bentonit ne için kullanılır / Bentonit - Vikipedi

Bentonit Ne Için Kullanılır

bentonit ne için kullanılır

kaynağı değiştir]

Başlangıçta Wyoming'de (ABD) Ford-Benton yakınlarında bulunmuştur. Kolloidal özellik gösteren, plastisitesi yüksek olan bir kil çeşididir. Amerika'da Bentonit adı altında tanınmıştır. Daha sonra Fransa'nın Montmorillon bölgesinde de aynı kil bulunduğundan bu kil mineraline Montmorillonit adı verilmiştir. Bentonitle birlikte kuvars, mika, feldspat, pirit ve diğer bazı mineraller bulunur.

Kil mineralinin bir çeşidi olan bentonitin genel kimyasal formülü; (Na,Ca) (Al,Mg) 6(Si4O10) 3(OH) 6 .n H2O'dur.

Sıvı temasında bulunduğunda sıvıyı emerek şişer topaklaşır. Bu sayede sıvı teması gerçekleşen bölge kolayca ayrılabilir. Kedi kumu olarak kullanılmasının başlıca nedeni topaklaşma özelliğidir.

Üretim[değiştir

Bentonit kili nerelerde kullanılır? Bentonit kilinin faydaları ve zararları nelerdir?

Bentonit kili nerelerde kullanılır? Bentonit kilinin faydaları ve zararları nelerdir?

Volkanik kayaçların camsı yapısını kaybetmesiyle birlikte oluşan bentonit, saç ve cilt bakım maddelerinin ham maddesini oluşturmaktadır. Doğal bir kil olan bentonit'in birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Son zamanlarda sıkça araştırılan bentonit nedir? Bentonitin zararları nelerdir? Bentonit kili hakkında merak edilen tüm bilgiler haberimizde...

Farklı amaçlarda kullanıma uygun ve doğal bir kil olan bentonit, yumuşak, gözenekli yapısı dolayısıyla kolayca şekil verilmektedir. Bilimsel olarak camsal magmatik kayaçların, genellikle volkanik kül ve küflerin kimyasal ayrışmasına bağlı olarak kristalleşmesi yani devitrifikasyonu sonucu olmuştur. Türkiye'de Tokat Reşadiye, Gelibolu Yarımadası, Eskişehir, Ankara gibi bölgelerde bulunmaktadır. Bir kil çeşidi olan bentonit, bir çok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Son dönemde sıkça adını duyum arattığımın bentonit kili hakkında merak edilen tüm haberleri yazımızda derledik. Peki bentonit zararları nelerdir? Bentonit hastalığa iyi gelir mi?

bentonit kili nedir

bentonit kili nedir

BENTONİT NEDEN KULLANILIR?

Bentonit kilinin içerisinde barındırdığı elektromanyetik negatif yükler bulunduran kil, vücuttan toksinleri atmasında yardımcı olmaktadır. Probiyotiklerin gelişmesinde ve hücrelerin rahatlamasında önemli görev üstlenmektedir. Ayrıcı bentonit kili pH seviyesinin dengelenmesine katkı sağlamaktadır. Ağız yoluyla alınan bentonit ise vücuttaki zararlı maddelerin bağırsaklardan kan dolaşımına karışmasına engel olmaktadır. Diş ve diş eti gibi ya da bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de kalkan görevi görmektedir.

bentonit cilde faydaları

bentonit cilde faydaları

BENTONİT KİLİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Kullandığımız ürünler her insanda farklı reaksiyonlar göstermektedir. Bu nedenle kullanılan her ürün farklı reaksiyon gösterdiği zaman bir doktora başvurulması gerekir. Peki bentonit kilinin zararları nelerdir?

  • Bentonit su çeken bir madde olduğundan dolayı kabızlık sorunu ile karşı karşıya bırakabilir
  • Kullanılan ilaçlarla birlikte farklı reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Tuvalete daha sık gitmeye sebep olabilir.

bentonit nerelerde kullanılır

bentonit nerelerde kullanılır

BENTONİT KİLİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Cildi antibakteriyel özelliği sayesinde kirlerden arındırır ve rahatlatır
  • Cildin yenilenmesinde katkı sağlar 
  • Bağışıklık siteminin güçleşmesinde öncü rol oynar
  • Vücudun iyileşmesinde ve ph düzeyinin doğru seviyede kalmasına yardımcı olur
  • Dişlerin beyaz gözükmesinde yardımcı olur
  • Dolgun ve sağlıklı saçlar için yardımcı olur

bentonitin zararları nelerdir

bentonitin zararları nelerdir

BENTONİT KİLİ NERELERDE KULLANILIR?

Bentonit kil haricinde, diş macunu, kil lapası, saç maskesi ve kil banyosu şeklinde birçok alanda kullanılmaktadır. Bölgesel olarak uygulandığında ise patojenlere tutunarak bölgesel temizliği sağlamaktadır. Kalsiyum ve magnezyum içerdiği için diş konusunda oldukça fayda sağlamaktadır. Birçok alanda yaygın olarak kullanılan bentonit kili, döküm kumu, kedi kumu, ilaç sanayisi, boya sanayisi gibi alanlarda da kullanılmaktadır.

bentonit nedir

bentonit nedir

Hernovir krem ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Hernovir krem nasıl kullanılır?

İLİŞKİLİ HABER

Hernovir krem ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Hernovir krem nasıl kullanılır?2022-2023 kadın trençkotları! Trençkotlarla kombin nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

2022-2023 kadın trençkotları! Trençkotlarla kombin nasıl yapılır?

Bentonit kili nedir, ne işe yarar, içilir mi? Bentonit hakkında merak edilenler...

Bentonit nedir, içilir mi? Volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması ve bozulmasıyla olan kil, kozmetikten, sanayiye, sağlığa kadar birçok alanda kullanılıyor. İşte Bentonit hakkında merak edilenler…

Bentonit nedir, içilir mi?

Alüminyum ve magnezyum bakımından zengin volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması sonucu oluşmuş, ağırlıklı olarak montmorillonit içeren killer ‘bentonit’ olarak tanımlanır.

Bentonit, volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması ve bozulmasıyla oluşmuş çok küçük kristallere sahip kil minerallerinden (başlıcası montmorillonit) oluşan çokça su emip şişen, iyonlaşma kapasitesi yüksek, sondaj çamuru, katalist, boya, plastik, dolgu vb. konularda kullanılan toprağımsı bir madene verilen ticari bir isimdir. Bentonitin mineralojik, kimyasal bileşimine; sanayi ve mühendislik uygulamaları ile benzer kullanım alanlarına göre farklı sınıflandırılmaları vardır. Burada, sanayi ve mühendislik uygulamaları için yapılan sınıflandırma verilmiştir. Bunlar: -Döküme uygun Wyoming ürünü %85’i 200 mesh bentonit bentoniti, -Soda külüyle işleme sokulmuş, döküme uygun ağartma toprağı (fuller earths), -Soda külüyle işleme sokulmuş, mühendislik işlerine uygun ağartma toprağı (fuller earths), -OCMA özel ürünü, -API özel ürünü, Ayrıca son yıllarda ‘kedi kumu’ olarak kullanılan bir bentonit ürünü ile ‘beyaz bentonit’ de bu sınıflandırmada yer almaktadır.

Bentonit içilir mi?

Bentonitin içilir olup olmadığına ilişkin farklı yorumlar mevcut. İçilebilir bentonit kil, vücuttaki zararlı patojenlere bağlanarak bu zararlı maddelerin bağırsaklardan kan dolaşımına karışmasını engelliyor ve vücuttan atılımını kolaylaştırıyor. Sıvı olarak tüketilebildiğinde kolon temizliği, mide rahatsızlıklarının giderilmesi, mineral takviyesi ve detoks için kullanılabiliyor. Ancak bunun aksini söyleyen görüşler de var. Bentonitin içinde alüminyum olması başta alüminyum zehirlenmesine peşine alzheimer, parkinson, demans gibi hastalıklara sebep olduğunu belirlen çalışmalar da var.

2004 yılında Dicle Tıp Dergisi’nde yayımlanan Abdurrahim Dalgıç ve Orhan Kavak’ın Kil Mineralleri ve Sağlık başlıklı makalede içilebilir killer için şu ifadeler kullanılmıştır:

“Gastrointestinal koruyucu olarak kullanılan kil mineralleri poligorskit ve kaolinit mineralleridir. Bunların tedavide kulanım nedenleri, yüksek alan yoğunluğu ve emme kapasiteleridir. Bu mineraller, mide ve bağırsak mukozasına yapışarak onları korur ve toksinleri, bakterileri ve hatta virüsleri emerler. Ancak, aynı zamanda bazı enzim ve yararlı elementleri de saf dışı ederler. Bundan dolayı uzun süreli kullanımları ters etki yapabilir. Bu mineraller hastaya tablet, süspansiyon ve toz şeklinde verilir, bazı ortam asitleri tarafından kısmen parçalanabilmesine rağmen, bağırsakta ve sulu ortamlarda çözünmedikleri için dışkı yoluyla vücuttan atılırlar. Genellikle simektit minerali, yüksek alan yoğunluğuna ve emme kapasitesine sahip olmasına rağmen, gastrointestinal koruyucu olarak kullanılmaz, çünkü mide hidroklorik asiti (pH 2) ve/veya bağırsak hidroklorik asiti (pH 6) ile temasa geçtiğinde etkisi yok olur”

Bentonit kullanım alanı nedir?

Bentonitin koloidal özelliği ve yüksek plastisitesi nedeniyle dökümde kalıp malzemesi olarak kullanılan kumları bağlayıcı özelliği vardır. 

Sondaj çamurunun ağdalı bir duruma gelmesini, kırıntıların yukarı taşınmasını su kaçaklarının önlenmesini sağlar.

Yağların rengini açmada kullanılan, Ca-Bentonitlerin asit aktivasyonu ile yüzey alanları ve kristal içindeki boşluklar genişletilir, Fe, Ti, Ca, Na ve K, kil minerallerin kristal kafes yapısından ayrılır, boşluklarında H+ - bağları oluşturularak, ağartma toprağına dönüştürülür ve bitkisel yağların (zeytiyağı, ayçiçeği, mısır, susam, soya, palmiye, kanola, pamuk yağları gibi) rafinasyonunda filtre malzemesi olarak kullanılır.

Bağlayıcı ve plastik özelliğe sahip bentonit demir tozlarının peletlenmesinde kullanılır.

İnşaat mühendisliğinde temel ve baraj yapılarında su ve sıvı sızdırmazlığını elde etmede,

Şarap ve meyve sularının berraklaştırılmasında, -Hayvan yemi yapımında,

İlaç, kağıt, lastik sanayiinde dolgu malzemesi olarak,

Çimento sanayiinde, seramik sanayiinde katkı malzemesi olarak,

Petrol rafinasyonunda,

Atık suların temizlenmesinde,

Boya sanayiinde ve yangın söndürücülerde,

Gübre yapımı ve toprak ıslahında kullanılır.

Bentonit kili nedir?

Bentonit kili ince, yumuşak bir dokuya sahip doğal bir kildir. Su ile karıştırıldığında bir tür macun oluşturur. Bazı kişiler bu macunu isilik ve akne gibi sorunları tedavi etmek için kullanırken diğerleri bu kili saç maskesi yapmak gibi veya kozmetik amaçlar için kullanır.

Bentonit kili faydaları

Suyla karıştırıldıktan sonra negatif elektrik yüklü bir ortam oluşturan sodyum bazlı doğal bentonit, yapısı gereği toksinleri vücuttan çıkartıyor, içerdiği mineraller de deri tarafından emiliyor. Bu nedenle bentonit kili cilt bakım maskelerinde hammadde olarak kullanılır.

Bentonit kili negatif yüklüdür, ancak sıvı ile aktive edildiğinde, pozitif yüklü iyonlarla dolar ve toksinleri çeker. Toksinlere bağlanır ve maske sayesinde toksinler hızla dışarı atılır.

Bentonit kili bu özelliği ile kafa derisinden fazla miktarda pislik ve yağ çeker. Bu da kepek, saç derisi yaraları ve diğer sorunların riskini azaltır.

kaynağı değiştir]

Ana madde: Bentonit üretimine göre ülkelerin listesi

2011 yılında ABD, dünya üretiminin neredeyse üçte bir payıyla bentonitin en büyük üreticisi oldu ve onu Çin ve Yunanistan izledi.[2]

Yüksek dereceli doğal sodyum bentonitin çoğu, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında, Güney Dakota'daki Black Hills ile Wyoming'in Bighorn Havzası ile Türkiye'nin Reşadiye bölgelerinde üretilmektedir. Karışık sodyum / kalsiyum bentonit Yunanistan, Avustralya, Hindistan, Rusya ve Ukrayna'da çıkarılmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, kalsiyum bentonit öncelikle Mississippi ve Alabama'da çıkarılır. Kalsiyum bentonit üreten diğer önemli yerler arasında Yeni Zelanda, Almanya, Yunanistan, Türkiye, Hindistan ve Çin bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır