır.

Vajina nemli kalmak ve gündelik işler sırasında tahrişi engellemek için nemini korumak ister. Bu nedenle, kendisine özgü bir sıvı salgılar. Vajinal akıntı, bu nedenle normaldir. Ancak vajinit durumunda, vajinal akıntının rengi, miktarı ve kokusunda değişmeler görülür.

Normal şartlar altına akıntı en fazla bir yemek kaşığı kadar olmalıdır. Çoğunlukla bundan daha azdır. Vajinit akıntının miktarını artırabilir. Diğer yandan vajinitin türüne bağlı olarak akıntının kokusu da değişecektir. Ancak renk ve miktar yalnızca vajinit durumunda değişmez. hormonal dengesizlikler ya da akıntının adetten önce ya da sonra olması rengi değiştirebilir. Örneğin adet öncesi akıntı şeffaf; adet sırasındaki akıntı beyaz ve adet sonrası akıntı sarı renkli olabilir. Vajinitin belirleyici faktörü, kötü kokulu akıntıdır.

Genel olarak, vajinal enfeksiyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Disparoni (cinsel birleşme sırasında ağrı)
  • Vajina etrafında kızarıklık
  • Vajinada yanma hissi
  • İdrar yaparken oluşan ağrı

Diğer taraftan vajinal akıntının kokusu ve şekli, vajinit türünü gösterebilir. Farklı kötü kokular ya da akıntının yoğunluğu, farklı vajinal enfeksiyon türlerinin belirtileridirler

  • Süt kıvamında, balık kokulu akıntı, bakteriyel vajinoz.
  • Sarı ve yeşil, kötü kokulu akıntı trikomoniyaz
  • Daha katı,beyaz, süzme peynir gibi olan akıntı maya ve candida belirtisi olabilir.

Dermoid Kistler ile İlgili Yazdığım Yazımı Okumayı Unutmayın!

Vajinal Enfeksiyon Türleri

Vajinal enfeksiyonlar, vajina florasındaki değişimler sonucu ortaya çıkan bakteri mantar ya da mikroorganizmaların, iltihap oluşturması, vajinayı enfekte etmesi anlamına gelir. Vajinite yani vajinal enfeksiyonlara neden olan birden fazla durum, mikroorganizma bulunur ve bunlara göre vajinal enfeksiyon türleri sınıflandırılır.

Vajinal enfeksiyon türleri enfeksiyona neden olan durumlara göre sınıflandırılır. Diğer yandan bakteri mantar gibi mikroorganizmalar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar neticesinde ortaya çıkan vajinitler olabilir.

Akıntı renklerine ve belirtilerine göre vajinit türleri;

Bakteriyel Vajinoz

En sık karşılaşılan vajinit türü olan bakteriyel vajinoz adından da anlaşılacağı gibi bakterilerin sebep olduğu vajinit türüdür. Vajina, yararlı bakterileri içerir. Ancak bazı durumlarda bakteri dengesinin bozulması başka bakterilerin oluşumuna neden olabilir. Laktobasillerin azalması halihazırda vajinada bulunan başka bir bakterinin çoğalmasına neden olur. Laktobasiller, asidik bir ortam oluşturarak vajina içindeki bakteri dengesini sağlarlar. Bakteriyel vajinozun oluşma nedeni, “gardnerella vaginalis” adı verilen bakterilerin artmasıdır.

Genellikle balık kokulu akıntı ile karakterize edilir. Bunun yanında nadiren vajinada kaşıntı da yapabilir. Tedavi edilmediğinde, diğer genital organlara sıçrayabilir, erken doğum ya da düşük riskini artırabilir veya tüplerde tıkanıklık gibi  farklı problemlere yol açabilir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Mantar enfeksiyonları, sık karşılaşılan vajinit yani vajinal enfeksiyon türlerinden bir tanesidir. Vajinal mantar enfeksiyonuna çoğunlukla “candida albicans” organizması neden olur. Nadiren bazı diğer organizma türlerinin de bu vajinit türüne neden olduğu bilinir. Tipik olarak vajinada peynir kesiği şeklindeki akıntı ile karakterize edilir. Bu akıntı yoğun, topaklı ve beyaz renktedir. Vajinal kaşıntı ve yanma gibi semptomlar gösterir.

Trikomonas Enfeksiyonu

Diğer vajinit türlerinden farklı olarak Trikomonas Enfeksiyonu kaynaklı vajinit, bulaşıcıdır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan olan Trikomonas Enfeksiyonu, “trichomonas vaginalis” isimli bir parazit nedeniyle ortaya çıkar. Genellikle yeşil-sarı renkli, kötü kokulu vajinal akıntı ile kendisini belli eder. Cinsel ilişki sırasında ağrı veya idrar yaparken yanma gibi semptomlar-belirtiler gösterebilir. Bu tür cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların neden olduğu vajinit vakalarında, partner tedavisi gereklidir. Aksi halde durum tekrarlayabilir.

Vajinit Nedir Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır &#; Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel (VİDEO)

Vajinal Mantar

Vajinal mantar, en sık rastlanan vajinit türlerinden bir tanesidir. Her iki kadından bir tanesinde görülebilmektedir. Özellikle ergenlik çağından itibaren, hormonların da etkisiyle, menopoz dönemine kadar görülme olasılığı yüksektir. Kendisini özellikle vajina ve çevresinde kaşıntı ya da kızarıklıklarla gösterir. Vajinal mantar, büyük çoğunlukla candida albicans adı verilen bir organizma kaynaklıdır. Ancak vajinal mantara sebep olan tek organizma bu değildir. candida albicans ile birlikte nadiren de olsa, “candida glabrata” ve “candida tropicalis” gibi başka organizmalar da bu enfeksiyona sebep olur.

Vajinal Mantar Belirtileri

Vajinal mantar, bir çeşit mantar enfeksiyonudur. Bazen de antibiyotik kullanımı sonrası ortaya çıkar. Mantar enfeksiyonu, vajinal floranın bozulması ile ortaya çıkar. Diğer vajinit türleri gibi vajinal mantar için de vajina içerisindeki mikroorganizma dengesinin bozulması enfeksiyona neden olur.

  • Yoğun, peynir benzeri akıntı
  • Vajinal kaşıntı
  • Vajinal yanma
  • Vajinal akıntının artışıdır

Vajina halihazırda, candida albicans organizmasına ev sahipliği yapar. Ancak floranın bozulması candida albicansın çoğalmasına sebep olarak vajinal mantarı ortaya çıkarır.

Vajinal mantara sebep olan diğer durumlar:

  • Antibiyotik kullanımı
  • Hormonal ilaçlar
  • Hormonal dengesizlikler
  • Gebelik
  • Diyabet
  • Otoimmün hastalıklar
  • Rahim içi araçlar

Vajinal mantarın en önemli belirtisi, vajinal kaşıntı ve kızarıklıklardır. Kızarıklık ve kaşıntı durumunda ilk şüphelenilen şey mantar enfeksiyonudur. Vajinal mantar büyük çoğunlukla “candida albicans” nedeniyle olur. Diğer taraftan tedaviyi oldukça zorlaştıran ve tekrarlama eğiliminde olan diğer organizma türleri de vajinal mantara sebep olmuş olabilir.

Vajinal mantarın tedavisinde genellikle basit gözlem kullanılır. Vajinanın incelenmesi sırasında kaşıntı ve kızarıklık şikayetleri ve özellikle vajinal mantar durumunda görülen vajinada peynir- süt kesiği şeklindeki akıntı, teşhiste belirleyicidir. Diğer yandan, tekrarlayan vakalarda tedaviye daha dirençli olan organizma türlerinin varlığından şüpheleniliyorsa kültür alınır ve tedavi buna göre planlanır.

Vajinal mantar tedavisi, ağız yoluyla alınan basit antibiyotikler ya da fitil/merhem gibi mantar önleyici ilaçlarla basitçe yapılabilir. Ancak enfeksiyona neden olan organizma “candida albicans” dışında başka bir organizma ise tedavi güçleşebilir. Tekrarlayan vajinal mantar görülme riski artar.

Rahim İçi Polipler ile İlgili Yazdığım Yazımı Okumayı Unutmayın!

Vajinal Enfeksiyonlar ve Cinsellik

Vajinal enfeksiyonlar (vajinit) çoğu zaman ilerlemez ve ciddi sağlık problemine yol açmaz. Nadiren rahme ve diğer iç üreme organlarına ulaşırsa ciddi komplikasyonlar görülebilir ancak bu sık rastlanır bir durum değildir. Vajinit, oluşturduğu rahatsızlığın yanında cinsel yaşamı da etkileyebilir. Bu birkaç farklı açıdan değerlendirilmelidir.

Psikolojik Etkileri

Özellikle mantar enfeksiyonları nedeniyle oluşan kızarıklık ve kaşıntı, cinsel hayatı etkileyebilir. Kadınların cinsel yaşamlarında rahat davranamamalarına ya da özgüven eksikliğine sebep olabilir. Vajinal akıntının yoğunluğu, şekli ve kokusu kişileri cinsellikten uzaklaştırabilir. Çoğu vajinit türünde vajinal akıntı ve koku problemi bulunur. Kötü koku çiftleri psikolojik yönden etkileyebilir.

Genel Riskler

Diğer yandan cinsel yolla bulaşan hastalıklar sınıfında olmasa da bakteriyel vajinoz, cinsellikten bir süre uzak durulmasını gerektirebilir. Aslında bakteriyel vajinoz durumunda cinsel yolla bulaşma söz konusu değildir. Erkeklerin vajinal enfeksiyona sahip olması beklenmez  Ancak yapılan araştırmalar, pelvik inflamatuar hastalık veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından daha riskli grupta olduklarını göstermişfunduszeue.info durum vajinal floranın bozulması ile alakalıdır. Bozulan vajinal flora dengesi diğer hastalıklara yakalanma riskini artırır. Diğer yandan erken doğum, düşük gibi doğum anomalilerine de daha sık rastlanır. Cinsel birleşme, bakteriyel vajinoz riskini artırdığından uzak durulması daha uygun olabilir. Ancak en doğru bilgiyi hekim verecektir.

Cinsel İlişki Sırasında Ağrı ve Yanma

Vajinal enfeksiyonlar ve cinsellik ilişkisine bakıldığında rahatsız edici olan bir başka durum , cinsel birleşme sırasında duyulabilecek olan acıdır. Bazı vajinal enfeksiyon türleri cinsellikle beraber ağrı ve acıya sebep olabilir.

Genital iltihap tedavi seçenekleri

Vajinal Enfeksiyon Tedavisi

Vajinal enfeksiyonlar kendisini genellikle kötü kokulu akıntı veya kaşıntı gibi belirtilerle gösterir. Çoğu kadın vajinal enfeksiyonu evde geçirmeye, tedavi etmeye çalışır ancak bu son derece yanlıştır. Tedavinin nasıl olacağını doğru teşhis ve altta yatan nedeni bilmeden gerçekleştirmek mümkün değildir. Üstelik bu tür durumlarda kesinlikle tıbbi tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.  Kadınlar, kendi tanılarını koymakta pek de başarılı olamazlar. Vajinitin türü yalnızca koku veya renk gibi belirteçlerle bilinemez. Doğru bir tanı için tıbbi prosedürleri izlemek; fizik muayene ve kültür alınması, çeşitli testler gerekebilir. Örneğin vajinal mantar enfeksiyonu durumlarında, çoğu zaman vajinitin ardında candida albicans organizması vardır ancak diğer organizmaların neden olabileceği vajinal mantar vakalarına kesinlikle tıbbi tedavi yöntemleri kullanılmalıdır. Aksi halde enfeksiyon üst üreme organlarına kadar ulaşarak ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Vajinal enfeksiyonların tedavisinde tanı oldukça önemlidir. Diğer enfeksiyona neden olabilecek diğer durumlar da incelenmelidir. Örneğin diyabet veya gebelik durumunda vajinit görülme sıklığı son derece artar. Bunun gibi, durumlar için yalnızca vajinit değil onun ardındaki olası diğer durumlar da değerlendirilir.

Vajinit durumunda genellikle ağız yoluyla alınan basit antibiyotikler kullanılır. Hangi antibiyotiğin ne dozda kullanılacağına doktor karar vermelidir. Aksi halde daha kötü sonuçlar görülebilir. Vajinite neden olan durumlar arasında en önemlilerinden biri, bilinçsiz antibiyotik kullanımıdır. Bu tür kullanımlar, vajina içindeki mikroorganizmaların seviyesinde dengesizliğe neden olarak vajina enfeksiyonuna (vajinit) yol açabilir.

Bir diğer tedavi yöntemi ise ağız yoluyla alınan mantar oluşumunu engelleyen tabletler ya da vajinaya uygulanan fitil, krem benzeri ürünlerdir. Genellikle vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır. Vulvada oluşan kaşıntı ve kızarıklıkların oluşturduğu rahatsız edici hissi geçirmek adına da ilaçlar kullanılabilir.

Diğer taraftan, vajinal enfeksiyonlara yakalanmamak ,vajinitten korunmak için bazı yollar izlenebilir:

  • Vajina çevresini nemli bırakmamak
  • Pamuklu iç çamaşırlarını tercih etmek
  • Genel vücut hijyenine dikkat etmek
  • Bilinçsiz antibiyotik kullanmamak
  • Vajina hijyeninde aşırıya kaçmamak
  • Diyabete sebep olabilecek yaşam şekillerinden uzak durmak
  • Dar pantolonlar giyilmemeli
  • İç çamaşırları düzenli aralıklarla değiştirilmeli
  • Terlemeye sebep olabilecek pedler ve iç çamaşırları kullanılmamalı
  • Cinsel birliktelikte korunmaya özen gösterilmeli

Sıkça Sorulan Sorular

Vajinal enfeksiyon kendiliğinden geçer mi?

Vajinal enfeksiyonlar, büyük çoğunlukla vajina florasının değişimleriyle alakalıdır. Bu değişimler kendiliğinden olmak yerine birtakım sebeplerle meydana gelir ve tedavi edilmeleri gerekir. Tedavi edilmedikleri taktirde daha farklı ve ciddi problemlere-komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Vajinal mantar bulaşır mı?

Vajinal mantar genellikle bulaşıcı değildir. Ancak nadiren de olsa ortak kullanılan nemli ortamlardan temas yoluyla ve cinsel birleşme sırasında partnere bulaşabilir. Bu tür durumlardan kaçınmak için genel hijyene dikkat edilmeli, bağışıklık sistemi güçlendirilmeli ve cinsel ilişkide korunmaya özen gösterilmelidir.

Doğumdan sonra vajinada enfeksiyon neden olur?

Doğumdan sonra vajinada enfeksiyon olması genellikle  diyabet ve otoimmün hastalıklar ile ilgilidir. Doğum sonrası vajinit birden fazla nedene dayanıyor olabilir. Gebelikte vajinal enfeksiyon oluşumu, daha fazladır. Bu nedenle vajinal enfeksiyonlara neden olabilecek durumlardan kaçınılmalıdır.

Hamilelikte vajinal enfeksiyon bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte vajinal enfeksiyon erken doğum gibi bazı riskler taşımasıyla bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle böyle bir durumda kesinlikle hekime başvurulmalıdır. Özellikle bakteriyel ve mantar kaynaklı vajinal enfeksiyonlar oldukça basit bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Vajinal iltihap varken hamile kalınır mı?

Vajinal enfeksiyonlar eğer ilerlemişse, yalnızca vajinanızı etkiler. Hamile kalmak için vajinanızın pek bir etkisi yoktur. Gebelik, spermin tüplerde yumurtayla buluşup döllenmesi ve rahme tutunması ile ilgilidir. Ancak enfeksiyonların ilerlediği durumlarda tüpler tıkanabilir ve gebelik şansı azalabilir.

Vajinal enfeksiyon kanama yapar mı?

Vajinal enfeksiyonlar, cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama yapabilir. Bu durum, vajinitin belirtileri arasında yer alır.

Vajinal enfeksiyon adet geciktirir mi?

Adet döngüsü hormonlar ile ilgilidir. Vajinal enfeksiyonlar birtakım nedenler ile vajinanın enfekte olması, iltihaplanmasıdır. adet gecikmesi ve vajinit arasına bir bağ bulunmaz. Vajinal enfeksiyon, adet gecikmesine neden olmaz.

Vajinal mantar idrar yolu enfeksiyonu yapılır mı?

Vajinal mantar enfeksiyonu idrar yolu ile ilişkili olabilir. Çoğu vakada görünen idrar sırasına yanma gibi belirtiler durumunda, doktorunuza başvurmalısınz.

Vajinal enfeksiyon karın ağrısı yapar mı?

Vajinal enfeksiyonların en belirgin özellikleri cinsel birleşme sırasında yanma, ağrı; vajinal akıntının kötü kokulu olması, akıntının renginin değişmesi, vajina ve çevresinde kızarıklık ve kaşıntıdır. Karın ağrısı başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir ve en yakın zamanda bir hekime başvurulmalıdır.

Vajinal enfeksiyon kaç günde geçer?

Doğru bir tedavi planlaması ve vajinitin neden kaynaklandığının tespit edilmesinden sonra  bakteri veya mantar kaynaklı vajinal enfeksiyonlar birkaç hafta içerisinde etkileri bakımından tedavi edilebilir. En doğru bilgiyi hekiminiz verecektir çünkü her hastanın farklı durumları söz konusu olabilir. Diğer yandan tedavi altta yatan nedene göre daha uzun soluklu olabilir.

Vajinal Enfeksiyon Olanların Yorumları

Vajinal enfeksiyon problemi yaşayan kadınların sorduğu soruları ve cevaplarımı altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Unutmamalısınız ki altta yer alan yorumlar ve cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Siz de konuyla ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Vajinal mantar tedavisi için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Vajinal Enfeksiyon, Mantar ve Vajinit ile İlgili Aklınıza Takılan Soruları Online Görüntülü Görüşme ile Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel&#;e İletebilirsiniz

Online Görüntülü Görüşme Hakkında Detaylı Bilgi ve Randevu İçin Tıklayınız

 Son Güncelleme:

Hamilelikte Yeşil Akıntı Neden Olur Ve Nasıl Ge&#;er? Gebelikte Yeşil Akıntı Bebeğe Zarar Verir Mi

Hamilelik sırasında kadınlar bazı sorunlar ile karşılaşabilirler. Bu sorunlardan en sık görüleni yeşil akıntıdır. Hamilelik sırasın ortaya çıkan yeşil akıntının kıvamı ince, rengi şeffaf ve biraz kokulu olabilmektedir. Son derecede dikkat edilmesi gereken ve diğer adı leukorrhea olan bir durumdur. Hamilelikte yeşil akıntı neden olur? Nasıl geçer? Gebelikte yeşil akıntı bebeğe zarar verir mi tüm detayları ile derledik.

Hamilelik öncesinde ve sonrasında olduğu gibi yeşil akıntılar meydana gelebilir. Bu durum genel olarak vajinal enfeksiyon işareti olarak gösterilir. Tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda daha ciddi problemlere neden olabilir.

Hamilelikte Yeşil Akıntı Neden Olur?

Hamilelik sırasında kadınlarda yeşil akıntılar meydana gelebilir. Vajinal enfeksiyon ve fiziksel olarak bulaşan hastalıklar, hamilelik sırasında yeşil akıntının ana kaynaklarıdır. Hamilelik sırasında kokuşmuş, yeşil veya sarı bir akıntı, örneğin trikomonas vajiniti, bel soğukluğu veya klamidya gibi fiziksel olarak iletilen enfeksiyonların bir göstergesi olabilir. Trikomonas vajiniti, hamilelikte normal olan cinsel ilişki ve idrar ihtiyacı sırasında ağrı ve yanmaya neden olan bir enfeksiyon çeşididir. Bu durumlarla birlikte yeşil akıntıya neden olan durumlar şu şekildedir;

Amniyon sıvısında sızıntı,

Tampon gibi yabancı bir cismin vajinada bırakılması,

Bakteriyel vajinoz,

Pelvik inflamatuar hastalığı,

İdrar yolu enfeksiyonları,

Vajinal siğil

Mantar

Nasıl Geçer?

Her anne adayı için vajinal yeşil akıntı tedavisi farklılık gösterebilir. En önemlisi, akıntıya neden olan değişkenler sabit değildir ve bu hastalığın kaynağını yok etmek için bir tedavi tekniği uygulanmalıdır. Bu nedenle gebelikte olağan dışı vajinal akıntıya neden olan hastalığın çeşidine karar verildikten sonra tedavisi bu şekilde yapılır.

Vajinal enfeksiyon tedavisinden sonra, vajinal yeşilliğin normale dönmesini sağlamak amacıyla birkaç tablet, fitil veya doğal ilaçlar uygulanabilir. Hamilelikte yeşil akıntı tedavisi sonrası vajinal vejetasyonun eski haline dönmemesi durumunda kaşınma ve akıntı tekrarlayabilir. Sonuç olarak vajinal akıntı ve kaşınma tedavisinden sonra vajinal flora kontrol eden ilaçlar eklenmelidir ve tedaviye bu şekilde devam edilmelidir.

Anne veya anne adayları enfeksiyona neden olan mikroskobik organizmaların türüne ve mikroorganizmaların yaşam biçimindeki tepkilerine bağlı olarak, farklı anti-mikrobiyaller, kremler ve fitiller uygulanarak çok iyi bir şekilde tedavi edilebilir. Maya hastalıklarının ortaya çıkması, vajinaya normalde jel veya krem olarak uygulanan mantar önleyici ilaçlar verilir. Bakteriyel vajinoziste anti-enfeksiyon veya krem tedavisi uygulanırken, trikomoniyaz enfeksiyonundan kaynaklanan yeşil veya sarı salınımın tedavisi için reçete onaylanmaktadır. Maya veya bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu sarı veya yeşil vajinal akıntı tedavisine başladıktan birkaç hafta sonra olumlu sonuçlar alınabilir. Bununla birlikte, hastalık tekrar ederse, hamilelikten sonra tedaviye devam etmek çok önemli olabilir.

Gebelikte Yeşil Akıntı Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik sırasında yeşil veya sarı akıntı çok sayıda vajinal enfeksiyonun bir göstergesi olduğundan, tedavi edilmediğinde hem anne hem de bebek için zararlı durumlara sebebiyet verebilmektedir. Bu soruna müdahale edilmediği takdirde kalıcı hale gelerek hastalığı yaygınlaştırabilir ve bunun sonucunda rahim, yumurtalıklar ve tüplerde iltihaplanmalar meydana gelebilir.

Hamilelik sırasında açık yeşil akıntı, idrar yolu enfeksiyonunu gösterdiğinden, bu iltihaplanma tedavi edilmediğinde yayılarak böbrek tahrişine neden olabilir. Ayrıca hamile bayanlarda yeşil akıntının nedeninin fiziksel olarak bulaşan enfeksiyonlar olduğunu varsayarsak, anne olacak kişiler ve onların partnerlerinin tedavisi hayati önem taşımaktadır. Bu enfeksiyonların tedavi edilmemesi durumunda anne karnındaki bebek kötü etkilenebilir ve doğum anında bebeğe çeşitli tahrişler bulaşma tehlikesi olabilir. Aynı şekilde, hamilelik sırasında tedavi edilmeyen vajinal enfeksiyonlar, başarısız doğum ve zamansız doğum tehlikesini arttırır ve çocuğun ölümüne neden olabilir.

False

Mantar enfeksiyonu hamilelikte diğer zamanlara göre özellikle 2. trimesterde daha sık olur. Mantar enfeksiyonunun gebeliğe hiçbir zararı olmaz. Fakat kontrol etmek daha zor. Eğer rahatsızlık vermiyorsa tedavi etmek için uğraşmamak gerekir.Mantar enfeksiyonu vajendeki asidik ortam bozulunca ortaya çıkar.

Gebelikte hormonal değişiklikler ve vajen salgısında şeker artışı nedeniyle mantar enfeksiyonu artar.

Mantar Enfeksiyonun Nedeni

Mantar enfeksiyonu bir yada daha fazla sebepten ortaya çıkabilir:

Mantar Enfeksiyonun Bulguları

Mantar enfeksiyonunda:

Mantar enfeksiyonuna benzer bulgular olsada bazen muaynede başka enfeksiyonlar tespit edilebilir. Klamidya, gonere ve trikomoniazis gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bakteriyel vajinozis mantara benzer şikayetler oluşturabilir. Bu sebepten dolayı mutlaka muayene olmak gerekir.

Mantar Enfeksiyonun Bulguları

Tanı muayene ile konur. Şüphede kalındığında vajenden akıntı lam üzerine alınarak mikroskopta incelenerek kesinleştirilir.

Mantar Enfeksiyonun Gebelikte Tedavisi

Gebelikte mantar tedavisinde vajinal krem ve fitiller tercih edilmeli. Ağızdan ilaçların güvenliği henüz tam olarak bilinmiyor.

Gebelikte mantardan kurtulmak gün sürebilir.

Mantar Enfeksiyonundan Korunma

Mantar enfeksiyonundan korunmak için:

Kadınların Korkulu Rüyası: Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Kadınların Korkulu Rüyası: Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özlen Emekçi Özay Kadınların Sık Yaşadığı Vajinal Mantar Enfeksiyonu Hakkında Bilgiler Verdi. Bu Hastalığa Birçok Faktörün Neden Olduğunu, En Önemli Belirtinin Vajinada Kaşıntı Olduğunu, Tanısı Kolay Konulan Bir Hastalık Olduğu Gibi Tedaviye Kolay Cevap Veren ve Tekrarlama Riski Fazla Olan Bir Hastalık Olduğunu Belirtti.

Vajinal Mantar Enfeksiyonları Tedaviye Kolay Cevap Vermekte
Vajinal mantar enfeksiyonunun antibiyotik kullanımı ve gebelik gibi nedenlerle ortaya çıkan bir durum olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, vajinal mantar enfeksiyonunun tedaviye kolay cevap verebilen bir enfeksiyon olduğunu belirtti. Kronik vajinal mantar enfeksiyonunun hem cinsel hem de psikolojik sorunlara neden olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, vajinal mantar enfeksiyonlarına yol açan mikroorganizmalardan en sık görülenin Candida Albikans adı verilen bir maya hücresi olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay şöyle devam etti: “Vakaların %67 &#; 95 arasında bu mantar hücresi sorumlu olarak bulunduğundan, vajinal mantar enfeksiyonları genelde vajinal kandidiyazis tanımlanır. Candida Albikansın vajinada zaten normalde bulunan bir organizma mı olduğu yoksa belirti vermeye kadınlarda saptandığında mutlaka tedavi edilmesi gereken bir patojen mi olduğu günümüzde dahi açıklığa kavuşturulamamış bir sorudur. Erkek semeninde üretilemediği için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilemez. Ancak yapılan araştırmalarda eşlerin benzer tipte mantar hücresi taşıdıkları saptandığı için pek çok hekim tedavide eş tedavisi de uygulamayı uygun görmektedir.”

Uzm. Dr. Özlen Emekçi : “Vajinal Mantar Enfeksiyonları Havuzdan Bulaşmaz.”
Vajinal mantar enfeksiyonunun genellikle başkasından bulaşmadığını söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, kişinin kendi vajinasında bulunan maya hücrelerinin çeşitli nedenler ile aktif hale gelip enfeksiyon yaratmasıyla oluştuğunu belirtti. Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay şöyle devam etti: “Vajinal Mantar enfeksiyonlarının havuzdan veya bunun gibi yerlerden bulaşması söz konusu değildir. Bu enfeksiyonlar çok nadiren cinsel ilişki ile bulaşabilir. Bir kadında mantar enfeksiyonu olması mutlaka cinsel ilişki ile bulaştığı anlamına gelmez. Hayatında hiç cinsel ilişkide bulunmamış bakire kızlarda hatta küçük çocuklarda bile mantar enfeksiyonu olabilir.”

Birçok Faktör Hastalığı Tetiklemekte
Vajinada belirti vermeden bulunan belirli bir mayanın vücutta fazla gelişmesinden ötürü bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve fiziksel bir durum olan kandida mantarlarının çeşitli faktörlerin etkisi ile aktif hale geçtiğini söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi, kandida mantarlarının aktif hale geçmesi ile birlikte kişilerde klasik belirtilerin ortaya çıktığını belirtti. Vajinal mantar enfeksiyonlarını tetikleyen birçok faktörün olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, bu faktörlerin vücudun antijene karşı gösterdiği etki olan İmmünosupresyon, kullanılan doğum kontrol hapları, rahim içindeki araç, hormon kullanımı, giyilen naylon giysiler, lokal alerjenler, metabolik hastalıklar, şişmanlık, rahim ağzında yara olması ve radyasyon gibi etkenlerin vajinal mantar enfeksiyonunu tetikleyen faktörler olarak gösterildiğini belirtti.

Kadınların Korkulu Rüyası: Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Antibiyotik Kullanımı Hastalığı Tetiklemekte
Geniş spektrumlu olarak tabir edilen güçlü antibiyotiklerin vajinanın pH dengesini bozarak mantar enfeksiyonunu tetikleyebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay şöyle devam etti: “Risk faktörlerinden biri olan gebelik döneminde ise son üç ayda hücresel bağışıklık sisteminin zayıflaması ile kandida gelişimi kolaylaşır. Yine gebelikte vajinada glikojen adı verilen maddenin artışı da bu olayı hızlandırır. Vajinada glikojenin artmasına ise kanda östrojen ve progesteron miktarının yükselmesine neden olur. Vajinal mantara sebep olan şeker hastalığı ise kan şeker düzeylerinin dengesiz seyrettiği kontrolsüz diyabette, idrar ve vajinal salgılarda şeker düzeyleri artar, bu da mantar için uygun bir ortamdır. İlaçlar ya da sistematik hastalıklar sonucu hücresel bağışıklık sisteminin baskılanması kandida mantarlarının oluşmasını hızlandırır.”

Doğum Kontrol Hapları Hastalığın Oluşumuna Uygun Zemin Hazırlamakta
Eski tip yüksek doz doğum kontrol haplarının kandida mantarları için uygun zemin hazırladığına dair bir görüş olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, günümüzde düşük doz ilaçlar ile bu görüşün geçerliliğini yitirdiğini belirtti. Vajinal mantarların oluşmasında rahim içi araçların etkisinin ne olduğu bilinmemekle birlikte kandida mantarlarına zemin hazırlayan faktörler arasında gösterildiğini söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, hormon kullanımının östrojen ve progesteron içeren ilaçların alımının kandida mantarlarının görülme oranını artırdığını belirtti. Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay şöyle devam etti: “Naylon giysiler özellikle kilolu kadınlarda giyilen naylon giysiler ve çamaşırlar bölgede sıcaklık ve nem artımına neden olurlar. Bu durum mantar hücreleri için altın değerinde bir fırsattır. Gelişen enfeksiyon tekrarlama ve kronikleşme eğilimindedir. Lokal alerjenler renkli tuvalet kağıtları, parfümler, yüzme havuzundaki ilaçlar, tampon ve pedler alerjiye neden olabilirler. Alerjik zemin üzerinde ise daha sonra mantar enfeksiyonu gelişebilir. Metabolik hastalıklar tiroid hormonu bozukluğu gibi hastalıklar kandidiazis için uygun zemin hazırlar. Şişmanlık, Kronik servisit, ve Radyasyon vajinal enfeksiyona yol açmaktadır.”

En Önemli Belirti Vajinada Kaşıntı
Vajinal mantar enfeksiyonunun en önemli ve en sık görülen belirtisinin kaşıntı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, bu kaşıntının geceleri şiddetlendiğini ve sıcağın etkisi ile de artığını belirtti. Hastaların çoğunda dış genital organlarda yanma olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, özellikle idrarın değdiği bölgelerde şiddetli yanma hissinin yaşandığını belirtti. Bazı hastalarda cinsel ilişki esnasında da ağrı olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi, vajinal kandidiazisde akıntının her zaman olmadığını belirtti. Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay şöyle devam etti: “Eğer mevcut ise bu akıntı beyaz renkli ve içerisinde süt ya da peynir kesiği şeklinde tanımlanan ya da kireç benzeri nitelendirilen parçacıklar bulunur. Akıntıda kötü koku görülmez. Kokunun olması kandidiazise eşlik eden ikinci bir enfeksiyonun varlığını akla getirmelidir. Vulva ve vajinada kızarıklık ve şişlik olabilir. Vajina duvarında mantar plakları bulunabilir. Bunların görülmesi kandidiazis için tipiktir. Kaşımaya bağlı olarak vulva derisinde soyulmalar ve küçük kanamalar olabilir.”

Tanısı Kolay Bir Hastalık
Vajinal mantar enfeksiyonlarının tanısının güç olmadığını söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, genelde muayene esnasında hastanın şikayetleri ve muayene bulgularının bir arada değerlendirilebilindiğini ve laboratuar tetkikine gerek kalmadan tanı koyulabildiğini belirtti. Vajinal kandidiazisde kültür almanın rolü olmadığını söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, bunun yerine alınan akıntı örneğinin potasyum hidroksil ile muamele edildikten sonra mikroskop altında incelenmesi ve tipik mantar psödohiflerinin görülmesinin tanıyı kesinleştirdiğini belirtti.

Hastalık Tekrarlanabilmekte
Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinin hem çok kolay ayni zamanda hem de çok zor olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, tedavi ile akut şikayetlerin büyük bölümünün giderildiğini belirtti. Ancak hastaların % oranında hastalığın daha sonra tekrarlandığını söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, bir yıl içinde en az dört defa vaginit atağı geçirilebilindiğini ve bu durumda tekrarlayan enfeksiyonlardan da söz edildiğini belirtti. Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay şöyle devam etti: “Bu yeniden atakların nedeni mantar mayalarının vajinadaki sağlam dokuların içine girerek derinlere kadar ilerlemesi ve burada sessiz kalmaları ve ilaçlardan da etkilenmemesi olarak açıklanmaktadır. Vajina hücreleri sürekli bir yenilenme içinde bulunduğundan üstteki hücreler dökülüp alttaki hücreler yüzeye çıktıkça bu mayalarda yüzeye yaklaşmakta ve uygun ortam bulunduğunda yeniden enfeksiyona neden olmaktadır.”

Tedavi Sırasında İlaçların Düzenli Şekilde Kullanılması Gerekmekte
Tedavide hem sistematik olması gerektiği gibi ilaçlarında düzenli şekilde kullanılması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, lokal ilaçların hem fitil hem de krem şeklinde olabileceğini belirtti. Ağızdan alınan sistematik tedavide tek günlükten bir haftalığa kadar tedavi protokolleri ve ilaçların mevcut olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, ayni durum vajinal ovüller içinde geçerli olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay şöyle devam etti: “Tedavi esnasında naylon giysiler giyilmemesi, çamarşıların pamuklu olması, kaynatarak yıkanması ve buharlı ütü ile ütülenmesi, dar giysilerden kaçınılması, vajinan su ile yıkanması bunun yerine nört pH derecelerine sahip ve bu amaçla üretilmiş sıvı sabunlarının kullanılması tedaviyi kolaylaştırır.”

Haberler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası