maracuja faydaları / Passiflora - Tropikal Meyveler

Maracuja Faydaları

maracuja faydaları

Çarkıfelek meyvesi nedir, faydaları nelerdir diye sorgulanıyor. Yararlarının gündeme gelmesiyle vatandaşlar tarafından da araştırılan çarkıfelek meyvesi; uykusuzluk, depresyon, stres giderme gibi sorunlara iyi gelmektedir. Passiflora bitkisinin meyvesi olan "passion fruit" vatandaşların dikkatini çekti. Peki çarkıfelek meyvesi nedir, faydaları nelerdir? Çarkıfelek meyvesi nasıl yenir, nerede yetişir?

ÇARKIFELEK MEYVESİ NEDİR?

Çarkıfelek meyvesi dışı kabuklu ve sert olurken içi tohumlu ve sulu bir meyvedir. Sulu bir meyve olduğu için çabuk tüketilmedir. Çoğunlukla Güney Afrika, Güney v e Kuzey Amerika, Asya, Avrupa, Avusturalya ve Brezilya'da yetişir. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılmayan meyve, soğuğa dayanıklı değildir. En fazla -1, -2 derecelerine kadar dayanmaktadır. Mor ve sarı olarak iki çeşidi bulunur.

ÇARKIFELEK MEYVESİ FAYDALARI NELERDİR?

  • Çarkıfelek meyvesi tam olarak vitamin kaynağıdır. İçinde C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve B5 vitamini dışında bol miktarda kalsiyum, fosfor ve protein bulunur. Ayrıca içinde harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol adlı maddeleri de vardır.

  • B vitaminleri deposu, C vitamini ve minerallerce zengin olan passiflora meyvesi, içeriğindeki passiflorin adlı madde sayesinde sakinleştirici özelliğe sahiptir.

  • Stres ve uykusuzluk sıkıntıları için tüm dünyada kullanılmaktadır.

  • Bağışıklığı güçlendirir ve göz sağlığı için kalkan vazifesi görür.

  • Kolestrol ve trigliseritlerin düşmesine yardım eder.

  • Kilo verilmesine destek olur.

  • Antioksidan görevi görür.

  • Kokusu nefesinizin ferahlamasını sağlar.

  • Kan dolaşımına destek olur.

  • Psikolojik rahatsızlıklarda serotonin yükselmesini sağlayan doğal bir sakinleştiricidir. Bu sebeple stres, anksiyete ve deprosyana iyi gelir. Serotenin seviyesinin yükselmesi mutluluk hissinin artmasını sağlar.

  • Demir eksikliğini giderir ve lif bakımından oldukça zengindir.

  • Cinsel gücü arttırır.

  • Kemikleri güçlendirir.

  • Menopoz dönemindeki sıkıntıların hafiflemesini sağlar.

  • Ağrı kesici özelliği bulunur. Spazm ve krampların geçmesini sağlar.

  • İdrar yolundaki hastalıklarla mücadele eder.

ÇARKIFELEK MEYVESİ NASIL YENİR?

Passiflora meyvesinin kabuğu mor ve buruşuk olanları yenilmelidir. Ortadan ikiye ayırdıktan sonra kaşık yardımıyla tüketilir. Tatlılarda da kullanılabilen çarkıfelek meyvesi, yoğurt ve dondurmaya eklenerek de yenebilir.

ÇARKIFELEK MEYVESİ BESİN DEĞERİ NE?

gram çarkıfelek meyvesinin içinde bulunanlar şöyledir:

Kalori: 97 kcal
Yağ: 7 gram
Potasyum: mg
Sodyum: 28 mg
Karbonhidrat: 23 gr
Şeker: 11 gram
Diyet lifi: 10 gr
A vitamini: IU
C vitamini: 30 mg
Kalsiyum: 12 mg
Demir: 6 mg
Magnezyum: 29 mg

Nur funduszeue.info - SEO Editörü

Haber 7 - Nur Saydan

Maracuja meyvesi halk arasında çarkıfelek meyvesi olarak bilinmektedir. Sürüngen bir bitki olduğundan bahçe çitlerinin bulunduğu bölgede ekilerek hızlı yukarıya doğru büyüme gösterir.

Maracuja Meyvesi Nedir? Nerede Yetişir?

Maracuja meyvesi meyve suyu, dondurma, tatlı ve kokteyllerde kullanılan bir meyvedir. Bu meyve tropikal bir meyve olduğu için genel olarak sıcak iklimlerde daha hızlı gelişebilmektedir.

Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Yenir?

Bazı meyvelerin kabukla yenilmesi içeriğindeki vitamin ve minerallerin vücuda alınmasını sağlar. Fakat çarkıfelek meyvesinin kabukları yenmediği için meyvenin baş kısmı bıçak yardımı ile kesilerek içi kaşıkla yenilmektedir. Sarı ve mor renkte olan kabukları soyulduktan sonra tatlı ya da diğer yiyecekler ile karıştırılmak için ezilerek de tüketilebilmektedir.

Maracuja Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

  • Psikolojik rahatsızlıklarda mutluluk veren bir meyvedir. Meyvenin dış görüntüsü iştah açıcı yapıdadır. Bunun yanında yenildikçe daha çok yeme isteği uyandırabilir. Fakat günde 2 adetten fazla tüketilmemesi önerilmektedir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarında iyileştirici etkisi olduğundan bu hastalıklarda doğal tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir. Bu meyvenin içerisinde bulunan vitamin ve mineraller doğal antibiyotik olarak bilinmektedir. Alternatif tıp tarafından sıkça kullanılır.
  • Ağrı kesici özelliği vücutta meydana gelen çeşitli bölgelerde ki ağrıları giderir. Ayrıca kramp ve spazmlar için tüketilebilmektedir.
  • Cinsel gücü ve cinsel isteği arttırıcı etkiye sahiptir. Bu meyvenin düzenli kullanımı özellikle kadınlar cinsel isteği daha da arttırmaktadır.
  • Kadınlarda adet düzensizliğini giderir ve adetten dolayı oluşan ağrıları en aza indirmektedir. Menopoz döneminde meydana gelen sıkıntıların giderilmesi için kullanılabilmektedir. Menopoz dönemindeki kadınlarda oluşan yüksek vücut ısısını da normale getirebilmektedir.
  • Uyku problemi olan kişilerde uykusuzluğu giderir. Stres kaynaklı uyku sorunlarında mutluluk verici bir meyve olduğundan kişinin daha sakin ve kaliteli uyku uyumasına yardımcı olur.
  • Kemiklerde güçlenme sağlar. Özellikle yaş ilerledikçe kemiklerde güçsüzlük meydana gelebilmektedir. Kemik erimesi gibi rahatsızlıklarda doğal tedavi edici etkisi bulunmaktadır. Yapılan tedavi yöntemine yardımcı olur.
Maracuja Meyvesinin Özellikleri Nelerdir?

Çarkıfelek meyvesi görüntüsü ve tadı ile herkes tarafından sevilebilen meyveler arasında yer alır. Eczanelerde satılan sakinleştirici şurupların yapımında sıkça tercih edilmektedir. Doğal sakinleştirici etkisi kişide depresyon eğilimlerini ortadan kaldırır. Bu meyvenin günlük kullanımdan fazla tüketilmesi kişide sürekli uyku hali yapabilmektedir. Bazı dönemlerde daha düzenli kullanılması kişinin vücut sağlığı için son derece önemli olacaktır. İnsan vücudunda meyveler vitamin ve mineral desteği sağlamaktadır. Maracuja meyvesi içerisinde bulunan C, B1, B2 ve B5 vitaminleri bolca bulunmaktadır. Bunun yanı sıra fosfor ve protein bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Kişinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden hastalıklara karşı vücudun direnç göstermesini sağlar. Ayrıca içeriğinde passiflora maddesi içeren bu meyve sakinleştirici etkisi olduğundan bu tarz ilaçlar içerisinde tercih edilebilmektedir. Sinirlilik ve depresyon durumlarında mutlaka tüketilmesi kişinin daha sakin yapı da olmasını sağlar.

Hot Shapers ile Yağ Yak!
Üstelik Şimdi İndirimde!

  • maracuja meyvesi
  • çarkıfelek meyvesi
  • maracuja meyvesi nedir
  • çarkıfelek meyvesi nasıl yenir

Çarkıfelek meyvesinin (Tutku meyvesi, passiflora meyvesi) sağlığa 9 faydası ve zararları

Çarkıfelek meyvesi tropikal bir meyvedir, anavatanı Brezilya, Paraguay ve Arjantin'dir. Çarkıfelek meyvesinin dış kabuğu mor ve buruşuk, iç kısmı ise etli, tohumlu ve suludur. C vitamini, A vitamini, E vitamini ve K vitamini açısından zengin içeriği ile bağışıklık sistemini destekler, Corona dahil viral ve bakteriyel hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur.

ÇARKIFELEK MEYVESİNİN (TUTKU MEYVESİ, PASSİFLORA, PASSİON FRUİT) FAYDALARI NELERDİR?

Çarkıfelek meyvesi binbir derde devadır. Çarkıfelek meyvesinin faydaları şöyledir:

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Çarkıfelek meyvesi (Tutku meyvesi) C vitamini, karoten ve kriptoksantin içerir. Bu besin içerikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur, hastalanmayı önler.

KAN BASINCINI DÜZENLER ve KALP SAĞLIĞINI KORUR

Tutku meyvesi (çarkıfelek meyvesi) kan basıncı seviyelerini düzenleyen önemli bir mineral olan potasyum açısından zengindir. Potasyum kan damarlarını genişletir ve kan akışını artırır. Bu özelliği ile kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

KANSERLE SAVAŞIR

Çarkıfelek meyvesi, kansere neden olan serbest radikallerle savaşan antioksidanlarla doludur. Ayrıca A vitamini, flavonoidler ve diğer fenolik bileşikleri içerir. Tüm bu vitamin ve faydalı maddeler kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Meyve ayrıca C vitamini içerir. C vitamini, serbest radikallerle savaşabilen ve kanser riskini azaltabilen güçlü bir antioksidandır.

SİNDİRİM SAĞLIĞINI DESTEKLER

Çarkıfelek meyvesi yüksek miktarda lif içeriği ile müshil görevi görür, bağırsakların çalışmasını hızlandırır, sindirim sağlına iyi gelir. Lif ayrıca kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve dışkı yoluyla zararlı besinleri atarak toplam kolesterol seviyelerini düşürür.

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR

Çarkıfelek meyvesi özellikle cilt için faydalı olan bir besin olan harika bir A vitamini kaynağıdır. Meyvedeki C vitamini, riboflavin ve karoten gibi diğer antioksidanlar da cilt sağlığına iyi gelir, ten rengini güzelleştirir ve erken yaşlanma belirtilerini geciktirir. Tutku meyvesi, yaşlanmayı önleyici etkiye sahip olabilecek piceatannol açısından da zengindir.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Tutku meyvesi magnezyum, kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Bu vitamin ve mineraller sayesinde kemikleri güçlendirir. Bu mineraller, diğer zengin kaynaklarla (yeşil sebzeler ve süt gibi) birlikte alındığında kemik yoğunluğunu korur ve osteoporozu önleyebilir.

KAN ŞEKERİ SEVİYESİNİ DÜZENLER

Düşük glisemik indeks seviyesi ve yüksek diyet lifleri ile tutku meyvesi kan şekeri seviyesini düzenlemekte etkili rol oynar. Tutku meyvesinin tohumları, vücutta insülin duyarlılığını artırabilen 'piceatannol' adlı bir bileşik içerir. Böylece şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır.

SOLUNUM PROBLEMLERİNİ ÖNLER

Tutku meyvesi, yüksek C vitamini içeriliği ile soğuk algınlığı, astım ve grip benzeri solunum problemlerine yol açan hastalıkları önlemekte çok önemli rol oynar. Göğüs ve burun boşluklarındaki balgam birikintilerinin incelmesine ve gevşemesine, vücuttan çabuk atılmasına yardımcı olur. Nefes almayı kolaylaştırır.

UYKUSUZLUĞA İYİ GELİR

Çarkıfelek meyvesi, stres veya uykusuzluk çekenlere önerilebilecek sağlıklı meyvelerdendir. Magnezyum açısından zengin içeriği ile uyku kalitenizi artırır.

ÇARKIFELEK MEYVESİ NASIL YENİR?

Çarkıfelek meyvesi satın alırken kabuğu mor ve buruşuk olanlar tercih edilmelidir.  Çarkıfelek meyvesinin kabuğu yenmez. Çarkıfelek meyvesinin tepesi biraz kesilir. Bir kaşık yardımıyla içindeki jelimsi madde ve çarkıfelek meyvesinin tohumları yenir.

Dilerseniz çarkıfelek meyvesinin bu içeriğini smoothielerinize, yoğurda, salatalarınıza katıp bu şekilde de tüketebilirsiniz.

Tutku meyvesini yani çarkıfelek meyvesini, posası ve tohumları ile yiyebilir, portakal sıkar gibi suyunu sıkabilir veya diğer shake ve meyve sularına ekleyebilirsiniz.

ÇARKIFELEK MEYVESİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Tutku meyvesi lif, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Diyabet tedavisine yardımcı olabilir, kan basıncını düzenleyebilir ve ayrıca kanser riskini azaltabilir. Ancak çok miktarda çarkıfelek meyvesi tüketilmesi aşağıda bildireceğimiz sağlık sorunlarına sebep olabilir:

  1. Çok miktarda tüketilmesi bağırsakları çok hızlandırıp ishale neden olabilir.
  2. Tutku meyvesi merkezi sinir sistemini uyarabildiğinden ameliyat sırasında anesteziye müdahale edebilir. Planlanmış bir ameliyattan en az iki hafta önce bu meyveyi tüketmeyin.
  3. Bu meyve bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Tutku alerjisi belirtileri ciltte kızarıklık, şişlik ve kaşıntıdır.

Passiflora; Passion Fruit, Çarkıfelek, Maruçya, Maracuja, Tutku Meyvesi ve Aşk Meyvesi olarakta adlandırılır.

Passifloranın Özellikleri

Anavatanı Brezilya olup Akdeniz bölgesinde çok kolay yetişmektedir. Tat ve aroması benzersizdir, aroması uzun bir süre ağız da kalır. Rahatlatıcı, sakinleştirici ve cinsel istek arttırıcı olduğu bilinmektedir. Meyve sularından passiflora şurupları yapılmaktadır.

Ülkemizde yetiştirilmediğinden piyasada bulunmazken, Avrupa ülkelerinde tanesi 1,80 euro ya manav ve marketlerde satılıyor.

Duvar ve pergula üzerinde yetiştirilebilir.

Passiflora, (passion fruit) dış kısmı mor, içi çekirdekli bir yapıya sahip egzotik bir meyvedir. Çarkıfelekgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu Tropikal Amerika&#;dır. Oradan dünyaya yayılmış kadar türü vardır. parçalı koyu yeşil yaprakları almaşık dizilişli; yaz boyunca açan tekerlek biçimindeki gösterişli çiçekleri erguvani, pembe ya da kırmızı renkte ve iridir.

Hawaii deki çarkıfeleklerin birçoğu Avustralya dan gelmekte olup ilk defa yılında evlerin bahçelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Havai de yetiştirilmesi ise un başlarındadır. Kenya da de yetiştirilmeye başlayan çarkıfelek, yılında Güney Afrika da ton üretim kapasitesine ulaşmıştır.

Passifloranın Yetiştirildiği Yerler 

Passiflora özellikle güney Brezilya ve Kuzey Arjantin orijinli bir meyvedir. Sarı kabuklu çarkıfeleğin menşei tam olarak bilinmemektedir. Fakat mor çarkıfeleğin Avustralya civarında yıllarca süren adaptasyon dönemi içerisinde bu coğrafya da sarı kabuklu hale geldiği zannedilmektedir. Ülkemize ithal edilen çarkıfelekler, mor kabuklu olanlardır. Mor kabuklu çarkıfelekler, hem vitamin hem mineral olarak daha zengindir.

Passifloranın Faydaları 

Passiflora C,B1,B2, B5,Kalsiyum, Fosfor ve Protein açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca çarkıfelek bitkisi harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri içerir.

Passiflorayı Nasıl ve Nerede Kullanacağız ?

Passifloranın çekirdeklerini, tamamını çiğ meyve olarak yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kokteyl, tatlı, dondurma, ve meyve salatalarında kullanabilir, hoş koku ve tat vermesi açısından yemeklerinizin yanında garnitür olarak da tüketebilirsiniz.

Passifloranın Muhafaza Koşulları 

Passiflora, %85 &#; %90 nem de saklanmalıdır. Olgun meyveler, 7 ºC de 1 hafta boyunca muhafaza edilebilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası